lördag 31 maj 2014

Sandviken tjänar miljarder på invandrarna

UPPDATERAT
Det är något skumt med siffrorna som ska bevisa att Sandviken som kommun tjänar kring en halv miljard per år på invandrare. Eller åtminstone år 2012, som är särskilt undersökt. DN skriver om det och berättar inte alla fakta. Det är en vinklad artikel, som bara ger det positiva.

Lite mer sanningsenliga är Arbetarbladet, som berättar att det bor totalt 4 000 utlandsfödda i Sandviken och att 59 procent av dem arbetar medan 81 procent av de inrikes födda har ett förvärvsarbete. Men det ger ändå överskott enligt den utredning kommunen har beställt. Lite svårt att tro på när vi inte får veta hur länge de som finns i kommunen har funnits där.

OECD har visat att Sveriges invandring var lönsam tidigare innan vi började importera människor som inte fick arbete. Om man drar ut invandringssiffrorna över alla decennier då det har funnits invandring går det möjligen med ett litet överskott, vilket i sin tur berodde av att Sverige hade en fungerande produktionsapparat då när Europa inte hade det efter andra världskriget och kunde ge alla jobb. Och så lär det ha varit också i Sandviken med alla basindustrier. Numera är invandringen inte lönsam eller mycket lite lönsam för Sverige.

Arbetarbladet berättar att nyanlända är lönsamma för kommunen därför att en familj med två arbetslösa och två små barn får 621 000 i bidrag från staten och dessutom beror det av kostnadsutjämningen mellan kommunerna. För att varje kommun ska kunna upprätthålla basservicen för sina invånare. Det blir 370 000 i bidrag från staten för denna familj även när kostnader för skola och SFI (svenska för invandrare) räknas bort. Så in med fler familjer är lösningen för annars måste Sandviken vara med och betala när andra kommuner tar emot nya invandrare (kostnadsutjämningen). Ett infernaliskt system. Importera fler människor annars blir ni bankrutt. Efter två år får ni inte längre statliga bidrag.

När så statens bidrag upphör vad gör kommunerna då? Det gäller väl att få dem bort från kommunen så att någon annan får ta kostnaden. Var det någon som sade människohandel? För vad är det annat än något sådant när människor räknas i kronor och ören?
2.6.2014
Här kan ni se hur nationalekonomen Tino Sanandaji går igenom den intjänade halva miljarden. Naturligtvis är statens och landstingets kostnader borträknade i Sandviken och det som ses som kommunens inkomst är i själva verket invandrares bidrag. Vilket jag har sagt ovan. Andra skattebetalare på andra håll i landet betalar för invandringen till Sandviken.
Äntligen kritik mot miljöpartiet

Det är på sin plats att påpeka välmenande stolligheter i förslag, som det populära miljöpartiet står för. Partiet har haft stor framgång i de kretsar som är välutbildade och som vill allt gott både till människor och miljö. Men det blir ingen valfrihet längre om man ska gå efter vad miljöpartiet vill. Själv har Gustav Fridolin gått på Mediagymnasiet i Nacka och det var ett fritt och bra val, men nu är förslaget att stänga kring 870 friskolor i landet, som drivs av aktiebolag. Däribland Mediagymnasiet. 

Inte heller vill miljöpartister jobba så mycket, utan kunna ta ett friår eller gå ned i arbetstid med bibehållen lön. Det här är förslag, som inte längre är särskilt aktuella ute i arbetslivet, där människor istället kämpar för att få jobba. Dessutom vill miljöpartiet att många fler ska få komma till Sverige utifrån - utan att arbeta då kan tänka utan istället bli försörjda av oss andra. Hur länge vår välfärd kommer att bestå med den inriktningen vet ingen. Det ser ut att bli en kongress nu i helgen i Göteborg för miljöpartiet där de märkliga förslagen staplas.

Miljöpartiet har  tidigare gjort upp med Alliansen om att tillåta alla hitkomna att få fri vård. Deras barn, om de föds här, ska dessutom få svenskt medborgarskap, menar några miljöpartister i en debattartikel. Det är landet de föds i som ska bestämma deras medborgarskap, inte varifrån föräldrarna kommer. Nationen Sverige ska vara det som avgör vilka människorna är. Då passar galoscherna med jord istället för blod. Det är sant att miljöpartiets politik hänger inte ihop. Bara att åstadkomma en 35-timmars vecka skulle kosta kring 150 miljarder per år. 

fredag 30 maj 2014

Fantastiskt boende för ungdomar

Såg ett inslag i morse på TV om att ensamkommande flyktingbarn ska tas emot mitt i stan av Stockholms Stadsmission. Där ska det bo ungdomar mellan 14-18 år och alla ska integreras blixtsnabbt i det svenska samhället genom att de bor så centralt. Alla ska ha möjlighet att äga staden, säger Maria Wisén verksamhetschef.

Det blir sju dubbletter med inbyggt kök och badrum till 14 ungdomar. Så väldigt exklusivt och bra. Alla ungdomarna har permanenta uppehållstillstånd. Det finns många ungdomar i förorterna som aldrig har varit inne i stan, menar Maria Wisén, så här gör verkligen hon och andra en insats. Fast de kommer väl inte från förorterna? De som bor vid Fridhemsplan i Stockholm i Stadsmissionens lokaler ska få hjälp med studier, praktik, läxläsningar och aktiviteter och kan dessutom ansöka om en egen fadder. Tolk dygnet runt och god man är självklarheter.

Naturligtvis är det här ett sätt att få pengar till Stadsmissionen. Flyktingbarn ger stora bidrag till att börja med. Sedan när de är 18 så får andra ta hand om dem. Pojkarna som det handlar om kommer från Afghanistan och Somalia. Ett ensamkommande flyktingbarn kostar ungefär en miljon kronor per år. Det kom kring 4 000 år 2013 till Sverige.


Rädda inte måsungar

Det försökte en restauranganställd i 30-årsåldern göra i Norrtälje. Hon föll tio meter från taket och dog. Kvinnan var så snäll så att hon försökte lägga tillbaka en måsunge i ett bo. Naturligtvis attackerade måsarna. De försvarar sina bon. Och kvinnan ramlade.

Hur det gick för måsungen förtäljer inte historien. Om man ska klättra på tak behöver man linor och rep och vara fast förankrad någonstans så man inte kan falla till marken. Fråga en av mina söner, som dagligen klättrar på hög höjd och jobbar med tak. Denna fallolycka gjorde att många kondolelanser kom in efter detta. Hon jobbade på restaurangen på gatan där hon föll och många blev chockade av olyckan.

I går hände en fallolycka till i Norrtälje kommun, en man föll från en stege när han skulle åtgärda fasaden på sitt hus och han föll så olyckligt att han dog. Han var född 1947. Klättra inte på stegar om de inte står stadigt eller någon håller i dem! Särskilt inte som pensionär.

onsdag 28 maj 2014

Vi gillar lika

Ja det är klart vi gör, inte olika. Det är förfärligt när människor är olika oss och är sjuka, fattiga och mår dåligt. Vi vill att alla ska må bra och har tillräckligt med mat och annat de behöver omkring sig. Det är förfärligt när andra är ensamma och övergivna. Vi vill att de ska ha det lika kärleksfullt som vi själva i sällskap med människor.

Det är bedrövligt när en kvinna blir stenad till döds i Pakistan för att hon enligt sina släktingar har valt fel man och är olik dem. Vi vill att hon ska vara lika oss och få välja fritt. Vi vill att alla människor ska vara lika inför lagarna och vi vill att lika behandling av människor ska börja nu. Plus att alla ska ha lika skyldigheter och ansvar. Vissa ska inte behandlas som barn när de är vuxna.

Jag håller med Torbjörn Elensky i Expressen om att rangordnandet efter ras blir inte bättre för att alla rasifieras och att alla med brun eller mörkare hy anses bättre än vita, som gärna skuldbeläggs kollektivt och vilket i sin tur uppmuntrar till hat och att det är omöjligt att behandla alla på samma villkor. 

Dessutom tycker jag inte att det finns vissa finare nationer som man måste hålla på. Men inte den svenska nationen för den kan slopas i morgon dag och är inte något värd. Vi måste inte hata oss själva och älska alla andra. Det blir fel. Kärlek till andra utan självkärlek finns inte. Allt börjar med den enskilda människan.

Och dessutom är detta med orden gillar eller gillar inte lika eller olika ett trick. Det är kommersiell propaganda för att få en del av befolkningen med på något mot den andra delen. Helst. Och för att sälja tidningar. Ett billigt trick. Både gillar olika och gillar lika kan betyda vad som helst beroende på vad man lägger in i detta. Förresten gillar vi fika.


Ett val i Sverige är något helt annat

Att inte välja till EU är inte att vara emot demokrati som en del tror i sin upprördhet över att medborgare själva har beslutat vad de vill göra med sin röst. Det är en rättighet också att inte använda den. Det behöver inte bero av att medborgarna är dåligt underrättade om sina rättigheter, som en del fördomsfulla tror. 

Att rösta i höst till riksdagen är något helt annat. Valet kommer inte att se ut som EU-valet med omkring 50 procents röstdeltagande utan då vill medborgarna använda den röst de får vart fjärde år för att välja sina utsedda representanter till riksdagen. Självklart borde inte fi komma in i riksdagen. Det vore väl lite för mycket att ha en korrupt maktgalen och skattefuskande partiledare där.

Att Soraya Post kom in i EU för fi var helt okej. Hon som representerar romer och judar genom sina rötter. Då kan hon kanske uträtta något för dessa folkgrupper där. Men att en komprometterad partiledare ska kunna fortsätta och åka kana in i riksdagen, för att det finns en okunskap om vem hon är, borde inte kunna ske. I så fall har medierna verkligen svikit sitt uppdrag.

Som jag tidigare har sagt så kommer vi alldeles säkert att få ett maktskifte. Blir det då bättre i Sverige? Säkerligen kommer det att bli lugnare i samhället, för då tror en stor del av folket att ordningen är återställd. Och att landet kommer att fortsätta i de trygga spår, som arbetarrörelsen har stakat ut genom det senaste århundradet.

Tyvärr är det en felsyn. Landet ligger inte alls likadant som det gjorde då. Tiderna förändras ständigt. Den enda tid vi har är nu säger de kloke och det är alldeles sant. Det är inte möjligt att vila på gamla lagrar och tro att vi kan återgå till något gammalt. 

Folket är utbytt sedan då och de som fortfarande är i livet är inte några arbetare. De är pensionärer, som vill ha det drägligt under sina sista år efter ett långt arbetsliv. Det har de blivit lovade. Men mot dem står då alla nya medborgare, som behöver bli försörjda. Det är en svår ekvation att lösa för vilken regering som helst. Botten för vårt politiska samhälle är säkerligen inte nådd. Vem som än sitter vid makten.

tisdag 27 maj 2014

Malena Ernman har gömt flyktingar

Operasångerskan Malena Ernman får nu Sandvikens kommuns mångfaldspris tillsammans med sin mamma Eva, en pensionerad diakonissa för "ett modigt ställningstagande mot rasism och för medmänsklighet över nationsgränserna". Men sätter inte priskommittén något i vrångstrupen när Malena Ernman nu berättar att de har gömt flyktingar i 30 år. Är det en kommuns uppgift att prisa detta?

Jag kan förstå att Malenas mamma som varande diakonissa har följt kyrkans regler och uppfört sig som en god kristen. Och enligt Malena har hela familjen varit likadan. Då gäller det att hjälpa alla som behöver det. Det är inte en kristens uppgift att följa lagar och bestämmelser som en stat eller någon myndighet har hittat på. Men ska detta då ges pris av en myndighet? Priset delas ut den 6 juni på Sveriges Nationaldag i Sandvikens stadspark. Samtidigt hälsas 277 helt legala nya svenska medborgare välkomna i en ceremoni.

Dog Stefan Isaksson av stress?

UPPDATERAT
Ja det är frågan nu när inte de båda rättsläkarna vet riktigt vad han dog av. Var det spriten, hjärtförstoring, fetma eller slaget han fick på väg uppför trapporna i Helsingborg den ödesdigra dagen då han blev nedslagen av ett 28-årigt Helsingborgsfan? Dör en 43-åring bara så där av stress? Eller av alla orsakerna? 

Och vad skulle det betyda om supportern från Helsingborg blir frikänd? Fritt fram för att slå ned andra på väg till en match? Vi har hört att det är farligt med våld mot huvudet, att ett slag räcker för att döda en människa. Och här hade Stefan Isaksson skador vid läppen och kinden, som visade att han hade fått ett slag. Dessutom hade han krosskador i bakhuvudet av fallet, men inte så allvarliga att de var dödande. Enligt rättsläkarna.

Professorn i neurokirurgi Carl-Henrik Nordström hördes också i dag. Han menar att djurgårdssupportern Stefan Isaksson dog av att han blivit medvetslös, vilket utlöste en våldsam stressreaktion. Det innebar högt blodtryck, hjärtrubbningar och andningssvårigheter. Det är möjligt att detta uppstår hos fullt friska personer. Stress dödar och kan orsaka hjärtstillestånd. Slutsatsen blir att han hade inte dött utan slaget. Och ungefär detta instämde även rättsläkarna i: utan det som hände runt honom hade han levt i dag. 

Rättegången fortsätter strax vid halvtvå och advokat Thomas Bodström har påpekat att han har ett flyg som väntar vid 16-tiden. Ja rätten kan ju inte sinka advokaten. Flyg går före rättvisa. Han är målsägandebiträde till den döde 43-åringens familj.
14:30
Åklagaren Eleonora Johansson går igenom fallet och yrkar på fängelse på sex månader eller mer. Hon menar att den anklagade har ljugit om nödvärn, att han visste att det var farligt med slag mot huvudet eftersom han tränar kampsport, att brottsoffret inte har rört den anklagade för det fanns inte något dna på brottsoffrets kläder. Slaget kom plötsligt för att det var "fri jakt" den dagen. 

Nu går Thomas Bodström in och ställer sig bakom vad åklagaren har sagt och menar att den tilltalade inte vill ta ansvar för vad som hände den dagen. Han upprepar att den tilltalade inte vill tala sanning och att han förvandlas när han dricker. Bodström beskriver honom som dr Jekyll och mr Hyde. Han menar att brottsoffret inte ska ha sämre rättsäkerhet för att han hade högt BMI eller av andra orsaker. Detta är misshandel som orsakar att offret dör, menar Thomas Bodström.
15:00
Försvarsadvokaten Stefan Rosell har sin slutplädering och menar att den anklagade inte är huligan eller våldsutövare. Inte heller har han ljugit eller hittat på något. Enligt försvarsadvokaten hade det blivit samma resultat på en gräsmatta, vilket betyder att det spelade ingen roll att brottsoffret ramlade i trapporna på sten av den tilltalades slag.
15.20
Advokaten tycker att den tilltalade ska frikännas och att vittnesuppgifterna inte kan tillmätas så mycket tilltro eftersom de var berusade. Stefan Rosell menar att brottsoffret måste ha dött på grund av ett dåligt hjärta annars skulle det ha synts skador i hjärnan. Åtalet ska ogillas, säger han.

Dom kommer att meddelas den 17 juni klockan 11.

Advokat Thomas Bodström sprang ut och ringde efter taxi medan rätten väntade. Så han hann säkert med flyget. Både åklagare och advokat kostade över 100 000 kronor var. De hade lagt ned nästan 100 timmar var på målet.


måndag 26 maj 2014

EU-valet speglar folken

UPPDATERAT
Det är förnuftet som styr i Europa trots allt. Den största gruppen i EU-parlamentet är borgerlig, den näst största socialdemokratisk. Det speglar gott hur det ser ut bland människor. Och att sd blev större än fi är också rätt enligt vad folket menar i Sverige. Jag röstade inte och i närmaste familjen var det väl några stycken som gjorde det, kanske levde vi upp till ungefär 50 procent som lämnade solen för några ögonblick och lade några röster.

Politik styr våra liv, men inte till hundra procent. Viktigare än politik är att känna sig själv och sina medmänniskor, att begripa var livet bottnar och att ta hand om varandra vad politiker än hittar på. Ur den aspekten är det en katastrof för Europa att kriget i Syrien aldrig går mot sitt slut, att vi som människor inte har kommit längre än att var och en snor åt sig vad den kan - också i vårt land.

Jag tycker det är bra att Europa ändå står stabilt inför de närmaste fem åren med en övervikt av kloka människor. Men de 20 representanter som kommer från Sverige är inte många bland de 766 ledamöter som finns från 28 länder. Så hela den valshow med jublande partier hos de som fick några röster mer och dystra miner hos de som backade är lite övermaga enligt min mening. Politik skapar inte världen. Det gör människor. I EU finns 508 miljoner människor. 
15:48
Anders Westgårdh i Aftonbladet tycker att vi som inte röstade ska "skämmes ta mig fan". Jag som trodde att vi levde i en demokrati. Det brukar vara diktaturer som tvingar människor att gå och rösta. Att ha rösträtt i Sverige betyder att man inte är tvungen att rösta. Det är alldeles frivilligt, en rättighet, men inte tvång. Men enligt Westgårdh är det som att tacka nej till "gratis semester, champagne, snabbare bredband eller en dans med balens drottning". Logik är tydligen inte hans starka sida.
28.5.2014
Vilken tur att vi inte har det som i Egypten! Där förlängs valet för att folket ska tvingas gå och rösta. Så bra att vi får välja som vi vill i vårt demokratiska Sverige. Eller hur Anders Westgårdh?

söndag 25 maj 2014

Stackars Elliot Rodger

UPPDATERAT
Han tog livet av sex och dog själv av skott från polisen eller sig själv. Inte fastställt ännu. Han har lagt ut en video, som ni kan se här, som är mycket patetisk. Men exakt så känner människor, som tycker att hela världen är elaka mot dem. Han har fastnat i åldern före puberteten. Det är så uppenbart när han skyller på flickorna att han inte ens har haft sex i sitt liv, inte ens blivit kysst, enligt honom själv. 

Vilken familj kommer han ifrån? Jo från en biträdande regissör till filmen Hunger Games Peter Rodger. Pappan har också gjort en dokumentär om religion Oh My God. Vad för sorts värld har sonen vuxit upp i? En värld där han trodde att allt skulle serveras till honom och det gjorde det också, men flickorna ställde inte upp. Han som var den perfekte gentlemannen blev inte vald av flickorna, enligt honom själv. Och slutsatsen blev att döda så många som möjligt. För det var mänsklighetens fel att han inte fick till det. Uppenbarligen fattades något i hans utveckling. Hans mamma Chin var kinesiska född i Malaysia, men kom tidigt till England. 

Hans styvmor var den i Marocko födda franska skådespelerskan Soumaya Akaaboune, som bland annat har varit med i den franska versionen av Real Housewives. Hon träffade Elliots far för femton år sedan, när Elliot var liten. Då var livet lätt och lekande enligt vad Elliot Rodger säger på sin video, men sedan blev det ett rent helvete i tonåren och framåt. Han borde ha gått till psykolog. Det är ett sådant samtal han för sittande i sin bil på videon. Så trist att han inte ens begrep detta. Han blev 22 år. 

Här har jag tidigare skrivit om filmen Hungerspelen och meningen med livet. Och här är Elliot Rodgers efterlämnade manifest.
26.5.2014
De tre rumskamrater som Elliot Rodger först knivmördade heter Cheng Yuan Hong, 20 år, Weihan Wang, 20 år, och George Chen, 19 år. 

lördag 17 maj 2014

Grattis alla släktingar i Norge!

Jag har släkt i Norge för min farmors mor Marie Julie Lerche Johansen kom hit i slutet på 1800-talet för att gifta sig med Maximilian Schenström i Västerås. 

Hon var dotter till statsrådet, politikern och marinofficeren Jacob Lerche Johansen och eftersom min farmors far var politiker och häradshövding i Västerås så passade de båda bra tillsammans. Jag har ännu äldre släktingar i Norge, som jag känner till en smula. Två av dem ser ni nedan.
Här är biskop Claus Pavels med maka Maren
 på två oljemålningar som jag har ärvt
De levde på 1700-1800-talen
Min farmors mormors far hette Claus Pavels och var biskop i Bergen i slutet av sitt liv. Han kom ursprungligen från Danmark som då var i union med Norge fram till 1814 då Sverige tog över. Visst har jag goda rötter lite överallt. Fira nu ordentligt att ni är fria i Norge både från EU, Danmark och Sverige!

Tokvänstern vill ha våld

Och det är så att kvinnor också vill ha det. Nio kvinnor skrev en debattartikel. De måste försvara sig så de behöver Afa och Revolutionära Fronten. De tycker att våld är bra. Tre av kvinnorna i vänsterns ungdomsförbund i Uppsala tyckte så och nu gör alla fem i styrelsen detta. De kallar det för "offensivt självförsvar", vilket i klartext betyder att det är rätt att attackera andra och begå brott för att främja den politiska saken. 

Vänsterpartiet i Uppsala håller inte med utan har inlett en dialog med ungdomarna. Sverker Åslund är ordförande i vänsterpartiet och tycker att detta uppförande är "larvigt, barnsligt och skadligt för hela demokratin". Gustavo Valdez, 17 år, i ungdomsförbundets styrelse säger att de måste göra motstånd "innan det går så långt som i Grekland".

Här är en ungdom som behöver kunna sin historia bättre. Grekland går inte att jämföra ens på samma århundrade med Sverige. Länderna har gått helt skilda vägar och i Grekland har militärjuntor stått mot kommunister. När såg vi det i Sverige? Kulturen är helt annorlunda där än här. De här stackars ungdomarna är förvillade och bortkollrade. Och vad beror detta av? Kan det vara så att revolutionen lever kvar som det enda raka för dem. Och varifrån får de dessa idéer?

Gustavo Valdez ser med blida ögon på vad polisen gör: "Om vi har överseende med de misstag polisen gör kan vi väl lika gärna ha överseende med de misstag som RF och Afa gjort", säger styrelsemedlemmen. Han har inte begripit ens det grundläggande i en demokratisk stat: att vi har inrättat oss med en polis, som är till för att upprätthålla ordningen. Att han inte är på samma nivå som polisen och att andra medborgare i samhället inte får ta till våld. Vad får han för undervisning i skolan?

Malcom Kyeyune är distriktsordförande för ung vänster i Uppsala. Han anser att de måste ta till våld för utan detta "offensiva självförsvar" kan "de högerextrema tro att det är öppen jaktsäsong på vänstersympatisörer." Han ser sig själv som ett djur. Varifrån har dessa märkliga idéer slagit sig ned i huvudet på denne unge man? Uppenbarligen ser han världen som ett slagfält. Detta har ingenting med verkligheten att göra. 

fredag 16 maj 2014

Vandaliserade sd-affischer

UPPDATERAT
I går natt vandaliserades sd:s affischer i tunnelbanan i Stockholm. De utsattes för färgkastning och sprej. Och nya skyltar sattes upp med varning för fördomar och rasism. SL ska ha bytt alla affischer tills i dag och tagit bort de nya banderoller som sattes upp, både på station och inuti vagnar. Och i Göteborg kunde Jimmie Åkesson inte hålla något tal, fast polisen sade att det hade gått. Han valde att avbryta.

Helt klart så är medierna på jakt efter sd och höjer fi till skyarna. Men det verkar inte hjälpa för sd ser ändå ut att få plats i EU för första gången, men inte fi. Hur tyglar man massorna så att de röstar rätt? Inte är det lätt inte. Sd rider på att vara förföljda och fi gynnas inte av alla prisande artiklar. Har folket helt enkelt genomskådat den rådande medieeliten? Eller är det så att män är mer inne än kvinnor?

Ingenting av det där intresserar egentligen väljarna. Lika lite som att vänstern på 60-talet engagerade alla ungdomar. Det är en myt. Inte heller var alla nazister under andra världskriget i Sverige. Människor i allmänhet ser till sin egen vardag. Vad de får ut i kronor och ören av löner och pensioner, hur mycket skatt de ska betala. Detta handlar politik om för de allra flesta. Inte att hjälpa all världens flyktingar att få plats i Sverige.

Klyftorna i Sverige ökar mest i hela OECD-området (där inräknas bland annat Australien och USA). Hur kan det komma sig? Vi som har hållit tillbaka våra löner i alla år för att vi skulle spara till våra pensioner och ge ordentliga pensioner till våra föräldrar, har betalat ordentligt för våra barn på dagis och aldrig åkt gratis i tunnelbanan eller på bussar. Men välfärden försämras snabbt och har gjort så sedan 90-talet. Det går inte att skylla på något av de stora partierna. De har åstadkommit detta gemensamt.

Rösta nu exakt som ni vill både i kommande EU-val och i höst. Det spelar i det långa loppet inte så stor roll. Vad som bestämmer hur vi har det går över våra huvuden. En liten människa kan enbart välja att göra så gott det går. Gno hela livet och få fattigpension. Tillsammans med de nästan en miljon människor i vårt land som redan har det. De ökar hela tiden. Varannan 70-talist kommer att få det.
13:09
Folkmusikanterna mot sd som hade samlats på Slussen tunnelbanestation motades bort av vakter. De var alldeles för många och tillsammans med publik blev de en säkerhetsrisk. Leve musiken!
21.5.2014
Sd trodde alla skulle ställa upp på budskapet i tunnelbanan och att affischerna inte skulle bli vandaliserade. Säger de. 
22.5.2014
SL stoppar nu sd:s kampanj i busskurer. De vill inte ha dessa vandaliserade. Det blir de ju ändå varje helg. Men det skulle naturligtvis bli värre med sd-kampanj också.

torsdag 15 maj 2014

Cecilia Hagen och jag

UPPDATERAT
Jag hade totalt glömt bort det, men Cecilia Hagen påminde mig. Det är 50 år sedan hon tog studenten och det gjorde jag också. Våren 1964 i maj. Jag var 18 år då. Och nästan ett underbarn för på den tiden tog inte fler än tio procent studenten och de var inte så unga som 18 år. Jag firar aldrig gamla skoldatum. Inte studenten och inte när jag gick ut från journalisthögskolan. Jag gillar inte nostalgi på så vis. 

Det händer helt enkelt så mycket i nutid och det gör att sådana tillbakablickar inte upptar min tid. Det festades en smula då våren -64, men jag begav mig av till Frankrike rätt snart för att fortsätta plugga franska och jobba i landet som au pair. Efter det har mycket mer hänt i mitt liv tills jag blev pensionär till åldern precis som Cecilia Hagen, men jag känner mig inte så. Jag har mycket kvar att göra.

För mig är det viktigt att vara ett ankare för familjen. Jag är äldst i närmaste släkten. Alla andra födda före mig har lämnat denna jord. Jag vill gärna se att resten av släkten har det riktigt bra innan jag själv är redo att fortsätta till andra sidan. Jag vill vara den som jämnar ut och ser att alla har det gott och klarar sina egna liv. Inte minst genom att jag själv har tagit itu med mitt eget. Ett stort och viktigt arbete, som har pågått i många år och lär fortsätta i åtminstone tjugofem år till. 

Alla människor har den uppgiften. Alla är centrala i sina egna liv. Varenda människa är viktig. Ta vara på ögonblicken och timmarna! Och förkorta inte medvetet själv ditt liv.
Jag och min gammelfaster Ina i maj 1964
16.5.2014
Den här bilden nedan tog jag för två veckor sedan, en selfie. Den första jag har publicerat. Jämför med ovan. Då fanns inte varken datorer eller mobiler. Telex fanns med stansade hålremsor och telegram, telefonsamtal gick över damer i växeln fortfarande när man ringde utomlands. Jag minns hur det lät från telefontrådarna. De sjöng. Min pappa Ingvar Rudberg tog bilden ovan. Han jobbade som journalist hela livet och hade alltid kamera med sig.

onsdag 14 maj 2014

Filmskaparen Malik Bendjelloul död

UPPDATERAT
Vad dog han av? Det är förstås det första man tänker när nyheten om filmregissören Malik Bendjelloul kablas ut i medierna. Var det av tabubelagda orsaker eller hastig sjukdom? Det var en olycka säger de som vet. Polisen säger att det inte var ett brott. Han blev 36 år. Jag vet att det är svårt att vara skapande och kreativ. Det är att slåss med mörkret många gånger, att tvivla på sig själv, att gå genom ångest och misstro både från egna inre världar och den yttre.

Han vann en Oscar för sin Searching for Sugar Man år 2013. En härlig stillsam dokumentär berättelse om en man som försvann, men blev idol i Sydafrika. En symbol för kampen mot apartheid. En musiker som hade en kort karriär på 60-talet och som antogs ha begått självmord efter en misslyckad konsert. Det var som ett mirakel när han hittades igen. Filmen sågs av en och en halv miljon människor i olika länder och fick drygt 30 utmärkelser. Sixto Rodriguez fick en nystart genom filmen om honom och är mitt uppe i en turné. Men det var nära att den aldrig blev klar när huvudfinansiären hoppade av och ingen trodde på projektet.

Nu höll Bendjelloul på med en film om en man som kunde tala med elefanter. Pressen är alltid hård efter en succé, när det är dags att gå vidare och upprepa detta ännu en gång. Men han kände sig fri att göra exakt som han ville nu när han hade lyckats. Han sade att han inte behövde vara rädd att hans idéer skulle intressera någon eller han behövde inte oroa sig för hyran eller tampas med människor, som trodde att de visste bättre. Det tog fyra år för honom att göra den första dokumentären. Nu blir aldrig filmen om Lawrence Anthony färdig. Den man som gick in i Bagdad samtidigt med USA:s trupper för att rädda djuren på Bagdad Zoo. 

Livet är långt men samtidigt kort. Någon klok människa har sagt att det är inte längden som är avgörande. Det är vad vi gör av de minuter och timmar vi har fått. Vila i frid Malik Bendjelloul!
11:57
Hans bror Johar bekräftar nu att det är självmord. Jag har själv varit sjukskriven för depression och naturligtvis ingår självmordstankar i detta. Har skrivit om det i min utgivna dagbok Ett Sekel av Tystnad. Jag gick till läkare då och fick hjälp av psykolog. Det är svårt att befinna sig utanför samhället. Det gjorde inte Malik Bendjelloul, men det är svårt att hjälpa någon som är deprimerad. Jag vet eftersom en arbetskamrat på DN tog livet av sig. Det gick inte att hjälpa honom. Men ta inte livet av er! Ingenting blir bättre av detta. Det orsakar bara de efterlevande en ohygglig sorg. Och den som gör detta ångrar sig säkert i nästa sekund. Ingenting förbättras av en sådan handling. 
tisdag 13 maj 2014

Kampen för manligheten

UPPDATERAT
Diskussionen om det manliga partiets värderingar (Mi) är mycket viktig. I århundraden har männen kämpat för sina rättigheter: att ha de tyngsta jobben, att ta hand om en familj och att uppfostra nästa generation. De har ständigt stått i fronten för att ta smällarna när kvinnor ville ta ifrån dem dessa rättigheter. De har försvarat landet och sin familj.

De manliga värderingarna har aldrig spårat ur utan ständigt gått från klarhet till klarhet. Detta är jämställdhet i sin vackraste blomning, att göra det som var och en klarar av. Att ogilla det manliga partiets värderingar är att tycka illa om jämställdhet.

De som är emot det manliga partiet är emot jämställdhet och manlighet. Om det går åt skogen för Sverige så drabbas männen. Vi måste ha höga priser på el och inte värma upp våra hem längre. För en man står ut i alla väder. Även med kyla.

Det manliga partiet står för en riktig manlighet och är emot politiska avarter av manlighet för det är inte något för en riktig man. Rösta på Mi!
28.5.2014
Upptäckte att Mi verkligen finns! Verkligheten överträffar dikten. Mi har funnits senaste dygnet åtminstone på facebook. 

måndag 12 maj 2014

Mille Markovics baneman gripen

UPPDATERAT
Det var en ren avrättning som en man stod för i vintras när Mille Markovic sköts med flera skott i huvudet genom rutan i sin bil, nyss parkerad vid hemmet. Nu är en man gripen. Två män i en vit bil misstänktes för mordet. Det är en 54-årig man som är anhållen. Han har ett långt kriminalregister och är straffad bland annat för narkotikabrott. 

Sargon de Basso är hans advokat. Han är svensk med ett assyriskt ursprung och har bland annat försvarat skådespelaren Mikael Persbrandt. Han är delägare i advokatfirman Defens i Stockholm.

Polisen är än så länge tystlåten, men kommer att berätta mer så fort de kan. För de vet att detta är intressant. Markovic sysslade med att upprepade gånger förtala kungahuset, men det var säkerligen inte därför han blev skjuten. Tyvärr så lyssnade medierna på allt förtal och vänsterpartiet ville till och med ha en sanningskommission. 
13.5.2014
En till har gripits i dag, lär vara 27 år. Ja de var ju två i den vita bilen.

Den här musiken passar till denna nyhet. Och även till de andra inläggen i dag. Låten är från 1991 strax innan Sverige började ramla isär.

Livslängden i Sverige sjunker

UPPDATERAT
Det borde vara rubriken på Vetenskapens Värld i kväll för är inte detta vad som händer i förlängningen när människor som kommer hit till våra utanförskapsområden inte har någon utbildning, inte har blivit omhändertagna som små, inte får jobb, inte har det bra ekonomiskt. De blir dessutom sjuka och dör tidigare. Skillnaden mellan Danderyd och Vårby gård är så dramatisk som närmare 20 år i livslängd om man räknar in utbildning också.

Och vad kan vi göra åt detta? I Västvärlden har klyftorna mellan människor minskat över tid sedan 1800-talet. De utjämnades ända tills andra världskriget inträffade och under efterkrigstiden för då hade alla det lika eländigt, men sedan har klyftorna ökat igen. Som jag ser det är det inte så märkligt. Om jag ser på mitt eget liv har jag jobbat hårt för att få det bättre och likadant gjorde mina förfäder. Det är inte ens hundra år sedan min mormor och morfar var egendomslösa och mycket fattiga. Jag har skrivit om det här i min tredje utgivna bok I ormbärarens tid. Mormor blev 56 år. Morfar blev 72 år.

För några år sedan brukade man jämföra män i Överkalix och kvinnor i Ekerö för skillnaderna i livslängd mellan dem låg kring tio år. Orättvist. Naturligtvis har vi bättre liv ju längre vi lever, samtidigt som myndigheter och politiker förfasar sig över kostnaderna för sjukvård och pensioner. Vi har inte råd. Sic!

Nu tar Vetenskapens Värld det stora klivet och drar in hela världen i våra vardagsrum. Hur ska vi få utjämning mellan människor? Ja först och främst måste krigen ta slut och alla våldsamheter. Mord inträffar i stort sett dagligen i vårt land. Det gynnar inte någon utveckling alls. Min mamma dog för snart 46 år sedan. Det skapade ett stort hål i vår släkt. Hon blev misshandlad och hade astma och hennes hjärta stannade en sommardag. Hon blev 43 år.
13.5.2014
Sju av tio vill att klyftorna i Sverige ska minska. Åt vilket håll uppåt eller nedåt? Ska alla få bättre betalt eller alla sämre? Ska vi bo på ett berg alla eller nere i dalen? Ökningen av klyftorna går snabbast i hela OECD-området just i Sverige. Vad beror detta av? Kan det vara att vi tycker att alla ska ha det lika bra, vilket gör att alla får det lika illa. Förutom sådana som sitter i riksdagen eller annorstädes i statsapparaten? De som försörjda av det arbetande folket. Eller kan det hemska tanke ha något att göra med att vi tar in omkring 100 000 nya medborgare per år till Sverige. En politik, som alla står för som sitter i riksdagen. Det är bra för Sverige med nytt friskt blod, men det kostar. Socialbidragen i Sverige ligger tio gånger högre till nya invandrare än till gamla svenskar. Det gör det inte i andra länder. Där ligger de ungefär lika.

Här är en del av min närmaste släkt och familj
Jag är äldst 

Pajaskonster av demokratin

UPPDATERAT
Det så kallade val som Ukraina gick till i går blev rena pajaserierna. Det är anarkin som råder. Människor stoppade i hur många valsedlar de vill i de genomskinliga urnorna och själva frågan om människor vill att Donetsk ska ingå i Ryssland istället för i Ukraina har självklart besvarats med ja. 

Hela tillställningen påminner mig en smula om vad som hände i Stenkrossen i Lund i Sverige. Där skulle anarkistiska människor ta tillbaka gatorna och "råkade" samtidigt festa så våldsamt att en kulturlokal för ungdom blev totalförstörd. Det visade sig att de skulle hämnas på polisen, som hade varit elak på 1 maj. Men lyckades förstöra för andra ungdomar istället.

Varken ryssar, urkrainare eller lundabor är så särskilt kloka i grupp. Ukraina har förblivit den kornbod, som det alltid har varit och inte utvecklats till en modern stat. De vill in i EU, men får inte och Ryssland sätter ekonomisk press på landet eftersom det är beroende av bland annat gas. Vi får se nu om Vladimir Putin är riktigt klok. Eller ska han ta över också östra delen av landet? Där finns inte samma värde som med Krim, som han förklarade ryskt.

Sverige har lovat att hjälpa till med lån till Ukraina och EU har lovat att hjälpa till med olja och gas. Levnadsstandarden i landet är lägre än den var 1991 när landet blev självständigt. Detta är det största landet i Europa till ytan efter Ryssland.

Här har jag tidigare skrivit om Ukraina.
21.5.2014
Här kan ni läsa om revolutionens förespråkare som inte gillar demokrati. Simon Lerkot Berglind är företrädare för denna omvälvning utan demokrati och deltog i förstörandet av Stenkrossen, vilket förstörde för barn. Han är 25 år.söndag 11 maj 2014

Så bra att skäggiga damen vann!

Det sade ett barn i går. De får ju säga vad de vill. Personligen tycker jag det var härligt att Österrike vann. Och inte Sverige. Jag gillar Österrike och det hade varit roligt med Nederländerna också. Har ingen aning om hur låtarna går för jag har inte lyssnat.

Men rent allmänt var trenderna skägg och folklåtar tror jag. Rätta mig annars. Och det blev politiskt då Ryssland buades ut och samma land förfasades över vinnaren. Fast han fick tiopoängaren från detta land, men Ryssland har lagar mot homosexuella. Han var väl dragshowartist kanske? Och priset tillägnades fred och frihet, sade vinnaren som om han vore Miss Universum. 
Någon i släkten med påbrå från Tyskland tyckte så här

För övrigt kan man undra vart alla viktiga frågor tog vägen denna kväll. Men det är kanske helt okej att hela verkligheten upptas av sång och musik? Annars brukar ju journalister bara ägna sig åt en liten del av verkligheten och helst då den lilla tårtbit som handlar om konfrontation. Det ska vara sagans dramaturgi även i medierna. Eller var det kanske just detta som avhandlades?

lördag 10 maj 2014

Lukas blir 16 år

Här är en anledning att ha hund: barn och hundar älskar varandra. Sönerna med vår valp Lukas på bild sommaren 1998 ovan. Nu är han gammal och grå och går på sista versen, fyller 112 hundår, men han har varit vår bästa hund. Tack för det Lukas! Han är en jack russell terrier med dopnamnet Lucky Luke. Arten rekommenderas. Fotot nedan från i dag.

Stress ger depression

Det visar den här undersökningen. Den belöning som gör att dopamin utlöses av lagom stress försvinner om man stressas hela tiden. Åtminstone gäller det möss, som undvek en boll de tidigare lekt med när de utsattes för konstant stress. Några dagars stress gjorde att de blev deprimerade i tre månader. Gäller detta för människor? Jo det kan jag garantera, som själv har varit sjukskriven för depression mellan åren 2003 tills jag tvångspensionerades år 2006 under sosseregeringen. Då hade jag kämpat i ungefär tio år med en statsapparat, som inte gav mig några belöningar utan bara ställde krav. Mycket lång tid sade min läkare. Ingen höll ut så länge annars. 

Jag hade hela mitt yrkesliv blivit belönad för att jag var duktig och kunde mitt yrke. Med hög utbildning och bra betalt, men allt detta försvann. Och till slut orkade jag inte längre utan satt hos min läkare och sade att det var lika bra att jag dog. Så inleds min utgivna dagbok Ett Sekel av Tystnad, som kom år 2006. Jag tar på mig skulden och går igenom vad som har hänt i mitt liv. Varför har jag råkat ut för detta? Så orättvist, men livet är som bekant inte rättvist. Särskilt inte ekonomiskt.

Vår yngste son råkade illa ut. Han blev deprimerad till slut. Det smittade. Vi som familj fick det ekonomiskt allt sämre och särskilt då sedan min sjukpenning, som låg i högsta klassen hade förvandlats till a-kassa istället. De tog ifrån mig och min familj mer än 10 000 i månaden när de ändrade sjukpenningen och lyfte ut mig ur försäkringskassan. Detta gjorde den socialdemokratiska regeringen sommaren 2003. Så efter detta går all ersättning senare i mitt liv på låg nivå. Det betyder att jag i dag har fattigpension, trots ett långt uppburet arbetsliv i Sverige. Inte ens damen på försäkringskassan begrep varför jag fick så låg pension. Hon trodde jag hade jobbat utomlands.

Staten fungerar som Lennie i John Steinbecks Möss och Människor. Den klämmer åt för hårt ibland för den är lite förståndshandikappad. Jag skrev till hela socialförsäkringsutskottet då när de sänkte min ersättning år 2003, men inte ens ordföranden Thomas Eneroth (s) begrep vad de hade gjort. Han trodde jag hade fått förtidspension. Nej de sänkte min sjukpenning så att de sedan kunde ge mig en mycket låg förtidspension. Och därmed en fattigpension nu och resten av mitt liv. Thomas Eneroth är vice ordförande i socialförsäkringsutskottet i dag. 

Kan tiggare ha mobiltelefoner?

Jovisst kan de det. Det "fattiga, svältande" Afrika är fullt med mobiler. Det finns fler mobiler i Afrika än i Nordamerika. Simkorten uppgår till 650 miljoner i Afrika. Det tror vi inte för vi har våra stereotyper i huvudet. Jag har ingen mobiltelefon. Det behövs inte. Jag har en fast telefon. Det räcker. Det är onödigt att vara uppkopplad hela tiden.

Men det är inte så märkvärdigt ifall en tiggare på gatan drar fram en mobiltelefon. Det är de som behöver dessa. För de är på resande fot och behöver hålla kontakten. Tiggarna på gatorna kör en inarbetad roll. De sitter tysta och stör oss inte annat än med ett eller annat goddag. Då är chansen störst att få något. Där jag bor finns det inga tiggare, men det finns glada spelmän. De fanns också när jag var liten och jag kastade ned några ören inlindade i lite tidningspapper till dem på gården.

Inte heller är det så märkvärdigt att tiggare har bilar. De behöver ju ta sig fram. Och att de försörjer sina anhöriga med pengar från oss. Det är så självklart. Tiggeri är ett system som har funnits och alltid kommer att finnas, men det finns finare ord på det: insamlingar och skänkta gåvor. Det är organiserat tiggeri, som alla sysslar med från partier till de hörselskadade och röda korset. Mänskligheten är beroende av givmildhet.

fredag 9 maj 2014

Ring inte SOS Alarm

Återigen har en ung människa dött för att SOS Alarm inte fungerade. När man är 30 år kan man inte ha någon allvarlig sjukdom tydligen. Anders i Uppsala som ville ha hjälp kunde inte beskriva det bättre än att han hade svårt att andas och migränliknande symptom plus halsfluss. Och då blev det prio 2 för ambulansen, som dock kom rätt fort till adressen i centrala Uppsala, men som lämnade när ingen öppnade. 

Jag blev själv prio 2 när jag bröt armen för några år sedan och inte kunde köra själv till sjukhuset. Ambulansen kom efter 20 minuter eller så. De åkte utan blåljus. Det var okej. Kroppen bedövade och det gjorde inte ont, utan armen kändes bara mycket tung. Kanske beroende på indiangenerna som vi eventuellt har i släkten. Vi tål smärta rätt bra. Senast gick jag med infektion i käken och tandläkaren blev förvånad över hur mycket det var infekterat, men som sagt jag tål smärta.

Ambulanser i Uppsala
Eftersom jag har en sjukling i familjen så pratade läkaren med mig senast i går om stöd för anhöriga och att det finns hjälp att få. Visst gör det så. De kommer hem till oss och behandlar och pratar. Men ifall det blir akut ska jag då ringa efter ambulans eller åka själv med sjuklingen? Hitintills har vi aldrig beställt ambulans utan det har blivit närakuten i egen bil. Det går fortast. Inte går det att gå hemma och vänta på hjälp.

Ring inte till SOS Alarm förrän det inte går att köra själv eller ta hand om anhöriga själv. Lita inte till att systemet fungerar. I första hand är du själv ansvarig för ditt och dina anhörigas liv. Den här 30-åringen kanske skulle ha överlevt om han hade kontaktat sina systrar istället för att få hjälpen fortare. Anders tre systrar sörjer sin lillebror och berättar för att andra inte ska råka ut för detta. Anders dog av hjärnblödning, men ambulansmännen trodde att han själv hade tagit sig till närakuten när de inte fick någon kontakt med honom. De hade fått fel information om patienten. Och det var mörkt i lägenheten då i december förra året. Ha tända lampor så att personalen förstår att någon är där!

SOS Alarm är ett företag som ska tjäna pengar. Och den uteblivna medicinska kompetensen gjorde att flera landsting sade upp avtalet redan 2011. Här skrev jag om detta då. Här skrev jag om Emil Linell och här om Jill Söderberg. Båda var unga och dog hemma.  I Uppsala finns sex akutambulanser dygnet runt och dagtid finns tre till. Det är alltid klokt att bli allvarligt sjuk dagtid. Anders talade sluddrande på den inspelning som finns med flämtande andhämtning och låter mycket sjuk. Det tycker hans systrar, som har hört detta. På slutet hörs bara hans andning. Systrarna tolkar det som att han då är medvetslös. Hur skulle det vara om SOS Alarm håller kontakten tills ambulans har kommit fram? Och om patienten inte längre talar kanske något har inträffat? Anders hittades död några timmar senare samma kväll av sin flickvän.

Utbildningen för att bedöma frågor om liv och död är elva veckor. I Finland är larmoperatörer ett särskilt yrke och det krävs två års utbildning.

90-talisterna röstar inte

Bara kring 40 procent tänker rösta i EU-valet om två veckor av 90-talisterna medan siffran för övriga befolkningen ligger på ungefär 75 procent, som säger att de ska rösta. I verkligheten brukar drygt 50 procent rösta. Spelar det någon roll? Själv tänker jag inte heller rösta och jag är inte född på 90-talet. 

Förtidsröstningen är redan igång och 28 länder ska rösta fram 751 ledamöter. Det är 400 miljoner invånare som har rösträtt. EU är så viktigt för det påverkar vad kommunerna gör. Jaha? Den allmänna synen på detta är väl att EU gör som de vill ändå. Vad lilla Sverige tycker har ingen betydelse. Och vi är också dåliga på att få tillbaka våra pengar.

Med tanke på länder som Grekland, Spanien och Portugal, som alla har haft det kärvt ekonomiskt beroende på att de inte har tagit hänsyn till att inte bära sig åt som i Lyxfällan, så känns det inte så särskilt intressant att rösta. EU och bankerna har fått gå in för att rädda länder från ruin och vi i Sverige bara betalar.

Vi är så duktiga och fick beröm av EU för vi vaccinerade oss mot svininfluensan medan övriga Europa inte gjorde det. Av 10 miljoner vaccinerade i EU år 2009 var 4 miljoner i Sverige. Nu har vi facit. Vilka var klokare?

Förra året betalade vi 37 miljarder till EU och fick tillbaka 15 miljarder. Vi har fått krisstöd från EU för ungdomsarbetslösheten, som är stor i vissa landsändar som Värmland, Dalarna, Västernorrland, Blekinge och Skåne. I Skåne bor det 200 000 invandrare, närmar sig 20 procent av befolkningen, kan ha något att göra med detta. Hälften av invandrarna där har jobb mot 80 procent bland svenskarna. Här kan ni se vad länderna betalar och får tillbaka. 

Jag ser EU som ett stort Sovjet där inte marknadskrafterna styr utan en statlig överhet och den sorts styrande är vi sedan länge införstådda med i Sverige. Redan Gustav Vasa drog in landets tillgångar till kronan och smälte ned kyrkklockorna för att göra mynt av dem. Vi tvingas att betala till ett slösande Grekland som har tappat bort sina tillgångar och levt på euron utan någon täckning.

Vi ska välja 20 ledamöter till EU-parlamentet i Sverige. Tyskland har flest ledamöter med 96 och Frankrike har 74. Cecilia Malmström, folkpartist, som sitter i EU som kommissionär (det finns en från varje land), listar alla fördelar EU har. Hon påstår att ryska tanks skulle ha stått i Baltikum i dag om de inte hade varit med i EU. Jaha? Skrämselpropaganda. Hon säger att vi klarade den ekonomiska krisen tack vare EU. Jaså? Nä vi fick betala och betala och det är inte slut än för Grekland upptäckte nya svarta hål förra året. Alla fördelar hon radar upp med EU fanns också tidigare för Sverige. 

Vi som land betalar mycket mer än andra länder per kapita. EU skapades för att ärkefienderna Tyskland och Frankrike skulle sluta kriga, men nu har det blivit så att länder som Sverige ska betala och betala för att länder längre söderut inte har samma moraliska ansvar som vi i Sverige. Vi tar emot flest flyktingar per kapita. Vi utarmar vårt eget land för att ingå i den europeiska gemenskapen. Grekland, Spanien och Polen får stora pengar och Östeuropa. Vi har helt enkelt inte något val utan måste betala. Så varför ska vi rösta?

onsdag 7 maj 2014

Tack Janne Josefsson!

UPPDATERAT
Så bra att du finns! Det var mycket klargörande att se "det goda våldet" i kvällens Uppdrag Granskning. Jag har skrivit om det länge att dessa grupper är lika goda kålsupare. Våld är våld vare sig det kommer från vänster eller höger. Och den reporter Mathias Ståhle, som har undersökt det här på Eskilstuna-Kuriren, vet att 95 procent av våldet han har sett och granskat kommer från yttersta vänstern. Inte högern.

Det var mycket upplysande att ha med Sebbe Stakset (Staxx) i programmet. Hans värderingar är totalt upp och nedvända. Våld är rätt bara man ger sig på nazister och så klassar han de gästarbetare från Slovakien som blev överfallna av Revolutionära fronten som detta. Fast de bara råkade att gå förbi en demonstration. På väg hem från byggjobbet.

Just nu går det att chatta med Janne Josefsson och Ola Sandstig om detta vänsterextrema våld fram till klockan 22.
8.5.2014
Här är en frilansjournalist som får uppmärksamhet genom att kalla Janne Josefsson nazist. Trist! Han svarar förstås att han är journalist.
7:34
Ni har väl sett vilka problem vänsterpartiet har med sin unga vänster. Här är en debattartikel där nio unga kvinnor förklarar att de behöver Antifascistiskt aktion och Revolutionära Fronten för det är så svårt annars i det politiska livet. De behöver våldet för att kunna bedriva politik.
13:32
SVT vill ha en ursäkt av Ametist Azordegan, som jobbar på Sveriges Radio bland annat. Hon kallade Janne Josefsson nazist i går på twitter, men tog bort det sedan. I dag har hon skrivit ett långt inlägg på facebook om vilken usel journalist Janne Josefsson är. Men hon vill vara tydlig med att hon bara ironiserade med det där nazisttillmälet. Nu handlar det istället om ett dåligt jobb. Hon slängde helt enkelt ur sig sånt som man säger hemma när man raljerar. 

Ja jag brukar aldrig kalla vare sig anhöriga eller någon annan för kommunist eller nazist om det inte har någon relevans i verkligheten. Varför ska man använda politiska beteckningar som skällsord? Vi har ju det gamla ordentliga jävla, helvete och tammesjuttsingen om man vill. Men eftersom hon är född för 33 år sedan i Teheran så kanske hon inte är så insatt i svenska svordomar. Fast jag ser när jag läser vad hon har skrivit att "fan" och "jävla" är hon bra på att använda. Hon klev väl helt enkelt för långt ut och tyckte det var kul. Kanske. Med uppmärksamheten.
6.12.2016
Och nu är Sebbe Stakset omvänd och frälst. Han har hittat Jesus! Jag har en aning svårt för omvända människor. En av dem jag minns var Christer Pettersson. Han hade också hittat Jesus. Det brukar inte hålla så bra. Men vi önskar Sebbe, den tidigare kriminelle och maskbärande mannen, som gick hem till mamma och grät, vi önskar honom lycka till! Numera heter han Sebastian Stakset och är sig själv för första gången sedan tonåren. Yeah! Right. 

Persbrandt överklagar

Han dömdes till fem månaders fängelse för narkotikabrott i april, men anser sig oskyldig och vill inte sitta inne. Så nu är detta överklagat till hovrätten. Han har premiär på sin senaste film En sång från hjärtat på fredag. Där knarkas det friskt och en svensk regissör skulle knappast ha valt Mikael Persbrandt i rollen. Den ligger för nära honom själv. 

Här kan ni se trailern för filmen och höra honom sjunga. Han är rockstjärna i rollen som ett slags Ulf Lundell, men mer internationell, och spelar en far som smittar en dotter med drogmissbruk. Trist.

Med Sanna Lundell - jo pappa heter Ulf -  har han sönerna Igor och Lo. De är så små ännu så det har inte blivit så mycket droger. Födda på 2000-talet bägge. Som av en händelse så är hon medberoende, säger hon, för hon vill bara att alla ska vara glada och lyckliga. 

Det är inte lätt att vara kändis alla gånger. Grattis dock till Igor som fyllde åtta år i går.

Sjuk eller inte?

Våra villkor som medborgare i landet är olika. Det vet vi. Om man är sjuk som vanlig löntagare får man skylla sig själv. Om man är sjuk som statsminister eller utrikesminister så går det bra att uppbära månadslönen på samma summa som en vanlig människa kan få i lön per år. Det bara är så det är. Vissa människor är mer värda än andra i pengar. Inget att tjafsa om. 

Jösses tänker moster Agda jag skulle ha blivit politiker, men så enkelt är det inte. Vissa människor känner sig inte hemma med att föra fram halvsanningar och ibland rena lögner. En del är hederligare än så. Personligen har jag prövat på detta någon gång på 70-talet, men usch vad kostymen skavde. Politisk makt betyder att knuffas och bråka samtidigt som man ler stort och att dölja vad man tänker bakom abstraktioner, som ändras så fort valåret är över.

Nu tycker DN synd om politiker som alltid måste följa vad de säger och vara moraliskt mycket bättre än andra människor annars får de pressen efter sig. Det är inte ett skvatt synd om dem. De har betalt för att vara moraliskt högtstående och klarar sig i alla väder mycket bättre än vanliga Svenssons, för att inte tala om de Mohammeds som har kommit sent hit.

Vårt samhälle är helt enkelt uppbyggt så att om man befinner sig inne i ett system, som ordnades till för länge sedan av människorna i landet så är man trygg, särskilt ekonomiskt sett. Jag känner en ungdom, som nyligen har startat eget. Denne kan naturligtvis inte vara sjuk. Då får den inte någon lön. Då går företaget i putten. Det gäller att pricka in sjukdomar på helger och gå till jobbet annars. Men även som sängliggande så finns naturligtvis företaget i huvudet. Att ha eget är en livsstil, inte ett kneg. Det kan löna sig bra, men det vet man inte i förväg.

Är det synd då om ungdomen? Nä inte särskilt. Denne har valt att satsa och det går bra redan för det lilla företaget. Men politiker rider på ett system, som byggdes upp under det förra århundradet av folket och som nu har placerat dem i samma nivå som företagsledare. Är de värda så mycket? Nej det tycker inte folket. Vi har ett politikerförakt. För detta har blivit ett ekonomiskt expertjobb, inte något ideellt jobb förankrat hos folket. Fast DN menar att vi beundrar politiker lika mycket som på 60-talet. Så därför borde dessa högtstående inte behöva följa samma regler som folket. Jaså?

tisdag 6 maj 2014

Å nej inte Gudrun Schyman

UPPDATERAT
Jag tror människorna har blivit vansinniga nu igen. Här ska Fi in i regeringen och dessutom ska folkpartiet anlitas. Och TT kablar glatt ut detta om ett parti som inte ens sitter i riksdagen. Det visar desperationen hos medierna och vissa anhängare. 

Denna människa är så maktkåt och så desperat efter att få inflytande att hon gör vad som helst. Jag har sett henne i aktion sedan 80-talet och hon skyr inga medel för att berika sig själv så det är klart att hon vill sitta både i EU-parlamentet och i riksdagen. Helst.

Kära älskade lurade dumskallar. Detta är ett parti som inte tar kvinnor i försvar. Bara vissa sorter som har en viss åskådning. De vågar inte ställa sig upp och säga att kvinnor är mer förtryckta i andra länder än i Sverige. De vill inte se sanningen utan alla män ska dras över samma kam. Svenska män är talibaner. Det har denna Gudrun sagt. 

Hon har dessutom eldat upp 100 000 kronor, vilket är den summa eller mindre som en fattigpensionär har per år. Hon har skattefuskat och är dömd för det. Hon har kissat på mattan inne på en bio när hon var för berusad för att hitta toan. Och hon berikade sig i ett bygge, som var gjort för att inte göra det. Något som var ombyggt ideellt av ett 20-tal vuxna. Hon äger en gård plus har en hyreslägenhet i Malmö därför att hon bor så långt från flygplatsen. Så hon lyckades kapa åt sig den. Men i längden kan hon inte upprätthålla sitt rikemansliv.

Överallt handlar detta om henne och ingen annan. Det är otäckt när en kvinna är så maktgalen. Hon gick i ålderspension förra året, vilket betydde att hennes inkomster från de svenska skattebetalarna sjönk drastiskt. Hon får bara drygt 200 000 i pension. Om hon sitter i riksdagen tjänar hon kring 60 000 i månaden, vilket blir 720 000 på ett år. Nu ska hon återvinna det förlorade. Vi införde statsfeminism redan år 2006 i Sverige då bekände sig alla partier till feminismen. Fi har ingen plats där.


Rösta på Fi om ni vill det här
16.5.2014
Jisses hur orkar dom? Ideal före ekonomi? Visst. Säger damen som har en gård i Skåne och en lägenhet i Malmö, som hon fick för hon har så långt till flygplatsen och som har varit försörjd av skattebetalarna sedan 80-talet. Hur blir någon så inskränkt utan att fatta att hon är det?
2.7.2014
Och här är partiledarens egen önskelista för sig själv. Alla har tydligen redan glömt att hon fick avgå som vänsterledare för att hon skattefuskade. Men vad gör journalisten och författaren Bernt Hermeles bror i Fi? Underliga äro rekryteringsvägarna till partierna. Särskilt i år. 

måndag 5 maj 2014

Petter Northug körde minst 80 km i timmen

UPPDATERAT
Det säger en expert som har tittat på den kraschade bilen. Här kan ni se olycksplatsen och den snö som fanns på platsen. Det snöade dessutom. Klart att det var halt, men att köra rakt över en rondell och in i ett räcke gör man inte. I början när det var en ny rondell som avslutade motorvägen ut till Värmdö så stod det ofta bilar uppe på den. För den är mer en kulle än en platt rondell, men här i Norge var det uppenbarligen en platt rondell med vägmärken, som råkade illa ut. 

Petter Northug har förtjänat det straff han nu kommer att få. Dessutom sägs att hans manlige kompis klev ur bilen utan några kläder på överkroppen och sade att han var ensam i bilen. Han försökte ta skulden medan Petter Northug helt fegt sprang hem. Borde ha varit lätt att spåra i snön. Polishundar gjorde det och hittade honom i hans hem några hundra meter bort.

Det var halvsex i går morse efter en blöt natt som Northug körde rakt över rondellen och hamnade mot räcket. Tur att det höll. Man ser att de båda fick airbagarna i ansiktet, men det klarade väl de båda från svårare skador. Passageraren bröt nyckelbenet. I området är det 40 kilometer i timmen och bilen rev upp sex stolpar i vägräcket innan den stannade. 

Petter Northug har gått ut med hur ledsen han är över det skedda, att han beklagar det djupt och att han är beredd att ta sitt straff. Han är född 1986 och borde haft bättre omdöme, men han har alltid gjort på sitt eget sätt och hånat sina konkurrenter, särskilt i Sverige. Han har levt som en kung genom sina skidframgångar.
10:17
Northugs sponsorer sitter i krismöte hela dagen och kanske blir Las Vegas-resan inställd. Tidningen Vi menn skulle resa med Northug till Las Vegas. De har haft en tävling där priset var en resa med Northug till den amerikanska spelstaden. Den är planerad till 1 juni. Tävlingen gick ut på att ta tillbaka mansrollen. Eller kanske mer korrekt manligheten. Men att festa och köra berusad gör väl inte att någon blir manligare?

Coop är Northugs huvudsponsor och förlorar han detta kontrakt så kan det betyda upp till 30 miljoner norska kronor. Hans image har byggt på tillit. Det gör alla idrottares framtoning och gör man så här brukar det vara slutet.
14:16
Nä det blir inte något Las Vegas för Petter Northug i år. Det bestämde tidningen Vi Menn i dag. Petter Northug har varit med på pokerturné de senaste åren med tidningen och i år skulle resan gå till Las Vegas, men Petter Northug får inte följa med. Dock kommer tidningen att stå vid hans sida också i fortsättningen och vara hans sponsor. Det går inte att kapa alla band till skidstjärnan. 

Lars Vilks ställer ut i Malmö

Här är den klassiska målningen av den flamländske mästaren Jacob Jordaens, som levde på 15-1600-talen. Vilks har gjort en ny avbildning av denna härliga barockkvinna, där en rondellhund istället betraktar den frodiga nakna modellen.

Här kan ni se den. Och ännu en målning från den nya utställningen kan ni se här. Omkring 15 sådana parafraser finns att se på den nya utställningen i Malmö, som öppnar nu på lördag den 10 maj.

Också de tre ursprungliga originalteckningarna, som åstadkom sådant rabalder när de gjordes 2007, kommer att ställas ut. Lars Vilks har arbetat hårt det senaste halvåret varje dag för att åstadkomma dessa målningar och han säger själv att det är den mest genomarbetade utställningen han har haft under det senaste året. Mer så än de tidigare två. 

Jag hoppas han får sälja allt han vill och att utställningen får många besökare, som vill beundra konsten. 


söndag 4 maj 2014

Titta på Ann-Margret!

Den här svenska dokumentären fångar precis hur rar, vänlig, blygt intresserad och livfull hon är. Hon som föddes i Stockholm och flyttade till Valsjöbyn i Jämtland. Pappa emigrerade till Chicago och hon och hennes mamma flyttade efter när kriget var slut. Andra världskriget.

Hon har jobbat i hela sitt liv med film och underhållning. Hennes roller speglar alla hennes olika sidor, men mest den utstrålning hon har som artist och sångerska. Och själv känner jag igen den anda som är så svensk i min egen släkt bland kvinnorna och männen där.

Hon är född några år före mig, men håller igång och hon ser mycket yngre ut än sin man Roger, men det är hon ju också. Han är född 1932. Ann-Margret har gjort så många filmer, drygt 50, att det är svårt att välja någon. Men hennes komedier är härliga, som den här Griniga gamla gubbar gjord på 90-talet.

Och så här ser jag själv ut. Ett försök att ta en bild åtminstone i dag. Vilken koncentration!

Att tala med kluven tunga

Det gör islamister och det är väl egentligen ingen större nyhet, men det har blivit det eftersom en bok har kommit ut av en av de som drev jakten på danska Jyllands-Posten och dess tecknare Kurt Westergaard och som förledde den muslimska världen att tro att det var Danmarks regering, som stod bakom en häxjakt på muslimer och dess grundare. 

Ahmed Akkari har tagit avsked av islamismen och får resten av sitt liv leva som fredlös och en jagad man. "Min afsked med islamismen" heter boken och den berättar historien om hur en liten grupp imamer från Danmark reste runt på turné i Mellanöstern och uppviglade genom att ljuga om att folket och regeringen i Danmark förföljde islam och drevs av fobi mot denna tro.

De ljög medvetet menar författaren och sade ingenting om att det handlade om tryckfrihet och att denna gjorde att regeringen eller folket inte hade något med detta att göra. Gruppen såg sig själva som krigare i kampen mellan islam och den korrupta västvärlden. De hade den egyptiska regeringen till hjälp och muslimska brödraskapet. De tog också kontakt med terrororganisationer.

Enligt Akkari är socialdemokraterna i Sverige särskilt infiltrerade av Muslimska brödraskapet genom sin ordförande i Islamiska förbundet Omar Mustafa, som ju blev invald i partistyrelsen, men avgick till slut. Det är bara ett år sedan detta hände vårt nästa regeringsparti. Och då blev den religiösa tron ett tag viktigare än partipolitiken. Och muslimer vände sig till FN för de var så diskriminerade i Sverige. Enligt Akkari är det en medveten strategi att tala med kluven tunga och verka vara demokratisk och för integration, men bland trosfränder sägs något annat.

Så länge muslimer är svaga i länder som Danmark ska de använda fredliga medel, men när de är starkare så ska allt förvandlas, enligt Akkari. Det han säger spär på de värsta fördomarna om den här sortens människor. De verkar vara fakta i denna värld. Och då menar jag inte bara islamister utan alla sorter som har låtit en idé ta över människan. Det gäller alla -ismer och -ister både världsliga och religiösa. Den tidigare imamen Ahmed Akkari har nu blivit liberal och insett att livet handlar om frihet. Han citerar Nietzsche på sin facebooksida: "Individen har alltid kämpat för att komma loss från gruppens kontroll."

Akkari har gjort avbön och bett om förlåtelse för vad han gjorde också till tecknaren i Jyllands-Posten Kurt Westergaard. Tyvärr dödades också många människor till följd av detta och den svenska och danska ambassaden i Syrien sattes i brand. Men danskarna vill förlåta honom detta. 

lördag 3 maj 2014

Elvis has left the building

Inte bara han utan många fler, som syntes som de skulle leva i evighet. Eller åtminstone till de blev 80 år. Senast var det Peaches Geldof som föll offer för drogerna. Hon blev 25 år.

Elvis gjorde det också, men han begrep det aldrig. Likaså gjorde Marilyn Monroe, Brian Jones i Rolling Stones, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison och Curt Cobain bland andra. Ja den sistnämnde sköt sig, men han drogade på vägen dit.

Och så finns det en film som heter Elvis has left the building. Se den. Den är som 60-talet fast utan alla droger. Då blir det komedi. Lite barnsligt kul humor. Kim Basinger och John Corbett är bra i rollerna som det par som eventuellt finner varandra så småningom. När alla som imiterar Elvis har drabbats för att The King är lite förargad. Eller så. Den fick inte bra recensioner, men det gör inte något alls.

Här är Elvis sista framträdande i juni 1977. Han hittades död i augusti samma år. Han blev 42 år. 

Märkligt om borrelia

Det finns tydligen massor med myter om denna sjukdom. De låter helt tokiga. Dock har jag haft borrelia. Det var för två år sedan och jag blev frisk av en penicillinkur, men när jag läste på om symptomen så började jag undra. Ont i kroppen och tandinfektion har jag haft sedan dess. Och det kan man få av borrelia. 

Jag gick och drog en smula med det röda märket bak på benet, väntade på att det skulle försvinna, men det gjorde det inte. Det behövdes penicillin. Men att det behövs en debattartikel som förklarar att det inte är amerikanska regeringen som ligger bakom sjukdomen kan bara hända i internettider. Galningarna med konspirationsteorier är legio.

Njut av sommaren och ängsblommorna som kommer när som helst. Jag har redan plockat bort fästingar på husdjuren och de är fortfarande friska. Men om ni får röda märken på kroppen runt ett fästingbett som inte försvinner då behövs penicillin.

Ukraina styckas

Det är den drastiska slutsats som DN:s ledare kommer fram till vad gäller separatisterna i östra Ukraina. Att Vladimir Putin är en galning står helt klart. Han är en i en lång tradition i Ryssland. Tsarerna var inte bättre. 

Men vad ska han med Ukraina till? Det kan man verkligen fråga sig för detta land är nedkört i botten efter att folket som vanligt har trott att guld och gröna skogar ska regna över dem sedan de blev fria från Sovjet. Men det inte medborgarna begriper är att resten av den kapitalistiska världen har arbetat för att nå sitt välstånd.

Som jag tidigare har skrivit så är Ukraina symbol för den splittring som mer och mer uppstår i Europa. Det är etniskt, religiöst och språkligt delat och befolkningen har minskat för många emigrerar och livslängden är låg, kring 60 för män och 75 för kvinnor.

Putin vill nog egentligen inte ha landet utan mer sprida oro i EU och reta USA en smula. Ekonomiskt är det inte något land som lönar sig att lägga beslag på. Det är alltför outvecklat. Och krisen kring 2008 tog knäcken på landets ekonomi. Medierna har åtminstone slutat att prata om revolution. Detta som verkade vara det enda ord som fanns för utvecklingen i Ukraina. 

torsdag 1 maj 2014

Flicka mördad

UPPDATERAT
En åttaårig flicka blev mördad på den här adressen i Karlskrona. De skyldiga lär bo där. Hennes föräldrar är utomlands. Polisen har svårt att få tag på dem. De har helt uppenbarligen lämnat henne till några som det inte gick att lita på. De båda misstänkta är anhållna på sannolika skäl för mord. Den högre misstankegraden.

De båda är kända av polisen sedan tidigare. Kvinnan för stöld och mannen för misshandel. De är 30 och 31 år gamla. Grannar har ringt polisen och det var ett "himla liv" där i går enligt dessa. Mycket bedrövligt hur illa barn kan fara i vårt land. Paret har också egna barn.

Här uttalar sig polisen om detta. Det sägs att flickan blev utkastad från en balkong. Obduktion ska genomföras, men polisen behöver föräldrarnas godkännande för detta. Före påsk ringde en man polisen för han såg att något inte stämde med flickan. Hon for illa. Nu är hon mördad. Polisen hade underrättat socialen om hennes situation. 
2.5.2014
Uppenbarligen begrep inte grannarna att det gäller att ingripa med kraft när ett barn misshandlas. Det räcker inte med ett telefonsamtal till polisen utan en regelrätt anmälan måste göras och privatpersoner måste belägra socialen så att flickan skulle kunna haft en chans att överleva.

Jag tänker att det är skillnad på de som kommer som ensamkommande flyktingbarn och får allt från första dagen. Ett omhändertagande där de har en god man och personal som tar hand om dem dygnet runt. Men här var flickan och de andra släkt. Då gick det bra att misshandla och mörda. 
15:22
Föräldrarna är lokaliserade till Gazaremsan, men är ännu inte underrättade. Myndigheterna ska underrättas så åker de ut och berättar för föräldrarna vad som har hänt. Vore det inte på tiden att denna flyktingkommers fick ett slut? Varför ska barn forslas över Europa för att till slut dö i Sverige?
18:13
Nu vet föräldrarna att deras flicka är död. Polisen har berättat för dem. De ville återförenas med sin dotter i Sverige. Nu är det hoppet borta.
3.5.2014
Nu har också Expressen gått ut med bild och namn på Yara. Hon var så lycklig i Sverige. Visst. Stackars barn. Hon visste inte om något annat liv eftersom hennes fosterföräldrar hade haft hand om henne sedan hon kom till Sverige. Alla blåmärken hade hon lärt sig att bortförklara. Vila i frid lilla flicka!
27.5.2014
Yara ska begravas i Karlskrona, men föräldrarna får inte komma till begravningen. Så sorgligt. Varför ska de utnyttja sin flicka också när hon är död? Om jag hade varit mamma till henne hade jag absolut velat ha henne hos mig där jag bor. Inte i ett främmande land.
3.6.2014
Pappan till Yara är nu här i Sverige. Han får vara här i en månad och ska begrava sin flicka på torsdag. Mamman vet ännu inte vilka som tros ha mördat hennes dotter. Det ska mannen berätta efter begravningen. Mamman fick inte resa med för hon vägrade ta tillbaka sin gamla ansökan om uppehållstillstånd i Sverige.
4.2.2015
Har inte orkat skriva om domen mot de båda fosterföräldrarna, men uppdaterar nu. Kvinnan fick livstid i tingsrätten och mannen sex år. Det var kvinnan som besinningslöst hade slagit flickan över hela kroppen tills hon dog. Därför såg det väl ut som om hon hade blivit nedkastad från balkongen. Mannen hade inte ingripit och blir dömd för medhjälp. Medierna kan inte hantera att en kvinna har gjort detta, någon som skulle ha varit underställd mannen, men uppenbarligen inte var det. Utan tvärtom den som stod för våldet. Oisin Cantwell i Aftonbladet menar att var och en av oss skulle kunna ha gjort det här. Nej det är inte sant. Bara denna kvinna kunde göra detta, ingen annan. Han menar att det inte var något monster, som gjorde detta mot flickan. Nej det var något värre än ett monster. Kvinnan lät sig gripas av denna ondska och gjorde detta mot flickan. Det var värre än något monster eftersom hon gjorde detta under lång tid. Vi människor har var och en av oss en fri vilja och ifall vi väljer att mörda ett barn så måste samhället straffa detta. Så självklara saker. Men inte för Oisin Cantwell. Nästa steg är väl att förklara denna mörderska som offer.