fredag 31 december 2010

Gott Nytt År!

Nu går vi in i en ny värld, där terroristerna har fått fäste också i Sverige. Vi har själva gett dem denna möjlighet.

Gudmundson i Svenskan gick igenom alla som hade tyckt att det ropades på vargen lite väl mycket.

Nu ser världen plötsligt helt annorlunda ut. Sverige är inte ett litet skyddat hörn av denna glob. Det var länge sedan det såg ut så.

Vi har terrorister i landet och de tillhör en viss religion. Det fungerar så. Kristna sekter tar död på sig själva och varandra, men islam predikar mot de otrogna.

Detta har, som jag har skrivit tidigare, varit uppvaknandets år (Tigerns år, som fortsätter ett tag till). Och det har varit behövligt.

Också Oisín Cantwell i Aftonbladet har nästan vaknat upp. Han har känt sig tvungen att omvärdera det han skrev häromdagen, när det fortfarande inte var så farligt och ingen visste om de var skyldiga. Och istället skriva lite raljerande och förringande om denna ständiga Awad (ständigt denna Vessla var det hos Ture Sventon om ni minns, en barnbok).

Terrorister lever mest av tystnad och att människor är rädda. På Newsmill debatteras absolut inte bomberna eller terrorn, vilket framstår som underligt av en debattsida.

Men ha nu en God Nyårsafton. Själva ska vi vara uppe och skydda vår raketrädda hund från det helvetes krig som bryter ut kring midnatt. Också här ute på landet.

torsdag 30 december 2010

Munir Awad en av de häktade

Han är "svärson" (enligt folkbokföringen är de inte gifta) till Helena Benaouda, som är ordförande i Sveriges Muslimska Råd sedan 2004. Hennes dotter Safia har en son tillsammans med honom.

Här har jag tidigare skrivit om Helena Benaouda och hennes dotter Safia.

Fransmännen brukar säga "cherchez la femme" och lite känns det så här också. För Helena Benaouda hittade hem när hon fann islam. Men blir inte priset lite högt? Det skulle jag tycka.

De andra häktade är Omar Abdalla Aboelazm och Mounir Dhahri. Den sistnämnde är tunisisk medborgare, men bor i Stockholm på Söder.

Den fjärde inblandade häktades på sannolika skäl i Stockholm. Han heter Sahbi Zalouti och bor i Järfälla. Han nekar bestämt.

PS. Kryss i taket. Också Rapport kl 18 sade namnet på Munir Awad. DS.

31.1.2013
För ordningens skull skriver jag att han fick tolv års fängelse i dag för terrorbrott i Köpenhamn. Vem är förvånad? Han var den ende som överklagade domen som föll för alla fyra terroristerna. Här skrev jag om det.

Tigerns år snart över

Tack och lov kan man säga. Detta år då vad som helst var möjligt och det kunde kännas som om världen hade spårat ur.

"Demonstrationer, bombattentat, kidnappningar- mycket väsen för ingenting -jämfört med vad som händer bakom kulisserna." Som det står i min bok om detta år.

"De tillspetsade konkreta exemplen är som iskallt vatten i nacken på dem som sover. Det blir många som väcks omilt detta år." Står det vidare i min bok utgiven år 1983.

Men nästa år börjar Harens år. Det är något helt annat. För då kan alla andas ut och skämma bort sig själva. Allt kommer att kännas fridfullt efter det galna Tigeråret.

Det blir lätt att knyta kontakter och alla verkar mottagliga och öppna, bråkmakarna har gått upp i rök och allt vi hör är vänliga röster och omtänksamma gester - allt utan baktankar.

Måtte det vara sant! Vi kan göra det alldeles riktigt och verkligt om vi bestämmer oss för det.

Obs! Harens år börjar inte i januari, utan en bit in i februari, så än är vi inte där.

onsdag 29 december 2010

Fem terrorister gripna

Jaja så var det dags igen då.

Fem misstänkta terrorister gripna för att de tänkte slå till mot Jyllandsposten och Politiken.

Undrade just varför Vilks blogg har legat nere hela dagen och varför alla har varit inne och glott på det jag skrev om när den försvann förut i år.

Det var stor aktivitet på min blogg redan klockan sju i morse.

Naturligtvis har de där tre svenskarna, som ingår i gänget ett utländskt ursprung. Tunisien var det bland annat. Jo, det vet vi att där radikaliseras människor. Det har vi hört förut.

Polisen och Säpo höll presskonferens klockan 17 om saken i Köpenhamn. Var väl bra att de misstänkta terroristerna inte lyckades genomföra något attentat mot tidningarna.

Inte heller har detta något med Citybombaren i Stockholm att göra sägs det. Nä det har nog mer med den politik som länge har förts, där muslimer sågs som några busiga ungar, som man skulle gå ur vägen för.

Men när dom börjar smälla bomber en masse så måste dessa ses som enbart kriminella och inget annat. De flesta som faller offer för bomber är nämligen muslimer.

Så bomberna är inte riktade enbart mot vita heterosexuella västerländska män eller enbart kristna. Om ni undrar varför jag låter så trött, så är det för att jag tycker att det är så trist att vi aldrig kan ta steget till en mer utvecklad mänsklighet.

Var det k-pisten som stals av högvakten, som de hade i bilen? Säpo-chefen skruvade på sig när det blev närgångna frågor om vapnet under presskonferensen i Köpenhamn, men han visste förstås ingenting.

Annars såg polis och Säpo nöjda ut som satt där. De hade ju lyckats med detta. Det var inte som med självmordsbombaren i Stockholm, som de inte hade en susning om.

Broderskap betyder inte att behandla vissa som barn

Men så funkar Broderskapsrörelsen inom socialdemokratin, som tror de måste ha ett muslimskt manifest där man utesluter de homosexuella. Både Svd:s ledarsida och Jon Voss, som själv är homosexuell har reagerat mot detta.

Peter Weiderud, som är ledare för Broderskapsrörelsen menar att man inte kan skrämma bort alla muslimer, utan måste göra eftergifter för dessa. Att vi måste lära oss att leva i olika värdesystem och ta hänsyn till dem.

Där har nog Peter Weiderud missförstått vad han står för eller vad Broderskapsrörelsen står för. De är väl inte muslimer samtidigt som de är kristna? Kan man överge ett eget moraliskt och religiöst system, för att istället ansluta sig till ett gammalt och övergivet synsätt?

- Resonemanget kan bära någon slags logik förutsatt att man betraktar muslimer som grupp som politiskt underutvecklade och per definition homofoba. Det vill säga med en omvänd rasism och ett von oben-perspektiv, skriver Jon Voss.

Exakt så har jag uppfattat hela Broderskapsrörelsen, där ju Anna Ardin jobbar. Hon är ett offer för den synen också, för det är så synd om henne, som den lilla flicka hon ju är. Inte ens sin egen sexualitet kan hon ta ansvar för. Det uttryckte Peter Weiderud, att han hade ansvaret för att hon mådde bra, när det där med Wikileaks ledare utspelade sig i augusti.

Allt tyder på att Broderskapsrörelsen har fastnat i sina värderingar någon gång på 50-talet, när alla var underordnade vita heterosexuella män. Och Gud naturligtvis var en vit skäggig fadersfigur i himmelen.

Dessa värderingar, som vi för länge sedan har lämnat, men Peter Weiderud lever kvar där. Varför finns överhuvudtaget Broderskapsrörelsen kan man undra? Vad har religion med politik att göra? Egentligen?

Det finns en doft av missionärsanda och missriktad nedlåtande välvilja över allt. Och Peter Weideruds artikel, när självmordsbombaren slog till i Stockholms City andades chock och rädsla. Kanske därför att han just då befann sig i Irak.

Då tyckte han att vi skulle ta avstånd från Lars Vilks och yttrandefriheten. Kanske är det dags för Broderskapsrörelsen att börja betrakta alla människor som jämlika och förmögna att ta personligt ansvar för sina egna liv. Även om de är kvinnor eller muslimer.

Eller lägg ned hela rörelsen och börja om från början. Staten och kyrkan hör inte längre ihop. Varför ska politik och religion göra det.

tisdag 28 december 2010

Martina Kveldstad skyldig till dubbelmord

Hon ströp både sin mamma och en väninna för att komma över receptbelagda tabletter. Martina är en kvinna som ser helt vanlig ut. Och som återigen bevisar att mördare ser inte ur som monster.

Kvinnor kan dom också. Och nu har det bevisats igen. Hovrätten dömde henne till livstids fängelse för båda morden medan tingsrätten friade henne. De tyckte inte att bevisen räckte.

Förmodligen tar högsta domstolen inte upp fallet. Olika värdering av bevisen brukar inte räcka. Och visst har Martina Kveldstad det bättre inlåst. Annars hon kanske skulle mörda igen för att få tag i tabletter.
12.6.2015
Här kan ni läsa en intervju med Martina. Hon sitter på Hinseberg. Trist ställe. Har varit där och intervjuat en gång under journalisttiden. Det räckte.

Tonåringar lider och har värk i själen

Men det är det vanliga tillståndet för tonåringar. Det är den värsta perioden i en människas liv och har alltid varit det. Nu petar framför allt tjejer i sig tabletter mot detta.

Vanliga värktabletter tar omkring femton procent bland flickorna i stort sett dagligen. Mot allt möjligt. Bland pojkarna var siffran omkring nio procent.

Det är ungefär samma siffra som brukar representera de, som råkar illa ut i alla möjliga sammanhang. En eller två i klassen har problem med föräldrar, med alkohol, med rökning, med omgivningen överhuvudtaget.

Är det då allvarligare för att det är fler flickor? De har så stora krav på sig. Ska vara bäst i klassen och samtidigt vara smala och vackra, hänga med överallt och vara framstående socialt.

Nej, förklaringen är den vanliga. Vissa vill ingå i vissa mönster och gör det genom att droga sig för att orka mer. Detta brukar vara övergående för tonåringar.

När samhället väl har accepterat dem, så kan de komma in i andra banor. Till dess får väl föräldrarna ta hand om dem? De har ansvar för sina barn.

måndag 27 december 2010

Kungen sa fel

Han trodde att jordens befolkning skulle öka tre gånger till 2050. Men det var fel.

Egentligen skulle den öka med tre miljarder. Åtminstone om man får tro prognoser om detta. Från sju miljarder till drygt nio miljarder. Och det räcker väl det med kan man tycka.

Realtid upptäckte missen och skrev om den. Och nu skriver Svenskan också om den här. Nina Eldh säger att kungens tal faktagranskas, men ändå blev det så fel.

Och allra först med detta var Västmanlands läns tidning, som skrev om det redan i går.

Terrorn gör det normala onormalt

I England sitter nio män inne för förberedelse till terrorattentat under helgen som gick. De häktades i dag.

Terroristerna är inte så många, men de ändrar ändå vår världsbild. Vi går från att utgå ifrån att alla är oskyldiga till en där vi tror att alla i stort sett är skyldiga. Terrorister tillhör de som har nedstigit i helvetet och vänt världen ut och in.

De gör det under förevändningen att de ska bli martyrer. Att de ska få 72 jungfrur i paradiset att förlusta sig med. Herregud. Tänk om de bara möter 72 djävlar som torterar dem istället? Stackars galningar, som har missuppfattat sin mänskliga kallelse.

Männen i England är från Cardiff: Gurukanth Desai 28 år, Omar Sharif Latif 26 år och Abdul Malik Miah, 24 år.

De misstänkta från London är Mohammed Moksudur Rahman Chowdhury, 20 år och Shah Mohammed Lutfar Rahman, 28 år.

De misstänkta från Stoke-on-Trent är Nazam Hussain, 25 år, Usman Khan, 19 år, Mohibur Rahman, 26 år och Abul Bosher Mohammed Shahjahan, 26 år.

De är misstänkta för att ha planerat terrorattacker mot engelska mål, bla parlamentet. Bevisen är tillfredställande och lär räcka för fällande dom. Ursprungsland för en del av dem är Bangladesh och de lär ha koppling till al Qaida.

De ska åter inför rätten den 14 januari.

Bandvagnar ute precis som på 60-talet

Samma väder som förr i tiden. Men ni som inte är så gamla minns väl inte. Vädret går i vågor, det oscillerar, som det heter på fint språk.

Helt enkelt därför att det finns kalluft vid Nordpolen och den rör sig åt lite olika håll, beroende på lågtryck och vindens riktning.

En stor del av den befolkade världen är insnöad. I USA härjar snöstormen och i varma Södern hade de snö på julaftonen.

Jag minns bandvagnarna, som undsatte pensionärerna och syntes på den flimriga svart-vita TV:n på 60-talet. Då drivorna låg upp till hustaken i Skåne.

Nu har det hänt på Öland att en kvinna skulle föda och till och med bandvagnen körde fast. Då tog en redig barnmorska skidorna och körde hem till barnaföderskan.

Och till slut fick de också loss bandvagnen, så att den kunde köra till BB. Slutet gott allt gott.

Här på Värmdö var bandvagnarna ute förra vintern när vi hade strömavbrott. Kolsvart och bara bandvagnarna lyste upp mörkret. Surrealistiskt.

söndag 26 december 2010

Julian Assange skriver självbiografi

Han får drygt 10 miljoner kronor för att göra det och har skrivit kontrakt med sin förläggare i USA och med Canongate i England.

Julian Assange gör det för pengarna för han har lagt ut 200 000 pund på sina försvarare och egentligen vill han inte, men processen från Sverige mot honom tvingar honom till detta.

Resten av pengarna menar han behövs för att hålla Wikileaks på rätt köl.

Han är bortskämd med att kvinnor tar hand om honom och hjälper honom, så det som hände i Sverige var något unikt.

Han tror att de blev rädda helt enkelt att de hade fått någon sjukdom från honom och detta orsakade alla problem med rättsväsendet i Sverige. Det var dumt av dem att gå till polisen med detta, menar han.

Det är alltså en nedtonad Julian Assange, som framträder nu. Han har kanske börjat inse att Sverige har en feministisk lagstiftning och att han är ett hett byte.

Här finns en del inlägg jag tidigare har skrivit om honom.

fredag 24 december 2010

Äntligen JULAFTON

Så jag har längtat. Det gör jag alltid för det betyder att det snart blir Ett Gott Nytt År och att ljuset och värmen vänder åter.

Julgranen är fixad, en liten tät sak, som ekorrarna Piff och Puff ser ut att kunna dyka upp i när som helst. Vi har kvar att göra n-bollar, nej herregud vad säger jag, chokladbollar heter det ju.

Och så ska vi ta foton och skicka till sonen i Japan, som inte kan vara med. Skinkan ska griljeras, julköttbullarna är redan klara och ligger i frysen. Julklapparna inslagna, utom till hunden, för då äter han upp paketet.

Jag har inte hittat julgardinerna för de är bortstädade. Måste gå igenom loftet för att få tag i dem. Sedan är allt klart. Och veden har räckt åtminstone så här långt och det är bara minus 12 just nu.

Puh!

Ha EN RIKTIGT GOD JUL allesammans!

torsdag 23 december 2010

I dag är det bara minus 15

Så skönt och jag eldade hela dagen igår i tre spisar, så då släppte isen i rören framåt kvällen så att jag kunde använda diskmaskinen och diska. Det är trevligt med vatten i huset.

Vi stängde av luftvärmefläkten, för det var ingen idé att ha den på när det var så kallt. Men i dag kan den nog funka.

Ingen gran har vi ännu, för ingen har orkat att skaffa en, men det finns säkert kvar någon på bygden. Det där med granbrist var säljarnas sätt att fixa tidig försäljning och prata upp priset och medierna hängde på.

Vi ska annars inte ut och åka på vägarna, inte åka tåg och inte flyga. Det var drygt tio år sedan vi var utomlands på semester så vi är utomordentliga miljövänner.

En stilla julafton blir det innan vi ska förbereda den borgerliga ceremoni, som vi ska utforma kring min andrapappas begravning.

PS. Nu framåt halvtolv på dagen är det bara drygt åtta minusgrader. Rena våren. DS

onsdag 22 december 2010

Bernt Andersson s-politiker knivhuggen

Det var s-politikern Bernt Andersson 65 år, som knivhöggs tidigt i morse, när han ville se efter vad det var för ljud utanför hans hus.

Gärningsmannen var okänd för Bernt Andersson, som kunde beskriva honom. Han var vid medvetande när ambulans och polis kom. Säpo är inkopplat.

Bernt Andersson är svårt skadad och vårdas på intensiven.
En ung man i 20-årsåldern söks för mordförsöket. Han var klädd i blå mössa och grå jacka.

Bernt Andersson är kommmunpolitiker i Umeå. Han sitter också i kyrkofullmäktige. Men det kan väl inte vara en anledning till knivdådet?

The Witch och Tonårsmorsa bakom blufföretag

Det avslöjar nättidningen Realtid. De har öppnat ett bolag, som har lurat folk redan genom att erbjuda sina tjänster till ideella föreningar och småföretag, som inte har någon ångerrätt.

Åse Sjöberg, som The Witch egentligen heter, verkar använda sin blogg för att få bolaget att se ut som det är stort och betydande.

De sökte personal i november och snart ska de få den stora lokal, som de eftersträvar. Men fortfarande är bolaget registrerat hemma hos Tonårsmorsa, dvs Fatou Touray. Den tjänst de erbjuder finns redan ute på nätet och den är gratis.

Fatou Toray fick Stora Bloggpriset av Aftonbladet förra året i klassen Vardag och Åse Sjöberg har setts i TV-soffan hos TV4 tillsammans med Aftonbladets chefredaktör Jan Helin.

Så tråkigt om de nu försöker lura folk.

Tore Martini i våra hjärtan

Nu är dödsannonsen för Tore ute. Den är publicerad i DN och i Sydsvenskan enligt önskemål.

Han kan ni se den på Fonus sida.

Vi har beställt det allra minsta kapellet på Skogskyrkogården, där vi tänkte samlas närmaste släkten. Det är det här kapellet.

Så småningom så kommer Tore att vila i en askgrav på Skogskyrkogården. Det blir i vår någon gång när de har färdigställt en ny sådan plats. Där kommer att finnas en namnplatta med hans namn.

Han lämnade sitt arv till oss åtta närmaste barn och barnbarn, fast vi inte var hans biologiska barn. Men han betraktade mig och min bror som sina egna barn.

En epok är slut. Bland det sista han sade till mig när jag hälsade på honom en vecka innan han dog var att det är lättare att leva på sommaren. Så sant.

Det är 24 grader kallt!

Och på P1 pratar dom om klimatturism, som att folk vill åka och se isbjörnar innan de försvinner från jordens yta för att det inte finns någon is vid Nordpolen.

Jag skulle snarare tro att de fryser ihjäl i vinter. Hur många var dom? Omkring 25-50 000? Har hört olika siffror. Forskarna får väl lov att räkna dem i vår när det blir ljust igen.

Vårt vatten har frusit i köket och på lilla toan, men vi har fortfarande en kran, där det rinner vatten. Jag säger till sambon att det här går inte. Vi får flytta till en lägenhet i ett flerfamiljshus.

Det är vansinnigt att bo i eget. Hela min tid går åt till att se till att inte vi och djuren fryser ihjäl.

Men på TV pratar dom om att det är saltbrist. Jaha? Vem bryr sig? Det är helt och totalt meningslöst att salta på vägarna när det är så kallt.

Ta hand om er där ute! Och andas inte. Det är livsfarligt. Det är kallare än i frysen.

PS. Vi bor tre mil från Slussen i Stockholm, rakt österut. DS.

tisdag 21 december 2010

Sverige är en bananrepublik

Det anser Julian Assange, som tycker det efter att han ska tvingas nu till Sverige. Han tycker inte att han har någon anledning att åka för att bli förhörd av någon liten "slumpvis" åklagare (manschauvinist vilket jag har konstaterat tidigare).

Dock tycker jag att han kan komma hit och hjälpa oss att få lite styrsel på vårt rättsväsende. Det är verkligen på tiden.

Naturligtvis kunde inte han veta att han befann sig hemma hos feminister, som skulle sätta dit honom. Men så går det till här i landet. Männen är ofta rättslösa. Tyvärr.

Inte bara gentemot kvinnor utan när det gäller barnen också. Kvinnorna kan ta ifrån männen deras barn genom att anklaga dem för övergrepp mot dem. Och barnet och kvinnan anses höra ihop fortfarande fast det lätt går att konstatera vem som är fadern.

Det fick en pappa erfara när mamman blev sjuk och inte kunde skriva på pappren om att han var far till hennes barn. Då måste han först stämma henne för att få vårdnaden om barnet.

Är Peter Mangs riktigt klok?

Han ska genomgå stor sinnesundersökning för att fastställa om han kan straffas med fängelse eller med vård.

Han ville själv bort från samhället har han sagt genom att göra sig "ekonomiskt handikappad". Han hade således som önskan att leva på oss andra. Och det gör han nu och lär få göra ett tag framöver.

Peter Mangs är misstänkt för tre mord och tio mordförsök. Hur kunde han ha stoppats?

Problemet med oss människor är att vi inte är transparanta för varandra. Den mentala intelligens, som Peter Mangs uppenbarligen besitter, har lagt hinder i vägen för hans andra intelligenser. De som borde ha funnits där. De som brukar kallas emotionell och social intelligens.

Han hade en enda vän har han sagt till polisen. Och han har aldrig haft några längre förhållanden. Med ett visst intresse så noterade han att det var så många i rättssalen.

måndag 20 december 2010

Peter Mangs har mördat länge

Han misstänks nu för nya mord. Och han är rätt lik förrädaren i filmen Matrix från år 1999, som jag råkar se just nu.

På min gamla arbetsplats Dagens Nyheter finns det ingenting om man söker på Peter Mangs. Han existerar inte i deras värld. Bara som skytten i Malmö.

I morgon begärs han häktad för tre mord och tio mordförsök. Peter Mangs finns i kvällstidningsvärlden och naturligtvis på nätet. Jag var en av de första som skrev hans namn.

Tyvärr är han släkt med den folkkäre skådespelaren Sune Mangs. Han träffade honom som liten. Det var hans farbror.

Vi har alla en fri vilja och vi väljer vad vi gör. Att välja att döda andra eller sig själv är helt åt helvete. Bara så ni vet.

Och en sådan som Peter Mangs har gått åt fel håll och tagit en återvändsgränd. Matrix är en film fylld av våld. Så såg världen ut då 1999, men nu är vi på väg åt ett annat håll. Tro mig.
26.9.2012
Här är fler inlägg jag har skrivit om Peter Mangs. Det första som handlade om att han är en särling är det mest välbesökta på min blogg. Det berodde på att jag sade hans namn. Över 20 000 har läst det.

Tolv gripna planerade terrordåd

Tolv män har gripits i England mellan 17-28 gamla. De planerade terrordåd i julhelgen. Planerna var långt komna.

De var från Cardiff, Stoke on Trent och London. Trots gripandena så ligger säkerhetsnivån i England kvar på näst högsta nivå. Terrorattack är alltså fortfarande trolig.

De tre platserna i England bildar en triangel, som ses som en perfekt figur i vissa kretsar, en symbol för Gud.

Myndigheterna tror inte att de tolv männen hade någon kontakt med självmordsbombaren i Stockholm.

Istiden är här

Snön slutar aldrig att falla och snart syns inte ens vårt hus bakom alla vallar, som plogen har gjort. De är lika höga eller högre än förra vintern.

Och bilolyckorna tar aldrig slut, tågen är inställda. Särskilt i Skåne. Flyget går inte. Folk halkade omkring i Göteborg och bröt både armar och ben och hur ska vi få tag i en gran? Vi får gå in på grannens "julgransodling" och såga ned en.

Nä jag skojar. Men visst är det frestande, för varje år sätter han upp lappar att det inte är en julgransodling.

Och så står dom där granarna som borde vara en häck, men det är dom inte. De skulle passa mycket bättre som julgranar än på hans tomt.

Men vi har fem egna grantoppar, från granarna som vi sågade ned i höstas. De duger nog som julgranar i värsta fall. Men ännu har vi chansen att köpa en på bygden.

Det där med julgransbristen var bara en anka, tror jag. En tidningsanka för att vi skulle köpa desto fortare och inte vänta tills nu bara dagar innan julaftonen. Och för att vi skulle gå med att betala mer.

I dag ska jag åtminstone posta julkorten. Ha en god dag i snödrivorna!

söndag 19 december 2010

Ny artikel på Newsmill

Nu hittar ni min senaste artikel på Newsmill här. Den handlar om mediernas ansvar att beskriva världen för oss och fick rubriken Medierna ser fortfarande invandrare och kvinnor som offer.

lördag 18 december 2010

Utanför mänskligheten

De unga män som utbildas i terrorläger har ställt sig utanför mänskligheten. De uppför sig som om de kommer från en annan planet.

Terrorledare utnyttjar en ideell gen, som vi alla har som människor. Därför att vi alla tillhör samma mänsklighet kan vi offra livet för andra.

Men i terrorläger så ha detta förvridits till att att större delen av världen är ond. Och i detta läger finns de godaste och bästa människorna, som återigen ska förvandla världen till något gott.

Detta försiggår i alla sekter, vilket schattering de än har. Så förvreds invånarna i Waco, i Guyana hos Jim Jones eller i Knutby utanför Uppsala. Alla var de kristna sekter.

Det är när alla värden, som mänskligheten har uppnått ställs på ända, som något så destruktivt och nihilistiskt kan komma in i världen en gång till, som genom en självmordsbombare på Bryggargatan.

Vi människor består av dessa motstridiga poler: svart och vitt, gott och ont, mörker och ljus precis som naturen omkring oss.

Skillnaden mellan oss människor, djuren och naturen är att vi har en fri vilja. Att vi så långt vi är medvetna kan välja vad vi gör.

Terrorbombaren på Bryggargatan var en "helig krigare" i fyra år. Och hans fru och barn visste ingenting. Enligt vad han själv har uppgett.

Det ingår i människors kapacitet att dölja sitt inre för andra. Att låtsas att leva ett normalt och vanligt liv, men att vara något helt annat under ytan.

Nu vet jag inte om detta är sant att hans fru inte visste någonting. Hennes man kan ha sagt så för att skydda henne och familjen.

Men om det nu var så visar det ännu tydligare att deras förhållande inte byggde på kärlek utan på hat. Det går inte att ha så djupa hemligheter i äktenskap.

Och en människa, som skiljer ut sig så mycket från oss andra människor, går mot undergången. Helt enkelt därför att det som finns är ljus och kärlek. Mörker och hat är endast frånvaron av detta.

fredag 17 december 2010

Prinsens flickvän utvikt

Prins Carl-Philips flickvän Sofia Hellqvist pryder Slitz pinupp-almanacka för augusti nästa år. Enbart iklädd en svart bikini och en tjusig orm, så ålar sig de båda över tidningens månadsbild.

Nästa skandal i kungahuset? Vad tycker pappa kungen? Vad tycker mamma drottningen? Jag skulle inte gilla det om det var min son.

Nä någon måtta får det väl vara ifall hon nu ska bli hertiginna av Värmland (han är ju hertig av detta landskap). Nån jävla ordning får det vara på tillkommande, tycker jag. Pinuppor göre sig ej besvär.

Och stackars orm! Rena djurplågeriet. Ska inte någon rättänkande djurrättsaktivist anmäla?

Här ser ni henne iklädd orm. Den bilden har funnits i tidningen, men en liknande hamnar också nu i almanackan.

Expressenkrönikör Ulf Nilson anmäld till JK

Han har anmälts av fyra olika individer för hets mot folkgrupp med anledning av den krönika han skrev den 15 december.

Ja vad ska man säga om det. Är muslimer en folkgrupp? Kan inte vem som helst bli muslim? Som Birgitta blev, änka efter en självmordsbombare.

Det är ord som "pursvensk", som gör att han blir anmäld. Eller att han konstaterar att muslimer föder många barn medan vi inte gör det, så att vi kanske därigenom så småningom avskaffar oss själva.

Jag tycker att det är bra att folk reagerar. Red ut frågan hos JK, så vi vet vad som gäller.

Han har själv förklarat i ett inlägg på Sveriges Television (av alla ställen) vad han menade med ordet pursvensk. Det är vi som bor här sedan länge av ohejdad vana ungefär.

Långt tillbaka i tiden kom det folk från Tyskland, Belgien (valloner) Spanien och Guatemala hit till Sverige, så därför ser vi i vår släkt ut lite hur som helst. Och så har jag en norsk farmors mor. Plus att min äldste son har en tysk far.

Tillhör jag ändå den pursvenska sorten? Jo förmodligen. Men om jag blev muslim? Skulle jag då också tillhöra en folkgrupp, som kunde bli extra mycket diskriminerad? Nä, så är det väl inte.

Newsmill säljs

Grabbarna Leo och PM gör antagligen en bra affär när de säljer till Bonnier. Leo tänker lämna, men PM vara kvar om jag har begripit det rätt.

Newsmill ska också utvecklas på fler plattformar och omvandlas på något sätt.

Personligen tycker jag denna sajt har blivit tristare, liknar en smula den grå anslagstavlan på DN, dit överheten alltid har haft fritt tillträde.

Problemet är väl att sajten har blivit lite för populär för politiker och andra som vill driva sin sak. Omkring 75 000 besökare har de i veckan. Ja vad ska man säga om det? Själv har jag kring 7-8 000 läsare i veckan och har omkring 40 000 besökare per månad.

Men jag är ju bara en enskild person.

torsdag 16 december 2010

Julian Assange är inte fri

Och han kommer att förbli i fotboja med restriktioner i alla fall åtminstone till i januari. Helt säkert kommer han att skeppas över till Sverige någon gång nästa år och ställas inför rätta. Det verkar svenska rättsväsendet ha bestämt sig för.

Det är inte längre för att förhöra honom han ska till Sverige, utan för att åtalas. Så är det sagt.

Just nu är häktningsförhandlingarna slut. Och det var inte svenska åklagare, som överklagade hans frisläppande mot borgen, utan engelska domstolsväsendet gjorde detta.

Han slipper dock häktet och han kommer att bo på Ellingham Hall i beskydd av Vaughan Smith. Och det är inga problem med borgen längre enligt hans advokat.

Borgenssumman som rör sig om drygt två och en halv miljon sammanlagt kan erläggas. Rika kändisar, som Michael Moore, Bianca Jagger, Ken Loach och andra betalar.

Det är alltså klart att han släpps fri mot borgen, men med hårda restriktioner.

Det snöar inte

Men jag såg på bilderna från infarterna i Stockholm på TV att det snöar, så det är väl på väg hit också. Vädret är något mycket konkret och temperaturen har gått från minus tolv i går kväll till minus ett ungefär nu. Skönt. Då behöver jag inte elda hela dagen, utan kan använda el för att värma huset.

Min gamle andrapappa, som dog nu hade ungefär lika mycket att leva av som jag har. Fick mitt pensionsbesked, som innebär att jag får 11 009 kronor i pension nu i december efter att ha jobbat i 40 år. Summan blir 8 250 kronor efter skatt.

Jag skulle ha fått ett par tusen till om jag inte hade bott ihop med mina barns far. Nu räknas vi som gifta och han ska försörja mig. Han har enligt sambolagen ingen plikt att göra det, men staten tycker så ändå.

Men för sjutton det går ingen nöd på mig. Han är nästan elva år yngre än jag och har ett bra jobb med hög lön. Och vi bor ännu så länge i eget hus. Och så lär min gamle andrapappa ha lämnat ett arv efter sig. Så säger min brorsdotter. Vi får väl se.

onsdag 15 december 2010

Hur blir man terrorist?

Jo man går igenom en livskris och börjar fundera över existentiella frågor och så hittar man någon som har alla svaren.

Det låter inte bra. Vem går inte igenom livskriser? De står som spön i backen ibland.

Antalet potentiella terrorister i Sverige är kring 200. Är inte det lika många, som går omkring i niqab? Ungefär.

Terrorister är mer sällsynta än vanliga mördare, men de är otäckare eftersom de vill döda fler på en och samma gång.

En självmordsbombare sprängde en bomb i en moské i Iran i morse. Inte för att ta död på kristna eller européer, utan för att hämnas att en av deras ledare hade dödats.

Jag tycker den sortens terrorister mest liknar utflipprade våldssekter av vilken sort det vara må. De lär också se sig själva som eliter, precis som kommunister och andra politiska sekter kan göra.

De som tycker de går före och vill bli förebilder för andra, men med likadana omvända förtecken, som finns hos rymdvarelser, som kommer från andra planeter i gamla Hollywoodfilmer.

Kvinnan bakom allt

Det var enligt Maria Nedelcovici i Rumänien hennes barnbarn Mona Thwany, som radikaliserades i riktning mot islamism kring år 2 000 på en resa till Tunisien.

Och det var hon som omvände också sin man, den nu döde självmordsbombaren Taimour Abdulwahab, när de hade gift sig på islamiskt vis i England.

- Mona är den som är skuld till allt för hon kunde ha hindrat detta, menar Maria Nedelcovici. Men hon ville inte.

Mona Thwany föddes i Bukarest 1982 och bodde som barn med sin familj i Algeriet. År 1995 flyttade familjen till Sverige och hennes mamma och andra släktingar bor nu i Hässelby, där hon också är skriven fortfarande. Som ogift.

Mona Thwany beskrivs alltså som den felande länken i detta självmordsdåd i Stockholm, av sin äldre släkting. De tre barnen och hon bor fortfarande i London och hon har beskrivits i engelska tidningar, som att hon går omkring i en klädsel, som bara lämnar en glugg för ögonen.

Hon blev varnad av närmaste släkten, för att hennes idéer skulle förstöra familjen, men Mona Thwany ville inte överge dem och den sistfödde, ännu bara en baby döptes till Osama.

- Av alla namn i världen skulle de välja just det, säger Maria Nedelcovici.

Men enligt en väninna i Luton är hon inte alls extrem, utan en vanlig kvinna i chock just nu.

tisdag 14 december 2010

Julian Assange fri mot borgen

Det beslutade domstolen i London alldeles nyss. Borgensumman var 240 000 pund, drygt två och en halv miljoner kronor. Särskilda föreskrifter gäller för Assange fram till 11 januari.

Det är allvarliga brott han misstänks för, sade åklagaren från Sverige. Han har svaga band till det brittiska samhället och han har möjligheterna att fly på grund av kontaktnät över världen och pengar.

Dessutom betonade hon att den arresteringsorder som hade utfärdats för att få Assange utlämnad inte syftade till att förhöra Assange, utan att få honom åtalad.

Det rätten hade att ta ställning till var att kvinnorna hade gjort anmälningarna och beskrev två snarlika händelser mycket nära varann i tid.

En utlämning handlar om en tillit mellan olika länders myndigheter. Åklagaren ansåg att rätten redan hade kommit fram till att det fanns risk för att Assange flyr.

Domaren vände sig sedan till försvaret och bad dem redogöra för sina garantier för att Assange skulle stanna i landet, vilket var avgörande om Assange skulle beviljas borgen eller inte.

– Vi har tio personer som känner honom väl och som går i borgen för honom. Vi har en adress där han kan bo, med polis mindre än en mile (1,6 kilometer) därifrån. Assange kan visa sina fotavtryck när han går ut och kan visa upp sig när polisen åker förbi. Han har överlämnat sitt pass och han går med på att ha elektronisk fotboja, sa advokaten.

Försvaret sade att Assange får bo hos Vaughn Smith. Han är mannen som förestår Frontline Club, en pressklubb, där Assange har bott de senaste 4-5 månaderna.

Åklagaren har överklagat beslutet. En ny förhandling kommer att äga rum inom 48 timmar från i går eftermiddag.

Polisen slog till mot islamister i Tyskland

Detta bland annat i Braunschweig, som är en välkänd stad för mig eftersom min äldste sons far kom därifrån. Så trist med denna utveckling.

Grupperna polisen gjorde en räd mot vill införa en islamistisk stat i Tyskland.

Tyskland lever sedan drygt fyra veckor i förhöjd beredskap mot just den sortens attentat, som självmordsbombaren genomförde i Stockholm

Självmordsbombaren åstadkom enighet

Socialdemokraterna tycker nu att Säpo ska få använda FRA:s signalspaning för att kunna förhindra radikalisering av muslimska och andra grupper. De säger att detta att vara eniga över blockgränserna är bra i sådana här frågor. Så detta åstadkom denne bombman. En omvändning hos sossarna, som ditills hade passat i frågan.

Det finns en ängel i islam som heter Khidr, den gröne ängeln, eller Guds första ängel, som kanske gör gott fast det inte ser ut så. Denne ängel kan döda en man, för att förhindra att han begår ogärningar.
Detta omtalas i Koranen, artonde boken. Moses möter Khidr ute i öknen. Moses får se detta: Khidr sänker en fiskebåt med fattiga bybor. Han dödar en vacker ung man och så bygger han upp muren kring en stad, där det bor otrogna.

Moses blir upprörd, men Khidr förklarar då för honom att han räddat båten åt dess ägare för rövare var i färd med att stjäla den. Nu kan byborna bärga den. Den vackre unge mannen var på väg att begå en ogärning, så därför dödade Khidr honom och hindrade honom från att bringa vanära över hans gamla fromma föräldrar. Och genom att återställa muren så räddade Khidr två unga gudfruktiga män från ruin. Deras förmögenhet fanns under muren.

Khidr är en personifikation av Guds hemliga, skapande handlingar.

Kanske var det Khidr som var i farten mitt i eftermiddagsrusningen på Bryggargatan i Stockholm i lördags.

Beröringsskräck

Sverige har ingen plan för att motverka radikalisering mot islamism och självmordsbombare bara för att motverka fascism och nazism.

Danmark har en helt annan diskussion än vad vi har. Norge har också en plan. I Sverige vågar vi inte ta i frågan. Alla är snälla och goda och de onda finns bara på högerkanten. Ljuset finns åt vänster.

Den synen har länge varit förhärskande i vårt land. Och särskilt bland journalister. De har väntat på dåd från höger. Där finns de onda människorna.

Jag undrar varför moskéer liksom kyrkor inte tar hand om alla människor. Varför slängde moskén i Luton ut självmordsbombaren? Har inte islam samma syn på de förlorade fåren, som kristendomen? Att Gud är till för alla?

Att samla människor och klä av självmordsbombaren inför alla, som grundaren av moskén i Luton gjorde är knappast rätt väg. Det är att stöta ut denne och få honom att låsa sig i sina föreställningar.

En man, som känner sig arg, förbittrad och förödmjukad för egen eller andras räkning och som söker respekt, kanske är deprimerad och har psykiska problem. En sådan man blir inte bättre av att bemötas i grupp och kläs av inför andra.

måndag 13 december 2010

Kärleken övervinner allt

De flesta människor är goda. I går dog en god människa. Det var min andrapappa, som gick bort vid halvtre natten till söndag. Han somnade in lugnt och stilla på Danvikshem i Nacka där han tillbringade sin sista tid på korttidsboendet.

Han bröt bäckenet, lårbenshalsen i våras och sedan orkade han aldrig riktigt komma tillbaka. Det hände när han var och tankade sin bil, som han då fortfarande körde. Efter sjukhus, korttidsboende, hemmet i Älta och korttidsboende igen så var han färdig med livet. Han blev 89 år gammal.

Tyvärr så visste jag inte att han hade dött, så jag stolpade in där med min sambo och skulle ge honom julköttbullar och julkort. Och vi hade med lite bilder för att påminna honom om de glada stunderna i hans liv. Men när vi öppnade dörren till hans rum, så var det helt uppenbart att han var borta.

De hade redan gjort i ordning honom. Tagit på honom en vit skjorta och lagt lakan upp och över bröstet. Jag stolpade tillbaka till vårdarna (bara kvinnor det här skiftet enbart blonda, förra skiftet när vi var där nästan enbart mörka) och brast ut på mitt burdusa sätt: Men Tore är ju död.

Gissa om jag fick tyst på det mötet eller vad det var de hade. Så sedan fick jag säga att det inte var deras fel och lirka ur dem en smula om hur han hade haft det den natten. Han hade varit helt klar och inte velat ha smärtstillande. Han mådde bra helt enkelt.

Söndagen innan var vi där och hade med oss Gammeldansk, som han fick en dos av. Det gjorde nog honom gott. Och sedan vandrade vi omkring i hans liv genom årtiondena. Lite förvirrad var han, men ändå ville han rekapitulera vad som hade hänt. Under sista veckan så var han dålig, men piggnade till och när ingen trodde han skulle dö så gjorde han det. Känt mönster.

En död kropp är bara ett skal. Det vet alla som har sett en sådan. Människan som levde i den är borta. Verkligen borta.

Vila i frid Tore Martini! Vi glömmer dig aldrig. Här kan ni hitta honom i sensationslaget i handboll från 1949. Inte den första bilden, men den andra på sidan. Han är uppsnofsad i kostym, andre från höger.

Han tillbringade det mesta av sin yrkestid på resor runt om i världen i tjänst hos Atlas Copco. Han var stolt över att jobba åt wallenbergarna och stolt över att hjälpa Schweiz att få sin Mont Blanc-tunnel, att hjälpa Sydafrika med gruvorna, att hjälpa Kina med att bli ett bättre gruvland. Han var således bergsingenjör.

Och glöm nu inte att det finns inte något annat än kärlek. Den övervinner allt.

"Om jag talade både människors och änglars tungomål, men icke hade kärlek, så vore jag allenast en ljudande malm eller en klingande cymbal.

Och om jag hade profetians gåva och visste alla hemligheter och ägde all kunskap, och om jag hade all tro, så att jag kunde förflytta berg, men inte hade kärlek, så vore jag intet."

Paulus första brev till korintierna Kap 13 Kärlekens lov vers 1 och 2.

Makterna fixade det

Så låter det på beskrivningen av vad som hände självmordsbombaren, när han ställde ned sitt dödliga paket för att justera något.

Istället smällde det av rakt i magen på honom. Jag blir väldigt barnsligt glad över att han enbart sprängde sig själv. Ingen annan.

Så mycket folk som fanns bara några meter ifrån honom. Änglarna räddade oss eller Allah eller vad man nu vill kalla det där nödvändiga som ingriper. Jag gillar att kalla det Ananke. Det är nödvändighetens gudinna.

Jag kan se henne stiga ned där bredvid honom och stöta till honom så att han utlöser bomben mot sig själv och ingen annan. Vänd mot en husvägg var han, så ingen mer skadades allvarligt.

Vi tackar alla okända makter, som hjälpte till. Hatet hindrades i denna juletid, två dagar före Lucia. Mitt i julhandeln.

Självmordsbombarens hustru gripen

Hon bor i Hässelby och polisen gick in i hennes lägenhet och grep henne.

Jag har inte fått någon ordning på varför han var skriven i Tranås och hon där. De är gifta sedan 2004, men han var nu mantalsskriven som ogift. Eller också var det en annan nära anhörig. Jo, det verkar ha varit en annan anhörig. Det var svärmor, som bodde där.

Nu sägs det att frun är gripen i Luton i England och alla de tre barnen också. Och frugan hade förstås ingen aning. Nog fasen borde man ha en endaste aning om att ens man sysslar med underliga saker.

Familjen kom från Irak i början av 90-talet, men enligt presskonferensen med Säpo i dag så vet de inte riktigt vilket land de egentligen kom ifrån.

Han har annonserat efter en ny hustru, vilket den gamla lär ha varit med på, men kanske blev det knas på linjen?

Han var sunnimuslim och extrem salafist kallas också wahabism, som hittas främst i Saudiarabien. De vill ha en ren lära och gå tillbaka till det som fanns från början. Fundamentalister.

I Tranås är fyra personer (inklusive honom) skrivna på samma adress som självmordsbombaren. En av dem är hans pappa. Annars så har självmordsbombaren bott här i Sverige sedan han var elva år och gått i skola och gymnasium här.

Han hade tre barn. Det senaste fött i somras.

Han har också studerat i Luton England 2001-2004 och utbildat sig till naprapat. Finns studieskulder. Han tjänade förra året 54 000 kronor men i år har han inte tjänat någonting i Sverige. Enligt Daily Mail gick hans fru omkring i heltäckande slöja med bara ögonen synliga i Luton, dvs hon var klädd i niqab.

Många går in och läser det här inlägget, som handlar om Birgitta, som var fru till den självmordsbombare, som sprängde sönder sig själv och andra i Irak. Hon begrep precis varför hennes man gjorde det. Hon blev/är lika knäpp som han var uppenbarligen. Undrar hur deras fyra barn kommer att bli?

Det här inlägget skrev jag på Newsmill nu på morgonen.

Detta inlägg är uppdaterat ett antal ggr efter händelseutvecklingen. Säpo säger också att uppgiften om att någon i försvaret skulle ha känt till sprängningen i förväg verkar vara en tidningsanka.

söndag 12 december 2010

Officiellt terrorbrott

Polisen har nu lämnat över utredningen om självmordet mitt i Stockholm till Säpo och nu kommer polisen att synas mer ute på Stockholms gator.

Nu är det krig mot terrorn också i Sverige. Mycket allvarligt.

Ja, vi får väl hoppas att det inte finns fler, som står på kö, för att spränga bomber mitt i Stockholm.

Själv köper jag julklapparna där jag bor. Inte i Stockholm. Nu bekräftades att det är mannen från Tranås det handlar om. Fast Säpo kunde förstås inte säga något om någonting egentligen.

Och TV:s Rapportnyheter vid kl 12.30 var roliga. De sade att självmordsbombaren nu misstänks att komma från Tranås. Stackars Tranås. Lennart Hyland kan man väl inte säga misstänktes komma därifrån. Han var från Tranås.

Jag skrev om det här redan i morse vid sju första gången.

Förste självmordsgalningen

Mannen som sprängde sig själv till döds i går mitt i Stockholm ville tydligen inte skada någon mer än sig själv. Han kom från Tranås och skulle ha fyllt 29 år i dag. Han skrek något på arabiska innan han sprängde sig. Och hade enligt uppgift en palestinasjal. Tolv minuter innan ska också TT och Säpo ha fått ett meddelande om att det handlade om Lars Vilks och om Afghanistan.

Själv så tror jag att det är en enstaka galning. Men även sådana kan ställa till mycket elände. Naturligtvis.

Nu fixade änglarna (?) så att han inte åstadkom särskilt mycket skada, utom på sig själv då. Inte ens butiksfönstren gick sönder. Och ingen kommer att minnas hans namn. Utom Säpo, som säkert är mycket misstänksamma mot hans far och fru som bor kvar i Tranås.

Och terrorexperterna hoppar fram och säger att nu minsann är det kört för Sverige. Han agerade inte ensam. Själv tror jag det här är det nya sättet att hoppa från Katarinahissen. Tyvärr. Gud vad trött jag blir på alla knäppisar i den här världen. Kära medmänniskor kan vi inte besluta oss för att bli lite bättre och sluta hata både oss själva och andra? Vore inte det ett bra jullöfte? Vad var det för mening med att göra barnen faderlösa? Han sade att han älskade sina barn i ett meddelande. Det är inte kärlek att spränga sig själv i luften. Det är hat.

PS. Och både Rapport och TV4-nyheterna slår rekord i att inte veta någonting nu på morgonen. Deras reportrar står båda fram en fläck på gatan och säger att polisen har varit där och spolat. Men de vet inte ett smack. Vilket förnedrande uppdrag att stå där helt ovetande, när resten av världen redan vet. Och bakom dessa upprörda reportrar ser man en helt vanlig butiksgata, utan några som helst skador.

Ted Lundgren i TV4 sa: Och vi får tacka Gu... de goda stjärnorna för att det inte blev värre. Så det går inte ens att nämna Gud i sammanhanget? Och astrologi är bättre? Man behöver bara sända dessa nyhetsinslag igen. De är rena rama stå-upp-komedin i sig själva. DS.

lördag 11 december 2010

Bernard Madoffs son död

Mark Madoff var under utredning av polisen, men var inte åtalad. Han hittades död i sin lägenhet. Det tros vara självmord. Han blev 46 år.

Pappan Bernard Madoff avtjänar ett 150 år långt fängelsestraff för svindel. Marks bror Andrew är också misstänkt i härvan. Han är misstänkt för skattefusk.

Det är två år sedan Bernard Madoff dömdes. Marks fru och barn har bytt efternamn för att undkomma trycket från skandalen.

Filmregissören Steven Spielberg och skådespelarna Zsa Zsa Gabor, Kevin Bacon och John Malkovich tilhör de som har blivit lurade i den pyramidliknande bluffen.

Vår egen vinter

Här är den igen favorit i repris. Vår egen gatlykta på gården ser ut exakt likadan ett år senare. Bilden är från 25 december 2009, men så här har det sett ut i flera veckor nu också i år. Väldigt vackert och fint, men ack så kallt.

Vi blev så glada i morse när det var -3 grader istället för de -17, som det var när vi gick och lade oss. Snart är det Lucia och alldeles strax är det midvinter och sedan vänder det. Hurra!

PS. Det går att klicka på bilden jag länkar till så blir den stor. De vita fläckarna som framträder då är snö. Så klart. DS.

PSPS. Och berättelsen om Narnia går just nu på kanal 5 (vid 19-tiden). Det visste jag inte när jag skrev detta ovan. DSDS.

Skratt och applåder

Andre Geim fysikpristagare fick publiken på sin sida när han frångick sitt inlämnade tal under Nobelmiddagen och istället kritiserade EU-kommissionen för den inskränkthet, som råder i forskningen.

Publiken började skratta och applåderade det han sade. Också kungen gjorde det. Omedelbara bevis är den tunga börda, som forskare i dag måste prestera. De får inte vara i fred för medierna, utan ska genast prestera resultat.

Grafen, som denne pristagare har hittat fram till är nästan som grafit, men grafen är tvåhundra gånger starkare än vanligt stål och är dessutom genomskinligt, böjligt och har en mycket god elektrisk ledningsförmåga, vilket ökar användningsmöjligheterna. Det kan förenas med plast och skapa ett nytt material.

Vi kan få extremt snabba datorer med hjälp av denna tunna flaga av kol, en atom tjockt bara.

Skoj att någon vågade gå ifrån protokollet. Han är född i Ryssland, men numera nederländare. Han fick priset tillsammans med Konstantin Novoselov.

fredag 10 december 2010

Kronprinsessan gravid?

Nu har jag suttit och stirrat på hennes mage under Nobelprisutdelningen. Hon har en rätt diskret klänning i beige-glittrande med diverse tyg över magen. För att förvilla?

Drottning Silvia i skogsgrön klänning är smalare än kronprinsessan, men om vi ska få en liten prins eller prinsessa så är det alldeles som det ska.

När det pratades om Nobelpriset för provrörsbefruktning så såg kronprinsessan intresserad ut. Men det behöver väl inte hon själv?

Prinsessan Madeleine tycker att hennes pappa har blivit oschysst behandlad av pressen under hösten. Så hon var inte med under ceremonin. Däremot gjorde prins Daniel sin debut i detta sammanhang och han såg enbart lycklig ut.

Det borde bli ett vårbarn, någon gång i april-maj?

PS. Och här är beviset. Hon tackade nej till vin i Blå Hallen och fortsatte att se koögd ut. Hormonerna ni vet. DS.

En enda människa kan ha smittat bortåt 12 000 i Östersund

Så illa ställt är det med denna Cryptosporidium Homonis, att 1 gram avföring kan smitta hur många som helst. Detta enda gram kan innehålla mellan 1 miljon-100 miljoner parasiter.

Det räcker att man får i sig mellan 10-100 sådana här parasiter för att bli smittad. Bortåt 12 000 människor har smittas i dagsläget.

Om jag bodde i Östersund skulle jag vara rätt förbannad på den där enda människan. Plus på de dumskallar som har kopplat minst fyra toaletter i fastigheten på Odenskogsvägen 84 fel och låtit dessa gå ut i dagvattnet.

Och på Vattenreningsverket, som inte kunde få bort alla parasiter ur vattnet de tog in från Storsjön.

Det verkar finnas många bovar i det här dramat. Men varifrån kom den där parasiten från början? Djur blir ju inte sjuka av den sägs det. Så vad för slags djur har denna enda människa ätit? Kalvar och lamm lär innehålla dessa parasiter i riklig mängd. Men vem äter rått kött?

De dör ju om man tillagar maten ordentligt. Eller var det aldrig några djur alls inblandade? Utan detta är en helt mänsklig parasit? Svårt att tro. Vem har så dålig hygien att den får i sig avföring?

"C. hominis is almost exclusively a parasite of humans" står det på Wikipedia.

Här kan ni läsa om smittkällan.
9.7.2013
I dag åtalas Östersunds kommun för det är kommunens fel att detta hände. Tre miljoner ska kommunen betala i skadestånd. Det hela är ett miljöbrott. Kommunen ska se till att vattnet är fritt från parasiter. Dock hade kommunen ingen som helst anledning att tro att detta kunde ske, dvs de kunde inte tro att denna parasit skulle kunna finnas där. Blåögt.

Rättrogna muslimer riskerar att dö

Alla rättrogna muslimer som bor i vårt land riskerar att dö av törst eller svälta ihjäl så småningom när de ska fira Ramadan. Denna högtid kan jämställas med vårt julfirande.

Ramadan firas ju genom fasta när solen är uppe. Först när det har blivit mörkt får man äta och dricka. Redan nu klagar muslimer över att solen är uppe alldeles för länge i vårt land.

Ramadan flyttas bakåt genom månaderna eftersom kalendern de går efter är en månkalender. Så denna högtid, som nu firas när solen har börjat att försvinna under hösten, kommer att flyttas mot midsommar. I år startade Ramadan den 11 augusti, men nästa år blir det redan den 1 augusti.

Om endast några år, så ska alla rättrogna muslimer låta bli att äta och dricka under 30 dagar kring midsommar. Inte så bra för de som bor under midnattssol att få varken mat eller dryck under en hel månad. Dessutom får de inte ha sex när solen är uppe.

Enligt uppskattningar så omsätter Ramadan i Sverige omkring en miljard kronor. Ramadan kan jämställas med det kristna julfirandet till minne av Jesu födelse. Det var under Ramadan Guds (Allahs) budskap genom ärkeängeln Jibril (Gabriel) började uppenbaras för profeten Muhammed, vilket sedan nedtecknats i islams heliga skrift Koranen.

Vi flyttar dock aldrig datum för detta julfirande eftersom vi går efter en solkalender. Månkalendern bygger på månens faser. De första som använde en sådan kalender var babylonierna för cirka 5000 år sedan. De mätte upp ett år genom att observera månens faser. Den idag mest spridda rena månkalendern är den muslimska.

Den största konsekvensen av att räkna tiden i månader är det inte blir ett jämnt antal per år. Sett från jorden går månen ett varv på ung. 29,53 dygn (synodisk omloppstid). 12 månvarv blir c:a 354,3 dygn (jämfört med 365,25). En ren månkalender förskjuts alltså 11 dygn om året. Många andra kalendrar har någon form av korrektioner (skottmånader eller längre månader) för att behålla månadernas position inom året.

Universums rättvisa

Åh herregud nu riskerar klimatmötet i Mexiko att gå åt skogen! Så bra tänker jag och tittar ut på snön och kylan utomhus.

Jag är redan utmattad av att ha eldat i flera veckor med ved, för att få upp värmen i vårt hus. Annars har vi el att ta till, men den räcker liksom inte. Och så är det ju trevligt med brasor.

Vädret verkar gå i 20-årsperioder, men det är naturligtvis inget som forskarna behöver bry sig om. De ska bara hitta data, som pekar på att isarna smälter och att inlandsisar och polarisen i norr ska försvinna.

De 25 000 isbjörnarna kommer att ses simma runt runt och inte mer få någon säl att äta. Så sälarna kommer också att simma runt? Varför kan inte isbjörnarna fånga dom då? Ingen vet nog ens hur många isbjörnar som finns. De är lite svåra att räkna i mörkret, som råder nu.

Solen är källan till allt liv här på jorden, men det glöms gärna bort. Solstrålningen varierar över vår planet. Det är uppenbart. Och som sagt vi har aldrig klimatmöten, som involverar vulkaner, för utbrotten från dessa kan vi inte göra något åt.

torsdag 9 december 2010

Wikileaks är ute

Nu kommer istället Openleaks, som är resultatet av inre strider i Wikileaks. Det är avhoppare, som nu lanserar en tjänst, som organisationer kan använda.

De störningar som fanns under sommaren var en inre kamp om Wikileaks, som yttrade sig på det viset. En del ville att Julian Assange skulle kliva av.

För mycket koncentrerades på hans affärer i Sverige och honom som person. Det störde själva saken.

Openleaks ska inte själva publicera material. Wikileaks massiva släpp av massor med skvaller från diplomatiska kretsar har tex gjort att de tidningar, som publicerar står i centrum för kritiken.

Detta ska undvikas med Openleaks. Sajten öppnar på måndag. Detta låter som en bättre idé att vara förmedlare, istället för att själva stå i fokus.

De tror själva att de därigenom ska slippa den politiska press, som nu Wikileaks får utstå.

Dessutom så har Julian Assange lierat sig med extremister.

Kris i Göteborg - det kom något från himlen

Det heter visst snö och det föll mycket mer än vad som var förvarnat om. Stackars göteborgare! En av dem är min bror. Herregud, både han och jag har upplevt meterhöga snödrivor, senast förra vintern. Inget problem.

Här snöar det också på östra sidan av landet. Allt är totalt vitt, varenda gren och buske är dekorerad och snön ligger halvmeterdjup. Dessutom betalar vi själva för snöplogningen för våra vägar är privata. Och kommer inte plogen så är det bara att skotta själv. Ut till stora vägen.

Men i Göteborg blir det krismöte. Snösvängen är tydligen nedlagd. Kan bero på att de har ett annat krismöte i Mexiko om att det aldrig mer kommer att bli några vintrar och all polaris i Arktis kommer att smälta. Stackars isbjörnar!

Vi människor är så lättlurade. Vi går på allt vad vetenskapsmännen säger. Bara de visar lite statistik, som ser trovärdig ut. Men vädret jävlas lika mycket med detta klimatmöte, som med mötet i Köpenhamn förra året. Halva Europa är täckt av snö. Eiffeltornet fick stänga i går.

God vinter på er! Ta på er ordentligt och mata småfåglarna så att de överlever till våren! Och se upp där ute för nu lär det bli kallare i Göteborg! Bror min kör försiktigt!

Miljardären skänker bort sina pengar

Mark Zuckerberg tänker göra det. Och en massa andra kändisar har redan lovat att göra det. Skänka bort sina miljarder till behövande.

Så trevligt. Var anmäler man sig någonstans? Lite extra till julen vore roligt. När kommer tomten hem till mig med kosingen?

Facebook har gjort Zuckerberg rik. Där är ju jag också med, plus tjocka släkten. Lite borde vi väl kunna få tillbaka?

Star Wars-skaparen George Lucas och New Yorks borgmästare Mickael Bloomberg har också lovat att ge bort sina pengar. Omkring 300 miljarder skänks till välgörenhet i USA varje år.

Men det kan bero av att det medför skattelättnader i företagen och att man inte behöver skatta bort vinster, utan kan använda dessa till nya investeringar istället. Något som Sverige inte har begripit behövs.

Här är listan på alla i USA, som har lovat att ge bort större delen av sina förmögenheter.

onsdag 8 december 2010

En fastighetsägare skyldig till parasitsmittan

Kanske går mysteriet med parasitsmittan i Östersund mot sin lösning.

Smittan ser ut att komma från ett flerfamiljshus i Odensala, fyra kilometer från centrum i Östersund. Detta avlopp är spärrat.

Det är en bostadsrättsförening på Odenskogsvägen 84, som ligger bakom utsläppet av parasitsmittan. Detta är en bostadsrättsförening inom Riksbyggen.

Ingen är ännu polisanmäld för detta eller gripen. Lamm och kalvar har ofta parasiten cryptosporidium i riklig mängd.

Man har provat med mjölk i en toalett och sett att det vattnet gick ut i en dagvattenledning, istället för till avloppsledning.

Denna toalett är således felkopplad och det verkar vara från detta hushåll, som smittan kommer. Så omtalades det på Rapport kl 18 i kväll.

Felkopplingen kan ligga så långt tillbaka i tiden som till 1970-talet när husen byggdes, men varför parasitsmittan finns där nu och inte har funnits där tidigare har inte framkommit.

Drygt 11 000 personer har anmält mag- och tarmproblem till kommunen.

Uppdaterat 9.12
Vattnet till husdjur behöver inte kokas. För den här parasiten: cryptosporidium hominis gör enbart människor sjuka. Smittan kommer därmed inte heller från djurbesättningar, säger länsveterinären. Polisutredning pågår nu för att se om någon kan ställas till ansvar.

Uppdaterat 18.20

Under dagen har de hittat tre toaletter till som är felkopplade i samma fastighet. Och det verkar som om de har varit på detta viset sedan huset byggdes.

Anni Dewanis man anhållen för mord

Vad ska man tro om det här mordet? Det ägde rum i Sydafrika. Anni Dewani, 28 år kidnappades och mördades av ett par män på sin bröllopsresa. Hennes man Shrien Dewani var förtvivlad.

De båda åkte taxi och blev överfallna. Han blev utkastad och hon som sagt kidnappad och lite senare mördad.

De hade gift sig i Mumbai Indien en månad innan dess. Enligt en flygvärdinna så satt inte paret tillsammans på planet till Sydafrika och Anni Dewani grät.

Taxichauffören, som körde de nygifta anhölls för mordet och dömdes till 18 år i fängelse. Han har nu presenterat bevis, som visar att han var hyrd av maken för att medverka till mordet.

Han i sin tur anlitade mördarna i Sydafrika. Maken är nu anhållen. Det är en historia värdig en Agatha Christie, men nu utspelar den sig i verkligheten.

Anni Dewani var uppvuxen i Mariestad. Hon jobbade åt Ericsson innan hon flyttade till England och var med i en Top Model-tävling. Hennes pappa heter Vinod Hindocha. Det finns fjorton medlemmar av släkten Hindocha i Mariestad. En av dem som fortfarande är skriven där är Anni.

Hennes familj hade tvingats bort från Uganda av Idi Amin under den utresning av asiater, som ägde rum på 70-talet. De fick asyl i Sverige.

Uppdatering 9.12
Shrien Dewani skulle släppas mot borgen på 2,6 miljoner kronor. Sydafrika sade dock att man genast skulle överklaga beslutet. Och han är kvar i häktet också i dag den 9.12. Fallet tas upp igen i januari nästa år. Rättegången mot de båda mördarna ska hållas i februari nästa år.

tisdag 7 december 2010

Julian Assange gripen

Det uppger London Metropolitan Police för Reuters. Sensation! När får vi se honom i Sverige?

Som ni vet så gillar jag inte Julian Assange. Han är en riktig skurk.

Jag jämförde honom senast i morse med Norbert Kröcher. Den gamle galningen och terroristen och hans musa Anna Ardin med Anna-Karin Lindgren.

Jag ser fram emot att få lite underhållning i rätten när Assange tas hit. Det blir feministerna mot manschauvinisterna! God kamp!

Och nu är han förd till domstol vid Westminster Abbey... kan vi inte få direktsänding på samma gång. Eller finns det på Sky News? Nä bara vädret just nu... The Guardian rapporterar direkt, men hänvisar till Sky News.. världen är i uppror. Som om Rolling Stones skulle stå inför rätta.

Ursäkta mig, men jag kan inte ta det på allvar, riktigt. Jag blir bara full i skratt, för det är så långt ifrån vanliga människors liv, kampen för brödfödan ni vet.

UPPDATERAT 15.30

Julian Assange har begärt hjälp från sin regering och omkring 70 journalister bevakar vad som händer vid rätten i London. Han har själv skrivit en artikel för att vädja till sin regering, att den ska rädda honom från den stora stygga vargen. Aftonbladet bevakar direkt.

Han ville inte utlämnas och inte lämna dna. Klassiskt uppförande av brottsling. I Amerika brukar de smyga på folk tills de lämnar en urdrucken kaffekopp eller slänger en cigarett eller nåt annat med dna på.

UPPDATERAT 16.20:

Julian Assange kommer att förbli i förvar till den 14 december. Senaste nytt! Han har förvägrats borgen. En hel vecka, då ska det väl kunna hända något.

Och nu ska överåklagare Marianne Ny få sina 15 minuter i strålkastarljuset. Hon ska hålla pressträff kl 16.45. Dock finns det inget nytt att meddela, ingen ny information säger Åklagarmyndigheten. Men Marianne Ny är nöjd med gripandet.

Marianne Ny har inte sett några tecken på konspiration och vill inte medverka till utlämning till något annat land. Hon har utfärdat en europeisk arresteringsorder och vill ha honom utlämnad till Sverige, men vad som nu händer vet hon inte.

Skicka julkort till DO

Det är en bra insats för att påminna denna statliga myndighet om i vilket land vi befinner oss. Och att det inte heter vinterpresent, vinterkort eller vinterfest. Det heter julklapp, julkort och julafton. Sedan heter det jultomte, julbock och julglögg.

Det är bara köpmän, som inte vill stöta sig med muslimer på de orter där de finns mest, som behöver bry sig om att döpa om julen till vinterfest. För att de ska kunna begripa vad för slags högtid som närmar sig.

Fast man skulle ju kunna tycka att det framgår tydligt av vädret utanför. I morse var det minus tio grader hos oss och naturen framställer ett överdådigt julkort mycket bättre än någon konstnär.

Inte ens Jenny Nyström med sina fina julkort kan slå naturen i år. Och Viktor Rydberg visste att endast tomten var vaken. Den lille grå då som vaktade gård och stuva (som det heter i Luciasången).

Träd och buskar dignar av vitt, vitt, vitt. Kung Bore kanske är rasist?

Adressen till DO:

Diskrimineringsombudsmannen
Registratorn
Box 3686

103 59 Stockholm

Här kan ni läsa allt om varför vi firar jul. Det har inte med kristendom att göra egentligen. Som DO tydligen tror.

En RIKTIGT GOD JUL önskar jag redan nu alla läsare.

Julian Assange kanske ska träffa polisen

Här är mannen som gör vad som faller honom in. Kanske ska han träffa polisen, men det är inte något som hans engelske advokat är riktigt säker på.

Under tiden sprids terrorlistor över världen. Alla känsliga mål, som USA har listat är det nu fritt fram att bomba.

Jag gillar inte den här mannen, som mer och mer blir terrorliknande. Schweiz gillar honom inte heller. En bank där drog in hans konto med förevändningen att han hade uppgett fel bostadsadress.

Julian Assange har väl ingen fast adress? Och Paypal vill inte längre vara med och överföra pengar till organisationen. Nä det är helt rätt tycker jag.

Wikileaks är en sjörövarorganisation, som skapar oreda i världens maktförhållanden. Och detta tycker naturligtvis en del är mycket bra. Kaos är deras livsluft.

Det har aldrig varit min. Jag tycker Julian Assange-Anna Ardin påminner rätt mycket om Anna-Karin Lindgren och Norbert Kröcher. En tjej som blir kär, lika dum-dum som alltid i det rosa skimmer, som uppstår.

Anna-Karin Lindgren fanns på 70-talet (fast hon lever än) och jobbade på DN:s korrektur en halvtid och rånade banker och annat på resten av tiden. Tillsammans med Norbert Kröcher. Hon föreslog att dom skulle kidnappa Anna-Greta Leijon.

Lika naivt idiotisk framstår Anna Ardin, som trodde att hon hade mött sin stora kärlek i denne australier. Eller hur ska man tolka hela denna härva?

måndag 6 december 2010

Michael Douglas döende

Nu igen kanske någon tänker, för tänk så många artiklar som har skrivits om att han tar farväl av familjen och inte har långt kvar.

Jag såg hans film Falskt alibi från 2009. Efter det har han gjort tre filmer till. Otroligt. I filmen Falskt alibi spelar han en sliskig åklagare, som planterar dna-bevis för att han vill bli känd som den oslagbare och ge sig in i politik.

En rätt dålig film, lite serieaktig i sin efterhärmning av Hitchcock och med en twist på slutet förstås. Redan där i den filmen ser Michael Douglas gammal och sjuk ut. Och har han inte lite raspig röst?

Min farfar dog i samma sjukdom som Michael Douglas nu har. Han kunde inte bota sig själv fast han var öron-näsa-hals-läkare. Och att förlora rösten är väl en skådespelares värsta öde.

Därför har Michael Douglas vägrat att operera bort struphuvudet, som skulle kunna hjälpa honom att överleva. Då vore hans liv som skådespelare slut, för då skulle han bara kunna prata med hjälpmedel.

Åttio procent av de som drabbas av strupcancer är män. Dödligheten är hög och alkohol plus rökning är ett par orsaker.

En mellanstor hund

Det är vår utrikesminister Carl Bildt. Fast han har en stor hunds attityd. Det är omdömet om honom i de diplomatiska nyss släppta pappren.

En träffande beskrivning, men lite gullig också. Han påminner rätt mycket om en hund Bildt. Han uppträder verkligen som om han var för stor för sin omgivning och det har han alltid gjort.

Jag såg honom en gång på Skansen när han var där med sina barn och sina livvakter. Det var rätt länge sedan när våra barn också var små i början av 90-talet. Han och familjen syntes så tydligt.

De var omgivna av en särskild bubbla med utstrålning av makt och härlighet. Familjen flöt fram över marken närmast överjordiskt. Det blir lätt lite löjligt.

Men Hillary Clinton såg lite tjusad ut när hon hälsade honom välkommen till USA. Hon gillar ju den sortens män, som ser ut ungefär så. Hon har ju en själv.

Han gör lite som han vill den här mellanstora hunden. Han påminner rätt mycket om vår jack russell terrier Lukas.

Lukas har precis samma kynnelag och gör som han behagar. Fast låtsas att det är vi, husse och matte, som bestämmer. Plus att han betraktar sig som en schäfer eller en dobermann. Voff på er!

söndag 5 december 2010

17-åring misstänks för mord på mamma

En 17-åring misstänks för mord på sin mamma. Han rymde från sitt behandlingshem i tisdags. Två dagar senare hittades hans 41-åriga mamma död i hemmet. Nu misstänks sonen för mord.

– Han var förvirrad och hyste agg mot sin mor, säger en anhörig.

Att vara tonåring är svårt. Det är den värsta åldern i livet för många. Men ingen får naturligtvis döda sin mor.

Den 41-åriga kvinnan hittades i torsdags död av sin pappa i sitt radhus i Helenelund, Sollentuna.

Den 17-åringe misstänkte mördaren greps i Västergötland och fördes till Stockholm i går. Bredvid mamman låg en kniv och en hammare och hon hade blivit utsatt för grovt våld.

Sonen är skriven på mammans adress och båda hade/har svenska namn.

Älgjägare sköt ihjäl skidåkare

En 71-årig skidåkare strök med under älgjakten när en av jägarna siktade på älgen, men träffade 71-åringen så illa att han var död när ambulans kom till platsen.

Det hände nära Ljungby och skytten chockades svårt. Under 2000-talet har minst sju människor dödats under älgjakt av jägare.

Det var en kvinna, som sköt. Enligt hennes man är hon svårt chockad.

Bara Expressen skriver att könet var en kvinna på denne jägare. Inget annat medium vad jag har sett. Det är kanske könsdiskriminerande att berätta att det var en kvinna? För alla utgår förmodligen ifrån att denne jägare var en man.

Vad jag vet är detta den första kvinnan, som skjuter ihjäl någon på älgjakt. Kvinnorna har ökat med 73 procent som jägare sedan 1998. Omkring fem procent av alla jägare är kvinnor. Det finns omkring 260 000 registrerade jägare.

Här är några av dödsolyckorna med jägare under de senaste åren:

* 2010 En 62-årig man sköts till döds av en jaktkamrat när de övningssköt utanför Sollefteå i september.
* 2006 Under älgjakten i Dalsland hittades två jägare ihjälskjutna. Enligt polisen rörde det sig om ett vådaskott följt av ett självmord.
* 2005 En 39-årig älgjägare avlider av ett vådaskott utanför Dannemora i Uppland.
* 2005 En 67-årig älgjägare dör av ett vådaskott av en 78-årig jägare utanför Gällö i Jämtland.
* 2005 En 29-årig man skjuts till döds i en jaktstuga i norra Skåne.
* 2003 En 60-årig tysk man dör sedan han vådaskjutits av en jaktkamrat under ripjakt vid Högvålen i Härjedalen.
* 2002 En 80-årig älgjägare skjuter en litauisk bärplockare till döds utanför Sundsvall.
Källa: TT

lördag 4 december 2010

Bättre med snö och halka

Då kör inte folk som galningar, som de har gjort nu på E6:an där det är bar isfri väg.

Tre krockar inom ett par kilometer medförde att två 80-åringar skadades och tretton personer var inblandade och blev förda till sjukhus.

Här på Värmdö har två bilar krockat på Stavsnäsvägen, men den är smal, kurvig och snötäckt så det är mer förståeligt.

Ta det lugnt ute på vägarna och stressa inte ihjäl er. Det är bättre att överleva julen!

Just nu Gryningspyromanen inför rätta

UPPDATERAD

Häktningsförhandlingen startade för någon halvtimme sedan vid halvtvå. Ska han bli häktad? Denne man, som så många gånger har undkommit rättvisan.

Han är inte möjlig att hjälpa, för han vill inte ha någon hjälp. Det är polisens fel allting. Och trots att han har en intelligens IQ över medelmåttan, så har han uppenbarligen ingen SQ eller EQ. Alltså social eller emotionell intelligens. Bovar brukar inte ha det.

Jag meddelar så fort jag vet om Ulf Borgström verkligen blir häktad den här gången. Det vore väl bra både för honom och samhället. Så sent som i oktober så avvisade tingsrätten häktning av honom.

Han blev tack och lov häktad den här gången! Här kan ni läsa mer om honom. Och här är en del av hans brottskarriär.

Massmedia började skriva om honom 1993 för då var han en telesabotör. I så många år har vi inte kunnat hålla honom borta från oss. Att nu tända eld på en vind i en fastighet där människor bor är helt klart mordbrand. Straffskalan ligger på mellan 2-8 års fängelse.

Han är väl ute om något år igen kanske. Jag hoppas verkligen bevisen räcker den här gången.

Är det fult med jul?

Nu ifrågasätts själva ordet jul av vår favoritmyndighet DO. Det borde heta vinterfest och vinterpresenter istället för julklappar. För att inte stöta de som inte firar jul.

DO tror således att julen är kristen. Själva ordet jul har jag själv alltid förknippat med hjul, för årstiderna är ett tidens hjul, som rullar obevekligt framåt, men ständigt återkommande.

Julen fanns långt innan DO uppfanns med jólablót eller midvinterblot, som var en högtid i fornnordisk religion. När detta hölls är lite oklart, men att det ansågs att det var midvinter då och att det var en fest till solens återkomst är helt klart. Jólner var julens särskilda gud och det är ett av Odens många namn.

En släkting till mig har varit DO. Hon hette Margareta Wadstein och det var hon som ansåg att adventsljusstakar inte skulle finnas på statliga arbeten, för detta kunde stöta muslimer tex. Sorgligt nog så var hon mycket politiskt korrekt, men jag kan förstå det.

Min farfars svåger hette Wadstein och hon var ättling till honom. Den delen av släkten lånade omkring en miljon av min farmor (i dagens penningvärde) men sedan försvann allt i 30-talets stora krasch.

När min farmor ville ha tillbaka pengarna så sa dom: men ska du försätta honom i konkurs. Det ville inte min farmor, så hon förblev fattig resten av sitt liv och hennes båda barn fick ta hand om henne.

Dessutom var farfars svåger politiskt korrekt på sitt sätt på 30-talet eftersom han var med i Riksföreningen Sverige-Tyskland, som var vänd mot Tyskland och dess diktator. Där var också Sven Hedin, Verner von Heidenstam och Carl Milles bla medlemmar. Ett fint sällskap, som säkert tjusade min dåtida släkting.

Vad gäller DO så har väl den myndigheten snart överlevt sig själv. Nu när julen inte får finnas längre. Detta är en total missuppfattning om vad kultur handlar om. Det är inte något som statliga myndigheter kan reglera utan det är något som finns hos folket självt. Att en statlig myndighet försöker ändra våra seder och bruk till något annat skapar bara klyftor.

Och julen är alltså ingen kristen högtid utan något som har funnits i årtusenden. Också före Kristus. En mångkulturell högtid.