torsdag 31 december 2009

Gott Nytt År alla!

Det är så roligt med nyårshälsningar. Jag älskar nya år. Och att ha klarat av november och december. Kanske var det en aning ljusare i dag än för en vecka tio dagar sedan?

Lukas, vår jackrusselterrier, som fyller 12 år nästa år ligger vid mina fötter under skrivbordet. Han gömmer sig för de smällde av två raketer för ett tag sedan. Han har fått två valerinatabletter, men skakar ändå när de skjuter. Stackarn!

Men jag spelar The Love Generation för honom. Fyra CD-skivor med 67 klassiker från "The Flower Power Era". Det bästa och värsta årtiondet 60-talet.

Good Morning Sunshine, Be Sure to Wear Flowers in Your Hair, California Dreaming, Eight Miles High, It Ain´t Me Babe, Light My Fire och många fler. Såg Woodstockfestivalen på TV och så var det. En naiv barnslighet och droger och ett fantastiskt hopp om en ny värld.

Både Janis Joplin och Jimi Hendrix var döda året efter 1970 av droger. Så trist. Men vi lever fortfarande och ska så göra länge än.

1970 hade jag ännu inte börjat på journalisthögskolan, började där 1972, och fick jobb direkt på DN när jag hade gått ut. Så länge sedan. Jag hade hand om min äldste son, som numera bara har ett öga att se med. Då hade han två och var en glad och snäll 3-åring år 1970.

Fortsätt att leva alla. Det är så viktigt att göra det, för att göra världen till ett bättre ställe.

... that serene and blessed mode
In which the affections gently lead us on -
Until the breath of this corporeal frame
And even the motion of our human blood
Almost suspended, we are laid asleep
In body, and become a living soul;
While with an eye made quiet by the power
Of harmony, and the deep power of joy,
We see into the life of things.

William Wordsworth
Tintern Abbey

Så sorgligt att det ska behövas hjältar

Jag tänkte nu när jag vaknade att det är så sorgligt att det ska behövas att Monica Antonsson och Ramona Fransson räddade Joakim Ramstedts liv, som de gjorde när de ringde efter ambulans åt honom. Då natten till julaftonen när han hade lagt ut sitt nödrop på sin blogg.

Att det ska se ut så i världen, att pappor är så förtvivlade att de inte orkar längre, för att mammorna inte låter dem träffa sina barn. Som ni vet har jag en pappa i min släkt, som precis som pappa C har gett upp.

Pappa C som har varit förföljd av Liza Marklund (åtta krönikor!) och nu är förföljd av sådana som Marina Engan, som inte kan begripa att vi har ett rättsväsende i landet. Det är mycket otäckt när det blir en sådan rörelse, som slår över i att förfölja pappor och därmed också skadar barnen.

Att vi i vårt land har fått en socialtjänst, som tror att de ska stå på mammornas och barnens sida och att barn behöver inte sina pappor. Att det verkar vara rätt att ta ifrån barnen deras pappor.

Att vi har en statsapparat som driver detta med hjälp också av professorer. Professor Eva Lundgren, som kommer från Norge ursprungligen, har drivit detta i åratal från en position på Uppsala universitet.

Och att det finns sådana som Marina Engan, som själva har mått dåligt i sin barndom, men som inte har fått adekvat hjälp, utan istället tror att de ska föra det hat de utsattes för vidare i världen. Människor som plågar nya generationer med barn.

Det är välkänt att incestoffer själva kan bli förövare och det är mycket sorgligt när vi som samhälle inte kan stoppa det. När människor inte förstår att allt går att ändra i nutid, att det inte behöver innebära att man förföljer andra människor.

Gott Nytt År!

PS. Och Marina Engan kunde inte låta bli att citera slutet på mitt förra inlägg, utan att berätta varifrån det kom förstås, i vilket sammanhang det publicerades. Hon har stenkoll och läser allt. Tro henne inte när hon spelar teater. Den damen mår inte dåligt utan kör sitt stora teaterstycke rakt igenom, utan att begripa hur mycket skada hon gör i världen. :

31 december 2009 vid 0:19 | SvaraMarina
Ett gott skratt innan läggdags:

”Är det inte nog med elende i verrlden enndå? Mycket god idé det där med 10×5 meter stora kryss på taken. Då vet vi ju var dem håller hus! Vi elsker enanden och det är inte fejl! Men dem… ja de fortjener att bli bombet. Guleböj och brusefåtölj så fergremt jeg blir.”

Någon mer än jag som kan norska?

DS.

onsdag 30 december 2009

Om att spela offer

Det som människor kan göra, som blir avslöjade som skurkar, är att spela offer. Det gjorde ju Liza Marklund så bra hos Skavlan när hon var där på intervju. Fast hon blev skakad när Skavlan antydde att Monica Antonsson kunde stå i kulissen. Jag väntar ännu på det programmet. Där dessa möts.

Och Liza Marklund gjorde det ännu bättre när hennes kompis den politiske reportern från TV4 Anders Philblad var nere i Marbella för att intervjua henne. Den intervjun kan väl utnämnas till årets svagaste i genren.

Och offfermentaliteten odlas lite här och var på internet. Kan inte låta bli att citera det senaste:

X: Usch och fy nu orkar jag inte mer... jag lägger av... hu va hemska dom är. Jag kommer aldrig mer gå in på deras bloggar. Kan ni andra kopiera så jag får läsa vad dom skriver?

Y: Åh stackars, stackars dej. Sluta inte vi stöttar dej allt vad vi orkar. Åh hur hemska alla är. Hur dom plågar dej! Stackars stackars dej.

X: Åh herregud hur ska jag orka och nu raderade jag alla mejl i panik också... stackars stackars mej. Jag trodde dom var mej på spåren och där stod ju allt elakt som jag hade... nej jag menar där fanns ju alla goda människors omtanke och mina käraste hälsningar tillbaka.

Y: Men lilla dej. Så jag lider med dej. Och satans anhang är efter dej. Så gräsligt. Stå ut i stormen. Vi stöttar dej!

Z: Det som plågar dej nu är helt vidrigt, vad jag sett. Ren mobbning. Finns ingen hejd på vad ilsken satans jävlars människor av denna rang kan göra. Jag vill ge dig en stor stor kram. Lider med dig : (

X: Det har gått för långt…
De får passa på att jubla och njuta. Det kommer att komma surt efter. Det brukar göra det när man agerar utan att använda lite tankeförmåga…


Y: Inte ska du ge upp. Mejla mig gärna så kan vi byta några ord. Jag har följt detta på avstånd. Stay cool! Låt dig inte provoceras. Kram!

X: Tack!
Jag hör av mig när jag fått öppnat ett nytt mailkonto.
Kram!

Y: Fullständigt djävla sanslöst!Milt sagt!
Kram vännen! Att tvinga dej att radera dina mejl! Vilka skurkar!

A: Har du råkat ut för hackers?
Jag tycker inte att du ska lägga av, det är en viktig principdiskussion som pågår.

B: Jaa, vad kan jag säga”suckar djupt” Gränslösheten är fullständigt gränslös.

X: ”Gränslösheten är fullständigt gränslös.”
Mycket väl talat och prutt på dej också! Du käre. Åh så jag älskar er!

M: Det är med stor förvåning jag följer vad som sker just nu.
Är de här människorna verkligen vuxna?
Vad är det för fel på dem?
Det här borde någon psykologistuderande se på, analysera och göra en studie av.
Rädslan för sanningen kan göra människor fullkomligt galna!

K: Är det ett mailkonto som är hackat? SUPERviktigt med bra lösenord innehållande stora och små bokstäver samt siffror. Åh käraste lilla du...särskilt viktigt om man är ute på nätet och ”skapar kontakter med tivelaktigt uppsåt” som man nog kan säga om dig. Tyvärr kära lilla älskade.

X: Åh älskade lilla du... det var ett mailkonto och jag trodde mitt lösenord var säkert... jag hade tagit min mammas lilla namn och så mitt eget födelsenummer... det blev så vackert ihop. Och nu är allt förstört. Jag lider :( Tyvärr så har de jagat mej land och rike runt... får väl snart emigrera. Åh jag lider ännu mer :((

Q: Sanslösa typer utan någon som helst känslighet om det inte gäller dom själva eller någon som dyrkar marken som dom går på!

X: Tack!
Din analys är mycket träffsäker:-)
Läste en kommentar på en annan blogg
”rädslan är oerhört stor för att tomtebarnens sanning ska komma fram.”
Tror vederbörande satte fingret mitt i rumpan där!

N: Ge inte upp! Någon måste våga skriva om hur fiender brister i sina utredningar. Tänk att du ska tvingas att sälja äsch fel radera dina allra käraste mejl!

X: Du har helt rätt! De har varit i min brevlåda och öppnat min post.
Det skall bli intressant att se vad jävulens åklagare säger om detta. Där kom den! Grävlingen!
Kan du göra mig en tjänst? Ta en skärmdump på den kommentaren och skicka den till mig. Jag kommer inte att gå in och läsa hos någon av dem. Såg att du lämnade din mailadress… har skickat min nya till dig.

X: Efter ett mycket intressant telefonsamtal blev jag bara tvungen att läsa:-) Ojojoj vad de är ute och cyklar på hal is i motvind!
Hur sjukt kan det bli??? Jag lider så av all uppmärksamhet som jag inte har förtjänat... åh hur ska det gå... :(( jaggråter och snyftar... buhu.

S: Okidoki, jag har en del invändningar – peka inte ut folk.
För det andra, kommentaren du citerar: ”rädslan är oerhört stor för att tomtebarnens sanning ska komma fram” – njae, det handlar inte om barnen , det där låter som en konspiratorisk kommentar. Åh alla barnen kan väl inte vara i fara? Det skulle vara så grymt så jag gråter... :(((

X: Gråt inte! Jag tror inte att C eller P har gjort detta. Men jag håller dem delvis ansvariga för det som nu sker.
Tomtens sanning är så stort och gripande... jag snyftar (;::::

M: Du tänker på Tomten och hur han mår... stor eloge till dej!

N: Hej
Hamnade här av en slump. Tycker det är varken hackat eller malet……..

X: Ja du… det är väl inte din kommentar heller

Y: Tack, det var klargörande.
Och ja, jag tycker att alla borde ta ett tydligt avstånd från hackers, istället för att antyda att man kan komma att anlita dem.

Z: Sorry men det är din känslomässighet och din impusivitet som spelar de här individerna rätt i händerna!
De vet precis var de har dig, vilka knappar de ska trycka på för att få dig ur balans. När de fått dig ur balans har de fått kontrollen. Akta dej käraste och gråt inte mer!

X: Jag vet och jag har svårt att inte ”vara jag”.
Det ÄR ett problem och jag försöker verkligen att hålla igen. Jag har hela tiden envisats med att jag har rätt att ”vara jag” men jag inser att det inte leder någon vart… åh ska jag inte ens kunna vara JAG hur ska jag orka... jag lägger nog ned buhu... ingen tycker om mej i hela världen... (:::::: förresten har jag märkt ut alla fienders tak med kryss i storleken 10x5 meter... så att ni vet... buhu : ((( dom är så elaka...

W: Helt hejdlöst! Varfor äär det så viktigt att liksom ”trycka till” människor som inte tycker det samma som en själv, att man promt ska hacka sig in i mailboxar, hänga ut, och helt enkelt bete sig som en ….ja, jag vet inte vad jag ska kalla det egentligen? Är det inte nog med elende i verrlden enndå? Mycket god idé det där med 10x5 meter stora kryss på taken. Då vet vi ju var dem håller hus! Vi elsker enanden och det är inte fejl! Men dem... ja de fortjener att bli bombet. Guleböj och brusefåtölj så fergremt jeg blir.


Obs! Alla likheter med nu levande människor eller befintliga bloggar är helt och hållet en slump och en tillfällighet. Gott Nytt År alla goda och glada!

Världens största penisförlängare

Om knappt en vecka - den 4 januari - invigs världens högsta hus: 818 meter över marken i Dubai. Vad skulle Freud säga om ett sådant bygge?

Burj Dubai har använt fem års byggnation plus ett antal lågavlönade arbetare från Pakistan, Kina och Filippinerna för att resa sig över ökensanden.

Betongen till skrapan kunde bara blandas om natten (30 graders värme) men också då riskerade blandningen att spricka om den torkade för snabbt. Alltså blandade man i is för att få en lagom hållfast betong.

Alla siffror är förstås världsbäst och störst och vackrast. Som att det har gått åt 83 600 kvadratmeter glas till alla rutor i huset, att dessa är specialbeställda för att hålla värmen ute. Att fönsterputsarna kommer att få ett evighetsjobb - nästan.

Att det finns ett specialdäck utomhus för allmänheten på 124:e våningen 442 meter upp i luften.

Turning Torso i Malmö kan slänga sig i väggen: bara 190 meter högt.

Och redan planeras ett torn, som ska bli 1 000 meter högt i Jeddah i Saudiarabien.

Det är synd om Marina Engan

Jag förstår att hon identifierar sig med de små barn, som hon tror sig värna. Hon gör allt för att de också ska slippa ifrån sina elaka pappor.

Och det vore väl gott och väl ifall hon hade rätt om dem. Ifall det verkligen var så att dessa pappor var de monster hon ser framför sig.

Det finns massor med människor, som mår dåligt av sina barndomar. Men ytterst få gör som Marina Engan och co: startar namninsamlingar för namngivna barn och förföljer deras pappor.

Hon påstår sig driva ett företag, som heter Barnens Röst, men det finns ingenstans, utom på hennes hemsida. Och företaget har hennes hemadress, så där kan knappast finns något stort team, som hon antyder.

Jag pratade själv med Lillian Norlund, som driver ett riktigt företag, som heter Barnets Röst och som också tillhör "överlevargruppen", som själv har varit utsatt som liten. Hon har utbildat sig till psykoterapeut och gått vidare med specialutbildning, för att hjälpa sådana utsatta barn som hon själv har varit.

Det är helt okej att göra så. De skador man själv har fått kan läkas genom att man hjälper andra i samma situation. Det är ett välkänt faktum.

Men uppenbarligen är Marina Engan för skadad, för att vara något annat än en människa, som försöker få utlopp för sina behov genom att också skada andra små barn. Precis som hon själv har blivit skadad. Så kan detta fortgå i evigheter utan att brytas.

Det allra bästa vore förstås ifall sådana människor som Marina Engan fick hjälp, så att de insåg vad de håller på med. Om de kunde dra sig tillbaka, utan att tappa ansiktet, från sina verksamheter. Och utan att skada fler barn.

PS. Råkade se att Drammen Norge var intresserat av mitt blogginlägg och där bor Jan Erik Engan. Släkt kanske? Likheten finns i ansiktsdragen såg jag. DS.

tisdag 29 december 2009

Marina Engan har så svårt för falskhet

Det påstod hon på en blogg i förmiddags såg jag. Men själv tycker hon att det är helt okej att ljuga om andras barn och deras pappor.

Och att driva en namninsamling, som ska lämnas över till justitieminister Beatrice Ask, för att ännu en gång ingripa i en liten flickas liv. Denna namninsamling bygger på lögner!

Denna lilla flicka har inte råkat ut för det som står där. Här kan ni läsa sanningen i denna historia.

Det finns också en nystartad namninsamling för denna flicka här.

Marina Engan är också omskriven här och här de senaste dagarna. Läs och begrunda. Och läs också här om hur en klok pappa skriver att denna lilla flicka används i ett krig.

Låt oss förfäras tillsammans över hur detta kan ske. Och att så många människor är så godhjärtade och lättlurade.

Marina Engan och hennes kompisar försöker skaffa sig själva inflytande och makt.

De bryr sig inte ett enda dugg om ifall de utnyttjar en liten flicka, som verkligen har haft nog med bekymmer redan i sitt unga liv. Ändamålet helgar medlen är deras stridsrop.

Nyårshelvetet är här

Det blir till att hålla kvar hunden inomhus i tystaste rummet med lugn musik på för att han ska slippa skaka hela nyårskvällen. Där vi bor har vi slutat att skjuta upp raketer. Det behövs inte.

Granngården börjar redan vid 22-tiden för deras innevånare går och lägger sig sedan och runt omkring oss bor människor, som för varje år tycker att det ska vara fler och fler raketer.

Jag minns med saknad, att vi brukade ta oss upp på vinden och titta ut över taken på trevåningshusen i Björkhagen (förort till Stockholm) när jag var liten. Då såg man lagom många raketer. Och löpte inte risk att bli träffad av dem.

Som ni kanske vet blev min äldste son blind på ett öga nyårsaftonen 1987 och fick krosskador i ansiktet. Det tog lång tid för honom att bli återställd. Många operationer, men hans ena öga är blint för evigt.

Ta det lugnt med raketerna, både nu före nyår, själva nyårsnatten och efteråt. Jag glömmer aldrig hur det låter på en IV-avdelning där fyra unga män då låg i fyra respiratorer. Hur maskinerna andades åt dem, nedsövda som de var, för att de skulle slippa hjärnskador.

Så ta det lugnt!

I Indien är elen gratis

Bönder, som måste pumpa upp massor med vatten, för att kunna odla ris i Indien får elen gratis. Hur kan Indien ha råd med det när elen i Sverige steg från 43 öre per kwh till 14:58 kronor per kwh på en vecka?

Allt handlar naturligtvis om politik. Här i Sverige ska vi minsann inte använda el. Vi ska spara energi. Det spelar ingen roll att vi kan framställa den i stort sett gratis.

Slå ut vår elintensiva industri bara. Vi är bäst och vackrast i världen för vi har det mörkt och kallt i våra hem om vintrarna.

Elen är en mycket stor kassako för staten och har varit det i åratal. Skatt läggs på skatt (först elskatt och sedan moms ovanpå det) och riksdagen tycker det är skoj att höja den varje år.

Själv så eldar jag med björkskog från Hälsingland nu i våra tre spisar, men vi kommer säkert att vi betala upp till 4000 kronor ändå varje månad under vintermånaderna för den el vi använder.

Först ska det elverk, som producerar själva varan ha betalt och sedan Vattenfall för att de en gång för sextio år sedan drog ledningar fram till vårt hus.

Är det då bättre att elda upp skog istället för att framställa el? Liknar inte detta någon slags Ebberöds bank, där det tar årtionden för skogen att växa tillbaka, men vattnet rinner i stort sett alltid i våra elkraftverk, eller kärnkraften finns där med i stort sett outtömliga resurser.

I dagsläget så skulle det säkert löna sig att investera i ett bensindrivet kraftverk på gården, så att vi var oberoende av strömavbrott, som märkligt nog förekommer i vårt välutvecklade land.

Den strömmen lär kosta omkring 12 000 per månad (litet verk för 10 000 i inköp) men snart är vi väl där, så att det lönar sig. Nog blir det bättre rent miljömässigt än att ständigt elda upp skogen.

Jag kan inte glömma att elen är gratis för risbönder i Indien.

PS. Det kostar 4 öre per kwh att producera el från vatten (hela året) och 15-20 öre per kwh att producera kärnkraftsel. En vanlig villa beräknas använda omkring 25 000 kwh per år om den värms med el. DS.

måndag 28 december 2009

Ett cigarrföretag vill sponsra Tiger Woods

Tiger Woods erbjuds 100 000 dollar för att bli ansiktet utåt för ett cigarrföretag. Det skriver bland annat nättidningen Realtid.

När alla andra hoppar av så vill cigarrföretaget istället gå in. De skräms inte av skandalen kring Woods.

Tiger Woods och cigarrer? Borde de inte ha frågat ex-presidenten Bill Clinton? Eller Monica Lewinsky?

söndag 27 december 2009

Barnens rätt till båda sina föräldrar

Nu har Newsmill publicerat min artikel om Barnkonventionen och vad kungen och drottningen vill göra för barnen. Här kan ni läsa den.

Där skriver jag både om Joakim Ramstedt (men för ansvarig utgivare fick jag inte nämna hans namn) och om min släkting, som båda har berövats sina barn.

I Sverige genomgår 50 000 barn per år skilsmässa. Omkring en halv miljon barn är skilsmässobarn och bara en procent av dem tas om hand av enbart pappan. Omkring 40 000 barn får aldrig träffa sin pappa.

Sverige följer inte Barnkonventionens artiklar fast vi som land ratificerade denna konvention redan 1990.

Denna konvention fyllde i november 20 år. Somalia var länge ett land som inte hade ratificerat den, men har nu gjort det. Barnkonventionen är lag i Norge.

lördag 26 december 2009

Fem år sedan tsunamin i Thailand

Jag trodde inte jag kände någon personligen, som hade omkommit i tsunamin i Thailand. Det var inte förrän jag läste listorna på omkomna i tidningarna, som jag såg att någon, som hade bott i samma trapp i samma hus i Björkhagen som jag, hade omkommit.

Det var lillasystern till min bästa barndomskompis det handlade om. Någon, som jag så självklart hade känt och umgåtts med under det tjugotalet år då vi bodde där och som min bror fortsatte att umgås med, för de flyttade till samma förort som vuxna och hade sina barn på dagis tillsammans.

Nu var hon död och hennes sambo och deras barnbarn. Den enda som klarade sig var dottern till dem. Hon kom hem, men utan sin egen sambo och utan sin lille pojke, som var tre år. Fyra i familjen försvann och en enda kom hem.

Min bästa barndomskompis hade varit så arg över att de skulle åka till Thailand. Hon ville att de skulle vara hemma och fira jul. Och det sista hon sade var att nästa jul får ni vara hemma, så att vi får fira tillsammans. Ja, sade dom. Och så kommer fyra av dem inte hem. Inte levande. Bara hennes systerdotter överlevde.

Jag har skrivit om det i min utgivna dagbok Ett Sekel av Tystnad. För det hände medan jag skrev på denna bok.

Systerdottern har gått vidare till ett nytt förhållande och skaffat sig ett nytt barn sedan dess. Men hennes liv blir sig förstås aldrig likt. Hon förlorade sin mamma och pappa, sitt lilla barn och sin sambo bara för att de ville åka på semester tillsammans.

"Jag blir helt blank i huvudet av att ha pratat med min barndomskompis. Jo, det var dom som hade tvättmaskin och Volvo Amazon och vars mamma var hemma. Dom som bodde en trappa ner, snett under oss. I en likadan lägenhet som vår, fast spegelvänd. Två rum och kök med matrum.

De hade piano och gökur. Föräldrarna lever fortfarande. Och hon säger att hon hade inte önskat att dom skulle leva för att uppleva det här. Att deras barn, hennes man, sambon till barnbarnet samt barnbarnsbarnet dör i vågorna på andra sidan jordklotet.

Bara deras barnbarn kom hem. Det värsta som kan hända. Det allra värsta. Något som inte ens går att föreställa sig. Min kompis bär också sin föräldrars sorg förutom sin egen. Hon säger så. Hon måste vara stark. Hon är stark. Jag vet det."

ur Ett Sekel av Tystnad sid 362

fredag 25 december 2009

Vår egen "Narniagatlykta"

Den här bilden tog min yngste son alldeles nyss. Här ser ni vår "Narniagatlykta", som står framför vårt hus och lyser upp gårdsplanen. Det var Ramona, som frågade om jag inte kunde lägga ut en bild. Yngste sonen fick en kamera i julklapp och använde den till bilden och till att lägga in den. Själv kan jag inte.

I berättelsen om Narnia, som C S Lewis har skrivit, så kommer barnen genom en stor garderob (klädskåp) ut i skogen, där det är vinter och där står en lykta och lyser i snön.

Jag tänker på den berättelsen när jag ser vår lykta och all snö. Det var en 1800-talslykta med gasljus, men vår är ganska lik.

Den är specialtillverkad - inte för vår gård - men min sambo hittade den på en auktion. Den som beställde den hade aldrig löst ut den. Så det var väl meningen att vi skulle få den.

Snön har packats ihop idag när det blev någon plusgrad, men SMHI hotar med 10 centimeter till under natten. Ha en god fortsättning alla barn, ungdomar och vuxna i hela världen!

Häxan och Lejonet börjar på TV4 kl 20 i kväll! Se den om ni inte redan har gjort det. Tro på det omöjliga. Hoppas allt.

Barnforum startas av kungafamiljen

Kungen och drottningen bekymrar sig särskilt för alla barn i världen och i Sverige. De startar en verksamhet för att se till att bankonventionen efterlevs i världen och i Sverige.

Det är en gammal dröm som går i uppfyllelse för dem och de hoppas att det första forumet ska kunna komma till stånd nästa år.

Här nedan kan ni läsa Artikel 9 i Barnkonventionen, som Sverige inte upprätthåller. I Sverige är det omkring 40 000 barn, som inte får träffa sina pappor.

En av dem är Joakim Ramstedt och en annan är min nye ingifte släkting, som inte har fått se sina barn på över tre år sedan hans ex anklagade honom för sexuella övergrepp på barnen. Han är frikänd sedan länge.

Art. 9 Åtskiljande från föräldrar

1. Konventionsstaterna skall säkerställa att ett barn inte skiljs från sina föräldrar mot deras vilja utom i de fall då behöriga myndigheter, som är underställda rättslig överprövning, i enlighet med tillämplig lag och tillämpliga förfaranden, finner att ett sådant åtskiljande är nödvändigt för barnets bästa. Ett sådant beslut kan vara nödvändigt i ett särskilt fall, t ex vid övergrepp mot eller vanvård av barnet från föräldrarnas sida eller då föräldrarna lever åtskilda och ett beslut måste fattas angående barnets vistelseort.

2. Vid förfaranden enligt punkt 1 i denna artikel skall alla berörda parter beredas möjlighet att delta i förfarandet och att lägga fram sina synpunkter.

3. Konventionsstaterna skall respektera rätten för det barn som är skilt från den ena av eller båda föräldrarna att regelbundet upprätthålla ett personligt förhållande till och direkt kontakt med båda föräldrarna, utom då detta strider mot barnets bästa.

Joakim Ramstedt pappan i våra hjärtan

Jag vaknade tidigt i morse och började tänka på Joakim Ramstedt och hur han måste ha mått i förrgår då han skrev sitt avskedsbrev.

Jag vet hur det känns att tänka, som han gjorde eftersom jag själv gjorde det på 70-talet, när allt blev mig lite övermäktigt. Jag gjorde aldrig något självmordsförsök, fast jag tror att grannarna uppfattade det som så. Liksom att de trodde att min mamma hade tagit livet av sig i slutet på 60-talet, då hon dog av ett astmaanfall.

Själv fick jag hjälp den gången och då begrep jag, att livet är heligt och meningen med det är att leva det så gott vi kan. Jag tycker att den här aktiva dödshjälpsdebatten, som har gått fram och tillbaka under 2000-talet är helt åt helsike.

Jag har suttit en stor del av ett kalas och lyssnat på en professor emeritus, som lade ut texten om detta. Det sorgliga var att han själv var över 80 år och inte själv hade all den kroppsliga förmågan kvar. Och han predikade för aktiv dödshjälp.

Vi har ett konstigt samhälle i många sammanhang, men går omkring med skygglappar för ögonen och ser ofta inte hur märkligt vi bär oss åt.

Ett självmordsförsök är alltid ett rop på hjälp. Och det den människan behöver är all möjlig omtanke. Att få känna att det finns medmänniskor, som bryr sig. Att den människan ingår i en större gemenskap.

Joakim Ramstedt har själv skrivit om sin kamp på Newsmill.

Om ni har möjlighet så skänk honom pengar. Detta är en materiell del, som gör det lättare att fortsätta leva. Då slipper han komma tillbaka till samma punkt i livet, där han förut befann sig. Ge honom hopp inför det nya året.

torsdag 24 december 2009

God Jul alla goda människor

Jag skulle bara gå in och skriva en julhälsning och beklaga att jag inte kunde lägga ut en bild på det vackra, snöiga landskapet vi har runt huset, för vi har förlagt kameran.

Då ser jag på min blogglista att Daddy har skrivit ett avskedsbrev och Monica Antonsson har skrivit om honom. Han har försökt att ta livet av sig, men tack och lov så såg några hans blogg och han befinner sig nu på sjukhus.

Kära medmänniskor varför måste en pappa drivas så långt? Han har sina båda barn Robin och Rania, som han kämpar för. Men nu brast allt när han såg att han bara får betala och betala. Myndigheterna jagar honom.

Alla goda människor kan ni inte åtminstone be en liten bön för Joakim? Även om ni inte är troende. Be att han inte längre ska behöva kämpa så hårt, utan kan gå in i ett nytt år med hopp om sitt eget liv och sina barns liv.

Och be att alla mammor och pappor begriper sina barns bästa. Och inte använder dem som redskap för att tillskansa sig ägodelar och behandlar också dem som ägodelar.

En riktigt GOD JUL till er alla!

onsdag 23 december 2009

Problem med sex för evakuerade kring Mayon

De tvångsevakuerade försöker ofta smita tillbaka till sina hem innanför den avspärrade zonen runt vulkanen Mayon i Filippinerna.

Paren säger att de måste mata sina grisar, men polisen har upptäckt att detta oftast betyder att de vill ha lite avskildhet för att få umgås intimt.

Tjugosex centra är fyllda med evakuerade människor, gifta par ofta, som inte får sina sexuella behov tillgodosedda.

Det finns särskilda rum avdelade för gifta par i dessa centra, dit de kan dra sig undan. Men uppenbarligen vill de inte göra det av rädsla för, att bli hånade och mobbade eller råka ut för "peeping toms".

De föredrar att försöka smita tillbaka hem, trots faran från vulkanen.

Nu diskuteras om de ska få tillgång till rum i motell istället, för att kunna vara en aning för sig själva. Paren grälar för att de inte kan uppfylla sina djupa fysiska behov.

Vulkanen Mayon väntas få ett större utbrott de närmaste dagarna. Den har länge mullrat och lagt bygden i aska, samtidigt som glödande lava rinner nedför dess sluttningar.

Prins William provade uteliggarlivet

Prins William, som är nummer två i tronföljden efter sin pappa Charles i England, provade att sova utomhus i London i minusgrader.

Det var hans mamma prinsessan Diana, som visade honom hur de hemlösa hade det. Hon tog med honom till Centrepoint när han var liten. En organisation, som är till för unga hemlösa.

Prinsen sov i en sovsäck och på gamla kartonger direkt på en gata i London och var i fara när en bil, som sopade gatan, inte såg den lilla gruppen av människor på marken. Dock hade han säkerhetsvakter med sig.

Det var fyra minusgrader den natten i mitten av december, när han sov ute.

Prinsen, som ska till Australien nästa månad, menar att han inte ens kan börja förstå hur det är att leva på Londons gator. Men han gjorde detta för att ge mer uppmärksamhet till de omkring 4 500 som gör det i London.

I Sverige beräknas omkring 9 000 vara hemlösa och omkring 3 000 bo på gatan eller i härbärgen.

tisdag 22 december 2009

Plumpt och elakt tyckte Gunilla Herlitz

Man får inte skriva ned kungafamiljens kreationer på Nobelfesten och om det ska göras så det göras med finess - inte jämföra damernas fina aftonklänningar med granar eller gardiner.

Chefredaktör Gunilla Herlitz på DN blev så upprörd över en sådan artikel, att hon för evigt vill bannlysa en frilansare från DN.

Inte särskilt högt i tak ifall chefredaktören tycker att det är hennes jobb att bannlysa skribenter. Linda Leopold kommer säkert att bli berömd bara för detta lilla infall.

Plus för den infama elakheten, att kalla Hertha Müller det tjusigaste, som har kommit från Rumänien sedan Dracula.

Måns Hirschfeldt kommenterar detta för radions kulturnytt.

Tidningen Resumé har också omskrivit detta och berättat hur Isobel Hadley-Kamptz reagerade.

Linda Leopolds artikel publicerades aldrig på nätet, bara i papperstidningen.

Människan är god

Människorna som art överlevde enorma miljökatastrofer för omkring 75 000 år sedan när vulkaner fick utbrott. Bara omkring 10 000 av oss överlevde i bland annat södra Afrika. Där bodde vi i grottor och plockade skaldjur vid stranden.

Vi härstammar alla från dessa människor i Afrika. Det går att bevisa med genpoler och deras vandringar över världen.

Där i Sydafrika finns också de första funna kulturyttringarna i form av tecken på små stenar, som har hittats i dessa grottor. Det var alltså inte Cromagnonmänniskan i södra Frankrike, som först begrep värdet av symboler. De ristningar, som finns i grottor där är kring 40 000 år gamla.

De äldsta ristade stenarna forskarna har hittat är kring 77 000 år gamla. En liten sten har streck åt ena hållet och sedan åt det andra, så att det bildas ett rutmönster, rutertecken eller trianglar. Beroende på hur man ser mönstret. Dessa små sammanbundna streck skickar ett meddelande till oss genom årtusendena.

Människor som förstår symboler kan också lära sig språk. Vårt språk är symboler för något som finns där ute i verkligheten och så lärde sig människan att kommunicera. Då kan hon också lära sig sjunga och dansa. Tillsammans.

Och detta i sin tur får oss att må bra och känna gemenskap.

Det är Lasse Berg författare till boken Gryning över Kalahari, som strosar omkring i Afrika för att visa att det var samarbetet och kommunikationen mellan dessa människor, som gjorde att vi nu finns kvar. Att vi har utvecklat våra förmågor till abstrakt tänkande och att vi kan föreställa oss framtid och tänka tillbaka på dåtid.

Att det är vår unika förmåga att vara snälla och ha omtanke också om någon, som inte ingår i vår närmaste flock, som har gjort att vi bebor denna planet i så stor omfattning. En annorlunda bild alltså mot den krigiska, våldsamma apa, som är den vanligaste av människan.

Redan på den tiden hade vi inga stora hörntänder, vilket de andra primaterna, som vi är nära släkt med fortfarande har. Aggressionen var kanske ingen bra överlevnadsstrategi. Det var bättre att vara vänlig och god.

TV-programmet i SVT2 med Lasse Berg Vetenskapens Värld går i repris den 26.12 Det är väl värt att se.

måndag 21 december 2009

Niclas Salomonsson förlorade förtalsmål

Han får nu betala drygt 1 miljon i advokatkostnader, för att han ville veta var gränsen för förtal går. Det som skrevs om i en krönika i Svensk Bokhandel med endast anynoma källor var alltså tillåtet. Det skriver Realtid.

Det var chefredaktören Lasse Winkler, som i krönikan skrev om Niclas Salomonssons affärsmetoder: "Historierna om hans tvivelaktiga affärsmetoder är många. De handlar om riggade auktioner, falska upplagesiffror och andra fakta i syfte att höja förskotten till hans författare."

Niclas Salomonsson var föremål för Unni Drougges hämnd när hon skrev sin roman om honom: Boven i mitt drama kallas kärlek. Den gången försvarade sig Niclas Salomonsson på Svd:s Brännpunkt

Han blev Liza Marklunds agent och detta kritiserades också Liza Marklund för, eftersom Niclas Salomonsson är dömd för misshandel av Unni Drougge.

Det finns ingen död

Ja plogen kom till slut vid halvåtta på kvällen. Så dumt för då hade sonen redan kört fast med bilen, när han försökte ta sig ut.

Ingen kommer ut eller in i dag heller. Skinkan är i fara. Nä, vi fixar väl julen och maten på något sätt. Bilar går att flytta.

Minus 7,5 i dag, men det känns inte i huset, för vi har skottat upp snö mot väggarna. Och allt är så vackert där ute, precis som i Narnia, när de hittar lyktan i skogen.

Vår lykta lyser lika vackert på vår gård.

Och det är så självklart det som Deepak Chopra alltid talar om, det som alla människor som har kommit dit talar om: Det finns ingen död.

söndag 20 december 2009

Snön ligger djup och endast tomten är vaken

Ja nu har vi ringt till vägansvarig en tredje gång och hon har lovat att vi ska få plogat i dag. Det är stört omöjligt att ta sig ut genom den breda vall, som plogen har fått upp mot ingången till vår 200-meters lilla väg, som går fram till tomten.

Det snöar nu igen efter ett litet uppehåll. Sambon var nyss inne och stärkte sig med den nya apelsinglöggen, för att få kraft att skotta sig fram till bussen över ängen, så att han kan ta sig till jobbet i morgon bitti.

Snart är endast tomten vaken och stjärnorna flimsa och flåmsa... nä det var vår hemmagjorda version av Viktor Rydbergs Tomten.

Midvinternattens köld är hård,
stjärnorna gnistra och glimma.
Alla sova i enslig gård
djupt under midnattstimma.
Månen vandrar sin tysta ban,
snön lyser vit på fur och gran,
snön lyser vit på taken.
Endast tomten är vaken.

Så ska det låta...

PS. Fortfarande ingen plogning vid sextiden på kvällen. Min samfällighetsförening är kass. Vi har nyss överklagat att vi själva ska ha ansvaret för vägarna. I Norrland är dom så smarta att dom låter Vägverket sköta det, men inte här på Värmdö. Här ska vi själv betala och ansvara. Det funkar inte. Retligt att se stora plogbilar dra förbi 50 meter bort på stora vägen, men vi kommer inte ut från vår tomt. DS.

Muslimer dödar muslimer

Yassin Mahi Mallin tycker att han och hans landsmän behöver hjälp från Sverige. Han skriver om det i dag i Expressen apropå att det var en somalier i burka, man förstås, som tog till det knepet för att komma in och spränga en bomb, så att tre av Somalias ministrar dog.

Det märkliga med det fallet är att den man, som tog med sig bomben, var från Danmark och en av de högsta ledarna för terrororganisationen i Somalia, som hugger händer och fötter av folk - enligt strikt sharialag - är en imam från Sverige. Med svenskt medborgarskap.

Yassin Mahi Mallin kände honom när han bodde här.

Alltså är det så, att i sådana länder som Danmark och Sverige, börjar muslimer utöva en extrem variant av islamism, som aldrig tidigare har funnits i Afrika - eller åtminstone inte i Somalia.

Det verkar som om en del muslimer i våra länder blir mycket självdestruktiva och inte ens drar sig för, att i religionens namn dra ut på jihad mot sina landsmän.

Det som också slår mig i Yassin Mahi Mallins text är att han tydligen ser sig som somalier, fast han skriver på svenska och uppenbarligen har bott här i stort sett hela sitt vuxenliv (20 år) inte ser sig som svensk. Han är somalier.

"För vad vi somalier behöver är utbildning; utbildning i demokrati och mänskliga rättigheter, utbildning om hur man återuppbygger ett land som numera saknar all form av statsförvaltning. Vi har fått nog av terror och isolation.
Vi kan inte längre sitta i våra klanbaserade somaliska föreningar med verksamheter som... ja vad?... de syftar i alla fall inte till att öppna upp för integration eller till att skapa demokratiskt skolade medlemmar.
Samtidigt behöver vi också hjälp av Sverige. Utan stöd går vårt folk under. "

Så slutar han sin artikel i Expressen, som om han var här på tillfälligt besök... inte ens han är integrerad i vårt land. Han bor i Somalia och är somalier (men lever i Katrineholm). Inte skulle någon som hade flytt till USA se sig så?

Och varför blir dessa människor så självdestruktiva att de grips av något som i kristendomen skulle kunna kallas för djävulen?

lördag 19 december 2009

Presidenten fick fly undan snön

Barack Obama fick av säkerhetsskäl ta bilen istället för helikopter tillbaka till Vita huset, när Air Force One landade i USA.

Det snöar och blåser i en av de värsta snöstormarna på flera år.

Hela östkusten har varnats och det väntas upp till en halv meter snö i Washington.

Presidenten flög tidigare än förväntat tillbaka från Köpenhamn, för att överhuvudtaget kunna landa.

Det hade inte sett bra ut, om han inte kunde komma tillbaka till Washington, för att det snöade och var kallt.

Nu när han har bevistat klimatmötet om jordens uppvärmning.

Klimatet klarar sig

I natt var det den kallaste decembernatten jag kan minnas sedan vi flyttade hit 1987. Det var nere i 14,5 minusgrader, nu har temperaturen gått upp till behagliga -5,7 grader.

Och det var också natten då en blek överenskommelse om klimatet avhandlades omkring 70 mil söderut i Köpenhamn. Alla säger att det blev ett fiasko. Värst anser förstås Greenpeace att det var: en dödsdom för miljoner människor.

Maria Wetterstrand efterlyser i DN ett gränsöverskridande arbete för klimatet, över statsgränser och med beskattning av flyget, för att få pengar att satsa.

Flyget? Kommer det ens att finnas i framtiden? När oljan tar slut vad ska då få upp planen i luften?

Köpenhamn visar enbart hur små och ynkliga människans försök att göra något tillsammans kan vara.

Och klimatet? Ja det kommer säkert att klara sig självt. Just nu gäller det att veden räcker hela vintern för oss. Det kommer den inte att göra om det ska vara så dunderkallt.

Hallå jordens uppvärmning. Var är du?

fredag 18 december 2009

Debattinlägg om Ingrid Carlqvist

Nu finns mitt debattinlägg om Ingrid Carlqvist och att hon fick kicken från sitt jobb pga hatiska mejl. Det är publicerat i Journalisten.

Läs och kommentera!

President Obama har landat

Han kom till ett alldeles vitt Köpenhamn i vinterrock för bara någon halvtimme sedan. Ja den globala uppvärmningen tog tydligen paus exakt när dessa förhandlingar skulle knytas ihop.

Läget är svårt. Hur ska det gå? Antagligen behöver vi i världen ett avtal, inte så mycket för klimatets skull som för fredens. Och han som nu har fått fredspriset i Oslo borde väl kunna sno ihop något så att inte det politiska läget går till varmt och rött i världen?

Men att Maldiverna riskerar att drunkna i det stigande havet tror jag fortfarande inte på. I så fall ligger New York och New Orleans ännu värre till för de ligger under det nuvarande havets nivå. Men dessa städer har jag inte hört något om i samband med konferensen.

Alltså Maldiverna är västvärldens lilla lyxiga semesterparadis, så därför räknar de med att få gehör. Och som sagt om hundra år så vet vi hur det var med haven och då är i stort sett varenda människa, som lever nu död (jag tror inte heller på att vi ska leva längre och längre).

Maldiverna består av 298 kvadratkilometer öar och befolkningen uppgår till 396 334 i juli 2009, många fler än tidigare siffror på 301 457 personer. Att jämföra med tex Island som har 103 125 kvadratkilometer yta och omkring 320 000 invånare.

Är inte Maldiverna lite överbefolkat?

Jan Guillou har bränt sina skepp

Han har inte längre kvar sina "artiklar" som han skrev till KGB mellan 1967 och 1972, fast han själv säger att han sparar allt han själv har skrivit.

I samband med IB-affären blev detta material alltför farligt - insåg Guillou - att ha kvar. Det kunde ju ha lett till att han fick ännu mer fängelse.

Alltså Jan Guillou har ständigt varit en vessla, någon som smiter undan, någon som bortförklarar. Så synd att han inte blev advokat, som han var inne på med sin juristutbildning - för journalistutbildning har han ingen alls. Han sågs bara som en påläggskalv på Fib/K när han jobbade där.

Precis som Liza Marklund, som inte heller har kunnat visa den dokumentation hon har på "vinden" i Gömda-fallet, så har inte Guillou något som kan styrka hans oskuld. Eller har han möjligen gått igenom sina papper och sett att de är alltför komprometterande?

Han påstår att han helt enkelt har bränt alla papper - och sina skepp från den tiden. Tänk vilken otur att journalisten Arne Lemberg skulle stå upp från de döda och peka med ett smalt finger mot denne man. Eller hur ska man tolka det?

torsdag 17 december 2009

Köpenhamn spricker

Så bra! Det speglar verkligen hur det ser ut i världen. Men Madame Clinton trädde fram och lovade 100 miljarder till de fattigaste omkring 2020, för att lösa deras klimatproblem (kan inte länka för kontakten med nättidningar finns inte).

Och detta resultat är väl vad det handlar om. Pengar, pengar och pengar. Vad än torka eller ösregn, eller som nu massor med snö beror på . Snöar det inte i Köpenhamn också förresten?

Moder Jord skrattar en smula ironiskt åt människornas övermod? Att de tror att klimatet beror på dem?

Och samtidigt så vägrar folk att evakuera runt vulkanen. Mayon.Folk är som vanligt. De dör hellre än sticker från en eldsprutande vulkan (gick lustigt nog att länka dit).

Men Köpenhamnsresultatet gillar jag. Det är verkligen som det borde vara. Staterna är osams. Visst. De fattiga hänger på och vill ha ersättning. Varför då? Har vi orsakat det som nu händer?

Nä, det tror jag inte ett ögonblick.

Vattenfall är ett konstigt bolag

Det statliga aktiebolaget Vattenfall är märkligt. Nu har vi haft ström i tre och en halv timme utan avbrott. Vi råkade ut för fem-sex avbrott under dagen och morgonen. Men två kilometer bort har de säkert haft ström hela tiden. I Hemmesta.

För där finns så många företag, som Vattenfall måste ersätta med massor av pengar ifall strömmen uteblir. Här finns omkring 300 tomter och så Torsbygården, där det bor rehabiliterade psykfall. Så det är väl inte så noga? Eller hur ska man tolka det?

Har ont i musklerna i kroppen för jag har skottat så mycket, är inte van vid det förstås. Ingen plogning och ingen sophämtning i dag. Torsdag varannan vecka är det sophämtning, men bussarna går inte så varför skulle sopbilen funka?

Undrar om sambon kommer hem i kväll? Inga bussar, men jag kan hämta förstås, en mil eller två mil bort.

Att bo i Stockholms skärgård är som att bo i Norrbotten. Långt till allt. Måste ha bil. Får betala allt själv. Ingen plogning av någon bil betald av Vägverket här inte.

Som sonen sade som var inne i Stockholm i går: aha det har slutat snöa. Men icke. När han kom ut på motorvägen var det ymnigt snöfall igen. Och i Kaffebacken (Nacka kommun) kom en ovan bilist rakt emot honom från andra körbanan. Han/hon fick sladd och kunde inte stanna.

Som tur var skildes de åt av två räcken. Kör försiktigt! Kom ihåg att det dör mångdubbelt fler i trafiken än i svininfluensan. Tio gånger så många! Kör försiktigt!

Snöstorm

Nästan katastrofläge. Har skottat hela morgonen. Gick bara att se tre meter eller nåt. Strömavbrotten kommer och går så jag skyndar mig att skriva. Inget internet heller förrän nu.

Har eldat i två spisar. Vi vaknade av att det var kallt och att yngste sonen kom och sade att klockan var halvåtta. Kolmörkt. Strömavbrottet hade antagligen varat några timmar då, för annars går vi upp senast sex.

Det snöar fortfarande. Inte särskilt kul längre. Sonen körde fast i en driva på vår väg. Ingen plogning i sikte. Men vi har två bilar så han drog upp sig själv med den andra bilen.

Ciao! Vi hörs till våren. Eller så.

onsdag 16 december 2009

Får en Nobelpristagare vara pedofil?

Nej naturligtvis inte. Det är ett brott att ha sex med barn, men det tyckte inte den amerikanske medicinpristagaren Carleton Gajdusek. För honom var det ett generationsöverskridande, som han såg som naturligt.

I den dokumentärfilm som SVT sänder i kväll så försvaras han av både sin bror och forskarkollegor. Man måste förstå och förlåta ett geni tycker de.

Medicinforskaren Carleton Gajdusek upptäckte prionerna, som bland annat ligger bakom galna kosjukan. Denne Gajdusek var en enstöring, en kuf, som gjorde vad som helst för sina forskningsresultat och alltså hade en egen privatmoral.

Han fick Nobelpriset år 1976 för sina upptäcker. Tjugo år senare skulle en av hans 57 (!) adoptivbarn anmäla honom för pedofili och han erkände detta i ett samtal, som avlyssnades av FBI.

Han dömdes för det i april 1997. Han fick 12-18 månader och fick tillbringa ett år i fängelse i USA, trots att hans forskarkollegor vädjade för honom och ville att domstolen skulle släppa honom. När han kom ut ur fängelset flydde han till Europa.

Gajdusek dog i Tromsö i Norge förra vintern 85 år gammal. Han tyckte om de långa, kalla, mörka, norska vintrarna för då hade han mycket tid i sin ensamhet att ägna sig åt skrivande och forskning.

Det är Bosse Lindquist, som har gjort dokumentären om denne man och den handlar till stor del om hans vetenskapliga gärning. Gajdusek skapade egna hemliga laboratorier och bröt antagligen mot åtskilliga lagar för att nå sina resultat.

Detta tyckte forskaren också att han kunde göra som pedofil, för han hade ju bara tagit pojkar från kulturer, där det sågs som naturligt med sex mellan män och pojkar, enligt honom. Han sade ofta att amerikanska lagar var onödigt pryda, som inte tillät detta.

Dokumentären visas i kväll alltså kl 21 i SVT1.

tisdag 15 december 2009

Vulkanen Mayon på Filippinerna får utbrott

Omkring 50 000 människor bor i dess riskzon och håller på att evakueras. Mayon fick ett utbrott 1814, som dödade 1 200 människor. Ett utbrott 1993 dödade 79 människor.

Lava rinner ned för ena sidan av vulkanen och risken för en explosion anses överhängande.

Denna vulkan är den mest aktiva i Filippinerna och har haft utbrott 49 gånger under de senaste 400 åren.

Den började mullra i somras redan och hade också ett utbrott för ett år sedan. Vulkanen är 2 462 meter hög och har en nästan perfekt kon, skapad av lava.

Inget för klimatmötet i Köpenhamn att göra något åt. Vulkaner gör som de vill, spyr ut massor med rök och aska och kan förändra klimatet på hela jorden. I värsta fall.

PS. I dag den 16 december 6.30 rapporteras att vulkanen har skakats av 78 jordbävningar det senaste dygnet och att den spydde ut aska upp till 500 meter upp i luften vid ett utbrott på förmiddagen. Det är mitt på dagen i Filippinerna just nu och evakueringen av människor från byar runt vulkanen fortsätter. DS

Han får sluta för att han bloggade

En 22-årig barnskötare i Värmdö fick veta att han inte kunde vara kvar för att han bloggade. Och att detta var för privat.

Han fick veta att innehållet var obscent, men inte på vilket sätt. Han har pratat med föräldrarna och de har läst bloggen och tycker att den är okej. Denne barnskötare hade ett vikariat, men var muntligt lovad fast anställning.

Kommunen säger nu att det beror på arbetsbrist, att han inte får fortsätta, men det menar en vän till barnskötaren är en efterhandskonstruktion.

Ja, tydligen är det så att om man är i arbetsför ålder så är det livsfarligt att blogga under eget namn eller så att människor kan känna igen den som bloggar.

Vilket samhälle vi har fått. Jag förstår bättre än förut varför så många är anonyma på nätet.

Det är alltså ett privilegium att kunna blogga, som jag gör under eget namn. Men så har jag heller ingen anställning, som kan komma att ifrågasättas.

Det borde vara förbjudet att dra upp bloggande, som orsak till något överhuvudtaget när det gäller anställningar.

Det är något som sker på fritiden. Ska arbetsgivarna kolla också fritiden?

I så fall har vi verkligen fått ett "1984", ett samhälle där alla övervakas, men inte av staten, som författaren George Orwell trodde då. Utan vem som helst kan agera övervakare och anonymt tipsa om saker och ting.

Det var tydligen ett mejl, som hade inkommit till föreskolechefen, som föranledde att hon överhuvudtaget såg bloggen. Vi lever i ett angivarsamhälle. Stasi nästa?

Nä visst det behövs inte, när det finns så flitiga privatpoliser där ute, som tar på sig att skvallra och förtala.

Godmiddag Sverige where ever you are.

Arton döda i svininfluensa

Nej de dog inte samtidigt. Det skulle ha varit en sensation, utan under hela den tid, som vi har skrämts med denna sjukdom. De flesta av de, som dog skulle kanske ha dött ändå.

Bland de som dog senast var en som hade fått en transplantation. De tillhör alltså riskgrupper.

Hur många är det som dör varje dag året runt egentligen? Ja, den vanligaste dödsorsaken bland 15-44-åringar är självmord. Varje självmord beräknas kosta samhället runt 18 miljoner kronor. Så det borde väl förebyggas?

Men eftersom det är ett sådant tabu runt denna dödsorsak, så omtalas den inte. Inte heller i medier. Men i Sverige dör kring 1 400 personer per år i självmord. Inräknat säkra och osäkra. Av dem dör kring 300 i Stockholms län.

De högsta sammanlagda dödstalen ligger mest efter jul och nyår och högst har Dorotea legat i landet för två år sedan med drygt 16 per tusen invånare. Medan Tomelilla i Skåne har legat lägre med kring 9 stycken döda per tusen mellan januari och september 2007.

Medeltalet i landet var då kring sju döda per tusen invånare under jan-sept 2007.

Alltså dödstalen beror naturligtvis på hur gamla invånarna är och i Dorotea fanns det mycket gamla människor då 2007.

I Sverige dör kring 3 000 per år i vanlig influensa. Alltså mångdubbelt fler än som nu har konstaterats döda i svininfluensa. Det är främst komplikationer som bakteriell lunginflammation, som orsakar detta.

Det är absolut större risk att dö i trafiken än av svininfluensa. I år har 230 personer omkommit i trafiken mellan januari-augusti.

Kör försiktigt! Det snöar och är halt ute nu!

måndag 14 december 2009

Kör inte på rådjur!

Nu är det minus åtta grader här ute på Värmdö och några centimeter snö. I går när det var barmark lyckades en bilist köra på ett rådjur. Det låg mitt på vägen och såg inte skadat ut, men kanske var benen av. Jag såg inte.

Massor med bilar stannade, så jag tyckte inte jag behövde vara kvar. Men bilden av rådjuret, en hona, som låg där och såg sig omkring med alla bilar runt sig finns kvar. Jag har ett ljud- och bildminne, som är starkt.

I går körde de förstås fortare än i dag när några centimeter snö täcker de små vägarna, men ute på stora vägen saltade de, så att den är bar. Kör sakta säger jag. Det är det enda som hjälper.

För rådjuren blir förvirrade när det blir kallt. Här inträffar 250-300 rådjursolyckor per år på Värmdö. En av dessa såg jag alltså i går.

Peter Bratt får revansch

Han har skrivit ett kapitel till, som ska läggas in i hans memoarer från 2007 Med rent uppsåt.

Det känns under orden i detta kapitel, att han är heligt förbannad, utan att han någonsin skriver ut det.

"Behärskar man det material som Guillou skriver om ser man hur han ofta arbetar. I normala fall utgår en journalist från sanningen och dramatiserar delar av materialet för att skapa en livfull och sammanhängande historia.

Guillou bestämmer sig istället för hur den historia som han vill berätta ska se ut och använder sedan delsanningar för att styrka den och i brist på material gör han konstruktioner. Ofta använder han kunskaper som kommit fram senare och låtsas att han kände till det långt tidigare. Hela tiden tänker han på att skriva så att det inte ska kunna dementeras."

Så skriver Peter Bratt.

Och sedan drar han historien, som också har berättats i massmedier, om att Bengt Erlandsson, sades vara den som hade avslöjat att IB - den socialdemokratiska spionbyrån - fanns och det redan på 60-talet. Detta påstod Jan Guillou i sina memoarer, som kom ut nu i höst.

Dock råkade denne Bengt Erlandsson fortfarande leva och kunde gå ut och dementera det Guillou hade påstått.

Peter Bratt menar också, att ifall detta om KGB hade kommit fram då redan 1973 hade hans eget och andras liv blivit fullständigt förstörda. Ingen skulle ha trott på att Peter Bratt inte visste något om detta.

Ibland mal ödets kvarnar mycket långsamt, men nu verkar det som om de börjar komma till slutet av denna historia om någon, som länge har haft en särdeles position i svensk media.

När Peter Bratt nu lägger till detta sista kapitel och låter det publiceras på Newsmill, så läggs ytterligare en tung sten till Jan Guillous syndaregister.

Det som avslöjas är den mentalitet som har behärskat denne Jan Guillou i hela hans liv. Att spela ett spel utan hänsyn till någon eller något. Att ljuga för sina egna syften, något som har har fortsatt med också i memoarerna om till exempel Peter Bratt och hans familj.

Att ha klarat sig undan så många gånger och fått så stora belöningar för denna livsstil, att det för Jan Guillou har setts som en självklarhet att fortsätta.

Peter Bratt skriver;

"Jan Guillou har erkänt att han under fem års tid, 1967-1972, hade regelbundna möten under konspiratoriska former med företrädare för den sovjetiska spionorganisationen KGB. Erkännandet publicerades i Expressen den 24 oktober 2009.

Vad betyder det?

Under samma tidsperiod som han hade dessa hemliga möten med KGB var han

1. Medlem i SKP, ett maoistiskt kommunistiskt parti med Sovjet som fiende.
2. Med om att bygga upp FiB/Kulturfront, en tidning som politiskt styrdes av SKP. Han var en av de första anställda. Det första numret kom ut i januari 1972.
3. Uppgiftslämnare till Säpo.
4. Uppgiftslämnare till Anders Thunborg, som 1969-74 var statssekreterare på försvarsdepartementet. Thunborg var 1961-69 sekreterare i den socialdemokratiska partistyrelsen och 1964-67 internationell sekreterare. Han efterträddes av Pierre Schori."

Dessa sakupplysningar visar att Guillou var ett slags förrädare mot allt och alla. Han följer sin egen agenda och verkar inte bry sig om resten av världen. Den är endast till för honom. För att användas och utnyttjas i hans egen karriär.

Ja vad kallar man en sådan människa? En trevlig sort är det definitivt inte.

Göran Greider fyller 50 år

Han har gjort det redan. Fyllt år alltså. Han gjorde det i förrgår. Jag tycker att det är helt otroligt att han är bara 50 år. Jag tycker han ser äldre ut än vad jag gör, som är 64 år (bilden i min blogg är tagen i somras).

Men dna gör att vi inte ser likadana ut när vi kommer upp i åldrarna. En del åldras mycket långsamt till utseendet, medan andra, som har levt hårdare gör det fortare. Och det beror också, som sagt, på arv.

Jag är ingen vän av Göran Greider, som dyker upp överallt i TV-soffor och lite varstans. Jag tycker att han får alldeles för mycket plats i den världen.

Men det är som det brukar. De som jobbar på olika redaktioner har sina favoriter, som de bjuder in gång på gång.

Det gäller att vara lagom mycket i gasen och har lagom bra åsikter, stabila sådana, så att det inte blir några större överraskningar.

Greider fascinerar genom att han är både poet och chefredaktör och kan få ur sig en åsikt om i stort sett allting.

Hans senaste diktsamling kom i augusti och heter Katterna kommer in från mörkret.

Sov genom en massa år,
åren då jag var som mest verksam.
Febrilt sysselsatt – med att vakna?

Det är en strof från en dikt i hans nya samling. Och detta upplever jag ofta att de flesta människor sysslar med. Särskilt de som rusar omkring och aldrig riktigt har tid att sätta sig ned och genomskåda maya.

Fittja moské vill ha böneutrop

Fittja moské, som har den högsta minareten i Västeuropa, vill ha böneutrop på fredagar. Jag skrattade en smula när jag hörde den nyheten alldeles nyss på lokalnyheterna på TV.

Att ansöka om böneutrop måste ses som ett test av välviljan mot denna religion i dessa tider, när också SVT och TV4 har sänt kritiska program om nikaben och om församlingarna, som har direktkontakt med den svenska regeringen och riksdagen.

Böneutrop förekommer inte i Europa vad jag vet och att ropa ut bönen fem gånger om dagen (även om det bara är fredagar) från det höga minarettornet i Fittja - det är 32,5 meter högt - borde reta åtminstone någon i grannskapet.

Ja vad ska man säga om detta?

I Kungsmarken i Karlskrona så försäkrade imamen Abboud Sleiman att minareten vid deras moské inte ska användas till böneutrop. Det är förbjudet och i den muslimska religionen ingår att inte störa grannarna, menade han.

Den muslimska religionen i Fittja är tydligen inte likadan.

I det här fallet är det miljölagstiftningen som är avgörande. Då gäller att man ska förebygga, hindra eller motverka att verksamheten eller åtgärden medför skada eller olägenhet för människors hälsa eller miljön.

söndag 13 december 2009

Newsmilliseringen är här

Åsa Linderborg myntar det ordet i sitt inlägg om debatten kring muslimer och islamism i dag på kultursidan i Aftonbladet.

Med det menar hon sådant, som absolut inte skulle få debatteras och inte på det sätt, som inte hon har godkänt. Hon ondgör sig över Expressens kultursida, som för en vecka sedan tryckte en artikel av Ayann Hirsi Ali, tidigare holländsk parlamentsledamot och författare.

Denna skribent menar bland annat, att ifall det verkligen fanns främlingsfientlighet i Europa, så hade den muslimska befolkningen utvandrat härifrån. Och att när muslimer börjar bygga moskéer för miljontals kronor, då är det dags att dra öronen åt sig. För en muslim behöver inte annat än lite vatten, en kompass (för att ta ut riktningen till Mekka) och en bönematta, för att utöva sin religion.

Och Johanne Hildebrandt slår i sin krönika i dag i Aftonbladet fast att främlingsfientligheten i Sverige har minskat sedan början på 90-talet och att sverigedemokrater till och med är helt vanliga människor.

Jag ser Åsa Linderborgs ord newsmillisering, som ett positivt ord. På Newsmill har debattten om slöjan, nikaben och burkan förts fram och tillbaka under hösten. Newsmill har tillåtit extrema muslimer att uttrycka sina åsikter - till och med anonymt som skribenter - mer yttrandefrihet kan väl inte ges till islamismen.

Men för Linderborg duger det förstås inte. Utan hon vill inte att detta ska få debatteras överhuvudtaget. Vad var det hon kallade det? Jo, träck var det och det skulle inte tryckas. Alltså när motståndarna till slöjan, nikaben och burkan uttalar sig.

Ändå var det hennes egen tidning som tryckte Jimmie Åkessons debattartikel. Men sådana som Åsa Linderborg trodde väl att alla då skulle bli som henne, när de såg denna artikel. Och om hon hade haft makten över Aftonbladet hade denna artikel naturligtvis aldrig fått tryckas.

Det journalister av hennes inskränkta sort inte förstår är att vanliga människor inte längre bugar för den överhetliga journalistiken, utan tänker själva. De får sina åsikter av det de ser i sin vardag omkring sig. Inte från kultursidorna.

De åsikter, som alldeles säkert kommer att låta sverigedemokraterna komma in i riksdagen, har byggts upp under något decennium. Och det är dessa välgrundade åsikter, en misströstan, som sådana vanliga människor ger uttryck för. Som äldre släktingar till mig anför, när de säger att de tänker rösta på dem.

Jag menar vad har de att förlora. De har fråntagits sina pensioner under hela den tid -15 eller 20 år - som de har varit pensionärer. De har fått noll i standardhöjning, medan yngre har fått omkring 70 procent under samma tid. Rättvisa?

PS. Nu vill jag genast säga att det är ingen idé att länka sverigedemokratiska hatbloggar till min blogg. Lika lite som det är någon idé att länka extremfeministiska. Jag tar bort dem så fort jag ser dem. Alltså själv är jag varken extremkommmunist eller extremfascist. Jag är inte ens särskilt politisk. Vet inte ännu vad jag ska rösta på i valet eller om jag ska rösta. Utan jag bestämmer mig vad jag tycker och tänker i varje fråga när de dyker upp. Men jag gillar inte hat. Inte från något håll. PS.

fredag 11 december 2009

President Barack Obama höll på att somna i Oslo

Såg ni det? Han blev tvungen att sätta sig med pekfingret på munnen och tummen under hakan. Det gör ont att sitta så och trycka på läppen, men det var väl meningen. Annars hade vi fått se en sovande fredspristagare. Vilken skandal!

Det hela berodde på att den nye ordföranden i den norska Nobelkommittén Thorbjörn Jagland tydligen kände sig tvungen att sätta sin prägel på sitt nya jobb och han lyckades gå igenom hela världshistorien och verkade aldrig kunna sluta tala. Varenda gång publiken applåderade hans ord tänkte jag:så bra nu är det slut. Men han fortsatte att mala.

Och sedan höll president Barack Obama ett tal, som redan har gett honom epitetet krigspresidenten, om nödvändigheten att ibland starta och föra krig. Vad ser han framför sig? Att islamismen brer ut sig? Till och med min blogg hålls det koll på i Iran har jag sett.

Jag har en karta över vilka som går in på min blogg varje dygn och någon sitter och håller koll från mullornas land ser det ut som. Friend och fo? Det vet man aldrig. Men till och med när Iran stängde internet häromdagen så höll någon koll.

Kanske är det något sådant, som den nya lilla krympta världen, som har föranlett också Amerikas president att nu ta bladet från munnen och deklarerar att västerlandets fri- och rättigheter kan behöva försvaras med vapen i hand ibland.

Fast vad skulle han annars säga? Slänga sig i backen och gno in sig med aska och säga att han inte förtjänade detta fredspris? Och räkna upp vilka fler som borde ha fått det?

Nä, det hade verkat för svagt, för hela världen lyssnar ju ändå till detta tal. Och inte minst de som krigar i Afghanistan och de amerikanska trupper, som är kvar i Irak. Och ingen kan utesluta att det blir fler oroshärdar under den period på tre år, som återstår innan det är val igen i USA.

Ifall han hade hållit ett sådant tal, så hade världen tyckt ungefär som Sovjet gjorde 1961, att president John F Kennedy bara var en ung spoling, som man kunde göra vad man ville med. Sovjet byggde sin mur i Berlin och västvärlden protesterade inte. Detta i sin tur ledde till Kubakrisen 1962, då Chrustjev trodde att han kunde bygga ramper för långdistansraketer på ön och därmed ha hela USA inom räckhåll.

Men den gången satte president Kennedy ned foten och de sovjetiska skeppen ute på havet, som var på väg till Kuba, fick vända.

Make no mistake, sade president Obama igår och använde en av George Bush favoritfraser. Mycket medvetet naturligtvis. Han är ingen duva den nye presidenten. Ingen man kan köra med. Om det gäller de värden, som Amerika alltid har kämpat för, så är han beredd att slåss för dem. Det var budskapet.

Hur hann Tiger Woods med golfen?

Det undrar Gunilla Kinn i en artikel på Newsmill. Så många damer, som verkar ha passerat revy under den tid, som han har varit gift med Elin Nordegren. Han är uppenbarligen en sexmissbrukare.

Ja, hur hann president John F Kennedy med att vara president? Det är också en relevant fråga. Han kunde ibland inte nöja sig med ens en dam om dagen. Han var tvungen att ha flera. Plus sin fru då förstås. En uppenbar sexmissbrukare, som såg det där att ligga med olika damer, som en belöning för sitt hårda slit som politiker.

Han hade detta mönster med sig från fadern, som alltid tyckte det var intressant och spännande, att fälla villebråd i form av kvinnor. Men fadern Joseph Kennedy hade förstås inte den karisma och det goda utseende, som sonen fick, som alla bröderna Kennedy fick.

Jacqueline Kennedy förklarade det en gång för en av sina svägerskor. De bara var sådana. Som gift med en av dessa bröder fick man ta det goda med det onda.

Det betydde ingenting menade hon. Det var ett nöje och tidsfördriv de hade. Men eftersom de var katoliker, så skulle de aldrig skilja sig. Och särskilt inte hennes man kunde göra det. Hon kunde det inte heller så länge han var president.

Pressen höll tyst då på 60-talet om presidentens snedsprång, för alla presidenter hade haft älskarinnor. Utom möjligen Hover. Dock inte i den omfattning som Kennedy, som dessutom gick på sprutor för att stå ut med sin onda rygg, som han hade fått i andra världskriget. Dessa "hälsobringande" sprutor innehöll allt möjligt, men förmodligen också amfetamin.

Men president Kennedy hade blivit en fara för sitt land om han hade fortsatt med sitt sexliv. Han förstod det när en engelsk minister Profumo åkte dit på sommaren 1963, för han hade umgåtts med en prostituerad, Christine Keeler, som också umgicks med ryssar. Det ryktades att hon dessutom hade varit i USA och träffat kongressmedlemmar.

Nu satte några skott i Dallas Texas den 22 november 1963 stopp för president John F Kennedys presidentskap, men annars vet ingen riktigt hur det hade gått. Hade han kunnat genomföra en presidentperiod till utan att bli avslöjad? Och hade USA kunnat bära den skam och nesa det hade betytt ifall presidenten hade avslöjats under detta det kalla krigets dagar?

Detta är hypotetiska frågor. Men kanske gjorde John F Kennedys mördare sitt land en brutal tjänst. Ingen vet vad som hade hänt annars. I backspegeln fick nu John F Kennedy ett rykte om att vara en frälsare för Amerika. Någon som folket längtar tillbaka till och fortfarande ser i den nye presidenten Barack Obama.

Det var Kennedys änka Jacqueline, som såg till att denna ärbarhet för hennes man skapades, genom att mynta begreppet Camelot kring hans presidenttid. Detta slott, som kung Arthur och hans medeltida riddare hade samlats i kring runda bordet. Jacqueline Kennedy gjorde det, för att hans barn skulle få växa upp med minnet av en stor far. En riktig kung med riddare omkring sig.

John F Kennedy själv älskade sagorna kring kung Arthur.

Tiger Woods är en äkta efterföljare till sådana presidenter. Han är själv kung inom sitt område golfen. Men nu rullar historien vidare. Skandal efter skandal kommer att spåras av både bloggarna, tidningarna och TV. Ingen sten behöver låta bli att vändas, för det finns inga politiska hänsyn att ta.

torsdag 10 december 2009

Vi firar 26-årsdag

I kväll ska gubben och jag unna oss lite champagne. Det är på dagen tjugosex år sedan vi började vara tillsammans. Våra söner är 24 och 20 och är alltså vuxna.

Jag upplevde senast när jag fyllde år, att nu kunde jag kanske släppa mammarollen en smula. De är ju vuxna. Det har varit mycken oro för dem, särskilt i tonåren, när det händer så mycket. Nu kan gubben och jag få återgå till det förhållande vi hade innan dessa söner kom till oss.

Ja, inte riktigt förstås. För det har ju gått ett antal år och vi är lite andra människor än då. Jag önskar jag kunde beskriva känslan av att ha klarat av alla de här åren. Det finns en djup tillfredställelse i att ha gjort det. Och en tacksamhet över att vi, som är så olika, har kunnat uppskatta varandras olika egenskaper.

Jag råkade se Isabel Allende, när hon pratade med Malou igår förmiddag på TV och hon beskrev sitt förhållande till sin "blonde, långe cowboy", som hon sade, lite som gubbsingens och mitt förhållande.

De var också olika, men hade lyckats låta bli att gå åt var sitt håll genom att en gång, när det var ordentlig kris, inte säga ordet "skilsmässa" på tre veckor.

Ett enkelt och bra recept. Istället för att jobba på att skilja sig så borde människor mera jobba på att hålla ihop. I vårt förhållande fungerar det så, att den ene är klok nog att inte säga emot, när den andre tappar greppet.

Vi kompletterar varandra och upptäcker alltid nya sidor hos varandra. Jag hoppas att vi får leva länge än tillsammans. Skål!

Anders Pihlblad har fått svininfluensa

Det skriver han på TV4:s hemsida. Han ligger däckad och är sjukskriven för första gången i sitt liv. Drygt 40 år gammal alltså.

Philblad har jobbat som politisk reporter på TV4 under ett antal år och lyckades sitta på krogen och pussa krishanteraren Ulrica Schenström och orsaka skandal, fast han egentligen inte gillar tjejer.

Han gjorde också en slät figur när han var nere i Marbella och intervjuade Liza Marklund, som fick breda ut sig vitt och brett om hur Monica Antonsson borde be om ursäkt.

Vad ingen av dem brydde sig var ifall Monica Antonssons bok Mia - Sanningen om Gömda verkligen var sann eller inte. Här gällde det att rädda ett varumärke och att visa att TV4 minsann ställde sig på gammelmedias och Piratförlagets sida.

Sedan dess har både förlagets och dess ägares rykte rasat i backen, när delägaren Jan Guillou avslöjades som spion för KGB av Expressen. Och Liza Marklund kunde inte heller hålla sig till sanningen.

Fast hon påstod det i något årtionde - för hennes bok var i alla delar dokumentär - och alla politiska kvinnoorganisationer tog hennes bok som kursmaterial. Men det var lögn och förbannad dikt hon hade presenterat.

Men påkommen så skyllde hon på sin sageskvinna. En mycket feg utväg. En journalist har till uppdrag att kolla sina källor även som författare.

Liza Marklund har skadat massor med barn i Sverige genom att påverka opinionen till att tro, att kvinnor i alla lägen är de utsatta i ett förhållande. Och därmed har hon hjälpt till att påverka lagstiftningen, så att det är så, att det går för en mamma att komma med falska anklagelser mot pappor och klara sig undan. Och lägga beslag på barnen.

Men fortfarande är Liza Marklund tydligen oavsättbar som Unicef-ambassadör.

Och Anders Pihlblad är nu utsatt, för han har astma och tillhör riskgrupperna. Stackars liten! Dock känns det litegrann som universums rättvisa att han har fått den beryktade svininfluensan. Han kryar säkert på sig.

Ballingslöv dementerar

Annonsörerna i Villaliv och särskilt Ballingslöv drabbades i går av bloggarnas vrede, eftersom Villaliv skyllde förlusten av 450 000 i uteblivna annonspengar på Ingrid Carlqvists bloggande och alltså skyllde på annonsörerna, för att de gav henne sparken.

Detta sedan de hade påståtts drabbats av anonyma falska och lögnaktiga mejl, som smutskastade chefredaktören Ingrid Carlqvist.

Ballingslöv dementerar nu att de har något med saken att göra.

Ingrid Carlqvist blev uppringd av huvudägaren Fredrik Lindbladh och fick sparken. Medan Peter Ollén VD i förlaget, som ger ut tidningen och är ansvarig utgivare för Villaliv, säger till Resumé att det är förfärligt att ingen stöttar henne och att han var överens med Ingrid Carlqvist i alla publicistiska frågor.

Ja, ägaren har av någon anledning skyllt på annonsörerna, vilket inte är så smart. Tidningen Villaliv är nystartad och konkurrerar med Villaaktuellt.

I går så ringde ägaren alltså upp Ingrid Carlqvist och skrek i telefonen att hon hade kostat tidningen 450 000 i uteblivna annonskostnader. Hon fick sparken och ett företag i Småland driver nu tidningen.

Det luktar lite konstigt om hela affären. Ägaren ville uppenbarligen byta chefredaktör, antagligen sänka kostnaderna och skyller nu på annonsörerna.

Han har inte begripit att bloggarna är en maktfaktor i samhället. Att de når ut. Eller också trodde han att Ingrid Carlqvist skulle dra sig tillbaka och inte säga någonting alls.

Det ser ut att vara fullständigt olika världar och bedömningar som kolliderar. Den rättsliga och fackliga processen återstår.

onsdag 9 december 2009

Olika falla ödets lotter

För övrigt tänker jag att Barbro Holmberg nog hade råd att kollapsa hemma hos sin dotter i Tiger Woods hus.

Vad det än kostade att lägga in henne för observation på ett amerikanskt sjukhus, så finns det nog pengar till det. Hon lär må bra och alla ser fram emot att se henne på jobbet som landshövding på måndag morgon.

Ifall socialförsäkringsminister Christina Husmark Pehrsson skulle bli sjuk i januari kan hon inkassera 86 000 i sjukpenning. Det är tio gånger mer än vad jag har utbetalt i sjukpension. Jo jag har nästan exakt 8 600 kronor. Men nu är det ju inte pengarna som gör livet. Det är en missuppfattning.

Och man ska aldrig jämföra sig med andra. Särskilt inte när det gäller pengar. Det är fult har jag lärt mig av Magdalena Ribbing på DN.

Det gör jag heller aldrig. Jag har börjat räkna i livskvalité istället. Att mina barn alla är friska och tjänar pengar (ja nästan). Och att min katt som är femton år har hälsan fortfarande. Och att jag bor bredvid havet, fast det inte är så kul här just nu. Dimma och regn hela dagen. Men på sommaren är det oslagbart.

Och att dom har börjat röja upp på Nisses tomt. Han som troligen drack sig till döds och som aldrig tog hand om sin sommarstuga. Nu har några rika grannar köpt upp både hans och två till näraliggande tomter. Men det är helt okej. Då slipper vi se träden växa upp kring hans hus och allt förfalla.

Ja olika falla ödets lotter, som de sade förr i tiden. Ta hand om er alla där ute. Vi vet aldrig hur länge vi får finnas på denna jorden. Eller hur länge den är kvar i rymden. Ni har väl sett 2012? Be afraid, be very afraid.

För de lyckas säkert inte komma överens om någonting i Köpenhamn heller och alldeles strax i morgon kommer president Barack Obama, för att ta emot Nobels fredspris i gammal god tradition. Han har nyss trappat upp kriget i Afghanistan.

De kunde ju ha avstått från att dela ut det. Det har de gjort under sammanlagt sexton år sedan det instiftades. För då var det krig eller som i Gandhis fall. Han hann bli mördad. Dock fick Dag Hammarskjöld fredspriset postumt.

Som sagt ta hand om er!

Newsmill invaderad av spamporr

För er som undrar varför de översta två platserna bland "mest besökta" på Newsmill är tomma så beror det på spamporr.

Redan igår invaderades sajten av någon annan sajt med bilder på, ja vad vet jag inte riktigt, för jag gick aldrig in där. Det varnades för skador på datorn ifall man gjorde det.

Dock när två sajter med samma upphovsman i morse hade lagt beslag på "mest besökta", så mejlade jag PM Nilsson och frågade om det skulle vara så här. Ett nytt slags besökare kanske skulle lockas till sajten? Var det meningen?

Han svarade att det hade varit spaminvasion och att det åtgärdades:
"Dessa spam-medlemmar är borttagna och vi sätter dit en säkerhetsfunktion som gör att de inte kan gå med igen."

Det gick fort när jag väl hade påpekat detta. Detta hände i förmiddags. Så det är alltså därför dessa översta två platser i "mest besökta-listan" inte har några namn.

Yttrandefriheten kostar 450 000 kronor

Ingrid Carlqvist har fått sparken berättar Resumé. Hon fick inte blogga längre för sin chef på Villaliv och hon tvingades lägga ned sin blogg i somras.

Hon fick helt enkelt välja mellan jobbet och bloggen. Men nu har hon startat en ny blogg eftersom hon har gett ut boken: Inte utan mina söner. Då började mejlbombningarna till hennes arbetsplats igen. Och hoten om att mejlbomba annonsörerna.

När så Ballingslöv drog tillbaka annonser för 450 000 så fick arbetsgivaren nog. Ingrid Carlqvist fick sparken. Hon hade jobbet på frilansbasis.

Så ytttrandefriheten är värd 450 000 kronor och en journalist, som bloggar kan sparkas för att meningsmotståndare förföljer den med falska mejl. Vad säger journalistförbundet?

Monica Antonsson har adresslista till de, som hon tror är skyldiga. Vad säger journalistförbundet?

PS. Den 2 september i år skrev jag följande och förutspådde att hon skulle få nya problem. DS.

tisdag 8 december 2009

Ständigt denna Anka

Kan vi inte slippa? Jag ber så snällt till alla som har något inflytande i sfären. Snälla låt oss glömma denna Anka, som föll över oss i höstas och som vi inte verkar bli kvitt.

Har hon inte emigrerat? Måste hon plåga oss stackare, som inte tycker som hon, med att ständigt dyka upp på löpsedlarna. Är hon ens svensk? Hon borde väl vara amerikansk medborgare, som har bott och verkat där så länge?

Jag gillar inte Kalle heller. Han som också heter Anka. Han blir för det mesta uppröd och förbannad över de mest vardagliga ting. Han exploderar över det minsta. Och inte är han snäll mot sina brorsöner heller.

Anna Anka heter kommer inte ens att få heta detta i framtiden sägs det. För maken vill inte att hon behåller hans namn, som är ett varumärke. Båda är de ursprungligen främlingar, som har funnit varandra i ett fjärran land. Det kunde ha blivit en sagolik historia. Men nu är det skilsmässa på gång.

Mest synd tycker jag om Ethan - fyra år - deras son, som inte kan ha begripit mycket av det som har hänt honom under hans korta liv.

Nä Anna får väl återgå till att heta Åberg-Yeager eller hon kan ta sig namnet Akka. Jag trodde det var namnet på gåsen i Nils Holgerssons äventyr i Sverige, men tydligen betyder det något fult på ett näraliggande språk.

Men nu när det är snart jul så kan vi slippa dessa ankor. Det är bara att låta bli att slå på TV:n och istället umgås med familjen. Tror jag kör på det.

Det skiljer sjuttio procent mellan rik och fattig

Det skiljer omkring 70 procent i ekonomisk utveckling mellan fattiga och rika i Sverige, enligt en LO-undersökning.

Jo, själv har jag blivit fråntagen mer än en halv miljon i kontanter av samhället under de senaste fem åren genom att min sjukpenning sänktes med så mycket.

Jag fick omkring 10 400 mindre rent i månaden när sossarna var klara med mig under förra regeringen. Jag gick alltså från den högsta sjukpenningen omkring 19 000 efter skatt till nu omkring 8 600 i sjukpension. Efter skatt. Vart har alla de här pengarna gått? Alltså för mig är det minus - ett stort minus i plånboken - och då är jag högutbildad och har jobbat i närmare 40 år.

Det är väl på tiden att LO åtminstone vaknar till nu då. Jag är ingen LO-medlem och har aldrig varit. Utan jag har alltid varit tjänsteman i mina olika sysselsättningar. Tjänsteman på Volvo, Södersjukhuset, Stockholms stad, Atlas Copco, Fläktfabriken, Esso, Dagens Nyheter, Aftonbladet etc.

Men 1991 hände något och nu har också LO upptäckt detta. Det var inte en dag för sent.

Jag har försökt påtala det länge och vi är många som har gjort det, men ibland tar det tid innan också "folkets" organisationer upptäcker vad som har hänt. Att vi som är 20-64 år har drabbats av detta (för att inte tala om alla som är yngre än så). Sedan 1991 har detta pågått. Alltså i närmare tjugo år. Och slut är det inte än.

Jo jag var över 20 år då 1991 och jag är 64 nu. Skillnaden mot 1991 för min familj är, att vi då hade små barn att ta hand om: de var sex och två år gamla. Och tack och lov har jag och min sambo hela tiden lyckats att hålla ihop, för annars hade våra barn fått det mycket eländigt.

Bland våra kompisar och bekanta tillhör vi undantagen. De flesta klarade inte att hålla samman familjen i så svåra tider. Vi gjorde det. Så nu är våra barn vuxna och vi har fått det lite lättare. Så bra för nästa år tar regeringen ifrån mig ännu lite mer pengar.

Ja, vem ska man skylla på? Det trista är att det inte finns någon särskild att anklaga. Kan man säga att det är de två miljoner invandrarnas fel? Nä, de flesta av dem kom från Finland, för att vi behövde arbetskraft. Och de flesta kom för länge sedan.

Möjligen kan man säga att det är de nytillkomna invandrarna, som har fått mina pengar då? Ja eventuellt. Det som har sparats in på mig räcker till två invandrarfamiljer i månaden. Socialbidraget ligger där någonstans för två vuxna. Nä, det räcker inte till en barnfamilj. Då måste det till mera skattepengar.

Men om man räknar ihop alla som nu är förtidspensionärer omkring 400 000 och lägger deras inbesparade pengar istället på de 400 000 nyanlända immigranterna, som sägs bebo vårt samhälle, så går det väl ihop där någonstans. Men det är väl för politiskt inkorrekt, att undersöka saken närmare.

Jag kan bara konstatera, att jag sedan länge lever det liv, som sägs vara det mest miljövänliga: inga resor, inga onödiga prylar, inga onödiga kläder, inte onödiga koldioxidutsläpp, inte mycket mat, rör mig mycket på de kvadrat där jag bor. Mest. Då borde väl sådana folkgrupper belönas då i dessa tider? Nä för tänk om vi skulle ge till alla dom, som inte har något. Då skulle det inte räcka till de rikaste.

Detta fattigdomstänkande styr alltid. Att det finns en pott, som alla måste ta av. Och kakan är så liten så liten. Inte mycket att dela på. Dags att ändra på det. Att gå vidare till ett tänkesätt, där vi inte belönar att människor roffar åt sig oförtjänt. Dags att lyssna och begripa. Dags att finna nya vägar för att lösa våra samhällsproblem. Och inte längre tro på alla domedagsprofeter.

Vi har det inte mindre bra nuförtiden än på 50-talet, men det uppfattas ofta så. En nedåtgående spiral med mindre och mindre inkomster för stora delar av befolkningen är en krutdurk. Vem vill sitta på en sådan?

måndag 7 december 2009

Kalla Fakta visade verkligheten bakom islamismen

UPPDATERAT
Egentligen förstod jag inte problemet med Alia Khalifas situation. Hon verkade inte särskilt religiös, utan mer som någon, som har ställt sig i spetsen för att få uppmärksamhet och för att hon till exempel har en bror, som driver detta.

Hon jobbade uppenbarligen redan på dagis och gick omkring där i nikaben med bara ett hål för ögonen. Men inne hade hon inte den på sig. Då fick barnen se hennes ansikte. Och jag såg åtminstone en liten flicka, som hade slöja.

Alltså från min synvinkel så vore detta inget som helst problem, ifall det inte var så att de hade en regim bakom sig i Iran, som hotar med vedergällning så fort det händer något i Europa, som handlar om muslimer. Ifall det inte fanns människor som är beredda att med krig genomföra jihad mot oss andra.

För ett år sedan kom Alia Khalifa på att hon skulle ta på sig det heltäckande plagget. Då var hon 23 år. Antagligen sammanföll det med att hon skulle utbilda sig till barnskötare. Det var en provokation mot det svenska samhället mer än något annat. Hon verkar lite barnslig i trotsåldern mot samhället.

Hennes föräldrar var djupt religiösa sade hon och de kom från Egypten. Men hon pratade inte om sin egen religion, inte om hur djupt övertygad hon hade blivit genom en uppenbarelse från Gud/Allah om att hon måste ta på sig den heltäckande nikaben. Uppriktigt sagt så verkar hon inte så smart.

Det sorgliga är väl att hon har fått så mycket uppmärksamhet. I debattartiklar och nu genom ännu ett TV-program. Allt pressar förstås in henne i ett hörn, där hon blir en förebild för andra lite naiva svenskor - för naturligtvis är hon svensk - som tycker att de ska stå upp för sina föräldrars hemland. Och som hejas på av sina brorsor.

Alltså redan finns det getton med muslimska dagis. Och är det något problem? Jo getton i sig är problem. När det skapas små utrymmen med människor, som inte känner att de bor i Sverige utan de bor på en särskild planet, som heter Allah. Det är ett problem.

För de här människorna kan se ut som om de lever i 2000-talet som vi andra, men egentligen är det 1400-talet som bestämmer över dem, mentalt och känslomässigt och vad en sedan länge död profet sade då och vad mullor har sagt sedan dess.

De här människorna har låtit andra ta över deras liv. Och gått in i något som är lika sektliknande som Knutby i Uppland. Fast på ett värre sätt. För de vill tvinga oss andra i förlängningen, att bli som de redan är. Där ligger problemet.

Men i sig är nikaben inte något problem, för det finns inte fler än några hundra, som går runt i dem. Och den är väl mest till besvär för dem själva. Inte för någon annan. Och de flesta är svenska unga tjejer, som vill skapa sig en plats i samhället.

Går det inte genom att vara tjusig, blond och stjärna. Genom att synas och ha någon talang. Så kan det gå genom att göra sig osynlig i en nikab.

Och Fi kommer aldrig att ställa sig upp och försvara dessa kvinnors rättigheter. För de har inga. De har själva avsagt sig dem genom att utesluta sig från samhället. De har själva skapat dessa getton, där de redan ingår.

Något problem är det inte utom för dem själva, som sagt. Så länge inte iranska eller andra länders terrorister tar sig hit, för att med våld ändra vårt samhälle.

Eller så länge inte sådana som Alia Khalifa eller hennes släktingar försöker göra det.

PS. Så här står det om Alias storebror på Wikipedia: Anas Khalifa, även kallad "Abu Malik", född 1983, är en radikal muslimsk förkunnare med bakgrund i Egypten och som "värsting". Han är verksam i Sverige. Han tillhör wahhabiyya-sekten som kallar sig själva "salafiter". Han är nu bosatt i Göteborg, Hjällbo, tillsammans med fru och barn. Han har allt från vanliga svenskar till tungt kriminellt belastade personer som lärlingar. Han håller bland annat föreläsningar i en liten moské i Hjällbo och i Kungälv.
DS.
2.5.2013
Anas Khalifa är anhållen för bland annat grovt bokföringsbrott. 

söndag 6 december 2009

Newsmill tillåter anonyma skribenter

Redaktör PM Nilsson framträder nu i en kommentar under en debattartikel om minaretförbudet i Schweiz och berättar att Porang Zahedi inte finns.

Det hade jag upptäckt och påtalat. Dock finns det några stycken Zahedi, som innehar den ålder, som Porang uppger sig ha. Men bara en Zahedi, som stavar efternamnet så och som bor en förort till Stockholm. Om det nu inte är han, som har skrivit artikeln får han kanske problem.

Det är ytterst tveksamt, tycker jag, att ha en policy där anonyma skribenter tillåts. Nu påstår PM Nilsson att det finns en hotbild mot denne "Porang" och att de har varit i kontakt med honom och därför låter honom skriva under psedonym. Fast de är mycket restriktiva med detta. Så här säger PM Nilsson ordagrant:

"En del kommentatorer har uppmärksammat att författaren till artikeln använder en pseudonym. Vi är mkt restriktiva med att tillåta det men i likhet med andra medier använder vi detta när det finns en trovärdig hotbild. Vi har tidigare varit i kontakt med författaren och vet vem han är."

Ifall det nu finns en policy så vore det ju bra att berätta om den från början och inte låta läsarna upptäcka vilka som är anonyma eller inte. Det går ju bra att kalla skribenten för XXXXX eller något annat, som absolut ingen heter. Och varför uppge ålder om den inte är den rätta?

Ytterst tveksamt att tillåta sådant här för debattens skull. Det skapar en osäkerhet kring vad Newsmill egentligen står för. Så det är okej att anonymt skriva i stort sett vad som helst?

Kalla fakta diskuterar heltäckande klädsel

TV4 och Kalla fakta diskuterar i kväll huruvida det är diskriminerande, att vissa skolor inte tillåter kvinnor att bära heltäckande klädsel, som bara visar ögonen.

Alia Khalifa har anmält sin skola, ett vuxengymnasium, till DO diskriminineringsombudsmannen, för att hon inte fick bära niqab i skolan, när hon gick på barnskötarutbildning.

Lotta Edholm borgarråd från folkpartiet säger att om DO går på Khalifas linje och tänker tillåta heltäckande klädsel i skolor, så kommer hon att gå emot. Medan Yvonne Ruwaida från mijöpartiet säger, att man kan vara lite resonabel som skolchef och lösa det hela ändå.

Det lär inte vara så många, som går i heltäckande svart klädsel i Sverige alltid, bara omkring några hundra tror Kalla fakta.

Själv skulle jag inte vilja ha mitt barn omhändertaget varken av birgittasystrar (och de visar ändå sina ansikten) eller någon annan religiös grupp, som uttryckte sin tro genom klädsel eller genom att propagera muntligt för den.

Nyligen upptäcktes en pedofil också i Frälsningsarmén i Linköping, som tog hand om barn mellan 1-5 år.

Föräldrar måste kunna lita på att barnen inte utsätts varken för indoktrinering eller psykiskt och fysiskt utnyttjande av religiösa människor.

Vuxengymnasiet diskriminerade egentligen inte Alia Khalifa - om jag har förstått det rätt - hon fick gå utbildningen, men hon fick aldrig någon praktik. Och alltså kunde hon inte fortsätta.

PS. Nu har jag sett programmet och begrep att det, som någon sade, var ett utslag av en slags religiös snobbism. Denna kvinna jobbade nu på ett islamdagis i sin niqab, men hon hade alltså inte fått praktik på ett kommunalt dagis.

När det gäller praktik så går det naturligtvis att byta. Man behöver inte göra praktiken på ett kommunalt ställe.

Detta problem är ett lyxproblem. Hon har uppenbarligen jobb. Det hon inte hade var utbildning till barnskötare. Men det kan hon också få tydligen. För det finns redan en situation, där muslimska barn går i sådana dagis. Alia Khalifa kommer att driva detta till sin spets genom sin anmälan till DO.

Och detta måste uppfattas som ett försök att tvinga på resten av samhället samma syn på niqab, som hon själv har.

Hela situationen gör bara att sverigedemokrater ställs mot extrema muslimer (vilket också sade i programmet) och skapar mera motsättningar i det svenska samhället, vilket uppenbarligen är helt onödigt. DS

Paul Anka skiljer sig från Anna

Ja, så var det dags. Paul Anka vill inte längre vara gift med en våldsam hustru, skriver Realtid. Hon har skadat honom tidigare genom att slänga en stor isbit i huvudet på honom och har nu påstått för polisen, att han hade hotat henne med pistol.

Paul Anka blev tvungen att visa polisen film från sina övervakningskameror, för att bevisa sin oskuld. Men nu har han alltså tröttnat på denna fru, som också har försökt sig på en karriär i Sverige. Hon var med i TV-serien Hollywoodfruar.

En urgammal historia om den rike och talangfulle mannen, som skaffar sig en yngre och vackrare hustru. Det skiljer 29 år mellan dem. Anna Anka, som är adoptivbarn från Polen och har vuxit upp i Skåne, lär inte gå lottlös från äktenskapet - även om de har äktenskapsförord.

Det har varit bråk i deras förhållande en längre tid och Paul Anka har bott på hotell. Han har själv rötter i Libanon och växte upp i Kanada. Han har haft en lång och framgångsrik musikkarriär och skrev bland annat Frank Sinatras låt My Way.

Paul Anka har fem döttrar sedan ett tidigare giftermål och tillsammans med Anna Anka har han en son, Ethan som är fyra år. De båda har varit gifta i ett år. Anna Anka var dessförinnan gift en månad med Louis Yeager.

Nu driver amerikanska tidningar med svenska fruar gifta med rika män och undrar om det finns fler våldsamma svenskor att se upp med, andra än Elin Nordegren och Anna Anka.