onsdag 17 november 2010

Operera inte brösten i Polen

Det gjorde Christina Hedlund, som nu ligger i koma och har gjort så länge. Enligt läkarna kommer hon aldrig att vakna. Inte bli medveten om världen.

Om henne är det ett program på TV i kväll Uppdrag Granskning.

Hennes blivande man Benny berättar om hur allt i deras liv var perfekt. Det var bara det där med brösten, som fattades.

Christina ville ha större bröst och Benny gav henne detta i morgongåva. Det är egentligen en gåva, som hustrun får efter bröllopet. Förr i tiden var det för att trygga hennes uppehälle. Men Benny Håkansson gav henne detta i förväg. En bröstförstoring.

Efter operationen så vaknade aldrig Christina. Hon fick hjärtstillestånd och då fanns ingen läkare i närheten, men hon återupplivades av två sjuksköterskor.

Hon bor nu på ett korttidsboende i Skåne. Ett sådant, där gamla människor hamnar, som inte kan ta hand om sig själva efter svår sjukdom.

Christina stänger ögonen när hon sover och har dem öppna annars. Hon kan göra miner med ansiktet och utstöta ljud, men annars är hon borta för världen. Med stora hjärnskador. Hon hade haft epilepsi tidigare innan operationen, men det är i sig ingen orsak till detta.

Att operera sig för att bli perfekt handlar om att vi tror att kroppen och det fysiska är allt. Så är det inte. Det är alltid farligt att bli sövd och särskilt i Polen på detta sjukhus i Gdansk.

Ansvarigt för operationen är dock inte sjukhuset utan Medica Travel, som paret hade slutit ett avtal med. Där finns Jörgen Petersen som VD, men företaget sägs ha gått i konkurs för fem år sedan, men det finns motstridiga uppgifter om detta. Men det som finns är hemsidan på nätet, men inte mycket mer.

Bröllopet skulle ha varit nästa år.

10 kommentarer:

 1. Jag säger inte att detta inte är hemskt, men jag kan inte låta bli att rätta till en del saker.

  1. En förmedlare är inte medicinskt ansvarig, det säger sig själv egentligen men eftersom att det är väldigt många som verkar ha tappat intresset för kritisk granskning, så kan jag upplysa om att det finns flertalet avtal som reglerar detta. Ett sjukhus, med kirurg samt narkosläkare är alltid ansvariga för vad de gör och utför, det säger sig själv egentligen, eller hur?

  2. Medica Traven har inte gått i konkurs år 2005. Ganska skumt att ett företag går i konkurs ett år före det etableras, eller hur? Herr Petersen hade ett företag vid namn Europaförmedlaren, ett konsultföretag, som gick i konkurs i samband med den stora IT- kraschen. Inte så konstigt det heller egentligen.

  3. Det finns en hel del lögner som har förvrängts på många sätt i detta program.. Sanningen segrar och det dröjer nog inte så länge.

  Missförstå mig inte som sagt, det som har hänt ÄR väldigt tragiskt och SKA inte hända, men kanske är det så att det finns en förklaring som inte kan publiceras i TV av tystnadspliktsskäl? Och kanske är det inte rätt att hänga ut en människa som faktiskt inte är skyldig. Skamligt är vad det är.

  SvaraRadera
 2. Jo jag skrev att det fanns olika uppgifter, men du läste kanske inte? Jag tycker det är förfärligt att man kan mäkla kroppar, precis som att det går att mäkla hus eller vad som helst materiellt. En kropp är något annat. Och den här mannen Jörgen Petersen ljög så att det fanns ingen hejd på det.

  Och naturligtvis blir man upprörd å alla parters vägnar. Också för parets skull, som inte hade insett att det fanns faror med att göra så här. Själv skulle jag aldrig ha gjort operationen ifall jag hade sett att det var ett sjukhus med dålig standard, som skulle göra det hela.

  Jag skulle tro att det här paret var invaggat i tanken om att läkare gör inte fel och att sjukvården är bra i hela EU. Det sorgliga är också att hennes mamma är läkare.

  Naturligtvis så tycker Jörgen Petersen och hans vänner att det här är alldeles fel och att sjukhuset är ansvarigt. Och visst är de det. Fallet är nu anmält till åklagare för att utreda om sjukhuset har gjort något fel och eftersom de har sagt upp avtalet med herr Petersen, så har de insett att det här är fel.

  Uppenbarligen är Jörgen Petersen en bluffmakare och han har inte vetat vad han har förmedlat, utan bara handlat med kroppar, som om det vore en vara vilken som helst.

  SvaraRadera
 3. Jag såg det hela. Så sorgligt. Herregud för bröst. Vad är det frågan om. Stora bröst. Det är ju så snyggt med små.
  Det var uppvaket som fallerade. Hon var för hårt sövd och hade behövt ligga längre i andningsapparaten. Noll koll med andra ord.

  SvaraRadera
 4. Parnassen Helena: Jo och hennes blivande (?) man var en bra figur i TV-sammanhang. Trovärdig och samlad. En bra historia att berätta helt enkelt om hur hemskt livet kan vara och att man måste ta vara på sig själv. Biomedicinare? Skulle hon inte ha kunnat inse själv att det var åt helvete att åka till Polen?

  Har suttit på en uppvakningsavdelning med min tre månader gamle son. Och det var en rysare, minsann. Jag var livrädd att de skulle ta livet av honom, men det finns ju olika doser för olika människor. Här gick det åt helsike som du säger i uppvaket. Inskjutsad till fästmannen bara. Ingen koll.

  SvaraRadera
 5. Det fanns min.100 privata kliniker i Polen med bästa läkare och den nyaste utrustning
  samma pris bara bättre service.Då undra man varför väljer man en nätbedragare som slussar svenskar till statlig sjukhus som är avgiftfri och regelverket betalar patienten själv för EFTERVÄRD.Varför gör man hets i svenska tidningar då varje vecka avlider patientet i Sverige p ga. fel diagnos,varför tystar man när alla dom incydenter på Svenska sjukhus. Jag vet det passar bättre att kritisiera andra,ingen tänker hur i för h... en dotter till svensk läkare kan åka på turist operation efter nätannons !!!

  SvaraRadera
 6. Hilton: Det här fallet var mycket behjärtansvärt ur olika synvinklar och gjorde sig bra i TV. Det är den sorts historia, som gör att alla kan se det ur en personlig synvinkel. Vi kan identifiera oss med historien.

  Jo det vi alla undrar är hur en biomedicinare och dotter till en läkare kunde gå på detta. Svaret är väl att i hennes och hennes fästmans värld var allt perfekt redan utom detta lilla. De hade aldrig råkat ut för några svårigheter i sina liv, utan allt gick sin gilla gång.

  Och jag kan tänka mig att hon kanske inte ens rådfrågade sin mamma. Det gör man ju inte när man är så gammal, som hon var (31) kanske.

  Nu är det iaf för sent att fråga henne. Och hennes fästman (?) vill nog inte svara heller.

  SvaraRadera
 7. till Ann:
  Konstigt nog att du har det svårt att identifiera
  dig med folk som fått fel diagnos på sjukhuset här i Sverige, och utbildade människor har ofta bredare horisonter och anslutar sig inte till det lilla.

  SvaraRadera
 8. Hilton: Nej jag har inte svårt för det, men det var inte det detta programmet handlade om.

  SvaraRadera
 9. Programmet handlade om ett par från Sverige som åker till Polen för skönhetsoperation på ett sjukhus som utför gratis vård till mest behövande med låginkomst polaker.Sjukhuset tar i mot enstaka gånger mot betald patinter från andra länder efter EU samhöriget.Paret från Sverige hade ingen anlägning att söka sig just till det sjukhuset med den typen av behndling jag menar ingen av de hade alvarig livshotande sjukdom att söka sig till ett sjukhus som har gratis vård.Undra hur många är kapabla att begripa det hela.(ledningen på sjukhuset blev uppsagt efter det inträffade,vilket aldrig sker här hemma)

  SvaraRadera
 10. Hilton: På vilket sätt är du inblandad i historien? Hur kommer det sig att ledningen på sjukhuset blev uppsagd?

  SvaraRadera