tisdag 30 november 2010

Julian Assange kan flytta till Ecuador

Han är välkommen, säger regeringen. Jag tycker han ska ta chansen. Ecuador är ett av de gamla inkaindianernas hemland. Quito var huvudstad också i deras rike.

Inkaindianernas samhälle var väl organiserat, från kejsare och kungafamiljer ner till bönderna. Kejsaren hade en officiell hustru som var hans syster och många bihustrur. Kejsaren fick ofta hundratals barn.

Det skulle säkert passa Julian Assange, som nu har överklagat sin häktning och internationella efterlysning för våldtäkt till Högsta domstolen i Sverige.

Det sägs att han gömmer sig på en hemlig adress i London och Interpol har honom nu bland de hetast efterlysta på sin röda lista.

Ecuador har en socialistisk och kristen president Rafael Correa, som själv har anor från indianerna. I december 2008 förklarade han helt enkelt att Ecuadors statsskuld var ogiltig eftersom det var militärer, som hade lånat. Smart!

Senare på tisdagen backade dock presidenten från detta generösa erbjudande. President Rafael Correa anklagade Wikileaks för att bryta mot lagen i samband med släppandet av de amerikanska dokumenten. Påtryckningar?

PS. Det här var mitt 1001:a inlägg i den här bloggen. DS

Torsten har varit död

Han föll ihop i bilen och hans svärdotter körde honom direkt till akuten.

Upplivningsförsök gjordes, men sedan avbröts allt och han kördes in i en skrubb utan fönster. Så beskriver hans familj utrymmet. Hjärtat slog svagt när läkarna avbröt behandlingen.

Han var blå i huden pga av syrebrist och det fanns ingen möjlighet för honom att leva vidare. Så sade läkarna. De frågade de anhöriga om de ville att han skulle obduceras.

Men han kryade på sig. Hjärtat fortsatte att slå, fast läkarna trodde fortfarande att han skulle dö. Till slut fick han till och med sjukhusvård när han inte hade dött dagen efter ankomsten till sjukhuset.

Han kallades för Miraklet på kardiologen och har fått en bypass-operation så att han till och med mår bättre nu än innan han dödförklarades.

Lärdom? Ge aldrig upp hoppet om någon. Inte ens när den är 76 eller 77 år gammal.

Allt detta inträffade på Skånes universitetssjukhus i Malmö. Socialstyrelsen kritiserar det som hände. Naturligtvis.

måndag 29 november 2010

Klimatmöte om polarisar startar i Mexiko

Vi lider av den värsta novemberkylan i mannaminne. Åtminstone där vi bor har det inte varit så kallt sedan vi flyttade hit 1987 (och i Stockholm inte sedan 45 år tillbaka). Men i Mexiko har i dag startat ett nytt klimatmöte.

För växthusgaserna i atmosfären är högre än någonsin och tiden rinner ut. Alla polarisar kommer att smälta det är alldeles säkert. Senast till 2050 och katastrofen lurar. Isbjörnarna kommer inte ha någon is att vandra på vid Nordpolen.

De kommer att svälta ihjäl för de får inte tag i sälarna. Fast ingen har förklarat för mig hur det kommer sig att inte både sälar och isbjörnar är så intelligenta så de kan anpassa sig och gå iland på Grönland eller i Kanada.

Man har hittat en korsning mellan isbjörnar och brunbjörnar i Kanada, så uppenbarligen sker det redan nu.

Och på onsdag 1 december ska det vara så kallt i Stockholm att maken har inte setts sedan 1910-talet. Ned till -20 grader. Men vi överlever det också. Som kallast har det varit omkring -24 grader hos oss, men inte i december naturligtvis. Utan i den kallaste vintermånaden vi har: februari.

Och i Göteborg där min bror bor ligger temperaturen på köldrekordet för november -13 grader. Brr det är kallt. Det vet jag som bodde där den iskalla vintern 65-66 med de fuktiga havsvindarna, som känns som isnålar i ansiktet.

Nog behöver vi lite mer växthusgaser som kan värma upp vår kalla Nord. Och jag tror inte ett dugg på att människor har makten över vår jord och vårt klimat.

Det behövs (som jag har sagt många gånger förut) bara att en supervulkan får utbrott så är det kört. Men det pratar vi inte så mycket om eller har konferenser om, för det går inte att göra något åt.

Tiobarnsfamilj genererar en halv miljon i skatteintäkter

Därför tycker Emmaboda kommun att det är alldeles utmärkt att de bor kvar där de bor. Centralt på Villagatan alldeles intill en pizzeria.

Tänka sig vilket märkligt samhälle vi har. En kommun tycker att vissa invånare är guld värda, medan andra inte är värda något alls och ska förföljas med hugg och slag.

I samma kommun bor nämligen en ensamstående mamma med sitt barn och hon ska vräkas nu i dag och har inte fått någon hjälp med att bo kvar. Ingen hjälp från socialen. Det är skillnad på folk och folk i vårt samhälle.

Allt handlar om pengar och den ena familjen får statligt stöd.

Grundersättningen ligger på över en halv miljon för kommunen sedan tillkommer andra ersättningar, som ger minst 1,4 miljoner för två vuxna och tio barn. Detta för att de bor där, medan den andra familjen belastar kommunens egen budget. Ut med henne och hennes barn!

Socialdemokraterna styr kommunen och kommunalråd är Anne-Marie Fagerström. Emmaboda kommun har drygt 9 000 invånare och har en medelinkomst före skatt på 250 000 kronor.

Skvaller från Wikileaks

Hur intressant är det att få veta att USA höll koll på Anna Lindh? Eller att en del av världens ledare uttrycker sig lite slarvigt på ett onyanserat sätt.

Gör det världen till ett plattare ställe att få veta vad vissa diplomater och länder har försökt att göra i den korrespondens som nu släpps?

Det påminner en smula om det skvallrande som alltid pågår i världen, tillmälen om ledarna på en ganska låg nivå, vilket visar att vi alla är människor. Även diplomater och de som sitter på höga stolar i olika länder.

Själv tillhör jag de som alltid tycker att det är bättre att beskriva sanningen än att ljuga, men vad är sant i det här materialet? Blir det inte lite förvirrande med mängden där ingenting är viktigare än något annat?

Där allt blir relativt och inte något alls viktigt? Själv har jag inte sett något i dokumenten, som kan göra mig upprörd. Sandlådenivå på tillmälen finns överallt. Det visste vi redan.

Och att länderna håller koll på varandra och försöker få USA att göra saker. Det är väl världens äldsta offentliga hemlighet?

söndag 28 november 2010

Drottning Silvia är inte skyldig

Kalla Fakta i TV4 försökte sig på att chikanera drottningen i kväll. Det de hade att komma med var att hennes far var med i nazistpartiet. Det visste vi förut.

Och så att han hade tagit över en fabrik efter en jude, i ariseringsprocessen, som då pågick i Tyskland på våren 1938, dvs att tyskar tog över fabriker från judar för en billig penning. Detta visste vi inte.

Inte heller drottningen visste det för hon var inte född då. Hon skulle födas år 1943 den 23 december och sedan flyttade hela familjen till Brasilien när det blev fred i Tyskland. Hon var alltså ett par år eller rättare sagt omkring ett och ett halvt år när Tyskland kapitulerade i maj 1945 och kan inte ha särskilt många minnen från tiden i Tyskland.

Inte heller kan hon vara skyldig till vad hennes föräldrar har gjort eller vad det tyska folket gjorde under kriget. Det går inte att anklaga henne för det genom den guilt by association-metod som Kalla Fakta nu använde och kommer att fortsätta att använda nästa vecka.

För efter att de hade konstaterat att de gjorde Luftwaffengeräte på fabriken som Walter Sommerlath hade tagit över så tog programmet slut. Detta ord betyder bara att de gjorde föremål till luftförsvaret och det kunde verkligen vara det som drottningen har förklarat i ett tidigare program: det var membran till de gasmasker, som tillverkades, som hennes pappa fick order om att tillverka och det gjorde han.

Nästa vecka ska Kalla Fakta berätta hur det gick för de judar, som ägde fabriken före maj 1938. Men hur det än gick för dem så kan man inte beskylla eller eventuellt ge äran åt drottning Silvia för detta. För hon var inte född då.

22-åringen som mördades är från Uppsala

Den 22-åring som sköts på Kungsholmen i Stockholm i en bil var från Uppsala. En 17-åring är begärd häktad för mordet, som skedde på gatan.

Den 22-årige mördade mannen, blev frikänd för ett knivdåd mot den 17-åriges bror för två år sedan i Göteborg.

Då råkade brodern få en morakniv i magen. Han avled efter en vecka på sjukhus. Den nu 17-årige ynglingen blev aldrig sig själv efter detta enligt omgivningen.

Det har också funnits svårigheter i familjen och 17-åringen startade med kampsport. Han är storvuxen och sågs gå omkring med en flaska som han halsade ur, pratande med sig själv efter att han skjutit 22-åringen i bilen på Kungsholmen.

Den knivskurne brodern hette Zollfikhar "Zozo" Khalil och var 17 år gammal när han dog i februari 2008.

Den nu 17-årige brodern häktades i dag söndag på sannolika skäl, den högre misstankegraden. Dådet misstänks vara hämnd. Den 17-årige misstänkte är från Göteborgstrakten. Han är tidigare ostraffad.

Det parasitiska Östersundsvattnet

Ännu vet inte kommunen Östersund varifrån parasiten Cryptosporidium, som gör människor sjuka, kommer. De har inte hittat den än i den kommunala dricksvattnet.

Nu misstänks Storsjöbadet eftersom parasiten är motståndskraftig mot klor. Denna parasit förekommer där det är sanitära olägenheter, dvs dålig hygien.

När jag var liten hade inte alla hushåll möjlighet att duscha och bada. Så det var de kommunala badhusen människor gick till för att bli rena. Medborgarplatsens badhus (Forsgrenska) var ett sådant ställe.

Vi fick lära oss i skolan hur man uppförde sig i dessa badinrättningar och hur man skulle tvåla in hela den nakna kroppen och sedan skölja av allt igen. Innan man tog på sig baddräkt och badade.

Numera tar inte barnen av sig sina badkläder. Inte när de duschar och inte när de sitter i bastun. Det kan medföra att bakterier och parasiter inte tvättas bort, utan hamnar i badvattnet.

Mode, religiösa seder och rädslan för pedofiler spelar antagligen in när de hygieniska förhållandena i offentliga badhus har blivit sämre.

Kanske dags att införa de stadiga badmadamer, som fanns förut och som sade till om vilka regler som gällde?

Det kan ta omkring tre veckor att på egen hand med ett intakt immunförsvar bli friskt från denna parasit. Ett väsentligt avbräck för en arbetande människa.

Mr Nobody

Jag såg den häftiga filmen om grabben, som blev tvungen att välja mellan mamma och pappa som liten och de eventuella liv han hade levt när han till sist blev 117 år gammal.

Det är en film, som handlar om kvantvärlden och dess idéer, men framställd på ett fascinerande sätt av regissören Jaco van Dormael. Mycket välgjord.

Se den om ni inte redan har gjort det. En film där bilden är huvudperson. Inte så ofta man får möjlighet att se något sådant.

Och så handlade filmen naturligtvis om kärleken. Detta förunderliga som styr vårt liv. Som fullödigt fyller det eller också drabbas vi ständigt av bristen på detta.

De tillkortakommanden som har skapats inom oss och har gjort att vi ser ut som vi gör inuti. Med dalar och berg utkarvade av våra upplevelser. Alla är vi egenframkallade landskap av arv och miljö.

Sedan när jag somnade drömde jag att jag mötte min bror och min pappa på stan. De gick förbi på Odengatan där min ex-make jobbade i en bar. Helt tokig dröm för min pappa är död och min ex-make pensionerad.

Och här läste jag en recension om filmen, som fick mig att gapskratta. Recensenten förstod ingenting.

lördag 27 november 2010

Så kul med bokstavsbetyg!

Nu är vi tillbaka till den gamla goda tiden när regeringen och socialdemokraterna har kommit överens om bokstavsbetyg. Det hade jag själv hela skoltiden.

Jag gillar verkligen bokstäver och nu får vi systemet amerikaniserat vad jag förstår med A, som bäst och F, som underkänt. Vi hade ju C som underkänt och Ba som medelbetyg.

Själv hade jag AB och till och med något litet a ibland, men stora A fick jag aldrig.

Jag gillar reformen verkligen! Har inte ens några barn längre i skolan, men barnbarnen hinner får dessa. Kul!

Det blir som när jag var liten, fast en internationell anpassning.

Kungahuset på väg nedåt

Det är så att bara omkring 70 procent vill ha kvar kungahuset i Sverige och fler vill att kronprinsessan Victoria tar över.

Det är DN, som driver en kampanj tydligen för detta. För de har själva undersökt stödet för kungahuset. Under det senaste året har siffrorna gått ned med hela fyra procent.

Jag skulle vilja se det parti, som vore missnöjt med 70-procentiga opinionssiffror. Och för egen del så tycker jag absolut att vi ska ha kvar kungahuset. Låt kungen vara i fred med sitt jobb så länge han orkar.

Han har verkligen gjort ett bra jobb tycker jag trots lässvårigheter. Han är en representant för svenska folket, som visar att med stöd kan också en som inte har en strålande hög IQ och dessutom har dyslexi ändå utvecklas.

Och en undersökning, som Expressen presenterade för tre dagar sedan visade att stödet för kungahuset hade ökat. Med statistik och propaganda går det att få de resultat man vill. Köp konserverad gröt!

fredag 26 november 2010

Kriminella män är dumma

Eller åtminstone mindre intelligenta än de som inte begår brott.

Det har Karolinska Institutet nu bevisat med en stor undersökning med nästan 50 000 män.

Undrar hur det är med kriminella kvinnor? Varför var inte de med i studien? Och att brottslingar är dumma har väl alltid framgått. De har lägre IQ. Förmodligen också lägre SQ och EQ. Dessa tre intelligenser, den mentala, sociala och emotionella behövs i livet.

Bovar tror aldrig att de ska åka fast, för de tror alltid att andra är lika dumma som de själva.

Karolinska Institutet har tidigare bevisat att brottslingar ofta har ADHD och också att de inte har fått hjälp med dyslexi i skolan.

Tack Oprah och Raquel Welch

Såg Oprah på TV3 där Raquel Welch framträdde och berättade hur det var att vara 69 snart 70 år. Hon som var sexsymbolen på film i världen för ett antal år sedan. Och hon fyllde 70 nu i september.

Hon har skrivit en självbiografi och gjorde om en 64-årig kvinna i programmet. Denna kvinna hade förlorat sin sex appeal efter en jobbig övergångsålder. Hon brukade se bra ut, men hade tappat stinget.

Det behövdes inte så mycket, bara lite ny och fräsch make up och så ett hår, som fick en häftigare färg med lite high lights i det. En coolare frisyr och lite nya kläder.

I programmet fanns också med kvinnor som var 80plus och 90plus. De var tidlösa. Vid en viss ålder så blir vi det, bara vi fortsätter att leva. Det handlar inte om kroppen i första hand, utan om en inre glöd.

När Raquel Welch fick frågan om Elvis Presley hade försökt förföra henne, så sade hon:

- Han bjöd in mig någonstans dit jag beslutade mig för att inte åka. Jag ville inte bli ännu en skalp i hans bälte. På amerikanska sade hon: Notch on his gun. Säger vi kanske hack på hans pistol? Nä det gör vi väl inte.

Christina Hedlunds journal ändrad

Det är ett märkligt fall på många sätt: att en högriskpatient inte berättar att hon har allergi eller att hon hade epilepsi som barn (helt betydelselöst dock säger expertisen).

Att ett sjukhus i Polen gör lyxiga plastikoperationer fast de inte har tillstånd och så det senaste att det som står i journalen inte stämmer. Att den är förfalskad.

Grunden ligger i att denna Christina hade ett perfekt liv. Det var bara det där med brösten, som fattades. Hon hade för små bröst.

Hela denna missuppfattning om vad brösten egentligen är. Det är ett sätt för naturen att sörja för att nya barn kan överleva genom den helt unika sammansättningen, som våra kroppar fixar i bröstmjölken.

Men i vår tid med mindre barnafödande har brösten blivit en sexsymbol först och främst, ett sätt att visa upp vilken attraktiv kvinna, som här går på jorden. För alla män och medsystrar.

Och Christina Hedlund ville vara en vacker brud då när hon skulle gifta sig i juni 2011.

Hennes fästman Benny Håkansson följde med henne till Polen (och hade gett henne operationen i morgongåva vilket egentligen är en gåva efter bröllopet) och trots att hennes mamma hade avrått henne, så var drömmen om brösten ändå mer attraktiv än rädslan för riskerna.

Detta har medfört att hon nu ligger i ett vegetativt tillstånd och aldrig mer beräknas vakna till riktigt medvetande.

Och i Polen har det blivit skriverier i tidningar och TV har gjort reportage. Hur fungerar egentligen sjukvården? Sjukhuschefen har nu fått sparken och historien är inte slut ännu. Ärendet är anmält till åklagare.

Och allt för att ekonomin gör att sjukhus gör lyxoperationer på svenskar, som lika gärna kunde utföras här i Sverige. Eller inte alls eftersom de inte är nödvändiga.

torsdag 25 november 2010

TV-chefen Eva Hamiltons son död

Eva Hamiltons 28-årige son dog i en bilolycka i går på Värmdö. Jag vet var han körde av vägen och vet att i går gick det inte att köra fortare än 50 här ute. Även om vägskyltarna sade 70 som vanligt.

Jag lider med Eva Hamilton som mamma och vet att det finns inte något värre öde än att förlora ett barn. Det är en mardröm. Flickvännen satt bredvid, men fick bara lindriga skador och enligt uppgift kom hans far körande direkt efter. Sonen kolliderade med en sopbil.

Eva Hamilton är sedan år 2006 VD på Sveriges Television och har ett par miljoner i årslön.

I dag är det inte lika halt, som det var i går då det aldrig slutade snöa, men kör försiktigt där ute!

Istiden är här

Nu har vetenskapsmännen kommit på en förklaring till att det är så kallt. Jo det är så att sedan december 2009 har det strömmat ned kall luft från Nordpolen och Arktis och ingen vet när detta fenomen upphör.

Och jag som trodde att det inte fanns någon is vid Nordpolen utan att alla stackars isbjörnar (25 000 eller så) simmade ständigt runt, runt i jakt på säl, tills de drunknade. Ja ursäkta att jag skojar med klimatet, men att vädret växlar är inget nytt.

Det har det gjort så länge jag har levat (och det är rätt länge blir ålderspensionär alldeles strax). Jag minns smällkalla vintrar från min barndom och lavaheta somrar. Och från mina barns barndom minns jag somrar som var så torra att allt blev gult i augusti. Och snöfria vintrar. De lärde sig aldrig att åka skidor, för det fanns ingen snö.

Ja som sagt vädret varierar, men det lär jämna ut sig i det långa loppet. Och vi har en massa ved som kommer att räcka över julen åtminstone. Och i dag blåser det inte längre här där vi bor och det är en lisa. För vinden går rätt igenom huset känns det som när den sätter igång medan snö i sig värmer och isolerar väggarna.

När vintern är över lär vetenskapsmännen komma fram till att allt är normalt. Ja visst är det det. Också om det blir en ny istid, så är det normalt.

onsdag 24 november 2010

Uppdrag Granskning granskas

Den bröstpatient, som lät sig opereras i Polen och som Uppdrag Granskning tog upp förra veckan, uppgav inte att hon var allergisk mot penicillin och hade haft epilepsi som barn.

En skönhetsoperation genomförs inte om patienten har allergier eller någon svår sjukdom. Och i det här fallet uppgav Christina Hedlund att hon var helt frisk.

Förmodligen var det så att hon hade fått nej till operation i Sverige, men hon ville absolut ha större bröst så hon ville göra det i Polen istället.

Hennes mamma hade också avrått henne och varit negativ till operation enligt Jörgen Petersen på Medica Travel, som förmedlade operationen på sjukhuset. Christina Hedlund fick bestående hjärnskador av operationen och av syrebrist efter den.

Sjukhuset hade inte tillstånd att utföra plastikoperationer, vilket komplicerar ärendet. Epilepsi, som är en livslång sjukdom, även utan anfall, kräver en annan behandling. En narkosdos, som är avpassad och en större dos med uppvakningsmedicin, som motverkar narkosen.

Julian Assange är fortsatt häktad

They seek him there. The seek him here. They seek him everywhere. Fritt citerat ur filmen om Röda Nejlikan.

En mindre grov våldtäkt handlar det om enligt hovrätten och denne cyberskurk ska eftersökas världen kring.

Våldtäkten har blivit den mest ringa varianten, som finns i lagstiftningen. Och ett fall av sexuellt ofredande har försvunnit i hovrättens bedömning, men fortfarande är han eftersökt denne ädle yngling från Australien, som inte kunde låta bli att lägra ett par damer i Sverige.

Och dessa kunde inte heller låta bli att gå till sängs med honom. Dock uppstod rädsla för HIV i detta sammanhang och hur kunde de då tvinga honom att testa sig? De gick till polisen och frågade och på den vägen är det.

Kanske är det något övermaga att jämföra med Röda Nejlikan, som tydligen har som sin förebild Axel von Fersen. Och det vet vi ju hur det gick för honom. Han lynchades av en folkmassa. Men det var länge sedan i början på 1800-talet (faktiskt 200 år sedan i år). Lite mer civiliserade är vi väl numera. Även i feministiska s-kretsar.

Här hittar ni den berömda listan.

Uppdrag granskning om Rosanna

En socialtjänst som inte fungerar. En flicka som är svagt begåvad. En pappa i fängelse. Och ett par tjejer, som utnyttjar situationen.

Ingen trodde tydligen på att Rosanna var prostituerad. Eller ville inte ta i det. Det sågs inte som ett akut ärende förrän efter ett flertal anmälningar och när det gick upp för socialen att flickan hade varit gravid och gjort abort.

Handlar det om tjänstemännens handfallenhet? En tro på att så kan inte tjejer göra mot varandra? Eller var det rädsla för och tro på rasism det handlade om? Att alla som anmälde var rasister så därför var ärendet inte akut?

Åklagaren Ulrika Rogland har tagit upp sexualbrottsutredningen kring flickan, för ingen av de omkring hundra män, som utnyttjade henne har ställts inför rätta. Också rädsla för rasism? Eller tidsbrist som Ulrika Rogland säger, för det är ett rättsligt moras i Malmö?

Här finns nya misstankar mot den nyblivna mamman, som återigen misstänktes för samma brott koppleri. Tillsammans med sin pojkvän.

Hon är 18 år och kommer ursprungligen från ex-Jugoslavien. Hon fick öppen vård med 150 timmars ungdomstjänst, tack vare att hon själv just hade blivit mamma, som straff för det första koppleribrottet.

Uppdrag Granskning sänds i kväll kl 20 i ettan.

Av programmet framgick att det handlade om romer. Både hallickarna och familjen flickan tillhörde. Och när den svenska rättvisan inte fungerade så trädde den romska domstolen Romani Kris in. Den dömde den kvinnliga hallicken till Magerdi, vilket betyder uteslutning från allt samröre med andra romer under fem år.

En man, som också var inblandad som hallick, men som blev friad i svensk domstol fick Magerdi i två år av den romska domstolen och fick betala ett stort skadestånd till familjen.

Lars Vilks dödshotad igen

Så trist, men egentligen borde man väl inte ge någon uppmärksamhet åt detta? Det är al-shabab i Somalia som hotar.

Rondellhundar har vi alla sett i verkligheten eftersom det blev mode ett tag och alla gjorde dem. Och religion är ett stadium som mänskligheten borde komma förbi. Att tro på något som hände för ett par tusen år sedan är inte förnuftigt.

Dock så finns det inuti oss någon slags gen, som gör att vi är andliga. Eller också har vi själar och är andliga varelser egentligen, som en del säger. Men religion blir lätt ett sätt att skrämma andra för att få makt över dem. Jag vet som har suttit på helvetespredikningar i svenska kyrkan som liten.

Lars Vilks kommer antagligen att få leva med detta i hela sitt liv. Han skrev senast om det i går, för i dag ska han till Linköping och prata om denna odödliga rondellhund.

Någon kanske läser hans blogg?

tisdag 23 november 2010

Perfekt väder

Det har blåst hela dagen och snöat, men det täcker endast marken så att det blir vackert och ljusare. Så att det går att se även när det är mörkt. Precis som naturen måste ha tänkt det från början (eller Gud).

Strömmen finns här fortfarande. Ingenting har hänt och det går att köra bil utan att det behöver plogas först. Det här är en perfekt snöstorm. Bara så ni vet. Inga problem.

Visserligen var det iskallt när jag nyss gick till vår brevlåda, som ligger kring 300 meter bort, men det gör ingenting. Jag eldar i våra tre spisar och ingenstans kan det vara bättre att bo än här.

Har ägnat dagen åt att skriva på min nya bok I Ormbärarens tid och jag känner att jag får ihop den. Det finns ingen bättre känsla. Just nu är det Ormbärarens tid. Det är det trettonde tecknet, som inte fick vara med i zodiaken, för då skulle det inte bli ett jämt antal. Men detta tecken passerar solen igenom denna årstid. Sett från jorden.

PS. I dag onsdag är det fortfarande perfekt väder med några minusgrader och mer snö, som har kommit under natten. Ska gå ut och skotta mot vårt hus. Det isolerar och blir varmt då. Klimatförändringarna kan ta sig i häcken. Vintern är här! DS.

Vi älskar våra grannar

Vi bor med fyra tomter till i en klunga med gränser som vetter mot varandra. Tre av dem är belägna mot allmänningen.

Enligt det här så stör grannar med ljud, hur de parkerar bilen och med träd som skuggar.

Det är inte något vi retar oss på, utom när alla kör samtidigt med sina åkgräsklippare. Då låter det som om en helikopter håller på och landar.

Vi vet hur det låter, för rätt ofta landar det en helikopter här, för att ta med någon sjuk från gården som ligger nära, där det bor ganska mycket folk.

Vi har valt att bo så här, ganska nära vägen och bussen, för att ha lite civilisation inpå knuten.

Just nu står Vattenfall med fyra bilar en bit längre bort och väntar på det första strömavbrottet. De har laddat upp nu i dag, när det blåser och det precis har börjat snöa.

Det tycker jag är bra. För då kanske vi slipper strömavbrott så länge som fyra timmar. Den här gången. Vi har redan haft två sådana under hösten.

Våra grannar är bra. De gör att vi kan bo här. Vi tar tillsammans hand om våra vägar, ser till att de sköts om och plogas, att gatlamporna lyser över oss när det är mörkt och att våra havsbad är rena och fina.

Utan grannar vore det inte lika roligt. Vi har följt flera familjer och deras barn under den tid de växte upp och blev stora. Precis som våra barn.

Kära grannar, som bidrar med lite civilisation. Utan er vore det inte lika enastående kul här på landet. Kram på er!

måndag 22 november 2010

Inget beslut om Assange

Vilket elände som har uppstått i vårt Svea rike. En sjörövare och internetavslöjare har likt Johnny Depp i filmens värld kurtiserat en av våra blonda, vackra damer och trots den artiga framtoningen, så föll det inte på damens läpp, när den romantiska bluffen avslöjades.

Hon anmälde honom raskt till uppgörelse med rättvisan och ville inte mera veta av honom. Och han trodde att det gällde hela världen och att den stora bovjagaren var efter honom. Konspirationer och paranoja mon bleu!

Hur ska det gå? Hur ska vi stå ut en dag till innan vi får veta. Ingenting nytt idag. Nej svearnas stora hovrätt kan inte besluta sig. Juridikens stora män måste lägga pannan i ytterligare flera veck till i morgon dag.

Nej, inget beslut denna dag
. Hör upp dumskallar! Det är här rör sig om rikets stora säkerhet och här kan vi inte hasta till beslut! Mon Dieu när ska vi få ro i denna sak?

Får vi ett besked i morgon då? Ve oss arme hur ska vi kunna sova i denna mörka novembernatt. Inga besked. Parbleu!

Elda säkert

Ved är en bra vara den här årstiden. Vi har fått ved från Hälsingland i tre omgångar. Och vi får se om vi klarar oss över vintern.

Det går åt en hel del ved om man ska elda hela tiden i vårt hus. Vi har tre eldstäder: en braskamin, en liten kamin i sovrummet och en vedspis i köket. Det behövs.

Vi har redan haft två långa strömavbrott den här hösten. Båda gångerna när det snöade. Då använder vi ved till allt. Både till att laga mat och värmen. Vi tar in regnvatten från våra tunnor runt huset, för att kunna spola på toan.

Det går inte att elda dygnet runt i en eldstad och det behövs inte heller. Skorstenen måste få vila sig emellanåt, för att inte bli för varm.

Förra vintern blev det många bränder, för att människor inte visste hur de skulle elda. Askan ställer vi aldrig ut på verandan. Och absolut inte i en papperspåse.

Den går till komposten direkt ute på tomten.

söndag 21 november 2010

Kalla Fakta tar upp problemet Söderhamn

Hur många flyktingar tål en kommun? Innan de som bodde där sedan tidigare gör uppror?

Den känsliga frågan tar Kalla Fakta upp i kväll, då Söderhamn får klä skott för att de vill riva fungerande hyreshus från 1970-talet, istället för att ta emot fler flyktingar.

I Söderhamn fick Sverigedemokraterna omkring elva procent i senaste valet. Det hänger ihop med att orten inte längre ingår i det bälte med full sysselsättning och utbyggnad, som den gjorde när husen byggdes på 1970-talet.

Det stämmer för min sambo är född 1957 i Söderhamn och han flyttade sist ungefär bland sina skolkompisar, sin generation, till Stockholm.

När det var inbördeskrig i Europa senast på 1990-talet så tog Söderhamn emot bosnier, men nu är måttet rågat. Kommunen vill inte ha fler flyktingar.

Det är främst gruppen somalier, som har ökat sin invandring till Sverige, enligt Migrationsverket, under 2010.

I Söderhamn finns en muslimsk friskola, den somaliska nationaldagen firas den 3 juli. Och Somaliska Folkets Förening i Söderhamn varnar ungdomar för terrororganisationen al-Shabab. Där finns också särskilda badtider för kvinnor.

Somalier är en svårintegrerad folkgrupp, med en helt annan kultur än i Sverige. Brist på integration gör att drogen khat används, att familjerna går på socialbidrag och att skenskilsmässor genomförs.

Förra året kom omkring 10 000 somalier till Sverige. I Söderhamn är invånarantalet omkring 26 000. Hälsinge flygflottilj i Söderhamn lades ned 1998 i enlighet med försvarsbeslut. Ericsson stängdes definitivt 2004 efter att ha sålts till amerikanska Emerson 2000.

Staten har försökt kompensera arbetsmarknaden genom utlokalisering av en avdelning av Patent- och registreringsverket samt gjort en satsning på småföretagande. Trots detta utgör den höga arbetslösheten och befolkningsminskningen stora problem för kommunen.

Eva Tjernström (s) landstingsråd och tidigare kommunalråd menar att om kommunen fick ta emot omkring 80-90 flyktingar per år så vore det inte något problem. Hon vill ha en spridning av flyktingmottagandet.

Söderhamn har aldrig haft ett bostadsområde för att låna ut det i evighet till Migrationsverket, säger Eva Tjernström i kväll i Kalla Fakta, som sänds 19.20 i TV4.

För tre år sedan var det gängbråk i Söderhamn mellan 10-åringar. De har nu blivit tonåringar. Omkring 48 procent av de utrikes födda har jobb i Söderhamn.

Wikileaks är borta från Sverige

De finns inte längre i en källarlokal i Solna och har inte funnits där på någon månad. Organisationen har fått slutfaktura och dragit vidare.

De skickar nu sina dokument från bland annat Frankrike. Naturligtvis hänger det ihop med att grundaren är anklagad för våldtäkt.

Men det är inte CIA som ligger bakom varken våldtäktsanklagelserna eller flytten. Utan naturligtvis Julian Assange, som har hyrt in sig någon annanstans på kontinenten än i Sverige.

Det är Anna Ardin och kvinnorörelsen i Sverige, som har åstadkommit detta hjältedåd (sic!).

Spelar det då någon roll varifrån denna rörelse skickar sina dokument? Ja nog är det bättre att sprida ut det över världen och inte som Julian Assange hade fått för sig att Sverige är paradiset på jorden. Både vad det gäller yttrandefriheten och kvinnorna.

Allt var fritt här i demokratiska Sverige trodde han. Nu har han fått lära sig något annat. Tror ni att den överklagade häktningen går igenom i hovrätten?

PS. Operatören Bahnhof menar dock att Wikileaks fortfarande har hemsidan och databas kvar i Sverige. Att de endast har flyttat från Solna till Södermalm.

Allt beroende av att vi befinner oss rätt mycket i Matrix värld. Det går att "spegla" hemsidor och annat så att det ser ut som om det sänds från olika länder. Och en organisation kan bygga ett nät och en struktur som den själv vill, så att en attack inte sabbar dess nät. DS.

lördag 20 november 2010

Jian från Katrineholm är död

En kvinna hedersmördades i veckan och i dag är det demonstration, men går det några vita medelklasskvinnor med i tåget?

En kvinnorörelse, som inte vågar stå upp för de mest misshandlade och mest utsatta kvinnorna i Sverige är inte mycket att hänga i julgranen.

Det är alldeles dödstyst numera av hänsyn till religion, jihad och ett parallellt rättssystem, som dömer kvinnor bredvid det svenska systemet. Jian Subhi Aref från Katrineholm är ännu ett offer för ett sjukt och hjärntvättande system, som säger att männen ska bestämma.

Att de är i toppen av klanen och kan ta livet av en kvinna, om deras ära gås för nära. Om en 21-årig småbarnsmamma som Jian verkar att gå sin egen väg och ta ut skilsmässa.

Var är alla feminister? Var är debattartiklarna från Gudrun Schyman eller Nalin Pekgul. Det var Jians egen adoptivfar, som dödade henne. Han skulle ha behövt få veta var han befann sig, vilka lagar som finns i det här landet.

Hur man uppför sig mot unga kvinnor och på vilket sätt han själv kunde anpassa sig till vår kultur.

fredag 19 november 2010

Självmordsbombarens fru heter Birgitta

Hon är stolt över sin man, som sprängde sig själv och tog med sig flera poliser i döden. Hon bor utanför Stockholm med sina fyra barn.

Hennes man var en helig krigare och gav sitt liv för tron på jihad. Han kom ursprungligen från Tunisien. Hon och hennes man tillhörde de radikala muslimerna och själv tar hon på sig niqab när hon går ut.

Hon har gradvis kommit fram till den övertygelse hon har genom saker som hände, men vad vill hon inte gå in på riktigt. Hennes man är martyr och de fyra barnen mellan två och tio år har ingen far längre.

Självmordsbombarens fru menar att alla alltid klagar på muslimer, men de kan inte bara låta alla trampa på dem. Dock menar hon att här i Sverige behövs det inte sprängas några bomber.

Mannen tog värvning kring 2007 och hans organisation ville bland annat döda konstnären Lars Vilks.

"Ni kallar det för terrorism, men det är inte alls terrorism. En muslim som har suttit i Sverige och mått dåligt för att amerikanerna bombar sönder muslimer som inte kan försvara sig själva, har rest på sig från sin dator och rest dit för att hjälpa sina bröder och systrar. Det är vad min man har gjort. Och sedan om ni vill kalla det för en terrorhandling, det är upp till er, men så ser inte jag det, och så ser inte min make det heller."

Så sade hon 2009 till Per Gudmundson på Svenska Dagbladet.

Julian Assange är efterlyst och rättshaveriet är ett faktum

När överåklagare Marianne Ny måste efterlysa Wikileaks grundare Julian Assange internationellt, så är det ännu ett debacle för svenskt rättsväsende.

Denne man fanns tillgänglig ända in i september här i Sverige. Det hade gått att sy in honom när som helst. Sätta honom framför en domstol och låta rättvisan ha sin gång.

Istället så kunde han då lämna landet som en fri man och fortsätta sin turnéer runt världen medan den svenska kvinnliga rättvisan långsamt malde vidare.

Från min horisont ser det ut som ett totalt misslyckande för vårt rättsväsende. Så många turer runt denne man och de båda kvinnorna Anna Ardin och Sofia Wilén.

Advokat Claes Borgström sade i går att det var mycket jobbigt för kvinnorna att ha fått vänta så länge på detta från åklagarens sida, ungefär som att äntligen är denne våldtäktsman fast.

Men hur har det då varit för Julian Assange? Som inte har vetat hur det svenska rättsväsendet fungerar, men nu kommer han att lära sig.

Här i vårt land behövs det inte några bevis. Vi har inte den anglosaxiska traditionen för detta. Utan domaren kan gå efter mest trovärdighet. Och vilka är då mest trovärdiga i det här fallet för den kvinnliga åklagaren?

Vi har lagar som inte motsvarar verkligheten, när mannen och kvinnan näst intill måste skriva på ett papper om att de är överens om att gå till sängs. Vi kan inte ha ett land, en stat, som reglerar våra samliv ända in i sängkammaren, som om vi alla vore barn.

Det här handlar om vuxna kvinnor och män. Ska vi inte behandla dem som om de verkligen är det?

Julian Assanges advokat Mark Stephens medddelar nu att han ska överklaga häktningen. Denna såpa från vår rättsliga värld fortsättter. Hur ska den ända? Det brukar mycket sällan löna sig att överklaga häktningar.

PS. Mycket kort så handlar rättsväsende om romersk lag, som byggde på att allt var nedskrivet codex och sedvanerätt, som fanns sedan urminnes tider i England. I Sverige så har vi ett blandsystem med lagar, som är nedskrivna, men som alltid måste tolkas. Och det är icke ofelbara människor som gör det. DS.

PSPS. Och att Anna Ardin är fruktansvärt känslig för allt som har med blondiner att göra framgår här. DSDS.

torsdag 18 november 2010

Julian Assange är häktad

Han är eftersökt och häktad i sin frånvaro eller utevaro, som det heter. Det tog en timme att genomföra häktningsförhandlingen.

Julian Assange är anklagad i samband med sin turné i Sverige i augusti i år för att ha begått sexuellt våld mot den som engagerade honom i Broderskapsrörelsen. Han har alltså inte bara feminister utan också socialdemokrater emot sig.

Nu prövas den svenska lagen om sexuella övergrepp. En kvinna i Sverige behöver inte ens uppfatta att hon har blivit utsatt för våldtäkt, förrän efteråt.

Sverige har flest antal anmälda våldtäkter i Europa, ja till och med i världen. Omkring 54 per 100 000 invånare under 2008. Värst är enligt den statistiken Lesotho i södra Afrika. I Sverige anmäldes nästan 6 000 våldtäkter förra året. Noga räknat 5 879 enligt Brottsförebyggande rådet.

Inte ens i Kongo, ett land i krig, lär det utföras så många våldtäkter per invånare som i Sverige. Detta fredliga land. Nu får Julian Assange smaka på den svenska rättvisan.

Han är alltså anklagad för att ha förgripit sig på två kvinnor i Sverige med några dagars mellanrum. Det skedde i Stockholm och Enköping. Det grövsta brottet våldtäkt har enligt överåklagaren Marianne Ny ägt rum i Enköping. Brotten i Stockholm handlar om sexuellt ofredande och olaga tvång.

Nu är det klippt för Assange

Julian Assange begärs häktad och hur det än går med den saken, så kommer hans Wikileaks att få skador av denna process.

Nu är det feministerna mot den australiensiske hemannen. Han som blev så förbannad när han blev utfrågad av den unga kvinnliga reportern på CNN om denna påstådda våldtäkt, att han lämnade rummet.

Julian Assange begärs nu häktad på sannolika skäl, den högre misstankegraden, misstänkt för våldtäkt, sexuellt ofredande och olaga tvång. Bakgrunden är att han måste förhöras i utredningen och att han inte kunnat anträffas för att genomföra dessa förhör, menar överåklagaren Marianne Ny.

Märkligt att pressen har kunnat få tag i honom. Men det verkar som åklagarmyndigheten har väntat in att han inte skulle finnas i landet. Själva häktningsförhandlingen ska äga rum i eftermiddag kl 14, så vi får väl se om han blir häktad i sin frånvaro.

onsdag 17 november 2010

Flera miljarder borta hos "kaninmän"

Försäkringskassan framställde sig som offer för bedragare på TV i nyheterna i kväll i Aktuellt och i Rapport. Om en man säger att han är handikappad och alla familjemedlemmar intygar det. Ska man då be den mannen ställa sig upp? Så frågades det retoriskt.

Jo, det verkar behövas eftersom hela familjen kan vara med på bedrägeriet, som har gett upp till en halv miljon i månaden.

Tre fall har dömts i domstol, men det är fler på gång. Och polisen i Halland är särskilt utsatt. Det kan således röra sig om miljarder skattekronor, som är försnillade i dessa fall. Summan tio miljarder har nämnts.

"Kaninmannen" nummer två, Ali Radhi Raheema Al-mozani, har enligt åklagaren fejkat en cp-skada, vilket bekräftas av röntgenbilder.

Huvudman i den härvan är imamen i Halmstads källarmoské, Lami Ahmed Sofi Kerim. Enligt åklagaren är det han som har startat hela härvan.

Ali Radhi Raheema Al-mozani kom till Sverige som asylsökande hösten 2006 och placerades på flyktingmottagningen i Hultsfred. Där hittades han av imamen, som ville ha klienter till sitt assistansföretag, Sofi Assistans Sverige, registerad i sonens namn, Achmed Sofi Kerim, född 1984. Han har också erkänt inblandning liksom den andre sonen, Muhammed Sofi Kerim, född 1990.

Enligt åklagaren var imamen den som låg bakom beskrivningen av Ali Radhi Raheema Al-mozanis symtom. Ingen undersökning har skett men följderna av en cp-skada har imamen ändå lyckats få bekräftad – av en distriktsläkare i Småland och en läkare på en privat mottagning i Halmstad.

Försäkringskassan godkände sedan, efter samtal med Lami Ahmed Sofi Kerim och hembesök hos Ali Radhi Raheema Al-mozani, dennes påstådda behov av assistenter.

De åtalade grundlurade försäkringskassan på närmare fem miljoner under åren 2007 till april 2010. Under våren 2010 blev en handläggare misstänksam och gjorde oanmälda besök. Då var Ali Radhi Raheema Al-mozani inte hemma och hans assistent var utomlands. Totalt åtalades åtta personer för bedrägerierna mot Försäkringskassan.

Halmstad tingsrätt dömde:

Ali Radhi Raheema Al-mozani, född 1978 och irakisk medborgare, för grovt bedrägeri och grovt bidragsbrott till fängelse i tre år. Han utvisas även ur landet. Al-mozani ska betala 4,7 miljoner kronor i skadestånd till Försäkringskassan.


Lami Ahmed Sofi Kerim, född 1955-11-18 och irakisk medborgare, för grovt bidragsbrott, bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll till fängelse i ett år och nio månader.
Adnan Suleiman, född 1968-12-27, döms för grovt bedrägeri och grovt bidragsbrott till fängelse i två år och sex månader.

Ytterligare fem personer döms till villkorlig dom för bland annat medhjälp till grovt bidragsbrott, däribland Lami Ahmed Sofi Kerims två söner.

Ahmed Sofi Kerim, född 1984-03-16
Muhammed Sofi Kerim, född 1990-06-09


Tingsrätten skriver i sin dom att Ali Radhi Raheema Al-mozani genom att missbruka samhällets stödsystem fått mycket stora belopp utbetalade på ett felaktigt sätt. Tingsrätten anser att den skada som hans brottslighet inneburit för allmänna intressen är så allvarlig att han inte bör få stanna kvar i landet.

Här har jag tidigare skrivit om Solia Assistans och den förste "kaninmannen".

Nog vore det bra med en riktig och ordentlig undersökning från läkare, när människor påstår att de är handikappade.

Det var när den förste "kaninmannen" upptäcktes dansande på Liseberg tillsammans med deras berömda kaniner, som begreppet myntades. Han satt annars i rullstol.

TV4:as Nyheter tog också upp detta i sina 19-nyheter och hade med överdirektör Stig Orustfjord från försäkringskassan, som var lika upprörd där. Dock så sades ingenting förstås om att det var irakier det handlade om. För detta skulle ha varit rasistiskt. Det fanns säkert liknande fall i andra delar av landet, sades det. Underförstått svenskar kan också använda detta infernaliska sätt att luras.

Operera inte brösten i Polen

Det gjorde Christina Hedlund, som nu ligger i koma och har gjort så länge. Enligt läkarna kommer hon aldrig att vakna. Inte bli medveten om världen.

Om henne är det ett program på TV i kväll Uppdrag Granskning.

Hennes blivande man Benny berättar om hur allt i deras liv var perfekt. Det var bara det där med brösten, som fattades.

Christina ville ha större bröst och Benny gav henne detta i morgongåva. Det är egentligen en gåva, som hustrun får efter bröllopet. Förr i tiden var det för att trygga hennes uppehälle. Men Benny Håkansson gav henne detta i förväg. En bröstförstoring.

Efter operationen så vaknade aldrig Christina. Hon fick hjärtstillestånd och då fanns ingen läkare i närheten, men hon återupplivades av två sjuksköterskor.

Hon bor nu på ett korttidsboende i Skåne. Ett sådant, där gamla människor hamnar, som inte kan ta hand om sig själva efter svår sjukdom.

Christina stänger ögonen när hon sover och har dem öppna annars. Hon kan göra miner med ansiktet och utstöta ljud, men annars är hon borta för världen. Med stora hjärnskador. Hon hade haft epilepsi tidigare innan operationen, men det är i sig ingen orsak till detta.

Att operera sig för att bli perfekt handlar om att vi tror att kroppen och det fysiska är allt. Så är det inte. Det är alltid farligt att bli sövd och särskilt i Polen på detta sjukhus i Gdansk.

Ansvarigt för operationen är dock inte sjukhuset utan Medica Travel, som paret hade slutit ett avtal med. Där finns Jörgen Petersen som VD, men företaget sägs ha gått i konkurs för fem år sedan, men det finns motstridiga uppgifter om detta. Men det som finns är hemsidan på nätet, men inte mycket mer.

Bröllopet skulle ha varit nästa år.

tisdag 16 november 2010

Många romer vill åka hem och politiker utmålar dem som offer

Romerna på Öland har tröttnat på att vara flyktingar och vill åka hem till Serbien igen. De har haft en lagom lång semester antagligen och vill inte längre vara kvar här.

Vi får väl se det som en slags u-hjälp till södra Europa. De har väl insett att de inte är förföljda där mer än här?

Och så har Allan Schwartz skrivit en bra artikel på Newsmill, där han säger att han som rom vill tala i sitt eget namn. Men nu har Maria Leissner gjort det åt honom och andra.

Hon vill ha en sannings- och försoningskommitté och hon attackerar svenska folket i romernas namn. Något som Allan Schwartz, som har jobbat för romers rättigheter sedan 1988, inte tänker ställa upp på.

Det klassiska felet har begåtts ännu en gång av stat och politiker: att se andra människor som underlägsna och icke kunniga i att tala i egen sak. Allan Schwartz menar att han ändå företräder de flesta romer, men inte har fått föra deras talan.

Maria Leissner får romer att "framstå som offer som av samhället vägras arbete, bostad, hälsovård och delaktighet. Detta trots att hon ju borde känna till att romer anställs på samma sätt som majoritetsbefolkningen om man har utbildning. Likaså erhåller vi bostad om vi har inkomst att betala hyran med, samt att vi romer erhåller samma vård som andra i vårt demokratiska land Sverige." Detta enligt Allan Schwartz.

Det känns skönt att någon tar bladet från munnen och till och med kallar Maria Leissners sätt diktatoriskt.

PM Nilsson beskriver urkampen

Den finns i politiken en ursprunglig konflikt mellan jämlikhet och frihet. Franska revolutionens slagord Egalité, Fraternité, Liberté som översatts jämlikhet, broderskap och frihet kan i dagens samhälle tänkas omvandlas till att tänka rätt i tiden.

Kvinnorörelsen och de röda har länge krävt jämlikhet, men detta har urartat till att bli en omfördelning av resurserna till vissa grupper av människor och inte andra. Precis samma ojämlikhet som tidigare, men med andra förtecken.

Frihet är de blå partiernas kännetecken. Och vem vill inte ha frihet? Men om några får total frihet så sker det på någon annans bekostnad. Så ser de gängse tankarna ut kring detta.

PM Nilsson har rätt i att det som behövs är att gå tillbaka till urtankarna kring politik. Varför blev det socialdemokratiska partier, kommunistpartier och högerpartier?

Själv har jag allt oftare tänkt att det handlar inte så mycket om ideologier utan mer om att se verkligheten och att försöka få det någorlunda rättvist. En partiledare, som hela sitt liv, från tonåren har levt i partiets skugga kan naturligtvis inte tänka självständigt.

Mona Sahlin har gått i sin pappas fotspår och fick uppenbarligen en tonårsförälskelse i Olof Palme, för först gick hon med i Olof Palme och sedan i socialdemokraterna. Så har hon uttryckt det.

Problemet med vårt samhälle och alla samhällen på denna jord är att vi fortfarande inte har begripit vad jämlikhet handlar om. Vi tror att det finns uppe och nere och att så måste världen se ut.

De som har mer pengar och mer makt måste ha fått detta av någon högre makt. Så ser vår trosbekännelse ut. Inte officiellt, inte ens medvetet kanske, men nog fungerar våra samhällen så. Om de dessutom är vackra människor så är de mer värda än andra. Den underförstådda idén finns också.

Det är därför någon med karisma alldeles säkert skulle vinna ordförandeposten i det socialdemokratiska partiet. Problemet är bara att det inte finns någon sådan tillgänglig. För mig känns det som om detta är rättvist. Att det är en naturlig utveckling.

Ett sådant parti som socialdemokraterna borde väl egentligen delas upp i tre: ett för Norrland, ett för de i städerna och så ett för alla "förtryckta" undergrupper: sjuka, arbetslösa och invandrare. Dock så borde ingen av de där grupperna bestå över tid. Människor kan flytta, få jobb, bli friska och bli svenskar.

Politik borde inte längre vara det som totalt bestämde över människors liv i den hierarkiska pyramid, som vi har skapat. I mitt eget liv så brydde jag mig inte särskilt mycket om politik de första årtiondena. Jag klarade mig bra ändå. På egen hand.

Men det senaste årtiondet har jag varit till ganska stor del beroende av staten. Det är något märkligt med ett sådant samhälle. Till och med något sjukt.

Dock driver den tekniska utvecklingen på också demokratiutvecklingen. Folkets mening når lättare makthavarna och makthavarna i form av press, medier och politiskt valda är inte längre alldeles allenarådande.

Olga Isabelle Saulidotter är utröstad

Hon förlorade sin pappa och sin mormor för drygt ett år sedan och var med i såpan på Sveriges Television för att det tog udden av sorgen. När hon vägrade att städa en toa fick hon åka hem, vilket hon tyckte var skönt.

Hon kunde ju även ha sökt annan hjälp, kuratorhjälp eller psykologhjälp. Det räcker en bit. Det hade nog varit bättre än att vara med i en såpa på TV. Men det gäller ju att bli känd i dessa tider också.

Ett av mina barn har sagt till mig: hoppas du lever så länge du har sagt, för annars skulle jag sakna dig jättemycket. Jag bevarar de orden i mitt hjärta.

Och jag vet att det är förödande att förlora en förälder tidigt eftersom jag själv har gjort det, men det måste gå att leva vidare ändå.

Vad denna flicka i TV:s såpa egentligen heter har jag inte begripit, men hon sägs bo i Partille.

Själv har jag tänkt att leva tills jag blir 94 och jag grunnar just nu på hur jag ska orka gå på min morbrors begravning. Han som blev 96 år och som jag hann träffa ett par gånger innan han dog. Han berättade för mig om min mamma och min mormor och morfar.

Han föddes tio år efter min mamma och min mamma dog för drygt 42 år sedan.

PS. Jo jag hittade såpadeltagaren. Hon heter Tingrud och bor med sina mamma Yvonne som är 61 år. Således var hennes mamma lika gammal som jag när hon fick sin dotter och jag fick min yngste son. Förstår att hennes mamma är rädd om henne. DS.

måndag 15 november 2010

Över halv miljon besökare

Drygt en halv miljon besökare drog Expressens rörliga bilder under veckan, beroende på att Camilla Henemark talade ut, att Peter Mangs häktades och att Mona Sahlin avgick.

Niklas Svensson var först med nyheten om Mona Sahlins avgång – i direktsändning.
Det avslutade rekordveckan för Expressens webb-tv. Vi landade på 527 979 unika besökare, säger Anna Rastner webb-tv chef på Expressen till Resumé.

Ja själv så drog jag drygt 48 000 besökare under den senaste månaden och det är kanske dumt att inte använda det till att tjäna pengar på annonser. Fast jag tycker annonser är trista och förmodligen klarar jag mig ändå.

Och Mona Sahlin kan dra in 14 miljoner utan att göra ett endaste dugg resten av sitt liv, för så mycket är hon berättigad till från riksdagen, när hon avgår. Åtminstone fram till 81 år. Men hon kommer säkert att fortsätta jobba. Hon har redan fått erbjudanden.

Tack Mona för att du hjälpte till så att vi fick behålla den borgerliga regeringen!

Wanja Lundby-Wedin uppträdde i kristet kors

LO:s ordförande var på TV i morse och hon sade redan i går att hon vill att socialdemokratin också fortsättningsvis ska ledas av en kvinna.

Men i morse hörde jag knappt ett ord av vad hon sade, för hon hade ett blänkande silverkors runt halsen. I Frankrike är religiösa symboler förbjudna sedan 2004 för offentligt anställda och i skolor.

Här sitter LO:s ordförande i TV och demonstrerar att hon är kristen. Hon hade också en brosch i form av ett mörkrött hjärta på den gråspräckliga blus/kavajliknande överdel hon var iförd.

Varför hade hon tagit på sig ett kors? Jag har aldrig sett henne i ett sådant vad jag kan minnas, men hon kanske alltid går omkring så.

Och i Sverige är vi väl långt ifrån att förbjuda iögonenfallande religiösa symboler?

Två ord hörde jag henne säga: brett ena. Detta ska den nye partiledaren göra. Var finns då denna tulipanaros?

söndag 14 november 2010

EXTRA: Mona Sahlin avgår

Hurra äntligen! Varför kunde hon inte ha kommit fram till det lite tidigare!

Visst är det bra med numerologi (se förra inlägget). Det säger hur landet ligger. Även i politiken.

Hon har ju varit högsta hönset (och förblir det till kongressen) men det är självklart att rangordningen gäller och att partiledaren måste ta sitt ansvar för ett dåligt valresultat.

Nu får väl partiet en smula arbetsro trots allt. Jag har lidit med detta parti, som jag har röstat flest gånger i mitt liv med, men inte de senaste två valen. Då har det blivit borgarna. Och jag har lovat mig själv att aldrig mer rösta med sossarna.

De har helt enkelt förlorat sin ställning, för att de har tappat kontakten med vad som har rört sig i samhället. Det gick inte att fortsätta med bidrag och omfördelning, när det inte längre fanns något att omfördela.

Men det var som om detta parti inte ens hade de mest grundläggande ekonomiska kunskaperna, utan trodde att pengar gick att skapa ur luften.

Äntligen är den epok över, som har varat hela mitt vuxna liv och som gick från att vara en framtidsvision till att bli en tung klumpfot i -ismernas skara. Nu kommer en helt annan tid och det är alldeles som det ska vara.

Mona Sahlins värsta dag

Hon har valt en risig dag att samla topparna igen. Men hon var väl tvungen. Dagens tal är fem och det handlar om impulsivitet och frihet. Hastiga svängningar mellan med- och motgång.

Dagens karmatal är ett och det handlar om att det inte blir någon bra början för ett möte som äger rum i dag. Det är en svår dag för ledarskap. Risken är att ledaren börjar kommendera folk omkring sig istället för att leda.

Inte heller är det en bra dag för att jobba ihop med kompanjoner. Den som ställer sig upp i dag riskerar att bli överkörd.

Ulrica Messing var särskild gäst i TV4:as morgonprogram och hon sade absolut nej till att bli ny partiledare för socialdemokraterna. Och varför skulle hon bli det? Så mycket som hon i så fall skulle behöva offra i sitt nuvarande liv.

Hon sade flera gånger att hon hade levt det livet under sjutton år och det räckte. Hon hade offrat mycket då och valt redan en gång hur hon ville ha det. Numera är hon företagare och gift med miljardären Torsten Jansson.

Vi får väl se hur utfallet blir av mötet i eftermiddag. TV4:as politiske reporter Anders Pihlblad kommer att stå i direktsändning från högkvarteret på Sveavägen.

Asperger eller ADHD skapar inte mördare

Ett exempel på motsatsen till den misstänkte och häktade Malmömördaren Peter Mangs är Tommy Mäkelä, som är 26 år och chef för Olivia föreläsning i Borås.

Han lever i dag med diagnoserna Asperger, ADHD och dyslexi, men har ändå lyckats i livet: han har fru och barn och har fått det han behöver i livet genom att be om hjälp.

När han var liten hade han för mycket energi. Det passar inte in i skolan. Han hade svårt att koncentrera sig, var impulsstyrd och överaktiv. Han är likadan än i dag, men har fått lära sig att det behövs en paus då och då.

Han hade en mamma och en pappa, som trodde på honom och stöttade honom. Det är en viktig förklaring till att han har klarat sig. Eftersom han känner till sina svagheter och styrkor, så kan han använda detta i arbetslivet och kompensera för det som inte funkar så bra för honom.

Den misstänkte och häktade Malmömördaren har inte bett om hjälp förrän det blev alldeles nödvändigt. Han har ingen riktig diagnos, utan fick den för ett par år sedan eftersom han själv hade läst sig till den.

När en psykolog tyckte att han nog hade misstänkt Asperger så avslutade han den relationen, för han ville inte bli ett offer och tas in i denna sfär.

Inte heller har han haft stöttande föräldrar. Pappan var frånvarande under större delen av hans liv och har bott i USA i tjugo år. Mamman vet vi inte så mycket om. Hans äldre syster dog när han själv var 18 år.

Och han har delat upp världen i uppe och nere. Det bottnar alltid i ett dåligt självförtroende, som i värsta fall leder till narcissism, idéer om den egna storheten och megalomani. Allt som egentligen finns inuti den människan läggs utanför. Världen blir svart-vit.

Varje människa är en egen värld, men har också del i allt i världen utanför. Och var och en av oss är viktig på så vis. Vad var och en av oss gör spelar roll, vilket kan vara svårt att begripa som ung.

Det är så enkla saker, som betyder något om vem som klarar sig och vem som inte gör det. Grunden är viktigast att föräldrarna själva inser vilka de är. Att de inte själva har en massa svårt bagage, utan kan stötta barnen och att varje barn får ha tillgång till båda sina föräldrar.

Tommy Mäkelä råkade ofta i konflikt med sin omgivning, lärare och elever, när han var liten för att han hade problem med det sociala samspelet. Men som vuxen finns det alltid jobb där detta inte behövs i lika stor omfattning. Han är verksamhetschef, men har inte personalansvar.

lördag 13 november 2010

Nytt krismöte hos sossarna

I morgon är det dags igen. Nu måste sossarnas partitopp träffas och diskutera. Det räckte inte med de telefonkonferenser som var i går.

Partiledaren Mona Sahlin har kallat till ett möte ansikte mot ansikte i morgon. Mötet ska äga rum klockan 14 på dagen och verkställande utskottet samlas tidigare. Hon kom hem från London i går kväll. I morse satt SSU-ledaren Jytte Guteland i soffan hos TV4 och klagade över att den extra kongressen ska vara så tidigt nästa år. De hinner inte förbereda sig.

Det är totalt kaos i partiet just nu och det ser nästan ut som om Mona Sahlin har velat att det ska bli så här. Hon avgick ju inte efter katastrofvalet, som är den gängse proceduren för att slippa den oordning som nu visar sig.

Mona Sahlin är född in i rörelsen och vill naturligtvis inte lämna in. Hon är dotter till Hans Andersson som var politisk sakkunnig hos Ingvar Carlsson och tidigare var kommunalpamp i Nacka kommun.

Hennes partivänner kommer alldeles säkert att få bära ut henne.

PS. Och senaste nytt är att partiet backar precis som jag tyckte skulle ske i mitt förra inlägg om saken. DS.

fredag 12 november 2010

Skvallerpressen och kändisars behov av PR

Gud så trött jag blir ibland på hela branschen. Som i dag när den uppburna ex-stjärnan får breda ut sig för ett par hundratusen kronor i Expressen.

Expressen är inte sanningsenlig alla gånger. Det vet jag eftersom jag själv har råkat ut för dem när min äldste son skadade sig i en olycka. Det var för ganska länge sedan nu, men jag glömmer aldrig när jag hade suttit hela dagen på sjukhuset och kom hem trött och förstörd.

Då ringer Expressens reporter och säger att dom har åkt hela vägen från stan och står utanför mitt hus och kan jag inte prata med dem? Den kvinnliga reportern ljög. Hon hade inte hittat mitt hus utan försökte locka ut mig.

Jag sade bara: Nej jag vill inte prata med er och lade på luren. Men naturligtvis stod det en artikel dagen efter enligt formuläret sörjande mamma, pojke tittar ner i en raket och skadas.

Det var en av de sagoberättelser som aldrig blev rättad förstås. Det finns ett visst sätt att berätta som alltid går igen. Och den om att pojkar tittar ned i raketer, när dom inte tänder och får raketen i ansiktet är ett av standardformulären.

Och som nu den kittlande historien om en kunglig älskarinna. Det är ett annat formulär. Skvaller om kungahuset. Sant eller inte. Spelar ingen roll. Det ska skrivas och lösnummer ska säljas. Expressen hade en mycket tjockare packe i affären i dag än Aftonbladet. Jag köpte ingen av dem.

PS. För er som är extra nyfikna så kan ni gå in och kolla här. DS.

En ny och bättre värld

Jag förstod redan när Mona Sahlin fick läsa valda delar av den bok, som jag så småningom fick utgiven: Ett Sekel av Tystnad, att hon ingick i socialdemokratins nedgång.

Hon skrev tillbaka till mig: hoppas att du får den utgiven. Jo, det fick jag och sedan gick det några månader så hade vi bytt regering. Detta var alltså 2006.

Nu har partiet brakat ihop och krisen är den värsta på hundra år. Det är alldeles rättvist, för ett parti, som hade haft makten så länge blir inåtvänt och självfullkomligt. Det är mänskligt och ganska naturligt.

Vad som ska hända nu med partiet är att det ska krympa ännu mer tycker jag. Den här sortens politik har spelat ut sin roll. Vi som land kan inte stå utanför de sammanhang i världen, som vi inte vill se.

Som land uppför vi oss en smula, som om vi fortfarande levde under andra världskriget och kan befinna oss på neutral mark. Leva i vår egen lilla värld. Men inte ens den gången gick det.

Inför dagens krismöten är Mona Sahlin inte ens i landet. Hon är med per telefon från England.

torsdag 11 november 2010

Anna Skarhed gillar inte namnpubliceringar

JK Anna Skarhed beklagar att tex Peter Mangs har "hängts" ut med namn och bild och "bestraffats", som hon tycker att det handlar om. Dock kommer hon inte själv att vidta några åtgärder i fallet.

Hon har inte fått någon förtalsanmälan angående Peter Mangs och tänker själv inte heller ta initiativet till någon sådan.

Nä det vore väl svårt eftersom denne man uppenbarligen är skyldig. De pressetiska reglerna säger att om det är befogat ur allmänintresse så kan namnpublicering ske.

I det här fallet fanns det ett mycket stort allmänintresse av att få veta vem gärningsmannen var. Och så fort det stod klart att hans vapen var inblandade i dessa skjutningar så publicerade Expressen och Aftonbladet följde efter.

Världskonspiration mot miljonär

Denna bisarra historia går genom världspressen. Jazzpianisten, kompositören och miljonären Roger Davidson lurades av ett par: Vickram Bedi och Helga Ingvarsdottir att hans dator - där hans musik fanns - var invaderad av ett livsfarligt virus.

Bedi spårade viruset till en avlägsen by i Honduras och hans farbror, som han påstod var en medlem av den indiska militären, flög dit för att få tag i hårddisken. Bakom hela konspirationen låg polska präster och den katolska organisationen Opus Dei, som ville åt amerikanska regeringen.

Roger Davidson lurades att betala, inte bara för skydd i datorn, utan också för fysiskt beskydd. Från 2004 fram till oktober i år hade han blivit avlurad omkring 40 miljoner kronor.

Roger Davidson måtte inte ha läst Da Vincikoden och om han hade gjort det så trodde han väl att Dan Brown hade hittat en verklig historia.

Eller också hade denne miljonär sett för mycket på Hollywoodfilmer om konspirationer. Men i USA går det att tro på allt möjligt. Liksom i Europa. Olika konspirationsteorier kommer förmodligen alltid att åtfölja mänskligheten.

onsdag 10 november 2010

Över 18 000 brydde sig om Peter Mangs

Så många har varit inne och tittat på mitt första inlägg om denne man. Detta beror inte av att han som person är så intressant egentligen. Utan det är ett massfenomen.

I denne Peter Mangs har hela Malmö för att inte säga Sverige nu kunnat projicera allt det våld och den oro, som finns i staden. Om det här hade varit förr i tiden hade han dömts, avrättats och steglats androm till varnagel, alltså han hade visats upp för att varna andra.

Men så gör vi inte längre för vi anser oss mer civiliserade. Dock har vi en viss syndabocksmentalitet kvar inom oss, så vi känner lättnad nu när denne man har lyft skulden och det svarta från oss andra. Ett tag.

Helt klart borde han inte ha bott i Malmö, för där är staden inpyrd med saker, som en känslig människa fångar upp och tar till sig. Hans personliga liv verkar ha förberett honom för det som komma skulle. Ingen flickvän, ensamhet, särlingsskap, som han dessutom har gått längre in i hela tiden.

Att presentera sig för andra i bostadsrättsföreningen som den "lustige jäveln" är inte särskilt positivt.

Hans mamma och pappa skilde sig redan när han var två år och hans sju år äldre syster dog när han själv var arton år. Han skulle ha behövt något annat än kampsporter att koncentrera sig på och borde inte sysslat med vapen och skytte. Men allt detta har varit okej för samhället, att han ägnade sig åt.

Alla mördare bygger upp sina dåd under lång tid. Kanske hela livet. Så det som framstår som obegripligt för omgivningen är när man ser närmare på brottslingen en rätt naturlig utveckling. Men andra har inte sett den för de flesta av oss är så långt ifrån en sådan värld. Vi befinner oss - de flesta av oss - i en värld, som vi upprätthåller med andra förtecken.

Jag undrar alltid hur mammor till mördare känner sig. Helt klart är att det har funnits en ensamhet i hans liv ända från tidig ålder. Han skulle ha behövt sin pappa.

PS. Till dags datum (7.12) har över 22 000 varit inne och läst detta första inlägg om Peter Mangs. DS.

tisdag 9 november 2010

Peter Mangs häktad

Jaha fick nyss strömmen tillbaka (fyra timmars strömavbrott blir alltid det när det blåser en smula och snöar förbenade Vattenfall) så jag missade dramatiken när Peter Mangs blev häktad, men det var ju väntat. Att han skulle bli häktad.

Experter hjälper de som förhör Peter Mangs för han har ju en sjukdom. Nej det har han inte. Asperger är ingen sjukdom. Det är ett funktionshinder.

Jag har tidigare skrivit om Härnösandsmördaren och att han, som utförde dessa trippelmord har Asperger. Men alla som har Asperger är inte våldsamma.

Däremot så tillhör Peter Mangs en annan kategori, som ofta råkar illa ut: de som inte har haft en närvarande pappa. Peter Mangs pappa har bott i USA i över 20 år, alltså sedan Peter Mangs var tonåring och innan dess var pappan på sjön.

Frånvarande pappor i pojkars liv är en riskfaktor för dem. Vare sig de har Asperger eller inte.

Statistik från Storbritannien visar:

* 72 procent av alla tonårsmördare växer upp utan pappor

* 60 procent av alla våldtäktsmän växer upp i faderlösa hem

* 70 procent av barn som omhändertas av de sociala myndigheterna
eller som sitter på ungdomsvårdsskolor växer upp i enföräldrahushåll

* Faderlösa barn hoppar av skolan dubbelt så ofta som andra barn

* Barn vars fäder är frånvarande presterar konsekvent lägre än normen
i läsning och matematik

* Tre av fyra tonårssjälvmord inträffar i enföräldrahushåll

* Barn som bor utan sina pappor råkar oftare ut för olyckor
och får i högre grad kronisk astma, huvudvärk och talsvårigheter

* 80 procent av ungdomarna på psykiatriska kliniker
kommer från faderlösa hem

När det gäller de sociala effekterna har den amerikanska statistiken över barns förhållanden i familjer utan en pappa också varit alarmerande. Barn från familjer utan pappa löper tjugo gånger större risk att uppvisa beteendestörningar, nio gånger större risk att sluta skolan i förtid, tio gånger större risk att bli missbrukare av narkotika.

Ett svenskt forskarpar (Öberg & Öberg 1992) har genom djupintervjuer visat att barn, som växer upp utan pappor får negativ psykisk påverkan. Alla barn, flickor och pojkar, påverkas negativt vid skilsmässor, men pojkar reagerar starkare på förlusten av en daglig kontakt med en pappa.

måndag 8 november 2010

Peter Mangs är en särling

Naturligtvis är han det. Enligt egen utsago har han asperger och dessa människor är intelligenta, men med något begränsade intressen. Som Nobelpristagaren Elfriede Jelinek. Hon kom aldrig till Sverige för att ta emot priset, men spelade in en föreläsning.

Peter Mangs är 178 cm lång och väger 63 kilo enligt sin nu nedstängda blogg. Han väger alltså mindre än jag, som är elva centimeter kortare. Snudd på undervikt.

Han är stjärntecknet fisk och har åtta som karmatal. Fiskar vet inte riktigt vilka de är utan kan som Jarl Kulle och Lill-Babs gå in i roller för att känna att de lever.

De kan vara svaga och lättledda och svekfulla. De är snälla och vänliga, men kan bli taggiga. Åtta som karmatal betyder att obalans är den läxa i livet, som behöver konfronteras.

Peter Mangs lever just nu i sitt personliga år ett och det betyder att en ny tid börjar. Det är naturligtvis på gott och ont. Och ifall han nu är skyldig till det han anklagas för så har han inte börjat på ett bra vis.

Han är född i Växjö och har vuxit upp i Sverige. Han bodde några år i USA och har ägnat sig åt musik. Hans blogg handlade en del om detta.

Denne man har alltså hållit Malmö i ett järngrepp den senaste tiden och lättnaden är nu stor. Ingen bryr sig längre om alla de andra skjutningar som har förekommit under det senaste året och varav flertalet inte är lösta.

Peter Mangs har ordnat så att alla kan andas ut och Nazer Yazdanpanah, som blev skallad av mannen blev också intervjuad på TV4 i morse. Och han var också lättad, även om han inte hade varit så rädd. Men så många andra var ju det.

söndag 7 november 2010

Hurra polisen ni kan ju!

Det krävdes bara en massa extra resurser, ett 50-tal poliser, och en del spaning, så greps en 38-åring i går kväll misstänkt för åtminstone en del av skjutningarna i Malmö.

Polisen slog till vid 18-tiden och bar ut en massa misstänkt material ur denna lägenhet. Måtte mannen i fråga inte vara lillebror till den oskyldige 39-åringen i Göteborg bara.

Vi får veta mer vid en presskonferens, som kommer att sändas direkt kl 13. Obs: Detta sänds också i ettan i TV.

Från presskonferensen: 38-åringen har gripits för utfört mord den 10 oktober 2009 och för sju fall av mordförsök mellan oktober 2009 till oktober 2010.

Senast på tisdag kan denne man häktas eller släppas. Vissa fynd i hans lägenhet stärker misstankarna kring mannen. Det var allmänhetens tips som gjorde att polisen kom honom på spåren.

Mannen har licens för två vapen och de påträffades också i hans lägenhet. Han förnekar brott.

Polisen har hållit ett förhör med mannen och har en lång utredning kvar. Mannen är anhållen på sannolika skäl, som är den högre misstankegraden.

Det finns 3 347 män i Malmö som är 38 år. Den här mannen sägs vara av svensk-finskt ursprung. Han menar också att han har aspergers syndrom.

De gatubilder som finns i tidningar, av området där mannen greps, verkar föreställa Korsörvägen, som ligger strax utanför det område där skjutningarna har förekommit.

Och här har jag skrivit om detta förut.

Nästa steg är statskupp

Professor Dennis Töllborg menar att vi är snudd på utsatta för statskupp och Jan Guillou tycker att vi ska sätta dit USA för spioneri.

Ifall Säpo har varit införstådda med att vi är utsatta för kameraövervakning, inte bara runt ambassader utan också ute på stan i demonstrationer av främmande makt, så är det förberedelse till statskupp.

Överallt i stan finns det ambassader, som övervakar vad som sker i närheten av deras territorium eftersom ambassadernas mark inte är svensk mark. Så är det i hela världen. Alla ambassader är suveräna på så vis.

Men om de riktar kameror ut i vårt land, mot det som sker runt deras lands hus så är det spioneri. Så ser det ut. Och där står vi. Ska vi då förklara alla ambassader som sysslar med sådant för persona non grata och se till att de förpassas till sina egna länder?

Eller ska vi ställa alla dessa ambassaders medborgare inför rätta för spioneri? Eller Säpo? För att inte tala om de svenskar, som har varit anställda vid ambassaderna och spionerat för främmande lands räkning.

lördag 6 november 2010

Vi är övervakade av främmande makt

Läget är allvarligt USA har sedan år 2000 bevakat svenskar och tagit bilder på dem och noterat vad de har haft för sig.

Uppenbarligen har amerikanska ambassaden använt sig av utvidgade åtgärder för att försvara sitt territorium. Och också andra platser där ambassaden bedriver verksamhet.

Jag förstår att justitieminister Beatrice Ask måste ta till stora ord och sammankalla till presskonferens när vi precis som i Norge är övervakade av denna främmande makt, men lite till skulle jag vilja ha av fakta innan jag blir topp tunnor rasande på USA.

Så de som råkade gå förbi USA:s ambassad kunde bli fotograferade? Vad hände mer? Blev de övervakade på sin arbetsplats? I sina hem?

Eftersom amerikanska ambassaden ligger rätt nära Sveriges Radio och även statstelevisionen kan jag tänka mig att några av dessa medarbetare har fastnat på bild. Och det är ju väldigt allvarligt.

Titt som tätt hittas misstänkta bomber vid ambassaden, så det kanske finns ett visst behov av övervakning?

Får man jämföra Muhammed med jultomten?

Det är den stora kulturella frågan sedan DN:s kulturchef Björn Wiman har gjort just detta och påstått att båda är påhittade.

Men eftersom det alltid finns människor, som gillar dem båda eller en i taget, så blir de kränkta. Märklig diskussion. Muhammed har väl funnits? Liksom Jesus? Har vi inte alltid trott det åtminstone?

Jultomten finns väl inte. Även om många skriver till honom just nu för att önska sig ett och annat. Inte heller Tor, Oden eller någon annan av asarna finns väl? Fast människor länge trodde det och jag bor i en by, där Tor troddes härska eftersom det åskade ofta och hans träd eken finns i riklig mängd här.

Det ena är en slags folklore och det andra en religion. När människor är religiösa så är det en del av dem själva. De har blivit en del av de föreställningar de har kring sin gud. Och detta blir heligt för dem.

Självklart är det inte riktigt smart av Björn Wiman att säga så om profeten. Det visar en antiintellektuell inställning till kunskap. Visst har Muhammed funnits. Han dog den 8 juni 632 och var uppenbarligen en människa.

Avundsjukans fula tryne

Det dök upp här nu igen när kungen förväntades få löpa gatlopp mellan journalister och svara på obekväma frågor. Jag tror att kungahuset hade trott att det var en riktig bok, som hade givits ut om honom. Men sedan insåg hovet att det var just en skandal- och skvallerbok.

Hovreportern som satt i TV4:s direktsändning var mycket besviken över att kungen så lättvindigt slapp ut ur den gillrade fällan.

Vi lever fortfarande som om det var 1800-talet med denna avundsjuka mot makten, som yttrar sig i att denna skandalbok citeras överallt i pressen. Medan pressen själv inte har kunnat publicera dessa rykten tidigare, för då hade de dragits inför PO.

Pressen har helt enkelt strängare regler än en bok. Och det tycker jag är bara bra. Samtidigt som det också kan vara bra att alla dessa rykten nu har samlats på ett ställe. Alla i vår befolkning kan nu ta del av detta, som förut bara journalister hade hört som rykten.

Det måste vara ett demokratiskt framsteg. Att vi kan dela dessa historier om kungen mellan oss och konstatera att den världen inte är så skild från vår egen. Att den kungliga familjen, som vi så gärna vill rå om och veta allt om är ganska lik våra egna.

Denna familj, som företräder oss andra i många sammanhang. Det blir mindre hotfull då med en kung, som ibland kanske gör bort sig. Gapet mellan makten och folket har minskat de senaste dagarna.

Och kungens reaktion kan betecknas till och med som genialisk.

fredag 5 november 2010

Förtal och dumskallarnas sammansvärjning

Naturligtvis kommer inte kungen att stämma förlaget, som har gett ut en skandalbok. Det går inte. En enskild människa har ingen som helst möjlighet att vinna ett sådant mål i Sverige. Inte ens som kung.

I vårt land är det mycket lätt att förtala människor. Vår yttrandefrihet gör helt enkelt att detta kan pågå under lång tid.

Kungen är här i samma situation, som alla enskilda människor, som blir utsatta för sådant i den nya tidens nätverk. Det går inte att komma åt detta.

Det enda vettiga är att gå vidare i livet. Och tiga ihjäl det hela.

Det är först ifall en tidning får nog, som den kan gå in och stämma. Då finns resurserna och de pengar som behövs.

Kungen är en klok man, som har varit med förr. Och han vet att det inte lönar sig att gå vidare med detta.

Hans position gör också att detta kommer att glömmas bort. Vi kan inte som land låta vår statschef förtalas hur mycket som helst.

Det blir i så fall till en dumskallarnas sammansvärjning och faller tillbaka på oss som folk.

torsdag 4 november 2010

Den ovillige monarken

I dag är det endast ett klockslag, som pressen behöver hålla reda på: 15.30 då ska kungen ha en pressträff på Hunneberg, inplanerad sedan länge för där försiggår den traditionella älgjakten.

Men naturligtvis kommer alla vilja veta vad han tycker om Boken. Jag är förvånad att snaskigaste kvällsblaskan inte sänder direkt. Det skulle gå att göra dokusåpa av hela tillställningen och ta med en av de påstått lägrade damerna (som förstås skulle vara anonym i burka förslagsvis).

Då kunde kungen få sina fiskar varma. Varför vara så högtidlig? Ned med hela kungahuset i skiten bara. Sätt dom vid skampåle utanför slottet. Här ska vi inte tassa som katten runt het gröt.

Vi har ju aldrig haft någon revolution i landet. Är inte det på tiden? Bokförlaget och journalisterna kräver deras huvuden på ett fat. Grymt? Vad tror ni att Marie Antoinette tyckte? Eller Gustav III? Lite får en monark tåla.

Boken är redan i hamn rent ekonomiskt. Nu är det bara att kamma hem de stora vinsterna. Förlaget får mest och kan skratta hela vägen till banken.

För andra journalister är det bara att öppna slussarna. För varför ska bara journalister rent yrkesmässigt tvingas att bada i anonyma rykten och smutsig lervälling. Nä låt hela svenska folket få delta i den smutsiga byken.

Och kvinnorna är det så synd om för de är så rädda, men har lovat att träda fram i en förtalsrättegång, som kungahuset knappast kan vinna. Inte en chans att någonsin slippa ryktena om de försöker försvara sig.

Det blir bara värre då eftersom vår lagstiftning gällande förtal inte är som andra länders. Det är ganska lätt att komma undan med förtal i böcker. För ingen har trott att någon eller några skulle vara så elaka och infama att de skulle dra fram detta skvaller i offentlighetens ljus och dessutom trycka upp det i bokform.

Stackars naiva och blåögda Sverige!

Svenska lagar går inte lika långt som Europakonventionen när det gäller skyddet av privatlivets helgd och våra grannländer har ett bättre skydd än vad vi har i Sverige. Och i Tyskland så behövde inte tex prinsessan Madeleine framträda och berätta om sitt lidande, när tysk press ljög om henne. Men så fungerar en svensk domstol.

Det ska schavotteras och dömas offentligt. Av med deras huvuden bara!

Rättelse: Åtminstone en av kvällisarna lovar att rapportera "live". Så att alla skvallersugna får sitt lystmäte. Och för er som missade hela tillställningen kan jag meddela att kungen inte sa särskilt mycket. Klokt. Kungen snuvade dom på konfekten kan man säga.

Suneförfattarens pappa bortförd och lurad av romer

Anders Jacobssons pappa, som heter Ove Jacobsson och är 72 år gammal och dement togs med på en tur av romer. Det avslöjar Sveriges Radio P4.

Pappa Ove drogades med preparat klassade som narkotika och lurades bla att teckna ett lån på Forex på 100 000 kronor. Pengar som de båda romerna fick.

De stannade till vid ett tiotal olika bankkontor och bensinmackar under färden, som varade i sex dagar och de har också sagt till Ove Jacobsson att de skulle skaffa honom etniska kläder och färga hans hår svart, enligt Anders Jacobsson.

I går i Efterlyst pratade Anders Jacobsson om vad som hade hänt och polisen vill ha hjälp med att få fast de båda bedragarna.

Anders Jacobsson är en av författarna till böckerna om Sune och Bert.

Här kan ni se TV3:s program där Ove Jacobssons fall tas upp. Inslaget börjar ca 16 minuter in i programmet. Kvinnan i paret har på bilderna de traditionella kläder som finska romer brukar bära.