tisdag 9 november 2010

Peter Mangs häktad

Jaha fick nyss strömmen tillbaka (fyra timmars strömavbrott blir alltid det när det blåser en smula och snöar förbenade Vattenfall) så jag missade dramatiken när Peter Mangs blev häktad, men det var ju väntat. Att han skulle bli häktad.

Experter hjälper de som förhör Peter Mangs för han har ju en sjukdom. Nej det har han inte. Asperger är ingen sjukdom. Det är ett funktionshinder.

Jag har tidigare skrivit om Härnösandsmördaren och att han, som utförde dessa trippelmord har Asperger. Men alla som har Asperger är inte våldsamma.

Däremot så tillhör Peter Mangs en annan kategori, som ofta råkar illa ut: de som inte har haft en närvarande pappa. Peter Mangs pappa har bott i USA i över 20 år, alltså sedan Peter Mangs var tonåring och innan dess var pappan på sjön.

Frånvarande pappor i pojkars liv är en riskfaktor för dem. Vare sig de har Asperger eller inte.

Statistik från Storbritannien visar:

* 72 procent av alla tonårsmördare växer upp utan pappor

* 60 procent av alla våldtäktsmän växer upp i faderlösa hem

* 70 procent av barn som omhändertas av de sociala myndigheterna
eller som sitter på ungdomsvårdsskolor växer upp i enföräldrahushåll

* Faderlösa barn hoppar av skolan dubbelt så ofta som andra barn

* Barn vars fäder är frånvarande presterar konsekvent lägre än normen
i läsning och matematik

* Tre av fyra tonårssjälvmord inträffar i enföräldrahushåll

* Barn som bor utan sina pappor råkar oftare ut för olyckor
och får i högre grad kronisk astma, huvudvärk och talsvårigheter

* 80 procent av ungdomarna på psykiatriska kliniker
kommer från faderlösa hem

När det gäller de sociala effekterna har den amerikanska statistiken över barns förhållanden i familjer utan en pappa också varit alarmerande. Barn från familjer utan pappa löper tjugo gånger större risk att uppvisa beteendestörningar, nio gånger större risk att sluta skolan i förtid, tio gånger större risk att bli missbrukare av narkotika.

Ett svenskt forskarpar (Öberg & Öberg 1992) har genom djupintervjuer visat att barn, som växer upp utan pappor får negativ psykisk påverkan. Alla barn, flickor och pojkar, påverkas negativt vid skilsmässor, men pojkar reagerar starkare på förlusten av en daglig kontakt med en pappa.

4 kommentarer:

 1. Expressens Chefredaktör skriver:
  "Det sprids en myt i artikelkommentarer och forum om att medierna är särskilt benägna att publicera namn och bild på så kallade ”etniska svenskar”, samtidigt som de etablerade redaktionerna påstås vilja tysta ner invandrarrelaterad kriminalitet – allt i syfte att försköna den svenska integrationspolitiken."

  Myt? Är han alldeles fnoskig?
  //Pops

  SvaraRadera
 2. Pops: Men Thomas Mattsson som är så trevlig? Inte håller han på med sånt?

  SvaraRadera
 3. Jag hörde en dam i Ring P1 som var upprörd över att folk var så okunniga att de trodde att Asperger var en sjukdom. "Det är ju bara ett funktionshinder".
  Vad gör det för skillnad, om man kallar MS eller migrän för sjukdomar eller funktionshinder. Alla har ju det gemensamt att de utgör ett fel i kroppsfunktionerna som ger ett funktionshinder. Står det längre ned på statusskalan att vara sjuk än att ha ett funktionshinder?
  Damen berättade vidare att 3 av hennes barn hade Aspergers och det fjärde var autistiskt. Själv var hon blind!

  SvaraRadera
 4. Pops: De säger så för att sjukdomar kan man bli frisk ifrån. Till och med cancer och sånt otyg, men funktionshinder som Asperger är ett neuropsykiatriskt tillstånd, som man får leva med. Man kan anpassas mer till samhället, men i princip är man den knäppskalle man är fast intelligent. Som Einstein då tex. Eller litteraturpristagaren Elfriede Jelinek. Själv tycker jag att vi har lite väl mycket sådana märkliga diagnoser. Var någonstans blir man en knäppskalle (fast intelligent) och när har samhället blivit så märkligt att vi alla måste ha olika diagnoser för att passa in? Aspeger är en diagnos inom det autistiska spektrat. Jag vet så mycket om det här därför att det är en vanlig diagnos inom min yrkeskår. Och vi har autism i släkten.

  SvaraRadera