måndag 31 januari 2011

Jon Spendrup död vid 34 års ålder

Det var uppenbarligen inte ålder, som stannade hjärtat på Jon Spendrup, utan vanor. Han levde en rik arvtagares liv och var uppburen som en rockstjärna i den affärsvärld där han vistades.

Hans farbror är Jens Spendrup VD i familjeföretaget. Jon själv satt i Spendrups styrelse sedan 2003. Familjen fanns vid hans sida när han dog natten till måndag. Han hittades i början av helgen och fördes till sjukhus.

Ännu en ung människas liv har gått till spillo. Han efterlämnar fru och två barn och det är ett fruktansvärt sätt att försvinna ifrån dem.

PS. Det var familjen som naturligtvis inte kunde dölja detta dödsfall. Hur ska då ett familjeföretag göra? Ska de säga som det är helt enkelt? Eller låtsas som att det regnar. Det allra enklaste hade varit att berätta rakt om detta. Nu cirklar medierna runt det här.

Detta företag styrs också från en stiftelse i Lichtenstein precis som Ikea. Och det chockartade beskedet om Jon Spendrups död har gjort att de ännu inte har hunnit att fundera över vad detta betyder för familjekoncernen. DS.

PSPS. Svensk Damtidning tror att Jon Spendrup med familj fortfarande är skrivna hos pappa Ulf på Lidingö. Nä det är de inte. Då skulle de få problem med skattmasen. Däremot kan man ha ordnat så att det går att få tag i personen genom en sådan adress. Och kronprinsessan är förkrossad över vännens död. Naturligtvis. DSDS.

Här är en uppföljande artikel om detta på Newsmill. Newsmill har försvunnit, men här kan ni ändå hitta min artikel. Och det ska naturligtvis stå 8 februari i artikeln, inte januari.

Peter Weiderud tror på islam

Det är lite märkligt eftersom han är kristen, men om islamister och Muslimska Brödraskapet får ta över i Egypten så menar han att allt blir frid och fröjd.

Visst är det underligt att Anna Ardin jobbar åt detta svenska brödraskap, Broderskapsrörelsen, där Peter Weiderud är ordförande. Hon som uppenbarligen är en frigående kvinna, som gladeligen tog sig an Julian Assange förra sommaren och blev hans älskarinna, men som sedan inte gillade läget.

Så fort jag hörde Muslimska Brödraskapet så insåg jag vartåt det lutade i Egypten. Det är som i Iran. Shahen gick i landsflykt och muslimer tog över. Och det är aldrig "folket" det handlar om.

Inte finns det något folk ute på gatorna. Det finns unga män. För det är dessa som kan se att de får bestämma mer ifall regimen faller.

Som det är nu är det Muslimska Brödraskapet förbjudet i Egypten, men själva tror de att de skulle få kring 80 procent av folkets röster om det blir val.

Muslimska brödraskapet vill ha sharialagar och en teokratisk stat. Det är Muhammeds uppenbarelser som ska styra också i dag. Rörelsen har bedrivit ett stort socialt arbete och startat skolor, sjukhus och annan hjälpverksamhet. Det gör att folket kan stödja dem.

Homosexuella skulle bli förbjudna precis som alkohol och vin i Egypten om det Muslimska Brödraskapet får makten.

söndag 30 januari 2011

Låt inte barnen röra trisslotten

Då kan du gå miste om miljonvinsten. Ifall ditt barn går in i butiken och har lotten i handen så har ingen rätt att få ut vinsten.

Det lär motsvara att ett barn går till kassan på Systembolaget med en flaska sprit i handen. Så farliga är lotter.

Varför finns då Trisslotter? Jo, som i alla spel är det för att berika den som ger ut dessa. I det här fallet Svenska Spel. Det går också att spela online. Och då ser man ju knappast den som spelar så det är kanske säkrare att få ut sin vinst då.

Svenska Spel är ett statligt bolag, som omsätter drygt 20 miljarder per år. Du skänker alltså dina pengar till staten genom lotter och andra spel. Margareta Winberg (s) är styrelseordförande i Svenska Spel.

Chansen att vinna en miljon på Triss är just en på en miljon. Men medierna skriver när någon vinner inte när någon förlorar. Och omkring tio miljarder går direkt in till staten av pengarna som människor satsar. En mycket bra affär för en monopolverksamhet.

Staten har också startat kasinon i Sverige. De finns i Stockholm, Göteborg, Malmö och Sundsvall. År 2009 var vinsten i det bolaget på 539 miljoner kronor.

lördag 29 januari 2011

Ville banta bort sin bebis

Gunilla Karlsson begrep inte att hon var gravid utan trodde det var något fel på hennes kropp. Hon provade laxermedel, men magen försvann inte.

Till slut föreslog läkaren ett graviditetstest. Och i vecka 34 fick Gunilla veta att hon var gravid.

Ännu en sådan historia om en kvinna, som inte känner att det är något särskilt med kroppen. Ingen hormonpåverkan kan rubba henne. Inte ens sparkar från en liten varelse där inne.

Ut i världen kom lille Hampus den 27 januari 2010. Hans mamma var bara fyllda 42 när han föddes så det var på intet vis något rekord.

Min mormor var själv 45 när min mamma föddes. Nog går det att bli gravid efter 40 alltid.

Pappa heter Ulf Gillgren och var 44 år när hans son föddes. Ingen ålder på en pappa heller. De båda föräldrarna kan se fram emot att inte ännu vara pensionärer när sonen är myndig. Grattis!

Hela familjen bor i Lidköping.

Jihad Jane förklarar sig skyldig

Har hon då fått en uppgörelse i det amerikanska rättssystemet? Det förtäljer inte nyheterna.

Hon har suttit fängslad i ett och ett halvt år och detta kommer att räknas av när domen kommer inom tre månader.

Hon var desperat då med att vilja hjälpa muslimer på något sätt. Det bästa sätt hon kunde tänka sig var att bli terrorist. En slags hemmafruvariant på den sorten.

Hon heter Colleen LaRose och verkar vara en förvirrad individ. Hon har velat döda Lars Vilks och skrivit om det på internet. Hon gillar palestinier och har lagt ut bilder på sig själv på internet i burka.

Hon är unik på så vis att hon är den enda amerikanska kvinnan, som har anklagats för att vara terrorist på senare år. En karriär som inte är helt lätt, men nu är hon känd över hela världen för denna ökända status.

Hon har bland annat ursäktats av en amerikansk religionssociolog med att hon har gått igenom en livskris och hamnat i fel sällskap.

Jaja, kvinnor är som barn och kan inte rå för vad de gör.

fredag 28 januari 2011

Sluta dra alla 40-talister över en kam

Vi 40-talister i grupp har haft det så bra här i livet. Vi kunde köpa en villa på 70-talet för några hundratusen och ha den avbetald när vi gick i pension.

Det är så synd om våra barn och barnbarn för de kommer aldrig att få det så bra.

Jag är så trött på myterna om de som föddes på 40-talet. Vi har inte haft det särskilt bra. Precis som i alla andra folkgrupper så finns det fattiga och rika i denna grupp.

Från början var vi omkring 1 miljon individer, som föddes då, men numera är vi väl inte fler än omkring 900 000. Vi dör bort vi också med åren.

Vi skulle ha köpt vår villa 1975 för 275 000 och ha dragit hem vinsten vid det här laget. Ja år 1974 höll jag fortfarande på att utbilda mig. Levde på studielån. Mamma var död och jag skulle ha vilja sett den bank, som skulle ha lånat ut pengar till mig.

År 1975 var 275 000 ohyggligt mycket pengar. Jag hade själv en välbetald sekreterarplats i början på 70-talet med 3 000 i månaden i bruttolön.

Det har alltid bara varit människor med eget kapital, som har haft råd att köpa hus. Om de har ärvt av släkten eller tillhört en övre klass.

Det har aldrig lönat sig att skaffa eget hus. Det har gett pengarna tillbaka så småningom för det kostar alltid mer att bo i eget hus än någon annanstans. Så det är ett sätt att leva, men man blir inte rik på det.

Det är lögn och förbannad dikt.

Hur skulle ni själva tyckt att det var att leva omodernt med dass på gården. Så levde många av oss som barn i Stockholm. På 70-talet har jag själv levt omodernt med bara kallvatten på Odengatan.

Hur skulle ni tyckt om att bo i små sommarstugor utan el eller vatten? Hur skulle ni tyckt om att bli bortlämnade som barn, för att föräldrarna inte hade råd att ta hand om er? Hur skulle ni tyckt om att få polio och tbc?

Sluta att förfölja oss 40-talister!

torsdag 27 januari 2011

Elpriserna åt helskotta fel

Det har de varit länge, men ingen regering har brytt sig. Varken den förra eller nuvarande för de får in alldeles för mycket pengar genom detta.

Skatt läggs på skatt, först elskatt och sedan moms på alltihop. Vi har bundit vår el i höstas och eldar med ved i tre spisar, men ändå betalar vi kring 3 500 kronor just nu för elen och näten, som tar denna el till vår bostad.

Nyss satt jag framför brasan och blev äntligen varm, men annars brukar jag gå omkring och frysa halva dagen, fast jag har tjocka sockor på fötterna och tre lager med kläder. I går kväll var det minus 14 grader där vi bor tre mil rakt österut från Slussen i Stockholm.

Nu i kväll sjunker temperaturen igen och det är kring minus 11 grader just nu. Ingen har räknat med att vi någonsin skulle få några kalla vintrar igen. Det har varit kallt sedan november förra året och än syns inte något slut på vintern.

Alla forskare har lovat smältande isar. Senast häromdagen rapporterades att Grönlands isar hade smält mer än någonsin under 2010. Men hos oss finns det massor med is och snö.
Inte hjälper det oss att spara el, som Maud Olofsson vill. Det är bara cyniskt att säga att vi ska byta glödlampor till energispar. Precis som om vi inte hade gjort detta för länge sedan.

Att vi inte kan få ha råd att ha en rimlig temperatur inomhus i våra bostäder är verkligen skandal. Det här är ett land där det är vinter. Varje år. Vad än forskarna säger.

Och elbolagen tömmer gladeligen sina vattenmagasin och säljer elen till Europa, så att vattennivån är låg till våren och priserna hålls uppe. Statsministern säger att vi har strängare vintrar nu. Visst räkna med att det blir kallt även vår och höst i fortsättningen. Och se till att det finns billig el!

Heja prinsessan Madeleine!

Hon har fått ett skadestånd på omkring 3.5 miljoner kronor för intrång i privatlivet och förtal i den tyska pressen.

Så bra att hovet inte har gett sig. Hur skulle det se ut om vi lät vårt kungahus förtalas vitt och brett över världen?

Det här sänder signaler också för andra människor, som är utsatta för detta. Ge er inte!

Det var i det här sammanhanget 67 artiklar, som låg till grund för åtalet. Bra prinsessan Madeleine och lycka till med den nya kärleken. Hoppas det inte är en tidningsanka.

onsdag 26 januari 2011

Striden efter Stieg Larsson går vidare

Tyvärr framstår Eva Gabrielsson mer och mer som den "galna" samboänkan. Nu när Joakim Larsson har startat en hemsida för att bemöta det hon har sagt.

Det kallas här för familjens hämnd på Stiegs sambo, men så ser det inte riktigt ut när man läser igenom vad det står. Då framstår istället familjen, som de som försökte göra allt rätt, men att detta inte lyckades för att Eva Gabrielsson vägrade att samarbeta eller ens kommunicera.

Sorgen kan göra människor galna. Visst är det så. Att få hela sitt liv slaget i spillror kan åstadkomma märkliga saker. Så är det. Men att hon inte ens öppnade kuvert från banken, där de bara ville föra över tillgångar till henne framstår som lite mer än konstigt.

Och som jag tidigare har skrivit: det verkar som om fördelningen av arvet var rättvis i backspegeln. Stieg Larsson ville inte gifta sig enligt brodern Joakim. Och han retade sin bror som hade gift sig.

Och Eva Gabrielsson kunde ha skrivit klart bok nummer fyra om hon hade velat och ha gett ut den i sitt eget namn, enligt Joakim Larsson. Men det gjorde hon aldrig.

Det ser ut som om hon ville äga mannen Stieg Larsson, hans verk och liv också efter hans död, men det går ju inte. Inte ens om hon hade haft oinskränkt makt över allt han hade skrivit skulle det ha varit möjligt.

Här är en recension av hennes nyligen utkomna bok: Millennium, Stig och jag.

Det är bättre att bo i skogen

Självklart är buller en stressfaktor. Vi bor på landet, men har en ganska stor väg i närheten. Nu i vinter har det varit mycket tyst för snö dämpar buller.

Själv är jag fyllda 65 år och har bott här i drygt två decennier. Trafiken har inte minskat. På lördagar på sommaren är det inte så roligt längre. Då passerar bilköer på vägen mot Vaxholm.

Två färjor forslar motorcykelgäng på upp till 40-50 motorcyklar så att de kan åka runt åt båda håll. Ett helvetes oväsen som hörs kilometervis.

Kanske dags att flytta så småningom för att undkomma hjärtinfarkt och stroke. Har dock bott på Odengatan i Stockholm. Det var värre.

Och vi har treglasfönster hela vägen mot vägen. Så inomhus är det för det mesta tyst. Utom när någon långtradare dundrar förbi och hela lermassan, som både väg och hus vilar på, skakar.

Nätet är en djungel

Naturligtvis är det så. En mycket liten del av en människa framträder i varje ord på nätet. Och det går att gömma sig bakom orden. Anonymt.

Själv råkar jag då och då ut för knäppisar. De finns där. Antingen som tillfälliga galningar eller som mer permanenta.

Det är ett gammalt och känt fenomen att det finns människor, som hakar upp sig på andra, för de tror att det går att lägga sina egna mardrömslika sidor där.

Min egen mamma råkade ut för stalkare. Det var på 60-talet och själva ordet var inte uppfunnet, men hon var en trevlig kvinna och hade ett kafé. Den värste av dem förföljde henne också när hon var död. Han trodde inte på oss när vi sade det. Utan fortsatte att ringa hem till oss.

Nätet har erbjudit nya möjligheter för dessa människor att frodas. Visst är det så. Att använda nätet som terapi, när de i själva verket kanske borde gå och prata med någon. Ändra sig själva.

Det hela är naturligtvis ohjälpligt i det moras som internet är eller leder kanske någonstans för den enskilde. För knäppisarna är utvecklingsbara. Det tror jag. Om de är unga. Och inte har snöat in på sin egen personlighet genom årtionden.

Det svåraste som finns är att lära gamla hundar att sitta. Och det känns naturligtvis hotfullt, när någon har haft utbyte av sitt sätt att vara större delen av livet.

I höst kommer en ny lag mot stalkning.

tisdag 25 januari 2011

Jimmie Åkesson insläppt i DN

Ibland går det fort. Och det är "tack vare" självmordsbombaren i Stockholm City, som Jimmie Åkesson i dag får skriva en debattartikel i DN.

Vi fick en ny lag mot terrorism den 1 december och det var i sista minuten. Det är känslan av att vi i Sverige aldrig drabbas, som har gjort att vi inte har tagit hoten från omvärlden på allvar.

Här i lugna lilla Sverige är vi inte utsatta. Det krävdes en självmordsbombare för att ändra på den bilden. Precis som Jimmie Åkesson skriver är vi tacksamma för att bara hans liv krävdes och inte som i går i Moskva att ett par hundra människor utsattes och att trettiofem hitills uppges döda.

Att människors attityd verkligen har förändrats såg jag när jag åkte tunnelbana och en man på Akalla-linjen börjar packa upp något avlångt han har med sig inslaget i papper. Det var i rusningstid, fullpackad vagn. Människor runt honom tittade skräckslagna innan de såg att det avlånga, svarta och spetsiga inte var ett vapen utan ett träben till ett bord.

Självmordsbombaren i Stockholm var utbildad och hade vuxit upp i vårt lugna land, men ändå blev han övertygad självmordsbombare. Det kan verka paradoxalt, men det handlar om att också en sådan man vill betyda något i ett religiöst sammanhang.

Offret av det egna livet och så många andras som är möjligt kan framstå som något ädelt i en omvänd kontext, som handlar om att belöningen finns inte här på jorden utan i himlen.

Helena Benaouda, ordförande i Sveriges muslimska råd, är ifrågasatt i debattartikeln utan att hennes namn nämns. Jimmie Åkesson är också kritisk till att det inte är olagligt att åka på terrorläger utomlands. Han vill att vi i Sverige undersöker ungdomars attityd till islamismen.

I morgon debatteras våldsbejakande extremism i riksdagen.

PS. Jag är inte sd-are eller politiskt aktiv på något sätt. Jag tycker enbart som en vanlig svensk medborgare. När jag röstar vart fjärde år så är det i mitten någonstans. Efter att ha röstat på sossarna tidigare i större delen av mitt liv. DS.

måndag 24 januari 2011

Terrordåd på Moskvas flygplats

UPPDATERAT 19.28

Moskva största flygplats har drabbats av ett terrordåd. Minst tio personer är döda. Jag är glad att min äldste son inte valde denna vecka att åka dit. Han var där för en vecka sedan.

Domodedovo heter Moskvas största internationella flygplats och det lär ha varit i ankomsthallen, där bagaget hanterades som en explosion inträffade. Dödstalen stiger snabbt. Nu sägs att tjugo är döda. Många är också sårade.

Explosionen inträffade 14:32 i eftermiddags (16:32 lokal tid Moskva) och området är avspärrat. Ett 30-tal sägs nu vara döda (15:48 stockholmstid). Omkring 130 skadade.

Det misstänks vara ett självmordsdåd. Tre män jagas i Moskva misstänkta för att ha iscensatt terrordådet.

Två plan från England lär ha landat ungefär vid tidpunkten för bombexplosionen. Men det verkar som om de passagerarna har klarat sig. Dock inte konfirmerat än. En brittisk medborgare rapporteras död (19.20)

På Sky News visas just nu (16.45) bilder från flygplatsens ankomsthall. Mycket rökigt och många människor på golvet.

Det är troligt att självmordsbombaren (lär ha varit en man) kommer från nationalistiska kretsar i Kaukasien. Dock sägs nu att han inte hade det utseendet.

Omkring 200 människor väntade på bagaget när bomben, som ska ha varit en stor bomb på ca sju kilo exploderade. Det fanns varningar redan i går om ett kommande bombdåd.

Detta är det första dåd i Moskva som riktar sig också mot utlänningar inte bara mot ryssar. Minst två utlänningar vårdas på sjukhus.

Nu sägs att minst 35 är döda i bombdådet, som skedde i välkomsthallen, där människor väntade på vänner och släkt.

Det snöade lite stilla i Moskva medan sårade och skadade lastades in i ambulanser. Det sägs att italienare och fransmän är bland de intagna på sjukhus. Två brittiska medborgare uppges döda.

UPPDATERAT 25.1.2011

Det sägs nu att det var två personer, en kvinna och en man, som bar en väska och att den sprängdes när kvinnan öppnade den.

Författarförbundet gillar ordet neger

Ordföranden i Författarförbundet Mats Söderlund tycker inte att man ska byta ut ord i böcker. Inte ens ordet neger. Om det står i en Ture Sventonbok så ska det stå.

Författarförbundet förvaltar detta litterära arv efter Åke Holmberg. På den tiden när böckerna ursprungligen skrevs så var ordet neger bara ett ord för detta folkslag. Boken "Ture Sventon i Paris" skrevs ursprungligen år 1953.

Nu har Rabén och Sjögren lagt planerna på en nyutgåva på is av boken "Ture Sventon i Paris".
Förlaget ville byta ut ordet neger mot något mer passande som färgad eller svart, men fick således nej av Författarförbundet.

Men också Krakel Spektakel köper negerbollar i boken "Krakel Spektakel köper en klubba" och Pippi Långstrump är i boken "Pippi går till sjöss" från 1950-talet en negerprinsessa och hon drömmer om att "få en egen neger", som kan blanka henne med skokräm över hela kroppen så att hon blir "lika svart som dom andra negerbarna".

Kanske ska vi ha bokbål och bränna alla böcker för barn med ordet neger? Eller bannlysa dessa böcker från bibliotektet?

På 1950-talet sågs folkslaget neger som ett exotiskt sådant och spännande. Och själv hade jag en negerdocka då.

Och vi barn följde efter den första neger vi såg i Björkhagen, för vi hade aldrig sett en sådan människa förut. Han var väldigt märkvärdig och intressant.

Dock menar Mariam Carlsson Kanyama, 22 år, från Malmö och engagerad i Afrosvenskarnas riksförbund att det är oacceptabelt att använda ordet "neger" i en barnbok.

Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni tyckte när hon var riksdagsledamot att det var en absurd debatt gällande ordet neger om det användes i böcker om kolonialtiden eller i litteratur från den tiden. Det var oundvikligt att det användes då.

söndag 23 januari 2011

Guldbaggegalan bojkottad

Helena Bergström och Colin Nutley kommer inte till Guldbaggegalan, som går igång morgon den 24 januari (sänds kl 20 i SVT1).

Risken finns att Hollywoodstjärnorna Noomi Rapace, Bill och Alexander Skarsgård och Joel Kinnaman uteblir. Guldbaggegalan lider fortfarande av sin snedsyn på världen. Svinalängorna är mest nominerad. Det är mycket politiskt korrekt.

Helena Bergström var mycket upprörd i Debatt häromkvällen, där hon menade att kritikerna struntar i vad folket tycker. De lever i sin egen värld.

Jo, så har det alltid varit och ingenting har egentligen hänt på den fronten sedan åtminstone 80-talet. Jag kan intyga detta.

Det är Änglagård 3 det hela handlar om och den är nominerad nu sent omsider till Biopublikens pris. Filmen hade premiär före jul och har haft omkring 500 000 besökare.

Helena Bergström kommer att uppträda i TV4 nu på morgonen, men jag såg inte vilken tid det skulle vara.

Har bara än så länge sett Tilde de Paula telefonintervjua i direktsändning sin egen pappa. Större korruption var det länge sedan jag såg i journalistkretsar. De gullade med varandra och höll med varandra om att Brasilien var utsatt för människors klimatförändringar.

Jag återkommer!

Jo det är 10.15 som både Helena Bergström och Colin Nutley ska säga vad de tycker i TV4:as morgonprogram. Jag kollar åt er som inte ser det.

10.30

Jo det var samma diskussion, som pågår i resten av samhället. Respekt inom branschen. Visst får man kritisera, men det handlar om hur. Gränsen går mellan finkultur och kommersiell framgång. Var finns gränsen? Och Helena Bergström är nu nominerad till bittraste människan i Sverige... Filminstitutet ska vara en institution, som stöttar alla. Respekt!

De visade ett klipp från Änglagård 3 där dottern inte ens vet vem hennes morfar är för Fanny i filmen vet inte vem hennes pappa är. Så allt rullar vidare. Ett mycket aktuellt tema, som finns i mitt nyaste manus också: I Ormbärarens tid. För i min släkt finns en kusin, som inte visste vem hans egentliga pappa var. Inte ens på dödsbädden ville mamman säga det.

PS. Naturligtvis så ändrade sig Helena Bergström och kom på Guldbaggegalan. Och hon fick ta emot publikens pris. DS.

lördag 22 januari 2011

Näthatet drabbar

Kändisar och stora bloggar drabbas av näthat. Ja jag får väl ta åt mig då, för nog har jag drabbats av hat alltid. Senast i morse fick jag be Newsmill stryka en hatande kommentar på min senaste artikel.

Jag har aldrig fattat varför folk sätter sig och skriver det infamaste och elakaste de kan tänka sig så där rätt ut i luften, men det är väl som experterna säger: svaga personers självhävdelsebehov.

Det gäller att ha distans till det och jag läser inte så noga när jag får någon hatfylld kommentar. Det räcker med att se inledningsorden för att känna hur tongångarna går.

Själv har jag inte sett mig som stor bloggare eller kändis, men det räcker uppenbarligen med att de läser att jag är journalist och författare. Sedan är det fritt fram.

Jag har jobbat stenhårt med att få bort de värsta avarterna från min blogg. Och nu har jag återigen efter flera månader kunnat öppna den för kommentarer av alla sorter. På Newsmill har jag svarat emot under mina artiklar och gått in och nästan "chattat" som någon kallade det.

Då lägger också folk av så småningom. Men en kommentator ringde till en av mina vänner och klagade sin nöd över mina "fascistiska" tongångar. Vad är nu detta? Någon som inte vågar annat än att hoppa på i kommentarerna och så när inte det funkar ringer. Inte till mig men till någon kompis till mig.

Men visst kan jag själv också bita ifrån i kommentarer. Ibland är det nödvändigt. Ifall inte allt ska strykas.

Joakim Larsson vill inte bråka

Han skulle bli överlycklig om Eva Gabrielsson ringde honom som i dag och pratade om det hela. Han är den döde författaren Stieg Larssons bror och var med i Skavlan i går.

Joakim Larsson såg mycket bekymrad ut när han framträdde. Det här är inte roligt. Tunga suckar och rynkad panna. Han menade att det går inte att dela på den ideella och ekonomiska rätten till arvet efter Stieg Larsson. Båda delarna måste gå hand i hand för det gör de i verkligheten.

Tyvärr har det blivit en mediesåpa av alltihop menade Joakim Larsson eftersom han och hans far fick läsa i tidningarna att de var giriga.

Och så vet ju inte Joakim Larsson vad som händer med arvet efter Stieg om Eva skulle dö någon gång. Hon har inga barn. Det har Joakim Larsson. Han tror det är bättre att de ärver än att Eva Gabrielssons syskon och syskonbarn ärver.

För då vet han ingenting om vad som händer med arvet efter Stieg Larsson.

Trist historia. Den grundar sig egentligen inte i det ekonomiska eller ideella utan i hur utvecklade människor är.

Efter att ha sett Joakim Larsson framträda i TV så verkar det trots allt rättvist att det blev som det blev. Och så är också lagen. Gift er sambor! Det är den enklaste möjligheten att ärva varandra rakt av.

fredag 21 januari 2011

Bill och Bull i blåsväder

Det blir kaos sa Bill. Javisst blir det så sa Bull. Vi kan inte ta emot fler flyktingar från Irak, för de har ingen utbildning och passar inte in i landet.

Ja det var alltså Carl Bildt och Tobias Billström, som sa ungefär det där. Någon gång 2007 och det allvarliga är då att de är ministrar i Sverige. De är nu KU-anmälda och ska få svara för något som Wikileaks har läckt.

De ville inte uttala sig om vad tredje part hade släppt om vad de hade sagt, men nu tvingas de trots det att svara för sig.

Omkring 100 000 irakier bor i Sverige i dag.

Och allt det där ordnade president Bush kan man säga, för han skulle sätta stopp för Saddam Hussein med sitt intåg i Irak 2003. Och så gick det som det gick.

Obs detta var en historielektion för 7-8-åringar. Ingen idé att klaga på innehållet alltså. Frågor och tilläggande kommentarer välkomnas dock.

torsdag 20 januari 2011

Peter Englund ångrar sig

Det kan man utläsa av ett av hans nyare inlägg på Svenska Akademiens blogg. Han tänker inte längre skriva i vredesmod. Det är klokt.

Det borde ingen göra. Att räkna åtminstone till tio eller att sova på saken är gamla beprövade knep, som jag råder Svenska Akademiens sekreterare att använda.

Annars kan ni båda författare komma överens om att skapa enorm uppmärksamhet genom iscensatta slagsmål verbalt på internet och i massmedierna. Då får ju både författaren Björn Ranelid och Svenska Akademien genom sekreteraren en nödvändig uppgradering.

Och intresset höjs för bråk och litteratur i allmänhet. Kanske. Slagsmål på parnassen. Visst låter det särdeles infamt och spännande.

Nä, det tycker jag verkligen inte. När två "kulturpersonligheter" inte har något verkligt att avhandla utom att hacka eller inte hacka på varandra, då är litteraturen nästan död.

Och min kommentar nummer sju inväntar inte längre granskning, utan är struken. Jaja, fint ska det vara.

Tänk att bli censurerad av självaste sekreteraren i Svenska Akademien. Vilken ära parbleu. Men här kan ni läsa denna kommentar trots allt eller malgré tout, som fransmännen skulle uttrycka det.

Och under det senaste inlägget med utfästelser så är kommentarerna nu inaktiverade. Det är väl säkrast så. Inte kan väl folket få komma till tals. Nä någon måtta får det vara på demokratin hos Svenska Akademien.

Gösta Olofsson i Svenstavik är svårt sjuk

Han är född omkring ett halvår före mig och har länge kämpat med cancer.

Under ganska lång tid har han haft en sjukdomsblogg, där han beskriver hur han mår. I väntan på döden heter den. Inte något bra och uppmuntrande namn direkt, men egentligen väntar vi väl alla. Och han har lagt till: med nytt liv, så att det finns en ljusglimt.

Han har det svårt Gösta och har haft det så under några år. Men förra året fick han åtminstone hälsa på släkten och firade jul tillsammans med dottern, som han åter fick kontakt med under 2010 efter ett uppehåll på 46 år.

Släkten behövs och särskilt mot slutet av livet. Mamman till dottern är just nu hos Gösta och hälsar på honom. Gösta var nitton år när han blev pappa. Kanske på tiden att han ändå har en familj.
11.9.2012
Gösta dog den 3 september 2012 i sviterna av prostatacancer. Han blev 67 år.

Kommentarerna på Newsmill

Det har alltid varit problem med kommentarerna till artiklarna på Newsmill. I början (för två år sedan) gick det hej vilt till och det gick att mobba och hålla på hur mycket som helst.

Jag var dum och tyckte att det finns yttrandefrihet i landet och brydde mig inte. Jag läste inte ens kommentarerna till mina artiklar.

Sedan gick Newsmill in i fasen med stenhård moderering. De satt och granskade alla kommentarer själva och strök också sådant som var motiverat. Debatten ströps på kommentarsplats och vissa fick företräde före andra och blev sas "godkända" kommentatorer.

Jag tröttnade och skrev inte på något halvår. Nu har jag skrivit tre artiklar i rad sedan i mitten på december och märker att det funkar inte heller nu med Interaktiv Säkerhet i Varberg, som granskare.

De stryker lite här och där på måfå, men ser inte till sammanhanget. Det går att beljuga artikelförfattaren hur mycket som helst, för granskarna vet ju inte vad som är sant. Och det är självklart ingen mening med att besvara sådant, för då blir det en härva, som aldrig går att ta sig ur.

Dock genom att besvara i stort sett varenda kommentar på min senaste artikel så fick jag lite styrsel på saker och ting. Det verkar vara det enda rätta. Att ständigt uppmärksamma var och en som ljuger och mobbar.

Den senaste var en kommentator från Västsverige, som jag nu vet exakt vem det är. Han göre sig inte så mycket besvär i fortsättningen.

Egentligen är det ett hopplöst jobb att kolla kommentarer. Då måste de som sitter och stryker känna var och en som skriver personligen, för att det skulle kunna bli någorlunda rätt. Och så är det naturligtvis inte.

Men för tillfället har jag fått stopp på mobbarna.

Lina Makboul stämd för Svart Polyester

Hon är SVT-journalisten, som i höstas hoppade av Uppdrag Granskning. Inte något som hon vill eller redaktionen kan kommentera.

Lina Makboul är född och uppvuxen i Sverige, men har sitt ursprung som palestinier och har tillbringat alla somrar i Nablus som liten. Hon hade terroristen Leila Khaled som sin idol när hon var liten. Och hon har också gjort en dokumentär om henne.

Nu är hon stämd av den kvinna, som deltog i Svart Polyester, som SVT sände i höstas och som hade som villkor att hennes ögon inte skulle synas i den nikab hon var iklädd. Lina Makboul är stämd på två miljoner kronor för sin film.

Kvinnan hävdar i sin stämningsansökan att Lina Makboul har brutit det avtal de hade och menar att ett annat program för några år sedan med samma reporter hade en liknande tendens, "SFI-Sveriges farstu". Där framställdes, enligt kvinnan, beslöjade muslimska kvinnor inte bara som okunniga och lata utan också som oärliga.

Kvinnan har fått nog, säger hon och Lina Makboul ska nu ställas inför rätta.

Svart Polyester är borttagen från programutbudet och går inte längre att se. Här går det dock att läsa om programmet.

Ny bluff i mejlen

Ett nytt slags bluffmejl cirkulerar. Jag fick det i morse:

Tele2 är för närvarande uppgradera databasservrar från Gamla servrar
(Nol06769) till nya servrar (No521766). Slutför ditt konto
Verifieringsprocessen, du svara detta meddelande och ange din
ID och lösenord i rutan. Du är skyldig att göra detta
innan nästa 48 timmar efter mottagandet av denna e-post eller din Webmail
Hänsyn kommer att avaktiveras och raderas från vår databas.

Fullständigt namn:
Användarnamn:
Lösenord:
Staten:
Födelsedatum:

Du svara detta meddelande ja? Då du vara större idiot. Eller hur?

onsdag 19 januari 2011

Hot mot Lars Vilks ger åtal

En 40-årig kvinna, som har dödshotat konstnären Lars Vilks blir åtalad. Hon anser inte att hon har gjort något fel. Inte enligt sharialagarna.

Också "Jihad Jane" Colleen LaRose har förklarat sig oskyldig i Amerika. Hon är anklagad för terrorism och för att ha planerat mord på Lars Vilks.

Den 40-åriga kvinnan från Göteborg åtalas för tre hotmejl, som polisen har spårat med hjälp av ip-nummer.

Den 19-årige man som rusade fram på Lars Vilks föreläsning i Uppsala förra våren frias av tingsrätten. Det anses inte fastslaget att han försökte skada Lars Vilks.

St Görans sjukhus ska vara privat

Det beslutade landstingets alliansmajoritet i går. Det tycker jag är bra.

Jag har själv haft anledning att besöka sjukhuset akut när jag bröt armen. Den ambulans, som kunde ha kört mig till Södersjukhuset, valde istället att ta mig till St Göran.

Det blev en utmärkt vård med skenor och armen läkte på fyra veckor istället för de vanliga sex veckor och jag har inga som helst bestående men av detta armbrott.

Jag har hört andra berätta om kvarstående smärtor efter armbrott, men som sagt min arm är som förut och eftervården var också högklassig.

När jag låg där på båren så kom det in en kvinna till akuten, som ville att de skulle ta bort en fästing. De vägrade och sade att de inte fick det. Hon skulle gå till vårdcentralen istället.

Helt rätt. Fästingar kan man också ta bort själv. För detta behövs inte akut vård.

Stockholms läns landsting omfattar drygt två miljoner invånare.

Prinsessan Madeleine är kär

Åtminstone om man ska tro kvällspressen. Chris O´Neill heter den utvalde och de har förutom på film i New York synts tillsammans också i Stockholm.

Den utvalde är inom finanssektorn och hans mamma tillhör New Yorks societet och hon känner Ivana Trump och har varit prins Charles flickvän en gång i tiden. Tänka sig.

Jag unnar verkligen prinsessan Madeleine all lycka efter det turbulenta år, som hon har gått igenom.

Och se här om har hon hittat någon som ser ut som en bror till förre pojkvännen.

måndag 17 januari 2011

Varför jaga vildsvin i Tunisien?

Det framställs som världens bästa resa, men det blev det inte för de nio män från Sverige, som nästan lynchades av en upprörd folkmassa, som trodde de var milismän.

Eller kanske var det en hämnd för att de inte ville betala taxichauffören det han ville? Ett pampigt dött vildsvin kan man se på jaktresebolagets hemsida, men vad gör de där vildsvinen i Tunisien?

Från början fanns vildsvinet i Europa, men har inplanterats tex i Nordafrika, där dessa turister blev nedslagna och rånade.

TV-kanalen al-Arabiya framställdes svenskarna som krypskyttar, som kommit till Tunisien för att avrätta oppositionella till den störtade presidenten.

Gruppen hoppas att komma med ett plan i dag på eftermiddagen ut från Tunisien. Jaktledaren Erik Eckhardt sade i morse på TV att de ska lämna Tunisien i dag. På det sätt som går.

De tre kvarhållna svenskarna är nu släppta av militären.

Dock kom de inte iväg i dag, men ska få poliseskort i morgon kl 9 till flygplatsen. Så då lär jaktlaget få komma hem.

Och det blev försenat igen så omkring halvfyra i dag (18 januari) så ska deras plan lyfta till Zürich och därifrån ska de sedan ta sig till Arlanda och lär landa någon gång sent i kväll.

söndag 16 januari 2011

Vem är en riktig svensk?

Det är rubriken på min senaste artikel på Newsmill, som publicerades alldeles nyss.

Den inleds med ett citat ur mitt bokmanus I Ormbärarens tid. Och artikeln handlar hur ska vi se på vår jord, där det bara finns en mänsklighet, inte mer än en art av släktet människa.

Läs och begrunda!

Att strida om ett arv

Vad händer när någon dör? När den är borta för evigt? Ja det innebär att det kanske finns arvingar, som i Eva Gabrielssons fall. Hon blev samboänka efter Stieg Larsson och hade inte en chans att få ärva någonting.

De hade inte skrivit ett testamente och gjort varandra till arvingar, den där dagen när Stieg Larsson föll ihop på Expos redaktion och hans hjärta slutade att slå. Han blev 50 år gammal.

Nu har Eva Gabrielsson skrivit en egen bok om allt detta. En version, som handlar om det reella och immateriella arvet efter Stieg Larsson och om det någonsin blir en fjärde Millenniumbok.

Nä, det blir det inte. Hon har inte rätt till det skrivna på omkring 200 sidor, som finns i en dator, som i sin tur finns någonstans. Men inte hemma hos henne.

Hon blev erbjuden 20 miljoner av far och bror till Stieg Larsson för att sluta ställa några som helst villkor och krav mer, men hon tog inte emot dem.

Eva Gabrielsson beskriver hur hon har förbannat den Stieg Larsson, som inte kunde ha fixat det praktiska. Hon har förbannat hans slarvighet med papper, att han aldrig hann att ordna ett bolag. Men han hade inga planer på att dö. De var fullt upptagna med att planera för livet framåt.

Och hon berättar hur Stieg Larsson såg ut som om han fortfarande levde, bara sovande, med en fortfarande varm kropp, när hon såg honom på sjukhuset.

Hon vet inte hur hon nu ska vidare i arvstvisten. Om jag hade varit henne hade jag tagit de 20 miljonerna och lämnat allt det där bakom mig. Varför älta det som har varit? Varför aldrig avsluta denna tvist efter ett arv?

Enligt henne själv kommer hon inte längre med hjälp av sambolagen, men kanske kan hon åberopa lagen om immaterialrätt. Eftersom hon anser att det handlar om medförfattarskap.

Också i DN ger hon en lång intervju i söndagsdelen (jag hittar den inte på internet) och också där hänger hon fast vid att hon vill ha bestämmanderätt över det hennes livskamrat skapade genom Millenniumböckerna. Han som dog den 9 november 2004.

Hon har inte gett upp kampen om att få förvalta det Stieg Larsson rent litterärt lämnade efter sig.

PS. Nu i dag (tisdag 18 januari) finns söndagsartikeln från DN på nätet. Den publicerades i går eftermiddag. De höll väl på den för att sälja lösnummer. DS.

26.8.2015
Aftonbladet gick in här såg jag. I dag. Den senaste artikeln om Stieg Larsson och den fjärde Milleniumbok skrev jag i dag. Den finns här. 

lördag 15 januari 2011

Munkarna föll offer för islamsk terror

En sann berättelse ligger bakom det mästerverk, som nyss har haft premiär på bio. Filmen är gjord av filmregissören Xavier Beauvois och heter Gudar och människor.

Det var den 2 juni 1996, som sju munkar mördades i Oran i Algeriet. De betalade ett högt pris för sin tro. De hade kunnat fly till Frankrike, men valde att stanna kvar.

Filmen ger inga svar på hur man ska göra i en sådan situation: fly eller fäkta. Det blir en sista måltid för dessa munkar och det är en magnifik scen.

Munkarna levde i Maghreb i Algeriet i ett kloster och i samförstånd med den muslimska befolkningen. Men det var fundamentalisterna, som spred våld och ond bråd död i området.

Det finns hopp för Tunisien

Presidenten Ben Ali i Tunisien blev tvungen att fly och det väcker i sin tur hopp om förändring i andra diktatoriska arabländer i närheten. Han landade med helikopter i Italien vid 22-tiden i går. Saudiarabien har meddelat att de sedan har tagit emot presidenten.

Men ännu är läget osäkert i Tunisien.

Fler av grannländerna har liknande problem som Tunisien har haft med att de är polisstater under en illa omtyckt ledare. Den unga befolkningen saknar jobb, pengar, bostäder och har ingen yttrandefrihet. Närmast tills hands att frukta framtiden är Mubaracks regim i Egypten.

Medelåldern bland befolkningen i Tunisien är 26 år och 98 procent av befolkningen är muslimer. Om arabvärlden börjar brytas upp kan den flykt av dessa länders befolkningar, som har pågått under lång tid till Europa minska.

Det var Mohamed Bouazizi, som blev den unge man som fick folket att resa sig. Han var 26 år och hade inte fått något jobb sedan han tagit examen från universitetet. För att överleva sålde han frukt och grönsaker från en vagn utan tillstånd. Han tjänade precis så att han kunde överleva.

Förra månaden konfiskerade de tunisiska myndigheterna hans vagn för att han saknade tillstånd. Förmodligen hade han inte tillräckligt med pengar för att betala mutorna. Han fick nog och i ren desperation hällde han en dunk med bensin över sig och tände på. Han fick svåra brännskador och dog i början av året på sjukhuset.

Tusentals universitetsstudenter tågade då ut på gatorna.

Utrikesminister Carl Bildt menar att det finns anledning för Sverige och EU att hjälpa till med den demokratiska utvecklingen i den här delen av världen.

fredag 14 januari 2011

Schyman avgår

Och vem bryr sig? En partiledare som ställer sig i Visby och eldar upp pengar? Hundratusen kronor upp i rök. Det dummaste hon har gjort hitills.

Jag såg redan 1987 vad hon gick för när hon köpte in sig på Ängsviksgården på Värmdö. Hon var en riktig "pärla" sade en, som kände henne i bostadsrättsföreningen, så därför blev hon godkänd som köpare.

Sedan berättade hon om "sitt kollektiv", som hon bodde i här ute på Värmdö. Vi var ett gäng som hade köpte ett gammalt äldreboende från kommunen och gjort om detta till bostadsrätter. Men vi hade en paragraf som sade att man inte fick tjäna på sitt boende.

När någon flyttade skulle den få tillbaka det den hade satt in uppräknat med ett halvt konsumentprisindex. Mycket lågt alltså.

När Gudrun Schyman flyttade från Ängsviksgården hade hon varit med och ändrat detta så att hon fick marknadspris. Och hon är försörjd livet ut av skattebetalarna eftersom hon har suttit i riksdagen tillräckligt länge.

vi skattebetalare har fixat så att Fi har kunnat finnas. Och de som fick henne att elda upp hundratusen kronor i somras gjorde verkligen Sverige en tjänst. För då kunde alla se hur urbota dumt Fi funkade.

Prinsessan Madeleine pussar man i ansiktet

Det hände sig på restaurangen Boathouse i New York. Expressen har klippet där hon klappar mannen på axeln eller smeker hon möjligen hans arm?

My God! Kanske skulle bli deckare/paparazzi i New York och förfölja prinsessan och hennes vän? Nä tror inte på den karriären så värst mycket.

Varken Expressen eller Aftonbladet lär ha betalt så mycket för denna film. För den spanska kvinnliga turisten insåg eventuellt inte värdet av bilderna i Sverige.

Enligt Expressen så sågs hon pussa denna man med långa polisonger i ansiktet. Jaha på kinden, pannan eller munnen?

Värsta naturkatastroferna någonsin

I Brasilien är det den värsta naturkatastrofen i landets historia. Det är inte små ord som tas till.

Beviset för detta uttalande är att på 60-talet dog "bara" drygt 400 människor i översvämningar. Nu har 500 minst dött. Och förra året dog "bara" 473 i regnrelaterade dödsfall.

Oj och voj det regnar i världen. Australien är översvämmat över en landyta som motsvarar Tyskland och Frankrike. Så illa har det inte varit sedan 1973. Alltså har det förekommit översvämningar förut.

På Sri Lanka är det monsunregn, som åstadkommit översvämningar. Ja det är säkert syndafloden nu igen. Guds straff för att människorna vänt sig bort från sina gudar.

Nä jag minns översvämningarna i Nederländerna 1953 då nästan 2 000 människor dog. De berodde på att havet bröt igenom vallarna. Och alla översvämningskatastrofer kan hänföras till att människor är många på detta klot och bor på platser de tidigare inte bebodde.

Varje år översvämmas Bangladesh och ropen på hjälp går ut över världen. Ja ett land, som bara höjer sig en eller två meter över havet är naturligtvis inte säkert att bo på, men människor gör det ändå. Fast landet är ett floddelta. Omkring 161 miljoner bor i detta land.

I Brasilien bor 191 miljoner och om man bygger hus nedanför rasbranter så kommer de någon gång att rasa. I Sverige har vi lärt oss den bittra läxan efter lerskreden i Surte och Tuve.

Grundorsaken är höga slänter, som gör att jordlagren av lera kan komma i rörelse. Det senaste skredet i Sverige inträffade år 2006 vid ett vägbygge.

torsdag 13 januari 2011

En normal muslim

Det säger både hustrun och exhustrun om en av de fyra terroristmisstänkta som har omhäktats i dag i Stockholm.

De går båda i god för honom och därmed indirekt sig själva. Han är en vanlig omtänksam pappa, som gillar att plocka kantareller.

Frun tillbringade en månad i Tunisien för att hon inte gillar den svenska snön. Ja tänk den som ändå hade råd att vara borta en månad från den här vintern. Men frun har förstås inte gjort något mystiskt i Tunisien. Nä hon gillar bara värme och sol och längtade efter släkten.

Sedan är det en annan sak att ingen av kvinnorna visste vilka han umgicks med, som var män. Detta beroende på att man inte umgås över könsgränserna inom islam. Han kan ju ha stött på dåliga människor. Men för det är inte han dålig. Han är oskyldig.

Dock så omhäktades denne gode man i dag. Det är alltså den av de terrormisstänkta som inte åkte med till Köpenhamn för att eventuellt spränga Jyllands-Posten i luften.

Alla fyra sitter fortsatt i häkte. De tre andra i Danmark. Utredningarna mot de fyra bedrivs parallellt i de båda länderna.

Här har ni namnen på alla de häktade.

onsdag 12 januari 2011

Wanja Lundby Wedin avgår

Det blir alldeles utmärkt att denna LO-pamp avgår när hon fyller 60 år nästa år 2012. Hennes avgång ingår i den förnyelse, som både LO och socialdemokraterna behöver genomföra.

Wanja Lundby Wedin har lagt sig i mycket som hade med partipolitik att göra. Mona Sahlin skyllde på henne år 2009. Det var hennes fel att socialdemokraterna hade förlorat folkets förtroende.

Jag tror nog de båda kunde ta varandra i hand om den saken. De gjorde rent hus med det gamla röda partiet, som började sin nedgång med Göran Persson.

Wanja Lundby Wedin har skott sig ordentligt på arbetarrörelsen och hon har varit med om AMF-skandalen då det var bonusar och märkliga utbetalningar, som hon satt med och beslutade. Hon avgick som styrelseledamot i AMF efter detta.

Hon har tjänat över en miljon kronor per år själv de senaste åren och det lär säkerligen inte gå någon nöd på henne sedan heller. LO-chefer har rätt till pension från 60 års ålder. Hon får omkring 46 000 per månad.

Jan Myrdal tänker begå självmord

UPPDATERAT
Det skriver han rakt ut i en debattartikel i Svenska Dagbladet i dag.

Jag får lite dåligt samvete av hans ord, för jag har också kritiserat det han har skrivit om Kambodja på Newsmill. Det har varit en mycket inskränkt gammal mans ord om att han inte såg något folkmord när han var där.

Nä det gjorde inte redaktionen på DN heller utan alla jublade när de röda khmererna tog över. Till en början.

Det är helt enkelt det slags skygglappar, som människor som har underställt sig en -ism tar på sig i sådana lägen. Deras syn på världen gör att de kan foga in händelser i något som de tror gäller alltid. Och på den tiden var det fint med kommunism.

Jan Myrdal är en gammal bitter man, visst är han det. Han säger att det inte finns någon hänsyn i Sverige till äldre. Att de blir misshandlade i vården. Och att vi alla föraktar de äldre.

Eftersom jag har haft min andrapappa i denna vård innan han dog förra året så vet jag att det är inte riktigt sant. Dock så krävdes det att en anhörig tog hand om all byråkrati runt honom, för det orkade han inte själv.

Han blev deppad när han hade ramlat när han bytte däck på sin bil och brutit lårbenshalsen. Då var han 88 år. En envis gubbe, som inte ville bli omhändertagen han heller, utan klara sig själv. Han körde sin bil och bodde för sig själv. Han hade inte ens hemtjänst.

Det ingår i den generationen att försöka göra det. Bra karl reder sig själv! Eller att till slut ta livet av sig när de inte längre orkar.

Men det gjorde inte min andrapappa. Han levde klart och blev 89 år. Han hann med hela den döendeprocess, som vi människor behöver för att ta farväl av livet. Och det sista han sade till nattsköterskan ett par minuter innan han dog var: Jag mår bra.

Han ville inte ha något smärtstillande utan dog efter att han hade beslutat sig för det. Han lämnade helt enkelt. Man kan göra det när allt är klart. Han skulle ta nattbussen hade han sagt dessförinnan och det bästa med den var att den var gratis.

Ta inte livet av dig Jan Myrdal! Lev ditt liv tills det är slut. Varje minut på jorden har ett särskilt värde. Även när vi blir gamla.
18.5.2017
Ännu så lever gamlingen. Jan Myrdal propagerar fortfarande för att alla ska få ta livet av sig när de vill. Att det ska vara valfrihet och det är det väl? Men han lever och har hälsan och påstår att han är 90 år, men det fyller han i sommar. Han verkar ha ändrat sig en del om självmordet, men beskriver hur hans morbror tog livet av sig. En lite förvirrad artikel har han skrivit. Inte lätt att bli gammal.

tisdag 11 januari 2011

Björn Ranelid är bra på PR

Visst är han det. När han sade att Svenska Akademien kunde ställa upp lite mer på såpor, sådana som Let´s Dance, där han nu ska medverka så kunde Peter Englund inte hålla käften.

Han sade att allt som höll Björn Ranelid borta från skrivandet var bra. Vilken skit! Så ska väl inte Svenska Akademiens sekreterare uttala sig.

Att vara författare är för fasen ingen sinekur. Fråga mig. Det är ett elände där man svävar mellan helvete och himmel, men ändå inte kan göra något annat än att fortsätta skriva.

För jag och andra ser oss som om inte födda till detta, men utsedda till detta värv. För mig har skrivandet fortsatt av ohejdad vana ända sedan jag skrev mystiska dikter i 16-årsåldern.

Själv skrev jag en kommentar på Peter Englunds blogg redan i går, men den inväntar fortfarande granskning. Så här skrev jag:

Ja, ja det bråkas minsann i författarkretsar. Jag försökte läsa din bok om första världskriget Peter, men det var stört omöjligt så tråkig och tjock, som den var. Vi hittade den i en papperskorg. Någon hade slängt den.

Var det för elakt Peter? Det var faktiskt alldeles sant, men mig vill du tydligen inte bråka med. Ha det bra ändå! Fasen jag tycker litegrann att vi författare borde vara vänner egentligen. Så många finns det faktiskt inte.

Inte som har fått minst två böcker utgivna och blivit invalda i Författarförbundet. Det ses väl som tröskeln man ska passera. Jag har varit med där, men gick ur när jag var fattig. För dyrt och intetsägande. Tyvärr.

Men att Björn Ranelid ska lämna tillbaka sina priser till Svenska Akademien är inte sant. Det sade han bara för att han blev ledsen.

PS. I dag 12 januari inväntar min kommentar fortfarande granskning. Tror ni den någonsin blir granskad? DS.

Sven Otto Littorin stämde inte Aftonbladet

Det skriver i dag Realtid. Preskriptionstiden för förtalsbrott har passerats och Lena Mellin på Aftonbladet tror inte de hade fel i det de skrev, men medger samtidigt att den enda källan de hade var "Anna".

Jag skrev om detta när det hände i somras och "Anna" är numera inte prostituerad utan har vänt sitt liv till något annat. Sade hon redan då.

Sven Otto Littorin blev över en natt privatperson när han avgick som arbetsmarknadsminister ur regeringen och har kämpat för att eventuellt bli en bättre far. Numera lever han i USA utan barnen. Så det var ett sätt att verka som en god och bra människa då att påstå det där med att han ville bli en bättre far.

Sven Otto Littorin är gästforskare i år vid Center for Innovation and Communication vid Standforduniversitetet i Kalifornien.

Sven Otto Littorin uteslöt inte i slutet på november förra året att det kunde bli ett rättsligt efterspel, men nu har preskriptionstiden således gått ut.

måndag 10 januari 2011

Ett rasistiskt dåd?

Nu spekuleras det i att Gabrielle Giffords sköts av en rasist. Ja Jared Loughner sköt en vit kvinna och är själv vit man. Det måste ju kopplas till rasism. Kvinnor är väl en egen ras?

Helt klart är att det var en kvinna och två män, som förhindrade att blodbadet fortsatte. Kvinnan slet det nya magasin, som skytten skulle ladda om med ur händerna på honom och de båda männen fick bort den halvautomatiska pistol han hade med sig.

Kvinnan, som heter Patrica Maisch är 61 år och hon menar att hon inte gjorde så mycket. Det är männen som ska hyllas.

Kanske hade han annars dödat fler och sedan skjutit sig själv. Det mönstret framträder på hans egna sidor på internet, där han säger farväl.

Både höger- och vänstermänniskor som befinner sig på den yttersta kanten är totalt utom sig själva, omänskliga och vansinniga. Det var det jag senast skrev om på Newsmill: att dessa människor har ställt sig själva utanför mänskligheten och gjort sig omänskliga.

En förmåga, som enbart människor har. Djur kan det inte.

söndag 9 januari 2011

Jared Loughner uttryckte dagens galenskaper

Den 22-åring, som sköt och dödade sex människor i går och skadade kongressledamoten Gabrielle Giffords svårt, uttryckte att analfabetismen och valutan var orsakerna bland annat till vad han gjorde.

Han uttryckte på ett förvirrat sätt detta. Han omfattade och gillade tydligen både yttersta högerns och vänsterns båda skrifter: Kommunismens manifest och Mein Kampf.

Att han drog slutsatsen att det var dags att skjuta så många som möjligt är förstås en yttersta galenskap av den sort, som kan inträffa i ett land som USA, där vapen är lätta att få tag på.

Demokraten Gabrielle Giffords stod på republikanen Sarah Palins dödskarta, som en av de tjugo politiker, som hon allra helst ville ha bort. Symbolen för detta var ett sikte på ett gevär. Sarah Palin har beklagat det som har hänt och tagit bort kartan. Men den finns ändå kvar på internet.

Gabrielle Giffords var inte emot vapen, men hon var för att homosexuella skulle få gifta sig med varandra. Och hon röstade för president Barack Obamas sjukvårdsreform.

Detta är inte ett politiskt dåd utan ett vansinnesdåd. Det går att utläsa av de förvirrade ord och de klipp mördaren har lämnat efter sig. Han trodde själv att det skulle bli hans sista dag.

lördag 8 januari 2011

Jared Loughner dödade sex

Det var när kongressledamoten i USA Gabrielle Giffords talade som Jared Loughner öppnade eld och dödade sex människor och skadade elva. Hon är ledamot för demokraterna och hade inga livvakter.

Skottet som träffade henne gick rakt igenom huvudet och det sades först att hon var död, men det togs senare tillbaka.

Den 22-årige gärningsmannen har både det kommunistiska manifestet och Mein Kamp som älsklingslitteratur. Dessutom Djurfarmen, Du nya sköna värld, Trollkarlen från Oz, Odysséen, Peter Pan, Alice i Underlandet, Fahrenheit 451, Den gamle och havet, Gullivers resor och Siddharta.

Han kommer från Tuscon och det var utanför en mataffär i den staden som Gabrielle Giffords höll ett möte, för att tala direkt till väljarna. Jared Lougnher har lämnat förvirrade kvasipolitiska uttalanden efter sig på internet. Plus material på Youtube. Bland annat det här.

President Obama har fördömt dådet.

Tyska skräckvädret eller snösmocka

Vilket är det bästa sättet att beskriva vädret? Medierna får problem, när det är det annorlunda vädret som blir nyheten. Men hur ska det varieras med ord?

Ishalka, snökaos och blixtomslag känner vi till, men nu blir det snömonster, tyskt skräckväder och senast alltså snösmocka.

Resumé har haft omröstning om orden och hitills leder tyska skräckvädret, som bästa väderrubrik. Men finns det inte fler fantasifulla ord, för att beskriva det fantastiska vädret vi har?

Själv kan jag tänka mig katastrofsnö, sibiriskt ispansar, isbjörnsklimat eller chocksnö, som kan sättas ihop till nya fina uttryck. Eller kanske också ryska skräckvädret?

Interaktiv Säkerhet i Varberg

UPPDATERAD den 9 januari 2011

Det heter företaget som modererar kommentarerna på Newsmill. Och när jag kollade detta företag så förstod jag varför det är känsligt att kommentera om Gudrun Schyman och varför jag kunde bli mobbad i ganska många kommentarer innan någon blev struken under min senaste artikel.

Företaget ägs av bland andra Vilhelm Schottenius släkt med DNs förra kulturchef Maria Schottenius, känd vänsterprofil. Bland övriga anställda finns åtskilliga från ungdomssajten Lunarstorm som nu omskolats till modererare. VD för företaget heter Klas Karlsson, tidigare säkerhetschef på Lunarstorm.

En av mobbarna under min senaste artikel på Newsmill blev till sist struken efter att ha hoppat på mig ett antal gånger. Då ringer denna till en av mina väninnor och beklagar sig över att Newsmill håller mig om ryggen!

Nä det kallas trakasserier och förtal när någon aldrig slutar att mobba. Och det blir till sist straffbart.

Interaktiv Säkerhet i Varberg har hand om modereringen på stora tidningar och på TV4 bland annat. De samarbetar med Fojo i Kalmar, som fortbildar journalister. Pressjuridik och pressetik är grunden i deras jobb.

I ett uppdrag agerar de alltid utöver detta utifrån uppdragsgivarens riktlinjer och det finns alltid en tät dialog om dessa, står det på företagets hemsida.

Jag borde nog inte ha blivit så upprörd över detta för denna kvinna är hjärnopererad och kan tydligen inte kontrollera det hon säger riktigt.

Hon säger själv att hon har problem i en kommentar på Newsmill: "Det är inte överkänslighet i största allmänhet som är problemet utan snarare det motsatta : underkänslighet – avtrubbning brist på empati och inlevelseförmåga, såväl som fantasi och föreställningsförmåga." Det trista är då att hon får kommentera fritt på Newsmill, för sedan går hon över till att anklaga mig för samma sak.

Och jag skrev en inkännande kommentar om att jag förstod att hon inte kunde rå för vad hon skrev, att hon nog projicerade och att jag förstod det, när hon nu var hjärnopererad, men den kommentaren ströks.

Men världen är ju redan upp och ned, som jag skrev till PM Nilsson i går. Släpp tokeriet loss!


Newsmill och Interaktiv Säkerhet i Varberg har problem där med sina egna skygglappar. För ytligt sett är denna kvinna naturligtvis en av de som ingår i gänget. Väldigt pk med sina åsikter och sin hänvisning hela tiden till vetenskap. Hon har ingått i det nu avsomnade sosseriet och den kvinnorörelse, som stod på topp då i början av 90-talet och det är säkert sant, som hon säger att hon var indragen tillsammans med Suzanne Osten och Margot Wallström och på väg mot något särskilt när hon blev sjuk.

Men tiderna förändrades och det tog något årtionde till för svenska folket att upptäcka att Göran Persson och co var på väg åt fel håll. Men nu vet vi det. Hur ska vi då göra med de som inte kan hänga med? Ska de få kommentera och uttrycka sin ilska och sin omedvetna inlevelse i allt detta? Ja jag valde nu att låta alla hennes kommentarer stå kvar. Och att bara hänvisa till det här inlägget på min blogg.

Men fortfarande har Newsmill och Interaktiv Säkerhet i Varberg dilemmat kvar.
8.5.2014
Ja som ni vet är Newsmill struken och nedlagd på nätet. Inte en bokstav finns kvar, men Interaktiv Säkerhet finns kvar. Plus det här då: Körberg Schottenius Partners AB, som är moderbolag till Interaktiv Säkerhet Norden AB. Visst är det fantastiskt! Att de har hand om modereringen på Sveriges Radio, TV4 och Sveriges Television plus tidningar då. Här är företaget ni behöver!

Dyr el beror på marknaden

Inte på varken brist på vatten eller att kärnkraften inte funkar. Det är människor bakom alltihop. Vattenmagasinen är så låga nu för att det lönade sig att tömma dem och sälja elen till Europa tidigare.

Och att kärnkraftverken inte har fungerat berodde på att vi skulle ju ändå avveckla alltihop, så politiska beslut lät dem nästan gå i malpåse. Men den senaste tiden har faktiskt produktionen av el från kärnkraftverk varit bra.

Själva vann vi en vinstlott i höstas, då vårt elbolag erbjöd oss att binda på sex månader, alltså över vintern. Priset då låg på kring 53 öre, vilket var dyrare än det rörliga priset just då. Men nu har priserna sprungit förbi denna bindning med råge.

Det finns inga oförklarliga krafter, som verkar för att höja elpriserna. Allt handlar om att marknaden fungerar dåligt. Och regeringen har ingenting emot detta, för det betyder desto mer i skatt till statskassan. Elen har nämligen skatt på skatt. Först elskatt och så moms ovanpå detta.

För kunden blir marknaden ett lotteri. Det gäller att spå rätt. Och medierna sväljer alltid snacket från elbolagen om att vädret gör att det regnar så lite så nu blir elen dyr.

Gud skapade världen

Den katolska guden då för det är påven, som säger att Gud ligger bakom också det vetenskapen har kommit fram till: Big Bang.

Och det får han väl tycka. Det är bara synd att han står i spetsen för miljoner andra människor, som ska buga och bocka (niga?) för det budskapet.

Religioner är system, som kan användas som stötta för de svaga. Men när det blir en käpp att jaga på andra med så går det för långt.

Det är lika enkelt att säga att Gud skapade världen, som att den uppstod av sig själv med hjälp av kvantfysik. Vi vet egentligen ingenting om ursprunget, så därför kan vi kalla det vad som helst.

Smart påve det där, som ska få in vetenskapen under kyrkans makt.

fredag 7 januari 2011

Självmordsbombaren Taimour tränades i Irak

Det uppger nu Aftonbladet. Han ska ha haft en egyptisk medhjälpare. Också andra tidningar skriver om detta.

Ja det är så att vissa blir kriminella med religiösa förtecken och det är ett problem. Fast alla religioner säger att man inte får döda. I islam sägs det att man får döda i självförsvar, men inte annars.

Jihad är det inre kriget i sufi, en gren av islam medan det i sunni tolkas som det yttre kriget. Allt detta är fullkomligt vansinnigt. Att tolka en mer än tusenårig text, som att den berättar vad som ska göras nu år 2011.

Det är exakt lika dumt som att tro att Uppenbarelseboken i bibeln berättar för oss vad som ska hända nu eller nästa år. Det är en övertro på ord. Och särskilt gamla ord.

Män och kvinnor spränger sig själva till döds. Det liknar den sorts självmordssmitta som också drabbade Europa när Den Unge Werthers Lidanden publicerades. Det var en brevroman av Goethe publicerad i slutet av 1700-talet.

Den betraktade olycklig kärlek mycket känslosamt och inåtvänt och den sägs ha skapat en självmordsvåg bland unga män. Goethe var själv 25 år när han skrev detta.

Nu är det något värre än förledande förälskelser, som skapar denna självmordsvåg över världen. Eftersom dessa människor har gått in i sektliknande stadier, där det blir omöjligt att prata med dem.

Det liknar folie à deux när två människor som lever tillsammans går in i ett stadium, där det blir rätt att ta död på så många som möjligt och dessutom sig själv.

Tänk att någon ens ska behöva säga detta år 2011.

Hemlig miljonär flyttade till Akalla

Kanal 5 tänker köra The Secret Millionaire också i Sverige.

En av de som är med i serien är Wonna I de Jong, som i det första programmet Den hemlige miljonären den 25 januari ger pengar till projekt hon tror på.

Jag har sett den engelska versionen och den ger en del inblickar i samhället, som inte går att få på andra sätt.

Snart kommer denna miljonär i det första avsnittet i kontakt med de två organisationerna Hela Människan och Verdandi, vars mål är att hjälpa människor i Tensta.

Hela Människan drivs av den numera pensionerade eldsjälen Maria och vänder sig till socialt utsatta människor och framförallt fattiga familjer. Verdandi drivs helt ideellt av Stig som genom att ordna olika aktiviteter jobbar för att få bort ungdomar från gatorna samt minska ungdomskriminaliteten.

I programmet följer Wonna med på både nattvandring och hembesök och hon träffar bland annat ensamstående trebarnsmamman Mia som förlorade sitt jobb i våras när hennes barn blev sjukt i Crowns syndrom. Hon har inte pengar till hyra, kläder och mat.

Programmets styrka tycker jag är att det speglar de ekonomiska och andra motsättningar som finns i samhället. När miljonären har gjort sitt så återvänder denne/denna naturligtvis till sin egen miljö. Och ibland kunde de engelska miljonärerna inte hjälpa så mycket de ville, för det hade de inte råd med.

Egentligen är det här en fortsättning på den sorts hjälpverksamhet, som överklassen alltid har gjort för de mindre bemedlade. Som när de gick ut med korgar med mat till de svältande fattiga eller sjuka torparna eller statarna på sina ägor.

Wonna kommer själv från Polen och bestämde sig tidigt för att hon skulle bli rik. Fastighetsaffärer ligger bakom hennes rikedom. Hon lär vara värd närmare en miljard, så jag hoppas hon kan hjälpa till ordentligt.

Annars tycker jag att sådana som trebarnsmamman Maria nog borde kunna få hjälp av samhället och inte vara beroende av att det dyker upp en miljonär som räddande ängel.

Och även om hon är ensamstående så borde det väl finnas en pappa (eller fler) till hennes barn? Någon eller några som också borde bidraga ekonomiskt. Och har hon tre barn att ta hand om så får hon åtminstone fyra barnbidrag.

Nasa dömer ut storfilmen 2012

Den är enligt statliga amerikanska Nasa den mest felaktiga filmen någonsin. Där ska neutrinostrålning från solen orsaka att jordens kärna börjar koka.

Rent vetenskapligt är detta naturligtvis nonsens. Och jorden kommer inte att gå under på det viset nästa år. Men vi ser inte på katastroffilmer för att vi ska bli så upplysta, utan mer för att de handlar om eviga teman.

Som Armageddon, där en asteroid måste sprängas för att inte jorden ska drabbas av dess nedslag. Den filmen handlar om kärlek, om människans uppoffring, om kamratskap och om laganda plus en del om att vi som art har varit så duktiga på teknik.

Alla katastroffilmer blir obegripliga för någon som bara tänker intellektuellt och praktiskt. Men vi människor består av alla dessa känslomässiga skikt och därför går vi ibland på bio för att också skakas om en smula själva på andra nivåer än den vetenskapliga.

torsdag 6 januari 2011

Tyskland har värre väder än vi

Det är alltid tröstande att läsa om att någon har det värre. Och visserligen är det fullt snökaos i Sverige, men i Tyskland har de isbelagda vägar.

En 82-åring i Hannover blev nedslagen av en nedrasande snö och is från ett tak, när hon var ute och gick med hunden. Hon fördes till sjukhus med svåra skallskador. Hon dog senare på sjukhuset.

Det var regn, som föll över kalla vägar och trottoarer, som orsakade samma slags ishalka som Göteborg drabbades av tidigare denna vinter. Katastroftillstånd råder i delar av Tyskland.

I Hamburg och Berlin fördes flera hundra människor till sjukhus efter att ha halkat och brutit armar eller ben under förmiddagen.

Lastbilsmassaker på fåglar

Det var en lastbilschaufför som inte brydde sig utan dundrade över alla fåglar i Falköping. De dog av yttre våld helt enkelt.

Medan särskilt Expressen spekulerade i hemska ting. Mystiska inre blödningar minsann. Jag tror redaktionen har sett för många Hollywoodfilmer om ebola och annat.

Vi är således inte hotade nu igen som mänsklighet och paniken behöver inte bryta ut. De blev överkörda.

Det var kajor, som är flockdjur, som hade samlats på vägen för att äntligen få lite salt nu när det töar en smula. Jag har också sett fåglar sitta där vi har parkerat bilen (starar) och picka. De vill ha lite vätska i den kalla vintern med en smula salt.

Aftonbladet har dock hållit huvudet kallt och konstaterar att mysteriet nu är löst. Kolla aldrig en god historia, den kan spricka är en tumregel, som kvällstidningsjournalister håller sig till. De måste ju sälja lösnummer.

Och Göteborgs-Posten gör också sitt bästa för att få läsarna att hitta på fantasifulla historier.

Hej och hå! Just nu går det bara skriva rubriker. Inläggen får vänta! Annars hade jag tänkt skriva om lastbilsmassakern på fåglar, men det kommer! Fast det verkar gå att fortsätta med rubrikstil, så då är det alltså så att fåglarna, kajorna, i Falköping kördes på av en lastbil. De höll på att äta salt på vägen och flyttade sig inte. Det är således inte någon ny farlig epidemi det handlar om. Mänskligheten är inte hotad nu igen. Ingen fågelinfluensa eller så. Ha en bra dag och jag hoppas jag kan fixa så jag kan skriva brödtext också snart. Någon som har något tips?

onsdag 5 januari 2011

Kurdisk poet dödshotad av islamister

En dikt, som det publiceras delar av i Nya Wermlands-Tidningen har orsakat att en kurdisk poet bosatt i Värmland har blivit dödshotad av islamister i Irak.

Han är tydligen feminist den här kurden och tycker att kvinnan står över Gud nästan. Åtminstone kan man tolka det så. Lite sexfixerad tycker jag. Och dikten är inte i världsklass.

Men jag begriper inte varför han ska dödshotas för denna lite pekoralliknande sammansättning av ord.

Den kurdiske poeten har begärt skyddad identitet. Detta är under utredning.

Så här lyder ett stycke i dikten, citerat i Nya Wermlandstidningen:

I går natt såg jag den dröm som jag har sett i tre års tid.
Slå inte en kvinna.
Säg inte emot en kvinna,
ty annars blir den store guden
besviken på dig.


Dikten publicerades i nyhetstidningen Aso, som ges ut i kurdiska Irak, den 21 december.

Kan man lita på en terrorhustru?

Nu säger Mona Thwany hustru och änka till självmordsbombaren i Stockholm att det var hon som lade ut ljudfilen på youtube, för att hon trodde att människor ville höra varför hennes make hade gjort detta.

Hon säger också att hon var naiv, som gjorde det och att hon absolut inte visste någonting. Om hon hade vetat om detta hade hon hindrat honom.

Det är andra tongångar än när den svenska självmordsbombarhustrun Birgitta framträdde och berättade om sin man, som sprängde sig till döds i Irak.

Hon var stolt över honom och visst var det bättre att han gjorde detta än att han satt passiv här i Sverige och lät sig och de sina förtryckas.

Birgitta såg sin man som martyr och själv gick hon (går omkring?) i niqab i förorten utanför Stockholm.

Mona Thwany vädjar om att få förståelse som offer. Hon är offer för sin man, precis som alla kvinnor är enligt feministerna. I förhållande till sin man var hon ett barn utan egen vilja, utan förnuft och utan något genomskådande intellekt.

Den tredje terrorhustrun som vi känner till i Sverige är Safia Benaouda, som bor med sin mamma Helena Benaouda utanför Stockholm. Safia är verkligen ett barn fast hon sedan länge är myndig. Underställd både sin mamma, som är ordförande i Sveriges Muslimska Råd sedan 2004, och sin nu häktade man Munir Awad (antagligen gifta enligt islamsk sedvänja).

Dessa tre kvinnor har avsvurit sig sina egna liv, förrått sin egen mänsklighet och underordnat sig en -ism. Alla människor som gör så är i fara. Här har jag i förrgår skrivit om detta på Newsmill.

TV4 har en intervju med Mona Thwany nu på morgonen kl 7.15. Hon framträder iklädd en vit (!) niqab. Går det att lita på en terrorhustru? Mitt svar på den frågan är nej. Det går inte att lita på någon som har underställt sig en -ism och som inte längre kan se klart.

Det går inte att lita på en hustru, som inte begriper att hennes man är ute på farliga vägar. Då har hon gjort sig själv blind. Den sortens människor har inte framtiden för sig.

tisdag 4 januari 2011

Vi begravde Tore Martini

Ja nu är det ordnat. Det var en fin borgerlig ceremoni i det allra minsta av kapellen på Skogskyrkogården.

Bara de fjorton närmaste var där, men tack också kusinerna i Skåne, som skickade blommor. Tack Anita och Jan för blommorna.

Tack Tore för alla åren. Det var bra med en fin ceremoni kring din bortgång och nu inväntar vi våren, då vi kan gravsätta dig i en askgrav.

Och tack också till Bertil Sjöberg, som kom dit. En arbetskamrat från Atlas Copco.

Min sambo hade bett att få en slips från Atlas Copco till begravningen och den låg i brevlådan när vi kom hem. Vi har så sen postutdelning.

Men för det tackar vi också PR-avdelningen. Den slipsen kommer att användas i andra sammanhang, när vi minns Tore Martini.

måndag 3 januari 2011

Ny artikel på Newsmill

Den är publicerad nu i dag för en stund sedan.

Den handlar om att medvetna kvinnor inte skulle låta sina män bli självmordsbombare. Och att kvinnorörelserna har ett ansvar där, att sluta se män som fiender och kvinnor som offer.

Jag ville ha rubriken: Självmordsbombare gör sig omänskliga, för jag menar att alla har vi en fri vilja och att vi kan gå utanför det mänskliga. Men jag fick den rubrik som finns där nu.

söndag 2 januari 2011

Always gick på TV

Det är en av de bästa filmerna från 1989. Den handlar om flygaren Pete, som dör och som måste lära upp en ung man, när Pete själv är död. En helt sann historia naturligtvis med Audrey Hepburn i rollen som ängeln Hap. Filmregissören Anders Grönros har skrivit om filmen i en tidskrift, som jag jobbade för en gång. Och filmregissören Anders Grönros var den jag intervjuade allra sist när jag slutade på DN. Den intervjun handlade om livet och döden.

Det var om filmen Agnes Cecilia. Om hur de döda ger påminnelser om sig själva. Och när jag går för att leta efter den artikeln (som jag vet att jag har någonstans) så hittar jag istället tidningen där min pappa har fått sin sista artikel publicerad.

Katten har varit inne i skåpet och rivit sönder tidningen, men artikeln är fortfarande hel. Den publicerades den 11 juni 2004 i VärmlandsBygden enligt hans önskemål. Då hade min pappa varit död sedan den 28 mars 2004, men han skrev denna artikel på sin dödsbädd och ville att hans änka skulle se till att den blev publicerad.

Artikeln handlade om den största övergången, som mänskligheten har gjort. Den över Engelska kanalen till Normandie under andra världskriget. D-dagen den 6 juni 1944. "Tyskarna trodde och väntade på anfall vid Pas de Calais", som min pappa Ingvar Rudberg skrev. Men de lurades av stridsvagnar och landstigningsfordon, som var gjorda av trä, gummi och papier-maché. Artikeln är illustrerad av en fotograf, som stod inne i en landstigningsbåt och tog bilden av soldaterna, som vadar genom vattnet mot land. Mot något som de inte vet om det är liv eller död.

Och på tisdag ska vi begrava min andrapappa Tore Martini. Jag hittade en fjäril i skottkärran i förrgår. Det är den obligatoriska hälsningen från andra sidan. Inte finns det fjärilar mitt i vintern och den här levde inte, men den hade klibbat fast i skottkärran och jag såg den när jag skulle hämta ved.

PS. Det är Elisabeth Kübler Ross, som i sin bok Döden är livsviktig berättar om barnen i koncentrationslägret i Majdanek, som ritade fjärilar på väggen. De visste att de skulle dö och släppas fria som fjärilar. DS.

lördag 1 januari 2011

Helena Benaouda uppför sig som en förrädare

UPPDATERAD 3 januari

I alla artiklar jag hittar så står det om fadern till hennes barnbarn att han är svärsonen. Jag tror inte att hennes dotter Safia någonsin har varit gift med honom enligt våra lagar, men antagligen enligt islams egna lagar (hon står som ensamstående i folkbokföringen).

Men nu när han är gripen för terrorism så förnekas han rollen som svärson. Då betraktas han som ex-svärson. Han är förskjuten.

Detta trots att dottern har två barn med denne man, den misstänkte och häktade terroristen Munir Awad. Han har nyss fått en dotter tillsammans med Safia Benaouda.
Och de har bott tillsammans fast han har varit skriven på en adress i Spånga.

Safia Benaouda är skriven på samma adress som sin mamma. Jag tror att Helena Benaouda gör vad som helst för att behålla sin världsliga makt inom islam. Den framskjutna position, som hon har haft ända till TV-programmet Debatt i mitten av december, där terrorism debatterades.

Terrorism var något, som hon aldrig hade stött på. Inte i sin moské, för dessa människor uttalar aldrig sådant där. Nä, jag förstår det. Inte ens hennes egen ex-svärson gjorde tydligen det.

”Du som har en överblick i Sverige, som ordförande för Sveriges muslimska råd, har du sett det här på nära håll?” Den frågan fick Helena Benaouda i SVT Debatt den 14 december. ”Vi kan inte känna igen dem på det sättet” svarade hon, för att de extrema åsikterna hörs bara ”på anonyma YouTube-filmer”.

Och hennes barn och barnbarn är trygga nu hos henne. Det räcker för henne. Så säger hon. Så ondskan nuddade bara vid familjen? Den är inte inbakad i den? Hon har inte närt en orm vid sin barm? Och gör det fortfarande? De är bara så väldigt drabbade av otur?

Jag har sett det där sättet att uppföra sig förut. Hos kvinnor, som ser sig själva underordnade en sak. Som rättar in sig i ledet kring en -ism. Som förråder både sig själva, sina barn och sin familj.

Mona Thwany, hustru till självmordsbombaren i Stockholm, förnekar nu att det var hon som fick honom att bli radikal. Hon står fast vid att hon inte visste någonting om sin mans planer.

- Han avslöjade aldrig sin hemliga sida för mig. Kanske är det en kulturell grej för som en muslimsk fru förväntas jag inte ha någon insyn i hans liv. Jag gav honom avskildhet.

Kanske är det hon säger sant, men vad skulle hon säga om hon visste om hans planer? Skulle hon inte säga samma sak då? Allt är underordnat det "kulturella" som hon säger. Att ha en så stor tystnad mellan människor är förödande. Då är de inte individer. De är båda underordnade religionen. Då blir den en sekt.

Det YouTubekonto (mona123timo) som användes för att skapa en hyllningssida till självmordsbombaren i Stockholm är dock väl kartlagt. Allt pekar på att det används av Taimour Abdulwahabs hustru Mona Thwany.

Detta inrättande kring en -ism förekom också på 70-talet i Baader Meinhof-ligan med Ulrike Meinhof. Hon var samma sorts intellektuellt utbildade kvinna, som Helena Benaouda är.

Den sort som vill ha makt och som därför inte står upp som den människa de kunde vara, utan lägger sig platta för någon -ism. Politisk eller religiös. Och denna -ism tar makten över deras liv och leder dem raka vägen till helvetet.

Jag har också skrivit en artikel om detta på Newsmill. (Newsmill är stoppat därför går det inte att läsa artikeln, inte minsta bokstav finns kvar på internet 20.1.2014)

I DN talar Helena Benaouda till slut ut om sin aningslöshet. Den 10 januari 2011. Då har hon ännu en gång rättat in sig i ledet för att få behålla makten. Och hon har tagit hand om sin dotter (som nu är 21 år och borde få klara sig själv) och sina barnbarn.

4.6.2013
Helena Benaouda heter numera Helena Hummasten och bor fortfarande tillsammans med sin dotter Safia Benaouda i Sundbyberg.
20.1.2014
Varför går så många in på det här inlägget just nu? Beror det på att hon är ordförande i Sveriges muslimska råd och har uttalat sig om allt elände som drabbar moskéer? 
16.1.2016
Skoj att den här artikeln fortfarande är aktuell, åtminstone på SVT som har gått in på den nu