måndag 1 november 2010

Svensk trupp kvar i Afghanistan

UPPDATERAD

Regeringen har kommit överens om vad som ska ske med den svenska truppen i Afghanistan. De har gjort upp med miljöpartiet och socialdemokraterna. Vänstern hoppade av i går och meddelade detta i morse.

Den svenska truppen ska stanna till årsskiftet 2011-2012 åtminstone och dessutom ska två ambulanshelikoptrar ingå. Mer information blev det senare från en gemensam pressträff mellan regeringen och oppositionspartierna.

Själv är jag absolut kluven till att det finns svensk trupp i Afghanistan. Jag tror inte att det hjälper i det långa loppet, precis som vänstern säger.

Det intressanta i sammanhanget är väl också att regeringen och Reinfeldt absolut vill ha denna breda överenskommelse, för att slippa bli beroende av sd i en omröstning i riksdagen, vilket naturligtvis inget av de tre partierna nämnde vid presskonferensen, som ägde rum efter 13.15.

Där sade istället Reinfeldt, Sahlin och Eriksson ungefär detsamma att det är viktigt att nå en bred uppgörelse, att redan 2012 ska det som pågår i Afghanistan förändras från stridande till stödjande verksamhet från svensk sida och att detta ska vara helt stödjande senast 2014.

Alla tre partiledarna stod bredvid varandra i Rosenbad och pratade som om de var en riktig samlingsregering. Åtminstone i den här frågan. Denna överenskommelse mellan de tre om Afghanistan ska vårdas under hela mandatperioden, sade Fredrik Reinfeldt också.

Fast lite påminde de tre partiledarnas tongångar om när president Bush pratade om Irak och det vet vi ju hur det gick där. Hoppas att det här är mer att lita på, när det gäller den stödjande verksamheten som ska uppnås 2014.

3 kommentarer:

  1. Vad bra att en riksdagsmajoritet nu har bestämt att talibanismen och annan grov brottslighet i Afghanistan är besegrad senast 2014. Men varför stanna vid detta? Det finns ju fler beslut som riksdagen kan göra under mandatperioden, t.ex. att ett botemedel mot AIDS är uppfunnet och att världsfattigdomen har upphört. Vill de sedan vara riktigt ambitiösa kan de alltid besluta om att naturkatastrofer är avskaffade. Se bara till att SD inte får något inflytande på frågorna, för de har främlingsfientlighetsbaciller.

    SvaraRadera
  2. Patrik: Javisst är världen underbar. Men deras mandatperiod sträcker sig inte längre än till 2014, så de måste fixa världen till dess. Sedan får någon annan ta över. Vi får väl se hur det går i valet det året.

    SvaraRadera