onsdag 30 april 2014

Valborg är här

UPPDATERAT
Så fin kväll fick vi fast de hade hotat med regn och snö. Men så här härlig är solen i kväll. Och brasan är bara aska för allt brann så fort. Kvistarna var torra. Påskliljor och pingstliljor blommar och träden är utslagna. Ha en mysig kväll! Var ni än är.
1.5.2014
Jo det var lite snöblask i morse, men det är borta nu. Hann inte ens få med det på bild! Skönt med lite kyla för alla pollenallergiker.

Två års fängelse för överfall på bron i Kroksbäck

Den pappa som blev grovt misshandlad och nästan dödades framför sin lille son har fått upprättelse. En 21-årig man har dömts till två års fängelse. Detta hände i höstas och det är bra att någon för straff för detta. Tystnaden bredde först ut sig.

Det var ett hatbrott, men detta har inte gått att styrka. Mannen och hans lille son är mörkhyade och gärningsmännen var mörka, men inte så mörkhyade. Pappan överfölls av ett tiotal personer och han fick skyddat boende med sin son. 21-åringen har hela tiden fegt nekat till brottet. En enda modig man som vittnade gjorde skillnad den här gången.

Mordförsök på flyktingboende

Det är en intern uppgörelse rapporterar Sveriges Radio. Jaha mellan vilka då? Interner? Kriminella? Jag som trodde det var nödlidande flyktingar som var inhysta i Gärdshyttans boende  söder om Askersund. Men eftersom det är ständiga nyhetsrubriker om våldet på anläggningen så verkar något vara grovt fel.

Det har varit våldtäkt, misshandel och klagomål över att de lever som djur flyktingarna från Syrien. Det gick inte att ta sig någonstans och "döden i Syrien vore hederligare än detta" sade en byggnadsarbetare när boendet var nyöppnat. Sedan blev det renoverat, men det verkar inte ha hjälpt.  Nu är två allvarligt skadade i något som betecknas som mordförsök av polisen och en till är förd skadad till sjukhus.

Men Jim Hoppe, som äger boendet gör miljonvinster på flyktingarna. En mycket lönsam verksamhet. De asylsökande kommer till största delen från Syrien, Iran, Irak, Afghanistan och Somalia.

tisdag 29 april 2014

Trendbrott för Joel Bjurströmer Almgren

UPPDATERAT
Nu har inte vänsterextremister fritt fram längre. Även om de överfaller en nazist. Att överfalla vem som helst bakifrån och dessutom ta sats, för att hugget i ryggen ska ta bättre, är straffbart som försök till dråp. Också DN skriver ut namnet på extremisten. Ett trendbrott. Det är rätt tycker jag. Som jag länge har sagt: lika goda kålsupare både till vänster och höger. 

Joel Bjurströmer Almgren döms till sex och ett halvt års fängelse för detta dråpförsök, vilket han själv och hela yttersta vänstern har tyckt var självförsvar. Revolutionära fronten har hela tiden menat att han ska frias. Och han själv är inte nöjd varken med domen eller beteckningen på brottet. Det blir säkert som amen i kyrkan överklagat till hovrätten. Han är en brinnande anti-fascist har han sagt och vill ha ett jämlikare samhälle. Men begriper inte att brott inte leder dit.
Nej man kan inte hävda självförsvar i alla lägen
Till och med Åsa Lindeborg på Aftonbladet tycker att hugga någon i ryggen två gånger är för mycket även om det är nazister som är offren. Där går hennes gräns. Hon tror att om nazisten hade dött hade ingen demonstrerat i Kärrtorp sedan, utan då hade nassar och rassar fått slåss med de andra extremerna och dödat som dom ville. Där har hon fel, för ingen i vanliga medier rapporterade annat än att nazister hade överfallit hederliga medborgare där på Kärrtorpsplan. Det var barnfamiljer och andra. Inga vänsterextremister så långt ögat nådde. Till att börja med. 

Joel Bjurströmer Almgren tyckte inte han hade något alternativ. Han måste få försvara sig mot nassarna. Hur skulle det annars ha gått? Nu har rättsväsendet sagt ifrån, men det godtas inte av Bjurströmer Almgren. Nä vänstern har hela tiden ända fram tills nu haft fritt fram för våldet. Påhejat mer eller mindre av medierna. Nu tog det plötsligt abrupt slut när också andra vänsterextremister har stoppats rent rättsligt. 
8.7.2014
Jo det lönade sig att överklaga för Joel Bjurströmer Almgren. Han fick sänkt straff, ett helt år, till 5,5 år istället. Men skyldig är han likafullt till försök till dråp. Hoppas vi slipper se sådant i fortsättningen på demonstrationer. 

Låt tiggarna vara!

Nu bor de mitt i Stockholm och omkringboende ringer och klagar. Låt dem vara! Jag tycker absolut att vi ska låta alla som vill tigga och dessutom bo var de vill. Jag har skrivit om detta tidigare på SVT Debatt, om vilka hjältar dessa är som tar sig ända hit till Sverige och lever så uselt.

Många svenskar är också hemlösa och lever på gatan i Spanien och i Thailand. Nu ska ett hus eller en lägenhet köpas in för dessa i Bangkok så de kan få ett mål mat eller duscha. Det är svenska kyrkan som står bakom detta. En del pensionärer råkar illa ut ifall de hamnar på sjukhus. Också ungdomar kan göra det när de festar hårt. Eva, 54 år, gjorde det som skaffade fem barn med en spansk man.
I Thailand finns också fattiga svenskar.
Pengarna räcker längre där.

Hur ska man gradera elände? Är det mindre synd om en svensk som råkar ut för en olycka i Thailand än en rom som bor under broarna i Stockholm? Är det inte tråkigt med fattiga svenska pensionärer i Spanien? Det finns alltid människor som behöver hjälp och även svenskar kan råka illa ut när det är fri rörlighet. Det är bra att det finns frivilliga som hjälper till. 

De nya moderaterna

Socialdemokraterna vill satsa 400 miljoner mer på försvaret. Genast. De ser Ryssland som den nya stora fienden och 400 miljoner kan räcka till att panga lite mera, ha riktig ammunition kanske när man övningsskjuter. Regeringen ville spara miljarder på försvaret år 2007, men nu vill nästa regering satsa. Socialdemokraterna byter skepnad och ska ta väljare från moderaterna.

Personligen känner jag mig inte ett dugg hotat av Ryssland. Varför skulle landet starta krig? Det vore det dummaste de kunde göra. Och inte är det Sverige som i så fall finns i farozonen. Det där att vi behöver gå med i Nato snarast enligt amerikanarna, så att vi kan känna oss trygga är också dumheter. Varför skulle vi göra det?

Men det låter naturligtvis bra att socialdemokraterna ska satsa 400 miljoner på materiel och övningar som de säger. Har ute där jag bor brukar det lekas krig rätt ofta för ryssen lär komma den här vägen, men det har blivit tystare. Grannen har köpt en av försvarets kamouflagemålade jeepar, som han kör runt med. Han kanske känner sig tryggare då.

Den senaste gången jag verkligen kände att kriget var nära var 1962 när Sovjet stod mot USA på havet ute vid Kuba. Fartygen var vända mot varandra och kärnvapenkriget var nära. Det stod och vägde då, men president Kennedy red ut den krisen. Det var ett test från Sovjets sida för protesterna var lama då när Berlinmuren restes året innan. Och kommunismen handlade om världsherravälde.

Men Vladimir Putin är bara en docka i jämförelse med hur det såg ut då. 400 miljoner är småpotatis i sammanhanget. Tidigare i år togs beslutet om att skicka 400 svenska soldater till Mali i Afrika. Kostnaden för detta ska bli 740 miljoner på två år. Socialdemokraterna var med på det beslutet. Det är FN som vill ha soldaterna där för att försöka bevara freden. Men bara de svenska soldaterna räcker inte heller för detta.

måndag 28 april 2014

Sorgupplevelse

UPPDATERAT
Det här huset är till salu just nu för en dryg miljon kronor. Där bodde jag på 70-talet. Jag byggde husen, som finns på tomten tillsammans med min exman, och nu är han död och hans söner säljer tomten och huset. Jag åkte ut dit i dag för att ta en sista (?) titt på huset och tomten. 

Det var deprimerande. Jag tror gubben bor där fortfarande. Ingenting är underhållet och ändrat sedan jag kaklade köket och lade golvet. Jag satte upp tapeterna i slutet av 70-talet och den familj Bosse Hillman skaffade sig sedan har inte gjort ett dugg. Det lilla hus vi byggde först på tomten är i stort sett förstört. Inte underhållet, går att gå in i det, för handtaget till dörren är trasigt, taket är nästan helt övervuxet med mossa och miniverandan är farlig för bräder är borta. Trappen upp till det stora huset har gått sönder och gubben Hillman har försökt att fixa till den med sten istället, men gjort det så dåligt att det är en otäck trapp.

Hela den nedre delen av tomten är igenvuxen med stora träd. Där var det äng och blommor på 70-talet, men naturen ändrar om på egen hand om ingen annan gör det. Det låg en sorg och ett illamående över stället som inte kom från mig. Jag åkte dit för att se om det var något jag skulle vilja ha och väntade mig något av den ljushet som fanns där då. För detta var mitt och min äldste sons hem på 70-talet, men det var gubben Hillman som ägde det fast vi var gifta. 

Jag brydde mig inte särskilt för ägodelar har aldrig varit viktigare än människor för mig, men det hade varit trevligt att ha någonstans att bo då åtminstone när vi skildes. Det var fullständigt orättvist att jag inte ägde någonting. Som jag uppfattade Bosse Hillman nu så var han mycket ledsen över allt. Han kunde ha levt på ett bättre sätt. Bedrövelsen, saknaden och vemodet låg i dimmiga sjok över hans tidigare hus. Fast solen sken och det var varmt. Och det skick huset var i påminde om att han var likadan innan han gick bort. Nedgången. Han bröt benet och fick en blodpropp. Hittades död hemma i februari förra året. I går var det visning av huset på Värmdö och i vanliga fall brukar de som äger stället ha gjort i ordning det på något sätt, men inte här. Hans papper och annat går att gå in och ta om man vill. I det lilla huset. Jag såg dem, men rörde dem inte.

Varför tar inte människor vara på detta som finns kvar efter någon som har dött? Jag begriper det inte. Det är ett slags aktning att gå igenom vad de har lämnat efter sig och att ta hand om det. Att slänga en del efter ha skärskådat det, att städa och rensa och måla om en smula. Att fälla de stora träden som gör det mörkt. Det är en gärning av kärlek. Inte bara mot den som har dött utan gentemot de efterlevande själva. En akt av omsorg. Huset ser mycket bättre ut på bilderna mäklaren har tagit än i verkligheten. Men någon kanske tycker att det är värt drygt en miljon ändå, trots att det är en farlig tomt för barn med stora höjdskillnader. 

Vila nu i frid Bosse (Bo) Hillman! Hoppas du kan ordna saker och ting från himlen så att inte allt i ditt liv blev knas. Har hört talas om att det fungerar så ibland, vet inte om det är sant. Du är förlåten för att du var en sådan knäppskalle, men inte för girigheten. Du borde ha gett mig tomten innan du dog. Det hade varit rättvist både mot huset och oss andra. Då hade det sett helt annorlunda ut. Men ha det bra trots allt och om du inte har sett ljuset så visar jag det för dig nu. Gå mot det!
2.5.2014
Tomten och husen gick för 1 540 000 efter budgivning mellan sju köpare. Säljarna ville ha kring 1,2 för det och fick några hundratusen till. Det kostade ungefär 100 000 allt som allt. Tomten köptes 1974 och husen byggdes åren efter av oss.
24.6.2015
Var nyss tillbaka till 70-talet och Ormbunksvägen 6. Det såg nästan likadant ut, men lite hade de gjort sedan förra året. Installerat toa i min äldste sons sovrum och byggt en utedusch på tomten. Det kändes bättre än förra gången jag var där, ingen sorgsenhet. Tomten och husen mådde bättre. Lås på boden nere på tomten och en ny trappa fanns där. Nedan kan ni se bilderna jag tog. Ofta blir de suddiga när jag knäpper, men nu blev alla bra. Det har varit ett förfärligt regnande så det var mörkt, men annars var känslan ljusare än förra gången. Ingen var hemma annars hade jag pratat med de, som nu äger det. Bosse var knäpp för han ringde till mig sista gången vi hördes och berättade att han hade smugit omkring och kikat på det hus där jag nu bor. Varför knackade du inte på, frågade jag förstås. Nä han hade parkerat bilen längre bort och smugit sig hit. Det berättade han. Han ville bara säga att han hade koll på mig. Knäppisen! Vila i frid Bosse! 
30.6.2015
Innan vi skildes fick vi erbjudande om ett barn från Colombia av Adoptionscentrum. Jag blev bara ledsen när de ringde för jag hade redan bestämt mig för att skiljas, men Bosse tyckte att han skulle ge mig pengar så kunde vi åka och hämta barnet. Jag tyckte att det var ett förfärligt förslag. Han hade försökt att hindra min äldste son att träffa sin pappa. Han ville ha makten också över mitt barn. Men nu ville han således köpa ett nytt barn. Jag gick inte med på det. Det var totalt emot allt jag stod för. Men han träffade en ny fru, som gick med på detta och därför har han nu två söner, som har ärvt varsin miljon efter honom. Är det dem väl unnat? Jag vet faktiskt inte. Hur ska jag kunna bedöma detta? Fortfarande känns det orättvist att jag som hade en trea i stan innan vi flyttade ihop, inte ens hade någonstans att bo när vi skildes. Dock har jag kompenserats för allt detta rent materiellt nu till slut. Eller jag är tillbaka på ruta ett eftersom min mamma höll på att bygga hus på landet när hon dog 1968. Och landet var Värmdö. Jag har jobbat hårt för att skaffa mig och min nya familj kompensation. Kanske är det trots allt universums rättvisa, som har skipats. Eller inte. Jag kan som sagt inte bedöma detta. Fru nummer två skilde sig också från honom.

Här ser ni en bild från 1977 med den tidens trappa i bakgrunden.
Jag i mitten på bilden min pappa har tagit.
Sommaren 1975 då vi hade byggt boden där vi bodde.
Stenarna har jag lagt.
Björkarna som finns där planterade jag då.
Var gammal ängsmark. 

Jag i dörröpppningen i egyptisk stil.
Här är gravstenen där min exman ligger: Näthatet drivs av de bortsorterade

Ja den tesen drev Jonas Thente i DN för sex dagar sedan. Han har fått på huden sedan dess. I hans värld var de bortsorterade mest kränkta vita män. Men det stämmer förstås inte. De kränkta finns överallt i alla världar. Och är av alla kön. Jag skrev till honom och fick svar: han sade att jag inte gjorde "någon ansats att förklara hur problemet uppkommit" medan han försökte "göra en ansats att bena upp varför de är som de är".

Det är lätt att se att vänstereliten inte har varit bra för det här landet. Men att skylla näthatet helt självpiskande på de som jobbar på kulturen på DN eller andra i branschen är en smula övermaga. Själv blir jag oftast utsatt från avundsjuka, fega och småaktiga som jag skrev till honom. De kan befinna sig var som helst i samhället.

Jag skrev tillbaka till honom att jag nog inte kunde förklara problemet med näthatet och dess uppkomst. För jag kunde inte se in i andra människor på så vis. Särskilt inte när de är anonyma och för att jag knappt begriper mig själv eller till exempel min bror, som är helt annorlunda än jag, trots uppväxt på samma ställe i samma familj. Men rent allmänt kan man väl säga att det är olika delar av en människa som reagerar. De delar som inte är så utvecklade hatar. 

De mer samvetsömma skriver långa utgjutelser över sig själva och sina tillkortakommanden medan de narcissistiska och psykopaterna tar för sig även om det kostar fängelsevistelser ibland. Ska man leva så ska man. Man är som man är även i näthatet. Men det är naturligtvis inte hela människan som står framför oss i detta hat. Det har Trolljägarna visat gång på gång när dessa hatare chockade står framför Robert Aschberg. De har aldrig trott att de skulle avslöjas.

Våra sagor berättar om det som finns i människor.
 John Bauer illustrerade
Vad som visas upp i näthat är en ful och smutsig del av människor, som de annars döljer, för ingen skulle vilja bli vän med någon så elak och trist människa. Men inuti oss alla finns både ljus och mörker och vår personliga människodel av själen har också kontakt med den kollektiva där vi som personer går över till att bli del av de grupper vi tillhör: släkten, vänner, jobbarkompisar, kommunens invånare, landet där vi bor. Jag har tidigare skrivit om memer, som är en själslig smitta, som kan gå runt i världen. Precis som bakterier eller virus. 

Sakine Madon säger i Expressen att det självklart finns en klassmotsättning mellan journalister och läsare. Att yrket är betraktat som elitistiskt och att det är ett sätt att få makt gör att de som skriver ska slås ned av näthatarna. Det är en märklig utveckling. Att ha ordet i sin makt betyder således att man får utstå en del. Det ingår.

En gång skolades vi alla in i att uppföra oss ordentligt. Av överheten. Men den tiden är sedan länge förbi. Det hänger numera på oss som individer vad vi släpper in i världen. Vi bestämmer enligt den grad av mognad vi besitter. Varför näthatarna är som de är handlar om att vi människor är sådana: innehåller allt från svartaste djävulusiska mörker till heligaste klaraste ljus. Vi väljer vilket som ska uttryckas och skapar världen som den framträder.

söndag 27 april 2014

Karin Bojs vänder sig mot nazisterna

Allt blir tydligen valpropaganda ett år som i år. Även en vetenskaplig artikel om hur vi en gång i tiden utvandrade från Afrika och att jordbruket kom från Mellanöstern. Vi är inte svenskar sedan urminnes tider. Nej, det har vi vetat länge och inte betyder det att vi blir nazister eller sd:are för att vi tycker att vi bor i ett land som heter Sverige och är svenskar. 
De fina cromagnonmänniskorna
 fanns i Frankrike

Mina förfäder är rätt långt tillbaka i tiden till övervägande del svenskar. Jag tog reda på detta när jag skrev min tredje bok I ormbärarens tid. Men naturligtvis finns det invandrare också. Och jag lyckades nästan bevisa att vi är släkt med mayaindianerna i Guatemala sedan 1600-talet. Plus att vi har någon tysk och någon från Norge i släkten.

Vad är det med det då? Det är väl inte särskilt märkvärdigt förutom att det var intressant att tänka sig att det gick resor åt motsatt håll över Atlanten. Slavar togs med också från Mellanamerika och Nordamerika. Av spanjorer och engelsmän. Det är ett historiskt faktum. Och några av dem flydde eller kom kanske på annat sätt till det nordliga Sverige, som inte var katolskt utan protestantiskt. 

Det här är normalt i befolkningar att omflyttningar sker och landet Sverige fanns naturligtvis inte då när jordbruket uppfanns i Mellanöstern. Inte heller när de första människorna flyttade ut från Afrika. Inte heller när Neanderthalarna levde och blandades med Cromagnonmänniskor. Detta hände efter den senaste istiden och det skulle dröja många år innan landet Sverige uppstod.
De hemska neanderthalarna som hittades i Tyskland
Men numera lever vi i ett land som heter Sverige och människorna som bor här heter svenskar. Till största delen har vi bott här i några generationer. Men många nya medborgare kommer varje dag som invandrare. Enligt den gängse samhällskoden ska de ses som svenskar från dag ett. Men rent kulturellt fungerar det naturligtvis inte så. Och om jag ser min senaste svärdotter som också något annat än svensk så är det inte något särskilt problem. Hon kommer från Ryssland och har ännu inte blivit svensk medborgare på papperet fast hon är gift med min son.

Det gäller att skilja på vetenskap och ett politiskt valår. Det tycker jag, annars blir allt yta och kortsiktigt. Herregud. Hoppas verkligen inte jag har några gener från Neanderthalare i mig. Jag vill bara vara den där fina Cromagnonmänniskan. Kulturell och tänkande kreativ precis som fransmännen, men det där Tyskland, där neanderthalarna hittades har jag inget till övers för. Äsch jag skojar. Sic! Det måste gå att driva också med detta. Har ju min äldste son med en tysk. Att Sverige och andra länder finns och har funnits i några hundra år är realiteter. Det har varit ett sätt att ordna förhållanden mellan människor. Hur vi ska förhålla oss till detta faktum är mest ett ekonomiskt dilemma. Inte ett genetiskt.

lördag 26 april 2014

Reportage i Femina

I Femina finns ett reportage om mig i majnumret. Redaktören Nadja Jönsson har sagt att det blir detta nummer och så blev det. Tidningen finns att köpa nu. Det är ett reportage, som handlar om mig och min mamma. Hon som dog så tidigt, bara 43 år gammal, och som jag hittade död när jag kom från ett sommarjobb. 

Det är fortfarande mitt livs största chock. Ingenting efter detta har varit värre och kan inte bli det heller. Det betydde att min barndom abrupt tog slut den dagen och att jag fick ta hand om allt. Jag hade en lillasyster, som bara var ett år då, och som gick omkring dagen efter att vår mamma hade dött och sade: mamma, mamma. Hon letade efter henne. Jag kan fortfarande höra hennes röst. Själv var jag 22 år, men inte alls vuxen.

Det gick inte att förklara för min lillasyster att mamma var död. Hur skulle hon kunna greppa detta? Ingenting gick att säga eller göra som kunde hindra denna smärta. Och vi kunde heller inte ta hand om lillasyster Tina för hon hade inte samma pappa som vi andra, min lillebror och jag, och pappan ville inte att vi skulle ha henne. Hon blev först omhändertagen av vår moster och sedan hamnade hon på barnhem. Innan hon till slut kom till några kompisar till pappan som fosterbarn. 
Tina vår lillasyster vid julen 1967 innan allt svårt hände.
Det här är fortfarande känslomässigt svårt att tänka tillbaka på detta fast det om några år är 50 år sedan. Hur skulle livet ha gestaltat sig om inte vår mamma hade dött? Hon ville inte hålla ihop med pappan till vår lillasyster för han hade misshandlat henne. Hon ville lämna honom, men hon dog istället, och Tinas pappa blev den siste som pratade med mamma. Vad sade de till varandra? Jag vet inte. Det var på lunchen den dagen hon dog och sedan kom jag hem på eftermiddagen och hittade mamma död. Hon dog av astma, som är en psykosomatisk sjukdom, fast hon hade medicin hemma. Hon hade ramlat ihop över soffbordet och dött. Hennes hjärta hade stannat.

Tina mår bra nu precis som resten av släkten. Så bra som det är möjligt. Jag har jobbat hårt för att hålla ihop alla och det har gått någorlunda förutom med min lillebror, som jag inte längre har någon kontakt med. Vi får se om ett bröllop i släkten i sommar kan göra att vi alla träffas igen. Min bror har aldrig gjort upp med vad som har hänt honom. Varken mammas död eller hans frus död. Han har flytt ifrån allt. Så ser jag på det fast jag trodde ett tag att han också hade gått vidare. På riktigt. Han har kompenserat med ägodelar istället. Och så kan man göra.

Själv skrev jag ned det mesta i min första bok Ett Sekel av Tystnad. Där lade jag allt som hade hänt och som hände mig i detta land, där allt är så perfekt. Men svåra ting händer ändå. Det är meningen att vi ska kunna ta oss förbi det mesta. Och det har jag gjort. Även fast svårigheterna fortsätter. Till slut är vi så mogna att vi likt äpplena kan lämna trädet där vi har blivit till och gå vidare. Livet tar aldrig slut. Det har blivit min absoluta övertygelse. När det en gång i tiden blir min tur att lämna denna jord så ser jag fram emot fortsättningen.
Här är texten i Femina som handlar om min mamma och oss.

Nordkorea fängslar amerikan

Ja han hade rest dit för att söka skydd. För att få asyl. Från vad kan man tänka? Från friheten i USA? Han framstår naturligtvis som galen, men det var inte så länge sedan som också svenskar tyckte att Sovjet var ett mycket bättre land och ville flytta dit. Kirunasvenskarna gjorde det och fick utstå många umbäranden. De har fått en ursäkt från vänsterpartiet för detta för tio år sedan.

Den nu fängslade amerikanen Matthew Todd Miller (koreanerna hade kastat om hans namn) är 24 år och sitter precis som amerikanske missionären Kenneth Bae inspärrad i landet. Bae har blivit dömd till 15 års straffarbete, för att han ledde en grupp i Nordkorea och försökte underminera staten. Han ordnade gudstjänster. Svenska diplomater har besökt Bae för USA har inga diplomatiska förbindelser med staten.

Nordkorea släppte nyligen John Short från Australien. Delvis på grund av hans ålder (75 år) men också för att han hade skrivit en ursäkt för att han hade delat ut bibeltexter vid ett buddhistiskt tempel på ledaren Kim Jong Ils födelsedag. President Obama gillar inte Nordkorea och sade i går att han kommer att agera bestämt på provokationer. 

fredag 25 april 2014

Friad från övergrepp på dotter

Hur svårt det är med våldtäktsanklagelser från barn visar den friande dom som en 66 år gammal man nu har fått. Han har suttit i fängelse i tio år för dessa anklagelser. Dottern säger sig vara förkrossad för detta har hänt enligt henne, men det har inte gått att bevisa. Hon har sagt att hon blev utsatt för våldtäkter både av denne man och andra. Mer än 200 gånger. Pappan åkte in i fängelset för dessa övergrepp.

Men 2007 kom hon med nya anklagelser om svåra övergrepp och de stämde helt enkelt inte. Det kunde polisen konstatera. Dessutom så hade hennes syster aldrig märkt av några övergrepp när de var små, fast de sov i samma rum.

Saken utreddes då på nytt och det konstaterades att den dom på 14 år som mannen hade fått var felaktig. Han släpptes villkorligt år 2012 och han fick resning i högsta domstolen. Han kommer säkerligen att begära skadestånd för denna felaktiga dom. Det lär bli omkring tio miljoner kronor enligt tidigare praxis. 

Tyvärr framgår inte tillräckligt av rättsprocessen så att en vanlig medborgare kan begripa vad som har gått snett. Men att detta inte är bra för rättsliga instanser är helt klart och hans vänner säger att domen har berott av indicier och hörsägen. När hon 2007 angav att hon våldtagits av ett pedofilnätverk med poliser och företagsledare i Västerås gick hon för långt. Då var det inslag av tortyr och att hon blev skuren i underlivet. Säpo upptäckte dock att hon själv gick och köpte rakblad och i samband med detta kom med nya anklagelser. Mannen säger att han grät när han fick beskedet i dag om att han är helt friad.

Vänsterextremister inför rätta

UPPDATERAT
Åtta stycken kriminella vänsterextremister står inför rätta i Stockholm i dag. De är i åldrarna 19-27 år och kommer från Stockholm, Borås, Strängnäs (flest brott), Eskilstuna, Örebro och Jönköping.

Det är en organiserad brottslighet, som de har utövat genom att bland annat sätta yxor i dörrar och klottra nassesvin eller RF= Revolutionära Fronten. De har bland annat misshandlat två slovakiska gästarbetare och en nazist. 19-åringen från Strängnäs har suttit häktad hela tiden. Han har åkt runt i Sverige och begått brott.

Revolutionära Fronten filmade själva misshandeln av de båda gästarbetarna och spred denna film på internet, som PR för sin verksamhet. Ingen aning tydligen om att det var brottsligt.  Fem av de åtta var med på den misshandeln. 19-åringen misstänks även för våldsamt upplopp i Kärrtorp.

Säpo menar att Revolutionära fronten har byggt "ett varumärke baserat på politiskt motiverad brottslighet och ett visst skrämselkapital som kan attrahera flera anhängare och våldbenägna individer."

Om några dagar den 29 april kommer domen mot den vänsterextremist som knivhögg en man i ryggen på demonstrationen i Kärrtorp före jul. Åklagaren har yrkat på sju års fängelse. 

7.5.2014
I dag berättar Uppdrag Granskning om detta "goda våld" som utövas från extremt vänsterhåll. Där intervjuas de slovakiska gästarbetare som överfölls för att de hade en T-shirt där det stod "North Brigade" och för att de togs för nazister. Då var det fritt fram. Här skrev jag om att Joel Bjurströmer Almgren fick sex och ett halvt års fängelse för att han knivhögg en nazist i Kärrtorp.
21.5.2014
I dag dömdes de vänsterextrema. Sju av de åtta dömdes och strängaste straffen ligger på två år och drygt två år. Brotten blir helt obegripliga om man inte vet att de ingår i Revolutionära Frontens verksamhet. Det sade rådman Bertil Sundin. Åklagaren menade att "de maskerar brottslighet till politik".

torsdag 24 april 2014

Kändisar, mediefolk och andra stjärnor

Jo de är knarkare allihop. Förmodligen. Plus en OS-stjärna då och en vän till kungen, men de nekar. Inte så märkligt. Kokainet har funnits i de där branscherna med mediefolk och kändisar sedan 80-talet. Ett underbart stimulansmedel helt enkelt. Det tyckte folk redan då. Så dumt så man fattar inte hur människor är funtade. Jo, de flesta tycker om njutningar. Förstås. Men att gynna brottslingar och skummisar. Vad är det för meningen med det? Dessa personer nekar till brott. En del av dem och de har väl knappast trott att de ska åka fast.

Knarklangarna kommer från Hässelby och har utövat extremt våld. De har inte haft något att förlora i Lejonligan. De har helt enkelt velat ta över marknaden och inte skytt några medel. Hälften av alla skjutningar i västerort har varit för att ta över knarkhandeln. Rena Amerika. Och i dag då till slut åtalades tolv personer. Varorna levererades genom mass-sms från Taxi-Tony eller någon Fred. Tjugoen köpare är också åtalade. Det har blivit mycket lugnare i förorterna sedan dess.

Rättegång blir det den 5 maj i Solna tingsrätt och den beräknas pågå till slutet av juni. Här har jag tidigare skrivit om kokain och Charlie Sheen. Och om Plura Jonsson och kokain. Omkring 1 000 stockholmare per dygn använde kokain beräknades det för några år sedan. 
Kokain som medicin mot tandvärk för hundra år sedan

Richard Gere spelar hemlös

Richard Gere spelade fattig och hemlös på gatan i New York. Ingen kände igen honom och han gjorde det så trovärdigt att han fick en kasse mat av en snäll kvinna. Eftersom han är god för flera hundra miljoner kronor så borde kvinnan känna sig lite lurad så här i efterhand. Han är helt vithårig och jag har svårt att vänja mig vid att många blir sådana. Han är 64 år och skulle kunna ha hårfärgen kvar. Men det är de där generna. Han lever och har hälsan annars och filmen heter Time out of mind. För övrigt har han en ny 20 år yngre kvinna vid sin sida. 

Det nedmonterade Sverige

I dagens debattartikel i DN försöker tre s-märkta fackliga män ge sken av att regeringen Reinfeldt under åtta år har förstört det heliga svenska fackliga systemet, som var så bra och gav folket så mycket. Det är inte sant. Denna regering har inte haft tillräckligt med mod i barm för att omarbeta eller avskaffa a-kassan och arbetsförmedlingen, som de lovade.

Dessa system som har varat sedan jag föddes och som är urmodiga och borde ha skrotats för länge sedan, men facket har varit för involverat och för starkt för att detta skulle kunna ske. Allt borde ha gjorts om och synen på äldre borde ha ändrats från socialdemokraterna, som började förstörelsen av systemen genom att ta allt från 40-talisterna. För de var ju "köttberg" och ändå så rika. Det var ett rent nazistiskt uttalande som finansminister Pär Nuder lyckades kläcka ur sig.

Socialdemokraterna förstörde också det system med sjukförsäkring vi hade genom att det för vissa inte skulle gå efter senaste lön. Om någon hade haft oturen att först bli arbetslös och sedan sjuk skulle man alltid ingå i de arbetslösas skara rent ekonomiskt och därmed få en låg ersättning också som sjuk. Detta genomfördes 2003. Jag har beskrivit den resan i min utgivna dagbok Ett Sekel av Tystnad.

Det svenska samhället förändras
 från Gustav Vasas intåg i Stockholm.
Målning av Carl Larsson
Vad som har hänt är att Europa har ryckt mycket närmare och även resten av världen. Häromdagen besökte jag ett centrum ganska nära stan och det som skilde detta från hur det såg ut för 30 år sedan var dels att det var slitet naturligtvis för det hade inte förändrats sedan den tiden. Men också för att där talades arabiska, somaliska och andra främmande språk. Världen har krympt och varken socialdemokraterna eller den borgerliga regeringen har gjort något för att vi inte skulle krympa som land.

Sverige är ett litet och ganska fattigt land i förhållande till behoven i världen. Och ingenting görs för att vi inte ska integreras i den. Socialdemokraterna ser det som att vi ska vara internationella och världsmedborgare allihop. Och borgarna ser detta som att vi måste importera människor så att vi kan växa som land och få bättre köpkraft och fler som arbetar. 

Vi har en enastående sjukvård fortfarande. Jag har sett det på nära håll eftersom människor runt mig är sjuka. Men samhället håller på att krackelera därför att den syn på världen, som vårt lilla, lilla land omfattar, gör att vi inte anser att vi behöver vara ett eget land. Det är fritt fram för alla att komma hit och använda alla systemen. Det senaste exemplet är att man inte behöver vara medborgare här för att åtnjuta bidrag till hyran. Nej det står alla fritt att komma hit och bo och använda våra system när de är EU-medborgare. Det är helt enkelt ingen skillnad på oss ens i ekonomiska termer. Alla är jämlika, vilket i sin tur betyder att vi alla får det sämre som medborgare i landet. Och det verkar vara alldeles ohjälpligt vem som än regerar.

onsdag 23 april 2014

Här är idyllen

UPPDATERAT
Det land där vi alla vill bo. Den är framställd både på tyg och i konsten. På ett naivistiskt sätt. Och visst ser världen ut så här både i barnaögon och andra äldre sådana. Det är barndomens alla gulligheter uttryckta i färg. De båda tavlorna är i tygform.

Det är Ulla Bodin och Ann-Marie Netterdag, som har framställt dessa. Tyger från det glada 60-70-talet innan allt elände ramlade över oss. Men visst lever dessa landskap kvar. Och vi kan se med dessa ögon också. Vi som minns hur det var då. Det är en kod som går att förstå. Den finns inom oss alla.

Som en ytterligare kontrast finns då Anne Jonsson, som har blivit av med sin trygghet, men som älskar mördarna. Vad de än har gjort. De som mördade i Norrköping. Idyllen rasade ihop framför hennes ögon, men kärleken består. Kanske är det chocken som talar. För idyllen är borta, men det ser hon kanske inte. Inte än.
25.4.2014
Häktningsförhandlingar pågår mot de två häktade bröderna. Den äldre av dem är häktad och den yngre väntas bli häktad. 
17:16
De är bägge häktade på sannolika skäl för mord och försök till mord.

Vilka ska vi avsky mest?

Är det nazisterna eller vänsterextremisterna? Vilka är värst? Är det att överfalla en svart man eller att knivskära en vit man bakifrån som är mest illa ? Jag kan inte välja mellan graderna i helvetet utan tycker att bäggedera är lika dåligt.

I kväll kan vi se Uppdrag Granskning och då granskas de allra värsta och de är nazister. Vi känner väl till denna lära eftersom den gjorde att hela Europa nästan gick under strax innan jag föddes. Och det kommunistiska Sovjet var länge den förebild som fanns för ungdomen. Fast det gick att undgå den läran också om man var klok eftersom denna diktatoriska inställning till människor som odlades i Sovjet var lika illa.

När jag var liten minns jag fortfarande att socialdemokrater kunde regera ihop med andra icke-socialistiska partier och själv står jag mera för mittens väg. Det gäller att vara listig som en orm och menlös som en duva, som det står i bibeln. Jag tolkar det som att man behöver vara intelligent i det här samhället. Och snäll. För mig framstår varken yttersta vänstern eller högern som om de vore något sådant. 

Nazisterna vädrar blod i år sägs det. De har aldrig varit så mycket på frammarsch. Jaha? Hur många är de? Flera hundratusen eller för att vända på det hur många är vänsterextremisterna? Flera hundratusen? Nä det går inte riktigt att få veta. Det är fult att fråga om partitillhörighet och människor behöver inte svara sanningsenligt. Men är de fler än några hundra på varje sida? Uppmärksamheten de får i medierna gör att man tror de är många fler.

Är de verkligen politiska eller är de helt enkelt kriminella? För mig framstår båda schatteringarna som urspårade individer, som inte har något roligare för sig än att ta till våld och skada egendom och människor. Är inte detta en fortsättning på det näthat, som är så vanligt numera. Människor som är fångar i vissa skikt av sitt inre. De befinner sig i händerna på våldsamma känslor. Och de hejdar dem inte när de yttrar sig där inne, utan tycker att de har rätt att ta till våld ute i verkligheten. Ett egoistiskt synsätt. 


Lever vi fortfarande på 20-30-talet för snart hundra år sedan eller har vi gått vidare? Då stod kampen mellan bolsjevismen och nazismen. Också i Tyskland. Varför ska vi befinna oss där i dag? Gör vi verkligen det? Är det verkligen sant? Har vi inte utvecklats ett enda dugg på hundra år? Jag ser fram emot ett Uppdrag Granskning som granskar alla sidor av saken. Uppdrag Granskning har tittat på Lars Ohly, men det var tio år sedan och han tillhör väl inte yttersta vänstern? Men jag har hört att nästa vecka så granskas vänsterextremism. Hoppas det är sant. Det gäller att vara opartisk och objektiv i televisionen.


tisdag 22 april 2014

Inbördeskriget är här

UPPDATERAT
Två döda och fyra svårt skadade blev skörden i Norrköping under annandagen. Polisen är noga med att påpeka att kriget inte har någon koppling till kriminella gäng. Nä, det har väl koppling till allmän dårskap och låg nivå på både moral och intelligens kan jag tänka. Vi har aldrig tidigare haft så stora problem i landet med dessa galningar, men nu behövs snart militär (precis som i Ukraina där antalet dödsoffer inte är större) för att få någon ordning. 

Man kan ju tycka att de får hålla på och skjuta ihjäl varandra tills tillräckligt många är döda. Det är män som skadas och dödas så det är verkligen ett krig. Men ska det vara så här i Sverige? Jag undrade när jag skev om händelserna i Kärrtorp när det skulle bli inbördeskrig, men det var mest ironiskt skrivet och mot både yttersta vänstern och högern, som också är galna. Men här verkar det vara "vanliga" tokiga män i åldrarna 25-45, som tar död på varandra. Som sagt aldrig har vi väl haft det så här i landet.
Vapen finns det gott om. Här en del som har tagits i beslag

En som har framträtt med namn är Barbara Barczynska, 66 år, som bor vid platsen för skottlossningen. Hon trodde först det var en fest tills skotten började. Och så har vi Lois Gabriel, som är en avlägsen släkting till två av de döda männen. Han är själv redo att slå någon på käften, men inte att skjuta. Ja det som följer av slagsmål trappas lätt upp. Ett par av de som deltog är skrivna i Södertälje, både offer och förövare. Förutom att män här var vansinniga i största allmänhet så har polisen att slåss med gangstrar och andra kriminella. Inte en lätt uppgift. Som ett brev på posten blev det också stökigt vid sjukhuset, som de döda och skadade hade förts till.

Polisen beskriver händelserna som de värsta de sett. Jag tror inte de har sett toppen på isberget ännu. Vi är förflyttade till ett annat sekel och till andra länder tyvärr. Polisen beskriver också scenerna som slagfält. Här kan ni läsa vad polisen skriver om detta. En presskonferens är utlyst till klockan 13 i dag i Norrköping av polisen.
10:12
Polisen säger att det är ett släktgräl, ett familjegräl. Jaha är det bättre? Det är väl lika illa? Inte skjuter människor på varandra i släkter eller familjer? Så där utan vidare. Har jag aldrig hört talas om ifall det inte har varit kriminella eller maffior. Fem stycken sitter nu anhållna.
14:09
Jag missade presskonferensen eftersom jag körde en anhörig till sjukhus, men nu ser jag att det hela berodde på att några bråkade efter gudstjänsten. Det säger Petrus Abada, kyrkoherde i den syrisk-ortodoxa församlingen i Norrköping. Ja, det är det jag brukar säga: religion är ett helvete. Spelar ingen roll vilken med gamla avdankade tankar, som betydde något från början, men som ingen längre fattar vad de handlar om. Att säga böner med munnen, som inte har något med hjärtat att göra, är absolut inte något värt. Människor är andliga, men religion är stelnad andlighet och det behöver vi inte. Det är Mariakyrkan i Ektorp i Norrköping det handlar om. Här kan ni läsa om synen på människor, särskilt kvinnor. För några år sedan fanns absolut inga problem i församlingen och finns antagligen inte nu heller, enligt Petrus Abada. Svensk lag gäller inte där. Bara kyrkans egen.
15:22
Här beskriver Steve, 32 år, vad som hände hans båda döda kusiner. Han hade hört att de skulle träffas i kyrkan och lösa det bråk som fanns. Jävla idioter. De lever i Sverige. Här finns massor med hjälp att få om man vill. Utanför alla kyrkor. Steve sitter med ett stort kors utanför tröjan för att verkligen visa vem som bestämmer över honom. Fan ta alla präster, vilken schattering de än har. 
16:19
Här är de döda enligt facebook. 
23.4.2014
De döda var enligt uppgift 44 respektive 48 gamla, men de ser äldre ut. Fyra bröder sitter anhållna för mord och medhjälp till mord. Släkten är värst. Hur kan en hel brödraskara vara så urbota korkade?
24.4.2014
Som sagt släkten är värst. Kvinna i fallet är bosatt i Södertälje, men har släkt i Norrköping. Här är historien kring vad som hände en gång till. Galningar allihop, men värst är exmannen, som tydligen har varit drivande. Ingen har kunnat säga ifrån för alla är de indragna i heder och elände. Vad hette han nu var det Mourad eller något sådant.


måndag 21 april 2014

Schyman vill berika sig

Tro inte annat. Gudrun Schyman är pensionär sedan förra året och skattebetalarna behöver inte längre hålla henne lika mycket under armarna. Tidigare har hon fått ersättning för att hon har suttit i riksdagen i 18 år. När hon lämnade vänsterpartiet och blev vilde (hon fick avgå som vänsterledare för att hon skattefuskade) så fick hon ändå betalt till år 2006. Hon har haft inkomstgaranti på 460 800 det första året hon inte satt i riksdagen, därefter 380 160 i fem år. Tillsammans har hon fått 2 741 000 kronor av skattebetalarna fram till pensionen. 

Från 65 års ålder (förra året) har hon en pension från riksdagen på 202 500 kronor per år. Ingenting mot vad hon har tjänat tidigare. Hon vill naturligtvis ha kvar sin gård Klockaregården i Gladsax på Österlen och sin hyresrätt i Malmö det kostar att betala detta. Rösta gärna på henne, men var medveten om att hon absolut inte står för något av det hon talar om. Hon är bara rent egoistiskt intresserad av att ha det bra själv och försöker passa in sin pusselbit så gott det går.

Vad ska hon göra annat än åka runt och prata i människors vardagsrum? För så fort hon eldar upp pengar eller något annat spektakulärt offentligt blir hon ju nedgjord. Nu behöver hon prata med människor, som inte känner till henne. Hon tar väljare från vänsterpartiet sägs det. Och hon kommer ändå inte in i riksdagen. Nej, säkert inte, men en splittrad vänster är bra tycker jag. Rösta på Schyman!

söndag 20 april 2014

Att förlita sig på tekniken

Det går inte i alla lägen, men det gjorde Anders Waldvik, 71 år, då han skulle köra en man och en kvinna genom dimman ut till Gräskö i norra skärgården. Plötslig slog det till i båten mitt på babordssidan och båten blev småflis och sjönk på sekunder. De hade kolliderat med Finlandsfärjan Viking Grace.

Kaptenen Anders Waldvik hade änglavakt för han fastnade i ratten på båten och drogs ned. Först trodde han det var kört, men han lyckades slita sig loss efter några meter och kom upp till ytan. Hela hytten var borta, så det var lätt att komma upp. När han väl var vid ytan såg han bara mannen, inte kvinnan han hade haft som passagerare. Några förskräckta sekunder gick förbi igen, men så kom kvinnan upp till ytan och de var där alla tre.

Taxibåt i full fart
Anders Waldvik har kört båt här i Stockholms skärgård i 50 år och aldrig råkat ut för något liknande. Han hörde inte färjan blåsa varnande i mistluren. Inte heller såg han färjan på sin radar som var påslagen. Färjan hade tydligen blivit ett spökskepp i dimman just när kaptenens lilla båt skulle förbi.

Själv vaknade jag av att det lät ute från sjön i går morse. Det var mistlurarna som var i gång, men jag bor längre söderut, så det går inte att säga något om vad som hände i norra skärgården. Eftersom smällen var kraftig fick de dock hjälp inom minuter att komma ur vattnet av öbor, som hade hört kollisionen. Anders Waldvik har en lårkaka och lite svårt att andas i dag, för han fick bröstkorgen intryckt, men ändå kunde det ha gått mycket värre.

Vattnet är inte så varmt den här årstiden, då det fortfarande kan vara is. Dock inte i år när våren har varit på gång länge. Ingen av de andra bröt några ben, men mannen kom i kläm. Kvinnan är chockad, men oskadd och taxibåten ligger på kring 30 meters djup. Förutom lite spillror, som har plockats upp ur vattnet. 

Taxibåten var alldeles ny, men sådant går att ersätta. Med människoliv är det värre. Och Anders Waldvik lär inte glömma att tekniken inte går att lita till i alla lägen. Han hade precis förklarat för passagerarna hur radarn och gps:en fungerade när det small.


Jerker Söderlind vill bygga fritt

Jag känner till honom. Han har "undervisat" mig en gång på KTH. Vi fick skriva vad vi ville i våra uppsatser, men i slutänden visade det sig att det fick vi inte alls. Ingen frihet där således för då blev man underkänd. Om man inte hade samma syn på saken som magistern. 

Nu har han tagit sig för att föreslå att byråkratin ska bort. Här ska byggas fritt i Sverige utan krångliga regler. Inga bestämmelser ska hejda fantasin. Han vill ha en lika trevlig stadsdel som Gamla Stan någonstans. Ja det passar säkert 2000-talets människor att bo som på Medeltiden. Kanske ska vara utan sophämtning och utan vatten och avlopp också?

Mycket dumheter kan komma ut i debatten på påsken. Han är ju ändå arkitekt och jobbar på Stadsliv, som går in för att bygga det folk gillar. Hans egen firma får lite reklam på debattplats. Men hur skapar man en stad? Eller en bygd? Inte genom att arkitekter får ta över utan några bestämmelser. 

Hans Kristian Rausings nya liv

Tack vare att han blev dömd till så lång vård för sitt narkotikamissbruk så har Hans Kristian Rausing nu kommit på fötter och träffat en ny kvinna. Detta efter att hans tidigare hustru Eva knarkade ihjäl sig och låg ett par månader död i deras ståtliga hus i London. Detta hände för snart två år sedan. 

Familjen hade själva i något årtionde försökt att få detta par fria från knarket, men det lyckades aldrig. De var rika och hade råd att knarka ihjäl sig och de såg till sist familjen och Hans äldre systrar som "onda häxor". De levde ensamma med knarket och drog in på allt umgänge. Det är bara sex månader sedan Hans Kristian Rausing släpptes fri från kliniken, där han vårdades för sitt missbruk. Han blev dömd också för att ha stört griftefriden för sin tidigare hustru.

Nu har han drabbats av kärleken till Julia Delves Broughton, som han träffade första gången för något tiotal år sedan. Hon är konstexpert och jobbar på Christie´s och har egna tragedier i familjen. Hennes äldre syster tog livet av sig för sju år sedan. Hon har också haft en bror, men han drunknade som liten. De båda har välgörenhet som sina intressen. Julia ser ut som en tuffare variant av hans tidigare fru Eva.

De kommer att gifta sig i sommar och flytta in i ett nytt stort hus i Chelsea, som behöver renoveras. Det hus där Hans Kristian Rausings tidigare hustru Eva dog så tragiskt är sålt. Vi får hoppas att familjen Rausings tragedier är över och önskar paret all lycka. Pappa Hans Rausing och hans fru Märit bor också i England. Det var han som tillsammans med familjen skapade imperiet Tetra Pak och det var farfar Ruben Rausing, som startade Tetra Pak i Lund. Den del av familjen som bor i England har inte längre något med koncernen att göra.

lördag 19 april 2014

Klå pensionärerna på mer pengar!

Ta ifrån dem rätten till avskrivning av studielån. Det ska aldrig skrivas av. Det tycker regeringen. Ifall någon har kvar sitt studielån vid 67 års ålder då har den betalat massor med pengar till staten genom den ränta som är på lånet. Numera är den drygt en procent, men tidigare har den varit högre. 

Den som inte har betalat av lånet är antingen dum eller har absolut råkat ut för konstiga saker. Bättre är väl att ta tag i de som försöker smita ifrån betalningarna utomlands. Lånet skrivs också av nu för förtidspensionärer, som är sjuka, men de ska väl också betala till sista kronan? Ska också människor som dör i förtid betala av lånet? Blir arvingarna skyldiga staten?

Socialdemokraterna föreslår att pensionärer ska få 50 kronor mer i månaden. Skatten ska sänkas. Det räcker till cirka sex liter mjölk eller kring fyra bröd, så att de kan överleva. Inställningen till pensionärer är alldeles förskräcklig. 

Det skulle kosta omkring åtta miljarder att göra skatten lika för arbetande och pensionärer. I sammanhanget är det ingenting. Det kostar mer än det dubbla att driva det politiska systemet i landet med riksdag, kommuner och landsting. Mest förbrukar statsråd, riksdagsledamöter och politiskt tillsatta tjänstemän. Den siffran ligger på kring 10 miljarder. Beroende på att de är så välavlönade och har så låg skatt. Jämförelsevis.

I andra länder har pensionärer lägre skatt än arbetande beroende på att de till sist ska kunna få en belöning för att de har arbetat. I Sverige har dagens pensionärer arbetat längre än i andra jämförbara länder. Och de har betalat in avgifter till staten för att få pension. Den allmänna medelpensionen ligger på 12 000 kronor i år per månad och den har minskat med nästan tre procent i år. Således flera hundra kronor per månad har tagits ifrån pensionärer så 50 kronor i föreslagen skattesänkning är en förolämpning.  

Här kan ni se vad Skattebetalarna anser att staten är skyldig pensionärerna i rena pengar. Bara när det gäller skatten.

fredag 18 april 2014

En dröm fick henne att förlåta

En mor förlät sin sons mördare och räddade honom undan hängning i sista stund. Det låter som hämtat ur någon gammal saga, men utspelade sig nyss i Noor i norra Iran. Modern höll ett tal till folkmassan och snaran, som redan låg runt mördarens hals togs sedan bort av henne och fadern till den döde.

De hade pressats att ta emot blodspengar och förlåta gärningsmannen, men stått emot trycket. Men då sonen uppenbarade sig i en dröm och bad henne att förlåta så gjorde hon till sist detta. Den dömde får nu sitta i fängelse och avtjäna sitt straff.

Här kan ni se bilder på hela förloppet vid galgen.

Amanda Todd får upprättelse

Amanda Todd kan ni se här fyra timmar innan hon tar livet av sig. Hon blev 15 år. Hon var utsatt för obegripligt näthat genom en man, som förföljde henne i ett par år. Han tog reda på allt om henne efter att ha lurat henne att skicka honom en nakenbild. Och det hjälpte inte att hon bytte skola. Så tråkigt att Amanda Todd inte kunde be honom dra åt helvete och själv ta reda på vem han var. Eller att hennes föräldrar kunde göra det.

Nu har en man gripits i Holland skyldig till förföljelsen av Amanda Todd. Han ställs inför rätta i Holland, där han också har begått liknande brott. Han är 35 år och har både holländskt och turkiskt medborgarskap. Kanada kommer att be att få honom utlämnad senare. Han anklagas för utpressning, bedrägeri, trakasserier och innehav plus distribution av barnpornografi. Han har också låtsats vara en pojke för att utpressa vuxna män. Amanda Todds mamma Carol Todd engagerade sig för att få lagen ändrad i Kanada så att sådana här män kan åka fast.

torsdag 17 april 2014

Sverige får krisstöd från EU

Det är väldigt bra att några pengar går tillbaka till Sverige, för vi betalar mycket till EU. Det vi betalade 2013 är 37 miljarder och vi fick tillbaka 11 miljarder, så det är inte mer än rätt att lite går till ungdomsarbetslösheten, som är stor i vissa delar av landet. Precis som den alltid har varit. 

Värmland, Dalarna, Gävleborg, Västernorrland, Jämtland, Skåne och Blekinge har fått ett krisstöd på drygt en miljard kronor till ungdomarna från EU. Det är alldeles utmärkt tycker jag för dessa landskap har sedan länge varit på väg neråt. Och en miljard är inte mycket, när vi kunde ha mycket mer. Det enda landskap som skiljer ut sig är Skåne. Där borde inte arbetslösheten bland ungdomar vara hög. Resten av de uppräknade delarna av Sverige har länge varit avfolkningsbygder.

Drygt 200 000 av invånarna i Skåne är invandrare och det närmar sig 20 procent av befolkningen. Omkring hälften av invandrarna i Skåne har jobb om man jämför med svenskarna, där nästan 80 procent har jobb. Det tar ungefär 5-9 år för en invandrare att komma i arbete. Och ungdomarna får det inte bättre än sina föräldrar. Tyvärr. 

Stockholm har ungefär lika mycket invandrare som Skåne, men där fungerar arbetsmarknaden bättre och invandrare får också jobb. Fler invandrare har jobb i Stockholm än i Göteborg och Malmö. I hela landet är invandrare 15 procent av befolkningen. Historiskt sett har Sverige aldrig tagit emot så mycket människor utifrån. Det är naturligtvis en påfrestning och ingen avmattning kan ses i år då omkring 130 000 nya invandrare beräknas komma.

Påskharen har levererat påskäggen och påskliljorna blommar.
Det är tidigt för annars är det vanligare att de slår ut i slutet av april.

Glad Påsk!

onsdag 16 april 2014

ICA drar tillbaka reklamfilm

UPPDATERAT
De har sårat människor som är kristna - omedvetet som de säger - genom att ha med en påskmiddag, där det pratas om maten som Jesu kropp och påskmusten som Jesu blod och sedan säger Cindy plumpa saker. Pratar om Sebastians nakna kropp. 

Hon har ingen vett eller etikett helt enkelt, stoppar kniven i munnen och doppar fingrarna i den bruna såsen och frågar om de andra vill smaka. Denna film fanns med i morse när jag tittade på den på ICA:s hemsida, men nu är den borttagen. Den ska försvinna från TV-apparaterna också med det snaraste. Senast i morgon. Och de ska kanske aldrig göra om det, säger de: ha med religion i reklam under en stor religiös högtid.

Innan dess blev filmen anmäld till Reklamombudsmannen, för att den förlöjligade heliga handlingar inom kristendomen. Personligen tycker jag inte det var så farligt, men filmen var hemsk. Varför ska Cindy vara så knäpp? Och varför i herrans namn har de anställt en sådan knasboll? För att själva få känna sig lite ovanpå? Är det inte lite manschauvinism åtminstone?

Här kan ni fortfarande se filmen.
18:14
Nähä det kan ni inte för nu har de ändrat den till ett annat avsnitt om Cindy.
19.4.2014
Här kommenterar DN:s ledare det hela. "En kränkt kristen är inte ett hysteriskt mycket roligare skämt än en kränkt muslim eller jude." Nej det är lika illa.

Vem är narcissist?

Jag har totalt missat debatten om familjen Eklund. Har sett brorsan Eklund någon gång i New York när han kursar lägenheter för miljonbelopp. Så klart. Det är en sådan stad. Han är fastighetsmäklare och har firma också i Stockholm och träffar sin far ibland. Det är vad jag vet om familjen Eklund. Att de gillar pengar.

Men nu i morse så tog SVT upp familjen och artikeln om dem i Filter och hela den debatt, som hade varit i veckan tydligen. Detta sades i kulturpanelen. Är inte så intresserad. Tycker det finns viktigare saker här i världen än några killar, som absolut vill stå i centrum. Artikeln går inte att läsa på nätet utan måste köpas.

En mer intressant narcissist och galning tycker jag i så fall att Svartenbrandt är som släpptes ut från fängelset efter fem år och skulle återförenas med sin dotter Jackie Ferm. Han skulle bo hos henne en hel vecka, men det gick åt skogen första dagen när han och dotterns sambo tog en promenad med hundarna. Svartenbrandt vek av in på en bar och så var han förvandlad till psykopat. Enligt dottern. Det slutade med att dottern anmälde honom för olaga hot. 

Det går nog inte att lära gamla hundar att sitta. De är som de är och en gammal kåkfarare tål inte droger. Uppenbarligen. Ibland tror vi att människor kan ändra sig, men för någon som levt ett visst liv i så många år är det nog för sent. Svartenbrandt själv säger att dottern "vill nagla fast honom" för hon vill att han ska ta ansvar och sluta dricka. Att hon har "en massa maktapparater" som han kanske har underskattat. Det är han som har fött henne (?) och han älskar henne, säger han. Fast de har koordinationsproblem i familjen. Han undrar om "vi" ska skylla på spriten eller att han har suttit för länge i fängelse.

Uppenbarligen en man, som inte tänker bli vuxen. Aldrig någonsin. Han är ändå 68 år (snart 69), men har inte begripit mycket av det vanliga livet och vad det handlar om. Han växte upp i Dalarna och skyddsuppfostran började när han var tolv år. Han begriper säkerligen inte vad ordet kärlek betyder. Narcissism är en extrem känsla av självhävdelse, bristande verklighetsuppfattning och ett stort behov av att befinna sig i centrum plus brist på empati. En psykopat känner dessutom ingen ånger utan kan skryta med att kommit undan utan straff. 


Och detta påminner mig i sin tur om en otäck film jag såg i går. Den handlade om Banaz, som blev mördad i England av sina tre kusiner för att hon hade blivit kär i fel man.  Kusinerna straffade henne med misshandel, våldtäkt och till sist att de ströp henne. Två av dem flydde sedan till Irak, men en ihärdig kvinnlig polis i England fick dem utlämnade och alla tre sitter i fängelse nu. På livstid. Banaz Mahmoud var kurd och hade gått till polisen fem gånger och anmält vad hon råkade ut för, men polisen i England tog henne inte på allvar. Hon blev bortgift med en analfabet direkt kommen från Irak när hon var 17 år. Han behandlade henne som sin ägodel och våldtog henne. Polisen i England lärde sig mycket av detta fall. Detta är psykopati i en grupp, där männen sedan satt i Irak och skröt om vad de hade gjort. Filmen gick i TV4 Fakta och handlar således om ett hedersmord.

Alla dessa fall hänger ihop för det är olika grader av narcissism och psykopati. Värst blir det naturligtvis när en grupp människor eller ett samhälle tycker att vissa människor är mindre värda än andra. När kvinnor inte är lika högtstående som män utan de förtryckta männen tar ut sin egen mindervärdighet på kvinnorna. Men för att återvända till familjen Eklund. Visst vore det roligt om SVT och kulturpanelen kunde diskutera lite djupare än det allra ytligaste. Att de inte skulle gå på det senaste medieskvallret eller det som avhandlas på facebook och twitter. Men beröringsskräcken är stor. Det ska vara lagom ytligt och lagom förskräckande. Jag jobbade med kultur under något decennium på DN för att detta handlade om det djupaste hos människor. Det som finns bakom alla händelser som rapporteras i nyheterna.

tisdag 15 april 2014

Miljöpartiet som yra påskhöns

UPPDATERAT
I morse ville de ha förbud mot anonyma bloggar, men nu har de ändrat sig. De har insett att det inte går att ta bort anonymiteten. Däremot går det att lagstifta om att man inte får förtala andra eller hetsa på nätet. Och det pågår redan. Den 1 juli i år skärps lagen om detta. Naturligtvis kan inte det klimat, som finns på nätet få fortsätta. Och i kväll gör återigen Trolljägarna en insats där, när näthatarna konfronteras. Fega är dom alltid. Det är därför de är anonyma, men det går att ta reda på vilka de är.

Miljöpartiet vill att inlägg som är förtal ska tas bort. Ja, det behövs antagligen, men funkar inte utan att man kan vända sig till åklagare och begära att detta görs. Först när rättssamhället tycker att förtal och förolämpning är ett allmänt brott så kommer människor att rätta sig efter detta. För de vill naturligtvis inte råka ut för skadestånd och annat. Anonyma på nätet gillar inte att de får stå där med skammen. Och med namn.
16.4.2014
Miljöpartiet vill höja skatterna med "bara" 27 miljarder. Socialdemokraterna vill höja med 32 miljarder.

Kokain, kokain

UPPDATERAT
Ja det gillar många och har gjort genom åren. Innedrog för bland andra Mikael Persbrandt. Och högst på min populäritetslista här på bloggen ligger Jon Spendrup, som tog en överdos av denna drog och dog ung. Tyvärr. Det går inte längre att läsa den artikel om honom som jag skrev på Newsmill. Nätet är förrädiskt. Allt kan ligga kvar i evighet eller försvinna blixtsnabbt. 

Unicef ville inte ha skådespelaren Persbrandt som talesman och ambassadör då längre år 2011 för han  hade knarkat. Men det hindrar säkert inte fortsatt missbruk. Då dömdes han till böter. Men han skulle mogna och sluta med missbruket. Han jobbade aktivt på det då år 2011. I dag får vi veta om han blir dömd igen för att ha köpt knark. Det är ett stort mål med tiotalet inblandade. Persbrandt nekar naturligtvis.

Kokain används av människor, som tycker att de har inte tid att sova eller äta och som tycker att de behöver mycket energi och självförtroende. Det är centralstimulerande och kommer ofta från Colombia, där maffior styr knarket. Drogen ger förhöjt blodtryck och kan medföra hjärnblödning eller att hjärtat stannar. Narkotikan kostar vårt samhälle ungefär en miljon per knarkare och år. 

Domen i knarkmålet kommer kl 11 i dag. 

11:00
Mikael Persbrandt döms till fem månaders fängelse.

Jo det går att läsa min artikel här. 

måndag 14 april 2014

Pistorius i fortsatt korsförhör

UPPDATERAT
I dag fortsätter korsförhöret av Pistorius i Sydafrika. Det handlar om detaljerna, om vad som hände. Själv hävdar han att han sköt sin flickvän Reeva Steenkamp av misstag. Här kan ni följa detta direkt genom BBC. Just nu diskuteras om Oscar Pistorius verkligen hörde att ett fönster i badrummet öppnades. Och att han därför trodde att det fanns en inkräktare.

Här har jag tidigare skrivit om detta förra året. Och här i år. Om ni tycker att det verkar konstigt att Pistorius hela tiden säger "My Lady" till den manlige utfrågaren så beror det av att domaren är en kvinna och det är till henne han riktar sig med detta tilltal.
10:59
Paus just nu för Pistorius bröt ihop och började gråta. Han har tidigare pratat lugnt, men med mycket sorgsen röst.
11:50
Nu fortsätter förhöret om olika detaljer som skilde sig i borgensansökan och i olika förhör. Om en dörr till exempel som stängdes, vilket åklagaren Gerrie Nel som förhör, menar aldrig hände. Därför skiljer sig den detaljen i olika utsagor.
12:04
Pistorius bryter ihop igen när åklagaren säger att Pistorius visste att han sköt på Reeva Steenkamp, inte på någon inkräktare, som skulle anfalla honom. Pistorius gråtande: I did not fire at Reeva! Rätten tar paus igen på grund av det känslosamma utbrottet.
12:23
Pistorius sköt fyra skott mot en dörr, som inte rörde sig. Det kan inte vara självförsvar eller rädsla för att bli attackerad. Hans ynkliga rädda röst avslöjar att han tycker mest synd om sig själv. Naturligtvis ångrar han sig. Det är naturligt, för hans liv är fråntaget honom. Domaren är tillbaka och åklagaren i rättssalen.
12:38
Pistorius säger att han aldrig siktade mot dörren utan bara höll vapnet i den riktningen. Åklagaren menar att de fyra skotten är sammanhållna och i en grupp, men det menar inte Pistorius. Han menar att han sköt utan avsikt att döda. Åklagaren menar att Pistorius skrek att inkräktaren (eller inkräktarna) skulle ge sig iväg och att han inte tänkte. Men Pistorius gav dem ingen chans att ta sig ut utan han sköt. 
12:46
Badrumsdörren finns i rätten och åklagaren låter en person demonstrera att dörren gick utåt och att ingen kunde stänga den som satt på toaletten. Utan den måste ha varit stängd innan. Pistorius säger att han inte hörde nyckeln vridas runt och låsa dörren. Vittnen har sagt att det var ljus i sovrummet. Det såg de när de tittade för de hörde det första skottet. Pistorius säger att han inte kommer ihåg att ljuset var på. Dessutom hörde de skrik mellan det andra och tredje skottet. Från en kvinna. Men Pistorius säger att det var han som skrek.
13:24
Pistorius säger att han inte tänkte skjuta, men gjorde det när han hörde ljud från toaletten. Han sköt inte något varningsskott eller skrek inte heller att han hade ett vapen. Han var rädd att ett varningsskott in i duschen skulle rekylera och träffa honom och han ville inte att inkräktaren skulle veta att han var beväpnad. Rätten tar paus för lunch.
14:55
Långsamt tar sig åklagaren genom alla detaljer och Pistorius svarar olika och förvirrande många gånger. Rätten slutar där för att ta paus till i morgon.
15.4.2014
I dag slutfördes korsförhöret av åklagaren. Pistorius läste bland annat upp ett kort från Reeva Steenkamp, där hon skrev att hon älskade honom. Hon sköts ihjäl av Pistorius på Alla Hjärtans dag den 14 februari förra året.
21.10.2014
I dag fick Pistorius sin dom. Han döms till fem års fängelse för något mellanting mellan dråp och vållande till annans död.  Plus några år villkorligt för vapenbrott då han sköt inne på en restaurang. Kanske blir han fri redan om tio månader. Inte mycket till straff.
3.12.2015
Det blir en annan dom eftersom en högre instans har tittat på hela målet. Han döms för mord och domen bli minst 15 års fängelse. Rättvist!
3.3.2016
Och i dag har hans mål avvisats av högsta domstolen i Sydafrika, vilket betyder att han ska få sin dom på ett långt fängelsestraff. Som sagt rättvist. Fortsättning följer i april.