tisdag 31 januari 2012

En person död i bilolycka

Föraren av en personbil avled i dag på motorvägen till Värmdö vid Hålludden. Jag åkte förbi när det hade hänt och polisen stoppade alla bilar från att åka ut på motorvägen.

Hur olyckan har kunnat hända är en gåta. Det var soligt och klart väder vid 11-tiden. Måste röra sig om för hög fart. Som tur var så hade bussen, som han krockade med inga passagerare, utan bara busschauffören, som nu är förd till sjukhus. Han fick benbrott. Håll låg hastighet även om det är en torr motorväg.

Bilisten lär ha studsat först mot vajerräcket i mitten och sedan vält, flugit över det rakt mot bussen. Stor otur för den föraren. Det var bara flaket kvar av minilastbilen, helt avskalad, framdelen krossad. Den avlidne är en 40-åring bosatt på Värmdö.

Vila i frid Marcus Tooming.
2.5.2013
I dag visar Sofias Änglar hur de hjälper busschauffören Anders Sahlgren på Lillsvängen med hans stuga i Nacka. Han har en sportstuga från 50-talet (liknar vår ursprungliga) och han bor ensam. Svårt för honom att göra något eftersom han blev av med foten i olyckan som jag beskriver ovan. Hoppas Marcus har det bra i himlen fast han var skyldig till olyckan!

Jag blir på sånt skojhumör

UPPDATERAT
När jag läser författarförbundets ordförandes lilla drapa i kulturdelen av DN i dag. Han känner hur vargarna nafsar honom i bakhasorna, eller hur var det nu? Nä det var han själv som anförde en vargflock. Ja det kan jag tänka mig att han längtar efter.

Det är en urmodig roll han har där i Författarförbundets tjusiga lokaler, som är helt gratis för denna vackra organisation. Jo, jag har varit där, eftersom jag är författare och ett tag var med i detta förbund, men det insåg jag snabbt att det där är inte annat än en underavdelning till Fi och andra obskyra organisationer, så jag gick ur.

Jo Mats Söderlund gick ut och deklarerade att han skulle rösta med Fi då 2006 och säkerligen gjorde han det 2010 också, för han bor tillsammans med sin fru Susanna Alakoski här ute i Gustavsberg. Hon i sin tur har varit pressekreterare åt Gudrun Schyman och de båda träffades på Ängsviksgården, Schymans eget lilla kollektiv här ute.

Jag förstår att Mats Söderlund känner sig hotad av den nya tiden, som äntligen har stundat, fast inte i huvudet på författarförbundets ordförande. Naturligtvis. Han kommer alltid att vara kommunist. De ränderna går inte ur.

Särskilt mycket gillar jag hans huvudbonad. Den som han fick när han var i Afghanistan och deltog i kriget mot amerikanarna. Nä, jag bara hittar på. Inte har han varit i något krig inte. Och någon anförare för en vargflock är han inte heller. Han går i Alakoskis ledband.

1 februari 2012
För ordningens skull har nu Bengt Ohlsson avslutat debatten (?) med ett inlägg. Lite synd att han inte ställde upp i alla soffor och paneler, tycker jag. I framtiden blir det självklart att vi kommer att se på 1900-talet och framåt som århundraden då människor greps av -ismer.

De kände sig tvungna att tro på något utanför dem själva, att vissa människor tillhörde eliter, som gick före och att vissa hade kontakt med makter, som inte andra hade.

Jag kan förstå att Bengt Ohlsson inte ville sitta i soffor, för han är inne i den elit, som han själv häcklar. Jag slutade där för många år sedan och det var en sekt. Och det medberoende man som journalist råkar ut för där är svårt att göra sig fri ifrån.

För mig är det nu så länge sedan jag slutade i början av 90-talet att jag har gått över till något annat, men det tog som sagt tid. Vi lever i ett litet land och man får inte ha en annan mening än den rådande. Men detta håller också på att luckras upp nu.

Som sagt i framtiden kommer vi att se detta klart ansikte mot ansikte medan nu ser vi som i en dimma, på ett dunkelt sätt eller såsom i en spegel. Och det har ingenting med katolicism, kommunism eller andra icke förnuftiga -ismer att göra.

Stackars flyktingar

Inte nog med att maten inte var god på Nalles i Arboga, utan att de måste protestera mot köttbullar och makaroner och pannbiff med brunsås från golfrestaurangen, tills de fick pizza levererad direkt från stan. Nu i natt tog det eld i restaurangen på området och hela anläggningen brann ned.

De drygt 80 flyktingarna är nu omhändertagna av kommunens krisgrupp, några flyktingar fick rökskador och fördes till sjukhus. Inte nog med att de har flytt sina hemländer, utan nu brinner deras boende ned. Ännu en stressfaktor i det iskalla, vintriga Sverige.

måndag 30 januari 2012

Att bese överklassen

Det har bla Peter Kadhammar gjort tillsammans med ett tiotal andra journalister. De åkte buss ut till Solsidan och tittade på de välmående och sedan har de skrivit om detta.

Överklassafarin har väckt känslor säger han och det är så förvånande. För Rosengård har ju skärskådats massor med gånger, men det brukar inte väcka sådant.

Min lokaltidning Nacka Värmdö Posten har också gjort bussturen och de förfasar sig över äggkastning mot bussen.

I Svenskan så föreslår en kommentator:
Jag tänkte anordna ett underklass-safari då vi åker Porsche Cayenne genom Rinkeby och pekar ut byggnader som det bor fällda brottslingar i, för att inte nämna vilka av kvarteren som har högst arbetslöshet och lägsta skrivkunnighet. Efteråt vaskar vi champagne från mitten av förra århundradet.


Det vore inte lika kul förstås, då skulle det bli ett ramaskri om hur hemska och rasistiska dessa människor är. Det är skillnad på folk och folk. Och Peter Kadhammar skulle inte kunna kalla de som kastade ägg eller annat för pöbel, som han gjorde här.

Sexbarnsmamma rövade bort barn

En sexbarnsmamma i Nynäshamn har rövat bort sina två äldsta barn från deras pappa. Hon har konsekvent skickat tillbaka alla presenter till dem till jul och födelsedagar. Barnen har inte fått prata med sin pappa i telefon, inte fått träffa honom när han försökte komma förbi.

Hon anklagade honom falskt för sexuella övergrepp. Det gick aldrig till rättegång eftersom anklagelserna var så absurda. Det är helt riskfritt för en mamma att göra detta i dagens Sverige. Hon får inte något straff. Hon och socialen tillsammans har hjärntvättat barnen, så att de inte ens nu, när de är äldre vågar kontakta sin pappa.

De bor fortfarande hos henne och är i hennes grepp. Hon har berövat dessa barn deras pappa och hela den släkt, som kunde ha funnits där för dem. Detta är vad som händer i ett samhälle, som inte tror att båda föräldrarna är bra för barnen.

Ett samhälle, som bekänner sig till feminismen, orsakar dessa skador på barnen, som enbart har sina mammor att ty sig till, när pappan stöts bort. Nu på 2000-talet borde vi gå över till något nytt, där vi äntligen ser att barnen behöver båda sina föräldrar. Att socialen hjälper till att hålla pappor och därmed en hel släkt borta borde vara förlegat.

De här båda barnen är det redan för sent att hjälpa, men om Barnkonventionen fungerade skulle sådant inte behöva hända. Sverige har ratificerat denna FN:s konvention, men ännu inte gjort den till lag.

lördag 28 januari 2012

Björn blev putt

UPPDATERAD
Det förstår man ju om han/hon blev väckt i vintersömnen. Det var en älgjakt, som gick snett och istället lyckades en jägare väcka björnen.

Det ska man som bekant inte göra. Mannen lyckades själv larma bror sin med hjälp av sin mobil. Och han har förts till sjukhus. Han var vid medvetande.

Vart björnen tog vägen vet man ännu inte. Och snart är det mörkt, så det blir ingen björnjakt i dag åtminstone. Låt björnen vara i fred, tycker jag. Den somnar nog om igen. Fast tyvärr sägs nu att den är skadeskjuten. Eftersök görs i morgon.

Det var söder om Bollnäs detta hände vid Kilafors. Jakt på älg är lagligt till 31 januari. Det finns omkring 3-400 000 älgar i Sverige. Kring 100 000 skjuts på hösten. Björnarna är några tusen i Sverige.

10:45 29 januari 2012
Björnen är hittad och avlivad. Den var skadskjuten och det var en hanne. Enligt skytten själv så hade hunden väckt björnen.

De är tillbaka igen

Det märktes när socialdemokratiska partisekreteraren Carin Jämtin, sminkad, samlad och välkammad satt i morse i TV4 och rekapitulerade vad som hade hänt.

Jag känner igen hennes lugna stil. Den fanns omkring mig när jag var liten och finns fortfarande bland kvinnorna i min släkt. Denna utstrålning av trygghet och att livet är bra, även i fattigdom, som mina släktingar alltid har förmedlat.

Detta är viktigare än ett partiprogram. Och är raka motsatsen till det som har framkommit under det senaste decenniet, när ett slags hysteri har präglat kvinnorna. Denna sorts galenskap, som uppstår när kvinnor inte står på god fot med sig själva, utan är infångade i en konkurrens med männen.

Vi är olika sorter män och kvinnor. I grunden. Och vi kompletterar varandra. Gott så. Hela den historiska utvecklingen av oss är inte något som kan försvinna. Även Stefan Löfven utstrålar denna grundtrygghet precis som vår statsminister Fredrik Reinfeldt. Kanske kan det äntligen bli någon ordning nu på Sverige.

Två år i isolering utan dom

Det råkade Stephen Slevin ut för i New Mexico. Han sattes där för att han hade kört bil berusad och eftersom han ansågs självmordsbenägen.

Efter två år släpptes han utan dom. Under tiden i fängelset kunde han inte klippa sig, raka sig och drog till och med ut en tand själv, eftersom han aldrig fick någon vård.

Han har nu fått 22 miljoner dollar i ersättning av domstolen i Santa Fe för sitt lidande.

fredag 27 januari 2012

Nio miljarder till världens barn

Det önskar sig Unicef på det nya året. Somalia, Kongo, Sudan, Etiopien och Kenya är utsatta länder i Afrika, som behöver hjälp. Yemen och Pakistan behöver också mycket hjälp.

Överallt pågår krig och olika svältkatastrofer. Barnen lider mest. Är det då någon idé att vi hjälper dem? Naturligtvis talar bilder på barn till våra hjärtan, men hur länge ska hjälpen bestå?

Så länge länderna krigar och de fattiga aldrig får det bättre, för de tror att de måste ha många barn, så lär det aldrig blir annorlunda. Jordens resurser kommer inte att räcka. Det har inte gjort det på lång tid.

Halva Afrika behöver ständig hjälp. De nio miljarderna är bara till akut katastrofhjälp världen över. 

Värst är det i Somalia. Där pågår helvetet på jorden. Tänk att Sverige inte skulle ha förändrats sedan andra världskriget. Alla skulle fortfarande jobba med jordbruk och boskapsskötsel. När vädret slog om så skulle befolkningen svälta. Men fler och fler barn föddes, så att befolkningen hade ökat med det dubbla.

Hälften kan inte läsa. Terrorgrupper härjar i landet, pirater tar båtar utanför kusterna. Rika människor tillfångatas och länderna de kommer ifrån krävs på pengar.

FN:s olika biståndsorganisationer krävs på pengar och Röda korset, för att de ska hjälpa de svältande barnen. Befolkningen flyr till Kenya och Etiopien, så dessa länder behöver också hjälp. Där finns några hundratusen. Till Norden och Sverige flyr också människor. Här i vårt land finns ungefär 35 000. 

Är det någon idé att lägga plåster på såren? Något är i grunden fel i dessa länder. Men alla som vill ska naturligtvis skänka hjälp akut till barnen. Nio miljarder behövs som sagt världen över. Bara till Somalia behövs omkring en miljard svenska kronor.

Carin Jämtin var favorit

UPPDATERAT

Det var henne de ville ha, precis som jag skrev tidigare, så skulle hon ha blivit en lisa för det socialdemokratiska partiet, men hon ville inte. Absolut nej.

Stefan Löfven var tredjehandsvalet och han sade ja till slut efter övertalning. När detta val diskuterades nyss i Gomorronsoffan så såg Stig Malm honom redan som statsminister medan kvinnorna i soffan såg honom som en partiledarkandidat.

Det återstår en del innan Stig Malm får bestämma. Det är helt uppenbart att det finns olika meningar i partiet fortfarande. Samtidigt sa kvinnorna att Stefan Löfven är ödmjuk och lyssnande, lite kvinnlig med andra ord.

Socialdemokraterna gjorde genast upp med regeringen om EU:s nya finanspakt, något som Håkan Juholt absolut hade motsatt sig. Ett tecken på nyordningen.

Och Sven-Erik Österberg förstärker detta med det här uttalandet:

- Jag har inte varit så glad sedan jag fällde min första 18-taggare 1991, säger han. Det varierade dock vilken kaliber det var på älgen, fanns både niotaggare och 19-taggare. Men till slut blev också Expressen överens med resten om 18-taggare.


Inte en tanke på vad som hände politiskt på 90-talet då socialdemokraterna var med och förstörde vår ekonomi i grunden med den socialdemokratiske riksbankschefen Bengt Dennis. Han som höjde räntan till 500 procent.


För att ta udden av den feministiska kritiken så har Stefan Löfven redan uttalat att han är feminist. Och han valdes till partiledare. Vilken överraskning!


torsdag 26 januari 2012

Raseriutbrott över saknad iphone

En pojke fick ett utbrott och slog sönder möblerna i sitt rum, när han upptäckte att hans mobiltelefon saknades. Polisen kom dit i tron att det var något bråk, men det var enbart pojken som var rasande.

Det var nu inte ett villabråk med någon rik familj, som tyckte de hade råd att ge sin pojke en mobil för så där 5- 6 000 kronor. Nej det var en flykting på ett boende i Skåne, som blev så utom sig.

Flyktingpojkar har det bra. De har råd med dyra telefoner och får betalt av samhället annars för boende och mat. Nya möbler bjuder vi på naturligtvis! Pojken kunde väl inte rå för att han blev lite vresig. Det är inte lätt att vara flykting.

Stefan Löfven är en man

UPPDATERAT

Och ex-partiledaren Göran Persson sade nyss i Gomorronsoffan att den nye partiledaren är en man. Socialdemokraterna är långsamt på väg neråt fortfarande och inte kommer väl en metallordförande att hjälpa.

Betyder det att det är slut på kvinnotiden. Att kvinnorna får stå åt sidan för en rejäl manlig politik, så att inte fler anhängare försvinner till sd. Ja det behöver i så fall socialdemokraterna. Att ta hand lite om papporna och de män, som har fått stå åt sidan för alla kvinnor.

Inför valet 2006 bekände sig Göran Persson och alla politiker till feminismen. Men svenska folket gillade aldrig denna politik, som helt spårade ur år 2010 då Julian Assange blev anmäld för våldtäkt av socialdemokratin i form av Anna Ardin.

Ifall det nu blir Stefan Löfven så ska han sitta till ordinarie kongress nästa år och då bli vald. Han ska vinna folkets hjärta under tiden. Och att Göran Persson ställer upp i Gomorronsoffan är en del av denna kampanj. Han var där för att prata om nazismen och koncentrationslägren, en klar vinkling mot höger.

Jag kan höra hur tongångarna har gått i de inre kretsarna: vi måste stoppa den marsch mot höger, som pågår i svensk politik. Det är krig nu igen. Andra världskriget.

9:00
Det är bekräftat att Stefan Löfven blir ny partiledare.

12:16
Han har en gullig fostermamma, Iris Melander, 82 år,som sade till Allehanda att: han ringde i går och berättade, men sade att det skulle vara hemligt till och med fredag. Är det inte torsdag i dag?

Och han kan inte debattera i riksdagen eftersom han inte sitter där. Istället ska Sven-Erik Österberg göra det så partiet kommer att halta fram på tre ben fram till nästa år. Minst. Och han var också svår att övertala.

Vackert norrsken

Norrsken från solen har "drabbat" jorden. Flygplan har ändrat rutterna för att instrumenten inte skulle påverkas.

Detta vackra naturfenomen, som många människor kunde glädja sig åt, kan slå ut elektroniska instrument. Det är elektroner som kraschar in i vår atmosfär, som åstadkommer detta fina fenomen.

Norrskenet kunde ses långt söderut i Sverige i Göteborgstrakten. En viss oro fanns att detta skulle påverka teknik mer än det gjorde.

I England och Skottland syntes också det gröna norrskenet och ända ned till Cleveland i USA kunde det ses spraka på himlen.

onsdag 25 januari 2012

Emilie Lörhammer utnyttjas i propaganda

Hon är en tolvåring, som är sjuk och nu används hon i propagandan om hur illa ställt det är i Sverige. Hon har ingen omgivning alls utom sin mamma.

Ingen alls som kan hjälpa till. Inte en enda människa i hela världen. Släkten Lörhammer finns således inte. Förutom mamma då, som är den enda i världen och som har 6 000 kronor i månaden för att ta hand om sin flicka.

Och nu är deras bostadsrätt, en villa i Enköping, utmätt av kronofogden, värd omkring en miljon. Vilken värld! Ja socialbidrag har man aldrig kunnat få i det här landet när man själv äger fast egendom. Så har reglerna alltid varit.


Stackars Emilie hoppas att hon kan få behålla sin hund, trots allt. Detta är som på 30-talet nu igen, när fattiga inte ens hade råd att ha hund. 

Det är Aftonbladet som kör en artikelserie om denna flicka och vad ska resultatet bli? Att någon rik miljonär går in och köper ut dem från kronofogden? Och att denne ställer upp och betalar mamman för att ta hand om flickan?


Stackars Emilie inte nog med att hon har varit sjuk. Nu ska hon få skulden för att mamma inte kan ta hand om henne. Och för att släkten är obefintlig.

Läkare har konstaterat att Emilie inte längre är sjuk. Och Aftonbladet ser inte ens vad de gör utan skriver en ledare om henne. Bottennapp!

Tvångsamortering

Nu vill finansborgarrådet (m) Sten Nordin i Stockholm tvinga människor att amortera sina lån. Ja det betyder att en del människor tvingas gå från hus och hem.

Vad är det för underlig politik? Att inte amortera borde vara en mänsklig rättighet. Bankerna har ingenting emot det för det gör ju att de tjänar mer pengar. Ägare av bostäder har ingenting emot det heller, för det gör att barnfamiljer har råd med sina lägenheter och hus.

Bo måste alla göra och betala för det måste alla göra. Frågan är om poltikerna ska bestämma också över det privata ägandet. Hur det ska gå till in i detalj.

Är de som äger bostäder barn, som måste styras i sin ekonomi? Mycket underlig inställning till människor. Låt dem bestämma själva över sina tillgångar. Sten Nordin har gått på all skräckpropaganda om bostadsbubbla. Klåfingrigt!

tisdag 24 januari 2012

Löss orsakade brand

Ingen vet längre hur man avlusar sängar och sängkläder. Någon försökte döda lössen i en bastu, vilket orsakade brand.

Inte så smart. Hur hade det varit med Anticimex? Eller ville vandrarhemmet inte att andra skulle få vet att det fanns löss i deras sängkläder?

Nu vet alla, eftersom det började brinna i bastun och kring sju-åttahundra personer måste evakueras. Det hade varit smartare att lägga ut sängkläderna i kylan, då dör också lössen.

Ett känt offer för den rökning med cyanväte, som användes mot löss i början av 1900-talet är poeten Dan Andersson. Han hittades död i ett sanerat rum i Stockholm 1920. 

Löss beror på att vi reser så mycket i världen, så nu har vi det som för hundra år sedan återigen. Vägglöss gömmer sig under dagen och kommer fram igen på natten. Det lönar sig alltså inte att avlusa bara sängkläder.

TV4 News

Denna nyhetskanal startade i dag och halva dagen har jag följt med. Det blir lätt att vänja sig vid att alltid ha nyheter.

Jag föredrar alltid fakta framför fiction och tar alla chanser att få veta mer om den verkliga verkligheten. De har intervjuat Morgan Johansson, som tackade ja (om han får frågan) till att bli partiledare i dag.

De kör vädret om och om igen och de berättar i nederkant om att innebandytränaren är polisanmäld (ja den sexistiske, inte den som förtalade pappan).

EU skärper tonen mot Grekland just nu i rutan med vår finansminister som har understrukit att Grekland måste kritiseras hårt.

Vi har Canal Digital och där är det kanal 99, som gäller.

Falsk ödmjukhet är ett arv

Så ser det ut i socialdemokraterna att man ska säga nej. Det gjorde Göran Persson hur länge som helst innan han sade ja till slut.

Folket har varit så där i århundraden i Sverige, nedvärderat sig självt, hållit tillbaka sig själva. Så skulle man göra förr i tiden. Det gjorde min släkt också.

Dessa torpare och egendomslösa var helt enkelt ingenting, utan kunde kalla sig själva för tattare och verkligen framhålla hur obetydliga de var.

För om man gjorde sig större än man egentligen var så kunde man råka illa ut. Det var hårda nypor från överheten förr i tiden.

Vi har lite svårt att begripa hur påpassade människor var i det feodala Sverige, som inte upphörde förrän under andra världskriget, då torparna inte längre behövde göra dagsverken åt godsägarna.

Jag har en förfader, som finns antecknad än i denna dag, för att han ansågs ha stulit en mössa. Det var godsherrarna på Engsö slott vid Mälaren, som antecknade detta om en av sina torpare.

"Olåfligt tagit mössa den 18 januari 1853, upptäckt, varnad, bör noga observeras som opålitlig." Så står det fortfarande i de gamla pappren.

Och naturligtvis hade herrarna rätt och inte torparen. De hade rätt att döma. Det där lever kvar.

Det finns kvar i den enorma mobbning och ibland ren förföljelse, människor råkar ut för när de skriver på internet. Det ligger helt enkelt instinktivt i folket att trycka ned andra, som säger sin mening högt och beslutsamt.

Det är ett självförtryck och det är alltid de till vänster i politiken som är värst. För de identifierar sig själva som nedtryckta. Och de har rätt att hoppa på andra. De tycker att andra ska vara på samma bottennivå, som de själva.

Det där går att bryta, men då måste människor se in i sig själva och begripa varifrån de har fått dessa tankar om sig själva. Så länge människor inte ser sig själva som jämlika med andra, så kommer de att förtrycka sig själva.

Så sluta upp med den falska ödmjukheten i socialdemokraterna. Den kommer från godsherrarnas och de egendomslösas tid. Gör hela partiledarvalet offentligt och låt alla kandidater stå upp för sig själva!

Friggebod för studenter

Ännu mindre än en friggebod faktiskt, bara knappt 9 kvadratmeter är det lilla huset på, som är tänkt för studenter.

Dock innehåller det allt, som en person behöver, som pentry, dusch, sovloft och toa. Ljust med fem fönster och halvmetertjocka väggar, som isolerar. Framtidens boende?

Det lilla huset finns i Lund, men ingen bor där ännu. Egentligen får man inte bo i ett sådant hus. Allt ska vara handikappanpassat i våra dagar så det minsta huset borde vara kring 25 kvadratmeter.

Hyran skulle gå på 2 500 kronor i månaden.

Sveriges minsta lägenhet är på 9 kvadratmeter, ligger i Stockholm vid Tegnérlunden och såldes senast för 940 000 kronor. Då hade den inte något kök.

söndag 22 januari 2012

Thomas Bodström ligger bäst till

UPPDATERAT

Han ligger högst i de mätningar som frågar svenska folket vem de vill ha som partiledare. Men Pär Nuder kan vara ett troligare namn, förutom Carin Jämtin, som ligger bra till.

Pär "Köttberget" Nuder vore ännu ett katastrofnamn. Det skulle göra att det gamla består. Thomas Bodström är en flashig kändis, men är inte heller bra. För trendkänslig.

För partiet vore Carin Jämtin en lisa, en säker och trygg kvinna, som inte skulle göra bort sig.

16:51

Men som vanligt säger nu alla nej och någon ska övertalas.

23.1.2012 8:36

Thomas Bodström vill inte själv bli partiledare. Familjen går före påstår han. Hans barn är snart stora, så om han vill bli partiledare finns det utrymme. De äldsta är 20 och 17. De yngre 12 och 8. Ser tjusigt ut att skylla på familjen.

Han vet dock minst fem män och kvinnor, som vill bli det, säger han. Träd fram, träd fram! Detta är en angelägenhet för alla. Inte bara för den närmaste kretsen.

I morse diskuterades i TV två vägar att gå: att köra på det gamla spåret och utse en partiledare, som "väljs" (nordkoreaversionen) på den ordinarie partikongressen nästa år eller att göra processen kortare, mer öppen och utse en partiledare på en extra kongress.

Den längre processen är självmord för partiet naturligtvis. Men de har ju redan skjutit en partiledare enligt Carin Jämtin, som om igen upprepade, att detta, som har hänt, kan bara jämföras med när statsminister Olof Palme blev skjuten 1986. Vad som helst är möjligt i detta parti innan de verkligen når botten.

De har inte begripit att vi har gått in i ett nytt århundrade, utan valde Håkan Juholt för att han befann sig i 20-30-talet och lät bra när han upprepade gamla floskler från den tiden. Detta visar hur långt bort från folket detta parti befinner sig.

De har inte begripit att den tidens motsättningar inte finns längre. Jag är själv en produkt av en dotterson till häradshövdingen i Västerås och en fattig torparflicka från Skärsholmen två mil utanför Västerås.

Hela detta samgående mellan klasser skedde på 1900-talet, men vänsterfalangen inom politiken uppför sig som om vi fortfarande har dessa ekonomiska stora motsättningar i landet. Där en del av folket ännu inte har mat för dagen.

Vi behöver ett nytt Sverige

Det är inte enbart en ny socialdemokratisk partiledare vi behöver i Sverige, utan ett nytt sätt att se på vårt land.

Jag, som nyss har gått igenom min släkts historia, har sett hur vi på två generationer har förflyttat oss från att bo i ett torp utan varken vatten, avlopp eller el, utan fast egendom och beroende av ett gods, till att bli fria markägare och elektroniskt uppkopplade mot hela världen.

Min mormor och morfar bodde så, som många människor i alla tider hade bott, i ett självhushåll med djur och lite odlad mark, med fiskevatten utanför dörren. Jag bor på landet, men i ett mer än dubbelt så stort hus, som de gjorde och utan att behöva arbeta hela dagen, för att få mat på bordet.

Hela denna materiella förvandling av samhället ägde rum på 1900-talet. Det innebar att alla fick det bättre. Det som återstår nu är att förvalta det som har skapats, att inte låta girigheten och maktfullkomligheten hos den nya och gamla överklassen göra så, att vi ger bort vårt land till nya godsägare.

Det jag själv har saknat länge i den politiska sfären är förnuft. Det är enkelt att se att dessa människor, som kallar sig socialister och kommunister har fastnat i föreställningar, som inte gäller längre. De lever kvar på min mormor och morfars tid i sina idéer.

De har dragit dessa idéer så långt att det har skapats offer av halva folket. Halva befolkningen måste skyddas mot den andra halvan. Så tror människor. Den borgerliga politiken är indragen i samma vanföreställningar.

Min mormor och morfar skulle inte begripa vad detta handlade om. Mormor var inget offer för morfar. De båda försökte tillsammans överleva i ett samhälle, som hade vissa villkor på den tiden.

Men överklassens syn på sig själva från förra århundradet, har nu anammats av hela samhället. Kvinnor är offer för männen. Detta synsätt befäster den uppfunna ordning, som säger att män i alla lägen är överlägsna.

Detta är naturligtvis inte sant. Först och främst är vi människor med olika egenskaper, födda in i en miljö och en omgivning, som är mer eller mindre utvecklad. Vi måste sluta att ljuga om att alla har samma möjligheter och att alla är lika inför lagen.

Så fungerar inte vårt samhälle. Det finns hierarkier. I ett friskt samhälle grundas dessa på att de som har mer makt och inflytande också står på en stabilare, bredare och mer erfaren grund än andra.

Sådana människor kan se längre och vidare och har tagit in mycket i sina liv, inte bara genom att lyssna till andra, utan också genom att se in i sig själva och se sina egna svårigheter klart.

Det som har hänt nu särskilt i det socialdemokratiska partiet är att detta parti har varit så vänt inåt mot sig självt, att delar av samhällsutvecklingen har gått dem förbi. Det handlar inte längre om att ta hand om arbetare och fattiga, utan mer reellt om att varje människa ska kunna finna sin plats i samhället på sina egna villkor.

Alla generationer står på axlarna av den föregående. Jag har gått igenom hela min släkt och sett hur många barn, som led och lider av fortfarande som vuxna, att ha blivit övergivna och bortlämnade av sina mödrar. Och hur ofta kvinnorna har tagit ifrån barnen deras pappor.

Detta för att kvinnor och barn har setts och ses som en enhet. En materiell enhet, som skulle få leva för sig, utan några män. Det var det sätt samhället löste - och fortfarande löser - den största motsättningen i vårt samhälle, som anses vara mellan man och kvinna.

Det går inte att ha det så i ett land. Alla föreställningar om detta är urmodiga. Barnen har en självklar rätt att stå i centrum. De klarar sig inte utan vuxna. Alla barn behöver sina föräldrar. Både pappa och mamma.

lördag 21 januari 2012

Äntligen!

UPPDATERAT

Det sägs att Håkan Juholt tänker att avgå. Det finns uppgifter till TV-kanalerna. Ja det är naturligtvis det enda rätta.

Nu har tiden stannat upp för ingenting går att göra när han sitter kvar. Han har verkligen blivit en jättepropp.

Det socialdemokratiska partiet har betett sig som om väljarna inte betyder någonting, inte vad vanliga människor tycker. De har uppträtt som om de i maktfullkomlighet kunde bestämma vad som helst inne i de slutna rummen.

Så kan inte en demokratisk politik fungera. Människor ser och hör. De är inte dumma. De känner instinktivt vad som pågår och vet vad de tycker om detta.

Pressträffen är i Oskarshamn i dag kl 15. Håkan Juholt ska tala till folket i ett köpcentrum. Och SVT 2 direktsänder därifrån.

15:03
Han lämnar med omedelbar verkan! Så fantastiskt!

SVT 2 kunde inte sända detta historiska! Skandal! Tekniska problem. TV4 och tidningarna sände dock, vilken tur. Varför betalar vi licens?

Här berättade han i oktober förra året att han är sambo med sina barn. Lät mycket konstigt! Och här kan ni läsa om hans grodor i november.

16:50

Socialdemokratiska partiet har aldrig haft en så extrem situation. Det enda som det gick att jämföra med var 1986 när statsminister Olof Palme blev skjuten. Det sade partisekreterare Carin Jämtin vid den presskonferens, där hon annars inte ville svara på några särskilda frågor.

Hon är ansvarig för partiet under den tid, som det inte finns någon partiordförande, men hur länge det kommer att vara vet ingen. Sverige står således på obestämd tid utan opposition.

Att jämföra med hur det var 1986 är lite grovt. Vem sköt nu? Det var väl partiet självt i så fall?

17:36

Och så Göran Greider, som säger att det var tidningarnas fel att Håkan Juholt fick avgå. Jaha är inte han själv chefredaktör för en tidning i Dalarna och kan inte han sitta i TV och plädera för sin sak?

Detta var helt enkelt den uslaste partiledaren något parti överhuvudtaget har haft. När han inte ens kunde hålla reda på vad som hade hänt när det gällde försvaret: att sd inte satt i riksdagen då, när beslutet om detta togs. Då ville han naturligtvis omedvetet eller medvetet inte vara partiledare längre. Vad han än sade.

Göran Greider överskattar huvudstadspressen och underskattar folkets mening. Han har själv sitt företag i Årsta. Det är väl också Stockholm?

18:50

Håkan Juholt gav den enda intervjun här i Östra Småland. Han har känt klassföraktet. De borgerliga tidningarnas ledarsidor gjorde karikatyrer av honom, säger han. Det är deras jobb att göra det. Han låter som om han aldrig har varit med i politiken förut.

fredag 20 januari 2012

Plågsamt

Hela dagen har jag väntat på att de ska säga att Håkan Juholt lämnar, men beskedet kommer aldrig. Hur är det möjligt att en partiledare kan sitta kvar, som har kört siffrorna i botten för sitt parti, som uppenbarligen har problem med minnet under stress, som inte ens jobbarna tror på länge.

Om svenska folket får välja så föredrar 87 procent den statsminister vi redan har. Medan 13 procent tycker att Håkan Juholt är den de har förtroende för.

Det är som att sitta vid en vaka vid en döende man. Hur det än går i dag (och det gick väl bra?) så är han förbrukad. Betongpartiet håller äntligen på att slås sönder. Det behövs.

Vi kan inte för alltid ha ett parti i det här landet, som alltid ska regera. Detta skapar korruption. När flera generationer har utgått ifrån att det alltid ska vara socialdemokraterna som regerar.

Det är bra att den trenden nu bryts ordentligt, säger jag som i större delen av mitt liv har röstat med socialdemokraterna. Aldrig mer.

onsdag 18 januari 2012

De heliga mammorna

Ja i morse satt de i Gomorronsoffan och drog om igen det vi har hört om Felicia Feldts uppgörelse med mamma Anna Wahlgren. De tre var Kerstin Brunnberg, Jessica Gedin och Johan Hilton.

De försvarade rätten att skriva och uttrycka sig och skriva utlevelseböcker. Jo visst har man rätt till det. Det skrev jag själv om här på Newsmill i fredags, när Felicia Feldt var hos Skavlan.

Men de kom aldrig fram till det jag satt och väntade på: att vi borde se på boken, såsom Felicia Feldt själv har sagt, att den speglar ett barns perspektiv.

Barnet står i centrum. Jag har väntat i något årtionde på att vi ska gå över till detta synsätt, men icke.

I dag står mamman som dödade sina två pojkar i Sigtuna inför rätta. Hon har beskrivit hur hon fick dem att "bada" och hur den lille skrek hjärtskärande. Hon anses vara svårt psykiskt störd.

Hon hade bråkat med sin mamma och mådde dåligt av det. Om vi inte hade en så stor tilltro till att alla mödrar är änglar och helgon hade detta dåd då kunnat förhindras?

När ska vi se att barn är oskyldiga och kan inte försvara sig mot den som har vårdnaden om dem? Det finns alltid ett tomrum runt mor och barn. Den heliga madonnan med barnet är en ständigt närvarande bild i vårt samhälle.

Vi har fått detta från vår religion, som har genomsyrat vårt samhälle i ett par tusen år. Vi ser inte ens hur vi uppfattar detta, för vi är så inbäddade i det. Och vi ser inte ens att det borde vara barnet som står i centrum. Inte mamman. Barnet är den centrala bilden i kristendomen.

Istället så ställer vi de vuxna mot varandra och skapar ett samhälle, där det blir naturligt att de vuxna ska slåss om barnen. Och mamman är fortfarande alltid ett offer och mannen en bödel. En mycket negativ bild som vi har av människorna i vårt land. När ska detta gå över till något annat?

Inte ens pappan till den yngre av dessa mördade pojkar kunde tro att mamman hade gjort det. Också han var uppslukad av bilden av en perfekt mor.

Ännu otäckare är att det fanns vittnen som hörde den förtvivlade gråten från den yngste pojken nere vid bryggan i Sigtuna. Men ingen gick ned för att se vad som hade hänt. Gråten tystnade ju så småningom.

Rättegången började klockan tio i dag. Här kan ni läsa Sveriges Radios referat från den. Här har jag tidigare skrivit om dödsannonsen över pojkarna, som mamman satte in. Puss och kram står det i den från deras mördare.

tisdag 17 januari 2012

Skrämselpropaganda

Varför vill journalister så gärna att bostadsmarknaden ska vara en prisbubbla? De har kört detta under det förra året och fortsätter nu.

I praktiken är det som det alltid har varit: marknaden går upp och lite ned. Och ingen är särskilt orolig över detta.

När vi byggde ut vårt hus, då kunde man prata om prisbubbla, för då fixade Bengt Dennis på Riksbanken, så att våra rörliga räntor gick upp till 24 procent, som värst, medan vi byggde ut vårt gamla hus.

Tidigare socialdemokratiske statsministern Ingvar Carlsson har beklagat att de inte ingrep tidigare då. Detta hände sig i början av 90-talet och journalisterna verkar ha fastnat där.

Detta medförde att alla som köpte hus då har fått betala om och om igen, både genom att rädda banker och genom de höga räntor, som fanns då.

De räntor, som finns nu är bara som en sydlig bris från Medelhavet i jämförelse med den orkan, som Riksbanken skapade då. Detta i sin tur berodde av att Bengt Dennis skulle hålla sig väl med andra länder, för han hade lovat att inte Sveriges valuta skulle flyta fritt.

På så vis fixade denne man i stort sett ensam detta elände. Tyvärr stannade han inte som chefredaktör på DN, vilket han hade lovat när journalisterna valde honom. Han kunde inte säga nej när han fick erbjudandet om att bli Riksbankschef. Det var helt enkelt alldeles för bra för denne maktmänniska. Han sade att han aldrig hade räknat med detta när han tackade ja till DN.

Jag och 17 andra gick emot i journalisternas omröstning, när han skulle bli chefredaktör på DN, men också journalister blir rädda flockdjur, när det då såg ut som om tidningen höll på att gå i konkurs.

Bengt Dennis är i dag 82 år och får väl rimligtvis snart möta sin skapare och begrunda sitt liv. Han bor numera på Kungsholmen i Stockholm.

Journalister känner säkert att de måste vara en bättre tredje statsmakt nu än då i början av 90-talet och hålla emot, men det finns inte en chans i helvetet att detsamma ska upprepa sig om igen. Situationen rent ekonomiskt är en helt annan. Både för privatpersoner och för landet Sverige.

Felicia Feldt var i TV

Hon satt i Gomorronsoffan och pratade med de båda programledarna. Hon såg trött och sliten ut, inte alls som när hon var med i Skavlan och pratade om sin bok Felicia försvann, som hon har gett ut under flicknamnet Felicia Feldt. Hon är född den 11 juli (samma år som min äldste son), vilket betyder att hon är kräfta och de är mycket omhändertagande.

I sin bok har hon nu tagit hand om sig själv. Men eftersom hon är en elva, så vill hon också delge detta till omvärlden, jobba för världen. Och där har hon höjt barnets röst mot alla mammor.

Detta som vi måste gå vidare till. Ingen ser detta riktigt ännu, men det kommer.

Feminismen har spelat ut sin roll. Jag har länge varit med och gått emot den och gör det fortfarande. Jag blev uppmärksammad för det på Channel 4 News, när det gällde Julian Assange i höstas.

Det är barnets tidsålder vi måste gå in i, för att bryta det vi håller på med. Det är barnet som måste stå i centrum. Detta barn, som vi alla har inom oss. Detta som är en av våra bästa symboler både rent fysiskt och symboliskt. Denna symbol står för alla tillvarons möjligheter och också en högre uppenbarelseform för individen. Vi har den i vår religion kristendomen.

Vi behöver alla gå vidare till hjärtats nivå och födas en gång till på nytt. Alla dessa omskrivningar för något som inte går att säga. Som jag skriver i min nya bok (ännu ej utgiven):

"Allt det jag har nedtecknat här är en kod. Men för att ni ska förstå den så måste ni inte kunna matematik eller gamla chiffer. Nej ni måste se in i er själva, såsom jag har gjort genom mitt liv också. Och när ni har gjort detta tillräckligt länge och djupt så får ni nycklarna till ert eget inre och därmed till universums egen utveckling. Livet är mycket enkelt och samtidigt ett mycket svårtytt pussel.

Och koden kan inte ges, för den finns inuti er själva. Där ligger den gömd och väntar på att ni ska upptäcka den. Och det ni hittar är inte en skattkammare full med guld. Det är något mycket bättre. Det är nyckeln till hur vi som människor ska kunna gå vidare."

Detta skriver jag om i min nya bok I Ormbärarens tid. Och här kan ni läsa den artikel jag skrev om Felicia och hennes nyutgivna bok om hennes mamma Anna Wahlgren på Newsmill.

PS. Jag skrev först Felicia Feldts riktiga namn i rubriken och detta kom upp på SVT eftersom det gick att länka, men nu har de tagit bort den möjligheten. Jag ändrade rubriken eftersom hon är känd nu under sitt flicknamn och uppenbarligen inte vill heta det hon heter. Men nu har de ändrat sig igen... på SVT. DS.

måndag 16 januari 2012

Juholt igen!

UPPDATERAT

Kan inte sosseriet göra sig av med den där partiledaren. Det blir ju inte ens löjligt längre att han inte kan hålla reda på vad som har hänt. Han påstod nu senast att den borgerliga regeringen har drivit igenom försvarspolitiken med hjälp av Sverigedemokraterna.

Det kunde ju ha varit rätt, men det var det inte. Ren lögn eftersom sd inte ens satt i riksdagen när de försvarspolitiska besluten togs senast.

Och Håkan Juholt säger då att han mycket väl visste det, men ville ha uppmärksamhet för sitt tal, så därför uttryckte han sig lite drastiskt.

Han var på Fråga doktorn i TV nu i kväll också och berättade att tre av fyra familjemedlemmar i hans barndomsfamilj hade och har hjärnskador. Tyvärr så verkar det inte bara vara tre av fyra utan fyra av fyra.

Håkan Juholt ser mer än någonsin ut som en seriefigur, nu med brunkräm i ansiktet. Jullovet har varit långt och soligt tydligen. Denne partiledare förstör respekten för hela den politiska överheten. Hur länge ska han tillåtas göra det?

Han har en plan. Precis som Jönssonligan också hade. Hur ska det gå? Vi väntar med spänning.

17.1.2010 12:20

S-kvinnorna säger nej till Urban Ahlin. Han har tidigare anklagats för sexuella trakasserier och det hänger kvar.

13:50

Enligt vissa är det dock bara ett gammalt rykte, men det räcker i det feministiska Sverige. Där är det rätt vanligt att ord står mot ord och det aldrig prövas.

16:19

SSU gillar inte att det är så många medelålders vita män kring Håkan Juholt. Det finns fler att ta av. Och nu är det partiledardebatt i morgon. Vad ska Håkan Juholt säga då?

18.25

Jodå det blev Urban Ahlin, som blev ny gruppsekreterare, utnämnd av Håkan Juholt.

Fastnade i toastol

Dagens skratt fick jag av denna nyhet. Ursäkta så mycket alla ni gravallvarliga som inte tycker att det är roligt, men jag skrattade så tårarna rann.

Det är den eminente Clas Svahn på DN, som förmedlar ett en man ramlade åt sidan när han satt i godan ro på sin toastol och klämdes fast mellan stålarmarna. Det var således en sån där toastol med ring och så armstöd, så man kan komma därifrån.

Tyvärr alla PK-korrekta. Jag ser framför mig att denne man inte visste hur man använder en toastol, utan satte sig på armstöden, då blir det begripligt att han ramlade med hela eländet över sig.

Förlåt gamle (?) handikappade man i Landskrona. Jag är rätt gammal själv och ibland kan det vara svårt att komma bort från toan, men än har jag inte fått den över mig. Kiss- och bajshumor är alltid jättekul! Beror säkert på sträng potträning att jag tycker så.

Räddningstjänsten fick komma och klippa loss honom. Så slutet gott allt gott!

Att bli medborgare

Ja hur blir man det? Inte på en gång. Jag är svärmor till en ryska. Hon blir så småningom svensk medborgare.

Eftersom vi är en ordentlig familj har vi följt alla regler för hur det ska gå till, så att hon blir det. Hon gifte sig med min son innan hon återvände till Ryssland, för att invänta att hon fick komma tillbaka till Sverige.

Detta handlade således om att få uppehållstillstånd och det beviljas från hemlandet. Detta som det har skrivits så många artiklar om, att det är så hemskt att familjer splittras. Jo, så blev det också för min son och hans fru.

Detta blev nödvändigt och tog ungefär ett halvår innan alla papper hade fyllts i och alla myndigheter hade sagt sitt. Min son och hans fru kunde träffas en gång under denna tid. Det var vad de hade råd med.

Nu har denna ryska fått återvända till Sverige, studerat svenska och fått sitt intyg från SFI, att hon kan svenska tillräckligt. Hon och sonen kommer att intervjuas och då till slut, om myndigheterna tror på deras äktenskap, kan hon få svenskt medborgarskap. Så går det till.

Och en ceremoni för nya medborgare finns redan. Det försiggår hela tiden ute i olika kommuner att nya medborgare hälsas välkomna.

I Stockholm sker detta i Stadshuset. Jag hoppas att även släktingar får närvara. Jag kommer gärna när min svärdotter firas som en riktig svenska! Men det lär väl bli tidigast nästa år. För den ceremonin är året efter att man har blivit medborgare.

Men här kommer hon att stanna. Det är alldeles säkert. Det samhället utstrålar är besvärligheter och misstänksamhet även mot sådana som min svärdotter, som så självklart borde välkomnas från första dagen de är svenska medborgare.

På så vis behövs en utvidgning och ett ordentlig positivt välkomnande av nya medborgare. Min svärdotter är mycket välkomnad av oss i släkten. Hon har samma efternamn som vi och jag ser henne som en naturlig del av vår familj.

Men samhället behöver också se henne så. Där är det mycket trögare. Men kanske är det kulturella inlemmandet av henne i vår familj det viktigaste?

Dock verkar integrationsminister Erik Ullenhag tänka mest på andra invandrare, som chilenare, somalier eller afghanistanier. Åtminstone är det dessa som nämns i hans artikel på Brännpunkt i dag.

Och hans utredning är säkerligen tänkt att integrera främst de i Malmö, Göteborg och Södertälje, som har bildat undersamhällen i vårt eget samhälle. Min egen svärdotter är inte något problem alls på så vis. Hon är redan integrerad.

De båda gifte sig i Nacka kyrka den 14 augusti 2010 och vi firade en bit in på natten. Det var mycket varmt den lördagsnatten. Fuktig, nästan tropisk värme. Skönt!

PS. Nä det är först efter tre år i Sverige, som min svärdotter kan söka medborgarskap. Jag trodde det var två. Då blir det ingen ceremoni förrän tidigast 2014 då. Eller till och med 2015, beroende på. DS.

söndag 15 januari 2012

Farligt att lyxkryssa

UPPDATERAT

"Tretton barer, fem restauranger och över femhundra hytter med balkong för att du ska kunna beundra Medelhavets klarblå vatten och njuta till fullo av varje minut du spenderar ombord på fartyget."

Så presenteras lyxkryssaren Costa Concordia av rederiet. Nu ligger det stolta fartyget, med nästan 2 000 kvadratmeter yta på två däck, omkullvräkt av havet. Kraften i vatten är alltid överraskande.

Kaptenen och styrmannen är anhållna av polisen och vilken tur att det sydkoreanska smekmånadsparet kunde räddas ur sin hytt. Ett minne för livet.

Costa Concordia beskrivs som ett flytande nöjestempel och återigen vilken flax att paret Jan och Ingalill Mosander fanns ombord, så att vi fick direktrapporter från dessa journalister. De beskrev paniken ombord.

Liknelser med Titanic har förekommit, men det verkar en smula överdrivet. Men tre passagerare sägs ha omkommit när de hoppade i vattnet. Med tanke på att navigationsinstrumenten är mycket bättre än på Titanics tid (hon sjönk 1912) så kan det vara den sk mänskliga faktorn, som ligger bakom grundstötningen.

Ni kan höra journalisten och passageraren Jan Mosander berätta mer i söndagens soffa hos TV4 nu på morgonen klockan 10.40.

10.50

Han berättade ungefär det han tidigare har sagt till tidningar och annan media. "Vi har något litet bekymmer med elektriciteten och datorerna, men vi har allting under kontroll." Tre gånger sändes detta meddelande ut. Strax efter kom meddelandet om att alla måste gå till livbåtarna.

Han själv blev inte rädd, kanske är han fatalist, säger han. Situationen var här och nu för honom. Men någon tanke om Estonia dök upp, men de var nära land och vädret var perfekt, inte alls som för Estonia.

Hans och fruns hytt hamnade under vatten, fast den låg mycket högt upp. Det har han kunnat se nu när han har sett bilder på skeppet. Många hoppade i vattnet enligt Jan Mosander. Det berodde på att livbåtarna hade svårt att komma till, när fartyget lade sig på sidan.

Att vara ombord på ett sådant fartyg är rena "operetten" säger Jan Mosander. De går omkring i sina vita kostymer och de presenterar sig för de ombordvarande. Man kan bli fotograferad med kaptenen.

Var det frun som tvingade ombord honom? Eller varför befann han sig i denna "operett".

Det tekniska fel, som uppstod måste besättningen ha vetat om under lång tid, innan grundstötningen, menar Jan Mosander. De borde ha vidtagit någon annan åtgärd, kastat ankar eller något. Fast allt sköts väl av datorer? Så om det var fel på dem...

Så allt handlade om datorerna? Så typiskt för vår tid i så fall.

13:44

Ännu en passagerare har räddats ur det kapsejsade fartyget och nu sägs det att en svenska fortfarande saknas. Stor förvirring.

16:14

Och den saknade svenska kvinnan har hittats igen. Stor förvirring. Kryssaren var en halv mil från sin rutt, när kollisionen inträffade.

17.25

Fartyget gick alldeles för nära land och kaptenen har ljugit om att han och besättningen var sist att lämna lyxkryssaren. Fem är funna döda och femton saknas.

18:36

I Daily Mail så berättar vittnen att kaptenen satt i baren och minglade (fanns ju tretton barer svårt att undvika dem kanske). Och där syns också vilken vällevnadsman denne kapten var. Han har en riktig kalaskula under skjortan.

Kanske var det en explosion i motorrummet, säger denna artikel också. Detta i sin tur kan ha orsakat strömavbrott och att dieselmotorerna inte fungerade.

16.1.2012

Sex personer har nu hittats döda, men det var väl bra att över fyratusen överlevde. Kaptenen riskerar ett långt fängelsestraff för dråp och för att ha lämnat fartyget.

lördag 14 januari 2012

Vi jobbar och får ingenting för det

Bland de som är mellan 55-64 år så jobbar vi i Sverige mest i EU. 81 procent av 55-59-åringarna jobbar i Sverige.

I EU:s 27 medlemsstater så yrkesarbetar 61 procent av 55-59-åringarna. Medan bara 31 procent av 60-64-åringarna. I Sverige yrkesarbetar 61 procent av 60-64-åringarna.

Ja tacken för att jag själv har jobbat i 40 år i Sverige är drygt 5 000 kronor i månaden som pensionär. Inte mycket. Det blir kring 10 000 allt som allt i pension efter skatt. I grundpension och alla tillägg. Lägre än min gamle styvfar hade när han dog 89 år gammal. Dags att sänka skatten för pensionärer mera nästa gång statsministern.

Danmark ligger tvåa med flest arbetande efter Sverige, men långt efter. I den äldre gruppen är Storbritannien tvåa efter Sverige, men också mycket långt efter.

Jag skrev om detta på Newsmill för ett och ett halvt år sedan. Att det är det egna arbetet man får lita till, inte till staten, för de lånar så fort de hinner av inbetalade pengar i de stora systemen.

För kvinnor över 65 år är genomsnittspensionen 140 700 kronor per år eller 11 725 kronor per månad i Sverige. För män över 65 år är genomsnittspensionen 221 900 kronor per år eller 18 492 kronor per månad. Alla siffrorna gäller före skatt.

Vi får varken betalt i pengar eller i tid, när vi blir äldre. Vi har inte råd att pensionera oss helt enkelt. Inte att jobba deltid heller med det system vi har, där alla måste jobba heltid för att få ut sina belopp.

Och inte blir det bättre av att de äldre betraktas, som de som stjäl de yngres pengar. Detta är således inte sant. Den generation som nu är pensionerad får ofta inte mer än den förra generationen fick. Det var den generationen, som röstade igenom pensionsreformen 1957 och de har fått betalt av sina barn till systemet. Detta system som sedan skrotades på 90-talet.

Göran Persson "lånade" 250 miljarder kronor under 90-talet ur AP-fonderna, för att sanera statens finanser, som körts i botten av den regeringen. Tyvärr "glömde" han bort att betala tillbaka dessa miljarder innan han avgick.

I andra länder har pensionärer kring tio procent i skatt, men i det här landet ska vi betala mer än de som arbetar. Sverige är det enda land i den här studien, där pensionärer anses ska betala mer i skatt än arbetande.

Att vi anses ha god ekonomi i Sverige , som land, beror av att vi sparar till staten och att vi tar större skulder privat när vi ska köpa lägenhet och annat, som naturligtvis inte staten ställer upp med. Vår statliga budget ligger i balans eller har överskott medan resten av världen har skulder. Dock är vi mer skuldsatta privat än vad tex en genomsnittsfamilj i USA är. Vi måste låna mer än de, eftersom våra löner är lägre och staten tar mer av dem.

Hur man kan skriva om mamma

I mitt fall vet jag aldrig vad som ska hända när jag går upp på morgonen. Dagen ligger alltid blank framför mig om jag inte har något inplanerat. I går hade jag inte det. Jag började skriva, för att se om det kunde bli en artikel. Ämnet var intressant naturligtvis.

Alla har vi mammor, så Felicia försvann, som hade väckt sådant gensvar hos journalisterna, innan den ens kom ut var intressant för mig också. Och som ni kanske såg så lyfte Newsmill fram att jag är författare i ingressen.

Felicia var ju hos Skavlan i går kväll, men det visste jag inte om att hon skulle vara, när jag började skriva.

Jag var lite ringrostig och fick skriva om tre gånger. Efter att redaktionen refuserat först. De ville ha mer av argumentation. Nu skrev jag inte så riktigt, utan lade istället till detaljer, som hade med min egen mamma att göra så att det blev en kontrast.

Newsmill har uppenbarligen fått en mer proffsig redaktion och har lättare att säga vad de vill ha. Sedan i höstas.

Som skribent ska man alltid vara tacksam för gensvar. Att skriva är en dagsfärsk konst och den lär man sig aldrig till fullo. Det är det fascinerande med detta. Så är det med alla konstarter.

Att skriva i bloggen är en sak, att skriva artiklar en annan (beroende på vilken sort det ska vara) och att skriva böcker är något tredje.

För mig är det självklart att min långa erfarenhet av skrivandet, ett livslångt utövande i stort sett och i yrkesverksamhet sedan jag gick ut journalisthögskolan 1974. Detta ligger i botten. Alla erfarenheter av livet hjälper till, både de negativa och positiva. Och att jag ständigt plöjer tidningar och andra medier och hänger med i det som händer.

Jag blir ibland förvånad över hur mycket jag vet. Men det är inte så märkligt. Jag har alltid varit nyfiken på allt. Det är medfött och att ha vuxit upp en del av min barndom med en pappa, som var journalist, har förstås hjälpt till.

Det måste vara aktuellt det som skrivs på både min sajt och på Newsmill, så är grunden. Det behöver knytas ihop med något som ligger i tiden. Man kan säga att här finns nu i litteraturen fortsättningen på kvinnors uppgörelse med sig själva, efter att de tidigare har varit offer för män och öst ur sig om detta. Nu har litteraturen gått vidare till att också kvinnor kan bli vuxna och inte ens behöver bry sig om att vara sams med mamma.

Som jag skriver i artikeln, visst kan man skriva om allt. Jag har gjort det fast min pappa förbjöd mig att skriva. Min första bok handlade om pappas sida av släkten: Ett Sekel av Tystnad. Allt som var nedgrävt, inte bara i min släkt utan i samhället också. Det är en dagbok mellan åren 2003-2005. Boken som jag nu har skrivit: I Ormbärarens tid präglas av sorg mer än vrede. Allt det som har gått förlorat för att min mamma dog så tidigt och ett sökande efter rötter, som så många håller på med i våra dagar.

Här kan ni läsa artikeln, som blev resultatet av denna långa erfarenhet. Jag började skriva på förmiddagen vid nio och allt publicerades vid fyratiden.

Här kan ni hitta mina andra böcker: Ett Sekel av Tystnad och Marilyn Monroe Min Berättelse.

fredag 13 januari 2012

Min artikel om Felicia är publicerad!

Det är min 39:e artikel, som går i tryck i dag på Newsmill.

Den handlar om mammor, min mamma och Felicia Kreugers mamma. Jo hon heter det, fast hon kallar sig Felicia Feldt, när hon nu har gett ut Felicia försvann. Det är hennes flicknamn.

Felicia försvann är en bok som är en uppgörelse med hennes mamma kändisen och barnuppfostraren Anna Wahlgren. Det är Svante Weyler, som har gett ut denna bok på sitt förlag.

Här kan ni läsa min artikel.

Felicia Kreuger är själv i TV i kväll och besöker Skavlan i SVT.

Jag skriver där på Newsmill också om min egen nya bok I Ormbärarens tid. Och som sagt om min mamma.

onsdag 11 januari 2012

Kopparrören stals

Så de asylsökande i Rävlanda kan inte duscha. De får stå där gemensamt och duscha i en barack istället. Det är så synd om dessa flyktingar, som har kommit till vårt fina land och inte får någon hjälp alls.

Dessutom hotas de av högerextremister och får inte tillräckligt med pengar så att de kan besöka Migrationsverket i Borås. Vilket fruktansvärt elände! Jag lider med dem.

Det är närmare tvåhundra asylsökande från Serbien, som har funnits där sedan förra Lucia. Kyrkan har tagit på sig att hjälpa dem. En del kom i badskor och hade inga vinterkläder.

De flesta av dem är romer och de är inte välkomna någonstans. Jag tycker vi kan se det som en u-hjälp, fast de förmodligen inte har rätt att stanna här i Sverige.

Men lite dumt är det att sno kopparrören till duscharna. Där borde gränsen gå. Men bygden har ställt upp för dessa arma människor.

Mus stoppade flyg

UPPDATERAT

Och en skogsmus stoppade vår bil. Motorlampan lös och det skramlade om luftfiltret när det togs loss och när skruvarna hade lossats så fanns där fullt med ekollon och eklöv.

En liten mus tittade ut och tog sedan ett jättesprång och skrämde nästan livet ur bilmekanikern. Vår bil hade stått parkerad hemma hos oss under vår jätteek, så man kan förstå varifrån ekollonen kom. Men bredvid bilen fanns en stor och härlig lövhög, där musen mycket väl hade kunnat boa.

Nu gjorde den inte det utan bor numera i bilverkstan. Eller har rymt till skogs igen. Den milda vintern gör att gnagarna överlever och säkerligen blir många fler.

Flygplanet, som inte kunde lyfta från Arlanda i morse, lär väl komma i väg till New York så småningom. Utan mus.

19:02

Nä flygpplanet var tvunget att flyga till Oslo, för där finns en typ av limpapper, som inte finns i Sverige (djurskyddsskäl?) och som man kan fånga musen med fortare.

12.1.2012

Ja mycket riktigt. Limmattorna utlagda i gångarna i flygplanet i Oslo fångade musen. Den hade fastnat när personalen kollade klockan 05.00 i morse. Bye-bye musen. Planet kan flyga vidare.

Fritt fram för heltäckande slöja

Skolverket tycker inte att människor, som bär heltäckande slöja ska förbjudas i skolundervisningen. Lärarna får anpassa sig helt enkelt och prata mer med dessa. Kolla att de har begripit vad som sägs.

Bara i undantagsfall kan heltäckande slöja förbjudas, som i lab-undervisning, när eld kan tända eld på kläderna eller i andra sammanhang där kläderna är till hinder.
Elever ska annars få klä sig hur de vill i skolan. En chans för alla elever att försvåra undervisningen. Helt säkert. Det kan ju inte vara förbjudet för killar att klä sig i slöja heller. Eller att ha mopedhjälm på inomhus om de vill.

Eller att ha jackor och mössor på, kepsar och vad som helst. De kan hänvisa till att det ingår i deras religion.

Alla som vill kan vara anonyma och skicka kompisar till skolan istället. Iförda heltäckande klädsel. Denna tillåtelse gäller på sin höjd omkring 200 kvinnor i Sverige, i dagsläget, men modet kan sprida sig lavinartat.

Alia Khalifa kunde inte vara sig själv om hon inte fick bära slöja. Hon tänkte flytta till Egypten för att få vara sig själv på riktigt, men än har hon inte kommit iväg, utan bor i Spånga. Anas Khalifa heter hennes bror. Han är misstänkt för momsfiffel år 2013.

Här kan ni läsa vad Skolverket säger.

tisdag 10 januari 2012

Schibbye och Persson har upptäckt verkligheten

UPPDATERAT

Äntligen har de blivit en smula smarta. De tänker inte överklaga domen på elva år i Etiopien och åklagaren gör det inte heller. Istället tänker de kräla i stoftet och begära nåd, erkänna brottet och be om den ynnest som premiärministern kan ge dem.

Dock kommer det som i de gamla sagorna, ta en stund. Ja det är väl rätt och lagom tycker jag. Det känns rättvist.

Dessa båda naiva journalister blev tvungna att växa upp till slut och inse att i vårt liberala och fria Sverige går det att uppföra sig lite hur som helst, men inte i Afrika. Etiopien är en egen stat med egna lagar. Det måste till och med journalister respektera.

Det går inte att uppföra sig som om det var 70-tal och tro att hela världen ligger öppen. Det gjorde det förresten inte på den tiden heller eftersom min kompis från journalisthögskolan Kalle Bergman blev skjuten tillsammans med Arne Lemberg i Afrika och de var ändå utsända av Svenska Dagbladet och Expressen.

Afrika är inte som då 1979, men det är bättre att inte ge sig i lag med gerilla och ta sig in olovandes i Etiopien. Det har de etiopiska myndigheterna nu betonat genom att sätta ned foten.

Här har jag tidigare skrivit om detta. Och här.

11.1.2012

Och visst är det parodiskt att en oljemiljardär nu lyfts fram som den store starke mannen, som kan hjälpa till här. En som är född i Etiopien och gillar Sverige. Till och med kungafamiljen får lite credit för de har gett denne man en orden.

Miljardären heter Mohammed Al-Amoudi. Så nu ska Schibbye och Persson ta hjälp av denne? De som skulle syna den svarta oljans elaka spel? Och särskilt då utrikesminister Carl Bildts roll där? De framstår som småungar, som piskas av universum till att äntligen inse världens realiteter.

Och att de anhöriga nu ska träffa utrikesministern är universums sätt att visa på att alla människor hör ihop och att vi kan ha hjälp av varandra.

Sven Wollter är så snäll

Javisst är han det. En medlöpare till massmördare dock. Det går inte att komma ifrån. Han var knuten till KPLM(r) det mest radikala av vänsterpartier.

Jag skulle inte ha velat bo i Sverige om kommunisterna hade tagit makten. Om vi hade blivit lydstat till Sovjet. Det var många som tyckte att det inte var så farligt, för den stora ärkeskurken var ju USA.

Egentligen håller DN på att göra upp med sina egna traditioner. Allmänna redaktionen har aldrig varit kommunistisk, utan mest socialdemokratiskt, men kultur och teater (som den redaktionen hette förr i tiden) styrdes av kommunister.

Och de var snälla så länge de fick sin vilja fram, visst var det så, men visade stålklingorna när någon gick dem emot. Hur vet jag det? Jo för att jag jobbade tio år på den avdelningen, där också Bengt Ohlsson jobbar nu (han jobbade där då också). Han har hukat länge, för han var aldrig anställd, utan frilans.

På så vis hade han en viss frihet, men måste också anpassa sig och bli mindre allvarlig, som Sven Wollter nu anklagar honom för: att han verkar ha sådana kompisar. Det är ett sätt att överleva att ta till humor. Det avväpnar. Både åt höger och vänster.

Det där gravallvarliga gör att man kan gå över lik och tycka att det är rätt. Det har vi sett många gånger.

Men ränderna går aldrig ur. Det är sådana som Jan Myrdal och Sven Wollter, som alltid kommer att vara åt vänster och aldrig har gjort något fel heller. Nä vilken tur att de inte fick skriva böcker eller spela teater under Sovjetmakten. Då hade de aldrig haft den frihet de har haft i Sverige.

Och Sven Wollter påstår nu att han är socialist. Jaha när bytte han? För socialist är ett mycket vitt begrepp. Det är sossarna också och miljöpartiet ibland när det passar dom.

Kommunismen har blivit så ful, så ful, så det är nog bäst att inte ge sig själv den etiketten. Men visst finns de kvar i vårt land. Ännu.

Den relativt nye chefen på DN:s kultur Björn Wiman är väl den förste som inte är särskilt kommunistisk.

Själv väntar jag på att politiken ska bli mindre viktig. För farao det är mest praktiska lösningar det handlar om, nu när planeten jorden egentligen är för liten. Inga omvälvande idéer behövs, som att vi ska göra revolution och ändra allt. Bara att fixa det rent logiskt och förnuftigt, så att en tiondel av mänskligheten inte sitter på nästan allt kapital.

Människor är sig rätt lika. Se bara på dottern till förra migrationsministern och socialdemokraten Barbro Holmberg och till Thomas Nordegren journalist. Hon heter Elin Nordegren och gifte sig till rikedomar med Tiger Woods. Nu är de skilda och hon har köpt en egendom för 85 miljoner och ska bygga helt nytt där för ytterligare 25 miljoner. Det gäller att ha större hus än ex-maken.

Varifrån kommer denna girighet? Om ni frågar mig finns den inbyggd i oss alla och det krävs en viss medvetenhet, för att begripa att man inte behöver ha ett hus för över 100 miljoner. Alla de gamla dödssynderna är fullt aktiva i världen. De går före politisk övertygelse.

Och Slussen ska naturligtvis göras om, inte bevaras. Ett elände att stå där i busskön under T-banan och undra om bussen kommer först eller om T-banan ska rasa genom taket.

måndag 9 januari 2012

Var det ens en fjäder?

UPPDATERAT

Ja ni känner ju till talesättet att göra en höna av en fjäder, men ännu värre kan det bli om man låter en bloggare bestämma agendan även för tidningar. Detta hände sig nu när en innebandykille sades ha blivit övergiven av sin pappa.

Ja, det vet vi ju att pappor är generellt väldigt elaka, medan mammor är madonnor och alltid goda och står vid spisen och bakar och föder barn samtidigt. Sic!

Det finns för mycket internetberoende och inga som kollar fakta. Polisen har varken hittat killen eller pappan och eventuellt rör det sig om två olika. Alla killar i det utpekade laget är hemma och mår bra.

Ge fasen i att ge ut så mycket tidningar i helgtider, när inga journalister jobbar tydligen. Eller också är de alla i 30-årsåldern och väldigt kåta på att få ut något sensationellt i tryck. Kolla fakta innan det släpps ut!

Vilken smörja som har släppts över internet den senaste tiden. Jag har själv skrivit om bottenpåhoppet på 40-talisterna. Och att vi inte alla blir sjuka efter att ha fyllt 45 år.

Fick ett litet mejl i dag från chefredaktören på Svenskan där hon tackar för att jag uppmärksammar henne på vad dom gör på tidningen. Så här ser det söta lilla standardmejlet ut:

Hej,

Tack för dina värdefulla synpunkter på SvD och vår journalistik.
Vänliga hälsningar,
Lena K Samuelsson
Chefredaktör SvD


Bättre vore om de själva uppmärksammade vad de håller på med.

Här är bloggen som alla journalister trodde blint på.

Polisen sägs nu ha gjort ett genombrott. De har fått mejl.

Åklagaren i målet är en kvinna. Jaga alla pappor ända in i helvetet. De förtjänar ju inte bättre! Sic!

Själv har jag bara upplevt obehag när mina barn har sportat, när en tränare skällde ut dem efter en match. De var inte vatten värda. Sånt gillar inte barn och inte heller jag uppskattade detta. Skyll inte på föräldrarna, skyll på idrottsrörelsen och hetsen efter nya stjärnor.

15.1.2012

Som sagt vilken smörja press, radio och TV har släppt ut. Medierna lyckades till slut ta reda på att materialförvaltaren skarvade lite. Pojken hade aldrig övergivits och pojken hade inte en mobiltelefon. Han skjutsades till sin pappa på andra sidan parkeringen. Ingen hade övergivit honom. Sluta förfölj papporna!

18.1.2012

Och äntligen har den kvinnliga åklagaren lagt ned förundersökningen.

11.6.2012
Och nu fälls SVT för bristande saklighet. Helt rätt och lagom. 

söndag 8 januari 2012

Varför bara nakna kvinnor?

DN slår på stort nu när slavhandeln förr i tiden ska diskuteras. De har massor av nakna kvinnor både på förstasidan och inne vid artikeln. Alla ni som suktar efter sånt. Glutta här!

Själv har jag färdigställt ett manus, som handlar om mina släktingar från förr i tiden som forslades över havet från motsatta sidan: Mellanamerika. Indianerna såg de spanska skeppen som berg, för något annat hade de inte att jämföra med. Och männen, som hade skägg och ibland var ljushåriga med blå ögon framstod som gudar.

"Hur kunde mayaindianerna veta något om vår galax? Hur hade de kunskaper, som inte skulle kunna inses eller begripas av andra människor på vår planet förrän flera hundra år senare? De talade om en galaktisk balk, som jorden skulle passera. Om ett slags principer, som fanns inbyggda i vår egen Vintergata och som skulle verka och påverka oss. Den snurrande skiva av stjärnor, som tillsammans bildade vår galax och som ständigt rörde sig genom universum visste de fanns. Varifrån fick de sina kunskaper? Tidsväktarna bland mayaindianerna ser datumet 21 december 2012 som en pånyttfödelse. Det är början av en ny tidsålder kallad den femte solens värld. Då passerar solens meridian den galaktiska ekvatorn och jorden hamnar i linje med galaxens mitt. I gryningen av den 21 december 2012 stiger solen upp och sammanfaller med Vintergatan, vår galax tvärsnitt och eklipsens plan. Detta kosmiska kors är ännu en personifiering av det livets träd, som finns i alla gamla religiösa traditioner."

Min anfader bland mayaindianerna togs med på ett sådant skepp, som framstod som ett berg, togs ombord på detta gudasända skepp med förkroppsligade gudar. Till Spanien gick färden och senare till Sverige. Hur det gick till? Jag tror ni kan läsa detta snart detta år i min nya bok I Ormbärarens tid.

Denna tid, som återkommer varje år i början av december, när solen passerar genom detta tecken Ormbäraren, men det finns inte med i vår zodiak, för då skulle tecknen som solen skenbart färdas igenom bli tretton, detta olyckstal.

Min bok är mer lågmäld, skriker inte högt om slavhandel och illustrerar inte detta med nakna kvinnor och en kåt sultan, som glor på dem. Det är chackra två, som sex och könsdrift rör sig kring och många människor kommer aldrig längre än chakra tre, som handlar om det materiella, når aldrig hjärtats höjd och föds aldrig på nytt.

Detta synsätt, som vi istället har lagt på en frälsare i vår kulturella religion, men som är något vi alla borde inse att vi kan uppleva. Möjligen har mina gamla förfäder från andra sidan Atlanten rätt där. Vi passerar nu genom ett område i kosmos, där vi går in i en ny tidsålder. Rent fysikaliskt.

Jag har begripit att alla våra föreställningar inom oss fungerar, så om vi tror att det är så, blir det också så. Det vore bra för mänskligheten.

Kultureliten såg

De orden biter sig fast när jag läser om Anna Wahlgrens dotter Felicia, som har skrivit en bok om sin mamma. Jag har aldrig förstått de där inom kultureliten, döttrarna, som har klagat på sina mammor. Det fanns/finns gott om dem.

Eftersom min mamma dog så tidigt när hon var 43 så utvecklades vår relation aldrig till en vuxen sådan. Jag har fortfarande en barnrelation till min mamma i himmelen. Ungefär som Pippi Långstrump.

Jag tror nog inte att kultureliten såg riktigt hur det stod till i familjen Wahlgren, för kultureliten är alltid upptagen med sig själv. Där frodas narcissismen, där står egona främst. De flockas kring ett annat ego. Så kan det gå till.

Annars känns det rätt intimt med den här boken. Att det handlar om Felicia själv och hennes bild av hennes mamma. Jag tror inte jag ska läsa den, för det känns som om det är ett utbrott. Och sådana kan man ju få.

Och visst är det intressant för förlaget med någon som skriver ned sin kändismamma, men varför ska vi andra, som inte har haft någon mamma, som har varit på det viset, läsa den?

lördag 7 januari 2012

Minitröja till bebisen

Det fick kronprinsessan Victora och prins Daniel av småkronorna, som tog guld i ishockey. Gulligt va! Tänk om det inte blir en kille? Men det gör väl inget.

Såg direktsändningen från Kungsan med son, sonhustru och barnbarnen. Tonåringarna såg intresserade ut. Kanske något för dem om några år.

Omkring 6 000 hade mött upp i Kungsan för att hylla laget och alla kunde ju se det i TV, fast det redan var mörkt när de kom dit. Kungafamiljen gick före folket. Men guldet var värt en ordentlig hyllning. Naturligtvis.