torsdag 30 september 2010

Rätt åt dom

Jag kan inte låta bli att tänka så när jag läser om det andra rånet i Varberg på kort tid.

Första gången flydde rånarna på moped. Den här gången i en jaguar, som den som körde inte kunde hantera. De körde in i en lyktstolpe, tydligen en av sorten icke-mjuk.

En av dem låg död på gräsmattan med en k-pist bredvid sig så säger en kvällstidning. Den andra menar att han var skadad men inte död och att rånarna hade träpåkar och basebollträn, som de rånade guldsmedsaffären med.

En fjärde rånare sprang från platsen, men greps av polis senare. Bilen stals i Kungälv tidigare i går morse.

Slutresultatet är dock tidningarna överens om och jag tycker att det här var rätt åt rånarna. Är så urbota trött på tung brottslighet.

Detta var det tredje rånet hos samma guldsmed om jag begriper det rätt. Dags att titta på läget för lokalen kanske?

PS. Idag den 1 oktober läser jag att de eventuellt tillhörde ett invandrargäng. Då slår pk-nerven till. Det kanske var synd om dom. Läkarna tror inte att de båda skadade männen ska överleva tills i dag. Och den där som linkade bort från jaguaren har det säkert inte lätt. Nä nu driver jag med er för jag hatar brottslighet. Vem som än står för den. DS.

Elin steg av vid fel hållplats

Elin Krantz skulle ha gått av tidigare än vid Temperaturgatan på Hisingen, där hon steg av natten mellan lördag-söndag. Hon skulle ha gått av vid Gropegårdsgatan, men missade det.

Antagligen så somnade hon till på spårvagnen och gick av för att ta sig tillbaka. Om hon hade suttit kvar hade hon kanske varit vid liv i dag. Då hade hon kommit till ändhållplatsen Länsmansgården. Bara en hållplats bort.

Själv har jag råkat ut för en liknande situation på en buss till Värmdö för ett antal år sedan. En man antastade mig, men jag satt inte tyst och ignorerade som Elin nu gjorde. Jag blev arg och slog den som antastade mig med den tidning jag hade i handen, för att han skulle sluta.

En passagerare gick fram till busschauffören och han kallade på polis. Bussen väntade in polisen. Mannen gick av när vi inte åkte vidare, så jag slapp honom sedan.

Ifall spårvagnsföraren hade gjort likadant, kallat på polis, istället för att som denne gjorde nu - enligt uppgift - slängt av 22-åringen, men låtit honom kliva på igen, så hade eventuellt allt förhindrats.

Det finns många om i historien om Elin, men nu är det som det är. Hon är mördad och mordutredningen fortsätter. Den 22-årige mannen nekar till att någonsin ha träffat Elin, men det finns det klara bevis på att han har gjort. Varför ljuger han om det?

Han säger att han gick raka vägen hem och lade sig att sova. Senast i morgon eftermiddag måste 22-åringen antingen häktas eller släppas. Polisen menar också att det kan finnas fler gärningsmän.

Familjen Grönfors under lupp

Jag lyssnade och såg igenom historien om familjen Grönfors, som den framställdes hos Malou i förrgår förmiddag. Hon tog upp att familjen genom en rättsprocess i stort sett allihop har spärrats in i fängelse. Oskyldigt som familjen anser det.

En av dem Allan, slog ned en granne med yxa och denne blev så när mördad. Allan Grönfors har erkänt detta. Grannen blev svårt skadad, blev av med ett öga och fick gå igenom flera operationer bland annat för att hjärnsubstans läckte ned genom näsan.

I går var systrarna till Allan hos Malou och fick prata. De var båda mycket upprörda. Det märktes inte så mycket på hur de pratade, utan på att de satt och andades häftigt och såg rädda ut när de var där.

Denna rättshistoria har pågått i närmare 25 år och kan väl ses som ett samhälles oförmåga att lösa grannfejder. Mellan 6-8 familjer har under årens lopp inte stått ut med att vara grannar till familjen utan känt sig tvungna att flytta.

Jag tänker på hur det har varit i Värmdö, där jag bor under liknande omständigheter. Att den här familjen har hästhållning har tydligen också varit ett problem. Vi har varit med om grannar, som har haft hästar och får på sina små tomter, vilket har varit fel mot djuren, men de har så småningom flyttat till större ställen, där de kunde fortsätta med djurhållningen. Dock borde detta med hästhållning i Norrbotten vara möjligt.

När jag ser på kartan över området där familjen Grönfors bor, så ser det ut ungefär, som här där jag bor. Vi bor också ganska tätt med grannar inpå oss. Det ser lite för litet ut för hästar, men jag känner inte till de närmare omständigheterna kring detta.

I TV4 sade systrarna att hela det långa och invecklade bråket med grannarna startade med att en av dem körde på en av deras hästar, som skenade till skogs, skadade sig och måste avlivas.

Det obegripliga i hela den här historien är hur myndigheterna i Haparanda har kunnat misslyckas med att hjälpa familjen under alla dessa år. De har tydligen inte vågat ta i detta på riktigt. Utan de mentalt handikappade bröderna i familjen har fått anhörigvårdare i familjen. På så vis har denna familj lämnats åt sig själv.

Konflikterna med omgivningen har förvärrats eftersom tiden har gått. Det har uppstått ett svart hål kring familjen. Jag säger inte att de är onda, för jag tror inte det finns genuint onda människor, men onda handlingar både från deras sida och från omgivningens sida har medfört att det har uppstått som ett svart hål i landskapet, som bara blir värre och värre. Det verkar ha varit eskalerande rädsla, som har medfört en del av det som har hänt.

Rättsprocessen kring familjen har gått till högsta domstolen och är på väg till Europadomstolen.

Här är den rättsliga processen kring detta:

Domen från Hovrätten för Övre Norrland
Meddelad 2009-04-02

Allan Grönfors, född 1969, erkände yxhugg och fick 8 år för försök till mord.

Demetri Grönfors, född 1976 fick 6 år för medhjälp till försök till mord. Han förekommer under nio avsnitt i belastningsregistret, bla dömd till 10 månaders fängelse för olaga hot 2007.

Yrjö Grönfors, född 1935, fick 6 år för medhjälp till försök till mord. Han förekommer under tolv avsnitt i belastningsregistret sedan 1992. Han har dömts för våldsamt motstånd, olaga hot och ofredande.

Hilkka Grönfors, född 1967, fick 8 månader för skyddande av brottsling. Hon förekommer under åtta avsnitt i belastningsregistret.

Anneli Grönfors, född 1968, fick 6 månader för skyddande av brottsling. Hon förekommer under tre avsnitt i belastningsregistret.

Taisto Tikkala född 1941 och vän till familjen, fick 6 månader för skyddande av brottsling. Han förekommer i belastningsregistret endast för en trafikförseelse.

Haparanda tingsrätt, mål nr B 329-08
Hovrätten för Övre Norrland, mål nr B 972-08 / B 105-09

Feija Grönfors, född 1970, friades helt av hovrätten.
I tingsrätten fick Feija Grönfors 6 års fängelse för medhjälp till försök till mord. Han förekommer under sju avsnitt i belastningsregistret
Nu får han sammanlagt 180.000 kronor i ersättning av JK. Han satt häktad i drygt ett halvår under 2008 och 2009.

Nu har jag inte så här långt nämnt att de är romer. Dessa människor, som ganska mycket liknar en del av mina släktingar. Mamma hävdade att vi nog var tattare, men i släkten finns en historia om en mayaindan och en spanjorska - zigenare? Jag känner igen det häftiga humöret och att det blev slagsmål efter ett tag på släktkalasen, när jag var liten. Vi hade våra konflikter inbäddade i familjen.

En del hade ljusa blå ögon och ljust hår, en del rött hår och bruna ögon och en del var mycket mörka med mörk hud. För mig framstår denna konflikt uppe i norra Sverige, som något som hör till 50-talet, men som har fått förbli olöst där uppe genom isolering, så att det har blivit värre och värre.

På plats hos Malou fanns också Haparandabladets VD och ansvarig utgivare Örjan Pekka, som har följt denna historia sedan 1997. Mot honom stod DN:s skribent Maciej Zaremba, som åkte till Norrbotten och skrev en artikelserie om familjen och förhållandena i byn.

Hela veckan kommer allt att handla om romer som tema hos Malous Efter tio. Detta är intressant. Det framstår för mig som att vi nu gräver upp saker i Europa, som länge, länge har sopats under mattan. Det är bra i sig, för dessa gropar av svarta och onda känslor, behöver grävas upp och luftas.

onsdag 29 september 2010

Elin är död

Så har det hänt igen. En ung kvinna är mördad. Och en svart man misstänks. Det var i vintras som Hjällbo drabbades av sorg när Nancy Tavsan slogs ihjäl på väg hem. Och en 22-årig svart man visade sig vara skyldig.

Min bror som är lärare i Hjällboskolan sade då att eleverna visste före polisen, vem det var som hade gjort det. Men den här gången kanske polisen hann före.

Den man som är misstänkt för mordet på Elin Krantz kändes igen av poliser, som hade sett övervakningsfilmen från femmans spårvagn. Jag har själv bott där ute på Hisingen i min ungdom, då jag också jobbade på Volvo.

Det var inget ställe jag ville fortsätta att bo på. Och ingenting verkar ha hänt under de drygt 40 år, som har gått sedan dess. Spårvagnarna ser likadana ut. Husen ser också likadana ut.

Jag vet inte om också denne man är somalier, som 22-åringen i Hjällbo var, men det är mycket trist att detta nu har drabbat en kvinna igen. Den misstänkte i Elin-fallet är också 22 år och hade enligt uppgift rivmärken i ansiktet. Han är gift.

Här finns en minnessida för Elin Krantz.

I kväll den 30 september blir det en minnesstund för Elin i hennes barndomstad Falköping.

Är Skåne Sodom och Gomorra?

Om jag var troende skulle jag absolut säga det. Först så kan inte domaren i målet, där tio män står inför rätta för att ha våldtagit och sålt en 14-årig flicka, fortsätta.

Rådmannen Monica Nebelius har själv skrivit i dag om hur hon fick fly mitt i natten i en polisbil från sitt hem för att komma undan hoten och trakasserierna.

Sedan så frikänns en 32-åring i tingsrätten för att ha utövat misshandel och sextortyr mot en 16-årig flicka. Så om man är tonåring så får man stå ut? Den flickan mådde naturligtvis inte bra. Och gör det inte nu heller. Men kammaråklagaren Ulrika Rogland tänker gå vidare med fallet till hovrätten.

Tidigare har jag tyckt att Skåne kanske är ett landskap där man kan bo, för det är så långt söderut att vädret är betydligt bättre och vintern kortare än längre upp i landet, men jag inser att det är omöjligt. Det är alltför otryggt.

Var tredje familj i Malmö hade blivit utsatt för brott för några år sedan. Det handlade om våldsbrott, stöld eller skadegörelse. Malmö var den mest brottsdrabbade staden i hela Skåne. Det är inte bättre att bo i villa. Staffanstorp, Svedal, Lomma och Landskrona är några av de orter, som är värst drabbade av inbrott i småhus. I flera villaområden runt Lund och Helsingborg är det mer än fyra gånger så vanligt med villainbrott jämfört med genomsnittet i Sverige.

Förra året gjorde polisen i Skåne en lista på 100 män, som de ville bevaka extra noga. Av dessa hade 78 av dem invandrarbakgrund. De hade alltså minst en förälder född utomlands.

Totalt anmäldes 212 550 brott i Skåne förra året. Omkring 1,2 miljoner bor i Skåne. I Malmö finns omkring 170 nationaliteter och 29 procent av Malmös befolkning är född i ett annat land än Sverige,

tisdag 28 september 2010

Åklagaren överklagar sextortyren

Den friande domen mot en 32-årig man i tingsrätten angående sextortyr mot en 16-årig flicka ska överklagas. Det säger åklagaren.

Själv blir jag mycket upprörd över att någon kan behandla en annan människa så här.

Den nu 17-åriga flickan hade ett självskadebeteende och självmordsförsök bakom sig och fast hon säger att hon gick med på sexmisshandeln frivilligt, så borde det inte vara tillåtet.

Hon hade skrivit på ett slavkontrakt, där hon gick med på att behandlas illa. Hon var en slav och en "äcklig smutsig" hora och skrev under på att hon ville bli utnyttjad, plågad och förnedrad.

Flickan kan inte ha varit vid sina sinnens fulla bruk tycker jag, som gick med på allt detta. Gränsen för när man får besluta själv om sex går vid 15 års ålder, men alla människor i Sverige räknas som barn ända tills de är 18 år.

Det var en anhörig, som såg flickans blåmärken efter alla slag hon hade fått ta emot, som anmälde detta till polisen.

Slagsmål, hot och trakasserier i våldtäktsmål

Hur kan man våldta och sälja en 14-årig förståndshandikappad flicka? Detta är lika obegripligt som att Monica Nebelius inte kan sitta kvar som domare i målet, utan nu har måst lämna efter en dag som domare i målet.

De tio åtalade männen, som är mellan 18 och 67 år har alla utländsk bakgrund. Två är ungerska medborgare, en är från Polen och en från Slovakien.

Hela denna historia kunde likaväl ha utspelat sig på 50-talet eller 1700-talet. Det är en tidlös berättelse om hur man utnyttjar och tillfredställer sina egna lustar och tar betalt för andras. Hur man förnedrar och använder sig av en flickas utsatta läge, för att tjäna pengar på det.

Det påminner mig om sultanens harem i Turkiet, dit flickor togs, som var kristna för muslimska flickor kunde inte bli slavar. Så istället togs kristna och rövades bort till detta harem. Det existerade under många århundraden, men finns inte längre förstås. De 400 rummen kan istället beses av turister.

Men från de år 2010 åtalade männen och deras släkter blåser samma sorts unkna vindar, som från dessa fängelserum.

måndag 27 september 2010

Finns det någon svensk kultur?

Nu är vi där igen. Ingenting av det vi tror är svenskt är det. Inte ens ketchup.

Själv har jag aldrig betraktat ketchup som svenskt, utan alltid tänkt på det som något amerikanskt när jag har använt det. Inte heller tror jag att kebab eller pizza är något som är genuint svenskt. Men utländsk mat har väl ingen något emot?

När jag bodde i Frankrike åt jag tarmar, magar och kalvhjärnor för det gjorde de där. Har jag dock aldrig gjort i Sverige.

Med svenskt menar jag och andra säkert ungefär samma sak. Det är att få koppla av på lördag-söndag vad än religioner säger om den saken. För vi har sedan jag var liten infört att lördag är ledig.

Svensk kultur är att slippa delta i religiösa sedvänjor om vi så väljer. Och att betrakta eid-il-fitr, som en svensk sedvänja kommer jag aldrig att göra. Det är slutet på muslimska ramadan. Jag äter inte fisk på fredagar heller eller firar Rosh Hashanah (det judiska nyåret i september) eller går omkring i kippa.

Det som vi uppfattar som svensk kultur och överför till våra barn som jultomten, granen och julklapparna. Det är inte bara svenskt. So what? Det spelar väl ingen roll varifrån det kommer? Inte heller om midsommarstången är en penissymbol eller något annat. Vi reser den ändå varje år.

Och att Lucia egentligen är något scilianskt helgon stör väl ingen? Vi har utformat denna ljusdrottning efter vårt eget huvud i det här landet. Gjort henne svensk.

Det vi människor gör till vardag och fest är helt enkelt vår kultur. Och den är svensk var den än har kommit ifrån från början. Så länge vi inte tvingas på den av människor, som vill att vi ska anamma sådant, som hör hemma i religion.

Vi har religionsfrihet i det här landet. Vi får vara ateister också. Om vi vill.

Pål Hollender är skottskadad

Om det inte var så att tidningarna skriver helt seriöst om att han är skottskadad och dessutom visar upp det på bild. Så skulle jag annars inte tro på det, för han vill skapa publicitet. Konstnär som han är.

Pål Hollender har legat med prostituerade och med en man, som han påstod utnyttjade honom som 13-åring. Allt filmat med Påls kamera förstås, för att åstadkomma ett konstverk.

Det här med Afghanistan lät ju seriösare tills det där med skjutningen inträffade. Han påstår att han hukade sig i bilen, men ett skott gick ändå genom armen. Höll han den i rutan då? Och varför blev inte chauffören skjuten?

Jag måste säga att det låter märkligt alltihop, men det kanske är rena rama sanningen. Armen är infekterad och håller på att dö enligt det senaste nya från Hollender. Och dött kött måste tas bort när han väl kommer till Sverige.

Media lär väl vänta på honom på flygplatsen och det är väl det han åsyftar. Han vill väl ha marknadsföring av sin film "Finding Ali" som han håller på med. Förresten varför ser blodet nästan lila ut på pressens bilder?

PS. Hollender själv kommer till Sverige på tisdagkväll (28.9) och då får vi väl höra hans version. DS.

Trollkarlen i Habo

Peter Rosendahl jobbade som vanlig fabriksarbetare vid Vätterns strand i Habo (kring 10 000 invånare) och blev känd som gurun, som kunde förvandla pengar till mer pengar. Han började i liten skala med en reuterskärm, där det gick att se hur aktier gick upp och ned.

Det blev ett rent trolleri hur han kunde förvandla pengar till rent guld och till storartade vinster på uppåt 40 procent. Han såg sina kunder i ögonen och lovade. Och de flockades runt honom. Han började i mitten på 90-talet och det gick bra. Aktiemarknaden gjorde att han kunde infria sina löften.

Fler och fler ville satsa sina pengar. En del satsade hela sitt livs sparkapital och sina barns pengar. Till slut fanns det 104 miljoner instoppade i Habo Finans. Och Peter Rosendahl bildade Diamanten för de som verkligen ville satsa. Människor trodde på honom och det fanns ju bankgarantier på upp till 250 000 ifall något skulle gå snett.

Men det var inte riktigt sant. Tillåtelse till att ha finansverksamheten och några bankgarantier fanns nog inte när allt kom omkring. Och så började Peter Rosendahl satsa pengar lite mer vårdslöst i Ungern på ett säkert objekt, ett värmekraftverk, som skulle stiga i värde bergsäkert, men det gick i konkurs. Dessutom drogs han med i kändissvängen och satsade på Victoria Silvstedt och hennes karriär, men det gick åt skogen det med.

när finanskraschen kom var också Habo Finans borta. Butiken var stängd och det gick inte att nå självaste trollkarlen. Han hade gått till polisen i början av 2007 och anmält sig själv för bedrägeri. Han försvann och gick under jorden och där befinner han sig än i dag.

Det som intresserar mig är inte så mycket människors girighet, utan hur allt detta kunde hända. Hur människor kunde bli så dumma. Allra dummast framstår Peter Rosendahl själv, för själva idén skulle nog ha fungerat, om han hade hållit detta för sig själv och tillsammans med några vänner kört samma recept. Men det stora penningvansinnet tog över honom.

Men hur kan vanliga Svenssons bli så dumma att de tror på en magiker i pengabranschen? Att ett insatt kapital kan förvandlas till högar med guld? Som i den gamla tron på alkemi, att det trots allt är möjligt att framställa glänsande nytt guld. Det kunde ju inte vara annat än sant, när det var på hemmaorten och alla sade att det var så.

Det var en slags masspsykos som bröt ut. Tron på att den egna rikedomen skulle finnas där om ett år eller två. Och några fick förstås utdelning, annars skulle det inte ha fungerat. Några tjänade pengar. Likt ett pyramidspel.

Det går att tjäna pengar som daytrader på marknaden, om man inte drar iväg och låter det växa över alla breddar. Men det gjorde Peter Rosendahl. För folk stod på kö och tjatade på honom om att få stoppa in sina pengar i hans bolag. Och han verkar beredd att göra det än i dag. Det är bara att trycka på en knapp, som han säger, så är ett nytt bolag igång.

Men först lär han få avtjäna sitt straff. Rättegången mot honom börjar på torsdag och åklagarmyndigheten har fått hyra in sig i en lokal, där det får plats 800 personer. För så många kan komma för att höra hur det gick till när trollkarlen förvandlade en stor hög med guld på 104 insatta miljoner till den lilla högen på 30 miljoner, som finns kvar i dag.

söndag 26 september 2010

Mona Sahlin blir nöjesprofil

Efter valet har Mona Sahlin nu gått in för stora charmoffensiven för att få svenskarna att lyssna. Hon framträdde i Skavlan och myste. När får vi se henne i Här är ditt liv?

Mona Sahlin har gått från statsministerkandidat till en oppositionsledare ingen egentligen vill ha, men alla måste stå ut med. Åtminstone ett tag till. Så då framträder hon lite som förre statsministern, som dök upp i barnprogram, för att programmera barnen och deras föräldrar.

För min egen del är socialdemokratins tid över. Så också för många andra, som jag känner. Jag röstade redan i det förra valet på Alliansen efter att de flesta av mina fyra decennier, som väljare ha röstat på socialdemokratin. Är man som jag uppvuxen i en förort till Stockholm med en ensamstående mamma, så blev det lätt så.

Socialdemokratin behövdes nog i ett samhälle under uppbyggnad. Och det var ju Sverige under de flesta av årtiondena på 1900-talet. Nu är det ett annat årtusende.

Plötsligt uppenbarade sig verkligheten chockartat för de röd-gröna. De hade trott att de kunde sitta kvar i orubbat bo, att de fyra senaste åren bara var en parentes i den politiska historien. Sedan skulle Sverige bli som vanligt igen. Istället har vi fått ett helt annat samhälle.

När chocken släpper kanske också politiker som Mona Sahlin inser att något har hänt, som hon aldrig hade upptäckt där i Nacka, där hon har bott sedan hon var liten. Det är sedan länge en moderatstyrd kommun, men att detta styre också skulle bli något hon fick dras med på sin arbetsplats i maktens centrum - i mer än fyra år - fanns inte på kartan.

Men Sverige är inte längre det som den politiskt korrekta eliten hade hållit fram som idealbild. De som sedan länge har haft sitt på det torra hade bestämt hur verklighetens karta skulle se ut. Det har varit en förljugen bild och är det ännu hos dem. Det tar tid att smälta en sådan känslomässig chock.

Mycket väsen för ingenting

Det gick att stoppa ett flygplan på väg till Pakistan genom två telefonsamtal. Det första kom innan planet hade lyft, men var inte tillräckligt konkret, för att de kanadensiska myndigheterna skulle ingripa.

Det andra samtalet kom när planet redan hade lämnat Kanada. Då beslutades att det skulle landa på Arlanda. Mannen, som den här gången hade pekats ut, greps när alla passagerare fick gå ur planet.

Han hölls fängslad och mot gräset ute på flygplatsen i omkring tjugo minuter medan femton polispatruller, nationella insatsstyrkan samt bombtekniker sökte efter en bomb. Men varken på mannen eller i hans bagage fanns några sprängämnen.

Det hela var alltså ett bluffsamtal. Kvinnan som ringde eftersöks nu. Inget vet motivet, men mannen, som greps var på väg till sitt bröllop i Pakistan.

Var det en svartsjuk dam som försökte stoppa detta? Eller var det helt enkelt ett hatbrott mot en muslim? Ingen vet, men det lär bli dyra telefonsamtal om polisen får tag på kvinnan.

lördag 25 september 2010

Koncentrationsläger till sverigedemokraterna

Det kräver på fullt allvar en krönikör i Göteborgs-Posten i dag år 2010. Han vet dessutom att dom är dumma i huvudet och går på socialbidrag. Vilket hat som sprids över landet. Jag blir förskräckt.

Detta för att ett nytt parti har kommit in i riksdagen. Ungefär lika många som nu har gått med i kampanjen mot likhet, som en kvällstidning kör (gissa vilken) valde in partiet i riksdagen, men dessa väljare ska inte respekteras. De ska hatas och misshandlas och knivskäras i värsta fall.

Samtidigt avslöjas att socialdemokraterna har slängt ut drygt två miljoner till en konsult, som skulle fixa valet åt dem. Ja det är ju respektabelt. De befinner sig så långt ifrån folket att de inte längre vet hur de tänker och tycker. De måste ha en konsult som ska leda arbetet med detta och upplysa dem.

Och ungefär samtidigt har min gamle jobbarkompis Lars Linder skrivit något insiktsfullt på kultursidan i Aftonbladet dagen före valet:

"... vänsterns svårigheter inte ligger i högerns dolska illvilja, utan i egna svagheter".

Det var bättre än det Expressens Isobel Hadley-Kamptz lyckades få ur sig på twitter. Där var det hat och hat och hon ville döda. Märkligt nog när hon såg Bert Karlsson och Bengt Westerberg i TV. Dock skyller Expressen på att hon är frilansande krönikör. De kan de inte hålla reda på jämt och ständigt.

PS. Den man, som misshandlades, knivskars och hotades för att han är sd-are hoppar nu av politiken. Han vågar inte längre vara politiker. Är det ett sådant samhälle vi vill ha? DS.

Mona Sahlin kommer att avgå

Det står klart. Att socialdemokraterna i god tågordning ska sköta reträtten är också klart.

Ingen kvinna som statsminister och feminismen har också lidit ett svidande nederlag efter att alla politiker i stort sett var feminister vid det förra valet 2006.

Att det inte är Mona Sahlin själv som går ut och berättar att det ska bli en "mellankongress" utan partisekreteraren Ibrahim Baylan, säger också mycket. Hon ville själv inte kommentera detta i går.

Vi har fått ett mycket stort skifte i Sverige. Det kommer inte längre att gå att föra den hatfyllda politik, som extremfeminismen har infört, som extremvänstern har gottat sig åt i vårt land. Detta som så länge har varit statsbärande måste nu ge vika för något annat.

Socialdemokratin trodde att vägen var guldkantad när det kom en finanskrasch 2008. Och arbetslösheten steg. Men den borgerliga regeringen har klarat av detta prov mycket bättre än socialdemokratin gjorde på 90-talet och folket minns vad som hände då.

Göran Persson fortsatte på den inslagna vägen med höga skatter, hög arbetslöshet och massjukskrivningar när människor inte orkade längre. Det är inte värre nu än det var då.

Genom att se sig om i bekantskapskretsen kan var och en konstatera att alla som vill kan få ett arbete. Ungdomsarbetslösheten är inte så hög som anges. Alla som jag känner har jobb eller funderar på vad de vill göra i sina liv.

Det finns en förljugenhet om att 40-talisterna har lagt beslag på allt och fortfarande är proppen Orvar i Sverige. Detta är inte sant. Vi 40-talister har burit upp landet och gör det alltjämt. Vi har tagit hand om nästa generation och gör det ifall det behövs än i dag samtidigt som vi har tagit hand om de äldre.

Jag tror att det är många av oss, som har insett att Mona Sahlin och de andra skulle utarma oss totalt om de hade fått förtroendet att återfå makten.

PS. Jag såg s-kommunalrådet Anders Lago från Södertälje på TV4 nu på morgonen. Han kämpade desperat för att hålla sig över ytan och sade att socialdemokraterna har ändrat sin flyktingpolitik. Det har jag aldrig hört talas om. När gjorde dom det?

Han befinner sig i en kommun, som ständigt tar emot fler och fler från Irak och Turkiet mest och har mycket stora problem. Han vill att regering och riksdag också ska ändra hur detta sker. Sverigedemokrater och Nationaldemokrater fick 10,7 procent i valet i Södertjälje. DS.

fredag 24 september 2010

Camilla Henemark deltar men inte Kikki Danielsson

Kikki Danielsson blev rasande när hon fick erbjudande om att vara med i Celebrity Rehab, som kanal 5 ska spela in i oktober. Deltagarna får en halv miljon var och Camilla Henemark är en av de, som har tackat ja.

Däremot blev Kikki Danielsson mycket arg och tycker att det är förnedrande för de som deltar. Likadant tycker Christer Sjögren, som också fick ett erbjudande. Han fick senare en ursäkt från de som frågade.

Sanna Bråding, som är dömd till en månad för narkotikabrott för två år sedan fick också erbjudandet, men tyckte inte det var hennes grej.

Vad jag förstår så är detta program inte alls förnedrande eller speglar något förakt för människor, som Kikki Danielsson säger.

Om det följer den amerikanska förlagan, så är det istället en genomgång av människors förhållande till droger. Och de som framträdde i det amerikanska programmet fick man sympati för. De kämpade så uppenbart med sina problem.

De fick stanna i fjorton dagar för att försöka komma till rätta med sina liv. Och erbjöds att stanna en period till ifall de som behandlade dem tyckte att de behövde det.

De som har deltagit i den amerikanska versionen är bland andra: Daniel Baldwin, vars bror heter Alec Baldwin. Jeff Conaway, skådespelare i bland annat Grease. Och Brigitte Nielsen, skådespelerska och fotomodell, har varit gift med Sylvester Stallone.

Trummisen i Guns N´Roses Steven Adler deltog också. Honom kände jag själv mycket för. Av experterna döms detta program ut. Man kan inte behandla människor i ett TV-program, menar de. Det blir enbart show.

Nä det ska väl ta åratal att förvandlas, för annars tjänar ju inte psykiatrin något på det. Freuds modell tar 4-5 år ungefär. Eller mer.

Uppdatering den 20 oktober: Kanal 5 meddelar nu att programmet inte blir av. Detta på grund av att medierna har skrivit märkligt om programmet. Låter som bortförklaring. Verkligen. De fick väl inte människor att ställa upp. Så enkelt är det väl. Och här kan ni läsa om hur hon ändå får rehablitering Camilla Henemark.

Blir det omval?

Ja nu börjar jag undra om min förtidsröst någonsin kom fram, men jag får väl lita på min kommun. Inte heller röstade min son i Japan eller hans flickvän. För ambassaden var stängd.

Söndag är söndag. Här ska inte röstas. Det är alldeles för sent att rösta på valdagen.

I Leksand så glömdes 1 000 röster på en bensinmack. I Halmstad glömdes 238 förtidsröster bort, inlåsta. I Visby lämnades lokalen obevakad när räkningen av rösterna pågick och alla försvann ut. Den var tom.

Och Vera i Göteborg fick inte rösta för hennes röst var redan avprickad med tre tjocka streck. Samma sak med Monica. Hon stod på sig och valförrättarna försökte få tag i de som stod över och under henne på listan. Men det gick inte.

Samma sak hände Anne och Bengt-Erik i Falun. Bengt-Erik, som dessutom har jobbat som valförrättare fattar inte hur man kan strecka fel på hans namn som stod överst och göra fel på alla tre strecken.

Sverige framstår som en riktig bananrepublik när det hettar till. För i årtionden har vi haft samma maktkonstellation så det har alltid varit så självklart med alla val.

Förr i tiden fanns också postffröknarna. Dom var det ordning på när de tog emot poströsterna. De berättade varje steg de gjorde när de tog emot rösten.

Hon som tog emot min förtidsröst var uppenbarligen nervös. Ensam satt hon där i rummet och det märktes att det var första gången hon gjorde detta. Borde de inte ha varit två så att de kunde kolla varandra?

PS. Mp behöver fyra ministerposter för att gå ihop med Alliansen. Är detta vettigt? Hellre nyval tycker jag absolut. Att panikartat gå ihop betyder ett sänkt förtroende för alla dessa partier. DS.

torsdag 23 september 2010

Två gripna för överfallet på Fredrick Federley

UPPDATERAD

De greps på olika adresser i Stockholm och ytterligare två gärningsmän söks. Vad är det nu för sorts gärningsmän, som har gripits? Är det sådana som inte gillar bögar? Eller några som är högerextremister? Eller bäggedera?

Är det några från ett invandrargäng, som inte visste vem de överföll? Så småningom lär vi veta om det var ett politiskt dåd eller bara ett av de många överfall, som sker dagligen och stundligen i Stockholm.

Då båda som har gripits är 15 respektive 18 år gamla och är tidigare dömda för narkotikabrott och övergrepp i rättssak. Polisen bedömer att det inte finns något hatbrottsmotiv eller politiskt motiv i nuläget (24.9).

De båda anhållna måste begäras häktade senast på söndag.Men de är redan släppta, för att de var unga och för att de inte kommer att göra om det enligt polisen.

Enligt 18-åringens mamma så är det inte något politiskt brott. Om hennes son har gjort det där så beror det inte på att det var en känd politiker, utan bara en slump. Han visste nog inte ens vem det var. Advokaten Björn Hurtig (som också ska försvara Julian Assange) säger något liknande. Men vilken mamma skulle inte säga så?

Hatbrott ska nämligen betraktas allvarligare och ge ett strängare straff. Men i praktiken gör det ofta inte det, men med denna uppmärksamhet kring brottet så borde motivet synas.

Fredrick Federley säger till TV4 att priset för att vara politiker är högt i många fall. Och att de 54 000 kronorna de har i månaden "mäter inte upp för vistelse på sjukhus eller familj och nära vänners oro". Detta var tredje gången på tre år, som han blev överfallen.

Han minns ingenting själv efter klockan fyra ungefär den dagen. Han hoppas att minnet ska komma tillbaka. Och när han hör 18-åringens berättelse så minns han att han frågade om åldern.

Enligt 18-åringen så blev Fredrick Federley nedslagen för att han inte ville gem dem en cigarrett. Ja, det är ju ett vanligt motiv att misshandla folk. Federley frågade hur gamla de var. Och det blir ju i stort sett hans eget fel då. Eller hur? Sic!

Fredrick Federley själv tror inte att de var ute efter att råna honom fast de tog hans plånbok, men tusen kronor, som han hade i fickan hittade de inte. Hans id-kort och kreditkort försvann, men hittades utspridda längre bort. Dock hade han kvar sina två mobiler. Så han tror inte det var ett vanligt rån.

Här har jag skrivit om detta förut. Och här.

Ett rättvist valresultat

Det ser ut att bli så att Alliansen får regera, men utan den absoluta majoritet, som skulle vara problemfri. Jag tycker det är alldeles rättvist. Vi har problem i landet och varför skulle de tillåtas att sopas under mattan?

Detta är ett mångkulturellt land, med de stora problem, som uppstår när delar av befolkningen inte känner sig hemma här, utan föreställningsmässigt och i sina hjärtan bor någon annanstans.

Och det går inte att ändra så där över natten. Sverigedemokraterna förblir en nagel i ögat på de andra partierna och på den extremvänster, som har varit vana vid att ha maktens öra tätt intill sina led. De får finna sig i att vi befinner oss i en annan verklighet.

Länge har vi gjort det, men de tidigare alltid regerande socialdemokraterna har låtsats som om vi kunde ta emot hela världen och visa resten av vår jord att vi är världens samvete. Vi gör alltid rätt. Vi vet bestämt hur världens problem ska lösas.

Det var en övermodspolitik, som grundade sig i andra världskriget, då vi stod utanför. Då vi drog oss undan och fegt lät bli att ställa oss emot. Vi slapp att lida lika mycket som andra folk och länder gjorde.

Men det hinner ifatt oss. Vår inställning att det går att läka världen i Sverige är inte möjlig längre. Vi måste ta itu med de problem, som har hopat sig hos oss under de senaste decennierna.

Folket har fått den regering vi förtjänar och regeringen har det folk, som den förtjänar. Nu börjar arbetet med att ta itu med den verkliga verkligheten.

onsdag 22 september 2010

Här pågår räkningen av valet

Uppdaterad 18.33 Alliansen har 48,95 procent av rösterna när 5 726 valdistrikt är räknade och det återstår 337 distrikt att räkna.

Här kan ni varje minut följa hur valets rösträknande förändras. Räkningen är nu när jag skriver detta uppe i en majoritet av valdistrikten och fortfarande har Alliansen majoritet gentemot de röd-gröna. Men de är i minoritet i riksdagen genom att sd har till och med ökat sitt preliminära resultat.

Hur ska det gå? Förmodligen lär valet få räknas en gång till. Någon kommer säkert att överklaga valresultatet. Men ett riktigt resultat med alla röster, även från utlandet, också från min son och hans flickvän (som jobbar i Japan) lär vi kunna räkna med i kväll kanske.

PS. Just nu när klockan är 12:37 så har moderaterna 29,66 procent av rösterna. Sd har 5,88 %. Klicka på de blå bokstäverna högst upp under rubriken, så kommer ni direkt till valsedelsräkningen. DS.

PSPS. Nu har Alliansen 173 mandat. Två till så har de egen majoritet. Detta när 5 281 distrikt är räknade och klockan är 15.21. DSDS.

Rasister är vi allihopa, allihopa...

Eftersom några hundratusen har röstat på sd och lika många ungefär har anmält sig till kampanjen som en kvällstidning driver mot likhet (vad säger tvillingar om det) så är det väl lika bra att vi återstående i landet skaffar oss en ny sång till midsommaraftonens dans runt stången:

Rasister är vi allihopa, allihopa, allihopa du med och jag med... sången ska förstås medföljas av ihärdigt pekande, så att det inte blir något missförstånd om vilka vi menar.

Och så kan vi ju ta till lite flagellanttåg genom landet, där vi klädda i trasor piskar oss själva blodiga för att få ut den där djävulen ur kroppen, som inte kan låta bli att se ned på oss själva och våra medmänniskor. Vi kan mumla böner om att bli befriade från den där outhärdliga förmågan att särskilja mellan oss och andra.

Vi kan be helt ödmjukt om att vi ska kunna se att vi är en enda stor varelse, som bara uttrycker sig genom olika kroppar. Att vi egentligen alla borde kräla i stoftet och tugga jord.

Och att vår hierarkiska syn på världen, inpräntad genom trappor av olika slag, måste försvinna. Av alla efter var och ens förmåga. Till alla efter var och ens behov, som den underbara s-ledaren så insiktsfullt har uttryckt det.

Men tänk att hon har behov av mer än alla vi andra nästan. Hon måste vara en mycket stor människa, som har så stora behov.

tisdag 21 september 2010

Påvens bank tvättar pengar

Påvens egen bank misstänks ha tvättat pengar och en åklagare har tagit 23 miljoner euro i beslag. Tuff åklagare må jag säga. Våga sig på att sätta sig upp mot den Heliga Stolen.

Den Heliga Stolen säger sig ha förtroende för sin bank och förstår inte vad som har hänt.

I ett särskilt avtal med EU har Heliga Stolen rätt att använda euro som sitt officiella betalningsmedel samt rätt att ge ut sedlar och mynt (670 000 euro om året).

Heliga Stolens inkomster kommer från förmögenhetsförvaltning och frivilliga bidrag från kyrkor, framför allt i USA, Tyskland och Italien.

Ska då den Heliga Stolen kunna hålla sig utanför det som den italienska maffian annars sysslar med?

Katolska kyrkan har ungefär 1,1 miljarder medlemmar världen över och som religiös ledare för en sjättedel av världens befolkning har påven ett betydande inflytande.

År 2005 utsågs kardinal Joseph Ratzinger till ny påve varvid han tog sig namnet Benedictus XVI, och han anses stå sin föregångare ideologiskt nära samt dela dennes konservativa syn på bland annat aborter och kvinnliga präster.

Peterspenningen som samlas in bland den romersk-katolska kyrkans medlemmar är en viktig inkomstkälla för Heliga Stolen.

Är mobbning rätt metod i riksdagen?

Ska de andra partierna kunna tysta ihjäl sd när de nu är ett riksdagsparti med 20 platser? Har inte de hundratusentals röstande, som har velat ha dem i riksdagen också rätt att få sina röster hörda?

Jo så är det naturligtvis och det håller statsvetaren Lena Wängnerud med om. Lena Wängnerud är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Hon forskar om representativ demokrati. Huvudfokus är på frågor om kvinnorepresentation och jämställdhet.

Hon har också hållit genusföredrag om kön och makt och menar att könet påverkar. Men hon tror inte att det går att hålla det manliga könet och partiet sd utanför alla utskott och alla diskussioner.

Svenska folket tycker att miljöpartiet ska ta sitt ansvar och hindra sd från att få en vågmästarroll.

Men Anna Handberg, som lever på socialbidrag, ångrar inte att hon röstade på sverigedemokraterna. Hon är 23 år och tycker att Sverige ska tänka på sin egen befolkning först och främst.

Samtidigt är inte valet avgjort riktigt ännu. Det kan dröja till torsdag morgon innan vi vet exakt hur det har gått. Alliansen behöver omkring 7 000 röster till för att få egen majoritet. Utlandsrösterna kanske avgör. De brukar vara omkring 100 000 röstande.

PS. Värmland, Dalarna och Göteborg ligger närmast till att tappa mandat till Alliansen. DS.

Sverigedemokraterna uthängda

Listor med namn och adresser är utlagda på nätet sedan sverigedemokraternas datorer har hackats.

Det rör sig om omkring 5 700 människor som någon gång kontaktat dem för information.

TV-nyheterna i SVT i morse hade detta som förstanyhet och också att de röd-gröna och sverigedemokraterna står på samma sida när det gäller att ta hem de svenska trupperna från Afghanistan. Sd vill göra detta till år 2013.

I går demonstrerade också omkring 5 000 på Sergels Torg i Stockholm. Mot sverigedemokraterna. När har ett parti, som kommit in i riksdagen fått demonstranter emot sig? De är valda av folket och detta är demokrati.

Hackningen gäller också sd:s hemsidor och de ligger nere. Polisanmälan är gjord.

måndag 20 september 2010

Så skönt att slippa flytta!

Det här är en självcentrerad betraktelse över vad som hände i går. Ifall sosseriet hade vunnit hade vi med säkerhet fått flytta från hus och hem och fly utomlands för att komma undan de värsta skatterna. Nu blev det inte så. Skönt!

Och det där med vågmästarroll hit eller dit är väl inte så märkvärdigt. Inte ska ett parti på en handfull procent få bestämma över resten av riksdagen och vad den gör. Varken de främlingsfientliga eller miljöstämplade. Det som pågår är mest ett spel för galleriet.

Så det ordnar sig som jag ser det. Detta har inte hänt sedan 50-talet och det var ett jäkla bra årtionde. Jag minns som i går när min andrapappa kom hem och stolt visade upp tusenlappen han hade fått i månadslön. Och hur det luktade i den nya bil, som han kunde köpa det årtiondet. Den första bilen han någonsin hade ägt.

Och mamma kunde behålla tomten hon och min pappa hade köpt, fast de skilde sig. Sverige lyfte sig själv i håret från den tiden då mammor dog innan barnen var stora. Min mormor dog när mamma var tio år och min andrapappas mamma dog när han var tio år.

Mormor dog av astma och hans mamma dog av en blodsjukdom, som inte gick att göra något åt på den tiden. Men nu i dag lever vi i en helt annan värld. Så skönt. Vi slipper emigrera och fly landet. Vårt land förändrades över natten till något mycket bättre än i går. Gutår!

PS. Och det enklaste valresultatet vore om de 100 000 röster, som ännu inte är räknade ger Alliansen en absolut majoritet. Då slipper de ha att göra med maktfullkomliga mp, som vill ha ministerposter för att byta sida. Och som snabbt verkar sälja ut sina väljare till Alliansen. DS.

söndag 19 september 2010

Extremvalet är här

En allvarligt sjuk kvinna och en rättsläkare som är underläkare (ej färdigutbildad) ska de avgöra valet i dag? Nä jag tror inte på myten om die dumme Schweden. Svenskar är ett klokt folk, som röstar efter hur de kommer att få det under de kommande fyra åren.

Helt klart är att omvärlden ser det här valet - inte som något historiskt eller avgörande - utan bara utifrån ekonomiska perspektiv. Börsen kommer att falla och räntorna gå upp om vänstern vinner. Så ska vi rösta ideologiskt världsfrånvänt på kommunister eller praktiskt och mer verklighetsnära på borgare?

Stackars Sverige om vi får in kommunister i regeringen drygt tjugo år efter att de försvann från större delen av världen. De enda länder där de finns kvar är Kuba och Nordkorea. Och där håller de medborgarna i ett förtryck, som har fördelar för ledarna, men inte för någon annan.

Att överleva på Kuba och i Nordkorea är en konst. Bättre har de det på Kuba, som kan få kontakt med utlänningar med dollar. I Nordkorea finns inte den chansen. Där bestämde regeringen också vilka i landet, som skulle få hjälp när läkare utifrån kom dit för att operera grå starr. En operation, som bara de utvalda kunde få. Annars var blindhet det som återstod. Enligt Amesty International är vården mycket eftersatt.

För mig själv återstår inte annat än att emigrera om de röda återigen får makten i vårt land. Frankrike framstår som önskelandet med tio-elva procent i skatt på pension. I resten av Europa anser de att det var olagligt att stjäla de pengar från pensionsfonderna, som socialdemokraterna tullade av så fort det blev ebb i kassan.

Sammanlagt blev det 258 miljarder, som skulle betalas tillbaka. Någon som har sett de pengarna? Istället ska pensionerna sänkas nästa år. Igen.

lördag 18 september 2010

Fredrick Federley rånades inte

Han hade tusen kronor i fickan, men de kontanterna tog inte de fyra män, som slog ned honom utanför hans bostad. Däremot tog de id-kort och kreditkort, som de kastade längre bort.

För centerpartisten Fredrick Federley är det helt uppenbart att de var ute efter honom som person och att de visste vem han var. De sade saker till honom, men hans närminne är inte vad det har varit så han minns inte riktigt.

Helst skulle han ha velat vara med i valspurten, men både partiet och Säpo har avrått honom från detta. Han skyddas dygnet runt av livvakter.

Det var för tre dagar sedan som Fredrick Federley överfölls vid 18-tiden vid sin bostad i Hammarby Sjöstad.

En privatperson ingrep annars hade han fått ta emot ännu fler sparkar när han låg ned. Han fick näsan knäckt och svår hjärnskakning. Hans mamma Birgitta är inte förvånad. Hon har väntat på det här.

Hotbilden mot honom har varit stark och han har hånats för att han åkte så mycket taxi. Skattebetalarnas pengar. Att åka taxi var nog billigare än att låta Säpo övervaka honom dygnet runt. En smygtagen bild av hans port, där han bor gjorde det lätt för de fyra gärningsmännen att hitta honom.

Han har tidigare blivit överfallen av högextremister och också sedan dess hånats på nätet för sina taxiresor och för sin sexuella läggning.

Gärningsmännen kom med färjan från Södermalm enligt vittnesuppgifter. Polisen har ännu inga misstänkta.

Stackars nakna Demi Moore

Hon får inte ha sin perfekt fixade kropp ifred utan norska Helle Vaagland gjorde likadant som stjärnan: tog en bild på sig själv med mobilen i badrummet och lade ut på internet.

Detta för att visa hur tjejer kan se ut när de inte gör sig till för kameran. Jag kan tänka mig att Demi Moore har ålderskomplex eftersom hon är 40plus och närmar sig de femtio. Och hennes man heter Ashton Kutcher och är sexton år yngre än henne.

Hollywood är en ytlig värld, så Demi Moore har fixat till sig. Gjort om sin kropp helt enkelt och hon visar stolt upp plastikkirurgernas arbete. Vi är inte bara våra kroppar, men både Ashton Kutcher och Demi Moore verkar rätt besatta av det. Han har tagit bilder på hennes rumpa och lagt ut på nätet.

Hon förnekade länge att hon hade gjort något. Hennes kropp berodde enbart på hård träning och bra mathållning, men så småningom blev hon tvungen att erkänna att hon gjort något. Dock inte i ansiktet, sade hon.

Och varför ska en kvinna inte få göra om sig om hon vill? Drottning Silvia har också gjort det när hon började se för trött ut för att ögonen hängde. Men själv tänker jag inte göra något alls. Har bättre saker att lägga pengarna på. Och min man är "bara" tolv år yngre. Han börjar också se gammal ut.

Men det gör ingenting. Det är ju han! Kärleken fäster sig inte vid rynkor och hängigt skinn. Det är som dom brukar säga: jag ser honom som han var när vi träffades. Själen ni vet. Och den blir vackrare och yngre med åren.

fredag 17 september 2010

Vänsterpartister störde sd-möte

Det var Dror Feiler, som också var med på Ship to Gaza, som "spelade" vuvuzela och ropade i högtalarmikrofon för att störa Jimmie Åkesson när han talade på Sergels torg i Stockholm.

Också Fransisco Contreras var med och störde. Han är ordförande i Latinamerikagrupperna. De står på sjunde och nionde plats på vänsterpartiets lista till riksdagen.

Lars Ohly vänsterpartiledare gillar inte tilltaget. Han tycker att alla offentliga partimöten ska få avlöpa utan sådana störningar.

Spring om ni hör namnet Witter Walvyn

Det är nämligen namnet på en mäklarfirma, som är känd sedan början av 90-talet för sina skumraskaffärer. Ändå har de kunnat lura av omkring 500 svenskar sammanlagt 350 miljoner kronor i den senaste bluffen.

Girighet gör ingen glad. Det är bättre att vara lite vänlig om omtänksam. Det kanske den svensk, som blev av med 40 miljoner nu kan tänka på. En del har lånat till sina satsningar på onoterade amerikanska aktier. I oktober blir det rättegång i Nederländerna.

Firman kan ha fått ihop så mycket som en miljard sammanlagt i olika länder. Lärdomen är som vanligt: låter det för bra för att vara sant. Så stämmer det.

Hur många exempel ska radas upp innan folk i allmänhet lär sig? Spring för livet om någon försöker övertala dig att satsa "bara" 50 000 för att få en utdelning på 20 procent. Ska du spekulera så gör det med pengar du kan undvara. Och gör det själv.

Flygplatsbabyns mamma hittad blev våldtagen

Det var en filippinska som dumpade sitt nyfödda gossebarn i en papperskorg på flyget innan hon själv försvann. Dock så lämnade hon blodspår efter sig i den stol där hon satt.

Pojken omhändertogs i Manilla, där flygplanet hade landat på väg från Bahrain. Mamman hade lagt sin baby i papperskorgen strax innan flygplanet landade. Hon har erkänt vad hon har gjort.

Enligt hennes advokat hade hon blivit våldtagen av sin arbetsgivare när hon jobbade enligt ett treårskontrakt som husa i Qatar. När hon blev gravid så tvingade hennes arbetsgivares fru henne att återvända till Filippinerna. Hon lämnade babyn för hon var rädd för vad hennes familj skulle säga. Hon är gift och har två barn tidigare.

Hon har förklarat att hon snörde in magen för att hon inte skulle hindras gå ombord, men att hon inte hade trott att hon skulle föda ombord på planet. Att hon lämnade pojken i papperskorgen har hon sagt berodde på rädsla och förvirring.

Qatar är ett emirat och jämfört med de mer konservativa arabländerna Saudiarabien och Kuwait ett land med liberalare lagar. Efter att den nuvarande emiren i Qatar, Hamad bin Khalifa, kom till makten har landet genomgått en liberalisering och modernisering. Det inte längre några klädeslagar för vare sig kvinnor eller män. Qatars lagar tillåter också alkoholhaltiga drycker i viss utsträckning, men barer och pubar förekommer enbart på dyra hotell, till skillnad från Dubai (Förenade arabemiraten) och Bahrain, där nattklubbar och liknande är helt lagliga.

Det är mycket ovanligt att något sådant händer, att en kvinna föder på ett flygplan eller en flygplats. Men det hände för tio sedan då Kelly Angeli, då 20 år, födde en pojke på Bostons flygplats och lämnade honom i en toalett för att själv flyga vidare till London. Hon greps för att hennes blodiga jeans avslöjade henne när hon skulle gå ombord.

Något är det som inte står rätt till när en mamma gör så. Kelly Angeli såg inte gravid ut och kanske tillhörde hon de mödrar som inte kan ta in att de är gravida.

torsdag 16 september 2010

Hammarby Sjöstad där brotten är legio

Det tror man kanske inte, men där stjäls allt som går att stjäla. Det har blivit någon slags sport att slå till mot "rikemansstadsdelen" Hammarby Sjöstad. En av mina söner flyttade dit och fick förstås cykeln stulen första natten.

De åker säkert runt med lastbil och stjäl. Det är min uppfattning om saken. Lägenheten han bodde i kostade kring 12 000 i månaden i hyra. De delade tre stycken på den lägenheten.

Nu har centerpolitikern Fredrick Federley blivit nedslagen och rånad där. Han verkade väl vara ett lagom offer för fyra gärningsmän. Fegisar! Han ligger på sjukhus med brutet näsben och hjärnskakning. Han minns inte mycket från överfallet, men det finns vittnen och de vet att de fyra kom med färjan från Söder.

Så dumt att slå ned en centerpartist för nu är de på förstasidorna i alla tidningar och i radio och TV. Och Säpo kopplas in eftersom han är politiker. Jag hoppas att de får fast brottslingarna.

Trebarnsmamman Marina Moravcevic är ett offer

Hon bor i Göteborg och är 33 år gammal. Hon har tre barn. I morse i Rapport på TV togs hon som exempel på hur jävligt det är att vara ensamstående förälder.

Hon har timanställning och tjänar 157 000 per år. I åldersgruppen 20-29 (som hon inte ingår i men det struntade nyheterna i) så har fattigdomen stigit med 300 procent, från 19 procent år 2001 till 76 procent år 2009. Jaha jag trodde det blev 57 procent inte 300 procent. Men Rapport räknar säkert bättre.

Så jämfördes med åldersgruppen 50-64 och hur de har det som föräldrar. Där har naturligtvis inte fattigdomen ökat lika mycket. Det skulle väl ha varit förfärligt om den hade gjort det. Själv är jag 64 år och mina barn är äntligen vuxna och tjänar pengar själva. De flesta barn är vuxna när föräldrarna är så gamla.

Marina Moravcevic har omkring 90 000 i barnbidrag och underhållsbidrag (för det har alla ensamstående med tre barn), men det räknas inte i nyheterna. Och hon har tre efternamn. Så då kanske hon har tre släkter, som också kan ta hand om hennes barn? Eller har hon ingen pappa alls till en enda av dem? Insemination?

Bakom henne stod en ny dator. Och prylarna i köket verkade inte vara särskilt få. Hon hade väl omhändertaget hår, i senaste frisyr, kortklippt och färgat.

Mer fick vi inte veta om henne. Fast det var förstanyhet i Rapport. Tydligen hade hon inte något val alls när hon skaffade sina tre barn.

PS. Jag tog reda på att hon har tre barn med två pappor och båda släkterna verkar vara involverade i omhändertagandet av hennes barn. De heter Linus, Luka och Lea och är 10 år (eller möjligen 11 år), 6 år och 3 år. Hon skriver själv om dem på nätet. Annars skriver hon om fester, partyn, minisemestrar och Köpenhamn. Det verkar inte gå någon större nöd på denna mamma. Dessutom har hon mage att klaga på sitt ena barn när det blir sjukt innan hon hinner lämna över det till pappan! Fy farao. DS.

onsdag 15 september 2010

Sossar är maktkåta

De är så vana vid att sitta vid makten att desperationen är uppenbar nu när Alliansen står på gränsen till sin största valseger. Det socialdemokratiska partiet har satt ihop ett papper på högkvarteret på Sveavägen, som ska smutskasta Reinfeldt och som påstår att sd inte längre är något annat än ett vanligt högerparti.

Så sd:s främlingsfientlighet tonas ned för att det bättre ska kopplas ihop med Alliansen och det tror sossarna gör att fler röstar på dem. De flesta som ingår i sd är missnöjda och bittra manliga väljare, som vill att de ska få behålla den makt de har.

I stort sett alla som röstar med extremistpartier är individer, som skyller sin egen olycka på andra och som menar att det är samhällets fel och särskilt politikernas fel att deras liv ser ut som det gör. De vänder sig till politikerna för att få rättvisa. Eller för att få det bättre i sina egna liv.

Undersökningar visar att de människor som mår bra både fysiskt och psykiskt röstar inte med extrema partier. De tror varken på den väpnade revolutionen eller att det är en bra idé att gå tillbaka till 1800-talet.

Skrämselpropagandan tilltar nu de sista dagarna före valet både från moderathåll och från sossehåll. Reinfeldt varnar för att rösta med sd för det kan skapa instabilitet i landet. Börsen kan rasa. Börsen är ju alltid viktigare än demokratin och hur människor ska rösta. Eller hur?

Det senaste dumma förslaget är att vi alla ska tvingas gå till valurnorna och lägga vår röst. Det har hitills bara förekommit i diktaturer, som Nordkorea och Kuba att det finns röstplikt, även när det bara finns ett parti att rösta på. Ett annat dumt förslag i sista stund är att alla riksdagspartier ska gå ihop i en samlingsregering för att hålla sd borta. Så vi ska rösta förgäves då?

tisdag 14 september 2010

Miss Cookie frigjord eller bara förtryckt?

Miss Cookie är för kvinnans frigörelse också kroppsligt sett. Så därför uppträdde hon på vänsterns möte som strippa. Med en M-lapp på rumpan, så rockade hon "röven av högern". Och viftade med brösten endast iklädd ett par v-märken på tuttarna.

Annars var hon rätt naken, men hon tog inte av sig trosorna. Är det då moraliskt riktigt att ha en strippa på ett öppet vänsterparti-möte? Det är smaklöst om man tror att det är underhållande på något sätt, säger förre vänsterledaren Gudrun Schyman numera Fi.

Även ung vänsters förbundsordförande Ida Gabrielsson är kritisk:
– Jag tycker inte att man ska ha strippshower över huvudtaget. Det låter bara dumt och är inget som skulle förekomma i Ung Vänster.

Men Vänsterpartiets kommunalråd i Södertälje Staffan Norberg tycker inte att stripteasen var olämplig.
– Det var ingen strippa. Det var en burlesk show. Hade det varit 1920 förstår jag om det väckt viss fasa, men det är 2010 och folk borde kunna uppfatta både ironi, satir och humor kan jag tycka, säger han till Aftonbladet.

Dessutom fanns det en karl med som klädde av sig helt på överkroppen i denna burleska show, men det brydde sig ingen om.

Linda Kumlin heter Miss Cookie privat och hon lär väl bli världsberömd i hela Sverige nu. Moralpanik och antifeministiskt kallar en del av kvinnorörelsen denna upprördhet som följde på hennes uppträdande. Inklusive hon själv.

Kära Laila Bagge Wahlgren!

Jag förstår precis hur du känner, när du säger att din mammas bortgång blev till ett hål i ditt hjärta. Hon, som var 61 år när hon dog i en obotlig blodsjukdom förra året.

Jag är äldre än vad din mamma någonsin blev (lika gammal som din pappa). Men jag förstår din sorg, för min mamma dog ifrån mig när hon var bara 43 år och hålet finns där fortfarande, men inte så förfärande stort, som det var allra först.

Det har gått mer än 42 år nu sedan det hände. Hon dog av en astmaattack hemma och jag hittade henne död. Förra året hälsade jag på vid hennes grav för första gången sedan det hemska oförglömliga året.

Hennes död var helt annorlunda än din mammas, men jag hade också varit orolig för mamma sedan jag var liten. För hon var sjuk när min bror föddes ett par år efter mig. Då blev vi barn bortlämnade, för man begrep inte bättre på den tiden. Och hon var sjuk flera gånger när vi var små.

Jag läste din blogg och du beskriver det så fint. Hur din mamma somnade in lugnt och stilla. Min mamma föll ihop över soffbordet hemma och jag hittade henne där. Hon hade inte ens hunnit stänga ögonen, så fort hade det gått.

Ni fem syskon och släkt visste alla att er mamma och släkting skulle försvinna. I vårt fall så visste ingen det. Inte ens vår mamma. Annars hade hon inte varit ensam hemma med min lillasyster, som var för liten för att kalla på hjälp.

Men det är som du säger. En mammas död överskuggar allt annat. Men du fick behålla din mamma i många år. Många fler än du trodde. Hon fick sin dödsdom redan när du var tio år. Var glad över att du fick behålla henne så länge! Och minns allt ni hade tillsammans. Det bildar en grund för dig att stå på, som kommer att bära dig själv genom livet.

Christina Jutterström har skrivit en bok

Uppfostrad av män heter den. Den handlar om hennes liv och hon berättar om hur det har varit att tas om hand av män. Hon var chef på DN samtidigt som jag jobbade där och jag pratade med henne innan jag tog avgångsvederlaget och slutade.

Jag var rätt förbannad på hennes torped (jo Christina kallade henne så), hennes personalchef, som var en rätt hemsk människa (var alla överens om) men hon är död nu så vi ska inte prata mer om henne.

Christina Jutterström är uppfostrad av män. Hennes pappa var poliskommissarie i Uppsala och det vet vi ju hur den andan ser ut där nuförtiden. När Christina Jutterström kom till DN var hon väldigt utvald. Redaktionen ville ha henne, men hon begrep inte mycket av hur hon skulle hantera tidningen.

Det låg väl också i tidsandan och i henne själv att hon skulle vända sig mot de högst upp i huset eller de som talade med henne. Hon satt och väntade på att människor skulle göra det istället för att själv tala med redaktionen.

Dock verkar det som om Christina Jutterström har begripit en del av livet till slut. Det beror väl på hennes jordnära man också, som hellre ville bo på landet än att vara chef på Rapport.

På så vis har kanske Christina Jutterströn nu när hon är 70 år knutit ihop delar av hennes liv. Hennes farfar var statare och hon och hennes man är storbönder.

Hon säger att hon led mycket av en abort, som hon kände sig tvingad att genomföra när hon hade varit chefredaktör en kort tid på DN. Så synd att hon inte begrep mer av livet än så. Det hade varit helt okej att gå igenom en graviditet på DN. Jag gjorde det själv. Hon och jag hade ett samtal när jag var i åttonde månaden. Den sonen är 21 år nu och vuxen.

Om Chistina Jutterström hade kunnat gå igenom den graviditeten hade hennes liv sett helt annorlunda ut.

- I dag går ekonomismen och individualismen hand i hand, vilket leder till ett kallt och hårt samhälle där de starka mår bättre och de svaga allt sämre. En utveckling jag velat skildra.

Så säger hon. Riktigt allt har hon fortfarande inte begripit. Det ser jag. Detta hade hon velat skildra i dokumentärfilmens form. Visst hade hon kunnat göra det, men då skulle hon ha bestämt sig för det för länge sedan. Och samhället ser inte riktigt så enkelt ut heller.

Och till slut har hon vänt sig till den store Mannen i himlen igen. Så det där med männen sitter i.

måndag 13 september 2010

Camilla Henemark har lång väg kvar

Den tidigare uppburna stjärnan framträdde på TV och i tidningar förra veckan.

Det är inte första gången hon gör det. Med jämna mellanrum har hon klappat igenom, men framstått som någon som kommit igen. Hon har svåra PMS-besvär eller adhd (eller möjligen bipolär sjukdom). Båda sorterna fanns med fast på TV var det PMS det handlade om. Enligt henne själv. Hon har självmedicinerat med alkohol.

Hon har hatat världen och sig själv och bara velat dö. Samtidigt har hon något som gör att hon trots allt fortsätter och inte tar livet av sig. Senaste året har hon varit intagen på psyket och sedan bott på ett särskilt boende.

Jag vet inte vad jag ska tro om denna människa riktigt. Hon framstår som någon, som ihärdigt har försökt att förstöra sig själv genom att vara egoist. Hon har levt större delen av sitt liv i en märklig värld, där ingenting egentligen är på riktigt.

Och hon tänkte sig att försvinna till Indien för att aldrig mer komma tillbaka. Men det gjorde hon. Varför hon är så trasig har hon nog aldrig lyckats ta reda på. Eller också vet hon, men vill inte berätta det för oss.

Hon framstod senast i TV4 inte alls som någon som vill träda fram och delge världen hur det står till, utan som någon som fortfarande försöker anpassa sig till det hon tror är världen. Hon verkar inte riktigt veta vilket ben hon ska stå på nu för att klara sig igenom.

Producenten Anders Glisén har tydligen räddat livet mer eller mindre på henne. Jag hoppas att det håller i sig. Själv förstår jag ingenting på riktigt av henne. För mig framstår hon som en bortskämd tjej, som har levt högt ovanför världen och fortfarande gör det.

Jag vet att det kan vara svårt att landa på jorden, att inse att det är här i nuet vi lever. Ingen annanstans.

PS. Uppenbarligen så har Camilla Henemark gjort av med miljoner och hur gick det med arvet efter pappa Austin Obane? Hon var ju oberoende resten av livet när det gällde pengar enligt vännerna? Eller blev det aldrig något arv? Stort hus i London och miljoner efter pappa advokaten. Vart tog de vägen? Gick de möjligen till frun i Nigeria och hennes släkt? DS.

söndag 12 september 2010

Våld och knivskärning i valrörelsen

David von Arnold Antoni utsattes i fredags för grovt våld i valrörelsen. Det var knivbeväpnade maskerade män, som överföll honom och tvingade in honom i hans lägenhet. De stal hans dator och hans pengar.

– Männen misstänks för olaga frihetsberövande, grov misshandel, grov stöld och olaga hot, säger Skånepolisens informatör Calle Persson.

I ett pressmeddelande skriver Sverigedemokraterna:

Under fredagen anordnade Sverigedemokraterna ett torgmöte i centrala Malmö. Ca 500 vänsterextremister saboterade mötet med bl a äggkastning, raketer och anlagda bränder. Senare under kvällen dök ett par av vänsterextremisterna upp vid lägenheten till sverigedemokraten David von Arnold, som kandiderar till kommun och landsting. Genom knivhot tvingade de sig in i lägenheten för att där under ca 20 minuter tortera David med kniv, bl a genom att rispa Davids hals och skära ut en svastika i pannan på David. Vänsterextremisterna, som talade ett arabiskt-liknande språk och genom svenska på brytning hotade David för att han deltagit på torgmötet som de tillsammans med sina vänsterkollegor varit med om att förstöra, passade även på att stjäla Davids dator och pengar innan de försvann.

Lotta Gröning Aftonbladet skriver på sin blogg:

Jag måste återkomma till Sverigedemokraterna och demokratin. Jag läste just att en 24 årig politiker tillhörande SD blivit knivskuren i hemmet av ”politiska motståndare”. Själv vill han ligga lågt och säger att han brukar ha skyddsväst när han går på politiska möten. Detta är inte ett demokratiskt samtal som pågår. Någon jävla måtta får det vara även om det rör ett parti som har åsikter vi föraktar. Jag blir förbannad på riksdagspartierna som bara bespottar och föraktar Sverigedemokrater offentligt och inte tar in dem i debatten. I alla utfrågningar av de båda blocken spelar Sverigedemokraterna en huvudroll. De behandlas som paria som något ont som drabbat Sverige. De får aldrig svara eller delta i debatterna.

Nu undrar jag om riksdagspartierna och media på allvar tror att de på detta sätt kan bidra till att SD inte kommer in i riksdagen? Tror de på allvar att de genom att tysta frågor som SD driver och genom att förakta deras väljare krossar Jimmie Åkesson?

Svenska Dagbladets Per Gudmundson skriver:

Våldet mot Sverigedemokraterna måste få ett stopp. Det är inte första gången jag skriver det här. I mars överfölls en sverigedemokratisk politiker med kniv, i ett dåd som jag då hoppades var kulmen på en lågintensiv våldskampanj mot SD. I går överfölls samme sverigedemokrat igen – den här gången på ett, ofattbart nog, ännu värre och grövre sätt. Tidigare under dagen hade en SD-manifestation bemötts av en extremt aggressiv motdemonstration, varför Malmöpolisen borde ha haft betydligt större vaksamhet. Våldet kommer inte som blixt från klar himmel. Det är en systematisk förföljelse av politiska meningsmotståndare.

Det finns inga som helst ursäkter. Åtskilliga politiker har dragit sig tillbaks redan, skrämda till tystnad av våldsverkare. Trakasserierna är ett allvarligt hot mot demokratin. Det är ett under att ingen ännu dött.

Våldet mot SD har bemötts alldeles för slappt länge nog. Problemen är minst två.

Dels råder en förlåtande opinion mot så kallade ”antifascistiska aktivister”. Deras våld ursäktas med deras förmodat goda syfte. Men terror mot meningsmotståndare är inte gott. Det kan inte vara gott. Det går inte att ursäkta.

Dels lyckas ansvariga myndigheter inte att kontrollera våldsverkarna. Det borde inte kunna komma som en överraskning för exempelvis polisen att våldsmännen mobiliserar.
Om en SD-manifestation drabbas av extremistiska motdemonstranter som skjuter raketer mot politiker, så är det väl rimligt att polisen har förhöjd beredskap och ökad övervakning runt särskilt exponerade mål – det gäller faktiskt människor! – för terrorn.

PS. Efter detta senaste överfall (han har blivit knivhotad en gång förut) så är sd-politikern på väg bort från Malmö till hemlig ort. Ska politiker som står för åsikter som meningsmotståndare inte gillar behöva gömma sig? DS.

Det är skillnad på Anna Ardin och en vanlig 17-åring

Det visar de nya uppgifterna om att redan 2007 hade en 17-årig flicka anmält ex-polischefen Göran Lindberg för våldtäkt. Polisen hade hans dna, mobiltelefonnummer, signalement och nästan hela hans registreringsnummer på bilen, men ingenting gjordes.

I eftermiddag klockan 15.03 sänds en dokumentär om Göran Lindberg i radions P1. Där berättas om hur han skapade ett slags skräckkabinett på scenen med avslappnande musik och värmeljus och samtidigt visade ohyggliga bilder på slagna kvinnor med sår och hur en av dem var död.

Han njöt av sitt dubbelspel. Hur han kunde iscensätta sina övergrepp och få applåder och beundran för dem. Och så säga: det kan vara vem som helst. Underförstått: till och med jag.

Margareta Winberg berättar om hur han demonstrerade hur en kvinna tas ifrån allt sitt självförtroende genom att ta ett A4-papper och riva det långsamt i bitar. Hur han skiftade mellan snäll gamling och en galning precis som han gjorde inför de flickor han våldtog. Och detta deltog hon i. Hon som var socialdemokraternas kvinnoförbunds ordförande i fem år.

Och en sådan man som Göran Lindberg skulle inte ha kunnat finnas utan extremfeminismen, som alltid har påstått att vem som helst, alla män är sådana. Män är födda onda. Och det är bara en tidsfråga innan de slår.

En så sjuk föreställning, som han presterade hade människor orkat lyssna på den om de inte som socialdemokraten Margareta Winberg (som höll föredrag ihop med honom) trodde på den världsbilden?

Och när socialdemokraten och broderskaparen Anna Ardin går till polisen så anhålls Julian Assange. Men när 17-åringen gick till polisen så gjordes ingenting. Har det hänt något sedan 70-talet när justitieminister Lennart Geijer avslöjades att ha sex med småflickor, men allt tystades ned?

lördag 11 september 2010

Jag kommer ihåg 11 september 2001

Jag minns det för att den dagen tittade jag på TV när tornen föll och mina barn ville inte se. De förstod nog alltför väl vad som hände ändå.

Nu idag har jag hört Deepak Chopra tala om att vi behöver förstå att också muslimer miste sina liv i attacken, att många olika sorters människor jobbade i de båda tvillingtornen. Av många olika nationaliteter och många trosuppfattningar.

Michelle Obama har valt att denna dag åka till fälten utanför Shanksville i Pennsylvania där ett plan gick nästan rakt ned i marken. President Obama tänker besöka Pentagon, som också träffades av ett flygplan.

På TV ser jag just nu namnen på de döda läsas upp. Det är en minnesceremoni, som pågår vid Ground Zero, där det nu är en byggnadsplats och nya hus kommer att ta form.

Det var muslimer med anknytning till al Qaida, som genomförde attackerna med de fyra flygplanen varav två flög in i de två tornen i New York. Nästan 3 000 människor dog i anslutning till detta.

Sammanlagt 19 kapare fanns ombord på de fyra planen. Fyra nya skyskrapor ska nu byggas på platsen. Dessutom ett minnemärke och ett museum. Allt ska vara färdigt under 2013.

Den högsta skyskrapan blir 541 meter och USA:s högsta byggnad. Den lägsta blir nästan 300 meter. Det kommer också att finnas två hål i marken där tornen stod, vilket i sig är ett minnesmärke.

Sanningskommission ska peka ut romer

Maria Leissner vill att det ska bli en sanningskommission, som tar itu med vårt förflutna med förföljelserna av romer. Varför då? Jag har inte sett en enda av dessa på åratal. Det är kanske inte så märkligt eftersom de knappast finns.

Omkring 10 000 beräknades de vara i antal 1996 och dessutom tillkom omkring 3 000 finska romer. Jag har aldrig förföljt några romer. Tvärtom har jag och min familj tagit hand om barn till en romsk pappa. Vem är det som har förföljt dem? Det är väl i så fall samma sorts människor som tvångssteriliserade flickor, som ansågs vanartiga.

Ungefär som den där läkaren, som frågade min mamma hur hon hade gjort det där, när hon hade fått missfall. Men hon var mörk och brunögd så han trodde att hon hade gjort abort.

Det har funnits misstro mot alla som inte har sett ut som den gängse svensken. Ungefär så som Maria Leissner själv ser ut. Jag var en av de få som hade bruna ögon i småskolan när jag var liten och jag kunde aldrig identifiera mig med det storsvenska.

Hur gammal är jag då? Nä inte hundra år. Och när jag har frågat runt i släkten så har skiljelinjen gått mellan blå ögon och ljust hår och mellan mera bruna ögon och mörkt hår. För vi har alla sorters utseenden i vår släkt. En av mina kusiner, som skulle gifta sig med en "vanlig" svensk flicka troddes vara utlänning. Hennes släkt frågade varför hon skulle gifta sig med en sådan.

Jag undrar om inte denna sanningskommission nu är ett sätt för Sverige, att utmärka sig igen och visa hur duktiga vi är i ett Europa, där romer inte ses med blida ögon. Särskilt inte i Rumänien, som i många fall är deras hemland. Vore det inte bättre att hjälpa Rumänien, som haft det tufft med diktatorer och en allmän fattigdom?

Det finns ungefär 15 miljoner romer i Europa varav de flesta i Östeuropa. Det vet vi ju att den delen av världen har lidit svårt under kommunistiska regimer. De föll för omkring 20 år sedan. Hur vore det att hjälpa dem där?

Men en sanningskommission där vi piskar oss själva ser naturligtvis mycket bättre ut. Då upprätthåller vi bilden av Sverige, som hela världens samvete.

fredag 10 september 2010

Hur kan en gasledning få gå genom ett villaområde?

Uppenbarligen kan det inte ha varit en liten ledning, som satte eld på ett 50-tal villor och dödade minst sex personer. Det var en högtrycksledning, som exploderade med diametern omkring 60 centimeter, så att det lät som ett jetplan hade störtat.

Det hände i närheten av San Francisco under natten. Branden som uppkom till följd av explosionen rasade i flera timmar. De boende trodde först att en flygplan hade störtat men det var en gasledning tillhörande Pacific Gas & Electric, som hade exploderat.

Omkring 200 brandmän försökte bekämpa elden, men den rasade fortfarande vid 23-tiden på kvällen lokal tid. Bara omkring hälften av elden var då släckt.

Helt klart är att en gasledning har spruckit, men hur det har kunnat hända vet ännu ingen.

Kaliforniens guvernör Arnold Schwarzenegger är på resa i Asien, men hans ersättare förklarade platsen som katastrofområde. Den ligger bara tre kilometer från San Franciscos internationella flygplats.

Det ansvariga gasbolaget säger att de tar ansvaret för olyckan ifall orsaken beror på dem.

Wikileaks stoppas lätt

Det påstår chefen för den militära säkerhetstjänsten John Daniels inom Must. Det krävs bara att två personer måste trycka på knappen när någon ska forsla iväg hemligt material.

Hans påstående låter så otroligt enkelt att det framstår som dumt att inte den ordningen har funnits sedan åtminstone tio år tillbaka. Att det enbart skulle hänga på en missnöjd person, en "femtekolonnare" som har lämnat hemligt material till Wikileaks för publicering.

Förr i tiden var det svårare säger John Daniels. Då måste någon hitta en intresserad journalist och någon chefredaktör, som ville ta risken att offentliggöra hemliga dokument. Det fanns många grindvakter och hinder på vägen och dessutom måste materialet handgripligen hämtas ut ur låsta skåp.

Numera är var och en sin egen chefredaktör och material kan publiceras direkt och i stora mängder.

Det självklara är att det inte kan finnas förrädare inom den egna organisationen, som utgör en fara för de som arbetar inom den. Militära enheter bygger på det självklara teamtänkandet, att män (för det är mest män) ingår i samma lag och att ingen fallerar.

Behovet för en gedigen säkerhetsprövning av personal, som hanterar hemliga uppgifter föreligger också. Då kunde läckan när det gäller uppgifter om svensk personal i Afghanistan ha kunnat undvikits.

När det gäller Sverige så har mobiltelefoner och sociala medier och deras felaktiga användande spelat en roll för bristfällig personlig säkerhet och informationsförluster.

torsdag 9 september 2010

Hurra isarna smälter!

I år är ännu ett rekordår då Arktis isar smälter snabbare än någonsin. Kan det möjligen bero på att vintern var en av de värsta någonsin? Och att det därför smälts extra mycket av det jätteistäcke, som måste ha formats uppe vid Nordpolen?

Men en sådan jämförelse behöver inte forskare göra. Utan de mäter enbart den mängd is som smälter. Huruvida det har varit kallt eller inte är inte deras problem.

Förresten så blev det första halvåret i år varmare än någonsin. Fast det hade varit en kall vinter, för det var varmt på sommaren. Jag flabbar alltid i smyg eller helt öppet när sådana där siffror presenteras. För jag tror inte att vi människor kan stoppa en uppvärmning av jorden. Eller en nedkylning heller.

Det ligger helt enkelt inte i våra händer fast våra vetenskapsmän försöker inbilla sig själva och oss detta. Särskilt norrmän har en lång och stolt tradition av att fortsätta att forska kring att Arktis smälter. Stackars isbjörnar som måste simma för evigt när polarisen är borta.

Som om de skulle vara så dumma att de inte kunde gå i land. Sälarna, som de äter, kommer absolut att göra det. Själv ser jag fram emot att få en härligt varm ålderdom. För jag måste ju tro på vad forskarna säger. Eller hur? Tänk isfria somrar inom några år. Det säger dom. Jag ser fram emot det!

Lill-Babs till sjukhus

Lill-Babs 72 år snubblade och ramlade och slog sig i ansiktet. På en TV4-inspelning. Hon fördes blodig till sjukhus. Borde hon kanske inte pensionera sig snart?

För inte alls många dagar sedan så fastnade ett barnbarn Jennifer i degblandaren på hennes kafé i Järvsö. Jennifer bakar och lagar all mat.

Hon och Lill-Babs har öppnat detta tillsammans. Kaféet som kallas Caffären öppnades för snart två år sedan. På väggarna hänger bilder från Lill-Babs karriär. Hon är så gammal att hon har sjungit tillsammans med Evert Taube på en skiva.

Hur hinner människan med allt? Inte undra på kanske att hon snubblade och föll. Trötthet och obalans kan ta över. Enligt TV4 så är hon tillbaka på inspelningen igen.

Det var under inspelningen av lördagsunderhållningen Så mycket bättre, som Lill-Babs slog sig. I programmet tolkar artister varandras låtar.

Att bränna bibeln är det okej?

Nu är det stort uppror världen över för att en präst i Hollywood ska bränna koranen. Nä ursäkta det är pastor Jones från Florida, som har 30-50 anhängare, som ska bränna boken. Varför skriver alla så mycket om det? Det är väl något vi kan förbigå med tystnad?

Inte behöver en pastor Jones (som för övrigt inte alls liknar Indiana Jones) uppmärksammas över hela världen för en sån grej? Han ska göra det på det ödesdigra datumet 11 september 2010. Till minne av terrordådet.

Han ser ut som om han kom från 1800-talet och bokbål är naturligtvis alltid spektakulära. Boken i fråga är symbolen för Ordet i det här fallet. Från Gud.

Påven och Hillary Clinton har redan hunnit att fördöma det hela. Och nu har också filmstjärnan Angelina Jolie gett sig in i debatten och beklagar hela saken iförd svart slöja och med ett ansiktsuttryck, som om det var hennes fel.

Också president Obama har uttalat att det blir "rekryteringsfest" för al Qaida om pastorn envisas med sitt bokbål. Ja nu är han verkligen tvungen att visa att han står vid sitt ord.

Det är väl bara att starta lite motbål? Bränn bibeln det är helt okej. Kanske något för Lars Vilks att ta fasta på? Som en konstnärlig manifestation i efterföljd till Muhammed-teckningarna? Eller han kan bygga något med biblar som stomme. Och sedan tutta på alltihop. Nåt i stil med Gävlebocken då.

Det allra bästa vore väl att bränna alla sådana där böcker, som är ett- eller tvåtusen år gamla. Varför ska de fortfarande orsaka död och elände på jorden? Inte ens apor är så dumma som människor kan vara. De låter aldrig en bok göra så att de dödar varandra.

PS. Och flyttas moskén som ska ligga nära Ground Zero då jäklar blir den muslimska världen pissed-off DS.

EXTRA EXTRA

Pastor Jones har beslutat att inte bränna koranen på lördag utan ställer in hela evenemanget. Istället säger han att han har kommit överens med muslimska ledare att de inte ska bygga moskén i New York på den tänkta tomten när Ground Zero. Han såg det som ett tecken från Gud.

Islamska ledare säger dock inte att de har gått med på något sådant. Pastor Jones ska flyga till New York och träffa imamen som står bakom moskébygget.

Fast efter några timmar så ändrade sig pastor Jones igen, när han förstod att det inte fanns något löfte.

Spänningen är olidlig. Ska pastor Jones störta världen i kravaller genom koranbränning och till sist orsaka krig mellan kristna och muslimer. Eller ska han kunna åka till New York och fixa det här med moskén och bli en hjälte?

onsdag 8 september 2010

Nu tröttnar jag på paranoide Julian Assange

Han säger till kvällstidningarna genom AFP (Agence France-Presse världens tredje största nyhetsbyrå) att Sverige är under tryck från USA. Mmm är vi kanske ett litet lydland, som måste rätta oss efter vad stormakten säger. Kan det vara så?

Nä nu tycker jag han har blivit för konspiratorisk och paranoid och tror sig ha all världens makt, utomparlamentarisk då förstås à la Che Guevara och vara jagad av CIA och grabbarna. Fasen jag trodde han kunde ha mer is i magen än så där.

Han är det enda offret, får han ur sig. Va? Har han också gått på den där offer-bödel-synen på världen och försöker vända på kuttingen, så att det är honom det är synd om.

Och det svenska rättssystemet plus de båda damerna han lägrade är ute efter hämnd. Personlig vendetta, säger han. Ja visserligen är kvinnorörelsen i Sverige ungefär som maffian i Italien, men vendetta är ett starkt ord.

Hallå där Mr Assange är du inte lite väl egocentrerad nu och lever du inte i en märklig värld. Du som uppenbarligen inte har någon fast punkt här i världen, men gärna vill få det i Sverige.

Då gäller det naturligtvis att inte blir straffad, för då blir det inget upphålls- och arbetstillstånd. Men asylvägen finns ju alltid. Asyl från Australien? Nä, så naiva är vi nog inte ens i Sverige.

Det blir till att lita till Björn Hurtig att han fixar det hela då, som din försvarare. Lycka till!

Poströsta är bäst

Fast posten är borta. Jag röstade i dag på förmiddagen i biblioteket i Gustavsberg. Högst upp hade de ett rum där man kunde få lämna sina röster. Tre kuvert med tre olikfärgade valsedlar blev det.

Här fanns alla partier man ville ha. Inklusive Fi och Sd, som inte är något för mig. De kan ta varandra i hand tycker jag. Fast krig är väl mer troligt. Men de möts på höger-vänsterskalan om man ser den som en cirkel. Extremer är inte något för mig i politiken.

Men rösta ni på Fi eller Kalle Anka-partiet. Det spelar inte mig någon roll. Vi lever i en demokrati och där får man rösta som man vill.

Ungdomarna i huset är borta utomlands på valdagen, så om de vill rösta får de gå till en ambassad eller rösta i förväg. Den yngste röstar för första gången.

Omkring 400 000 har redan förtidsröstat, som det heter. Praktiskt att göra så.

Twitter och muslimsk tro hjälpte journalist

En japansk journalist var fånge hos talibanerna och lyckades sända ett meddelande på twitter och därigenom meddela var han befann sig.

Det var hans kunnighet i teknologi, som gjorde att han fick låna en mobiltelefon och hjälpa talibanerna med tekniken. De anade inte att han kallade på hjälp.

Han berättade historien för medierna när han blev fri häromdagen.

Den japanske journalisten, som heter Kosuke Tsuneoka tillfångatogs i april och släpptes nu till den japanska ambassaden.

Han berättade också att all hjälp utifrån, som sänds till Afghanistan går till den regeringsstödda delen, som bara är omkring 10-20 procent av landet.