måndag 14 juli 2014

Nedläggning

UPPDATERAT
Jag har tröttnat på världens och Sveriges problem så jag slutar att skriva här. Har betat igenom alla stora frågor, som intresserar mig. Sedan blir det bara rundgång. Bryr mig inte ens om hur det går för Assange på onsdag märker jag. Har verkligare frågor att engagera mig i på nära håll, både stor glädje och mera sorgliga ting. 

Världen klarar sig utan min blogg. Nu får ni andra ta över och låta er själva bli en smula mer medvetna än medierna lyckas med. Ytligheten är det här decenniets kännetecken, brådskan och hoppandet från det ena till det andra. Människor har inte mer än två minuter över för vad det än gäller. Det handlar om att fånga uppmärksamheten och få läsare framför allt för den kollapsande tidningsbranschen.

Men mänskligheten överlever också detta. Vad det handlar om är att höja medvetenheten en smula. Rent kollektivt. Så att vi äntligen kan sluta att döda varandra. Ägna er åt era nära och kära och kom ihåg att livet är så långt eller så kort som vi bestämmer att det ska vara. Ha det så gott där ute! Var ni än befinner er. 

Naturligtvis kommer jag inte att sluta skriva, men det här är det sista inlägget i den här bloggen!

Här är ett klokt inlägg i bloggen för er som tycker om sådant. Ännu ett. Och ett tredje och sista. 

24.9.2014
Om ni är intresserade av lite mer så finns jag numera här. 

fredag 11 juli 2014

Bara en påminnelse

Passa på och njut av sommaren! Nedan vår vildvuxna gammaldags ros, som doftar enastående och sedan marken något tiotal meter bort från rosen i vinterskrud. Båda årstiderna har sin charm, men jag föredrar den här. Sommaren och värmen är bäst!

Araber och judar slåss

De uppför sig som vi gjorde för tvåhundra år sedan då vi hela tiden ville ha mer land och försökte ta det från våra grannar. Numera har vi insett att det är ingen idé att försöka ta över andras land utan bättre att hålla oss inom våra egna gränser. Och importera befolkning hit så att vi blir stora och starka på så vis.

Mellanöstern har krigat så länge jag minns och det kommer inte att upphöra. Själv kan jag inte skilja på araber eller andra till utseendet i området. Jag tycker alla ser likadana ut. Så varför ska de kriga? Det lär ju också vara så att vi själva utvandrade därifrån i begynnelsen och långsamt bytte hudfärg och ögon- plus hårfärg i de kalla nordliga länderna. Människan är anpassningsbar.

Det enda sättet att få slut på eländet kvickt är väl att skapa mer land. Ut i Medelhavet med alla landmassor som blir över på andra håll. Skicka Ship to Gaza med grus och sand till havet utanför. Eller vänta tills Medelhavet försvinner. Då finns det mer land. Afrika rör sig ständigt norrut. 

För drygt 5 miljoner år sedan stängdes Gibraltarsundet och då försvann vattnet fort när det avdunstade och mer land fanns. Men så öppnades det igen och landet försvann i en rasande fart. Vattennivån kan ha höjts med upp till tio meter per dag. Om några miljoner år kommer Medelhavet att helt försvinna, men då finns det väl sedan länge inga människor mer på vår jord. Kanske.
Här ser ni salthalten i Medelhavet. Högre längst in
beroende på att vattenomsättningen blir lägre.

torsdag 10 juli 2014

Dan Park högervriden kvinnohatande rasist

UPPDATERAT
Tillmälena är många gentemot konstnären Dan Park från Umeå. Han har dessutom fängslats av polis för hets mot folkgrupp. Jag vet inte vad jag ska tycka om nedanstående bild. Är den kvinnohatande? Kan man inte tolka den tvärtom? Som att den ger uttryck för att kvinnor inte borde sys igen eller stympas i underlivet? Att det är en provokation gentemot detta? Han sitter häktad över vilket han har uttryckt sin förvåning. 

Konstnären har avbildat svarta figurer hängda på en bro. Är det rasistiskt och hets mot folkgrupp? Jo han är redan dömd för detta och riskerar nu fängelse för upprepande av brottet. Det är motivet bakom som säger om det är hets mot folkgrupp. Konstnären Makode Linde dömdes inte för sin stympade svarta kvinna för han är svart själv och hade inte något motiv till detta. Vi får se hur det går med Dan Park, som är mycket vit. Ska han få sitta i fängelse för sin hudfärgs skull? Kan man tolka det så?

Åtal ska vara väckt den 23 juli.

21.8.2014
Dan Park döms till sex månaders fängelse. Eftersom det enda syftet var att provocera blir det fängelse och böter, säger tingsrätten. Medan galleristen i Malmö får villkorlig dom och böter.

onsdag 9 juli 2014

Aftonbladet skrämmer medborgarna

Eva Franchell skriver ledare på Aftonbladet och gjorde mig orolig när hon skrev om Maria Lodenborg, som inte skulle få sina pengar fast hon var cancersjuk och låg på sjukhus. Men det var en bluff. Visst får Maria sina pengar. Det var bara det att hon hade glömt att berätta för försäkringskassan att hon låg på sjukhus. Hon hörde inte av sig inom den tid sju dagar som man ska göra, men när hon berättade hur det låg till så fick hon sina pengar.

Jag skrev till Eva Franchell att det är sådana som hon och Aftonbladet, som skrämmer människor mer än vad försäkringskassan gör. Sensation går före goda nyheter. Som vanligt. Det är semestertorka i juli och det gäller att få läsare. Det var likadant med Erik Videgård när han fick cancer. Han hade inte rätt till sjukpenning, men skrev i Aftonbladet att han skulle få det för han hade ju cancer.

Aftonbladet spelar på vår rädsla för sjukdomen cancer och vår skräck för myndigheter, som vi inte kan rå på. Min egen erfarenhet av försäkringskassan vid sjukdom är god. Medborgarna får sina pengar om de har rätt till dem. Men omkring en miljard fuskas bort per år i detta system, så det är klart att försäkringskassans byråkrater måste kolla de som ska få sjukpenning. Sjukpenningsystemet är inte ett allmänt bidrag till varje medborgare. Man måste vara inne i systemet. 

Här har Aftonbladet först skrivit att Maria Lodenborg nekas sjukpenning och nu samma dag en ny artikel om att Maria Lodenborg får sjukpenning. Så dåligt! Skräm inte medborgarna Aftonbladet! Kolla aldrig en bra historia den kan spricka gäller visst fortfarande i kvällspressen. Precis som förr i tiden.

Barn förgiftade av mjölk

Okunskap och dumhet låg bakom att små barn från ett daghem i Herrljunga i Västergötland smittades av bakterien campylobacter, när de drack opastöriserad mjölk på en bondgård i våras. Dessa bakterier dör vid uppvärmning, men nu skulle barnen få smaka mjölk direkt från kon. Djuren hade dessa bakterier. Nio barn och vuxna fick problem.

Campylobacter ger magsjuka
Campylobacter ger kraftiga buksmärtor, kräkningar, diaréer och feber. För små barn är sjukdomen allvarlig. Det är en anmälningspliktig sjukdom annars skulle vi väl aldrig ha fått veta att barnen i Herrljunga smittades. Sjukdomen kan ge ledproblem.

Lek inte Astrid Lindgrens värld utan att veta vad ni gör på bondgårdarna. Campylobacter är släkt med salmonella och det skulle man väl inte ge små barn frivilligt? Det blev lag på pastörisering av mjölk år 1937. Då för att begränsa spridningen av tuberkulos. Idag gör man det för att hindra spridningen av  listeria, ehec och andra bakterier som salmonella och campylobacter. Mer än 12 000 fall av smittade anmäls varje år. Toppen på isberget. 

PS. Tiggarna i stan har femdagarsvecka. I dag var de på plats igen. I lördags var det totalt tomt. Bra att de inte behöver slava varje dag! DS.

Svenskarna super

Ja det har de alltid gjort. Det är otäckt med supande om det går över styr och det är lätt hänt. Förr i tiden ansågs det okej att supa till i stressiga jobb som journalistyrket var. Gubbarna på redaktionen satt med en liten plunta i skrivbordslådan (nåt fint som whiskey) när de jobbade natt och själv blev jag knivskuren av en sättare när vi skulle fixa en sida. Det var inte med flit förstås, men jag hade tur som fick den skarpa sättarkniven i rätt sida av armen. Den träffade inte pulsådern. Det var på 80-talet när man klistrade och skar i sidorna. 

För hundra år sedan var supandet mycket illa i landet. Det har alltid varit svårt att överleva här på vintrarna och brännvin gavs till både små och stora. Krogarna låg tätt överallt och potatisen användes till den starka drycken. Han själv haft en släkting som brände, vilket var tillåtet då förr. Han kallades Rudakungen och blev rik på bland annat detta. Han var min farfars farfars far och levde i slutet på 1700-talet till mitten av 1800-talet.

I mitten av 1800-talet drack var och en omkring 46 liter sprit per år i Sverige. Numera ligger vi kring 7-9 liter per år. Varierar en smula, men ungefär så. Det syns att det var eländigt i Sverige för hundra år sedan och mer. Om inte annat genom alkoholkonsumtionen. För att minska denna så infördes motboken år 1917. Var och en fick bara ut en viss ranson i månaden. När jag var liten fanns detta kvar. Ända till år 1955 och män fick omkring 2 liter per månad. Kvinnor mycket mindre och arbetslösa inget alls. Ifall kvinnan var gift så var det mannen som fick ta ut. Dock ansågs vin inte lika farligt så där fanns inte restriktionerna för den som hade motbok. Det var klasskillnad på människor. 

Men numera behöver vi mer tillsyn av staten anses det, för internet är den stora boven och att dessutom kunna beställa till dörren utan att anstränga sig. Min far som var journalist höll på att gå under av alkohol i 50-årsåldern, som jag har berättat många gånger, men överlevde och dog först som 87-åring. Och att som utredningen nu vill begränsa hemleverans till de tider som Systemet kan stå för samma service känns lite futtigt. Det går alltid att få tag på alkohol för den som vill. Och detta hejdande av privata vinstintressen som eftersträvas känns lite som 1800-tal. Men vänta nu. Då var det ju tillåtet. 

tisdag 8 juli 2014

Problem med demokratin

UPPDATERAT
Jag blir inte särskilt upprörd över att grupper i EU-parlamentet slog sig samman och gjorde så att en tilltänkt ordförande inte blev det utan istället blev det svenskan Cecilia Wikström, folkpartiet, som röstades fram och blev detta. Hon valdes till detta i det utskott som har hand om framställningar från medborgarna direkt.

Det var konservativa, socialdemokratiska och liberala grupperna i parlamentet, som tillsammans fick igenom detta, vilket innebar att Eleonora Evi från den grupp där sverigedemokraterna sitter blockerades. Denna grupp EFDD leds av Nigel Farades EU-kritiska parti Ukip. Som blev Storbritanniens största parti i EU-valet.

Peter Eriksson i miljöpartiet är mycket upprörd för allt var redan uppgjort genom att ordförande skulle väljas efter gruppernas storlek och hur ska det gå med EU om denna församling inte följer sina uppgjorda regler? Men det här gick ändå rätt till eftersom den formella röstningen sker i utskotten vad gäller ordförande. Så grupperna struntade i att rösta enligt den formel de skulle ha gjort och gick efter sina övertygelser. Varför är detta dåligt? Det är väl själva systemet som är fel ifall det finns omröstningar? Felaktig demokrati således.

Det betyder att det inte blir så genomarbetat samarbete kanske, att den grupp som är inröstad i parlamentet fråntas makt, som har getts den av medborgarna i Europa. Icke demokratiskt. Och det betyder i sin tur att EU har samma problem som vilken politisk organisation som helst som ska samla människor från många olika länder. Det är inte lätt med demokrati. 
9:08
Att miljöpartiet blir så upprört har säkert att göra med tanken ifall Sveriges riksdag skulle göra likadant: konservativa, liberala och socialdemokraterna går ihop för att hålla sverigedemokraterna utanför. Det skulle betyda att miljöpartiet fick mindre inflytande. Jag tycker tanken är tilltalande. Har redan tidigare skrivit att moderaterna och socialdemokraterna är så lika att de kan regera ihop. 
13:16
Visste ni förresten att den troligen äldsta kvinnan i Sverige är 115 år och ursprungligen från Turkiet. Hon heter Saro Dursun och bor i Västerås. Hon fick barn vid 64 års ålder sägs det. Vilken kraftkvinna!

måndag 7 juli 2014

Blixt och dunder på väg

UPPDATERAT
Varning för åska! Värst lär det bli i morgon. Håll er inomhus eller sitt i en bil. Det är bäst. Dra ur alla sladdar. När vi var små gick vi alltid upp på somrarna på natten när det åskade i Blekinge. Huset och lantgården låg utsatt och mycket riktigt så brann ladugården upp så småningom. Blixten tände eld. 

Redan har åska orsakat oreda i Borås och i Dalsland. En man blev döv och tappade minnet. Här berättar pappan till honom om att han slungades iväg åtta meter när blixten slog ned.Men ännu värre ska det blir i morgon. Stanna gärna på Värmdö på semestern så slipper ni översvämningar som det blev i Skara på campingen. Hörde jag.

Här är det alltid sol och 27 grader varmt! Och inga människor på badstränderna direkt. För de har gett upp och åkt utomlands. De trodde inte på sommaren. Dock är bilköerna legio hela tiden. Vi har så få vägar eftersom vi bor på öar. Men ta det piano! Bilteamet i Värmdö, Hemmesta fick in plaskvåta svettiga människor som flämtande frågade om de möjligen kunde installera AC (air condition) eller fixa påfyllning så det kom någon kyla. Jovisst det kan dom!
13.7.2014
Jaha ja i dag skulle det regna. Inte gör det så inte. Bara sol och varmt. Hoppas det där regnet kommer någon gång också hit, för nu börjar det bli torrt i markerna. Annars måste jag ju vattna stackars mig! Söderut är det dock översvämningar. Så klart. Men någon gång måste väl meteorologerna lyckas pricka in vädret runt Stockholm också.

Männen är de svaga och utsatta

Det är männen, inte kvinnorna, som är de svaga och utsatta. När jag var liten tog jag hand om min lillebror när mamma och pappa måste jobba och sedan dess har jag uppfattat männen som utsatta. För så såg jag också min pappa som liten. Vi fick alltid höra att han var släktens svarta får, för att han hade blivit journalist, när hans bror blev läkare precis som hans pappa hade varit. Och vår mamma förtalade vår pappa hela tiden efter skilsmässan. 

Han gick ned sig så mycket att han fick en dödsdom av läkarna när han var kring 50 år. Han klarade inte av sitt liv själv. Han ville så gärna gifta om sig med mamma igen, men hon ville förstås inte. Han räddades av sin nya fru tillbaka till livet och fick leva ytterligare 37 år. Så mycket betyder det att en kvinna stöttar en man.

Jag har tyckt synd om män för jag har sett deras utsatthet och försökt att skydda och ta hand om dem. Mannen i mitt första långa förhållande är svårt sjuk i kol, en sjukdom som man får av rökning, och av att ha jobbat i rökiga miljöer. Han växte upp i ruinerna av Tyskland i dåvarande Västtyskland. 

Min andre man, som jag var gift med några år, är död. Han dog när han var 70 år av en blodpropp i benet, som sökte sig till lungorna. Han hade brutit benet och låg hemma. De fick bryta sig in förra året till honom. Han växte upp fattigt i Malmö.

Min tredje man som jag har levt längst tillsammans med ligger på sjukhus svårt sjuk i cancer. Han hade också en trasslig barndom med en mamma, som inte klarade av livet så bra. Vi får se hur det går med honom. Det är absolut männen, som är mest utsatta. Så har jag upplevt det hela livet. De har ofta hårda jobb och dör ofta yngre än kvinnorna. Men i vårt land är det alltid kvinnorna det är synd om. Och när män dristar sig till att berätta fakta om hur det ser ut blir de förföljda.

Kvinnorna räknas till det svaga könet, som enbart klarar av att sitta i bolagsstyrelser och få bra betalt. Åtminstone om man ska tro på kraven från feminister. Men det stämmer inte. Det är männen som är de utsatta. Det är verkligen på tiden att vi delar lika på det som behöver göras och gör allt vi kan tillsammans. Kvinnor lever längst för det är det bästa för arten människor enligt biologerna. Det är också rent hormonellt betingat. Män tar fler risker än kvinnor beroende på halten av det manliga könshormonet testosteron, vilket också ger högre kolesterolhalt och därmed fler hjärtsjukdomar. Kvinnor lever i genomsnitt nästan fem år längre än män. 

PS. För övrigt tycker jag att det är på tiden att denna kvinna slutar att förfölja mig. DS. 

Antalet tiggare fördubblat

Så kan man kanske tolka det som Sveriges Radio säger: Att antalet hemlösa EU-migranters boplatser har fördubblats i Sverige. När jag var inne i stan för ett par veckor sedan satt det tiggare lite överallt, men i lördags när jag återigen var där såg jag inte en enda. De kanske har femdagarsvecka? Eller också berodde det på att det då äntligen hade blivit sommar och var över 20 grader varmt. 

Jag har skrivit om romerna här på SVT Debatt (numera Opinion) med rubriken "Hjältarna i kåkstaden". Dessa människor som trots allt inte är så många kommer att förändra sina länder. Självklart. De pekar med hela handen på de problem som finns.

Hur många rör det sig om då? Ja jag uppskattar det till inte fler än 30 000 i våra storstäder, men de syns absolut eftersom de är som ett "resande teatersällskap", där de sitter i sina trasor. Det är helt klart en skam för EU att de finns här. De borde ha det så bra i sina egna länder att de inte behövde komma hit till Sverige. Själv har jag slutat att ge något. Beroende på att jag själv har fattigpension och behöver pengarna, men också för att det inte är lösningen. 


Rumänien har cirka sex procents arbetslöshet. I Sverige är den kring åtta procent. Självklart kan Rumänien ta hand om sina egna medborgare, men det är viljan som saknas. Människor i Sverige har tröttnat på att se bosättningar i deras närhet. Det finns inte längre någon större tolerans för detta. Det är förståeligt att EU-minister Birgitta Ohlsson står bakom att EU ger ut en bok mot högerextremismen. Men det som alltid hjälper mot extrema politiska åskådningar är att ordna så människor har det bra ekonomiskt i det land där de är invånare.

Men visst vi kan bedriva biståndsarbete även på plats i Sverige. Det är vår inriktning politiskt, som regeringen har gått in för, att ta hit så många av världens befolkning som möjligt. Detta för att de ska slippa nöd och krig. Argumentet att det är enklare att hjälpa dem i deras hemländer är dock gångbart och rent av förnuftigt eftersom det är lättare och kostar mindre. EU är en tungrodd byråkratisk instans, men det är det bästa vi har när det också är EU som har ordnat så att våra länder är öppna för alla. 

Det finns numera en "het linje" för de som vill rapportera om nya boplatser i Stockholm. Staden satsar omkring 700 miljoner kronor per år på hemlösheten. I Göteborg har man öppnat campingar för hemlösa barnfamiljer från främst Rumänien och Bulgarien.

PS. Om alla uppförde sig som den här mannen vore fattigdom i världen inte något problem. DS.