fredag 31 augusti 2012

Heja Lambertz!

UPPDATERAT
Göran Lambertz går i dag i svaromål mot sina belackare. Han menar fortfarande att Thomas Quick/Sture Bergwall inte är oskyldig till alla mord han har dömts för. Han visar på några detaljer i förhören som placerar den misstänkte på plats vid morden.

Lambertz strider också för sitt eget system eftersom han är domare i Högsta domstolen, men han bortser från detta säger han.

Naturligtvis har vårt rättssystem problem. Inget system är bättre än de människor som ingår i det. Den förra socialdemokratiska regeringen lyckades med justitieminister Thomas Bodström i spetsen politisera lagarna. Vid deras maktöverlämnande var eliten i Sverige övertygat om att alla kvinnor var offer.

Vi har fått problem både när gäller tex Julian Assange och frågan om våldtäkter i allmänhet samt att föräldrar slåss alltmer om sina barn vid skilsmässa och separationer. Detta medför mer våld i samhället.

Det är bra att rättsväsendet i stort debatteras. Det behövs alltid. Men att helt och hållet säga att detta inte fungerar och att Sture Bergwall blev totalt oskyldigt dömd och att detta är en rättsskandal av oanade mått. Det är inte alldeles korrekt.

En politisk granskningskommission är inte rätt väg att gå. Då frångår vi de demokratiska principerna och håller inte isär den lagstiftande och den dömande makten. Det vore ett kardinalfel. 
16:10
Och här påstås att han jävar hela Högsta domstolen som är djupt bekymrad över den uppkomna situationen.
17:45
SvD ger Lambertz rött ljus för sina påståenden. Heja Lambertz! Nu är drevet i gång ordentligt.
1 september 2012
Här fortsätter hackandet på Lambertz. Kom igen! Skriv en debattartikel till Göran Lambertz! Ingen kan komma åt dig ändå. Det sitter långt inne att avsätta ett justitieråd.
8:30
Justitieminister Beatrice Ask framträdde i TV4 på morgonen och sade apropå fallet Bergwall att de fällande domarna kom under åren 94-01 och mycket har hänt med rättsväsendet sedan dess.

 Numera skulle inte enbart en åklagare ha fått sköta alla fallen. Hon ville förstås inte lägga sig i hur rättsväsendet sköter sitt, men tyckte rent allmänt att det är bra att saken diskuteras och att det har ett värde hur höga jurister resonerar.

Rättsväsendet har hög kvalité menade hon, och är så starkt och oberoende som det ska vara. 
9:07
Sanningskommission avvisas i dag av tre moderata riksdagsmän.
3.9.2012
Ja han tog det jag sade om en debattartikel till och skriver återigen på DN debatt. Han går också återigen igenom de tio punkter han anförde tidigare i Magasinet Paragraf. 

torsdag 30 augusti 2012

Ännu ett barnamord

En till mamma tros har drabbats av psykos eller förlossningsdepression och dödat sin bebis och försökt att ta sitt eget liv. Det hände nu i Nyköping. Det hände vid Slussen när en mamma kastade sig ned tio meter. Det skedde i Halmstad i somras. 

Tre fall på ganska kort tid. Samtidigt som det sägs att det är mycket ovanligt. Vad är det som händer? Har mammorna det så svårt numera att de inte orkar leva?

Enligt uppgift var de övriga familjemedlemmarna hemma vid det senaste tragiska dådet. De är inte misstänkta. Mamman är misstänkt för mord eller dråp. Hon är själv svårt skadad och ligger på sjukhus.

En av tio kvinnor drabbas av depression före eller i samband med förlossningen. Barnamorden har minskat till ett om året från 2005. Vad är det nu som föranleder tre döda bebisar inom ett par månader?

Sunita Memetovic är rom

Är hon svensk eller rom? Jag får inte något grepp om Sunita Memetovic som kom hit från ex-Jugoslavien när hon var ett år.

Hon är nästan lika gammal som min yngste son och framstår för mig som någon som har haft det mycket bra. Bättre än många svenskar. Får man säga det? Jag frågar i min nya bok I ormbärarens tid Vem är jag? Varifrån kommer jag? Varifrån kommer min släktingar? Är jag svensk?

Det är viktiga frågor som vi alla kan ställa oss. Just nu går serien Vem tror du att du är? på SVT, senast var det Lasse Åberg som fick veta. Han kommer från Finland och har släktingar i USA. Är han svensk? Jo det tycker vi fast numera ska vi alla vara världsmedborgare.

Varför går det inte att vara det samtidigt med att vara svensk? Och vad är det för skillnad på Sunita Memetovic och en svensk? Annat än att vi måste vara överens om att hon är diskriminerad. Och att romer är diskriminerade. De är helt enkelt födda sådana.

Jag måste säga att jag känner igen mig en smula i henne för så var det för mig också. Att jag sågs med andra ögon för att jag är uppvuxen i en förort i Stockholm och för att min mamma och pappa kom inte därifrån. Men det var både på gott och ont. Både fördelar och nackdelar. Så är ju livet.

Vi i vår släkt har varit svenskar i generationer och ändå har en kusin till mig sagt att hon kände sig hemma överallt i världen, men inte i Sverige. Här har hon fått lida. Hon blev bortlämnad som liten för hennes mamma kunde inte ta hand om henne. Hon hade tbc som liten. 

Det finns mycket elände i vår släkt som jag har grävt fram nu i min nya bok I ormbärarens tid, och som jag har lagt till ro så gott det gick. Men beror det sorgliga av att vi är svenskar? Eller av att livet är så för alla? Ibland dåligt och ibland bra.

Är det bra att anse sig diskriminerad och att i varje liten del kräva att bli mottagen av det svenska samhället? Trots att man inte tycker sig vara svensk. Och vad är i så fall det svenska? Detta som politiker har kämpat med och som de fortfarande gör. Skräcken för diskriminering ligger i andra världskriget. Att detta ska upprepa sig. Men varför skulle det göra det?

Själva mönstren finns alltid kvar. De arketypiska som ingår i varje människa. De som är på gott och ont. Det självklart inbyggda som säger att vi kan inte välkomna varje främling till vårt hem. Samtidigt som vi också har en inbyggd mänsklighet som vill ta hand om lidande.

Jag tycker Sunita Memetovic verkar vara en ung västerländsk kvinna som har tagit till sig att det gäller att studera. Något som har gällt i vårt samhälle sedan jag var ung och tog studenten. Jag känner igen mig i henne.

Hon har anammat alla ideal som finns i vårt samhälle och tänker bli något stort. Är det typiskt romskt? Nä det är inte det säger hon. Men på vilket sätt skiljer hon sig då från andra svenskar? Jag begriper det inte. Är inte Sunita Memetovic svensk? 

tisdag 28 augusti 2012

Ann Helena Rudberg I ormbärarens tid

UPPDATERAT
Min bok finns att köpa på Bokus från den 9 oktober. Finns från den 11 oktober på Adlibris och sajten Cdon. Här hittar ni min nya sajt som är klar 18 oktober 2012. Den handlar om I ormbärarens tid och där finns också ett litet släktträd samt lite annat. Här blir boken allra billigast för er på min sajt.
Titta här på det underbara omslaget som min son Max Rudberg har gjort. Han designar bla åt Apple. Jag är så stolt över vad han kan.

Min familj har hjälpt mig att göra ut boken och i dag har den gått till tryckning. Vi anlitar Vulkan för att få ut den på marknaden.

Jag hoppas att den hinner komma i september. Jag är så tacksam mot min släkt för utan den hade boken inte funnits till.

Så här börjar boken:


I min släkt hade länge funnits berättelsen om dem. De båda som kom hit som främlingar. Länge trodde jag att det var en skröna. En osann berättelse, men den handlade om det som måste döljas i tystnad under flera hundra år, för att till sist kunna berättas. 

Det enklaste var för dem att glömma sitt ursprung, att inte ens prata om det, på så vis integrerades mina förfäder. Han som kom över havet och hon som var en spanjorska. Men sorgen bestod över tystnaden. Och den hemsöker vår släkt än i dag. 

Historien om dessa förfäder är dock mer än så. Det handlar om hur allt knöts samman i en människa, den människa som blev jag själv år 1945. Hur det blev till ett uppdrag för att ta reda på hur allt hängde samman.
Jag har skrivit denna bok utifrån mig själv. För på något annat sätt kan ingen författare skriva. Det är historien om vår värld genom en människas psyke. Hela den förvandling, som ständigt pågår på jorden. Varför är vi egentligen här?

Min mamma brukade slå bort mina frågor om varifrån vi kom med att säga: “Egentligen är vi väl tattare” med ett av hennes vanliga befriande skratt. Ett slags galghumor för att vi var mörka. Mormor och morfar var egendomslösa torpare. Morfar var fiskare och möbelsnickare. Tio barn födde min mormor och den allra sista i syskonskaran föddes när mormor var 45 år gammal. Det blev min mamma.

20.9.2012
I går gick min nya bok iväg till sluttryckning. Det betyder att den inte hinner komma i september, men i oktober är det dags. Det tar minst 14 dagar att trycka, men sedan skeppas den hit igen från Riga och kommer att finnas hos internetbokhandlare och hos Vulkan. Jag berättar närmare detaljer när det är dags. Spännande!

5.10.2012
Äntligen är den här! Vi fick hem den i dag på eftermiddagen. Ännu får enbart särskilt utvalda den, men snart finns den på internet till försäljning för alla. 

9.10.2012
Nu finns boken att köpa på Bokus! Här är den. Omslaget ser konstigt ut i deras annons, men ni har ju det riktiga omslaget här ovan. Varsågod och köp! 
11.10.2012
Och här finns den på Adlibris och på Cdon. Tror att Adlibris blir billigast ifall porto är inräknat. Ni får själva kolla.

Känd affärsman mördade Palme

Det påstod Eva Rausing innan hon dog. Hon fruktade även för sitt eget liv och menade att ifall hon dog plötsligt så måste detta undersökas.

Men Eva Rausing påstod att Olof Palme sköts i nacken, vilket inte stämmer med obduktionen och att en liten pistol användes, vilket inte heller stämmer. Hon säger sig också ha haft "visioner" rörande det här mordet.

Det är ganska lätt att avfärda hennes påståenden som fantasier, men hon menar att hon hörde detta av sin man Hans Kristian Rausing. Han lever fortfarande, dömd till villkorlig dom, för att han inte anmälde att hans fru var död, och hindrade hennes begravning. Polisen kan höra honom om uppgifterna.

Mitt stalltips är dock fortfarande att den som är dömd för detta gjorde det: Christer Pettersson. Palmeutredningen tycker likadant.

Den Eva Rausing skrev till var Gunnar Wall. Han har skrivit en bok om Palmemordet och menar att det var en professionell organisation bakom mordet. Här har jag tidigare skrivit om Eva Rausings död.
31.8.2012
Och här träder affärsmannen Hans Rausing fram. Han är den anklagade för Palmemordet och den utpekade av Eva Rausing. Hennes svärfar således. Han säger att detta beror av drogerna. Inte utan att jag håller med honom. 

Bevara Bunge

Det är lätt att röras till tårar över de unga och engagerade ansikten som möter i Bunge på Gotland. Demonstranterna  mot den kalkbrytning som ska ske är ett fåtal och har ingen chans mot poliser och avverkare. De ljuger dessutom för demonstranterna och startar fällning av tallar så fort det ljusnar istället för att vänta till utlovade klockan sju.

Således kan inte demonstranterna lita på polisen. Nej, det är så att polisen ska inte hjälpa demonstranterna att demonstrera. De ska inte släppa in dem på området så att de kan hindra avverkningen av skog.

Detsamma hände när den berömda eken fälldes som stod mitt i gatan i Stockholm vid tv-huset. Plötsligt fanns motorsågarna där.

Frågan är då ska myndighetsbeslut godkännas? Även om demonstranter säger nej? I vårt nuvarande samhälle har vi ordnat det så att företag och myndigheter har rätt att göra det de gör.

Miljöprövningen i mark- och miljödomstolen kom fram till ett ja till brytning. Detta är överklagat, men har inte stoppat att företaget nu börjar sitt arbete. Miljöverdomstolen tillstyrkte i början av juli.

Nordkalk har omkring hundra anställda och det nuvarande kalkbrottet på Gotland håller på att tömmas. Företaget menar att Naturvårdsverket och miljörörelsen inte har någon vetorätt och att tillståndet för brytningen har gått korrekt till i alla instanser.

Det var den förra socialdemokratiska regeringen som tillstyrkte brytning till att börja med och nu återstår Högsta domstolen för att få stopp på den.

måndag 27 augusti 2012

Borrelia!

Var till doktorn i dag och fick penicillin. Har fått borrelia. Sex eller sju fästingar har drabbat mig i sommar. Fler än vanligt. Brukar inte få en enda. Men i år är de många för att det finns fler rådjur än tidigare.

Jag har fått fästningarna genom våra kära husdjur, hund och katt, som tar in dem och släpper dem lite här och var. Har tagit bort dem så fort jag har kunnat. Men det hjälpte tydligen inte.

Har fått en stor blaffa rött på baksidan av ett ben, med en växande ring. Inuti är det något ljusare. Jag väntade flera veckor på att det skulle gå över av sig självt, men icke.

Så i morse ringde jag vår egen akut och inom någon timme hade jag penicillin att förtära nu i tio dagar. Doktorn sa att om det inte hjälper så är jag välkommen tillbaka. Men jag får väl hoppas att det går över. Tur att det inte var TBE. 
4.2.2013
Nu ska det komma ett vaccin mot denna sjuksom som ska testas på 15 000 personer i Sverige. Tidigare har det inte funnits något mot våra egna fästingar bara mot amerikanska. Jag blev frisk med penicillin. Inga problem.

Sju års fängelse för Menni

Det får han för att han finansierade Stockholmsbombaren Abdulwahab. Ja, inte blir det så särskilt långt straff - han kan vara ute om tre år - och inte hjälper det heller mot terrorism. Det tror jag inte.

Men det var ett lagom avvägt straff med tanke på att det bygger på indicier och inte totalt konkreta bevis. Domen kommer att överklagas enligt vad hans advokat tidigare har sagt.

Här har jag tidigare skrivit om terroristen och hans fru.

söndag 26 augusti 2012

Stackars klappturkar

Jag hade aldrig hört ordet förut, men nu har jag blivit tvungen att lära mig vad klappturk betyder. Inte berikar det mitt liv särskilt. Och jag tycker twitter är en styggelse.

Detta uttrycksmedel har förstört debatten i vårt redan nästan totalt nedsolkade Sverige. Det går inte längre att föra vettiga eller ordentliga diskussioner utan brådskan slår ut dem och låter istället något litet krafs och obetydligt komma upp till ytan.

Och det var superdumt av Thomas Böhlmark att ge sig på Nalin Pekgul, som är en reko kvinna. Men kan vi inte låta bli att ha underliga debatter, som om morgondagen alltid skulle vara en valdag? Det är ännu mer än två år till nästa val.

Stäng ned era twitterkonton! De tillför absolut ingenting.
27.8.2012
Och här vill en moderat vara solidarisk och också bli kallad "klappturk". Får jag påminna om "skogsturken"? Den skrattade vi gott och hjärtligt åt för ett par år sedan. För vi kunde känna igen oss själva. Du heliga oskuld.

Isen försvinner!

Hurra vi blir av med isen i Arktis. Den är mindre än för 6 000 år sedan och den gången berodde det av att jordens bana runt solen ändrades.

Jag tycker det är alldeles utmärkt. Vi har fått vänta på att få sjötomt länge nog nu. Fortfarande är det 300 meter till havet där vi bor.

Det är människans storhetsvansinne som art som gör att hon tror att det är hon som påverkar klimatet. Och ifall det skulle vara så vad gör det? Det är väl bättre med värme än med kyla? Särskilt för oss som bor nära Nordpolen.

Då kanske vindruvorna på verandan kan mogna i år och bli blå. Det går att göra likör av dem. En utmärkt sådan.

Ja, det blir nog bra hur det än blir. Men som sagt jag ser fram emot att få mer utsikt över Östersjön. Leran som är avsatt här ute visar hur mycket hav det tidigare har varit. Som mest så stack det bara upp lite kobbar här och var. Det fanns inte något land alls.

Vetenskapsmän gillar att förutspå katastrofer, men jag tycker inte det är någon katastrof med värme. Tvärtom så tycker jag om året 2012 och den 21 december kommer inte något hemskt hända heller. Ni får läsa min nya bok när den kommer ut i september  I ormbärarens tid. Mer om detta senare.

Neil Armstrong död

Jag vet var jag befann mig när Neil Armstrong gjorde sitt berömda steg ned på månen: i Tyskland. Då var jag en ung kvinna med ett barn.

Sommaren 1969 när det enbart fanns svartvit tv så promenerade jag omkring i Braunschweig, och framför alla skyltfönster flockades människor framför de tv-apparater som fanns i dem. För att se detta märkliga, att någon kunde åka ända till månen.

Och nu är den mest kände astronauten död, 82 år gammal. Han som inte fick göra något farligt efter detta för att inte dö i förtid som Sovjets Jurij Gagarin gjorde. Han var den första människan i yttre rymden - ett varv runt jorden 1961 - och som dog redan 1968 i en flygolycka, 34 år gammal.

Men någon gång dör även den man som var först med att gå på månen. The Eagle has landed.

fredag 24 augusti 2012

Äntligen döms Breivik

Så bra att vi blir av med honom nu. Denne man har ockuperat utrymmet i media alldeles för mycket. Han som trodde att han begrep så mycket, som skarvade ihop andras tankar till något storhetsvansinnigt.

Han lever i en värld där han ser sig omgiven av konspirationer och anser sig inte skyldig för att han var tvungen att göra det han gjorde för att rädda Norge och Västeuropa. Att döda sjuttiosju människor.

Liknande storhetsvansinniga idéer behärskar många människor i denna tid, precis som det har gjort genom århundradena. De medför alltid elände.

Han hade fångats på den arketypiska nivån i sitt inre där mänsklighetens samlade idéer på gott och ont finns. De idéer som alltid möter den som ger sig in i sitt inre. De är övertygande för där finns inte bara tankegodset utan också känslorna, aningarna och fantasierna kring idéerna.

Vilken dom han än får i dag så blir vi av med Anders Behring Breivik. Det är gott så. Klockan 10 faller domen.

11:29
Det blev en bra dom. Fängelse är alldeles utmärkt, 21 år och sedan i förvar. Jättebra. Vi slipper bry oss om honom något mer. Släng bort nyckeln också! Att han räknas som icke psykiskt sjuk är bra. Inte kan vem som helst som är psykiskt sjuk göra det han gjorde. Inte med den uträkningen och beräkningen. Heja Norge det har ni skött bra!
25.8.2012
Och här sägs att datorn kommer att tas från Breivik. Alldeles utmärkt tycker jag! Varför ska han kunna sitta som någon vem som helst och kommunicera med omvärlden. Eller skriva böcker? Nä lite svårare får de göra det för honom. Hitills har han haft tillgång till dator enligt en överenskommelse med polisen, men när han är dömd finns det ingen anledning att han ska ha det. Det vore en fördelaktig särbehandling jämfört med andra fångar. 

torsdag 23 augusti 2012

Min nya bok I ormbärarens tid

Jag har jobbat hela dagen med min nya bok. Den ska strax gå till tryck och jag hoppas att den kommer ut i september.

"Vem är jag? Varifrån kommer jag? Varifrån kommer mina släktingar? Är jag svensk? Varför ser jag ut som jag gör? Hur blev jag den människa jag är i dag? Dessa frågor som vi alla vill få besvarade ställs här. Dessutom handlar det om 2012. Detta ödesår för mänskligheten och världen. Det är inte ett totalt katastrofår som en del säger utan en möjlighet att gå vidare. För oss alla."

Så lyder en del av baksidestexten. Omslaget föreställer ett landskap, där en flicka ser upp mot himlen. En stjärnbild framträder i form av en kvinna som bär en orm. Ni ska få se omslaget så fort det är helt klart. Under tiden ta en liten förhandstitt här.

1.10.2012
Min nya bok kommer ut strax. Den är tryckt och klar den här veckan. Här är omslaget till den.

onsdag 22 augusti 2012

Knivdåd på Skärmarö

En man i 40-årsåldern angrep och skadade tre personer med kniv på Skärmarö, som ligger på Värmdö. En av personerna har skadats allvarligt och förts till sjukhus. De två andra också.

Mannen kan ha gripits av en psykos och han har kört omkring med bil i området. Skärmarö ligger ungefär en mil från där jag bor. Mannen är gripen.
23.8.2012
Mannen är överflyttad till rättspsyket. Han har en psykisk sjukdomshistoria, men det som hände i går är inte drogrelaterat. 

Kidnappad svensk

Här sitter några araber. Det är det intrycket man får av bilden. Av någon underlig anledning så berättar inte Dagens Nyheter vilka de är och pixlar deras ansikten.  Inte heller i Svenska Dagbladet får läsaren möjlighet att begripa så mycket.

Det går att se hur lika människor blir som lever i en kultur och inte får behålla sin egen. Med traditionell klädsel och påtvingat skägg. Men titta här går det att se att de är individer och har namn. Genast blir sympatin för dem större.  De är inte längre en namnlös skara. Det är Johan Gustafsson från Sverige, Sjaak Rijke från Nederländerna och Stephen Malcolm från Sydafrika.

De har alla kidnappats från en restaurang och hållits som gisslan i Mali sedan al Qaida tog dem för nio månader sedan. Enligt Johan Gustafsson själv så förhandlar svenska regeringen med kidnapparna.

Kanske är det av hänsyn som de båda stora morgontidningarna berättar så lite. Men varför berätta något alls om detta när de inte tycker att det är möjligt? Dock länkar DN till Daily Star i Libanon och där får vi veta vad alla heter.

söndag 19 augusti 2012

Julian Assange cirkus

UPPDATERAT
Kan misstänkta brottslingar komma undan genom att gömma sig på ambassader? Naturligtvis inte. Det är förbehållet människor, som flyr undan förtryckarregimer att göra så.

Det är Ecuador, som är en förtryckarregim i det här fallet. Där finns inte särskilt stor yttrandefrihet eller annan frihet. Att de hotar med repressalier ifall Storbritannien skulle gå in på ambassaden är typiskt beteende från ett land, som vet att de inte har något att komma med.

Både Ecuadors utrikesminister och domaren i Ryssland angående Pussy Riot höll långa tal innan de kom fram till vad saken gällde. Så uppför sig människor, som vet att de inte har på fötterna, men som ändå måste komma fram till ett beslut. Då tvingas alla lyssna till långa utläggningar.

Julian Assange framställer sig gärna som frihetshjälte. Någon som avslöjar vad storskurken USA alltid håller på med. Inte så märkligt när massor med filmer med Tom Cruise i spetsen ständigt ifrågasätter hur denna demokrati fungerar. Visst är det lätt att dras med när den ensamme hjälten framställs, som den ende som står emot.

Vi människor har ett inbyggt behov av sådana hjältar, som alltid uppträder och fångar folkmassors intresse när det är kristider. Och när är det inte kris? Många människor tror på de konspirationsteorier, som världen är full utav. Det göder den paranoia, som lätt uppkommer när det verkar som osynliga makter står mot varandra.

I dag fortsätter då denna cirkusföreställning. Han ska tala inför världspressen. För vem bryr sig om Julian Assange om han utlämnas till Sverige, blir förhörd och sedan förundersökningen läggs ned? Märkligt nog så bidrar åklagaren Marianne Ny till hela denna rundgång i idioti genom sin egen medverkan, där hon har återupptagit en i stort sett redan nedlagd förundersökning och sedan låtit Julian Assange försvinna från Sverige, innan hon då efterlyste honom internationellt.

Och kvinnorörelsen i Sverige förnedras mer och mer genom detta, där en vanlig förförare upphöjs till något han inte är. Kvinnorna i fallet har levt enligt en dubbelmoral, som säger att det var okej att gå till sängs med honom, men inte att de var två ungefär samtidigt. Nä, han skulle vara den romantiske hjälten också. Uppvaktning och kärlek från hans sida skulle ingå.
11.56
Om en dryg halvtimme kommer Assange advokat att uttala sig vid ambassaden (han har ännu inte sagt något vid halvtvåtiden) i London och på eftermiddagen kommer Julian Assange själv att säga något. Vid 15-tiden är det sagt. Ska han frivilligt åka till Sverige? Han vill ha garantier först sägs det, att han inte utlämnas till USA. Det kan han inte få och så fortsätter detta i all evighet.
14:05
När advokaten väl kom ut vid 14-tiden hade han inte mycket att säga, annat än att Julian Assange var tacksam mot Ecuador och att advokaten hade fått uppdraget att skydda Assange plus Wikileaks lagliga rättigheter. Och Assange skulle senare förklara hur han ansträngde sig för att få brittiska regeringen att ge honom det han behöver. Efter två månader på ambassaden är han säkert trött på att sitta där. Snömoset, dribblandet och jiddrandet fortsätter.
15:32
Julian Assange framträdde så till slut, kortklippt och med ett känslomässigt och rätt naivt tal, som handlade om att USA måste återvända till 1700-talet då de var revolutionära. Och de måste lägga ned alla FBI-undersökningar om journalister och andra. Släppa alla visselblåsare och de som har avslöjat vad som sker hemligt bakom kulisserna. Han vädjade till president Obama och tackade folken i Sverige och andra länder, som har stött honom, även när regeringarna inte har gjort det. 

lördag 18 augusti 2012

T-bana till Nacka

Ja det lovade statsminister Fredrik Reinfeldt i sitt sommartal i Gustavsberg här på Värmdö där jag bor (en mil från Gustavsberg ungefär). Det är alldeles utmärkt med T-bana. Det lär ändå ta en massa år innan det blir verklighet.

Det skulle vara skönt att slippa landa vid Slussen med bussarna och istället få stiga på T-banan i Nacka. Men det kanske inte blir så inom rimlig tid. Och det är eventuellt bättre att åka motorvägen ända till stan.

I dag när jag körde till närmaste centrum för att handla var det kö både dit och hem. Lördagsrusningen var kompakt. Kan ha berott av att Thailands drottning hade födelsedag i dag och det skulle också firas av alla buddhister. Vi har ett tempel, där jag bor.

Men fler människor kan vi knappast härbärgera här ute. Vägarna räcker inte till. Det går heller inte att bygga fler eftersom hela Värmdö ligger på öar. I så fall måste det till broar och det är det inte någon enda som föreslår. Vi närmar oss 40 000 invånare på Värmdö. I Nacka är det snart 100 000.

Här ute behöver i stort sett alla bil, för annars är det inte rimligt att bo här. Jag vet ett snabbt sätt att få pengar till T-banan i Nacka: inför biltullar åt det andra hållet också. Inte bara när man kör in till Stockholm. Utan när stockholmarna kör ut till Nacka och Värmdö. Det är dom som gör att det blir så trångt.

fredag 17 augusti 2012

Pussy Riot dömda till två års fängelse

De tre kvinnorna fick sin dom i dag. De ställdes inför rätta för att ha uppträtt som huliganer i en katedral med en minuts sång där de bad jungfru Maria att ta bort Putin.

De är skyldiga till huliganism och till att ha burit kläder som gick emot Gud. De uppträdde i masker och skuttade omkring framme i Frälsarkatedralen innan de fördes bort av vakter.

Helt klart blev de troende, som befann sig i katedralen förolämpade men för kvinnorna var aktionen politisk och artistisk. De är emot att Putin valdes till Rysslands president tidigare i år och mot diskriminering av homosexuella.

Den musik som finns i klippet på internet hördes inte i kyrkan, utan är pålagd efteråt. För de troende framstod de tre säkert som demoner och de religiösa blev störda. Fallet anses höra hemma i yttrandefrihetssfären och att anklaga dem för huliganism är inte förenligt med Rysslands lagar, menar deras försvarsadvokat.

Själva uppläsandet av domen tog nästan tre timmar och inbegrep alla förbud, som finns i katedralen mot mobiltelefoner och korta kjolar bland annat. Aktionen påminde om Sovjettiden, sade domen. Då skändades kyrkor.

Kvinnorna handlade med religiöst hat som motiv menar domen och det var inte en politisk aktion, utan ett uttryck för hat mot en social grupp. Detta bevisades i rätten och därför blir domen att de får två års fängelse. Deras advokat har sagt att domen ska överklagas.
18.8.2012
Eventuellt kan de få straffet sänkt, när domen överklagas. Också kyrkan tycker att det blev för strängt. 

Vad betyder Julian Assange?

Vad är det för en figur, som nu har lyckats att få ett land Ecuador på sin sida och blivit något slags internationell symbol, förutom att vara en man, som är en tjejtjusare med en mansmoral från Australien. Dock tycker jag inte att han är en skurk i rättslig mening. 

Han är uppenbarligen paranoid, eftersom han tror att hela Sverige är korrupt. Att vi utan vidare kommer att lämna över honom till USA. Själv vill han alldeles säkert se sig som vår tids Robin Hood, någon som förändrar världen genom att ta från de rika och ge till de fattiga. Genom vår tids teknik sprids information om hur världen egentligen ser ut.

Mycket har rörts upp i gamla lager hos både människor och länder genom allt runt denne figur. På ett helt annat sätt än med Anders Behring Breivik, som också är en figur, som ställer allt på sin spets, men på ett mycket våldsammare och otäckare sätt. 

Egentligen handlar det inte om det rättsliga, som jag ser det, men genom att alla parter obstruerar så har detta kommit i fokus. Allt handlar om den förvandling, som vi genomgår i vår tid, då vi har chansen att skapa en ny värld eller att falla djupt tillbaka i något gammalt.

Det gamla representerat då av kolonialmakten Storbritannien mot indianlandet Ecuador. De vita mot de röda. Spanien var det land som drabbade inkaindianerna. Det är därför de numera pratar spanska.

Att Julian Assange har blivit en sådan internationell figur beror av att vi i Sverige gick så långt i vår feminism, att den förra socialdemokratiska regeringen med justitieminister Thomas Bodström i spetsen, skulle vara sådana gentlemän att de skulle försvara kvinnorna.

Detta sätt att uppföra sig har också gamla anor och har med riddartidens ideal att göra. Problemet är dock att vi inte längre lever på den tiden, utan befinner oss i ett århundrade i Sverige då kvinnorna har lika stor makt att förändra sina liv, som männen har.

Dock envisas en del kvinnor i Sverige med att framställa sig som svaga offer, vilket passar som hand i handske med den gamla ridderliga mansrollen.

Julian Assange fruktar döden i USA och har fått Ecuador på sin sida, med samma syn på det rättsliga systemet i Europa och särskilt då i Sverige.

Detta som inte omtalas är kulturella skillnader, som ligger under ytan och som får människorna att inta den ena eller andra ståndpunkten. Jag tycker det är bra att Assange och Ecuador har gjort upp om att stå på den ena sidan av en planhalva, där nu sekelgamla förtryck och förföljelser spökar i bakgrunden, utan att de inblandade kanske ens inser det. Det är en spännande utveckling.

Här svarade jag på Channel 4 News frågor förra året om Julian Assange.


torsdag 16 augusti 2012

Asylen klar!

Heja Julian Assange nu har du ett land, som stödjer dig! Vilken kalabalik det kommer att bli om engelska polisen går in och tar honom.

Det kan bli världskrig i fortsättningen. Nä, det är det väl ingen som tror, men nog har envisheten hos en feministisk åklagare i Sverige satt många käppar i hjulen. Och upptrappningen fortsätter.

Helt klart är att det är bråk mellan Storbritannien och Ecuador. Utrikesministern Ricardo Patino i Ecuador höll en lång utläggning om världshistorien och alla överenskommelser, som finns ända tillbaka till andra världskriget om asyl.

Han menade att Assange svävar i livsfara och att det är USA det handlar om först och främst. Där kan Assange ställas inför rätta och riskerar livstidsstraff eller dödsstraff och det går inte att lita till att Sverige inte lämnar ut honom. 

onsdag 15 augusti 2012

Bättre fria än fälla

Två män och en kvinna var närvarande när en man fick slag i huvudet i en lägenhet och lades i soffan för att förblöda. Ingen av dem döms för mannens död eftersom det inte går att bevisa vem som gjorde vad.

Ingen är således skyldig till att han dog. Alla var berusade så ingen kan sättas dit för deras historier går inte ihop. Det här är en bild från det utslagna Sverige, där det är okej att döda. Det var en 51-årig man som dödades i slutet på mars i år.

Han hade sex djupa sår i huvudet. En av männen hade inlett misshandeln och sedan hade kvinnan tagit över påhejad av sin sambo. Så sent som i början av augusti talades det om en dom på fjorton års fängelse för mord.

Jag tycker det är en skandal utan like att en människas liv är så lite värt, att man kan ha ihjäl någon utan att det blir någon påföljd. Så det är helt okej om underklassen mördar varandra? Eller är det mer okej när en kvinna är inblandad? Så tycker jag man kan tolka domen. Alla människors liv borde vara lika mycket värda.

Asyl eller inte?

Kanske får vi svar på i dag om Julian Assange får sin asyl i Ecuador eller inte. Ryktena surrade över hela världen i går om att det får han. Men presidenten Rafael Correa själv sade att det inte föreligger något beslut. Och Assange hade inte fått något besked.

Varken den brittiska eller svenska regeringen ser naturligtvis på en asyl som något självklart eller avgjort även om Julian Assange skulle beviljas detta. Att han ska få lämna ambassaden i London och ge sig av med fri lejd är inte troligt.

tisdag 14 augusti 2012

Överklassens festande

Naturligtvis så måste det festas för att alla ska trivas och kunna klappa varandra på ryggen. Och det har de tidigare löntagarfonderna ordnat till den nya överklassen i form av försåtliga forskningspengar, som har gått till tjusiga kalas.

Jag har en barndomskompis, som jobbar med forskning, som sliter och gnetar och har ansträngt sig för att vara kvar i detta jobb ända tills hon nu får sparken i höst när hon fyller 67 år. Hon är naturligtvis dödsförbannad över ett sådant slöseri.

Själv har hon jobbat hårt, fått fysiska besvär, men kämpat och gått igenom behandlingar för att kunna fortsätta till den åldersstupa, som vi har inrättat. Hon kommer att få pension, men inte så överdrivet mycket. Så ser det ut för den 40-talistgeneration, som sades ha skott sig.

Nej det är aldrig hela generationer, som skor sig, däremot så gör överklasser detta. Ansiktena skiftar, men mönstret består. Att festfixaren Micael Bindefeld har fått en kvarts miljon i månaden av dessa gamla löntagarfonder är inte det värsta. Utan att den nya överklassen i form av journalister och ledarskribenter, direktörer, landshövdingar, professorer och ministrar har smort kråset på skattebetalarnas bekostnad.

Att DN överhuvudtaget kan avslöja detta beror naturligtvis av att också journalister ingår i denna överklass. Annars hade de inte känt till det hela. Jag blir så förbannad över att vanliga medborgare inte vet detta, inte har en susning. Det beror självklart på att dessa kretsar håller sig för sig själva. Så har det alltid varit. Sch! Säg ingenting så märker ingen något.

Här är de ansvariga i styrelsen. 

måndag 13 augusti 2012

Utöya ett grymt uppvaknande

Just det man inte tror kan inträffa. Det som inte ens finns i våra föreställningar, just det ligger på lur och väntar, bidar sin tid. Det onda kan ta gestalt i någon, som var som Anders Breivik.

Men det trodde naturligtvis ingen före den 22 juli 2011. Tyvärr är det genom sådana bakslag, som vår värld utvecklas. Genom att vi ställs inför ondskan om och om igen. Hur vi väljer då blir väsentligt. Varje gång.

Inte bara för sådana människor som Anders Behring Breivik, utan också för myndigheter och polis. Den rapport som presenteras i dag har redan läckt och avslöjat den förvirring och den överraskning, som detta dåd uppenbarade.

Den kommission, som nu har granskat vad som hände ser fel både i organisation och i enskilda personers insatser. Sjuttio personer hinner passera bilen med bomben, innan den smäller. Hur kunde den få stå där? Regeringskansliet kunde ha räddats om bevakningen varit bättre. Insatsstyrkan var på väg till fel ö, en överlastad båt, som fick motorstopp på vägen och fick byta kurs mot rätt ö. De olika polisdistrikten kunde inte kommunicera med varandra.

Allt som hände andas en naivitet, en oskyldighet, som fick ett abrupt slut för drygt ett år sedan. Lilla Norge som tidigare var känt för fjordar, vikingar och tomtar och troll blev i ett slag ett land med svåra problem. Rapporten mynnar ut i trettioen förslag, som ska stärka säkerheten i Norge.

Klart är att Breivik kunde ha gripits tidigare och således förhindrats att genomföra sitt terrordåd.

Här skrev jag om det som hände under juli förra året.


Sånt är livet med Anita Lindblom

Martin Dyfverman har besökt henne uppe i bergen utanför Cannes, där hon bor i en lägenhet. Programmet sändes i morse Sommarsamtalet i P1. 

Han brukar försöka gå djupare än det gick att göra med Anita Lindblom, som skyggade för allt, som hon inte själv tidigare hade tänkt. Hon är skytt som jag, men en annan sort. Hon är mera sjörövarsorten även om hon i programmet tyckte att kvällstidningarnas beskrivningar av henne och boxaren Bosse Högberg som Bonnie och Clyde absolut inte stämde.

Tvärtom hade hon gjort tio övervakares jobb under den tid, som de var tillsammans och gifta på 60-talet. Han hade en kriminell sida hennes exman. Bosse Högberg är numera död. Han dog 2005, medan hon lever och inte gillar de planer, som finns på att göra film om henne och boxarens liv.

Hon har själv skrivit en bok om sitt liv och det finns ett TV-program om henne från 1999. Att spela in en påhittad film om henne är skamligt och omoraliskt tycker hon. En superskandal och att de bara vill tjäna pengar på henne.

På 43 år har hon inte bott i Sverige och när man lyssnar finns det en aning diva över henne påminnande om Anita Ekberg. Ett temperament, som bryter av, som kör rakt igenom intervjuarens frågor. Det var 51 år sedan som Sånt är livet blev en landsplåga i hela Sverige. Det är en bra låt, inte tu tal om det.

Hon fick sin talang och mycket gratis genom denna gudagåva och genom sitt utseende, säger hon. Hon har aldrig haft någon far, men inte saknat någon. Hon har haft många ersättare. Men man hör bitterheten genom orden. Hon fick en son Jörgen, men aldrig tomtebolyckan, som hon säger och aldrig en dotter. Det är inte som hon saknar, utan det är bara fakta.

Sånt är livet, så mycket falskhet bor det här...

Programmet sänds igen i morgon kl 19.03. Enligt Svenska Dagbladet ska filmen trots allt spelas in i oktober i år. Det säger Ola Rapace, som ska spela Bosse Högberg. Men enligt Malte Forssell producent för filmen är det oklart om den kan spelas in trots att Anita Lindblom inte vill det.

söndag 12 augusti 2012

Prinsen slagen på änglaparty

Det var vid tretiden på natten, när gäster var på väg ut från nattklubben i Cannes, som prins Carl Philip blev attackerad. En man grep tag i nacken på honom och slog honom i bakhuvudet.

Inne på klubben Baoli var det den kvällen Crazy Angels Party och alla gäster skulle vara klädda i vitt. Prinsen undkom med blotta förskräckelsen och sägs inte vara skadad. Hovet har inte polisanmält händelsen, men förövaren finns på bild.

Kanske har prinsen blivit lite för folklig om han kan råka ut för något sådant. Han och hans flickvän Sofia var där med några vänner. Ingen vaktade paret. Prinsen har inte ständig bevakning.

Baoli är ett ställe precis vid Medelhavet för jetsettare.  Där kan man träffa på kungligheter från Monaco och miljardärer, som har sina lustjakter parkerade i Cannes. I varje fall om de själva får beskriva detta. Annars sägs att det är ett ställe med löjliga priser och dålig betjäning. Beror kanske på vem som är gäst.

Den oprovocerade attacken  var eventuellt något slags skämt. Ett berusat sådant. Vid tretiden på natten är en del kanske mer än lovligt berusade av alkohol eller annat. Angel dust? 

lördag 11 augusti 2012

Marcus Birro vill bli muslim

Fast han inser det nog inte själv. Han vill starta ett nytt parti, som tar hand om konsten, kärleken, familjen, livet och döden. Ett religiöst parti. Det behövs en ny innerlighet i politiken, enligt honom. Och när nu inte partiledare för kd funkade, så tänker han starta ett eget parti.

Det håll vi är på väg åt är precis tvärtom. Politik är en sak och religion en annan. Politik handlar om förnuft, om lagar och regler, för att se till att människor har rimliga villkor ekonomiskt. Dit har vi äntligen kommit. Religion är en annan sida av livet. Men det är också ett sätt att få makt över människor genom att påstå saker om Gud.

Och våra -ismer på 1900-talet gick den vägen. Kommunism, fascism, socialism, nazism ville alla blanda ihop tro och tänkande. Det orsakade två världskrig.

Att ha allt i samma gryta, som Marcus Birro vill, är att gå baklänges till detta som vi har lämnat. Att låta kyrka och stat smälta ihop ännu en gång. Att låta religionen bestämma politiken. Han inser nog inte själv vad han säger, för han bottnar djupt i de känslomässiga upplevelser han har haft av sina ofödda barns försvinnande. Det är sorgen efter detta som talar.

Men han intellektualiserar allt, gör om det till något i tanken. Låter sig själv tänka ut hur allt ska vara. Istället för att låta de olika delar en människa består av förbli för sig. Vara kvar som delar: en mental, en känslomässig, en fysisk och en andlig del. Att blanda ihop politik och religion eller andlighet är att mixa görande och varande. 

Ibland behöver vi stillhet, att sjunka in i det vi är. Vår andliga sida och vår känslomässiga. Men människor har en stor förmåga att låta det intellektuella ta över. Att lägga detta som en våt filt över det andra. Att rusa i väg och agera istället för att bara vara.

En del muslimer och dogmatiska kristna lever fortfarande i det stadiet, där religionen tar över livet. Just nu är det ramadan och människor äter ingenting på dagarna, för det har Gud bestämt för länge sedan. Förnuftet får ge vika för dogmatiska ord. Och det moderna samhället sätts åt sidan.

Den skiljelinjen befinner vi oss i som värld. För vi är inte längre enbart medborgare i vårt eget land utan ingår som medborgare i världen. Och vi behöver ännu en gång granska hur vi fungerar, vilka vi är. Vilken väg vi ska gå.

Att vilja bli partiledare när Marcus Birro är författare, debattör och krönikör är att vilja ha allmakt. Att försöka bestämma över livets olika delar. Att slippa döden och sorgen han har upptäckt. Men det går inte. Sorgen är en del av livet, som inte går att komma undan. Döden ingår också. Den kan inte politiseras bort.

fredag 10 augusti 2012

Ånej inte Elvis

Stackars pojke han får heta Elvis i tilltalsnamn. Elvis Diego Anders Rådin. Det är det nya tillskottet i bebisvärlden, som Anja Pärson och hennes sambo Filippa står för.

De har flyttat till Umeå och bor i sitt gulliga trivsamma lilla hus. Naturligtvis kommer lyckan att vara för evigt. Läs inte Maria Gripes böcker för pojken. De är inte alltid så kul.

Elvis Karlsson i böckerna om denne pojk har fått sitt namn efter mammas idol. Hennes krav är inte så lätta att leva upp till. Eller kanske den nye Elvis behöver höra dem som terapi?

De andra namnen är efter mödrarnas pappor. Så klart.

torsdag 9 augusti 2012

SSU fuskar

Och särskilt uppe i Piteå, där påhittade kurser har gett utdelning. Enligt Piteå-Tidningen har SSU i Piteå fuskat till sig kring 600 000 kronor under åren på 2000-talet.

Det är alldeles förfärligt att ungdomar ska börja sin politiska karriär genom fusk. Detta visar att det är något i grunden fel.

Det är Piteå kommun, som har fått släppa till mer bidrag än rimligt till ungdomsföreningen. Under åren kan det ha blivit miljonbelopp, beroende på hur länge fusket har pågått. Hela SSU Norrbotten misstänks för fusk i miljonklassen.

Tolv kommuner om flyktingar

Det är tolv kommunstyrelseordföranden, de flesta s-märkta, som oroar sig för hur kommunerna ska klara att ta emot de nya flyktingar, som ska komma från Somalia för att förenas med sina familjer. Politikerna skriver på DN Debatt i dag. 

Alla tycker de att staten måste betala för dessa nyanlända, som inte kommer att kunna försörja sig själva inom en rimlig framtid. Så antar dessa politiker att det kommer att vara. Vi ska då alla dela bördan av att ta hand om dessa, menar de.

Det är en svår utveckling, som förestår, där landet som helhet kan att se fram emot att vi ska försörja ett antal inkommande medborgare, som inte är födda här, som inte ingår i kulturen och som aldrig kanske kommer att inlemmas i samhället.

Politikerna, som nu är ansvariga för dessa från år tre - de båda första åren får de hjälp från staten - bekymrar sig över att deras kommuner kommer att få dra tunga lass och att de kommer att tvingas att ställa verksamheter inom kommunen mot varandra.

Eftersom detta är beslut fattade på en nationell nivå över huvudet på dem själva, så tycker de alla att det är rimligt att dessa beslut också betalas på en statlig nivå.

onsdag 8 augusti 2012

En 18-åring utan pappa

UPPDATERAT

Ja hur ska det gå för tonåriga söner utan pappor? Med bara en mamma? Inte bra i många fall. Så är det för den 18-åring, som nu misstänks ha skjutit en 17-åring. Han har sin pappa i ett annat land och bara mamma här  i Sverige.

Han har strulat genom tonåren och hon har hoppats att han skulle få professionell hjälp. Ja, den är nog bra ibland, men mest hänger det på att pojken har känt sig älskad som barn, så att han inte kan försöka ta livet av någon annan, som han uppenbarligen nu har gjort.

Många av de här fallen är som att köra kalkerpapper över gärningsmännen. Tänk att det är så svårt att förmedla kärlek. Det är den sk smärtkroppen, som är så stark hos dem att de hellre dödar än att de tar itu med hur de själva mår. De vet helt enkelt inte hur man gör.

Flickan är mycket svårt skadad och varför ger man sig i lag med en så svår person, som den som sköt henne? Ja, det är något som hakar i och som gör att de umgås. Liknande "smärtkroppar" kanske?

Rätt tröstlöst att ens skriva om detta. Men livet ska vara bekymmer också, inte bara glädje. Och den där "smärtkroppen" jag talar om är inte ens privata problem, utan går över till det kollektiva också. Så det är helt enkelt så att om man kommer från folkgrupper, som har många problem, så bär man den folkgruppens bördor. Också. Utöver det privata då.

Det går inte att bli av med genom att flytta till ett annat land. Därför att så länge den personen är omedveten om vad detta handlar om, så kan den inte ändra något. Pappan till den här unge mannen är svensk medborgare, men bor i El Salvador, ett land i Mellanamerika med problem. Mamman är från Chile, men bor här i Sverige.

9.8.2012
Den skjutna 17-åringen har avlidit.  Hon avled i går kväll på Karolinska sjukhuset. Den kortsnaggade 18-åringen är begärd häktad för mord och grovt vapenbrott. Detta på sannolika skäl.
12.30
Andreas Leiva Parra är nu häktad på sannolika skäl för de ovan nämnda brotten. Han är född den 19 december 1993.


PS. "Smärtkroppen" är något som Eckhart Tolle skriver om i sin bok En ny jord, ditt inre syfte. "Rädsla, girighet och maktbegär är de psykologiska drivkrafterna bakom inte bara våld och krig mellan nationer, stammar, religioner och ideologier, utan också bakom ständiga konflikter i personliga relationer. De orsakar en förvrängning i vårt sätt att uppfatta andra människor och oss själva. /.../ Du blir inte god genom att försöka att vara god, utan genom att upptäcka den godhet som redan finns inom dig och låta den komma fram. Men det är bara möjligt om något fundamentalt förändras i din medvetenhet."
 DS.
29.11.2012
Här kan ni läsa mer om detta fall.
19.1.2013
Jag håller helt och hållet med Aftonbladets krönikör om att det var en mycket besynnerlig dom. Tingsrätten i Attunda valde att tro på att Andreas Leiva Parra inte menade att döda sin flickvän Sandra fast hon sov när han tryckte av någon decimeter från pannan. Det blev vållande till annans död och en mild dom på två år och åtta månader. Domen kommer att överklagas till hovrätten.
3.4.2013
Andreas Leiva Parra fick tre år istället i hovrätten för att ha dödat sin flickvän Sandra. Ett mycket lågt straff.

De dumma rånarna

UPPDATERAT
De snodde två bilar och rånade en bank i Värmland i går. Tunga var påsarna de bar ut från banken, för de var fulla av pengar - enkronor.

Kanske trodde de att det var guldpengar, men värdet är kring 100 000 och det hade varit smartare att sälja bilen de brände i går, än att råna banken.

Bovar är dummare än tåget ibland. Här finns uppenbarligen några stycken sådana kvar i Värmlandsskogarna. Lycka till med enkronorna! Det kostar pengar, att växla in dem till sedlar på banken. En av rånarna pratade svenska med brytning.

Jag hoppas de fick några sådana här enkronor.
9.8.2012
Två bilar har hittats utbrända, fast det är inte säkert att det är rånarnas bilar.  Polisen tror att rånarna är kvar i skogarna, räknande sina enkronor. 

tisdag 7 augusti 2012

Ja den där Vilks

Han är en obekväm människa för de rättrogna och då menar jag inte muslimer, utan de som upprätthåller världsbilden inom medierna.

För några timmar sedan skrev han själv ett inlägg på sin blogg. Och de stora tidningarna har uttryckt sitt bekymmer över att han ska till New York den 11 september och prata på SION:s möte.

Ja det är säkert en provokation. Visst är det så. Enligt Vilks så förs världen framåt av sådant. Kan vara sant. Denna ironiskt kallade organisation SION är emot muslimer. 

Och muslimer lever i en annan värld än vi andra. Visst är det så. Många av dem gör det eftersom de bokstavstolkar. Jag såg ett program om tre sekter i USA, som byggde på kristendomen. De var minst lika gräsliga. När religion blandar in makt och politik så går det åt skogen.

Lars Vilks menar att allt som händer är delar av det konstprojekt, som började med en liten utställning i Värmland. Och som rullar på sedan dess. Han ville inte vara så snäll där som de andra utställarna var utan istället provocera en smula.

Han är en retsticka, fast rätt snäll ändå, men envis så han slutar inte att provocera. Nä varför skulle han göra det. Om han nu tror att det kan ändra världen till det bättre.


Det är synd om bovarna

Naturligtvis är det synd om de båda männen, som har lurat massor med människor mellan 80-100 år i Sverige. De har inte kunnat hitta på något annat sätt att försörja sig än att ringa äldre människor och utge sig för att vara deras barnbarn.

Stackars dem! Nu kommer de att få mat och husrum på statens bekostnad i ett antal år, kanske sex eller mer. Det beror på. Men de kommer med säkerhet inte att begripa något av vad de har gjort.

Deras inre har vänt upp och ned på de vanliga värden, som finns hos oss andra och gjort det till deras rätt att lura pengar från gamlingar. Det där mönstret finns hos människor, som känner sig förfördelade.

De båda är skrivna söder om Stockholm och födda 1965 respektive 1967. När man inte har begripit mer än så i den åldern är det troligen kört. Det enda som brukar hjälpa är en andlig inre upplevelse. Att de kan få kontakt med den sidan inom sig själva. Den ene har 145 st eventuella släktingar boende i Sverige medan den andre har inte en enda förmodligen, som är mantalsskriven här.

De kommer båda att vara i 50-årsåldern när de väl kommer ut och leva eländiga liv antagligen även i fortsättningen.

måndag 6 augusti 2012

Lugnet sparkas

Gd:n för tillväxtverket Christina Lugnet sparkas för att hon har slösat med statens tillgångar på Tillväxtverket. Kul för DN att de fick genomslag för sin sommarjournalistik.

Hon har dock tre år kvar på sitt förordnande och kommer att placeras i karantän i regeringskansliet. Så hon sparkas inte ut i kylan på riktigt. Men näringsminister Annie Lööf ville markera handlingskraft mot slöseri och då blir det så här. På torsdag entledigas Christina Lugnet officiellt.

Jag förstår inte varför man behöver ett Tillväxtverk. Bara namnet låter skumt. Enligt hemsidan så underlättar de förnyelse i företag och regioner. Kommunchef i Haparanda var inte tillräckligt som erfarenhet, för att klara jobbet som generaldirektör. Uppenbarligen.

Kuriosa: Det finns 46 personer som heter Lugnet i Sverige. Christina Lugnet är en åtta och har åtta som karmatal, vilket betyder att hon kan räkna med att själv bli rik, men det gäller att ha koll på balansen och sansen. Stort misslyckande här således. Men det går alltid att komma igen. Och rik lär hon vara/bli i vilket fall.

Skoj med jordskalv

I Sverige är det en kurositet och inte något att bekymra sig så särskilt över detta med jordskalv. Även om morgonens skalv var på över 4 på richterskalan så trodde flesta att det var långtradare eller något annat som kan få jorden att skaka.

Här hos oss har huset skakat rätt mycket senaste året eftersom de har grävt upp alla vägar och lagt ned rör för vatten och avlopp. De kollade alla husen innan de började gräva och dokumenterade alla befintliga sprickor. Jorden rör sig ibland och särskilt här där leran hänger ihop. Precis som på västkusten.

Vi har det bra som bor i ett land, som är rätt stilla och inte ligger på någon av de sprickor som delar upp vår jord mellan de olika landblocken. Detta som jag först hörde talas om på 60-talet då det var en ny teori om hur jordens landmassor rörde sig över jordytan. Och hur jordbävningar uppkom mellan dessa block.

Den hitills värsta jordbävningen som mätts ägde rum i Chile 1960 och hade 9,5 på richterskalan. Det blev en tsunami med omkring 25 meter höga vågor och 3 000 personer dog. 

söndag 5 augusti 2012

Guld i segling

Sveriges första guldmedalj i OS i London blev klar för minuter sedan. Men den kvinnliga blonda studioreportern i SVT trodde det var den första OS-medaljen. Klant!

Skoj att Max Salminen och Fredrik Lööf klarade det i sin starbåt. Smart seglat! Stort grattis! Och det är  ju vackert med segling också. Det kan man inte säga om alla sporter.

Vulkaner är hopplösa

Det går inte att försvara mänskligheten mot ett stort utbrott. De är ett av de största hoten mot oss alla, men vi bryr oss inte riktigt.

Nu kommer rapporten om de som dog på 1200-talet av ett åtta gånger så stort vulkanutbrott som Krakatoa på 1800-talet. Det tog död på tiotusentals i London genom massvält, när det inte blev några skördar och vinden blåste från norr i månader.

Så är det med oss människor, att det som verkligen kan ta död på oss genom ett superutbrott och inte går att försvara sig mot, det behöver man glömma. För att kunna leva vidare och istället ha 0,2 promille som straffbart på sjön, för att människor inte ska drulla i när de har druckit.

De små åtgärderna är politiskt enklare att göra. Och då känns det ändå som om regering och riksdag lagstiftar, vilket är deras uppgift.

Det vulkanutbrottet på 1200-talet var det största man känner till i historisk tid. Temperaturen kan ha sjunkit så mycket som fyra grader. Kanske är det tur att vi värmer upp denna vår planet numera, så att vi eventuellt kan klara ett superutbrott, som mänsklighet.

Här har jag tidigare skrivit om jättevulkanen i USA. 

lördag 4 augusti 2012

Ett förtvivlans hopp

När en mamma hoppar från Slussen med sitt tremånaders barn i famnen är det något katastrofalt fel. Både för den enskilda individen, men också med omhändertagandet av varandra.

En åskådare såg henne stå där, men reagerade inte. Fast han gick förbi och såg henne i ögonen. Han var ute och "powerwalkade".

Om han hade slutat några ögonblick med detta och frågat om hon behövde hjälp hade han kanske kunnat rädda henne och barnet. Han tyckte det såg konstigt ut att hon stod där. När han sedan vände sig om var hon borta. Hon hade hoppat. Ett fall på kring tolv meter.

Jag har aldrig i hela mitt liv hört talas om att en mamma har hoppat med sitt lilla barn. Med avsikten att döda bägge. Inte från Slussen och inte från något annat ställe heller. Hur kan en nybliven mamma vara så ensam och utan stöd att detta kan hända?

Hon hoppade förra lördagen med sin lille tremånaders son och det var vid halvniotiden på morgonen, så flera såg henne. Hon är 33 år och är nu misstänkt för mord eller dråp på sin son. Han dog i onsdags av sina skador. Själv ligger hon fortfarande på sjukhus med allvarliga skador. Hon har inte kunnat höras av polisen.
25.1.2013
Mamman frias från brott. Det fanns inte något uppsåt när hon hoppade med barnet i sin famn menar tingsrätten. Hon kan ha lidit av en allvarlig psykisk störning. Också vid rättegången ett halvår senare trodde hon att de hade tagit hennes pojke ifrån henne, att han levde, men inte fanns hos henne. Hon minns inte något av händelsen.

Många faror i vattnet

När Östersund och Skellefteå drabbades av parasitutbrott så fanns det inte bara en bov - vattenreningen - utan den svenska aningslösheten var framträdande. I Sverige har vi rent vatten och särskilt i Norrland. Det var nog missuppfattningen.

Så illa ställt är det att Cryptosporidium Hominis i ett gram avföring kan smitta hur många som helst. Detta enda gram kan innehålla mellan en miljon och hundra miljoner parasiter. Dålig hygien och att toaletter var felkopplade till dagvattnet i Östersund, gjorde att dessa parasiter kom ut i sjövattnet, som togs in till nytt dricksvatten.

Nu skylls allt på vattenverken, att de tar in smittat vatten och inte renar det ordentligt. Ja det räcker med UV-ljus för att ta död på denna parasit. Det var naturligtvis helt vansinnigt att reningsverken inte hade eller ibland inte har ett sådant skydd. Fortfarande.

Dock tar omkring hälften av vattenverken sitt vatten från grundvattnet och där finns inte parasiter.

Helena Seger rånades

Ja att gå omkring med 40 000 i kontanter i handväskan är nog inte tillrådligt. Det upplevde Helena Seger i går i Paris, när två män på en skoter tog hennes pengar.

De ryckte ifrån henne den dyrbara väskan när hon hade varit inne på Ralph Lauren. Hon chockades och togs om hand av personalen. Stackars henne.

Vem går omkring med så mycket pengar i kontanter? Jo det gör Zlatans sambo. Naturligtvis. Kanske vore bättre med kort? De går att spärra rätt fort.

Åh andra sidan drabbar det ingen fattig. Hennes sambo är värd flera hundra miljoner. Eller kanske någon miljard vid det här laget.

fredag 3 augusti 2012

Mer pengar till flyktingar

UPPDATERAT
Tänk dig själv ifall du kom till ett land och sökte asyl, fick dela lägenhet med en vilt främmande person och inte fick mer i fickpengar än ett par tior om dagen, så att du inte kunde ta en kopp kaffe ute på stan. Vilket snålt land!

Visserligen fick du boendet och maten gratis, kaffet också, men ändå. Tänk vad orättvist det vore i jämförelse med de, som hade fått tillåtelse att stanna. För de fick bidrag som var dubbelt så stort. Minst. Rena lyxlivet i jämförelse.

Vi kommer bara att få kring 38 000 nya asylsökande i år. Vi behöver fler än så! Vi svenskar kommer att dö ut utan inflyttning. Vi är absolut inte ett potent folk.

Det räcker inte att locka asylsökande enbart med fri bostad och fri mat. De behöver mera kontanter också!

Och dessutom kan alla bli mångmiljonärer på att ta hand om dem, när de får problem och blir kriminella. Se på Jan Emanuel, socialdemokrat och Robinsonvinnare, som blev det, mångmiljonär. Så duktigt gjort! Staten betalar.
14.10.2015
Och här omtalas att Jan Emanuel är ännu rikare. Är någon förvånad över detta? Det finns så många ungdomar som är ensamkommande att ta hand om.  Han har satsat på rätt industri helt enkelt. Den där krig och politik går ihop och utarmar det ena landet efter det andra. Staten, dvs vi, betalar. 


onsdag 1 augusti 2012

Henning Mankell säljer gården

Han tycker att Stenhejdan en bit från Ystad har blivit för stor att sköta om. Han själv fyller 65 nästa år och makan Eva Bergman, dotter till Ingmar, fyller 67 i höst.

Det är en stor gård med hässtall plus två boningshus. Här kan ni beskåda härligheten. Så om ni har åtta och en halv miljoner till övers och vill ha milsvid utsikt över det skånska landskapet så slå till. Det är ändå relativt billigt. 

Eva Rausing dog i maj

Det visar hennes pacemaker. Hon låg död sedan den 7 maj ända in i juli i det lyxiga huset i London. Hon hittades den 9 juli. Hon hade kokain i kroppen. Och maken erkände sig i dag skyldig till att hon inte hade fått en ordentlig begravning.

Hans Kristian Rausing erkände att inte ha tagit hand om makan när hon dog utan begått brott mot griftefriden. Han agerade inte rationellt, sade han.

När han togs av polis var han så påverkad att det inte gick att höra honom. Han erkände sig också skyldig till rattfylleri. Han döms nu villkorligt till två års vård. Det kanske räddar hans liv.

Eva Rausing ska begravas i USA, där hennes föräldrar bor.

Här har jag tidigare skrivit om detta. Och här. 

Ann Helena Rudberg I ormbärarens tid

Detta är en glädjens tid, för i höst kommer min nya bok. Jag har nu fått hjälp av två duktiga designers, en av dem har just börjat jobba med Apple i USA och den andra har jobbat med bland annat Bonnier. Jag ser verkligen fram emot att det här ska bli verklighet.

När denna nya bok kommer ut vet jag inte riktigt ännu, men ni får veta allt så fort det är klart. Och ni kommer att få se omslaget till boken. Jag är så glad åt att det här händer. Jag tackar alla goda makter!

Det blir en eller flera releasefester så småningom. Vi får se. Jag tackade min moster så mycket när hon fyllde år, för utan henne hade jag aldrig fått veta så mycket, som jag nu vet om släkten. Hon fyllde 92 år senast och står med i min nya bok med förnamn. Hon heter Naemi och har själv läst manus och godkänt detta.

Denna bok handlar om Sverige och vår utveckling från ett fattigt land till ett mycket rikare. Den handlar också om meningen med livet och om varför vi människor är här. Och ormbäraren är en stjärnbild, men det visste ni väl redan?