fredag 30 september 2011

Vilken bra historia!

Den om labradortiken Eira, som inte gillade dagmatten, utan smet och tog T-banan hem till Gullmarsplan. Både polis och matte Caroline intygar att denna osannolika berättelse är sann.

Hunden smet och tog sig in genom spärrarna i Hökarängen och gick av vid rätt station. Dock hade hon ont i en tass, kanske klämd av någon dörr, och personal i T-banan tog hand om henne.

Om jag var ägare till Eira skulle jag byta dagmatte. För detta verkar inte funka. Om hon har rymt en gång så kan hon göra det fler gånger.

Men hundar är bra på att hitta. Vår egen jack-russel-terrier Lukas brukar vi skjutsa iväg, men han vet alltid var han bor och går raka vägen hem. Det går inte ens att få honom att avvika från den rakaste vägen.

Han gillar att vara hemma och går bara ett par hundra meter hemifrån, om man inte kör honom med bil längre bort. Det är ren lathet, för han orkar gå hur långt som helst. Men bara hem. Fast han är över 90 år om man räknar om hundåren till människoår.

Nerdrum hos Skavlan

Den norske konstnären Odd Nerdrum är en underlig figur, dömd för skattebrott till två års fängelse, men detta är överklagat.

Utsedd till geni med sin konst, som går i Rembrandtstil i mörka färger. Konstnären själv är på väg åt helvetet, säger han och hans blivande änka finns med i konsten.

Han har inte pratat med journalister på nästan tio år för de tillhör fienden, men nu är det dags. Han har ställt upp i Svenskan och i SVT i kväll.

Han ville bara fotas bakifrån i pappersdelen av Svenskan, men på nätet finns en stor och bra bild, som visar honom som den pojke han fortfarande är, trots sina 67 år.

Han liknar det gråtande barnet, som är så vanligt i kitschig konst. Man ser hans personlighet rakt igenom. Och geni tycker han är ett skällsord i Norge att jämställa med " fascist, nazist och kvinnomisshandlare".

Det allra senaste i bråket med staten Norge är att paret Nerdrum nu blir tvungna att sälja sin gård, efter att det inte har blivit godkänt att de har flyttat till Frankrike.

De ville slippa skatta i Norge och bara behålla gården som sitt lantställe. Men det gick inte. Så nu ska gården säljas för 22 miljoner norska kronor (lite mer i svenska). Det går nog ingen nöd på paret Nerdrum.

torsdag 29 september 2011

Urgammal idé av vänstern

Egen barnskötare till sjuka barn när man är ensamstående. Ja det har jag provat på.

Så var det på 60-talet nämligen, att det kom hem en tant och tog hand om äldste sonen så mamma kunde gå och jobba. Det gick inte att vara ledig för att ta hand om barn på den tiden.

Nu tycker vänsterpartiet att detta ska återinföras. Stackars barn, säger jag. Inte ens få ha mamma hemma när den är sjuk. Eller pappa. För har inte ensamstående någon mer förälder till barnet? Finns det bara den stackars mamman och så det lilla barnet i hela den vida världen? Ingen kringvärld alls.

Kommunen är den enda, som finns att lita till eller barnsamariterna, som de kallades förr i tiden. Nä barnen behöver sina föräldrar eller sin släkt. De som de redan känner när de är sjuka. Inte att få in en främmande tant till i sitt liv.

onsdag 28 september 2011

Fredens skola stängs

Årskullarna 1-6 får inte gå kvar. Skolan i Kortedala i Göteborg stängs omedelbart i övermorgon. Läget är så allvarligt att det måste bli så enligt Skolinspektionen.

Fredens skola är en nystartad friskola, som ville bygga på trygghet, ansvar, respekt och tillit och som menade att integration skapas genom kunskap.

På fyra veckor har inte detta uppfyllts utan elever och personal har varit utsatta för kränkningar och deras trygghet har inte tillgodosetts. Förbudet att hålla öppet gäller till den 31 december i år.

"Miljön framstår som hälsofarlig för eleverna såväl psykosocialt som fysiskt. Eleverna får inte heller den utbildning som de har rätt till enligt skollagen. Särskilt stöd ges inte i den omfattning och på det sätt eleverna har rätt till. Huvudmannen ser inte till att eleverna fullgör sin skolgång." Detta säger Skolinspektionen i ett pressmeddelande. Här är beslutet om stängning.

Skolan hade modersmålsundervisning i arabiska, somaliska, kurdiska, persiska och turkiska.

Ann Heberlein gör upp med Svante Weyler

Ganska ointressant och helt metameta, skulle jag vilja kalla detta nya, som ska komma ut den 14 oktober. Det verkar vara en luftbubblebok som svävar i ett elfenbenstorn, utan större koppling till verkligheten.

Det är en uppgörelse sägs det med förre förläggaren, som utnyttjade Ann Heberleins psykiska sjukdom. Säkert välskrivet och Bonnier behöver någon kvinna som är ett totalt offer. Den rollen är inte så välfylld längre.

Svante Weyler har läst den nya boken, men vill inte uttala sig om den, eftersom vad han än säger tror han att det ryckt ur sitt sammanhang kan tolkas som att han inte skulle ha gett ut den förra boken. Då 2009.

Ann Heberlein är väldigt bra på timing och att iscensätta stora personliga divaskådespel. Vid förra bokutgivningen försvann hon ett tag. Hennes självmord beskrevs i den boken och det befarades att hon var död. Familjen anmälde henne försvunnen.

Sydsvenskan skrev den gången:

"Dagen efter intervjun med Ann Heberlein ringer hon mig på morgonen. ”Du har varit med om min död”, säger hon. Och förtydligar: Samtidigt som vår intervju pågår sprider sig ryktet i Malmö-Lundregionen att Ann Heberlein denna förmiddag tagit sitt liv. En pensionerad kyrkoherde ringer till kyrkoherden i den församling där Ann Heberleins make är präst. Så får maken veta, senare på dagen också Ann Heberlein själv.

Hon blir först ledsen. Sen förbannad.

– Att jag skriver om självmordstankar och min ångest ger inte människor rätt att bete sig hur som helst, hitta på vad som helst. Tänk om mina barn fått höra rykten i skolan att deras mamma tagit livet av sig. Fy fan."


Och Göteborgs-Posten vill nu att vi ska tycka till om huruvida det var rätt den gången 2009 att ge ut Ann Heberleins bok. "Psykporr à la Stureplan" är ett omdöme. Inte lätt att vara författare. Hon som är teologie doktor och allt.

Nä, men det är Bonniers fackredaktör som har hand om den nya. Rent dokumentärt då enbart? Med bevis för att Svante Weyler är en sådan där manlig skurk, som utnyttjar små och försvarslösa kvinnor? Verkar dock lite bortom när denna Ann Heberlein stöter på en annan Ann Heberlein. Vem är det? En kvinna, som har skrivit en bok och som hon inte känner.

Hon kör ett filosofiskt psykolograce och bor i Lund med sina tre carlar. Jo både maken och sönerna heter Carl. Hoppas hon inte kallar alla för samma namn, det skulle kunna förvirra den friskaste.

Aftonbladets slask lönar sig

På nätet har Aftonbladet flest unika läsare per vecka omkring 5,6 miljoner nu i höst, uppmätt vecka 37. Det är KIA-indexet som säger det. Annonsörerna vill veta var de ska satsa sina pengar.

Expressen ligger långt under med 2,6 miljoner läsare och DN långt därefter på 1,4 miljoner. Svenskan ligger på drygt en miljon unika läsare.

Någonstans på tredje sidan hittar vi Newsmill och Svensk Damtidning på platserna bredvid varandra: kring 75 000 läsare i veckan. Ja känslan för Newsmill är att den har blivit väldigt ointressant som debattforum sedan toppen i våras med 90 000 läsare. Svensk Damtidnings läsare är nästan enbart kvinnor över 40 år. De kanske vill hålla en papperstidning i händerna.

Som en jämförelse: Veckorevyn ligger på 125 000 unika läsare. Och Amelia på drygt 85 000.

Här kan ni kolla siffrorna själva.

Köp dig en fru!

Så går det alltid till i muslimska och stamberoende länder. Jag läste nyss en gullig historia som Lasse Bengtsson (tidigare TV4 numera Svenska Afghanistankommittén) har skrivit från Afghanistan, om mannen som är undantaget, som vill gifta sig av kärlek, inte för att hans släkt har gjort en ekonomisk överenskommelse.

Men det kostar. Han har försökt i sju år hitills och det lär ta två år till och alla hans pengar, plus stora lån att få den fru, som han anser sig förlovad och till och med gift med. Men för att få denna fru till ett riktigt bröllop så gäller det att jobba.

Vilken tur då att han är kollega med Lasse Bengtsson och får lön från det svenska biståndet till detta land. Den blivande fruns bröder vakar över sin syster. Och de båda får försöka smyga sig till att träffas, men det senaste är att hon har tandproblem och den blivande maken ska försöka få henne till en tandläkare.

Hjälp Afghanistan! De behöver förflyttas tusen år framåt i tiden. Precis som resten av arabvärlden. Landet står för merparten av produktionen av opium i världen, över 90 procent. Omkring 28 procent är läs- och skrivkunniga, men bara kring 13 procent av kvinnorna. De har världens högsta barnadödlighet, omkring 25 procent av barnen dör innan de är fem år.

Det är ett absolut slöseri med mänskliga resurser att de terroriserar sig själva och världen.

Dock lär Pakistan numera ha flest självmordsbombare, eftersom talibanerna har flytt dit och där rekryterar unga pojkar för att bli rekryter till paradiset, eller "självvalt matyrskap", som det så förljuget kallas eftersom självmord är förbjudet enligt islam.

Michael Jackson levande och död

Jämför här den glade, levande och dansande Michael Jackson och så ett dygn senare den döde Michael Jackson. Bilden av den döde på en bår visades upp i rätten i går, när hans läkare stod inför rätta för att ha orsakat världsstjärnans död.

Javisst gjorde han det. Tillsammans med en stjärna, som för länge sedan hade tappat fästet på denna planet.

Han levde i sin egen fantasivärld med sitt eget Peter Pans Neverland. Han lydde inte heller doktorns order enligt läkaren Conrad Murrays försvarsadvokat, utan tog droger när inte läkaren såg det.

Åklagarsidan menar att Michael Jackson lade sitt liv i denne läkares händer och litade på hans vård. Stjärnan planerade en turné och en film i framtiden. Han trodde inte att han skulle dö.

Michael Jackson dog av en akut överdos av sömnmedlet, lugnande medlet propofol. Läkaren hävdar att han tog det själv.

Bilden på den döde Michael Jackson är inte otäck. Han ser enbart ut som om han sover. Vila i frid! Hans musik och hans själ i den kommer alltid att vara odödlig.

tisdag 27 september 2011

Rådjur attackerar

Ett rådjur attackerade "Ankan" Parmströms bil och dog på stört enligt honom. Han brydde sig inte om att ringa polisen förrän nästa morgon, för han visste inte att man omedelbums måste göra så.

Nu ska han betala dyrt för detta drygt 11 000 kronor. Ja ja nästa gång ringer han nog inte polisen utan bucklar ut bilen själv. Finns massor med folk som inte hör av sig om detta.

Rådjur kan uppföra sig märkligt, har också varit med om att de har sprungit längs med bilen. De uppfattar då bilen, som ett annat och stort djur. Och så har jag råkat ut för att ett rådjur sprang ut så det inte gick att undvika en lättare krock. Tror inte rådjuret blev skadat.

Anmälde det aldrig. Dock var detta på 70-talet så det är preskriberat sedan länge.

I "Ankans" fall var det två rådjur. Det är ofta fler än ett. Bromsa om ett springer över vägen och kör vidare sakta!

Det finns för många rådjur helt enkelt. Stammen decimeras varje år av trafiken, men det räcker inte. Här på Värmdö dödas hundratals rådjur med bil varje år. Omkring ett tiotal älgar stryker också med. Omkring 60 procent av de polisrapporterade olyckorna i Värmdö kommun är krock med rådjur.

Värst är de månader som följer nu fram till och med november. Se upp i trafiken! De rör sig mest ute i skymningen och i dagningen. Man ska anmäla snarast om olyckan är framme (det är dock inte ett brott att köra på rådjur) och markera platsen på något sätt.

Män som slavar

UPPDATERAT
Hur kan det komma sig att år 2011 så finns det fortfarande människor, som tvingas arbeta för nästan inga pengar, som hålls fångna och som svälts och misshandlas för att fortsätta? Och att svensk domstol friar de som åkte fast, för domstolen trodde inte på berättelserna?

Nu har ett fångläger med dessa "asfaltläggare" i Storbritannien rensats och polisen i England och Sverige har begripit att dessa berättelser om utslagna och redan utsatta människor (innan slavägarna använde dem) var sanna.

De tillhörde redan en utsatt grupp, eftersom de var av folkgruppen minceir och de finns på Irland och i England. De är resande, men inte romer.

Daily Mail skriver om att dessa fångna arbetare har forslats till Sverige och Norge och tjänat miljoner åt sina ägare.

De har funnits på flera platser runt Stockholm i sommar bland annat vid Hellasgården i Älta.

10.6.2014
Ja de här slavarbetarna finns kvar också i år. Men nu har polisen börjat varna för deras ägare. Anlita dem inte för då har de inte möjlighet att komma hit. Deras nya metod är att visa upp en lapp på svenska om att de har f-skattsedel. Det höll på att bli slagsmål i Partille där de hade parkerat sina husvagnar.

måndag 26 september 2011

Fjäril i koppel

Det heter en bok som iranskan Zinat Pirzadeh har skrivit om sitt liv i förtryckarlandet, sin flykt och sin trygghet Knut i Norrland. Nä hon har hittat tryggheten i sig själv nu. Hon är inte något offer. Dagens citat:

– Jag förklarade att min trygghet inte längre hänger på någon annan. Jag skäms över det där offerlivet. Det var ett stort steg att ta sig därifrån och fy fan vad det har gjort ont på mig, men jag har gjort mina uppoffringar därför att jag vägrar vara offer mer. Det får räcka nu.


Bra gjort Zinat! Du kan lära norrländskorna ett och annat om offerliv och om ett annat och bättre liv, där man vågar stå upp för sig själv.

PS. Jo det var hon som anklagade Thomas di Leva för misshandel... men han blev friad. My god! Vilken skamfläck! Men rentvättad för länge sedan, fast Zinat säger att hon förstår att våld är universellt, att det inte bara finns i Iran. DS.

PSPS. Och hon är glad att det kommer en lag mot stalkare. Hon har själv varit förföljd av en. DSDS.

Stackars Petzäll

Så ung och så fördärvad. Varför måste han dränka sig i sprit och tabletter? Så att han nästan dör? Värre än Marilyn Monroe. Hon missbrukade inte så våldsamt i den åldern. Han är 23 år.

Men nu ska han ägna sig åt att bekämpa detta på heltid, verkar det som. I riksdagen. Och strunta i partipolitiken. Borde han inte ha utbildat sig till socialarbetare istället? Ägnat sig åt att ta hand om offren för droger på så vis?

Han är uppenbarligen drabbad av sjukdomen alkoholism, när han inte tål att dricka utan håller på att dö och måste bli behandlad på intensiven. Ja, det är synd om människorna, sa redan Strindberg.

Men hur kan det komma sig att han inte kan låta bli att blanda tabletter och sprit? Jag är genuint intresserad, för jag har aldrig begripit det där. Och ännu obegripligare blir det med någon så ung.

Och varför måste han bli politisk vilde då? Många frågor, få svar.

Om vi kör den vanliga psykologisvängen, så verkar han vara totalt i händerna på något annat än sig själv. Han rycks hit och dit av något, som man förr i tiden skulle kalla besatthet, numera kanske bipolär sjukdom.

Hur ska han kunna hjälpa andra på riksdagsnivå, om han själv är offer för sjukdom? William Petzäll är sd-ledamot i riksdagen. Glömde nog att säga det.

PS. Det intressanta här är att sjukdom och denna tjusighet som riksdagsman förenas i en och samma människa. Hierarkiskt sett så befinner sig Petzäll hos eliten, med en betalning därefter. Men rent mänskligt är han redan ett vrak. Och detta måste han naturligtvis försöka åtgärda. Att då som sd tydligen har försökt, få honom att sluta i riksdagen, är att ta ifrån honom denna hierakiska storhet och lämna honom vind för våg med sin eländiga sjukdom. Nä, så ska man inte göra. Platta till riksdagen, visa den likadan, som resten av det förtryckta folket, med problem och inre förfall, ofta jämsides med en blank och vacker ekonomisk yta. DS.

söndag 25 september 2011

Sista arablandet ger kvinnor rösträtt

Redan nästa år ska kvinnor få rösta i Saudiarabien, vilket dock innebär om fyra år, för först då är det val.

Det är kungen själv, som ger dem denna ynnest, men köra bil får de fortfarande inte utan särskild prövning. Och inte heller rösta annat än lokalt. Något mer och större klarar de inte.

Kvinnor och män är åtskilda utanför hemmet och kvinnor vistas endast undantagsvis på offentliga platser. Kvinnornas rörelsefrihet är kraftigt inskränkt då de endast får resa i sällskap med en manlig släkting.

Restauranger, även restauranger ägda av västerländska bolag, har två ingångar och åtskilda ytor för ungkarlar och familjer där det förekommer att familjearean är enklare än ungkarlarnas.

Enligt tradition så har kvinnor en roll i samhället som mödrar och att sköta hushåll, men så behövs kvinnor i flera yrken så som många vårdyrken då en kvinna inte får vårdas av en manlig läkare och vice versa, förutom i yttersta nödfall.

Kvinnors klädsel är reglerad i lag. Icke-muslimska kvinnor ska bära "anständiga kläder", vilket i princip innebär hijab, sjal som täcker huvud och hår. Muslimska kvinnor ska bära abaya, hijab och niqab, dvs vara heltäckande täckta i skynken och endast ögonen får synas. Den religiösa polisen, mutawa, ser till att lagen efterlevs.

Här borde feministiska rörelsen i Sverige ha en särskild och bra uppgift, men inte ett pip brukar höras. Inga protester så långt ögat når mot något som påminner om hur de svarta hade det i Sydafrika och i USA på 50-talet.

Min mormor fick rösträtt 1921 i Sverige.

Det regnar män!

Om några år blir det överskott på män i Sverige. Inte nog med att vi inte har haft krig i landet sedan början av 1800-talet, men vi importerar också massor med män.

Det betyder att det kommer att bli fler män än kvinnor, för kvinnorna röker och dricker och förstör sig själva mer än de gjorde tidigare och lever inte heller så länge som förut. Männen kan räddas till längre liv rent medicinskt och lever således längre än förut.

Visst är det fantastiskt! Jag älskar män. De är allt som jag själv inte är, de kompletterar mig, de är så underbara! Och särskilt mina fyra närmaste män i familjen!

It's Raining Men! Hallelujah! - It's Raining Men! Amen!
I'm gonna go out to run and let myself get
Absolutely soaking wet!
It's Raining Men! Hallelujah!

lördag 24 september 2011

Härliga bilder på Marilyn Monroe

Tidiga bilder, innan hon hade tagit bort den lilla knölen på sin näsa och blivit "perfekt". Med platinablont hår.

Men det är inte de "mest betydelsefulla bilderna" som har tagits av henne. Att säga så är bara ett sätt att trissa upp priset på auktionen, som är förestående.

Den bild som finns på min biografi om henne Marilyn Monroe Min Berättelse är också betydelsefull. I sin ovanlighet.

Marilyn är där klädd i en svart polotröja och hon ser sorgsen ut. Ett äkta uttryck. Hon var fotogenique Marilyn, så därför finns det många bra bilder av henne. De flesta visar henne glad.

Men sorgsenheten fanns alltid under ytan. Och därför dog hon också så ung. Bara 36 år precis som prinsessan Diana.

Många länder ville ha satellitskrot

Nedslagsplatsen för den flera ton tunga satelliten verkar ha blivit Kanada, där en liten stad Okotoks nära Calgary i västra Kanada har fått en del bitar. Där i närheten bor min andrapappas kusiner och kusinbarn, men de har inte rapporterat några skador.

En massa länder hoppades på att få skrotet på sin mark, men det blev nog inte särskilt mycket kvar när den hade passerat genom luften ned till marken. Alldeles säkert skulle satelliten brytas upp i mindre bitar. Omkring 500 kg kunde nå markytan.

På Nasas hemsida sägs att man inte ska röra bitarna utan istället tillkalla polis. From förhoppning. Folk som hittar något vill nog ta hand om det och försöka sälja det på internet till högstbjudande.

Satelliten gick in i jordatmosfären över Stilla havet rapporterar Nasa.

PS. Och det där med Kanada och Okotoks var förstås bluff "hoax". Här rapporterar Calgary Herald. DS.

Lars Vilks uppenbarelse

Ja han visade sig på bokmässan, fast han hade skrivit i bloggen att han inte skulle det, men det var en säkerhetsåtgärd att ljuga om detta. Jag kommenterade att jag inte heller skulle dit, men jag ljuger aldrig, så jag har inte uppenbarat mig där.

Det är väl skoj för civilklädda poliser (vi betalar) att ha detta bevakningsuppdrag och sno in en och annan journalist ner i källaren för förhör. Vart ska allt ta vägen? Men det ingår naturligtvis i allkonstverket Vilks alltid håller på med. Hela hans liv är ett konstverk.

Och äntligen är han känd. Det tog sin tid. Många gossen Ruda-projekt blev det, upproriskt mot samhället och dess bestämmelser, men det var först islam och terror, som förvandlade honom till världskändis. Trots den blygsamma lilla utställningen av en rondellhund i Värmland i Tällerud på hembygdsgården.

Så det kan gå. Vi är lite i samma bransch han och jag. Fast jag utövar inte måleriet eller tecknandet så mycket trots att jag är släkt med Gustav Rudberg, Venmålaren. Skrivandet har istället blivit mitt livsverk, både som journalist och författare. Det är samma där. Hela livet går åt. Och det tar aldrig slut. Kreativitet är sådan.

Albert Einstein sa att nyckeln till kreativitet är förmågan att dölja sin källor. För vi påverkas alla av allt vi hör och ser. Härmning är lustfyllt ända sedan barnsben. Och allt är gjort förut, men det gäller att göra det en gång till och på ett lite nytt sätt. Det slår.

fredag 23 september 2011

Mammor är offer

Så därför är de det i ännu högre grad ifall de dödar sina barn, som Grace från Kenya gjorde i söndags. Hon har erkänt och polisen misstänker att hon dränkte sina båda pojkar, 8 och 4 år gamla, som inte kunde simma. Obduktionen visar att de dog av drunkning.

Denna gräsliga historia skulle kunna få en logisk förklaring, ifall hon inte hade haft någon omvärld, ifall hon inte hade några vänner, ifall hon bodde alldeles allena i skogen, utan möjlighet att ge sina barn mat eller kläder.

Men så var det inte. Hon hade en väninna, som var som en mormor för pojkarna, som hade tagit hand om de båda, när hon var i Kenya i somras, för att stötta sin syster. En hel månad var hon borta och hon blev av med jobbet som städerska, för att hon bara var borta utan att be om ledigt.

Denna Grace är 30 år och älskade enligt uppgift sina båda pojkar. Hon levde för dem. Och pappan till den yngste kan inte tro att hon har mördat dem. Han tror det är en olycka ända tills hon erkänner inför rätten att det var hon som dödade dem. Ungefär som människor kan dränka kattungar de inte längre vill ha.

Mammor och kvinnor är offer. Så är synen på detta kön världen över. Inte ens prinsessan Diana var något annat än ett offer, trots att hon tillhörde överklassen i England och var gift med prins Charles. Nä hon var ett offer, som bara kunde låta sig falla nedför en trappa, när hon mådde dåligt. Hon offrades för att monarkin i England skulle bestå.

Och när männen försöker att lyfta kvinnorna i Afghanistan, som nu senast Percy Barnevik, som åkte dit för att hjälpa de stackars förtrycka kvinnorna. Ja då blir männen putt och Barnevik måste omge sig med väpnad eskort.

Världen är helt enkelt indelad i offer och bödlar. Är man inte det ena, så är man ju med nödvändighet det andra. Men kvinnor är alltid offer. Mer än barnen till och med.

Och vems fel är det nu att Grace blev tvungen att döda sina söner? Vem ska vi skylla på? Var det vännerna, som inte gjorde tillräckligt? Var det socialen, som inte bröt sig in i lägenheten? Var det skolan och dagis, som inte hängde på låset? Var det Vattenfall, som stängde av elen? Var det systern i Kenya, som inte skickade pengar? Eller var det mamman i Kenya, som Grace blev osams med?

Hur gammal är nu Grace? Jo hon är 30 år. Ska hon inte ens då kunna söka hjälp? Hon hade ju pappan till den minste på nära håll i Tumba. Hur kan en mamma gå från att vara världens bästa till att mörda sina barn? Vi vill ha ett svar, för så här obegriplig får inte världen vara. Det ska vara papporna, som är aggressiva, inte mammorna. Kvinnorna ska för alltid förbli den trygga famnen.

PS. SVT text går ut med att mamman aldrig sökte socialbidrag. Hon begärde en ansökningshandling, men återkom aldrig. Det betyder att hon aldrig fyllde i sin ansökan och att socialkontoret aldrig fick den. Inte heller var elen avstängd. Det är verkligen totalsynd om henne och barnen fick väl skylla sig själva. DS.

torsdag 22 september 2011

I släkten finns kattögon

Ja sådana där speglande ögon. Min mammas kusin hade dem. Jag skriver om dem i min nya bok I Ormbärarens tid:

" Länge satt jag och iakttog hur Vivis ögon skiftade från detta mörkt chokladbruna med en svart pupill till att lysa helt guldgula, när ljuset föll in i dem. Eftersom jag var ett tystlåtet och blygt barn så sade jag ingenting. Jag var inte så rak att jag frågade: varför har du sådana ögon? Och jag sade heller ingenting om det till min mamma senare. Min vackra brunögda mamma, som satt bredvid mig vid det fyrkantiga köksbordet med den småblommiga vaxduken i pastellfärger. Jag kunde ha frågat något om det, när vi gick den dunkla sommarnattsvägen hem genom den varma omsvepande luften i kvällningen, men jag minns inte att jag gjorde det. Det fanns så mycket som var obegripligt i min barnavärld och det hjälpte nästan aldrig att fråga om det. De vuxna visste inte eller skojade bort det.

Jag behöll bara det fascinerande och lite skrämmande minnet av det där fenomenet med Vivis ögon inom mig, för jag hade aldrig sett sådana ögon tidigare. Och jag samlade på detta minne och lade det bland andra oförklarliga saker, för så brukade jag göra med sådant, som var lite oförståeligt och som det inte fanns något svar på direkt. Någon gång skulle jag säkert få ett svar.

Kanske var sådana ögon vanliga förr, fantiserade jag, kring det lysande guldgula skenet, som hade uppenbarat sig. Det måste ha varit en fördel att ha speglande ögon i en mörk djungel eller i vårt land, där så många dagar var korta och nätterna svarta utan måne, med bara det svaga stjärnljuset på himlen. Så var det ständigt förr i tiden. Det var mörkt och svart, innan elektriciteten gjorde, att en molnig himmel blev svagt rödgul också i mörkaste vintern över städerna eller längs motorvägarna. Självlysande ögon brukade beteckna onda människor i sagorna och det var väl därför jag inte vågade fråga om min mammas kusins ögon. Aldrig hade jag hört någon berätta, att det verkligen fanns människor med sådana ögon, varken förr eller senare. Men min mammas kusin Vivi hade dem.

Kanske fanns det hos oss dessa människor med djurögons egenskaper, fast ingen pratade om det. Kanske finns de än i dag. Katter brukade ha gula lysande och rådjur blå speglande ögon när lampsken från bilars strålkastare föll in i dem. Men människor? Vi människor är dagdjur och därför har vi inte speglar i ögonen för att då skulle synskärpan minska. Så vad var det den där lilla flickan såg den gången? Jag vet inte kanske ett uttryck för att vi var släkt med kattdjuren, vi kvinnor. "


Mamman i Sigtuna erkänner

Grace Nyambura Kamau, ursprungligen från Kenya och boende i Sigtuna, erkände i dag under häktningsförhandlingen att hon hade dödat sina två söner 8 och 4 år gamla. Hon ska genomgå sinnesundersökning, en sk paragraf 7-undersökning.

Chockerande. Hon åkte till Kenya för att stötta sin syster tidigare i år och blev då osams med sin mamma. Så åker hon hem, håller barnen borta från skolan och dagis och tar till slut livet av dem.

Det är ytterst sällsynt att en mamma dödar sin barn, när de är så här stora. Jag hoppas att de finner henne sinnessjuk. Någon annan förklaring vore alltför grym, som att hon medvetet har gjort det av något skäl.

Hon häktades på sannolika skäl, vilket betyder att misstankarna mot henne hade stärkts av den obduktion, som gjordes av pojkarna. Pappan, Karl-Gunnar Wiman, till den yngste av pojkarna har trätt fram och inte kunnat tro att hon hade dödat dem. Han trodde själv att det var en olycka.

Morden begicks i söndags den 18 september. Hon erkände redan i går gärningen.

Samhällets hämnd

Troy Davis avrättades i natt. Hans sista överklagan till USA:s högsta domstol hjälpte inte. Han fick giftsprutan.

Jag vet inte om han var skydlig eller inte, men det låter som ett underligt fall. Och hans utseende är inte en brottslings, fast jag vet att mördare behöver inte se ut som om de vore det.

Han dömdes för att ha skjutit och dödat en civil polis, fast han inte hade något vapen. De många vittnena har en efter en tagit tillbaka sina vittnesmål. En miljon namnunderskrifter krävde något annat straff än döden.

Dödsstraffet är naturligtvis fel. Hur ska vi människor kunna sätta oss till doms över andra? Vad de än har gjort? Efter andra världskriget avrättades nazister för brott mot mänskligheten och det har hänt senare också med tex Saddam Hussein.

Borde norrmannen Anders Behring Breivik avrättas? En del tycker kanske det. Säkert är att han kommer att få ett exceptionellt straff.

Troy Davis fick inte genomgå lögndetektortest och president Obama ingrep inte. Hans sista ord blev att han var oskyldig till mordet, som ägde rum 1989.

onsdag 21 september 2011

Helvetes Nigeriabrev!

Fyra dagar i rad har jag nu fått veta att jag dog i en bilolycka för fyra månader sedan och att om jag inte är död så har jag rätt till en massa miljoner (orkar inte läsa så noga).

Fan ta dessa förfärliga jävla brev! Dra åt skogen med era försök till att lura mig och andra! Tror ni världen består av giriga idioter? Jag lever och tänker fortsätta att göra det, men aldrig svara på era idiotförsök att komma åt mera pengar!

Dra långt dit pepparn växer! Nedan kopia på eländet:



ECOBANK NIGERIA PLC.
HEAD OFFICE: 2,AJOSE ADEOGUN STREET,
VICTORIA ISLAND LAGOS STATE NIGERIA.
WEBSITE: www.ecobankcustomerservice.com
EMAIL: ecobankcustomerservice001@gmail.com


RESPONSE TO THIS EMAIL ADDRESS FOR SECURITY REASONS
CUSTOMER SERVICE DEPARTMENT (ecobankcustomerservice001@gmail.com)

DEAR BENEFICIARY,

SCAM VICTIMS COMPENSATION FUND CLAIMS UPDATE:

Good day, this is to inform you of your long overdue Compensation Payment In this office Files records over here. This department founds your name in the Central Computer / Federal Ministry of Finance among list of Scam Victim unpaid Compensation Funds and have to update your information by contacting you Through this email for your immediate confirmation response back to my Office without delay. The value capital Compensation fund amount of $2.800, 000.00 USD (Two Million Eight Hundred Thousand dollars only) is to your favor listed name for immediate payment.

However we received an email from one Mr. Morrison Thompson, who told us that he is your next of kin and that you died in a card accident 4 months back. He has also submitted his account information’s to the office Department for transfer of the fund payment credit to him as your Inheritor of the fund stated herein. We are now verifying by contacting your email address as we have in our Bank records before we can make the transfer into his account and for us to conclude confirmation if you are still alive. So therefore you’re advice to stop dealing with those liars they are only extorting money from you and you can never receive a Cent from them .You’re the last on the List to receive this Compensation Fund. Again stop dealing with those liars.

Please,if still alive, do urgently sending email confirmation by Filling in form details below thus: as signification you are alive and willingly to receive your funds payment.

FORM FILLING SIGNIFICATION CONFIRMING YOU ARE ALIVE;

PERSONAL DETAILS:

1. Your Name in Full======
2. Your Address (Current Address) =======
3. Your Country / State of Origin ===========
4. Your Telephone Number (Cell / Home Phone) ======
5. Your Age & Marital Status=================


We sincerely apologies for all your past inconveniences delayed in paying your fund to your account.

PLEASE,RESPOND TO OUR EMAIL ADDRESS FOR SECURITY REASONS-; ecobankcustomerservice001@gmail.com

Thanks,

Yours Faithfully,

Musa Abubakar Lawal.
Customer Care Officer.

Happy Happy står mig upp i halsen

Ja lyckliga skilsmässor är väl som lyckliga dödsfall då? Ju snabbare desto bättre. Varför ska vi tyngas av relationer? I morse så diskuterades detta också i morgonsoffan på TV i Gomorron Sverige.

Jag blir så trött på tjatet, för det är kanske lyckligt för någon sådan som Gudrun Schyman, som enbart ägnade sig åt sig själv. Hon tog hjälp av 20 vuxna för att passa sina barn (utan betalning förstås) på Ängsviksgården på Värmdö. Hon gjorde helt enkelt karriär, flyttade till Stockholm och blev så småningom partiordförande.

Rent materiellt finns det lyckliga skilsmässor, för de vuxna. Men barnen kommer i kläm. Det gör de alltid, för de älskar sina båda föräldrar. Och i DN:s recension så handlar det om det materiella: att ingen skulle bli lycklig med samma mobiltelefon i tio år. Så varför ska man bli det med någon annan människa.

Medan i SvD så konstateras att det står inte något märkvärdigt i den lilla, lilla boken. Och min tanke är att alla blir så upphetsade för kvinnornas rörelse har nästan somnat av. De vågar inte försvara kvinnor, som kommer utifrån. Inte ta de förtryckta muslimska kvinnornas försvar, inte säga att romernas kvinnor borde skilja sig och frigöra sig.

Nä det är rasism, men svenska kvinnor de tillhör en annan och särskild ras, som blir lyckliga när de får förverkliga sig materiellt och fortsätta att äga barnen. Jag ser det just nu i min närhet, där en karl i släkten är utsparkad ur radhuset och har fått bo i andra hand hos släktingar, medan kvinnan behåller radhuset och naturligtvis barnen.

Det är det materiella och fysiska nu igen, som står emot de människor, som råkar ha upptäckt att de har själar och ser livet också från den nivån. Men enligt kvinnosakskvinnorna ska vi alla bli förvandlade till prylar, som går att byta ut så lätt och enkelt. För då blir vi så lyckliga så. Blir vi?

Kvinnosakskvinnorna har halkat rakt in i den ekonomiska mansroll, som fanns förr i tiden. Då när männen ägde allt. Och priset de får betala är att inte alls ha någon långvarig relation med någon. De har fastnat i sin negativa animus, skulle C G Jung ha sagt och når aldrig in till självet, till det som egentligen är de själva. Så därför blir alla relationer ytliga - också till barnen - och de beriper det inte ens.

För att lära känna sig själv behöver man också relationer till omvärlden. Ju långvarigare och djupare desto bättre. Och det ska således vara med andra människor, inte prylar.

PS. Tittar just på Oprah, som har Tom Hanks och Julia Roberts som gäster. De har varit gifta 23 resp 11 år. Tom Hanks säger att han är fortfarande gift för att hans fru gjorde honom till karl. Etthundra procent. Och för att han inte är en idiot. Julia Roberts för att hon är kär i sin man och för att han är "hot". Tänk det tycker jag om min gubbe också, snart 28 år senare. DS.

De ville mörda Lars Vilks

Stackars Lasse! Eller ska man gratulera dig? Du kommer med all säkerhet gå till historien, som en av de konstnärer, som fortsatte att utöva din konst, trots allt.

För det var ju så där lite retsamt att en liten utställning i Värmland blev uppmärksammad i hela världen. Eller var det meningen? Ja, man kan alltid inta minst två ståndpunkter i denna historia.

Men naturligtvis är en inskränkande, tvingande, till underkastelse beordrande ideologi alldeles urbota urmodig vare sig den har antagit sektvarianten i någon världslig eller himmelsk -ism. Gud som gud. Värdslig, materiell eller andlig och bortom.

För Lasse finns ingen reträttväg. Det är som han brukar säga en del av konstverket. Allt som händer.

Måtte du leva i hundra år Lasse! Det önskar jag verkligen. Så att du får se slutet på den sekteristiska tidsåldern. För slutar människor inte att lägga allt ont på omvärlden omkring dem, så kommer det med säkerhet att slå undan benen på de som gör så. Och de kommer inte ens att begripa hur det kunde bli så fel.

PS. Alla stora dagstidningar utom DN skriver om detta. DN verkar mer ömma för de stackars eventuella mördarna. Senaste artikeln om detta var för en vecka sedan. PS.

tisdag 20 september 2011

Ashton Kutcher naken

Vilken sensation! I det första avsnittet av 2 1/2 män där Ashton Kutcher ersätter Charlie Sheen, som stjärnan i serien, så går Ashton förbi kameran NAKEN!

Det måste inte vara för oss tjejers skull, för nakenhet är inte särskilt upphetsande, hos våra män. Vi gillar mer att bli uppvaktade med ord och kanske blommor, plus en god middag med vin. Då blir vi så där mjuka och gulliga.

Här kan ni se det tvåvåningshem, som Ashton Kutcher använder när han spelar in avsnitten. Och han får betalt: 700 000 dollar per avsnitt.

Vad blir det? Omkring 4,7 miljoner kronor. Ohyggligt belopp. Hoppas han blir lyckligare då med Demi Moore av detta. Hon är snart 50 år och opererad lite överallt för att kunna matcha sin pojkvän: han är 16 år yngre, 33 år. Var lyckliga! Det är en av livets meningar.

Och så stackars Charlie som samtidigt som 2 1/2 män sändes blev utsatt för total mobbning, men han gav igen: han har knarkat och umgåtts med porrstjärnor. Yeah! Det är livets högsta goda, nä, helt fel! Tyvärr.

Men han är en trea och för honom är livet sådant. Åt oss människor, som är olika, så gott det går. Visst är det fantastiskt.

PS. Det blev tittarrekord direkt, 27,7 miljoner såg avsnittet i Amerika. DS.

Hundarna bits

Vanliga till synes snälla hundar gör det och orsakar tusentals skador per år.

Sammanlagt så fick 24 300 uppsöka akuten för skador förra året orsakade av djur. Av dessa stod hundarna för 6 600 besök. Vanligast är bett i armar och händer, men svåra skador kan det bli när matte eller husse försöker sära på två bråkande hundar.

Jag hörde just av sotaren, som var förbi, att grannens rottweiler har bitit en annan granne. Illa. Han är jättestor och aggressiv, så de måste ha honom inomhus och instängd. Varför har människor så stora hundar? Det är frågan.

Tidigare hade de en schäfer, som var jättesnäll och lekte med vår lilla terrier, men numera gäller det att vår hund och deras inte möts. Det blir ett himla liv. Och fast vår hund är fyra gånger så liten, blir den också aggressiv när rottweilern är det. Inte backar en terrier inte.

Det är viktigt med uppfostran, att lära hunden vem som bestämmer. Och det går inte om man inte kan hundspråket. Det handlar om respekt, att det är matte eller husse, som betraktas som ledarhunden.

Hästar är också farliga. Omkring 12 000 skadas varje år i diverse olyckor. Men om man bara räknar sparkar, bett och trampskador så är det ca 3 700, som måste uppsöka sjukhus för sådant.

Vi är vinnarna

Hägglund är den stora förloraren ropar rubrikerna ut. Nä fel, fel. Han vinner hur som helst. En riksdagsman och partiledare är alltid vinnare.

Förlorarna är i så fall folket, men jag tycker nog att det alltid är vi som är vinnarna. Ända sedan 1900-talets början har vi varit det. För det har alltid gått framåt för oss. Vi som har bebott Sverige.

Sedan att de som kommer hit inte genast blir miljonärer är väl självklart. Inte trodde nybyggarna i USA och Kanada det när de flyttade från fattigdomen i Sverige. Inte tror vi det ens nu om vi skulle flytta dit.

varför ska alla genast ha det lika gott? Jag begriper inte den inställningen. Inte trodde jag så i min ungdom att jag genast skulle bli miljonär. Och förresten spelade det ingen roll.

Det var andra saker, som var viktigare, att studera, att hitta min nisch i världen där jag kunde trivas, att ordna så jag fick en familj och lite mer släkt. Resten faller alltid på plats ändå.

Och det har det gjort. Dessutom måste man själv se om sitt hus. Inte alltid lita till att dom som sitter i riksdagen fixar allt. Bara hålla koll, så att man inte trillar ur alla system.

Nä Hägglund är inte förloraren och inte Reinfeldt vinnaren. Nä fel tänkt helt enkelt. Med den synen på folket så försiggår det viktiga, som en dans på taburetterna. Vårt land är inte så hierarkiskt uppbyggt. Jag och vi andra har en del att säga till om. Också.

måndag 19 september 2011

Ny familjetragedi

Den här gången två små pojkar i 4 och 8-årsåldern, som misstänks ha dödats av sin mamma.

En kvinna från Kenya, som hade den yngste av de båda sönerna med en man i 50-årsåldern från Arvika.

Deras kroppar hittades av dykare vid Munkholmen i Sigtuna i dag. Hon är anhållen. Jag kan inte tycka synd om misstänkta mördare, inte ens om de är kvinnor och från Afrika. Vi har ansvar för våra handlingar.

Barn ska inte dödas. De ska vara en glädje och en framtid. Vila i frid små barn.

Breivik i fyra nya veckors isolering

Anders Behring Breivik omhäktades i dag i slutna förhandlingar och ska sitta fyra nya veckor utan kontakt med omvärlden. Han är häktad i sammanlagt åtta nya veckor.

Ibland önskar jag att vi kunde ha gamla tiders system kvar. Ett murat hål i marken och där fick dom sitta tills dom dog.

Jag känner mig på ett sådant hämnande humör i dag. Någon som har några invändningar? Nä, det har ni väl inte. En massmördare förtjänar ett exceptionellt straff. Självklart är det så.

Denne man, som hade till upgift att göra något riktigt gott för världen (vattuman), har misslyckats kapitalt med sin uppgift. Förvara honom hela hans liv i slutet rum, så kan han sona något av den förfärliga karma han har åstadkommit.

Fridlys den vita älgen

Jag blir riktigt äcklad av dagens bild på en jägare, som sitter bredvid sin trofé: en vit älg. Det finns kanske omkring 100 stycken i Värmland. Och där är förstås en vit älg höjden av smetig jägarlycka.

Kära Naturvårdsverket borde inte en så liten stam försvaras? Vita älgar är verkligen något för turisterna att få se. Det var skådespelerskan och regissören Solveig Ternström, som först berättade för mig att de verkligen fanns, men att de var lite hemliga för att de ville ju inte ha tjocka, fula jägare uti skogarna, som sköt bort dom.

När så många ömmar för de vita isbjörnarna, som det finns ca 25 000 av kring polartrakterna, så borde väl 100 älgar bräcka detta alla gånger. Sätt fart nu Naturvårdsverket och rädda albinovarianten!

Mats Broberg, som sköt älgen, ska göra ett montage av älghuvudet. Så smakfullt!

Den tyske gästjägaren, som var med reagerade på att ett vitt djur hade blivit skjutet. De skjuter inte vita djur i Tyskland.

PS. Dessa djur i Värmland lider inte av albinism! DS.
16.7.2013
Här är en uppföljning på en vit älg. Den lever fortfarande och jägarna har lovat att spara den! Visst är den vacker. Som en saga.

Strauss-Kahn ångrar sig!

Så fantastiskt att han ångrar att han var otrogen mot sin fru. Och hur blir det nästa gång? Ska han krypa hem och be om förlåtelse då också och hustrun så generöst ge honom denna nåd.

Otrogna karlar borde hängas upp i sina egna genitalier. Det skulle väl avskräcka dom och några till.

Den stackars mannen kände sig rädd och förödmjukad av det amerikanska rättssystemet. Vad tror han att dom kvinnor han har uppvaktat kände?

Makt är skrämmande, särskilt för svarta städerskor, som kommer från franska kolonier. Övergreppen på svarta har alltid varit legio i den delen av världen.

Många afrikaner lever på en dollar om dagen medan det hotellrum där Dominique Strauss-Kahn bodde kostade 3 000 dollar per dag. IMF, som grundades efter andra världskriget, var tänkt att jämna ut skillnaden mellan länder ur ekonomisk synvinkel.

IMF har tvingat afrikanska regeringar att skära i programmen för de fattiga genom strukturella förändringar och försämrar för befolkningen genom att förmå regeringar att devalvera sina valutor.

IMF kan ställa dessa krav genom de lån de ger till fattiga medlemsländer. Dessa krav gör att regeringar i dessa länder får mindre demokratisk makt.

IMF-chefen har alltid varit europé. Men denna svarta städerska lyckades få iväg den sittande IMF-chefen. Bra gjort! Det utjämnar de månghundraåriga övergreppen en liten, liten smula.

Häng upp dom och låt dom hänga!

Åh härliga måndag!

Allt är underbart, livet går i sina härliga kringelikrokar och allt är gott. Vi har åkt tåg genom hela Sverige och inte blivit försenade en enda gång. Och ingen av oss blev avkastad, för vi hade biljetter!

Vi i familjen har blivit mycket rikare den senaste veckan, någon miljon så där och livet leker. Allt är gott. Ingenting stör oss. Och där vi bor är det varmare än i resten av Sverige hela tiden. Plus att sommaren har varit torrare än på de flesta ställen.

Ingen av oss har gått på de senaste nigeriabreven eller swedbankslurendrejeriet. Vi är smarta och intelligenta i vår familj. Så roligt.

Vi befinner oss helt enkelt på topp! Var avundsjuka. Jag unnar er verkligen det! Var riktigt fula och grå nu i era ansikten. Må illa! Hata era liv. Riktigt ordentligt.

Men vet och inse att var och en av oss kan ha det som i min familj. Det gäller bara att ha föreställningen om detta och se verkligheten som den är. Det går att vända på sekunden och se det goda och fina i livet. Likväl som den onda och elaka.

Men hata på ni bara, sprid skit i världen. Den kommer att kollapsa till slut framför era ögon. Och ni kommer aldrig att begripa att det var ni själva som ordnade det så.

Det går lika bra att se det ljusa som det mörka. Den förmågan har vi fått. Ha en riktigt bra dag nu! Eller en trist där allt går fel. Valet är ditt. Enbart ditt!

fredag 16 september 2011

Pumpar ska rädda norska fartyget

UPPDATERAT

Fyra pumpar ska rädda skeppet från Hurtigruten, och en femte ska på plats. Se de dramatiska bilderna från Verdens Gang i Norge.

Fartyget har nästan 22 graders slagsida och läget är kritiskt.

Men en stor kran är också på plats för att hjälpa till. Det är fartyget Nordlys, som fick brand i maskin och alla passagerare ekavuerades i livbåtar. Två besättningsmän dog.

Norska Dagbladet sänder direkt från skeppet och säger att pumparna har börjat hjälpa. Faran är inte över, men fartyget har rätat upp sig.

Se den härliga nattbilden på skeppet! Tur att det inte blåste så mycket! Sjögång kunde ha varit förödande.

Åk tåg gratis!

UPPDATERAD

Det går i Skåne sedan en tågvärd höll på att bli avslängd av en passagerare, som inte hade biljett.

Det var ett par, som visade sig inte ha köpt det de skulle och mannen blev så förbenad över detta, att han lyckades öppna en dörr på tåget och försökte slänga av den kvinnliga tågvärden. Tåget höll omkring 70 km/timmen vid tillfället.

Tack och lov så lyckades han inte få ut tågvärden genom den öppna dörren, men följden blir alltså att facket inför skyddsstopp, så inga biljetter kollas. Inte är det väl rätt metod? Det verkar vara rena vilda västern, fast utan sheriff.

Det hela hände på DSB First och där kommer förmodligen tågen att översvämmas av gratispassagerare nu. Paret försvann och har inte hittats.

PS. DSB First har ekonomiska problem och verksamheten kommer att tas över av Veolia Transport i december i år. DS.

13:11: En man i 20-årsåldern från Bromölla är anhållen från brottet. Han nekar. Han är känd sedan tidigare av polisen.

torsdag 15 september 2011

Svensk kvinna dubbelagent under kalla kriget

Det har avslöjats av professor Birgitta Almgrens nya bok om Stasi. Expressen har letat rätt på akademikerparet, som var två av de mest framstående spionerna.

Kvinnan blev så småningom dubbelagent och därför lades hela förundersökningen ned i slutet på 80-talet. Hennes man hade flytt från Östtyskland, men dolde att han kunde ryska, när han kom till Sverige. Han låtsades heller inte förstå svenska. De spionerade antagligen också åt GRU i Sovjet.

Spionparet gifte sig 1968 och tillhör således samma generation som professor Birgitta Almgren.

De båda förnekar naturligtvis allt och är upprörda över att bli anklagade. Ja vad ska de göra? Det är inte så snyggt att ha varit agenter. Men tiden var sådan då under det kalla kriget, att det passade många, att tro på kommunismen och se Sovjet, som nästa självklara härskare i Sverige.

Sverige var viktig som buffertstat mellan Nato och Sovjet och omkring 3 000 rapporter skickades under åren till Stasi i Östtyskland.

Den sortens tro på en -ism finns hos människor, som tycker att de förtjänar en maktposition. I universitetsvärlden var dessa kommunistiska tankegångar mycket utbredda. Kvinnan betecknas som mycket intelligent, men en sådan intelligens gör inte att människor inte kan klampa fel.

Av de 53 granskade meddelarna till Stasi betecknas 32 som spioner. Omkring en tredjedel av de granskade är kvinnor.

Jag tycker fortfarande att det är synd att vi inte får veta namnen på Stasilistan. Kanske när de alla är döda? Eller om hundra år? Och min misstanke om att det eventuellt var vänner till Birgitta Almgren som ingick i listan visade sig stämma.

Stockholmsbombarens fru gripen

Mona Thwany har gripits i Storbritannien för medhjälp till terrorbrott. Hon ska ha hjälpt sin man självmordbombaren Taimour Abdulwahab, som sprängde sig till döds i Stockholm i julruschen 2010.

Hon förhördes och släpptes senare mot borgen. Mona Thwany är nu 28 år och bor i Luton utanför London, som hon också gjorde förra året. Men hon är inte längre skriven i Sverige i Hässelby hos familjen, som hon var då. Hon nekar naturligtvis till brott.

Det var enligt Maria Nedelcovici i Rumänien hennes barnbarn Mona Thwany, som radikaliserades i riktning mot islamism kring år 2 000 på en resa till Tunisien.

Och det var hon som omvände också sin man, den nu döde självmordsbombaren Taimour Abdulwahab, när de hade gift sig på islamiskt vis i England.

- Mona är den som är skuld till allt för hon kunde ha hindrat detta, menade då Maria Nedelcovici. Men hon ville inte.

Mona Thwany föddes i Bukarest 1982 och bodde som barn med sin familj i Algeriet. År 1995 flyttade familjen till Sverige och hennes mamma och andra släktingar bor nu i Hässelby.

Mona Thwany har beskrivits som den felande länken i detta självmordsdåd i Stockholm, av sin äldre släkting. Hon blev varnad av närmaste släkten, för att hennes idéer skulle förstöra familjen, men Mona Thwany ville inte överge dem och den sistfödde, döptes till Osama. Han är nu inte ens två år och har inga minnen av sin pappa.

- Av alla namn i världen skulle de välja just det, säger Maria Nedelcovici.

Förberedelse till terrorbrott kan ge livstids fängelse. Mona Thwany har restriktioner i väntan på förhör i november.

Här syns den lyckliga familjen när Mona Thwany tog sin examen i psykologi 2005. Det var innan de tre barnen, två flickor och en son föddes.

Om att kvinnorna står bakom sina självmordsbombande män skrev jag redan i januari i år på Newsmill. Och att männen inte skulle kunna bli detta ifall inte kvinnorna var med på tåget.

onsdag 14 september 2011

Handbroms dödade Lokomotiv

Det kan ha varit en icke urkopplad handbroms, som dödade hela ishockeylaget Lokomotiv, inklusive Stefan Liv. Att handbromsen inte var urkopplad sägs ha upptäckts av haverikommissionen.

Finns det handbroms på flygplan? Och varför tjuter inte en signal om den inte är urkopplad, eller åtminstone lyser en lampa? Det gör det ju på bilar? Där det inte alls är lika allvarligt ifall man glömmer handbromsen.

Det var i så fall de icke kunniga piloternas fel, den mänskliga faktorn, som det brukar heta. Eller "en blondins misstag" som det kallas i Ryssland. Men varför hade de inte bättre hjälp av instrumenten?

Den ende överlevande spelaren Galimov gav upp och dog, efter att ha genomgått en svår operation, då hans förstörda luftstrupe byttes.

PS. Precis det var som jag trodde, inte finns det handbromsar på flygplan, däremot finns det klaffar på vingarna, spoilers, som håller nere farten vid landning. Men de ska inte vara uppfällda vid start. Naturligtvis. Underligt att inte det upptäcktes av andrepiloten. DS.

tisdag 13 september 2011

Vem har förskingrat våra licenspengar?

Och dessutom på Sveriges Radio, en känd radioprofil ska det vara, som inte ens vet ännu vad han är anklagad för. Men det lär vara flera hundratusen kronor det rör sig om, som är borta.

Profilen i fråga har polisanmälts och dessutom fått sparken. VD Mats Svegfors påpekar att de genast vidtog åtgärder och dessutom går ut och berättar för att vara transparenta. Jaha? Hur vore det om de istället höll reda lite bättre på våra pengar?

VD Mats Svegfors har en lön, som ligger på drygt två miljoner per år. Då borde han väl med den lönen kunna hålla Sveriges Radio fritt från medarbetare, som snor åt sig ännu mer.

PS. Denna kända radioprofil fick sparken. DS.

31.12.2012
Det var Vladislav Savic som fick sparken och som nu har dömts för denna förskingring av 326 000 kronor som gick till spelskulder. Ingen ordning längre på journalisterna? Han som var av det rätta virket och fick så mycket plats.

Men människor är inte rakt igenom alltid vad de ser ut som. Han har dömts till skyddstillsyn eftersom han var ostraffad tidigare. Och att få sparken kanske var straff nog? Plus att han måste betala tillbaka pengarna.

Han är fortfarande gift och har eget företag och bor i Stockholm, så det kanske ordnar sig? Han tjänade dock inte mycket under förra året. Kan man förstå. Han hade jobbat på Sveriges Radio i drygt 20 år när detta inträffade.

Stockholms tingsrätt domen kom 20 december i år B 4757-12. Grov förskingring och skyddstillsyn. Vladislav Savic ska undergå den vård eller den behandling som frivården bestämmer.



De ska begäras häktade

De fyra män, som anhölls i helgen för förberedelse till terrorbrott ska begäras häktade, för förberedelse till mord. Det är den nya vinklingen från åklagaren.

Mord på vem eller vilka är förstås frågeställningen. Vad har de förberett? De försökte hyra en bil, men misslyckades för att de inte hade svenska körkort. Bara den lilla detaljen säger en del om dem och deras liv ingående i en enklav, men uppenbarligen inte i ett svenskt kulturellt sammanhang.

Två mammor är intervjuade i dag i kvällstidningarna. De är så samstämmiga att de låter som samma kvinna. Deras söner kan inte ha gjort det här. Inte i det svenska samhället, som har varit så vänligt mot dem.

I konsthallen, som utrymdes, fanns människor på fest från olika delar av världen. Var det de, som skulle mördas? De som deltog i Göteborgs internationella konstbiennal? Eller är det Lars Vilks nu igen? För han skulle någon gång bege sig dit.

I morgon kommer häktningsförhandlingen att ske. Möjligen får vi veta mer efter den om de fyra männen och deras planer. Också försvarsadvokaterna klagar på bristen på information.

Offret Ola Lindholm

Han är som vår älskade Kristus, förtalad och förrådd, men han ställde sig ändå inte upp till sitt eget försvar. Sydsvenskan har en fin betraktelse över detta i dag.

Och i Aftonbladet kan man som plus-kund läsa om hur många kändisar, som har varit i en liknande situation. Hur de orkade tack var kokainet. Stackars människor!

De knarkade för att det var "coolt" och "alla gjorde det", för att de "glömde all skit", för att "skälla ut alla", om man ska tro inledningen av artikeln. Sexton kända svenskar träder fram.

Och engelska fotbollsspelare har stängts av när de har knarkat, men klubbarna har mörkat vad som hänt. Stackars fotbollsspelare, som har så hårda liv, att de måste knarka för att orka.

Javisst finns det en gräddfil här i samhället. En där kändisar och andra har så "hårda" liv, att de måste droga sig med icke lagliga droger. Och sedan när de blir påkomna gör de i värsta fall som Ola Lindholm, som inte vågade berätta, utan han själv är oskyldig och har ett "privatliv". Tänka sig. Det har inte vanliga bovar.

Dubbelmoral och märkligt om ni frågar mig. Vi har de lagar vi har och de gäller för alla. Ett rättssamhälle bygger på att det är likhet inför lagen.

måndag 12 september 2011

Är de svenskar?

UPPDATERAD

Det är väl en av frågorna kring gripandet i Göteborg av fyra misstänkta för förberedelse till terrordåd. Anhållandet av de fyra är resultatet av lång spaning och de har anknytning till al-Quaida.

Men egentligen spelar det ingen roll varifrån de kommer. Människor kan gå fel överallt. Det vet vi. De kan vara födda i Sverige och ändå dras med i en hjärntvättande verksamhet. De kan vara misshandlade i åratal i läger, men ändå förlåta sina vedersakare.

Skiljelinjen går där mellan de som begriper och de som inte fattar. De som låter sig gripas av hat och oförsonlighet och de som inser att det inte hjälper med något av detta.

Den historien är lika lång som människans utveckling, men enligt vissa så står vi nu inför ett språng, där vi mer kollektivt kommer att begripa vad som är bra för oss som mänsklighet. Och det är inte att tro på vissa gudar, och mena att andra tror på fel sort.

Det är mer att göra som regissören Tom Shadyac och inse att det inte hjälper med tusen kvadratmeter hus. Det bidrar inte till mer lycka. Det är neutralt, som han sade hos Oprah Winfrey.

Det är inte dåligt, men heller inte bättre än de 90 kvm, som han nu nöjer sig med. Han har gett bort många av de miljoner han har tjänat på filmer där huvudrollerna har spelats av Eddie Murphy, Robin Williams, Jim Carrey och Kevin Costner.

Han insåg att pengar verkligen inte gjorde honom lyckligare. Och hans bakgrund med två föräldrar med rötter i Libanon och på Irland kanske hjälpte honom att förstå vad livet handlade om. Han råkade också ut för en olycka, där han till slut välkomnade döden. Istället för det lidande han gick igenom.

Han insåg efter detta att det handlar absolut inte om att se andra som fiender och bomba dem bort från jordens yta.

PS. De är bovar, tidigare dömda och tre av dem svenska medborgare, bor i Göteborg och är 20plussare. Ursprung i Somalia och en från Irak. De har bott länge i Sverige, sedan de var barn, en är medborgare i Storbritannien. GP har gjort silhuettbilder i svart av dem.

Här är namnen från CNN: Kulan Mohamud Abel, Mahamud Abdi Aziz, Mahmood Salar Sami och Mohamud Abdi Weli. Efternamnen står först.

Polisen kritiseras för tystnad, liksom Säpo, men vi har ju CNN. DS.

söndag 11 september 2011

Minnesmärket i New York är vackert

Jag ser det som ett bra och fint märke över de som dog denna dag för tio år sedan. Ett vattenfall med 500 meters sida, med ett sakta rinnande av vatten och träd runtomkring. Det kan inte bli annat än stillsamt och vackert.

President Barack Obama ska inviga det i dag. Det går att ses direkt på TV. Förstås. Runt de båda bassängerna, som är var och en 4 000 kvadratmeter stora, finns de nästan 3 000 namnen på de som fick sätta livet till.

Namnen på offren finns inskrivna i brons runt bassängerna. Ceremonin börjar 14.30 och pågår till 17.00. Går att se här. Eller här Expressens sändning.

Arktis polaris krymper

Polarisen är bland de minsta, som någonsin har uppmätts i år i september. Men då har man ju inte mätt så länge. Bara sedan 1972.

Riktigt ense är dock inte forskarna ifall denna yta möjligen är en halv procent mindre än förut eller inte.

Och ytan denna is omfattar är ändå nästan omkring halva USA, rätt mycket alltså för alla isbjörnar att springa omkring på och leta efter mat i form av sälar.

4,2 miljoner kvadratkilometer omfattar isen just nu. USA upptar som stat 9,8 miljoner kvadratkilometer. Men i Sydsvenskan tror de att polarisen omfattar 4,2 kvadratkilometer. Det är inte mycket.

Isbjörnarna beräknas till omkring 20-25 000 individer kring öar och land med is i Arktis. Dock finns de inte vid Nordpolen. De behöver både land och hav med is.

Forskare tror att redan sommaren 2030 ska hela området vid Nordpolen vara isfritt. Det har inte inträffat på 125 000 år. Sedan mätningarna startade har femtio procent av isen försvunnit. Och fredspristagaren Al Gore förutspådde att isen skulle vara försvunnen inom sju år när han fick Nobels fredspris år 2007. Det blir sommaren 2014. Vi håller koll.

lördag 10 september 2011

Ett uttjatat 9.11

Ja, ja, ja så är det då tioårsjubileum... för att två skyskrapor förstördes i USA och att Pentagon blev anfallet. Själv minns jag att jag tittade på CNN och såg det i realtid.

Mina tonårsbarn ville inte titta. De hade nog av verkligheten runt omkring dem. De ville inte ta in mer elände. Vi levde själva i det då. Ett eget litet kämpande varje dag, för att ha det något så när. Ja livet är så där. För de flesta människor.

Men här är nu det stora minnesmärket, något som förändrade världen. Jag har hört det till leda. Ja det ställde kristna mot muslimer, araber mot västerlänningar. Det sista stora krigiska kulturmötet, som finns kvar mellan två olika övertygelser om olika gudar. Eller är det möjligen samma Gud med olika ansikten?

Den muslimska inställningen är gammaldags och går ut på att kriga och förtrycka människor. Den kan helt enkelt inte bestå. Men jag har sett samma sak i min närmaste släkt: samma 1500-talsinställning gentemot kvinnor, samma förtryckande moral gentemot de som gick att trycka till. Så helt muslimsk är tydligen inte den där inställningen.

Den finns lite varstans. Jag har sett den hos den sk Broderskapsrörelsen, som numera inte får heta det, men som går ut på detsamma ändå. Peter Weiderud står i spetsen och ibland framstår han mer som muslim än muslimerna själva.

Det hela handlar egentligen om makt, sex och annat, som är grundläggande i människors liv, förutom överlevnad då. Och mot detta står högre värden, som rör sig om varför egentligen vi är här, om det nu inte handlar om att trycka till andra och sno åt sig alla pengar.

Religion är organiserad andlighet och består av maktpyramider , liksom att dra in materiella fördelar. Och att förmå människor att bli hjärntvättade och tro att de är med i ett religiöst krig. Denna totala motsättning, som kan uppstå, när gudarna är många på planeten, liksom föreställningen om de olika stammarna.

9.11 är en symbol för allt detta, som är obsolet i vår värld. Och det borde ihågkommas på det viset, inte genom att älta motsättningar. Det finns en oerhörd och ofantlig sorg i det faktum att det går så långsamt med den omändringen.

fredag 9 september 2011

Back for the future

Parkinsons är inte någon rolig sjukdom. Det finns inget botemedel. För att bidra till forskningen till denna sjukdom, så har Nike beslutat att auktionera ut 1 500 par av de skor, som fanns i filmen Back to the Future 2, där Michael J Fox, spelade huvudrollen.

Han har Parkinsons och har själv grundat en stiftelse för att bekämpa denna sjukdom. Skorna auktioneras ut på eBay.

Här är klippet från YouTube som berättar historien. Skorna kan dock inte knyta sig själva, eller flyga med den som bär dem.

En hemlös adlig Wachtmeister

Det finns 240 Wachmeister i Sverige, men bara en utan adress. Det är Carl Wachtmeister, som bor i Lund just nu och annars i Uppsala, men egentligen inte någonstans. Han är en äkta greve, släkt med adelsfamiljen, men han har försörjt sig själv sedan han var 15 år och varit uteliggare.

För att försörja sig har han en cykeltaxi, som han har tagit hit från Indien. I söndags blev den stulen. Cykeln var hela hans liv, hans arbete och hans hem. När den är borta kan han inte driva sitt lilla företag, som går ut på att köra kunder med cykeln.

Människor som läste om honom engagerade sig och en face-book-grupp har startats för honom.

En privatperson har nu hittat hans cykel vandaliserad. Den går knappast att använda längre. Dock finns det ljus i tunneln. En människa har erbjudit honom en annan cykel, fast av mindre modell. Han säger att han väl får tacka ja till den.

Varför hans adliga (och rika) släktingar inte kan hjälpa honom förtäljer inte historien. Men han själv har sagt att det inte är han som har tagit avstånd från dem, utan de från honom. Så kan det vara. Livsstilarna skiljer sig alldeles säkert för mycket åt. Trots hans företag. Olika falla ödets lotter.

torsdag 8 september 2011

Saab får ej rekonstruktion

UPPDATERAD

Saab får inte rekonstruktion för företaget uppfyller inte lagens krav för det. Kan inte företaget då äntligen gå i konkurs? Det vore väl en välgärning för alla.

Jag förstår att de 3950 anställda i Trollhättan hoppas fortfarande, men är det inte en lång och utdragen tortyr, när de aldrig vet om de ska få lön eller inte?

Vore det inte bättre att helt enkelt börja om från början. För konkurs betyder inte slutet, utan att andra tar över. Kanske inte Kina och Ryssland utan USA eller andra företag i väst. Men det vore väl bra?

Det var Vänersborgs tingsrätt och tre domare, som avslog ansökan om rekonstruktion. En sådan har Saab gått igenom en gång tidigare år 2009, så jag förstår att denna avslogs.

Låt Saab gå i konkurs!

Men VD Victor Muller ska överklaga beslutet till hovrätten. Det är hans plan C. Suck. Han ska dessutom "slåss till sista man", säger han. Vilket krig är det han utkämpar? Och mot vem?

Och i dag 9.11 tycker i stort sett alla som jag gjorde i går. Ibland tänker vi människor samma tankar. Vägs ände snart nådd.

84-åring körde på Reese Witherspoon

När Oscarsvinnaren och filmstjärnan Reese Witherspoon var ute och joggade blev hon påkörd på ett övergångsställe av en gammal dam, 84, från Santa Monica. Den gamla kvinnan blev förhörd av polisen, men fick sedan köra vidare.

Reese Witherspoon kördes i ambulans till sjukhus, men kunde senare under kvällen lämna detta. Hon återhämtar sig hemma.

Hennes skador var lindriga för kvinnan körde inte mer än omkring 30 kilometer i timmen när olyckan inträffade. Lika svårt som i Sverige att ta ifrån gamla körkort?

Reese Witherspoon spelade June Carter Cash i filmen Walk The Line och för den rollen fick hon en Oscar. Hon är gift med Hollywoodagenten Jim Tooth och de hade nyligen kommit tillbaka från semestern.

onsdag 7 september 2011

Danska familjen släppt

Den danska familjen, som togs tillfånga av pirater utanför Somalia är på väg hem till Danmark. Det meddelar danska UD.

Det ska ha kostat 27 miljoner att få dem fria, men det är inga officiella uppgifter. Sedan i februari har de suttit fångna hos piraterna i Somalia. Familjen består av två vuxna och tre barn. Också ett par vänner till dem fängslades.

De mår alla bra enligt utrikesdepartementet.

Frågan återstår fortfarande varför dessa föräldrar tog med sina tonårsbarn på denna farliga resa.

Enligt piraterna har de fått 3 miljoner dollar för att släppa familjen, drygt 19 miljoner kronor. Danska staten har inte bidragit till lösensumman, eftersom landet av prinicip aldrig betalar lösen.

Ring mamma istället för SOS

Det är lärdomen av att ännu en ung människa har dött när hon inte fick ambulans. Det beror uppenbarligen av fördomar, tron på att 22-åringar inte dör. Men det gjorde Jill Söderberg.

Hon hade råkat ta två mediciner, som tillsammans slog ut hennes andning. Hon dog samma dag, som hon förgäves hade vädjat till SOS Alarm att få hjälp.

Det är en parallell till Emil, som den 30 januari i år också vädjade om ambulans, men inte fick någon. Detta med Jill Söderberg från Timrå hände också i januari i år.

Det tog nästan en vecka för familjen att hitta henne död i hennes lägenhet. Lärdomen av dessa båda fall är att det går inte att lita längre på SOS Alarm. Ring mamma och pappa istället. De hjälper fortare.

I Jill Söderbergs fall så ringde hon och en kompis under tre dagar till SOS Alarm och försökte få hjälp. Den 17 januari, den 19 januari och den 20 januari. Hon avled den 20 januari.

SOS Alarm säger att sjuksköterskan som tog hand om fallet var mycket empatisk. Räcker det? Lita inte på experter. Du själv vet bäst hur du mår. Sök hjälp av de närmaste! Låt dem ta dig till sjukhus. Inte SOS Alarm. De tror inte att 20plussare kan vara dödssjuka.

Här förklaras att SOS Alarm inte hade vägrat skicka ambulans, utan följde reglerna. De regler som landstinget hade satt upp.

Något trillar uppenbarligen mellan stolarna: ansvaret för de sjuka. Sjuksköterskor måste tydligen lära sig att fatta beslut på egen hand och inte slaviskt följa regelboken. Står det där att 20plussare inte behöver ambulans?

tisdag 6 september 2011

Soldater vill vara bra pappor

Soldater i Afghanistan har stött Fathers 4 Justice, därför att de vill uppmärksamma premiärminister James Cameron på den situation de är i när de är borta från familjen. Tryck på de blågröna bokstäverna ovan och titta på soldaterna.

Deras frånvaro kan orsaka skilsmässor och detta innebär att de ofta inte tas på allvar som pappor. Allt handlar bara om mammorna och barnen.

Alldeles nyss diskuterades detta på Sky News, där man kunde förstå papporna. Dock riskerar soldaterna att få reprimander från sina överordnade. De protesterade i full utrustning på uppdrag.

Fathers 4 Justice har funnits i tio år i England och den 24-25 september kommer de att hungerstrejka utanför Buckingham Palace. Organisationen tycker att premiärministern inte lyssnar på papporna. Han använde istället Father´s Day (som inföll den 19 juni i år i England) för att attackera papporna.

Grundaren Matt O´Connor tycker att alla möjligheter att föra pappornas talan är uttömda genom de vanliga politiska kanalerna. Det som återstår är hungerstrejk och andra kampanjer, som blir uppmärksammade i medier.

Han vill att pappor och farföräldrar ska ha lagstadgad rätt att träffa sina barn och barnbarn.

måndag 5 september 2011

Ola Lindholm gör det svårt för sig

UPPDATERAT

Han har konsekvent gjort det genom hela detta solkiga fall av gripande för intagande av kokain. Han vill inte ens inför rätten i dag berätta vad som har hänt.

Helt oskyldig är han dock och det har med hans privatliv att göra, att han hade de substanser han hade i urinen. Så det kan han inte tala något mer om.

Klart är att han därmed lämnar fältet öppet för spekulationer. Vem skyddar han? Om någon har fått honom att inta kokain utan hans vetskap, så vet han tydligen nu i efterhand hur det gick till.

Jag skulle tro att han hittar på. Det är den intuitiva känsla jag får. Han vill framstå som den oskyldigt anklagade, som om han blir dömd, ändå är oskyldig. Den gode ridddaren i ny tappning.

Sveriges Television har önskat honom varmt välkommen tillbaka om han blir frikänd. Men hur kan han bli det om han inte berättar?

PS. Ola Lindholm kommer i kväll tisdag att gästa Karin Hübinetts nya talkshow, som startar 21.30. Men varför han kommer dit vet inte ens programledaren. Kommer han att berätta då? Ska han släppa bomben i detta SVT1:s program och berätta det han inte ens kunde berätta inför rätten? Spänningen är olidlig. Obs ironi! DS.

PSPS. Jag såg honom. Det var precis så förutsägbart, som tänkas kan. Varför satt han överhuvudtaget i TV? För att han känner dom? Han hade ingenting att säga. Och de svåra frågorna uteblev. DSDS.

7 september 9:39: Läs också det Lars Lindström skriver i Expressen i dag. Nej Cirkus Wictoria har inga elefanter (som Ola Lindholm påstod), bara kameler och hästar. Ola Lindholm borde ha tagit hand om familjen istället för att ha umgåtts med ett underligt gäng.

den 12 september 2011:

Ola Lindholm blev dömd till 1 500 kronor i dagsböter. Han är skyldig.

Tidigare inlägg: Om när han hade kokain i kroppen från i maj. "Det torde redan stå klart att han får sina 30 dagsböter", skrev jag då...

Varför dog Sami?

Den man som dödade sin sjuårige son (mamman kallade honom Sammy i dödsannonsen) på Älvans väg i Umeå ska snart upp i rätten. Han tycker att sonen har det bättre nu. Här namnpublicerades mördaren och berättelsen om familjen djupnade.

Som alltid så framstår ändå hela historien, som overkligt mardrömslik. Varför bröt inte mamman med pappan? Under tio års tid levde de i ett misshandlande förhållande, fast hon försökte att göra sig fri.

Varför träffades de överhuvudtaget? I Turkiet dessutom? Han kom från Iran och flydde till Sverige. Hon var 19 år yngre. En trofé för den gamle mannen, som ville ha en fru? De gifte sig en månad efter att de träffades på Cypern. Vad visste hon om Sverige? Vad visste hon om mannen? De är båda kurder.

Namnpubliceringen är det som har diskuterats mest. Skulle man ha publicerat pappans namn? Varför inte? Han är häktad och ska rannsakas för mord.

Han själv nekar till mord, men erkänner vållande. Han menade inte att döda sin son. Han stack sin son med kniv sjutton gånger. Rättegången ska inledas den 13 september. Pappan har genomgått liten sinnesundersökning.

Här är domen. 

söndag 4 september 2011

Varför dejta Ernst Billgren?

UPPDATERAT
Denne konstnär, som har setts på stan med gråtande ny flickvän. Varför bry sig om honom? Men det gör Julia Hellberg, 25 år yngre än konstnären.

Han skiljer sig inte utan bor kvar på samma adress som hustrun Helene Billgren och där bor också sonen Sigfrid 21 år. Nog skulle Julia passa bättre som flickvän till sonen, än till pappan?

Och varför sitter hon och gråter offentligt? Har hennes nya pappa varit elak mot henne, dominerande, kontrollerande? Jag bekymrar mig verkligen om hennes framtid. Dock bor hon själv ensam i en egen lya, inte inneboende hos de andra.

1 mars 2012
Numera bor de båda dock tillsammans: Julia och Ernst således och skilsmässopappren är inlämnade och ingen betänketid behövs, enligt det gifta paret. Julia är 28 år och Ernst är 54.

Hur många barn ska de ha? Ernst har tre sedan tidigare. Andrea 34, Elsa 26 och Sigfrid eller Sigge 22 år nu då i år. Helene Billgren bor tillsammans med sonen på Östermalm. Ernst har bytt upp sig 31 år. Vilket kap! Julia är yngre än hans äldsta dotter. Blir det inte lite underligt i längden?
21.12.2013
Ovanstående inlägg kom upp bland de tio mest lästa nu i veckan på min blogg. Jag begrep ingenting tills sambon uppmärksammade mig på att Konsums/Coops medlemmar fick sig till livs en intervju med konstnären i bladet de får. Magda Gad har gjort intervjun. Där fick man veta att han bor i en våning i Vasastan med alla rum tapetserade i olika färger: hallen är röd, vardagsrummet grönt, gardinerna rosa och i köket har han målat dit kastruller på spegelglaset vid diskbänken. Så det ser ut som om det alltid finns disk framme. 

Sambon Julia Hellberg har numera hunnit bli 30 år och han själv 56 står det i tidningen. Han är en riktig lyxlirare för han har flera lägenheter i Stockholm. Han är skriven på Södermalmstorg på Söder. Bara han bor där enligt mantalsskrivningen och dessutom bor han i Thailand halva året. Frukosten äter han alltid ute. Han gillar stark mat. I den lägenhet, där intervjun äger rum bor bara Julia Hellberg enligt mantalsskrivningen, men ändå är de sammanboende enligt intervjun. Kanske de bebor varsin lägenhet numera?

Han är alltid lockad av självständighet, för vi är gruppvarelser och vi är beroende av tiden och kulturen vi lever i, säger han. Det hela blir robotiserat, en automatik som man går runt och förvaltar och då blir det ingen mening med att gå upp på morgonen. Rädd för döden är han inte för han har aldrig provat på den. Han vet ingenting om den och har ingen bild av den. Själv är han inte intresserad av tyckande utan vill veta hur det fungerar. 

Han skulle ju kunna få en nära-döden-upplevelse då kanske? Någon gång i sitt liv. Undrar hur han skulle hantera det? I konsten. Gul lök har han alltid hemma för det motverkar dålig cellbildning och cancer. Han har inga besticksknivar hemma, bara gafflar och skedar för så äter man i Thailand. Eller också är förklaringen att han har flera hem i stan. Vem vet?
18.4.2015
Här är fortsättningen på denna livshistoria. Han byter namn till Wilhelm von Kröckert eller har alltid hetat detta?
18.6.2019
 Livet går vidare längre än så. Det senaste är att han och ex-frun gör en SVT-såpa för våra skattepengar. Ska sändas våren 2020.