lördag 30 april 2011

Barn som kidnappas

Dr Phil i morse handlade om Eileen, som kidnappade de tre barnen, som hon och hennes man John hade. Hon lämnade USA och begav sig till England med barnen.

Där hittades de av en slump av FBI efter femton år. Då var barnen stora och hjärntvättade under alla dessa år av sin mor.

Hon fängslades, men är nu fri mot borgen medan utlämningsprocessen pågår. Den kan ta två år. Den kan förhalas så länge. Och barnen vill inte träffa sin pappa, för de har sedan länge haft enbart en förälder att ty sig till.

En förälder som har ljugit för dem större delen av deras liv. Jag känner väl till hur det fungerar eftersom jag också i min släkt har ett sådant fall, där mamman har tagit ifrån pappan barnen.

Men i Sverige behövs inte ens att mamman flyr landet. Där räcker det med att mamman anklagar pappan för sexuella övergrepp. Då avbryts genast all kontakt med pappan. Detta har min släkting råkat ut för.

Polisutredningen lades ned för det var så självklart, att han inte hade gjort det han anklagades för. Men socialen har hela tiden fortsatt att försvåra för pappan att träffa sina barn och mamman har tillåtits att hindra kontakten.

Nu är det äldsta barnet myndigt 18 år gammalt. Och jag tycker att det är dags att bryta den onda cirkel, där ni barn har befunnit er så länge.

Er pappa är en mycket snäll man. Han har aldrig gjort det som er mamma påstår. Istället har hon inbillat er att er pappa har gjort fruktansvärda saker.

Detta kallas för hjärntvätt och programmering. Mentalt har hon kidnappat era hjärnor. Och barn kan inte försvara sig emot detta. Det kallas för PAS.

Men du som nu är myndig behöver inte längre förbli under din mammas inflytande. Du kan själv ta kontakt med resten av din släkt.

PS. Här kan ni se den lyckliga fortsättningen på Dr Phils show, som gick i svensk TV i morse. När de båda sönerna till slut träffar sin pappa John efter många år. Och här landar dom och möts på flygplatsen. DS.

fredag 29 april 2011

Prinsessbröllop

Idag så blir de ett gift par prins William och hans prinsessa av folket Kate Middleton. Vi får hoppas att prinsens föräldrars misslyckade äktenskap inte smittar av sig på nästa generation.

I det här fallet har prinsen inte haft samma press på sig som fadern att hitta rätt flicka istället för den gifta älskarinna han till slut gifte sig med när modern till hans barn hade dött i en bilolycka.

När man drar samman det engelska kungahusets historia så blir det en dokusåpa, väl i klass med den fantasi, som författare av sådana TV-historier kan uppbringa.

Det tvångsartade mönstret, som denna familj är intvingade i har inte varit lätt att leva upp till för många av dess medlemmar. Drottning Elisabeth borde inte ha suttit på tronen, men det blev så för att kung Edward VIII älskade en frånskild amerikanska Mrs Simpson och det enda sättet de kunde gifta sig på var om han abdikerade.

Han gjorde så den 11 december 1936. Den 8 mars 1937 fick han av sin bror och efterträdare, Georg VI av Storbritannien, titeln "hertig av Windsor", en titel som dog ut med honom. Edvard och Mrs Simpson gifte sig den 3 juni 1937 i en privat ceremoni nära Tours i Frankrike.

Istället blev således drottning Elisabeths pappa Georg VI kung. Och hon själv tog över 1953 vid 25 års ålder. Hon har varit en stabil monark, men vad som händer efter henne står fortfarande skrivet i stjärnorna.

Inte vill engelska folket ha hennes son till kung? Prins Charles som bedrog sin maka, den älskade prinsessan Diana, och som själv har skilt sig och gift om sig igen?

Här är tiderna för dagens bröllop. Bröd och skådespel för folket var redan romarnas slogan för att folket skulle vara lugnt och enat.

Drottning Elisabeth tillhör de förmögnaste i världen med en uppskattad förmögenhet på nära fyra miljader, men tex diktatorn på Kuba Fidel Castro slår hennne med omkring dubbelt så mycket i tillgångar.

PS. Men visst var det konstigt att bara Kate fick en ring. Inte han. Och att hon kallas för prinsessan William, för hon har ingen egen titel. Hon är ju bara en vanlig av folket. Gamla England. Det kommer att trilla samman när drottning Elisabeth dör. DS.

torsdag 28 april 2011

Patrik Sjöbergs styvpappa och tränare pedofil

Det måste vara mycket smärtsamt att berätta för hela världen hur relationen dememellan egentligen såg ut. Att Patrik Sjöberg blev utnyttjad av den som skulle stå honom närmast och hjälpa honom till att nå allt fler höjder i det reella sportlivet.

Patrik Sjöberg blev utsatt för pedofilens övergrepp från det han var elva år och det pågick fram till att han sade ifrån. Under fyra år.

Så stark var Patrik Sjöbergs vilja att bli bäst att han ändå valde pedofilen framför sin mamma, när de gick åt skilda håll. Han ville leva livet som diva och höjdare.

Men han hatade sin tränare hela livet ända tills han dog ensam 1999. Och han hatar honom fortfarande och har pissat på hans grav.

Det värsta är ändå att han lät sin styvfar och tränare gå vidare till att förgripa sig på andra. Men nu äntligen tar han bladet från munnen och hjälper därmed andra barn och vuxna att berätta.

Och hade han levt nu hade hans styvfar och tränare åkt fast på en gång. Nu i internets tider. Så säger han.

Det enda som hjälper mot världens ondska och elände är att berätta om det. Om och om igen. Hur många gånger du än får höra att du har fel. Och att det är ditt eget fel.

Yannik Tregaro, som är 33 år, berättar att han också blev utsatt för övergrepp av samme tränare och att de tog slut ett år innan tränaren dog.

Tränaren föddes i Finland den 9 mars 1944 och dog i juni 1999. Yannik Tregaro tror att tränaren dog av att han inte kunde leva med vetskapen om sina övergrepp.

Jag föreslår att den gångväg i Göteborg, som är uppkallad efter tränaren genast döps om. Allt annat är ett slag i ansiktet på de barn som går där från eller på väg till sin träning.

onsdag 27 april 2011

Fulstajla din lägenhet

Den nya trenden är inte att låta allt skimra och blombuketter dominera när det ska säljas lägenheter. Istället vill kunder se halvbäddade sängar och lite stökigt och vardagligt på bilderna.

Så att det verkar som om det finns ett liv att leva i denna miljö. Då ligger vi bra till i vårt dödsbo, som strax ska sälja lägenheten på Oxelvägen 59 i Älta.

Denna lägenhet måste renoveras av den eller de som flyttar in. Vi har börjat, men kommer inte att slutföra. Det enda rum, som inte behöver göras i ordning är toan kanske. Där är toalettstolen alldeles ny för den gamla läckte.

Men annars är det upp till de som flyttar in i lägenheten att göra om den så att den passar dem. Förre ägaren flyttade själv in där 1967 och gjorde inte så mycket åt den.

Han har målat någon gång och tapetserat om lite, men annars är det samma gamla köksskåp som då. Samma spis och samma garderober.

Dock är balkongen längs hela lägenheten ny och fönstren är alldeles tip top och nyinsatta. Fasaden är renoverad och utsikten över Ältasjön är bedårande nu på våren.

Det går att flytta in genast och renovera som man vill. Eller riva ut allt och fixa det innan inflyttning. Vi kommer att gå ut med annons inom kort med ett lågt pris eftersom det är en del att göra. Den som köper lägenheten gör ett klipp hur som helst.

Den är billig i avgift och de nybyggda bostadsrätter som är till salu lite längre bort från sjön är mycket dyrare. Och det här är det bästa huset av alla på Oxelvägen.

Samerna vann

Det tycker jag var bra att de vann sitt mål i HD om rätten till marken. Också gentemot markägarna.

Sedvanerätten, som kunde fastställas till att ha funnits 50 år längre än vad hovrätten hade vetat, gjorde att HD beslöt att ge samerna rätt till bete för sina renar. Samerna har tvistat med 104 markägare i Nordmalings kommun.

Fastighetsägarna har bland annat åberopat författningar från 1723, 1748 och 1757 som de hävdade föreskrev att samer inte fick vistas utanför lappmarkerna. Men HD delade inte den uppfattningen utan ansåg i stället att sedvanerätt till renskötsel kunnat uppkomma trots dessa författningar.

Fastighetsägarna har också hävdat att avsaknaden av gamla tvister om renskötsel i sig bevisar att renskötsel inte förekom på de omstridda markerna. Men man kan inte dra några slutsatser av att uppgifter saknas, skriver HD.

Fastighetsägarna döms nu också att ersätta samerna för deras rättegångskostnader i HD.
Sammanlagt handlar det om cirka 3 750 000 kronor.

"Dagens skogsbruk bygger på odlade föryngringsytor som är sårbara för renarnas tramp. Så var det inte förr. Rennäringen är i dag en högmekaniserad ranchdrift som stegvis expanderat ner mot kusten, bland annat därför att betesmarkerna krympt längre upp i inlandet. Så var det inte heller förr."

Det skriver journalisten Svante Isaksson på Brännpunkt och menar att domstolarna inte kan döma för att lagarna inte är tillämpliga längre.

Antalet renar varierar mellan 225 000 och 280 000 i Sverige.

Sjuksköterskan nekar

Den manlige sjuksköterska, som tog emot Emil Linells nödsamtal, nekar till brott. Han kommer att få advokat Björn Hurtig som försvarare. Han är mest känd som försvarare till Julian Assange.

SOS Alarms chef är inte längre beredd att uttala sig mer i fallet. De anhöriga till Emil Linell har både polisanmält och anmält detta till Socialstyrelsen. SOS Alarm har gjort en Lex Maria-anmälan.

Polisen har sagt att utredningen ska vara klar till midsommar och också Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) granskar vad som har hänt.

Avtalet med SOS Alarm, som Försvarsdepartementet har skrivit, är luddigt och går inte i detalj in på hur SOS Alarm ska sköta verksamheten. MSB tycker att avtalet ska skrivas om.

Enligt uppgifter så kände sig Emil Linell hängig och hade sökt läkare för detta. Han fick ett flertal penicillinkurer, vilket inte hjälper när man har körtelfeber, vilket enligt hans anhöriga var hans sjukdom.

Mjälten brast hos Emil Linell och han förblödde på golvet i hallen till sin lägenhet. En granne hittade honom på morgonen. Ingen ambulans skickades till honom.

vårdcentralen i Bagarmossen, förort där Emil Linell bodde, utbildas läkarkandidater och ST-läkare som ska bli familjeläkare, husläkare. Det är ett samarbete med Karolinska Institutet.

Vårdcentralen finns med betyg på nätet. De kommer upp till godkänt. Det finns uppenbarligen läkare där som inte bryr sig och andra som gör det.

Det finns också en nationell patientenkät på nätet och där får vårdcentralen i Bagarmossen bra betyg.

Emil Linell dog den 30 januari 2011. Han blev 23 år.

Filippa Reinfeldt har personligen svarat Emil Linells moster. Men hon är inte nöjd med svaret.

tisdag 26 april 2011

Kungen fyller pension

Men han tänker ändå inte bli pensionär och det tycker jag att han gör alldeles rätt i. Varför ska en viss ålder avgöra när man trappar ned? Det måste var och en få bestämma själv.

Han vill inte mata fåglarna riktigt ännu, säger han. Och det borde väl vara möjligt att sakta låta mer och mer gå över till kronprinsessan och sedan bestämma sig när det är dags?

Min pappa jobbade tills han var 70. Det är ingen omöjlighet att göra det. Bara man själv får välja och har ett sånt yrke så att man gillar det man gör.

När det gäller kungen så verkar han vilja fullfölja traditionen att dö med stövlarna på.

Han kommenterar också skandalboken i höstas och tycker det var tråkigt att så många blev uthängda. För det var ju fler än han själv.

Jag håller med. Det var verkligen en riktigt saftig skandalbok som gjord för att dra in storkovan, men efterlämnande en unken smak då den inte brydde sig om att särskilja källorna utan citerade vad som helst.

Det är på lördag den 30 april, som kungen fyller 65 år.

Uppenbarligen är bristen i svenskundervisningen stor i Sverige. Kungen blev kallad hennes majestät konungen på födelsedagen. Va? Skandal! Och han skulle få 8 300 kronor i pension före skatt om han ansökte om detta. Tror inte han bryr sig.

söndag 24 april 2011

Ingen lyssnar av SOS Alarm

Operatören sitter ensam och tar emot nödsamtal, som SOS Alarm får och ingen lyssnar någonsin på dem igen. Det är bara om, som i fallet Emil Linell, familjen själv rör upp himmel och jord, som något händer.

Försvarsdepartementet är de som skriver avtalet med SOS Alarm och i avtalet står att de ska ha tillräcklig bemanning, men inga fler specificerade krav. Avtalet borde skrivas om tycker Myndigheten för samhällskydd och beredskap (MSB).

Det ska bara ta sekunder innan någon svarar, men ingen mer lyssnar alltså in samtalen. I USA kan två operatörer lyssna automatiskt när någon ringer så att mer än en kan avgöra hur allvarligt något är.

Inte heller i uppföljningssamtal med personalen så går man tillbaka och avlyssnar vad som har avhandlats. Inte ens i utvecklingssamtal, som sker en gång om året. MSB tycker att avtalet ska skrivas om.

Otydligheten i hur verksamheten fortgår är för stor. På tisdag kommer MSB att granska Emil Linells dödsfall. Polisen har ambitionen att vara klar med sin utredning till midsommar.

Arvinge rånad vid datorn

En 20-åring från Karlstad som hade ärvt mycket pengar blev rånad av jämnåriga vid sin dator. De tvingade honom att föra över pengar till sina egna konton.

Förklaringen är att de visste att pengarna fanns och att en av dem var dömd för rån redan tidigare. Då på vanligt sätt.

Men vårt kontantlösa samhälle gör att det lönar sig mer med internetrån. Bovar är som alltid dumma och i det här fallet åkte ynglingarna fast dagen efter rånet. Det var en 19-åring och en 20-åring från Karlstad.

En tredje rånare också 19 år gammal anhölls också och häktades samt en 17-åring häktades på långfredagen för delaktighet i rånet.

Polisen hittade en summa uppgående till över en halv miljon på två av rånarnas konton. Så särskilt smarta kan de inte ha varit eftersom alla överföringar går att spåra. Enligt rånarna så har de ingen aning om hur pengarna hade hamnat hos dem. Tillgångar hos tre av männen är frysta.

Ondskan slog till

En norsk pojke tvingades under tio minuter att stå på tå för att inte kvävas. Några hade överfallit honom bakifrån och tvingat honom upp i ett träd med en snara runt halsen.

Den 11-årige pojken lekte ensam på en camping utanför Charlottenberg i Värmland och räddades till sist av en förbipasserande. Han har kraftiga rodnader på halsen.

Pojken såg en person gå därifrån i vit jacka och vit tröja, men är så svårt chockad att han inte har kunnat ge något närmare signalement. Polisen har repet, som bevismaterial. Pojken hade med sig repet själv till lekplatsen.

Polisen tror dock inte att det handlar om en lek, som har gått snett, utan tar mycket seriöst på det pojken har berättat. Ingen är gripen.

PS. Enligt nya uppgifter så fanns repet på lekplatsen och ingen hade med sig det. Ingen gärningsman är ännu gripen (måndag 25 april). Den som grep tag i 11-åringen bakifrån höll för ögonen på honom. Pojken är nu tillbaka hos sina föräldrar i Norge. DS.

fredag 22 april 2011

Per-Olof fick inte heller ambulans

Han låg i fyra dygn på golvet utan hjälp, men lyckades överleva. SOS Alarm tyckte att han skulle ringa en kompis.

Han kom inte ens upp från golvet och hade inte pengar på mobilen så han kunde inte ringa någon annan än 112. Per-Olof Åhs har fått en ursäkt från SOS Alarm, men något annat har inte hänt.

Per-Olof Åhs bor i Mölnlycke och är 72 år. Han kan vara glad att dottern och mågen räddade honom efter fyra dygn. De beställde ambulans och fick den att komma.

Per-Olof var då mycket uttorkad och förvirrad. Han hade antagligen fått en mindre hjärnblödning fyra dygn tidigare. Nu mår han bättre. Detta inträffade den 28 oktober 2010.

Den sens moral som finns av dra av fallen med Emil och Per-Olof är att ifall att man blir sjuk ska man inte bo ensam. För då kan det vara svårt att förklara för SOS Alarm att man verkligen behöver hjälp. Inte heller ska man vara berusad utan framträda som en oförvitlig medborgare.

DN har i dag påskafton många berättelser om att det inte fungerade när människor försökte få en ambulans. Och att både sjuksköterskan och SOS Alarm har dödshotats.

Kommunalrådet utpekat som miljöförstörare

Uppe i Nordmaling har de ett färgstarkt kommunalråd som använde utskällningar, hot och förtal som arbetsmetod. Kränkande helt enkelt. Hon tvingas nu flytta ut från huset för att de anställda ska få lugn och ro.

Jag känner igen kvinnosorten. Den som tycker att all makt tillkommer henne och som inte drar sig ens för ett slagsmål. Vi hade den sorten på DN, som personalansvarig.

Hon är nu död sedan ganska länge så hon behöver inte omtalas med namn. Däremot är det inget som säger att Ulla-Maj Anderssons arbetsstil kommer att ändras, men diskussionerna om anvsvarsfördelningen mellan tjänstemännen och henne kommer att fortsätta.

Hon själv ser fram emot att flytta ut och menar att det finns en tradition att skylla på kommunalrådet. Även den förra regimen fick kritik. Hon har bara varit kommunalråd sedan december 2010. Hennes arbetsrum låg bredvid fikarummet och tydllgen var det lyhört däremellan.

I pressmeddelandet sägs att hon flyttar ut för att komma närmare medborgare och väljare. Och hennes arbetsrum har varit alldeles för litet tycker hon.

Ulla-Maj Andersson fyller 65 i år så kanske kan Nordmalingborna snart se fram emot hennes avgång. Kanske till nästa val? Hon tänker inte avgå nu, säger hon fast majoriteten av förvaltningscheferna säger sig ha utsatts för kränkande behandling.

Hot mot SOS Alarm

Hoten mot SOS Alarm har blivit fler efter att Emil Linell inte fick någon ambulans när en manlig sjuksköterska inte trodde på att han var sjuk.

SOS Alarm har haft flera klagomål på den sjuksköterska som tog emot samtalet. Han har inte varit trevlig. I det här fallet borde ambulans ha skickats efter någon eller några minuter.

Frågan är då varför SOS Alarm behöll en sådan sjuksköterska och satsade på utbildning. Ska också odugliga sjuksköterskor sitta på så viktiga samhällsfunktioner?

SOS Alarm bistår nu polisen och socialstyrelsen i utredningen kring detta fall. Fallet är Lex Maria-anmält.

torsdag 21 april 2011

Emil tog inte hand om sig

Varför är den fråga som uppstår hos mig när jag läser om Emil Linell. Inte det där självklara varför han inte fick hjälp, utan varför han inte förstod att det var något allvarligt fel på honom tidigare. Eller varför inte sjukvården begrep det.

Han dog om jag har förstått det av sprucken mjälte. Vad jag begriper så behövs det då något yttre våld mot detta organ, som sitter skyddat ini i kroppen. Mjälten kan försvagas av tex körtelfeber och människor som idrottar kan dö av att mjälten spricker. Emil var idrottare.

Det finns många frågor kring att en 23-åring dör ensam i hallen på golvet väntande på en ambulans, som aldrig kommer. Men det som ledde fram till detta är uppenbarligen ett icke omhändertagande. Varken av honom själv eller hans omgivning.

Jag har själv barn i den åldern, ett par stycken. Och i dag ska en av dem genomgå en operation. Vi tar hand om honom sedan efter den. Naturligtvis. Då får han komma hem till familjen och får maten serverad och blir ompysslad på alla de nivåer, som en människa behöver.

Vi har uppenbarligen tappat bort detta i vårt samhälle. Samtidigt som jag begriper att människor numera är knäppa när det gäller sjukvården. När jag själv låg på akuten med bruten arm kommer det in en dam, som ville ha hjälp att ta bort en fästing. Hon nekades detta. Och det var helt rätt.

Helt klart är det så att man behöver vara mycket tydlig när det gäller att få en ambulans. Jag var det när jag bröt armen och min son, som var hemma, var det också. Jag förklarade tålmodigt att jag inte kunde köra bilen själv och att min son inte hade körkort och att grannarna inte var hemma. Ambulansen kom så småningom fast det blev prio två.

Emil borde inte ha ringt 112 utan till någon vän, som hade kunnat skjutsa honom till akuten. Och som hade kunnat förklara att han var dödssjuk. Och som inte hade gett sig. Det jobb som vården borde ha klarat.

Familjen har skrivit brev och Filippa Reinfeldt har nu lagt sig i och menar att detta måste utredas ordentligt. Den manliga sjuksköterska som inte skickade ambulans har fått sparken.

Men i botten ligger inte något av detta utan att detta blev katastrof därför att kommunikationen inte fungerade. Allt kostar pengar och resurserna ska inte förslösas. Bara på vissa människor och vid särskilda tillfällen. Emil hade inte förmågan att framställa sig som resursbehövande i sitt nödsamtal. Men vi ska väl inte behöva gå kurser i att övertyga SOS Alarm?

Emil levde ett för hårt fysiskt liv även för sin ålder om jag förstår det rätt. Och han trodde att vårt samhälleliga omhändertagande fungerade. Att han skulle få hjälp av vården när han behövde. Det är lätt att tro på odödlighet i hans ålder. Vi består inte bara av kropp utan också av själ. Ibland behöver vi vända oss inåt, helt enkelt ta det lugnt.

Och i första hand har man alltid ansvaret själv för både kropp och själ. Inte samhället, staten eller sjukvården. Vi bör känna till hur vi mår och kunna uttrycka det tydligt. Det krävs helt enkelt i ett samhälle, där vi inte längre är omgivna av tryggheten i att känna varandra.

Ta hand om varandra där ute! Och var snälla mot er själva. Ingen är odödlig.

PS. SOS Alarm har nu konstaterat att ett allvarligt fel har begåtts. Den som gjorde det är avskedad och felet låg enligt SOS Alarm huvudsakligen hos denna manliga sjuksköterska. Rutinerna funkade inte. Sjuksköterskan ringde en läkare han inte borde ha ringt. DS

PSPS. Här är en som överlevde trots sjukvården. DSDS.

Här har jag vidare skrivit om detta fall. Och här om den rättsliga processen.

onsdag 20 april 2011

Sköt sig i foten

En sexåring lyckades med konststycket att skjuta sig själv och ett par kamrater på förskolan i Texas.

Han (för flickor har väl inte pistoler?) tappade vapnet ur sin ficka och det gick av.

Det var tjugofem föreskolebarn, som åt lunch när pistolen gick av och de andra två barnen skadades också i fötter eller ben. Kanske av splitter.

Den skyldige pojken kan straffas med att bli avstängd från skolan under ett år. Förra året inträffade 142 incidenter i Texas med skolbarn, som hade eller använde vapen i skolan.

tisdag 19 april 2011

Parasit drabbar Skellefteå förut var det Östersund

Jaha det är mycket ovanligt att parasiter drabbar dricksvattnet, men nu har det hänt igen. Samma parasit som i december förra året slog till i Östersund. Ett gram smittad avföring kan drabba hur många som helst.

1 miljon upp till 100 miljoner parasiter kan fås ned i dricksvattnet från en enda smittad.

I Östersund var det en eller flera felkopplade toaletter det handlade om. Avloppsvatten gick in i dricksvattnet.

Och vad är det i Skellefteå? Ingen vet ännu. Sju personer är konstaterat smittade. Denna parasit går inte på djur utan är enbart en fara för människor. Är det en tröst?

I Östersund var människor tvungna att koka vattnet i månader. Detsamma har drabbat Skellefteå nu.

Skellefteå AIK har varit drabbat i slutspelet. Modigt har de kämpat vidare ändå.

Koka vattnet om ni bor där! UV-ljus hjälper också. Ställ vattnet i solen. Varför har inte reningsverk UV-ljus automatiskt i sin vattenrening?

Hårt jobb att bli våldtäktsman

UPPDATERAT
Niklas Eliasson är ett praktexempel på hur man hamnar utanför samhället. Problem med föräldrarna. Ingen flickvän. Utanför i alla sammanhang. Ilska som blev till röster i huvudet.

Tingsrätten har i dag beslutat om en stor sinnesundersökning av honom. Det betyder att straffet får vänta. Och visst behöver han vård. Han behöver en avprogrammering från droger och datorspel. Och från sin uppväxt.

Alkohol, narkotika och World of Warcraft har fått sköta hans uppfostran i tonåren. Det är en hjärntvätt som heter duga. En inprogrammering med lössläppta gränser och ohämmat våld.

Hans familj hade inte en aning om att det var Niklas Eliasson som överföll kvinnor sent om nätterna i Örebro.

Inte heller visste de något om hans alkoholvanor, droganvändning, ångest eller aggressivitet.Han hade problem i skolan och skar sig under en period i armarna. Annars var han både snäll och lugn och visade aldrig tecken på en dålig kvinnosyn, har den närmaste familjen sagt i förhör.

Tystnadens överenskommelse, att blunda och inte se, vill jag kalla det. Niklas Eliasson skjutsade omkring sina systrar i sin bil, för de var så rädda för överfallen och vågade inte gå i mörker eller till tvättstuga. Då bistod han med ett överfallslarm.


Samtidigt finns uppgifter om att familjen desperat har sökt hjälp, men aldrig har fått det.

Niklas Eliasson vill själv genomgå stor rättspsykiatrisk sinnesundersökning för att se om han kan få vård. Han har genomgått en liten sinnesundersökning, som visade att han kan lida av en allvarlig psykisk störning.

Han är uppdelad i en god och en ond person. Och det finns en inre mur mellan dessa olika delar av honom. Han säger själv att han förstår i huvudet att han gjort fel, men inte i hjärtat.

Här har jag tidigare skrivit om honom.

Och här finns en del förklaringar till att han blev det han blev.

Femton kvinnor fick betala (domen för honom blev till slut 12 år) för att familjen och samhället runtomkring inte kunde se och ingripa tidigare. Vårt sätt att behandla sådana här fall fungerade inte. Vad kan vi lära av det?
6.3.2012
Nu ska Maria Sveland lära oss att hata män ännu mer för hon ska göra en pjäs av detta. Jag kan inte tänka mig annat än att det blir en fortsättning och upptrappning på hatet i samhället. Hon har ju nyss lyckats att fortsätta hata i en ny bok och hon "vill hellre höja volymen än att sitta tyst". Fullt krig mellan könen är det som feminister önskar sig. Och kvinnorna har alltid rätt för de är ju de svaga. De har för alltid fått den stämpeln, oavsett hur det ser ut i verkligheten. Hat säljer så därför blev hon övertygad av sin förläggare att skriva om hat.

Här har jag tidigare skrivit om Maria Sveland.

söndag 17 april 2011

Vargar dödar

Visst gör de det. De är vilda. Två vargar anföll en barnfamilj och dödade hunden är det senaste. Det hände i morse.

Jag tror inte vargarna brydde sig om familjen, utan om hunden. Tyson gick åt. Han dödades av vargen och betraktades uppenbarligen som en inkräktare i reviret.

Hunden var en wachtelhund, som inte väger så mycket som vargen, kring 25 kilo kanske mot det dubbla för vargen.

Familjen är skräckslagen och vill förstås att vargarna ska dö. Detta hände i Roslagen. Ska en barnfamilj inte kunna gå ut med barn och hund utan att bli överfallen av varg? Familjen var ute och promenerade i Bergshamra, norr om Stockholm.

Vargarna ingår i det sk Rialareviret, där det i fjol föddes vargungar för första gången på 170 år i Stockholmstrakten.

Här är karta över Rialareviret.

Uppdaterat den 18 april

Och jägarna vädrar morgonluft. Ewa som mötte vargarna begrep uppenbarligen inte ens att det var vargar. Annars hade hon väl hindrat hunden att gå mot den.

lördag 16 april 2011

Jan Tordsson svenska kvinnors hjälte

Svenska kvinnor är bäst. Vi har alltid varit det. Med en kapacitet att ta hand om både man och barn och att ha yrken, där vi är framstående.

En grekisk mansattityd från en diplomatisk attaché gentemot oss hjälper inte. Vi är bäst ändå. Vår nye hjälte heter Jan Tordsson och är från Växjö.

Han är en äkta feminist.

Och den som uttalade sig så nedsättande om svenska kvinnor, handelsattachén Vassilios Bakalis, fick sparken. Där satt den. Heja svenska kvinnor!

Jan Tordsson bor i Uråsa, 38 år gammal och gift. Naturligtvis! Hans hustru heter Kristina och de driver företag.

fredag 15 april 2011

Hurra en ny moské

Det behöver vi verkligen i vårt sekulariserade land. Fram för fler och mer religioner! Den är moskén ska ligga i Skärholmen och blir på 3 000 kvadratmeter. Lagom stor för alla.

Visst är det fantastiskt att det byggs moskéer i vårt land när kyrkor görs om till bostäder och annat. År 2014 ska den stå klar.

Nä, jag driver bara med er. Jag gillar inte religioner. Inte överhuvudtaget för dessa innebär ju att någon för tusen eller tvåtusen år sedan eller längre tillbaka har ställt upp det som den tiden kom fram till.

Som att inte äta svinkött för att det fanns trikiner i detta som man kunde bli sjuk av, men eftersom de inte visste vad trikiner var för något, så hade Gud hittat på det. Att de inte skulla äta svinkött.

Visst behöver vi andlighet, för vi har alla själar, men det kan räcka med att vända sig inåt. Någon kyrka behövs inte. Naturen fungerar lika bra.

torsdag 14 april 2011

Sälj din kropp få råd med begravning

Ett obehagligt förslag har dykt upp om att anhöriga ska få kostnaden för begravningen betald ifall de går med på att sälja organ från den döde.

Det tycker jag är ett snäpp värre än att någon själv tar sig till Indien eller något annat land och säljer sin ena njure.

Att blanda in pengar i denna industri, där läkare tycker det ska finnas organ, för att de ska kunna använda dessa till andra är mycket konstigt tänkt.

Våra kroppar borde faktiskt vara våra egna också efter döden. Var och en måste vara fri att bestämma medan den lever vad som ska hända med dem också efter döden..

En svart marknad kan uppstå, där släktingar säljer delar eller hela sin släktings kropp. Mycket märkligt.

Alla kroppar kan heller inte användas. Gamla uttjänta sjuka faster Berta vill nog ingen ha. Att göra en penningmarknad av detta känns mycket stötande. Låt våra kroppar vara ifred!

Detta riskerar bli en ny variant på fattigbegravning. Att människor som inte har råd att betala ska låta anhöriga sälja sin kropp för att ändå kunna få en anständig ceremoni.

Svenska forskare sägs ha kommit på denna strålande idé. De befinner sig på Linköpings universitet och en av dem heter Gustav Tinghög. Han är hälsoekonom. Har dessa forskare verkligen tänkt igenom det hela? De andra heter Omar Faisal och Stellan Welin.

Gustav Tinghög verkar ha fått kalla fötter för han säger nu att det är tänkt som ett "litet debattinlägg". Jag som trodde att forskare vid universitet var seriösa.

onsdag 13 april 2011

Hannah Fredriksson tar hand om sin mamma

Hon skriver själv om det på DN Debatt i dag. Hon är 19 år och har ingen anledning att försörja sin mamma.

Hennes mamma är sjuk och utförsäkrad. Men det finns en styvfar i familjen, som har funnits med länge och de har genom bättre ekonomi kunnat flytta till eget hus i Habo.

Hannah Fredrikssons historia handlar inte om f-kassan eller hur dåligt vårt system fungerar, utan om att en mamma inte har kunnat ta hand ordentligt om sin dotter. Och någon biologisk pappa fanns tydligen inte.

Föräldrar har försörjningsplikt mot sina barn tills de fyller 20 år. Sedan ska de klara sig själva. Hannah Fredriksson är alltså inte omhändertagen av sina föräldrar och har tydligen aldrig varit det ordentligt.

Hon har ständigt fått ta hand om sin mamma eftersom mamman inte på många år har klarat ens hushållet.

Hannah Fredriksson säger att hon nu äter antidepressiva för att klara sig och går i skolan samtidigt som hon jobbar nattpass på helger.

Detta är misshandel av ett barn. Inte ett försäkringssystem som inte fungerar.

Hannah Fredriksson har ingen skyldighet att ta hand om sin mamma. Det ska hennes mammas sambo göra i första hand. Sluta att vara den perfekta uppoffrande dottern Hannah!

tisdag 12 april 2011

Hon fick leva på lönen från sin man

Eva Linnea Torstensson valde att inte gå till arbetsförmedlingen och få aktivitetsstöd och istället blev hon försörjd av sin man. Sin sambo arkitekten. Hon var för sjuk för att orka gå till arbetsförmedlingen.

Det är inte så märkligt. Människor har alltid tagit hand om varandra. Tillsammans med dessa båda i det egna huset bor också en 21-årig son. Kanske har han jobb och kan bidra till försörjningen?

Men att det är något sensationellt över detta i våra dagar beror av att vi alla ses som enskilda personer, som ska tas om hand av staten om vi inte klarar oss själva.

Detta har urholkats under de senaste decennierna, så att folk, som inte kan försörja sig själva pga av sjukdom eller arbetsbrist, inte heller ska få några pengar av staten. Inte bara nu har det fungerat så utan under Göran Perssons styre på 90-tal och 2000-tal. Det finns och fanns regler och bestämmelser.

Mona Molin i Sollentuna har tvingats att ta stora banklån sedan hon blev av med sin tidsbegränsade förtidspension. Något mer får vi inte veta om henne. Men hon har uppenbarligen ingen man som kan ta hand om henne och hon verkar bo i hyresrätt. Hur kunde hon få stora banklån? Tydligen har hon tillgångar av något slag.

Dessa båda kvinnor är 50 plus och det gäller att ha sett om sitt hus till dess. Man behöver en livsplan, som innefattar allt: sjukdom och arbetslöshet. Försäkringar eller närstående. Så har vårt samhälle alltid fungerat.

Och ännu mer upprörd blev krögaren och författaren Erik Videgård när han ansågs ha rätt till sjukpenning, men nollklassades. Han hade ju ansvar för familjen, som bestod av fru och tre barn (ett av dem är 26 år och bor nu i egen bostadsrätt i Stockholm). Han och familjen kunde ju bli tvungna att flytta från bostadsrätten på sex rum och 185 kvm mitt i Stockholm. Och ge upp sitt jet-set-liv.

Vi har för oss att vi ska ha sjukpenning när vi behöver. Det ska inte finnas regler och bestämmelser kring detta, men det gör det. Det är andra medborgare som står för pengarna. Därför behövs regler. En väg vore att lägga ned all byråkrati och ge alla medborgare lika stor sjukpenning. Grundad på socialbidraget. Och så fick man skaffa sig försäkringar privat för resten.

En annan väg är att ge alla lika stor sjukpenning som lönen, men uppenbarligen har vi inte råd med det. Vi har en medelväg, som grundar sig på inkomst, men inte hela, utan en viss procent. Det kan bli så illa som 60 procent eller lägre om man först har blivit arbetslös och sedan sjuk. Så har det varit sedan 2003. Som sagt det gäller att förutse allt i livet, men det kan vi inte.

Och visst ska vi ta hand om varandra? Inte bara staten?

måndag 11 april 2011

När är man rik?

Frågan som har sysselsatt Novus är när människor känner sig rika. Är det när man har en miljon på banken?

För min egen del känner jag mig rik när jag har 50 000 på banken. Det räcker absolut. Och Novus bryr sig inte om hur stora tillgångar människor annars har. Det handlar enbart om pengar på banken.

Banken är absolut inte bästa sättet att ha placerat sitt kapital, men det går folk på tydligen.

Om man äger en bostadsrätt i Stockholms innerstad är man väl rätt rik? Även om man har lån. Eller om man äger ett hus. Men så intrikat var inte undersökningen.

Det handlade enbart om kontanter på banken tydligen. Varför ska man ha alla sina besparingar där?

För säkerhets skull betonade undersökningen att det handlade om ekonomi. Inte om något annat. Rik är man väl när man känner så? Det behöver inte ha med pengar att göra.

lördag 9 april 2011

Blond gärningsman tog fem med sig i döden

En 25-årig man sköt och dödade fem människor och skadade många när han öppnade eld med automatvapen i ett affärscentrum i Alphen aan den Rijn i Nederländerna i dag.

Det meningslösa dödandet tog också hans eget liv. Området där detta hände har omkring 70 000 invånare.

Mannen som sköt var klädd i bomberjacka i läder och kamouflagebyxor. Hans identitet är inte känd och motivet är också okänt.

Uppdaterat 19.08

Ett brev har hittas på den döde mannen och nu uppges sju vara döda sammanlagt.

Uppdaterat den 10 april:

Skytten heter Tristan van der Vlis och var känd av polisen. Han var medlem i en skytteklubb och bodde hemma hos pappa. I ett brev i hans bil skrev han att det fanns sprängämnen i andra gallerior. Här är ett foto på honom.

Misstänkt för finansiering av terror

Den 30-årige studenten Ezedden al-Khaledi från Whiteinch i Glasgow misstänks ha finansierat terror i åtta år.

Således har han ett brett kontaktnät och har kunnat undvika upptäckt av myndigheterna under hela denna långa tid.

Han anses ha finansierat den terrorbombare Taimour Abdulwahab, som sprängde sig själv i Stockholm i december förra året, sedan sommaren 2009.

Mona Thwany, änkan efter självmordsbombaren, har inga kommentarer till den misstänktes anhållande och häktning av polisen. Hon stavar den gripnes namn Ezzdeen.

Det är väl bra att hela denna härva nu kanske får sin upplösning, om den nu har existerat så länge som åtta år. Alltså har denne al-Khaledi ägnat hela sitt vuxna liv åt detta.

Detta är inte något som kan utföras i Guds namn utan snarare i Djävulens namn. Om man nu tror på dessa figurer. De finns enbart som hjärnspöken hos olika människor. Och bara människor kan hitta på detta med hjälp av sina medvetanden.

Vi människor är kluvna mellan ont och gott på så vis och kan inte alltid urskilja vilket som är vilket.

fredag 8 april 2011

Gryningspyromanen fick åtta år

UPPDATERAD

Det var väl en välsignelse både för Ulf Borgström själv och för omgivningen. Att han fick så långt fängelsestraff som åtta år. Han är intelligent och driven av hat mot samhället, liknande unabombaren i USA på sin tid.

Sådant slöseri med krafter, att ständigt tända eld på minnesmärken i Sverige. I olika landsdelar. Emils snickarboa har brunnit och Astrid Lindgrens föräldrahem.

I hans omvända logik så eldar han upp kulturminnen för att de tillhör folket och straffar därmed polisen.

Det är den mörka sidan "the dark side" som driver honom. Han fattar uppenbarligen inte att han har ett val, att han kan välja att gå över till något ljusare, att han kan göra huvudsakligen gott för sina medmänniskor. Om han bestämmer sig för det.

Nu kan dock människor sova lugnare än förut.
7.4.2016
Det är en mörk dag för Västerås eller Köping nu när Ulf Borgström blir frisläppt. Han ska bo i länet och i någon av städerna. Det blir i slutet på april, som han släpps fri. 

torsdag 7 april 2011

Farligt med sjukhus

Visst är det så. Har alltid varit. Sjukhus är en miljö, där massor med sjuka vistas. Och de kan lätt bli sjukare. Det visade sig nu att cancersjuka barn har smittats med mögel och fått svampinfektioner, som friska tål bra.

Jo, så är det när man är sjuk blir man mottagligare för andra sjukdomar och ofarliga mögelsporer kan ställa till elände hos sjuka och ge lunginflammation och annat. Det är ett känt faktum.

Barnen har inte smittats på någon sal, utan när de har förts genom andra utrymmen, där sporerna fanns. Hygienföreskrifterna har nu ändrats.

Det hela utspelades på Astrid Lindgrens barnsjukhus. Hjulet måste ständigt uppfinnas på nytt. Så ser villkoren ut när man vårdar svårt sjuka. Inte så märkligt egentligen.

Frågan är varför cancer uppträder hos barn. De borde om några slippa sådana sjukdomar tycker vi okunniga lekmän. De får mest leukemi, dvs cancer i blodet och hjärntumörer.

Cancer hos barn är dock mycket ovanligt: av de cirka 1,6 miljoner barn som finns i Sverige är det 250-300 som insjuknar i cancer varje år. Totalt sett utgör dessa cancerfall mindre än en procent av alla cancerfall i landet.

Tre av fyra barn med cancer kan botas nuförtiden. Så prognosen är god. Himla otur med mögelsporer dessutom dock.

onsdag 6 april 2011

Astrid Lindgren på tjugan

Det blev allas vår sagoberätterska Astrid Lindgren, som får pryda våra tjugokronorsedlar. Det berättade Riksbanken vid en presskonferens i dag.

För övriga sedlar blev det Dag Hammarskjöld för 1 000 kronor, Birgit Nilsson för 500 kronor, Ingmar Bergman för 200 kronor, Greta Garbo för 100 kronor och Evert Taube för 50 kronor.

Motivet runt dessa blir olika från deras hemtrakter, som med Ingmar Bergman Gotland och med Greta Garbo Stockholm, Skåne för Birgit Nilsson, Bohuslän för Evert Taube och Lappland för Dag Hammarskjöld (han älskade Lappland och har skrivit förord till en bok om detta landskap). Plus förstås Småland för Astrid Lindgren.

Dessutom blir det en tvåkrona, som nytt mynt. Själv har jag gamla femmor i sedlar, antagligen värdelösa, från 1955, 1978 och 1981. Så svårt att slänga ändå.

Kallare klimat varning varning!

Jag blir lite småtrött ibland på alla forskare, som kommer med den ena domedagsprofetian efter den andra. Och dessa sprids naturligtvis av journalister.

Sensation! Det finns ingen is i Norra Ishavet. Den smälter med rasande fart. Och nu i januari så fanns det mindre is än någonsin. Och det är livsfarligt för världen. För då kan det bli kallare.

Aha en motprofetia till alla rapporter om att uppvärmningen kommer att skapa Medelhavsklimat i Norden och låta Medelhavet bli vårt nya Sahara. I förlängningen betyder det alltså att jorden jämnar ut sitt klimat, utan att vi människor kan göra något åt det. Som vanligt.

Och som vanligt är det inte så väldigt många som forskar om vulkaners inverkan för dessa kan vi inte göra något åt. De får sina utbrott när de får dem och de har många gånger påverkat jordens klimat.

tisdag 5 april 2011

Ozonlagret tunt

Men det är ingen fara för oss ändå fast det är tunt över Arktis. Det är den hiskeliga vintern i stratosfären, som har ställt till det.

Ozonlagret som skyddar jorden från solstrålningens skadliga verkningar ligger där uppe ungefär 25 km från jordytan. Stratosfären har ungefär 50 graders kyla, men i år var det alltså värre.

Det där ozonlagret påverkas av kemikalier och freon, som vi har släppt ut i atmosfären och kommer att göra det i kring fyrtio år till, fast vi har slutat med en hel del av utsläppen.

Det finns naturligtvis domedagsprofetior om ozonlagret också, men de väljer vi att inte tro på och inte ens berätta om.

En av FN:s mätstationer ligger i Vindeln inte så långt från Umeå i Sverige och där uppmättes mycket låga nivåer. Kring 30 procent lägre skydd än normalt är möjligt. Sola med förstånd alltså!

måndag 4 april 2011

Livsfarligt med semester

En man och en kvinna från Jämtland omkom när de duschade i lördags i Thailand. En väninna som hörde ett skrik försökte återuppliva en av dem, men fick själv stötar.

De båda var i 25-årsåldern och reste tillsammans med två andra. Dessa båda kommer nu att återvända hem.

Det hela anses vara en olycka, men riktigt hur duschen kunde bli strömförande är inte utrett.

Hotellägaren, som försökte rädda dem, hävdar att vattnet inte kan ha blivit strömförande. Den elektriska apparat som var närmast var en varmvattenberedare, men den fungerade som vanligt. Och den delades av rummet bredvid, där det också duschades.

Kvinnan låg med duschvattnet rinnande över kroppen medan mannen låg bredvid. Det är farligt med elektriska apparater i badrum. Vatten och el går inte ihop, men i det här fallet vet vi inte om det fanns något sådant i närheten, tex hårtork eller rakapparat.

Ett 70-tal svenskar dör varje år i Thailand utom det år tsunamin slog till år 2004 på annandag jul då 543 svenskar dog. Omkring 300 000 svenskar åker varje år till Thailand. Förutom Spanien är det dit vi svenskar åker mest på semester.

söndag 3 april 2011

FN-personal blev martyrer

Vakterna inne i det hus där FN-personal dödades hade order om att inte skjuta. Det stod vakter på en en mur och tittade på när andra blev dödade.

Vakter inne på gården sköt i marken för att varna innan de blev övermannade och dödades. Var det moraliskt och etiskt riktigt handlat? Ska FN-personal vara beredda att bli martyrer i tjänsten?

Är det inte muslimer som kommer till himlen och får 72 jungfrur i sådana situationer? Som självmordsbombare? Självvalda martyrer. Inte kristna.

Den ende som skonades var en rysk chef, som bad till Allah. Alltså låtsades vara muslim och försökte övertyga de anstormande om att det var tomt annars. Men det var det inte. Så de dödades.

Ska man försvara sig när livet är i fara? Jo, det tycker jag. Det är fullkomligt ohållbart att offra sitt liv när det inte behövs. Vare sig man är kristen eller muslim.

Talibanerna förnekar inblandning i attacken.

Allt skylls på att pastor Terry Jones (obs inte brittiske komikern) i USA har bränt koranen. Stackars mänsklighet, som aldrig kommer förbi tron på tusenåriga ord och döda gubbar.

Hade inte medierna rapporterat om att pastorn brände något så hade alltså inte detta hänt. Blod på pastorns och mediernas händer. Typiskt religiösa galningar. Plus att allt är inte nyheter. Det mesta skrivs det faktiskt inte om.

fredag 1 april 2011

FN tar historiska beslut

Just i dag har FN beslutat med stor majoritet bland medlemsländerna att diktatorer inte längre ska få förekomma. Det betyder att Libyen är ett fritt land nu när Khadaffi är avsatt och ställd inför domstol.

Att alla som är slavar under en diktator måste få frihet. På tur står Nordkorea. Diktatorn där väntas bli avsatt i maj. Både Kim Yong Nam och Kim Il-sung, som båda är presidenter i Nordkorea, men den sistnämnde är död sedan 1994. Han är dock utnämnd till evig president.

Kuba är ju redan fritt sedan familjen Castro har blivit avsatt och folket nu ska gå till fria val.

FN har också beslutat att inga barn ska svälta, att de rika länderna i världen ska se till att alla barn får växa upp i fred och utan strid i deras olika länder.

Detta ska ske genom ett övergripande organ, som inrättas och som kommer att ta hjälp av Unicef och andra organisationer, som redan existerar inom FN:s ram.

FN har också beslutat att motarbeta de vidskepelser, som fortfarande vidlåder mänskligheten i form av tro på osynliga makter, som bestämmer på jorden. I framtiden behöver människorna en samordnad tro på sig själva och sina egna förmågor.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon höll ett långt tal om denna nya inriktning för FN i natt. Han menar att vi människor måste gemensamt ta tag i vårt öde och inse att det är fullt möjligt att utrota svält och våld i världen.

Allt som behövs är medvetenhet, menade generalsekreteraren. En inriktning, som gör att människor kan känna medkänsla med andra och inte alltid roffar åt sig så mycket som möjligt av jordens tillgångar.

Livet är helt enkelt inte en strid, sade generalsekreteraren. Det är en stor missuppfattning.