måndag 29 november 2010

Klimatmöte om polarisar startar i Mexiko

Vi lider av den värsta novemberkylan i mannaminne. Åtminstone där vi bor har det inte varit så kallt sedan vi flyttade hit 1987 (och i Stockholm inte sedan 45 år tillbaka). Men i Mexiko har i dag startat ett nytt klimatmöte.

För växthusgaserna i atmosfären är högre än någonsin och tiden rinner ut. Alla polarisar kommer att smälta det är alldeles säkert. Senast till 2050 och katastrofen lurar. Isbjörnarna kommer inte ha någon is att vandra på vid Nordpolen.

De kommer att svälta ihjäl för de får inte tag i sälarna. Fast ingen har förklarat för mig hur det kommer sig att inte både sälar och isbjörnar är så intelligenta så de kan anpassa sig och gå iland på Grönland eller i Kanada.

Man har hittat en korsning mellan isbjörnar och brunbjörnar i Kanada, så uppenbarligen sker det redan nu.

Och på onsdag 1 december ska det vara så kallt i Stockholm att maken har inte setts sedan 1910-talet. Ned till -20 grader. Men vi överlever det också. Som kallast har det varit omkring -24 grader hos oss, men inte i december naturligtvis. Utan i den kallaste vintermånaden vi har: februari.

Och i Göteborg där min bror bor ligger temperaturen på köldrekordet för november -13 grader. Brr det är kallt. Det vet jag som bodde där den iskalla vintern 65-66 med de fuktiga havsvindarna, som känns som isnålar i ansiktet.

Nog behöver vi lite mer växthusgaser som kan värma upp vår kalla Nord. Och jag tror inte ett dugg på att människor har makten över vår jord och vårt klimat.

Det behövs (som jag har sagt många gånger förut) bara att en supervulkan får utbrott så är det kört. Men det pratar vi inte så mycket om eller har konferenser om, för det går inte att göra något åt.

4 kommentarer:

 1. Pratade just med Ivar i Bäcken. Han är över 80 år. Vintern 1947 jobbade han och en kompis i Ramsjö (Ljusdals kommun) i skogen. Det var 43 grader kallt men dom jobbade på varje dag i alla fall. Eldade och torkade kläder. Skulle vilja se dom där bortskämda ungdomarna i TV göra om det. Dom orkar ju knapp prata ordentlig.

  SvaraRadera
 2. Parnassen Helena: Ivar i Bäcken låter cool, 1947... det var min tredje vinter.

  SvaraRadera
 3. Jag tror inte att man kan dra några slutsatser om jordens uppvärmning - varken av kylan nu eller de varma vintrarna för några år sedan.
  Att vårt jordklot lider av plundring på naturtillgångar och nedskräpning är däremot ett faktum.

  SvaraRadera
 4. Gitta: Nedskräpning javisst! Men Neapel kanske får hjälp från Sverige? Människors girighet förnekar sig heller inte.

  SvaraRadera