måndag 28 februari 2011

Vilket öde Lisbet Palme

Hon såg mördaren och hon pekade ut honom. Och också nu 25 år senare är hon alldeles säker på att hon har rätt. Det var Christer Pettersson. Han är dessutom död, så någon slags rättvisa har änkan efter Olof Palme fått.

Men ingen tror henne. Ingen är dömd för mordet och maktmaffian bland männen tycker att det ska vara en konspiration. Inte så stor, men en lagom, som innefattar de som gör som de vill. Ungefär som männen i Stieg Larssons Milleniumtriologi.

Det är en omhuldad sorts konspiration, som frodas hos yttersta vänstern och den vänster, som inte är lika mycket yttre. Det finns män, som struntar i vad folket har bestämt. De gör som de vill ändå.

Den knarkande fumlige Christer Pettersson kan inte ha mördat Palme för vad ska alla konspirationsteoretiker göra resten av livet då?

Jag håller en slant på att Lisbet Palme verkligen såg rätt den där natten.

PS. Själv fick jag inte veta förrän på förmiddagen på bussen in till stan och jobbet som reporter på DN att Palme var död. Jag frågade varför flaggorna var på halv stång och en kvinna sa: Vet du inte det? Statsministern är död. Jag log lite dumt mot henne. Vi fick ingen tidning den morgonen och jag hade inte lyssnat varken på radio eller något annat. Själv var jag på väg till en intervju med filmregissören Kay Pollak. DS.

Elen frizon för hög skatt och för bolagen

Elen i Sverige används som mjölkko för regering, riksdag och för de stora bolagen: Eon och Vattenfall har monopol på sina nät och kan höja priserna för att "harmonisera" dessa.

Det betyder i klartext att det blir dyrt som tusan för kunden när ett kommunalt elbolag köps av dessa jättar.

Den statliga inspektion, som ska skydda kunderna fungerar inte. Det finns alltid något att skylla på för bolagen och inspektionen skyddar bolagen istället för kunderna.

Som elkund ger man upp för det går inte att byta ut Vattenfall eller Eon när de har monopol på nätet.

Regering och riksdag ser genom fingrarna för det ingår i miljöpolitiken att vi inte ska använda el. Därför ska det vara dyrt också med hjälp av skatt på skatt. Först energiskatt och sedan moms ovanpå det.

Det ses som helt okej att bolagen kammar hem miljardvinster och att kunderna tvingas betala med att frysa. Vintrarna har vi ju avskaffat.

Vindkraften fungerar inte en vinter som den här och särskilt inte i Norrland. Där blåser det inte när det är kallt, rotorbladen beläggs med is, svetsfogar blir sköra och brister. Men som sagt vinter har vi ju inte längre. Den är av skaffad av miljömaffian.

Förra året betalade de svenska hushållen 40 miljarder kronor för elen. Det var en ökning med 24 procent jämfört med året innan. Februari och december 2010 var månader med högst elpris någonsin.

söndag 27 februari 2011

Svenskar hotade av allt

Vi svenskar oroar oss för allt: miljöförstöring, klimatförändringar, jordbävningar och att våra vulkaner ska få utbrott. Nä, det sista var inte sant.

Men om svenska medier skulle skriva om jordbävningar och vulkanutbrott i Sverige skulle fler svenskar oroa sig över detta också. För vi är nämligen bland de mest oroade i världen fast vi bor i ett av de tryggaste länderna.

Denna paradox beror av att vi tror att vi vet så mycket för att vi är så informerade om vad som kommer att hända. Klimatet ändras så att vi får medelhavsklimat (jo det är dåligt) och oljan tar slut och hela civilisationen stannar av.

Ja så är vi naturligtvis rädda för cancer och rattfyllerister också. Omkring 150 människor dör varje år i Sverige påkörda av rattfyllerister, omkring 1 000 skadas. Omkring 100 mördas. Så det är faktiskt större risk att råka ut för en rattfyllerist än en mördare (som har till uppsåt att döda).

Vad jag förstår är människor rädda för det som de inte har kontroll över. Men en faktor tar död på kring 15-60 personer per dag. Och fler dör av detta än i bröstcancer, trafikolyckor, drogmissbruk och AIDS. Något som var och en har kontroll över. Gissa vad? Här kan du se vad det är.

lördag 26 februari 2011

Hurra professor Eva Lundgren slutar!

Vilken enastående god nyhet det är att professor Eva Lundgren säger upp sig från Uppsala universitet.

Grattis till universitetet och oss som aldrig har kunnat begripa hur denna manshaterska har kunnat bli så uppburen. Hon anklagades för forskningsfusk, men friades 2005.

Hon tycker inte att universitetet har gjort något för att återupprätta henne, men universitetet menar att hon inte har kunnat integreras på sociologiska institutionen. Läs i klartext att hennes forskning gjorde henne omöjlig.

Hon har velat syssla med sin specialitet kön, makt och våld. Läs mäns våld och makt över kvinnor. Men universitetet menar att ingen professor kan få hålla på med bara detta utan måste också ingå i ett större sammanhang, där forskning, handledning, undervisning och administration ingår.

Eftersom universitetet har misslyckats med att integrera Eva Lundgren i denna större miljö så har de kommit överens om att det är bäst både för henne och universitetet att hon slutar. Hon får ett generöst avgångsvederlag och ska ägna sig åt forskning åt utländska uppdragsgivare.

Själv skrev jag för drygt ett år sedan ett brev till rektor Anders Hallberg om henne.

Jian Subhi Aref från Katrineholm mördades av sin adoptivfar

Båda kvällstidningarna skriver om det i dag. Jag själv skrev om det när det hände.

Mördaren heter Subhi Othman och är 40-talist, 62 år gammal. Han är född den 15 juli 1948.

Av de arton människor, som är mantalsskrivna i samma fastighet som mördaren, har tolv arabiska namn. Bodde då Subhi Othman i Sverige?

Vet han att vi inte har samma inställning till skilsmässor och olika seder som de som läser koranen flitigt (vilket han gör) och som hyllar Allah. För bara Gud visste om att han planerade att mörda dottern. Och Gud stod på hans sida eftersom han ju lyckades med att hugga henne med fyrtioåtta knivhugg.

Detta är inte medeltida, som man kan tro. Inte heller gammaltestamentligt, som när Abraham uppmanas att offra sin son i Bibeln. Men Gud låter honom undslippa och en vädur istället slaktas. Detta handlar om att blod är det dyrbaraste vi har. Den föreställningen har levt i många religioner och tex mayaindianerna offrade både sitt eget blod och de från fiender. För tusen år sedan.

Ingenting rår på sådana sedvänjor, inte vetenskap, inte en annan kultur. Inte när en man bedövar sig med Koranen varenda dag, invaggar sig själv i tron på att Gud vill att han gör detta. Och släkten inte hindrar honom.

För det är alltid så att skvaller och förtal föregår sådana här dåd. Och pappan känner sig till slut skyldig att utföra detta. I Expressen lugnar oss en expert med att detta inte är särskilt vanligt. Vi känner till sex hedersmord i Sverige de senaste tjugo åren.

I Aftonbladet säger statistiken att 16 procent av flickorna i Stockholm inte får välja vem de ska gifta sig med. Omkring 70 000 människor är inte fria att själva välja partner i Sverige.

Och feministerna - de som fanns i alla partier för bara drygt fyra år sedan - kommer inte att ställa några krav apropå det som har hänt. Det är en privatsak. Religion kan man inte lägga sig i, inte ens när det innebär hedersmord. Jian var en hora så länge hon levde enligt mördaren. Men nu kan han respektera henne. Som död.

fredag 25 februari 2011

Drogligan i Malmö fast

Uppenbarligen är de ungdomar som drogade en 25-åring man inga duvungar. Den 18-åring som var skyldig är känd av polisen. Liksom hennes fyra kompisar.

Detta har inträffat förut med två andra män.

Det var Tim Ögren, som drogades och bestals på allt av värde i sin lägenhet i Malmö. Kvinnan hade fyra manliga medhjälpare, som hjälpte henne att tömma lägenheten.

Sensmoral. Ta aldrig emot en drink av någon du har bjudit hem. Och lämna inte din drink på krogen obevakad.

Alla i ligan har begärts häktade och de häktades på lördagen.

Tvåhundra miljarder i London

Det lär Khadaffi ha gömt där. Dessa pengar ska spåras och frysas. Dela ut dessa till folket och det blir kring 35-40 000 per person. Bara av de pengar som finns i London.

Nu försöker regimen muta folket med motsvarande 2 600 kronor per familj och en löneökning på 150 procent för statliga tjänstemän. Peanuts!

Varifrån kommer denna enorma girighet hos den sortens män? Eller är det en allmän företeelse? Göran Persson - också 40-talist - skodde sig ordentligt på att vara vårt lands ledare, men förstås inte i Khadaffis klass.

Ingår det att sko sig särskilt bland politiska ledare? Går makt och girighet hand i hand? Och måste alla folk se till att de som sköter det administrativa inte berikar sig på ett skamligt sätt? Jo, tyvärr är det nog så.

Varför tar de pengar från folket? Antagligen för att det är möjligt. Vi behöver äntligen ändra världen så att det inte längre går att sno åt sig miljarder.

torsdag 24 februari 2011

Inga bibliska flyktingströmmar

Italien vill ha hjälp att ta emot de hundratusentals flyktingar, som väntas fly över Medelhavet om det blir inbördeskrig i Libyen.

Migrationsminister Tobias Billström tycker dock att Europa ska ligga lågt med att hjälpa till i Italien.

Drygt 5 000 nordafrikaner har kommit till den italienska ön Lampedusa medan Sverige tog emot 32 000 asylsökande i fjol. Då har Italien en befolkning på 58 miljoner och Sverige nio miljoner.

Italiens inrikesminister Roberto Maroni talar om en flyktingvåg på upp till 1,5 miljoner, som skulle kunna söka sig till Europa. Men inte heller andra länder tror på detta.

Den yttersta kylan

Minus 26 i morse. Den lägsta temperatur jag har sett så länge vi har bott här. Nu knäcks kylan ändå till slut av solens varma strålar. Det vet vi. Gärna i dag får det ske.

Februari är alltid den kallaste månaden för då är solen på väg tillbaka, men dess strålar orkar bara på dagarna höja temperaturen en smula.

På söndag kommer en av mina söner tillbaka från Japan, som har mycket mildare klimat än vi. Vintrarna i Tokyo liknar de kring Medelhavet. Han har missat hela denna vinter. Lyckans ost!

onsdag 23 februari 2011

Muammar Khadaffi är en massmördare

Han blev det redan 1988 när han gav order om att ett plan skulle sprängas i luften och 270 människor dog över och i Lockerbie.

Det var ett mycket föraktligt dåd, som dödade oskyldiga civila människor. Lika hemskt i sitt oförklarliga iskalla genomförande som senare 9.11 skulle bli.

Muammar Khadaffi påstår att han är 40-talist, men är inte riktigt säker på sitt födelseår. Han har större delen av sitt liv haft makten i sitt eget land. Det är aldrig bra.

Den sortens diktaturer borde ha sett sin siste ledare i världen, men för att det ska ske krävs en medvetandeförändring hos människor i stort. En förändring i synen på de självutvalda ledarna.

Ingenting har hänt i människors flockbeteende och förmåga att skapa ett samhälle sedan vi var mer nära aporna, trots vår intelligens. Fortfarande styr primitiva instinkter som att samla rikedomar kring sig själv, att slå ned andra med vapen och våld. Maktlystnad, girighet, avundsjuka och ondska.

Dessa bortvända sidor har varit och är mänsklighetens gissel. Vi blir nog aldrig av med dem. Men att vi tillåter dem att finnas beror av vår tro på ord. Fina ord, vackra ord har förlett miljoner av oss att tro på ledare i alla tider.

Det är först när deras handlingar visar att deras egna ord inte stämmer, som folken reser sig emot dem. Och det krävs alltid lidande offer i sådana sammanhang.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy kräver nu snabba sanktioner mot Libyen, samtidigt som Tobruk har fallit. Sarkozy verkar vara lite sent ute och vill uppenbarligen samla poäng i sista minuten.

Tobruk har förklarat sig vara fritt och libyska soldater sade att de inte längre är lojala mot diktatorn samt att östra Libyen är utom hans kontroll. Tobruk är landets enda naturhamn med stor oljeexport från oljefält i södra Libyen.

tisdag 22 februari 2011

Deja vu och nollpunktsfältet

Det finns en film som heter Deja vu med Denzel Washington och det finns ett nollpunktsfält, där materien "dör" och "återuppstår".

Liv och död är inte på riktigt. Inte så som vi har fått lära oss. Inte oåterkalleligt och det visar filmen Deja vu. Där reser Denzel Washington bakåt i tiden för att rädda en färja från att sprängas och en kvinna från att mördas.

Det händer här på jorden och filmen är inspelad i New Orleans året efter att orkanen Katrina ödelade en stor del av denna stad.

Nollpunktsfältet är något som enligt präster bevisar att Gud finns. Jag är inte så säker. Dock kan man enligt fysiken se att materien pendlar fram och tillbaka över en nollpunkt, som fungerar som en omkopplingsstation i universum mellan existens och icke-existens.

Allt divergerar, ändrar sig och är inte alls så stabilt, som det kan tyckas. Universum framstår som innehållande ett stort medvetande, som kan forma sig själv och ordna sig själv i mönster.

Nollpunktsfältet kommunicerar utan hänsyn till tid, avstånd eller ljusets hastighet. Och vi befinner oss inne i det.

Vi kan ändra verkligheten genom att kombinera våra tankar med handlingar. Precis som Denzel Washington gör i filmen Deja vu genom att gå bakåt i tiden och ha tillgång till fakta plus medvetenhet om vad som finns inuti andra människor.

Det som hindrar oss från att göra om världen fullständigt efter den plan vi har är memerna, de fixerade särdrag som vår hjärna följer och som vi inte ens märker. De kan uttryckas i en enda mening: livet är rättvist eller vi som folk är förfördelade. Generationers erfarenheter finns inuti oss som en trossats, en mem, som kan spridas som ett virus från individ till individ. Det är på gott och ont.

Vi behöver memer för att kunna hålla samman ett samhälle. Vi behöver en världssyn som är tillförlitlig. Men två människor med olika memer och världssyn tolkar världen och samma händelser på helt olika sätt.

För att förändra oss själva och våra memer behöver vi iaktta oss själva utan att döma. Då kan vi stå vid sidan av allt detta och se själva intelligensfältet.

Denzel Washington dör, men ändå inte i Deja vu. Massor med människor dör, men ändå inte i filmen, för allt går att ändra i en rumstid, som inte är konstant. Där kan vi lära oss av allt som händer. Det är aldrig för sent.

Statlig television är det rimligt?

När vi fick TV 1957 i vår familj var bilderna i svart-vitt så intressanta att vi skolbarn kunde sitta och titta på testbilden. Alla program slukades och alla svenskar kände till varenda program. Det var samtalsämnet på jobbet dagen efter.

Självklart var det samhället som stod för TV:ns utbud, men är det rimligt att staten gör det nu? Nej staten gör det inte heller. Det finns ett otal kanaler med hur mycket utbud som helst från privata kanaler världen över.

Men statliga televisionen vill naturligtvis få in så mycket pengar som möjligt och bestämma över dessa alldeles själv. Som vanligt under täckmanteln att vara oberoende politiskt. Därför går nu VD Eva Hamilton ut med en debattartikel.

Naturligtvis är inte en statlig television oberoende. Den sortens TV har till uppgift att bevara Sverige som det är. Att ligga långt efter det senaste modet i dokusåpor och film. Och det är helt okej.

Vi behöver en kanal, som bevarar Sverige alldeles knätofssvenskt. Som hyllar de som anses av större delen av befolknigen att vara stjärnor och upphöjda människor. Att undvika att göra dokusåpor i Tensta och Rosengård eller ens dokumentärer, utan istället sända midsommar från Leksand. Sverigedemokraterna borde älska Eva Hamilton och hennes TV.

Men vem bryr sig om att nostalgiskt gå in och glo på arkivets programutbud? Jag tittar aldrig på Minnenas Television. Och då är jag tillräckligt gammal för att alldeles säkert anses tillhöra målgruppen.

Ta bort TV-licensen. Låt inte statliga TV:n bestämma över skattepengar. Lägg ned den statliga televisionen i den nuvarande formen. Börja om från början och låt arkivet bli ett eget bolag. Inför lite hårdare krav också på slöa, trögtänkta, långsamma SVT och låt programmen och idéerna kring vad TV kan vara blomma fritt!

måndag 21 februari 2011

Artonhundratalet ramlar ihop

Det som nu händer runt om i länderna i Afrika är att modellen med patriarkat och en man som styr resten av folket håller på att försvinna.

Denna pyramidala modell har varit den förhärskande under århundraden och folken har gjort uppror mot detta om och om igen.

Det är inte bara där den finns utan jag ser den på nära håll just nu i en såpopera som heter Arvingarna där jag är med. Där står också pyramidmodellen mot den mer demokratiska och platta.

Vi är åtta arvingar, som är likställda genom ett testamente, men det är en situation, som ingen av oss har varit med om förut. Så därför går var och en tillbaka till sina egna tidigare erfarenheter yrkesmässigt och mänskligt och vill köra lasset så.

Dessutom handlar det om liv och död och allt rivs upp, som har handlat om detta genom våra liv. Var och en av oss har svåra erfarenheter i bagaget och vi reagerar olika på detta. Kommunikationen mellan oss funkar inte trots alla de sätt vi har att kommunicera, men vill inte människor göra detta så går det naturligtvis inte.

En del av oss arvingar vill sopa allt under mattan och bara bli av med arvet. Det går att köpa sig fri genom att anlita andra att sköta om allt. Fort ska det gå för en del, medan andra säger att vad är det som är så bråttom? Låt det ta tid.

I det lilla formatet befinner sig vår släkt i samma situation som Nordafrika just nu. Och jag anser för min del att världen kan bli ett bättre ställe också genom att detta som vi har ärvt behandlas på ett bra och respektfullt sätt. Att sopa under mattan gör bara att "arvsynden" förs vidare till våra barn och barnbarn.

Det som finns inuti människor här i Sverige finns också hos människor över hela jorden. På så vis är vi en enda mänsklighet. Vi är samma du och jag.

Och där har Gaddaffis (Khadaffis) son rätt som tror att det är en utländsk komplott. Visst. Det vi gör i våra länder påverkar också där. Men kanske inte på det sätt som han tror.

Och det är på tiden att vi gör upp med 1800-talet. De strömningar, som behärskade människor då är överspelade genom all den tekniska och kommunikativa utveckling, som har skett sedan dess. Vi kan gå vidare till något helt nytt.

lördag 19 februari 2011

Det är minus 23 grader

Just nu när klockan är kring halvsju så lyser fullmånen och kylan har ett förlamande isande grepp runt allt.

Men det har varit kallare den här vintern, kring minus 25. Vi får hoppas att detta är det sista angreppet från kylan och att våren kommer i mars.

Det här är den absolut värsta vintern vi någonsin har upplevt under de drygt 20 år vi har bott här på Värmdö i Torsby.

Ny uppdatering:

I dag söndagen den 20 februari vid 8-tiden är det "bara" -22 grader. Våren är här! Sic!

fredag 18 februari 2011

Invandringen minskade

Färre flyttade till Sverige och fler flyttade från vårt land.

Under 2010 invandrade 98 801 personer, vilket är 3 479 personer färre än under 2009.

Inte sedan 2004 har invandringen minskat från ett år till ett annat. Under 2010 var det framförallt färre kvinnor som invandrade medan männen, i stort sett, invandrade i samma omfattning som under de senaste åren.

Den största gruppen invandrare är återvändande svenska medborgare. Somaliska medborgare var den näst största gruppen följd av irakiska medborgare. Under de senaste åren har invandringen av irakier minskat kraftigt.

Under 2007 invandrade nästan lika många irakiska medborgare som svenska medborgare. Då kom 15 200 irakiska medborgare och under 2010 invandrade endast 4 534. Bland de svenska medborgarna som invandrade under förra året var det vanligast att flytta från Norge, USA, Storbritannien och Danmark.

Efter tre år av minskat antal personer som erhållit svenskt medborgarskap ökade antalet under 2010. Under 2010 erhöll 9,9 procent fler personer svenskt medborgarskap jämfört med 2009.

Totalt fick 32 457 personer svenskt medborgarskap under året och som vanligt något fler kvinnor än män. De flesta som erhöll svenskt medborgarskap var, liksom 2009, irakiska medborgare.

Vi får väl tacka eller skylla detta faktum på president Bush. Han blev ju lurad att starta krig mot Irak.

Snart är vi kring 9.5 miljoner i Sverige. Det räcker nog tror jag. Åtminstone med de här vintrarna.

torsdag 17 februari 2011

Bert Sundström blev brutalt och nära-döden-misshandlad

SVT har intervjuat honom exklusivt och han ser gammal och blek ut på bilderna.

Han är född 1959 och borde se yngre ut. Kanske kommer han att göra det så småningom med den styrka han hade tidigare.

Han säger att det var en stövel som släckte medvetandet för honom. Att till dess så höll en soldat honom i handen.

Bert Sundström trodde att han hade varit med om en olycka först och att hans familj var död, men sedan kom han ihåg att han var utskickad och förstod att de som stod vid hans säng var från ambassaden.

Vad är då skillnaden mellan honom och Lara Logan? Den frågan får han förstås inte, men en kvinna är mer utsatt än en man, men ändå inte. Hon blev inte knivhuggen. Det blev han. Hon blev brutalt och långvarigt utsatt för ett sexuellt övergrepp. Det är likvärdigt med det som Bert Sundström har varit med om. Eller värre.

För att begripa skillnaden måste man vara kvinna.

Man slog ned skyltdocka

Mannen i 61-årsåldern tyckte att han blev attackerad när han gick förbi en skyltdocka. Han slog till med en rak höger och dockan föll pladask till golvet och gick i kras.

Han hade groggat en del innan detta hände. Det hela utspelade sig i Göteborg. Varför går TT ut med denna nyhet? Är det för att det instinktiva i detta är roligt? För att så där gör män när de blir anfallna?

Hur skulle en kvinna ha gjort? Sprungit, skrikit på hjälp? Småleendet eller skrattet i det här fallet beror väl av poängen med den ofarliga stillastående motståndaren. Och att vi ser framför oss en scen med slapstick. Hur roligt som helst med en drumlig berusad man, som dock lyckas få till knytnävsslaget perfekt.

Mannen åtalades i går för skadegörelse. Affären där detta hände heter Manlig Depå och ligger på Drottninggatan i Göteborg. I det fashionabla NK. Män är män och pojkar är pojkar. En skyltdocka kostar kring några tusen kronor.

onsdag 16 februari 2011

Lara Logan är våldtagen

Hon var utsänd av CBS för att rapportera om firandet efter Hosni Mubaraks avgång, men hennes team omringades av en folkmassa (läs män) och hon misshandlades och våldtogs.

Vad är nu detta? Jo det ingår i den manliga delen av mänskligheten att använda våld på så vis mot kvinnor. Det är ett känt faktum.

Och hon motsvarar rent utseendemässigt motsatsen till de kvinnor man inte får göra så med i Egypten. Blond och uppenbarligen inte från Egypten. Dessutom journalist.

Journalistvänner jag känner har fått springa för sina liv i afrikanska länder, där männen har varit svältfödda på kvinnor. Trist faktum.

Det sägs att Lara Logan räddades av kvinnor och soldater. Vetesjutton om det är sant. Den här så kallade revolutionen har inte innefattat de vanliga kvinnorna. Kvinnor diskrimineras i Egypten. Unicef rapporterade 2010 (enligt Wikipedia) att 91% utsätts för könsstympning. Kvinnor har också, till skillnad från männen, begränsade möjligheter att begära skilsmässa.

Misshandel i hemmet är ett av få lagliga grunder för en kvinna att få skilja sig men det kräver att hon har vittnen som kan styrka hennes uppgifter. Likaså har kvinnor relativt små möjligheter att få bra anställningar.

Kristna kopter, Egyptens största religiösa minoritet, behöver särskilda tillstånd för att få bygga kyrkor eller att genomföra reparationer. I praktiken kan tillstånden dröja tiotals år eller aldrig beviljas. Motsvarande finns inte för moskéer.

Egyptiska kvinnor har alltid täckta armar och ben och bär ofta slöja. Vissa kvinnor är helt täckta. I affärssammanhang bör män bära kostym och för kvinnor gäller dräkt, med inte alltför kort kjol. Det säger Svenska Ambassaden i Kairo.

Det är helt klart att Egypten är ett land med stora motsättningar och den "revolution" som har ägt rum betyder inte att kvinnliga journalister kan röra sig fritt. Lara Logan fick betala priset för detta. Hon flögs till sjukhus i USA. Hon var utsänd för att göra inslag för "60 minutes".

PS. Och varför skriver Anna Skarin i Expressen att Lara Logan blev utsatt för ett sexuellt övergrepp. Våldtagen är väl ett bra ord? Eller ska det förringas att en kvinna utsattes när så många andra manliga journalister också blivit misshandlade. Och en egyptisk journalist dog. DS.

tisdag 15 februari 2011

Berlusconi dras inför rätta

Han ska ha köpt sex av minderårig och också missbrukat sin maktstälning. Han kan få flera års fängelse, men det är väl inte troligt.

En pikant detalj i sammanhanget är att han ska ha trott att Ruby var systerdotter till Hosni Mubarak.

Ja dessa båda män påminner om varandra. Och att Berlosconi trodde att Ruby var systerdotter till Mubarak ska ha gjort att det inte var maktmissbruk. Ja, just det stora män måste ju hålla ihop.

Rättegången inleds den 6 april.

Universitetschefen misstänks vara psykiskt sjuk

Den man i Örebro, som misstänks ha styckmördat sin älskarinna, kan ha en grav psykisk störning. Själv anser han att han är frisk.

Om tingsrätten finner honom skyldig till mordet på 51-åriga Eva så rekommenderar läkare att han genomgår en stor psykiatrisk undersökning.

GW Persson är övertygad om att rätt man har gripits. Att den misstänkte mördaren är så lugn talar mot honom, för de flesta som är orättvist anklagade brukar bli mycket upprörda.

Rättspsykiater Sten Levander menar att en sådan här personlighetstyp kan vara narcissistisk med psykopatiska drag. Det innebär en grandios självbild och när den blir punkterad så kan den personen bli mycket farlig. Hans älskarinna hade ställt ett ultimatum och ville att han skulle bryta med sin sambo före slutet av förra året.

Den misstänkte mördaren omhäktades för en vecka sedan då misstankarna mot honom hade stärkts.

Här är kriterierna på en grav narcissism från Wikipedia:

0 Har en grandios självbild, till exempel överdriver framsteg och talanger, förväntar sig att bli betraktad som överlägsen utan lämpliga meriter.

0 Är besatt av fantasier om obegränsad framgång, makt, briljans, skönhet, eller perfekt kärlek.

0 Tror att han eller hon är "speciell" och unik och bara kan bli förstådd av, eller bara borde umgås med, andra speciella eller högstatuspersoner eller -institutioner.

0 Kräver stor beundran.

0 Har oresonliga förväntningar på speciella förmåner eller omedelbar respons på hans eller hennes förväntningar.

0 Är interpersonellt exploativ, det vill säga utnyttjar andra för att uppnå sina egna mål.

0 Brist på empati; är ovillig att känna igen eller identifiera sig med andras känslor och behov.

0 Är ofta avundsjuk på andra eller tror att andra är avundsjuka på honom eller henne.

0 Uppvisar arrogans, hotfulla beteenden eller attityder.

Här finns mer om denna personlighetsstörning.

måndag 14 februari 2011

Bussarna hade kunnat gå

Det tycker en del erfarna busschaufförer, som istället stod och hängde eller spelade rundpingis under fredagen. Alla bussar stod stilla i Stockholm.

På fredagkvällen kom trafiken långsamt igång igen och en buss som tex körde fast vid Londonviadukten fick hjälp av passagerarna att komma igång igen. De ställde sig på de bakre hjulparen och tyngde ned. Efter omkring en kvart kom bussen iväg igen. Alla applåderade.

Mycket beror också av hur erfarna busschaufförerna är. De tenderar att köra tills de råkar ut för något. Jag har sett en buss stå på tvären tvärs över vägen. Och i den sa chauffören åt passagerarna att hålla i sig, för snart kanske de skulle hamna i diket. Vilket ansvar!

Efter en stund kom en annan buss förbi och chauffören i den klev in i den tvärställda bussen och frågade vad han höll på med. Sedan rätade han upp bussen och gjorde den körklar.

Och det går också att putta iväg bussar. Ifall de inte är dragspelsbussar. Det räcker med mellan tio och tjugo vuxna karlar. Det har både jag och andra varit med om.

Allt handlar om omsorg om passagerarna och att trafiken ska ta sig fram. Vi har vinter i det här landet och de blå bussarna i Stockholm är värdelösa i det väglaget.

söndag 13 februari 2011

Girigheten är en mörk grundkänsla

Den finns hos sådana som expresidenten Hosni Mubarak, som har haft en rätt fattig barndom. Kompensationsbehovet för den risiga självkänslan är oändligt.

Det är så självklart att denne expresident ägnade sin tid åt att gömma undan miljarder medan demonstranterna krävde hans avgång.

Makten och härligheten ligger i det materiella hos sådana män. De är ingenting bakom denna fasad. Och ifall han nu efter trettio år skulle tvingas avträda sin världsliga makt så skulle han åtminstone behålla pengarna. Det är också makt.

Att en diktator kan hålla sina ställningar så länge beror av att det är fler än han som tror på systemet. Fler kan bli rika genom att hjälpa denne man. Det är ett känt mönster från Rikard Lejonhjärta och prins John framåt genom historien.

Allt handlar om att vi tror att vi kan dölja oss bakom det materiella. Att människor med mycket pengar och stora hus, med makt är lyckliga. Nej, det fungerar inte så. De kan vara tomma skal bakom sina fasader.

Precis som den girige Ebenzer Scrooge i En julsaga av Charles Dickens blir varnad av julens olika andar. Så skulle jag vilja varna Hosni Mubarak. Scrooge ändrar sig innan det är för sent, men en del stretar emot ända in i döden. Vad ska Mubarak göra med alla sina miljarder i graven?

fredag 11 februari 2011

Mubarak avgår

Så bra! Perfekt avslutning på veckan. Äntligen verkar han ha begripit något och ingen nöd lär det gå på honom heller. Det var vicepresidenten som gav beskedet.

Nu ska det istället blir den militära ledningen som styr. Vi får hoppas att det äntligen blir bättre i Egypten. Grattis egyptiska folket!

Dumt av Reinfeldt uttala sig om Assange

Jag trodde inte mina ögon när jag såg statsministern uttala sig i fallet Assange i veckan. Han menade att Sveriges rättsväsende inte styrs av politiker och att kvinnor måste försvaras.

Nä, nä det finns advokater som Borgström och Bodström, som har varit inblandade i politiken. Den ene som minister och den andre som Jämo. Claes Borgström var utsedd av Margareta Winberg, som hela sitt liv har varit engagerad på socialdemokraternas politiska sida.

Så visserligen har vi inte samma system som i Amerika, men nog finns det krafter, som lägger sig i lagarna alltid. Och varför ska statsministern försvara Ardin och Wilén, som nog kunde klara sig själva mot Assange. Och som knappast blev våldtagna.

Att låta en man bo hos sig och frivilligt hångla och gå med på samlag är inte våldtäkt, men Thomas Bodström ändrade en hel del lagar som justitieminister. För det är ju så synd om kvinnor. Och feminismen bekände sig alla till då år 2006, när det skulle väljas till riksdagen. Också dåvarande statsminister Göran Persson. Vilket fåneri!

Tänk tanken att det hade varit tvärtom: att alla kvinnor hade sagt ja herregud så synd det är om män. De sliter och jobbar hela livet och dör i förtid. De håller vår civilisation under armarna. De mördas, råkar ut för våld och tar livet av sig. Vi måste skydda dessa män!

Det hade varit lika sant som den propaganda som nu går ut på att det alltid är männens eget fel vad de gör, men att kvinnorna alltid är offer.

Men att statsminister Reinfeldt skulle påverka hela opinionen i Sverige är inte heller sant. Tror de att vi lever i en diktatur? Vi kan tänka själva i Sverige. Dock skulle Reinfeldt ha hållit klaffen om Assange. Det var bara att göra honom mer betydelsefull, mer än han är.

Vi är insnöade

Ingen nyhet, men ingenting funkar i det här landet när det snöar och blåser. Vi har snö upp och in till trösklarna på huset och det är inpyrt överallt med snö. Suck!

En av oss försökte gå iväg för att ta en buss. Denne lär snart komma tillbaka. Det går inte att komma någonstans utan eget fordon i dag. Eller med någon dristig taxi. Det har snöat hela natten och snöar och blåser fortfarande.

Detta är absolut den värsta vinter vi har upplevt sedan vi flyttade hit 1987.

Men vi har strömmen kvar än så länge åtminstone... ha en trevlig dag alla!

Uppdatering 7.44

Den som gick iväg befinner sig vid Danvikstull. Fick skjuts med en snäll medmänniska. Sedan går väl T-banan... bara att gå dit. Eller kanske ta Saltsjöbanan... till Slussen. Om den nu funkar...försökte gå in på SL:s hemsida, men det funkar inte heller...jo nu gick det... förseningar upp till tio minuter, men den lär gå...

Uppdatering 8.15

Och TV4 stod nyss vid Björknäs i Nacka där bussarna inte heller går, utan trafikanterna till stan fick lifta eller gå hem. Bilarna går, men inte bussarna för de är så tunga och har inga vinterdäck, så de kommer inte iväg om de blir tvungna att stanna. Inte heller klarar de uppförsbackar. Tänk vad bra det var förr i tiden. När vi passagerare kunde gå ut och putta ut bussen från hållplatsen när det var isigt. Jo, jag har varit med om det själv.


Uppdatering 12.25

Nu har vår privata snöplogare varit här. Så bra! Vi betalar själva för våra vägar och det får vi fortsätta med efter att Miljödepartementet har avslagit att kommunen ska göra det. Men vi betalar också vägskatt förstås. Det går att komma ut och in till tomten och huset. Själv har jag också skottat. Bra kvinna sköter sig själv. Även som pensionär. Nu ska det bara sluta snöa och blåsa så inte allt driver igen.

Uppdatering 14.29

Nu är det alldeles klart och solen skiner. En fantastisk vinterdag. Blåser gör det fortfarande men snön verkar ligga rätt stilla. Låt det nu vara så här. Det blir kallt är nästan minus sju just nu. Ingen tidning och ingen post. Jag hittade knappt brevlådan.

Uppdatering 9.14 12 feb

Jo det går att få iväg också dragspelsbussar. När bussen fastnade i går kväll vid Londonviadukten så bad chauffören alla att ställa sig i dragspelet och tynga ned däcken. Sedan gungade han bussen och framåt och bakåt och efter en kvart eller så kom bussen iväg. Bra chaufför, som inte bara gav upp! Och alla passagerare blev glada för att det gick att göra något!

torsdag 10 februari 2011

Mubarak på väg bort

Det går många rykten i Kairo och det sägs att det tal han ska hålla i kväll - det trejde sedan oroligheterna började - är förinspelat redan i går och att han redan har lämnat Egypten och flytt utomlands.

Detta sägs nu på BBC World News, som jag har upplevt är den seriösaste TV-kanalen, bättre än CNN. Murbarak lär det inte gå någon nöd på utan han har alldeles säkert ordnat resten av sin antagligen korta återstående levnad eftersom han redan är 82 år gammal.

Han anses vara en av världens rikaste personer, god för omkring 500 miljarder kronor.

Det styrande partiet NDP kommer att bli förvånade om han fortfarande är president i morgon, säger de. Han lär lämna över makten till armén. Vicepresidenten väntas ta över temporärt.

President Hosni Mubarak har styrt Egypten sedan 30 år tillbaka, men nu förväntas hans avgång.

21.55 uppdatering

Nä han tänker inte avgå frivilligt. Mubarack kör just nu ett trist och intetsägande tal direkt och låter som om han var en sovjetisk pamp. Någon blir tvungen att lyfta bort honom från makten.

Ulf Nilson friad av JK

Tack och lov så finns det fortfarande yttrandefrihet också för journalister i det här landet. Ulf Nilsons "pursvenska" krönika är nu friad av JK.

"Den anmälda artikeln har tillkommit i nära anslutning till sprängdådet i centrala Stockholm den 11 december 2009 och utgör ett inslag i den debatt som sedan den aktuella händelsen pågått i medierna. Artikeln innehåller i sig inte några hot eller uttryck för missaktning för någon folkgrupp", skriver JK i sitt beslut om att inte inleda en förundersökning.

Det var alltså i december som Ulf Nilson skrev sin krönika, där han bland annat sade att vi svenskar är på väg att avskaffa oss själva och att vi befann oss i krig.

Men detta är en debatt, en pågående sådan, och ska alltså inte censureras tycker JK. Detta var inte tryckfrihetsbrott. Så bra!

Här skrev jag tidigare vad jag tyckte i frågan.

Flickvännen hjälpte pedofil

En elitidrottare har filmat flickor i duschen med mobiltelefon och lämnat över bilderna till sin pojkvän. Hon riskerar nu fängelse.

Hur sjuk är man själv ifall man har ett förhållande med en pedofil? Och inte begriper att det inte går för sig att filma nakna flickor?

Flickvännen tittade sedan på filmerna tillsammans med sin pojkvän. Men hon hävdar nu att hon inte vågade annat än att göra som hon gjorde för hon ville inte förlora sin pojkvän. Och hon kände också till att en av flickorna hade blivit utsatt för ett sexuellt övergrepp.

Allt ägde rum i skyddet av en idrottsklubb i nordvästra Skåne. Hur sjuk är denna idrottsmiljö kan man undra. Detta som ska föreställa vara den fysiska ideala renheten och friskheten och som hyllas på våra idrottsarenor.

Pojkvännen är dömd för våldtäkt mot barn och har fått straffet på tre års fängelse fastställt.

tisdag 8 februari 2011

Artikel om kändisars missbruk på Newsmill

Den publicerades alldeles nyss och är skriven av mig med utgångspunkt från Jon Spendrup och hyschandet kring hans död.

Först i dag gick ju hans far ut och erkände att det var kokainmissbruk, som ändade hans liv.

Tryck på de blå bokstäverna där uppe så kommer ni dit. Detta var min 36:e artikel på Newsmill.

Ulf Spendrup bekräftar kokain

Han går nu ut och säger det som jag och andra har vetat och som jag också skrev för drygt en vecka sedan. Sonen Jon Spendrup dog för att han tog kokain och hjärtat orkade inte längre.

När det gäller rockstjärnor så får vi veta direkt vad som har hänt. Som med Gary Moore, som kvävdes av sina egna spyor, efter att ha förtärt för mycket alkohol. Och hittades död vid 58 års ålder. Det går inte att hålla tyst om detta.

Nu försökte företaget Spendrups förtiga vad som hade hänt Jon Spendrup. Det sades att det var hjärtat. Jo det var det naturligtvis. Insufficienta cordis, hjärtsvikt, inträffade säkert när familjen var samlad och respiratorn stängdes av.

Själv så avskyr jag all denna förtegenhet under sken av att familjen inte ska få läsa detta. Jaha? Hur mycket kan man lita på ett företag, som inte kan vara rakt när det gäller hur en ung arvtagare dör?

Här kan ni läsa min artikel om kändisar och kokain. Sparad på ett annat ställe än Newsmill, som numera är utraderad. Det ska naturligtvis stå 8 februari i artikeln, inte januari.

måndag 7 februari 2011

Sverige svartmålas genom Julian Assange

Och det går naturligtvis till överdrift ute i världen, tack vare Julian Assange-affären, men det är samtidigt en viss rättvisa i detta.

Jag skulle också frukta detta land, där kvinnor kan få män inför rätta för övergrepp de aldrig har begått. Bara anklagelsen kan ta ifrån dem heder och ära och deras barn. Jo det är enkelt för mamman att ordna det. Jag har sett det på nära håll.

Och naturligtvis gick hela processen snett i augusti förra året. Då allt lades ned för att sedan återupplivas igen. Jag önskar att Julian Assange blir fri på riktigt i London.

För annars kommer Sverige att stå vid skampålen ifall överåklagaren Marianne Ny får hit honom. Och inte han själv. Vad har han gjort? Han har uppfört sig som en kille brukar när kvinnor låter honom sova över hemma hos dem. Pojkar förblir pojkar. Och flickor förblir flickor.

Släpp Assange fri!

Bli en dåre

Det heter en pjäs, som spelas just nu i Stockholm. Meningen med detta dårskap är att publiken ska leva sig in i olika roller som patienter, anhöriga eller vårdare.

Pjäsen följer efter i spåren av Anna Odells konstprojekt 2009 och Kia Berglund, som har skrivit pjäsen har inspirerats av Erik Hermelin, som satt inspärrad på St Lars och där bland annat översatte sufiska dikter.

Denne Hermelin hade antagligen supit ihjäl sig i förtid utan den tre decennier långa vistelsen på mentalsjukhuset. Han fick verkligen en asyl där. Ibland kan det behövas lite psykvård, när allt runtomkring i livet blir för mycket. Jag har sett människor inom bland annat medievärlden behöva det från tid till annan.

Det hastigt flyktiga undan svårigheter när människor drabbas av död och olyckor är inte gott. Då har mången inte tid att sörja, utan allt behandlas som om det vore en juridisk affärsuppgörelse. Eller enbart något praktiskt, som ska ordnas.

Enligt Erik Hermelin är människans jordiska tillvaro ett gästspel under ett oblitt och nyckfullt öde. Själv var han friherre, men led av alkoholismens ärftliga förbannelse. Han älskade vinet som botemedel och försökte ständigt fånga det ögonblick av glädje och vällust som följde i vinets spår. Där fanns också en religiös symbolik i dikterna han översatte. Vin i den buktiga flaskans kropp är den förborgade anden.

Sufismen är en riktning inom islam som är mer försonande när det gäller mänskliga svagheter. Och det motsvarar det inre och esoteriska hos människan. Sharialagen är det yttre och exoteriska hos islam. Motsättningarna inom den religionen är mycket stora och detta gap mellan yttre och inre förtär lätt de människor, som försöker omfatta denna klyfta.

söndag 6 februari 2011

Vi duktiga 40-talister

Vi som har fått barn som är lika duktiga. Åtminstone om man ska tro fördomsfulla generalister. De som klassar in människor efter vilka år de är födda.

Nu är det 70-talisterna som är så himla duktiga, som har både barn och jobb. Alla gör de karriär och skaffar sig barn. Dessutom vägrar de skaffa barn och går ut och roar sig istället och så går de in i väggen. Och så är de könlösa eller låter sina barn bli det.

Dessutom står de inför en hälsokatastrof eller den har redan inträffat och kvinnorna tillhör en förlorad generation. Och de är bortskämda och förstörda.

Hur mycket fördomar kan man tippa över människor bara för att de är födda vissa år? Jag känner människor i alla åldersgrupper, från 90-åringar till tonåringar. Och inte en enda stämmer in på alla fördomsfulla artiklar och böcker som sprids om olika åldersgrupper.

Och så har vi då 80-talisterna, som vill absolut inte ha en fast tjänst någonstans. De byter jobb stup i kvarten och vill ha kul. Visst det går alltid att göra karriär på fördomar.

Två av mina barn är 80-talister och jag har ingen 70-talist som är mitt barn, trots att jag tillhör 40-talsgenerationen. Där sprack en fördom. De har fasta jobb bägge två och en av dem har haft samma jobb i snart sex år. Där sprack ännu en generaliserande fördom.

Är det inte på tiden att vi slutar att sätta etiketter på människor och klassa in dem efter ålder?

Riksdagsman i fyllecell

Sd-riksdagsmannen var så berusad av tabletter och sprit att polisen inte riktigt visste om det var finkan eller sjukhuset som gällde.

William Petzäll från Gånghester i Borås 22 år gammal misstänks ha slagit sönder sin exflickväns lägenhet och bråkat så kraftigt att polisen kom dit tre gånger innan han togs in till cell.

Vad ska man säga? Ungdomar borde sköta sig vilka de än är. Att berusa sig på sprit och tabletter är inte att rekommendera. Det kommer att gå åt skogen med det levernet.

Ta en vit månad eller två. Det rekommenderar jag. Så att inte alla drogande unga får sällskap i himlen inom några år. Ändra livsstil!

Initierade källor uppger att Petzäll nu omedelbart tar time out från sina uppdrag.

lördag 5 februari 2011

Julian Assange får hjälp

Från lite oväntat håll. Fd överåklagare Sven-Erik Alhem ska nämligen vittna för honom på tisdag då hans fall tas upp på nytt i London.

Han har anlitats av Assanges advokat Björn Hurtig för att skriva en inlaga och ska också vittna inför domstolen.

Sven-Erik Alhem säger att han inte har något intresse åt något håll i detta rättsfall. Att han bara vill att rättvisa ska skipas. Men han är kritisk till hur målet gick till i början när åklagaren gick ut och sade att Julian Assange var anhållen för våldtäkt.

Och turerna kring hur det sedan gick vidare när en ny åklagare öppnade fallet efter att det hade blivit nedlagt.

Julian Assange är fri mot borgen, men kan inte lämna England. Här har jag tidigare skrivit om det rättsliga moras Sverige framstod som förra sommaren.

David Cameron säger att alla religioner måste anpassa sig

Den brittiske premiärministern talade i dag på säkerhetskonferensen i München och sade att grupper, som inte vill anpassa sig till den brittiska kulturen ska inte längre få skattebetalarnas pengar.

Han menade att multi-kulti i England har misslyckats och detta kan inte fortgå. David Cameron anser att den europeiska toleransen har lett till att olika kulturer har fjärmat sig från varandra och att alla är rädda för att ta tag i rasism inom olika minoriteter. Cameron uppmanar européerna att i stället skapa enhetliga nationella identiteter.

Detta betyder att den brittiska staten kraftigt förändrar sin inställning till muslimska grupper, och det har redan nu väckt kritik bland muslimer. De anser att talet är ytterligare ett led i Europas högerpartiers angrepp mot muslimer.

Premiärministern menade vidare att olika kulturer har börjat leva sina separata liv under doktrinen om statens multikulturalism. Och att det engelska samhället har misslyckats med att skapa ett land, som alla vill tillhöra. England har tolererat att segregerade samhällen har gått rakt emot landets värderingar.

fredag 4 februari 2011

Lena Nyman är död

Jag kan fortfarande höra hennes röst. Jag har bra ljudminne och jag minns när jag intervjuade henne på DN någon gång på 80-talet. Har glömt i vilket sammanhang. Vi satt i sätteriets kafé och pratade. Hon var en enkel tjej.

Hon var stockholmstjej som jag själv och ett år äldre än mig. Ja, ja livet går vidare ändå. Mycket elände ska man vara med om. Antingen dör alla runtomkring eller också man själv. Livets gång.

Har sett henne på film och på revy genom åren och det verkar vara många som inte klarar den här vintern. Får räkna pinnarna till våren. Men många blir det... ha det gott ändå i snöovädret.

torsdag 3 februari 2011

Bert Sundström gripen i Kairo

SVT:s journalist Bert Sundström skulle gå ut och kolla läget på eftermiddagen för en rapport i dag och försvann. På hans mobil svarar en egyptisk man att militären har honom.

Bert Sundström är född 1959 i Stora Tuna i Dalarna och har jobbat som utrikeskorrespondet i olika länder som USA och Ryssland. Han fick inte förnyat visum år 2005 till Ryssland. Ingen förklaring gavs.

Nu är han alltså borta sedan några timmar och ingen vet vad som har hänt.

Innan Bert Sundström blev journalist arbetade han som engelsklärare i Buenos Aires i fyra år. Han flyttade hem till Sverige 1989 för att gå journalisthögskolan i Stockholm och fick sin första praktiska erfarenhet av jobbet som praktikant på Rapport. Efter det fick han regelbundet göra inhopp på redaktionen, både som allmän- och utrikesreporter. År 1993 fick han fast tjänst.

UPPDATERAT:

Bert Sundström är allvarligt skadad och ligger på sjukhus med knivhugg i buk och rygg, plus skallskador. Han är opererad och hans tillstånd uppges vara stabilt. Han har också svarat på tilltal.

Journalister samarbetade med Stasi

Professor Birgitta Almgren vet vilka de är för hon fick ut listorna med namn förra sommaren. Hon säger att de viktigaste namnen är på svenska journalister. Hon har fått namnen bekräftade av en Stasi-chef.

Dock kan hon inte säga vilka de var eller är för då får hon fängelse. Hon ska dock komma med en rapport i vår och en bok i höst om detta. Utan namn.

Om jag var Birgitta Almgren skulle jag sedan krypa in. Visst vore det värt det? Gå i fängelse för att göra Sveriges befolkning en tjänst. Och namnge de som Stasi samarbetade med.

Maud Olofsson är desperat

Vår näringsminister skriver i dag att elbolagen ska tvingas att ge också den fjärdedel av elkunderna, som inte har valt aktivt ett elbolag, ett rimligt elpris.

De som inte har valt är alldeles säkert sådana hushåll, som betalar för lampor, kylskåp och inte så mycket mer. De som bor i hyresfastigheter och inte själva har tagit något ansvar för sitt boende.

Det går ingen nöd på sådana kunder. De har inga stora kostnader. Det är människor, som själva har satsat på boende utanför de stora städerna. De som bor på landet och i egna hus, som har tusentals kronor per månad i kostnad för elen. Hur de än vänder och vrider sig.

Det finns ingen möjlighet att byta bort de stora bolag som transporterar elen till dessa bostäder. Och kostnaderna bara för detta uppgår till omkring 500 kronor per månad.

I Sverige finns ingen möjlighet att enkelt ansluta sig till vindkraftverk, som miljömeteorologen Pär Holmgren så självbelåtet tyckte att alla skulle göra.

Vi är helt enkelt i händerna på dyr el eftersom varken regeringarna, som har funnits under det senaste decenniet eller någon annan har varit intresserade av att el ska tillhandahållas till konsumenterna på ett billigt sätt. Näringslivet har redan fått betala detta genom industriella nedläggningar, när fabrikerna inte har haft råd med elen.

Näringsminister Maud Olofsson är inte beredd att ifrågasätta systemet. Statskassan tjänar alldeles för mycket pengar på den nuvarande ordningen. Skatt läggs på skatt på varenda räkning som konsumenterna betalar. Först elskatt och sedan moms ovanpå detta.

Allt handlar om att Maud Olofsson och andra tror att miljön håller på att gå åt helsike. Så därför ska vi i Sverige få betala dyrt. Allt handlar om pengar, inte om miljön.

Under tiden så säljer vedhandlarna ut våra björkskogar till konsumenterna när vintern återigen slår rekord. För människor måste ha lite värme i sina stugor. Detta utspel, som Maud Olofsson gör i dag handlar varken om miljön eller konsumenterna utan att hålla sig kvar vid den egna makten.

onsdag 2 februari 2011

Mubarak begriper inte

Han befinner sig fortfarande i chock- och reaktionsfasen: overklighet, bedövning, ilska och förtvivlan borde blanda sig med att varför gör folket så här? Han som har varit en så god ledare under så lång tid.

Nu har han lovat att inte ställa upp till ett nytt val utan avgå i september. Det var uppenbarligen ett råd, som president Obamas ambassadör överlämnade.

Hur kan han vara så bortom all tankeversamhet att han tror att det räcker? Tror han att president Obama kommer att hjälpa honom att sitta kvar?

President Hosni Mubarak borde gå in i bearbetningsfasen och inse att det är kört redan nu. President Obama har också redan sagt att demokratiprocessen måste inledas nu.

Egypten har stora problem med en befolkning på kring 83 miljoner, som bor på en yta på ca 40 000 kvadratkilometer runt Nilen, där det går att odla. Kairo är en ofattbar stor stad med 20 miljoner invånare inom storområdet, 10 miljoner i själva staden.

Bnp är omkring 5 000 dollar per år och invånare. Större delen av Egypten är glest befolkat där öknen breder ut sig. Stödet från USA ligger på kring 60 miljarder sammanlagt. Omkring en miljard dollar per år. Om det Muslimska Brödraskapet tar över så försvinner antagligen det stödet också. Vem som än styr landet så finns det problem.

Redare förbereder sig på att Suezkanalen kan stängas. Den ger Egypten inkomster på omkring 32 miljarder per år.

Egypten har olja och naturgas, men detta är på upphällningen och exporten kan i framtiden inte bestå. Inflationen är relativt hög med tvåsiffriga tal och lönerna hänger inte med. Arbetslösheten ligger kring tio procent och många måste köpa mat för omkring 50 procent av lönen.

tisdag 1 februari 2011

DO Katri Linna får sparken

Det är glada nyheter tycker jag. Diskrimineringsombudsmannen (DO) behöver göras modernare.

Håkan Sandesjö tar över temporärt. Katri Linna hade fyra år kvar på posten som DO, men får sparken med omedebar verkan. En ordinarie DO utses senare.

Katri Linna skrev om rätten att bära niqab (heltäckande klädsel med enbart ögonen synliga): "Rätten att bära religiös klädsel innebär till exempel inte att man kan åsidosätta skyddsföreskrifter. Men skolan – eller en arbetsgivare – måste först försöka hitta lösningar på eventuella hinder och först om detta inte låter sig göras kan en person utestängas.

Att utestänga en elev från undervisning bara för att hon bär niqab, utan att ta hänsyn till de specifika förutsättningarna för deltagandet, strider därför enligt DO:s uppfattning mot diskrimineringslagen."

Detta fall gällde Alia Khalifa, som egentligen ville flytta till Egypten. Snart kan hon väl det när det blir exakt den klädseln, som är den gängse. Men än så länge är hon skriven i Spånga.

DO Katri Linna blev redan 2009 utsedd till landet sämsta chef. Och många på myndigheten känner sig diskriminerade (!).

Elton John har besvär med romer

Han riskerar att få en permanent husvagnspark med kringresande romer inpå sina egna ägor i England.

Han och andra förmögna från överklassen bor nära drottningens eget slott Windsor och det är där bredvid parken, som Maurice "Fred" Sines har planer på ett permanent läger. Han säger att han själv har romursprung.

Trehundra av Elton Johns grannar har redan protesterat mot dessa planer och Elton John funderar nu själv på att ansluta sig. Han flög tillbaka hem med sin partner och deras lille son i förra veckan.

Byn där de bor heter Old Windsor och Sir Elton John har ett palatsliknande hus där. Hans ägor skulle ansluta till det planerade permanenta lägret.

Det är fortfarande 50-tal i England. Klasskillnaderna är som förut och i Sverige ändras Femböckerna för att inte vara så rasistiska. Men verkligheten fortsätter att vara det.