söndag 21 november 2010

Kalla Fakta tar upp problemet Söderhamn

Hur många flyktingar tål en kommun? Innan de som bodde där sedan tidigare gör uppror?

Den känsliga frågan tar Kalla Fakta upp i kväll, då Söderhamn får klä skott för att de vill riva fungerande hyreshus från 1970-talet, istället för att ta emot fler flyktingar.

I Söderhamn fick Sverigedemokraterna omkring elva procent i senaste valet. Det hänger ihop med att orten inte längre ingår i det bälte med full sysselsättning och utbyggnad, som den gjorde när husen byggdes på 1970-talet.

Det stämmer för min sambo är född 1957 i Söderhamn och han flyttade sist ungefär bland sina skolkompisar, sin generation, till Stockholm.

När det var inbördeskrig i Europa senast på 1990-talet så tog Söderhamn emot bosnier, men nu är måttet rågat. Kommunen vill inte ha fler flyktingar.

Det är främst gruppen somalier, som har ökat sin invandring till Sverige, enligt Migrationsverket, under 2010.

I Söderhamn finns en muslimsk friskola, den somaliska nationaldagen firas den 3 juli. Och Somaliska Folkets Förening i Söderhamn varnar ungdomar för terrororganisationen al-Shabab. Där finns också särskilda badtider för kvinnor.

Somalier är en svårintegrerad folkgrupp, med en helt annan kultur än i Sverige. Brist på integration gör att drogen khat används, att familjerna går på socialbidrag och att skenskilsmässor genomförs.

Förra året kom omkring 10 000 somalier till Sverige. I Söderhamn är invånarantalet omkring 26 000. Hälsinge flygflottilj i Söderhamn lades ned 1998 i enlighet med försvarsbeslut. Ericsson stängdes definitivt 2004 efter att ha sålts till amerikanska Emerson 2000.

Staten har försökt kompensera arbetsmarknaden genom utlokalisering av en avdelning av Patent- och registreringsverket samt gjort en satsning på småföretagande. Trots detta utgör den höga arbetslösheten och befolkningsminskningen stora problem för kommunen.

Eva Tjernström (s) landstingsråd och tidigare kommunalråd menar att om kommunen fick ta emot omkring 80-90 flyktingar per år så vore det inte något problem. Hon vill ha en spridning av flyktingmottagandet.

Söderhamn har aldrig haft ett bostadsområde för att låna ut det i evighet till Migrationsverket, säger Eva Tjernström i kväll i Kalla Fakta, som sänds 19.20 i TV4.

För tre år sedan var det gängbråk i Söderhamn mellan 10-åringar. De har nu blivit tonåringar. Omkring 48 procent av de utrikes födda har jobb i Söderhamn.

4 kommentarer:

 1. 2007 hade GP en artikelserie om somalier i Göteborg. Man fullkomligt häpnade över att tidningen vågade återge verkligheten på det sättet. Om sd hade sagt samma sak hade de blivit lynchade.
  Det handlade om drogmissbruk, kriminalitet, bidragsfusk, kvinnor som klädde sig i heltäckande kläder för att inte bli anställda mm.
  Artiklarna finns inte kvar på nätet men i följande GP-artikel finns kommentarer till artikelserien:
  http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.115816-goteborgs-somalier-ett-folk-i-kris
  På PI (http://politisktinkorrekt.info/2010/03/20/somalier-i-goteborg-en-skrammande-lasning/ ) kan man också läsa en del, bl a om familjen Hassan längre ned på sidan. Hassan har 9 barn (snart 10) och ser fram mot att utöka barnaskaran ytterligare. Ekonomin är ju inget bekymmer för familjen utan den sköts av samhället. Kanske man delvis kan förstå om söderhamnsborna börjat fundera lite vad sossarna i kommunen egentligen håller på med.
  //Pops

  SvaraRadera
 2. Pops: Jo på så vis så har vi infört kommunistsamhälle i viss mån i Sverige. Vi lever i olika samhällen, där en del måste klara sig själva mer och andra tar staten och kommunen hand om. Vi har länge haft denna blandekonomi och den håller naturligtvis så länge de flesta inte är beroende av den icke självförsörjande delen.

  I våras skrev DN om khatmissbruket bland somalier, som ungefär hälften av männen använder och en tredjedel är beroende av.

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/sa-ser-khatmissbruket-ut-1.1057060

  SvaraRadera
 3. I Somalia stympas kvinnors underliv som sys ihop. Dessa stygn ska mannen sen penetrera på bröllopsnatten. De rika skickar flickan till sjukhus så det kan göras i en operation. Men dom fattiga får klara det själv. Barbari i vår tid.

  SvaraRadera
 4. Parnassen: Jo och detta vill vi inte importera. Det tycker inte jag, men då måste också den inhemska, vita medelklassiga kvinnorörelsen ställa sig upp och säga att det här godtar vi inte. Ännu en gång. Det är så tyst. Så man kan höra en knappnål falla.

  SvaraRadera