måndag 30 april 2012

Kungen fyller 66 år i dag

Han blir lika gammal som jag är. Ett barnbarn har han. Själv har jag två långa grabbar, som är tonåringar och mina barnbarn. De lär nog bli närmare två meter bägge två. Precis som en av mina söner.

Det finns långa gener i vår släkt, men de flesta är av normallängd. Precis som kungen. Han är 179 cm lång.

Prinsessan Estelle är mycket vaket nyfiken och vill hålla reda på allt. Hon tittade sig mycket omkring bland sina släktingar. En fin familj.

Ha en trevlig Valborg! Med brasor och smått och gott. 

Ann Helena Rudberg på Newsmill

Jag vill påminna om att jag har skrivit trettionio artiklar på Newsmill sedan flera år tillbaka. Det som kommer upp är kommentarerna, som jag också har skrivit, men inte mina artiklar. Tyvärr.

Här hittar ni mina artiklar.

Stockholmsbombarens medhjälpare

UPPDATERAT
Tänka sig att tidningarna rapporterar från detta. Om Taimour Abdulwahabs medhjälpare och uppdragsgivare Nasserdine Menni. Jag hade inte väntat mig det eftersom det har varit relativt tyst om den rättegång som har pågått i Köpenhamn, där gräddan av den muslimska världen i Sverige är inblandad.

Där har bland andra Munir Awad stått inför rätta. Han är far till Helena Benaoudas barnbarn.  Här kan ni läsa mer om det. Och här.

Den här rättegången i Skottland ska hålla på i tolv veckor, längre än den i Norge mot Brevik. Mycket som behöver redas ut tydligen. Den misstänkte ska ha finansierat Taimour Abdulwahabs bombdåd och ha överfört 60 000 till hans konto.

Den anklagade vet ingen vem det är. Han har åtta olika identiteter, bland annat en fransk sådan. Och ingen vet heller hur gammal han är eftersom han har uppgett åldrar som varierar med sexton år.

Som sagt det är mycket att reda ut, för att kanske få reda på något om det terrornätverk det handlar om. Det lär väl dock inte bevakas i direktsändningar ifrån Sverige. Rätten har valt ut namnet åt denne man eftersom ingen vet vem han egentligen är.
13:12
Rättegången är nu uppskjuten till onsdag. Teknisk bevisning måste översättas till engelska. Detta för att svenska vittnen ska förstå. Visst är det underbart! I klartext betyder det att domstolen trodde att svenska vittnen kunde svenska. Åklagaren beklagar att det har blivit ett missförstånd.
Expressen skriver: Många svenska vittnen pratar bra svenska, men bevisningen behövs på både svenska och engelska för att svenska vittnen ska förstå.
14:14
I Aftonbladet däremot beror den uppskjutna rättegång på att originalhandlingar inte har kommit från Sverige. Vem ska man lita på?

söndag 29 april 2012

Björn Ranelid krockade

UPPDATERAT
Han råkade ut för en ordentlig smäll med sin Jaguar, nära sitt sommarhus i Skåne i eftermiddag. Men han hade tur. Han kunde lämna sjukhuset efter undersökning.

Han körde sina drömmars bil och eftersom han har sitt namn på nummerskylten är han lätt igenkänd. Han kör öppet för att han inte vill dölja något. Inte heller den här krocken.

Han kör mellan 3 000 och 6 000 mil per år, men nu blev bilen ordentligt demolerad. Varför bilarna krockade är oklart. Men det var en T-korsning och en frontalkrock.


2012.04.30 11:00
Enligt senaste nytt säger ett vittne att det var Björn Ranelid som körde över heldragna linjer för att köra om. Polisen säger diplomatiskt att det var en bil, som körde över heldragna linjer och på fel sida. Björn Ranelid vill inte uttala sig. Han fick skador på revbenen och ont i nacken och har ställt in ett uppträdande.

2012.05.01
Björn Ranelid och vittnena har olika uppfattningar om vad som hände. Tydligen har Ranelid kommit i hög fart och för sent sett att bilar hade stannat. Han kom över i fel körfält och krockade med den mötande bilen. Vittnena tror att han hade något annat för sig än att uppmärksamma trafiken.

Kristna dödade i Nigeria

I norra Nigeria så dödades i dag ett 20-tal kristna. Boko Haram, en militant islamistisk sekt vill skapa en islamstat där och har dödat hundratals i år.  De tänker tvinga landet till underkastelse.

Det var en kristen gudstjänstlokal som attackerades med bomber. I januari i år dödades  minst 185 människor i den hitills i år mest dödliga attacken. Under påsken dödades närmare 40 människor.

Boko Haram har infört sharialagar i norra Nigeria och vill ha strikta tolkningar av islam i hela landet.

Och i Kenya dödades en när en handgranat kastades in i en kyrka. Samma slags upplägg. Det handlar om att Kenya har skickat soldater för att bekämpa terroriströrelsen Al Shabaab i Somalia.

De apatiska barnen bevisat sjuka

De fejkade inte att de var så dåliga som de var. Det har forskare nu kunnat konstatera. Fortfarande cirkulerar rykten om att de gjorde det för att föräldrarna fick dem att göra det, men de hade förändringar i kroppen av långvarig stress, som gjorde att nivåerna på deras hormoner förändrades.

Barnen hade förändrade halter av stereoidhormoner och detta går inte att fuska sig till. Detta har forskare vid Uppsala universitet och Karolinska institutet nu konstaterat.

Här har jag tidigare skrivit om detta.

lördag 28 april 2012

Bluff om massfödsel

Finns det för lite nyheter? I vår tid när det ska kablas ut alla tider på dygnet över internet. I går lurades hela världen av en mexikanska, som påstod sig vara gravid med nio barn. Det var i så fall världsrekord.

Det är enbart åtta barn som har överlevt födsel samtidigt och de föddes av Nadya Suleman, som satt flera gånger i Oprah Winfreys show och försvarade och förklarade sitt tilltag att sätta så många barn till världen.

Många medier gick på det senaste fallet. Mexikanskan har visserligen tre barn, men de tar mormor hand om. Varför en läkare ställde upp och intygade saken gjorde det ju inte bättre. Varför vill en kvinna då har världsrekord i barnafödsel? Det är väl snarare en skräckversion att få nio barn eller ens åtta på en gång.

Nadya Suleman pressades hårt om varför hon hade satt de där barnen till världen. Hon har sammanlagt fjorton barn. Och hon är en ensamstående mamma sedan skilsmässan 2006.

Hon poserade naken för att visa att hennes kropp var som ett "gummiband" i mars 2012.

fredag 27 april 2012

Maria Barin Aydin till minne

Kanske behövdes det ett till hedersmord. Och Maria blev den som föll offer för detta. I denna tid när socialtjänsten har till uppdrag att få ihop familjen, att släta över det som händer. När de inte förstår att en familj kan ljuga om hur det står till, för hedern är en övergripande guden, som styr dem alla.

En man utan heder lever inte. Så heter det i dessa familjer. Alla är inlemmade i det mångtusenåriga systemet, där individen inte har en chans. Utan där kollektivet bestämmer. Det som är viktigt är vad hedern säger. Alla är styrda av detta. Maria själv har sagt att hedern var viktig för hennes släkt, både här i Sverige och i Irak.

Den sade att Maria skulle kidnappas och uppfostras i Irak hos kurderna i norra delen av landet och våldtas och giftas bort med en 40-åring som 15-åring. Hon flydde tillbaka hit. Hon och brodern som nu är häktad för mord på henne. På sannolika skäl. Hon var den gladaste i klassen säger elever i det Praktiska gymnasiet där hon gick.

Varför var hon så glad? Kanske för att dölja vad som fanns inom henne. Alla sår efter uppväxten. Hon var född i Sverige och svensk medborgare. Men var hon svensk?

Här är rättegångsnumret: Lunds tingsrätt B 2126-12 åklagaren lämnar in åtalet i november 2012.

torsdag 26 april 2012

Ett klassiskt hedersmord

UPPDATERAD
Det var Maria Barin Aydin, som mördades av sin nu anhållne lillebror och en kvinna, hennes mamma, 39 år, är också anhållen. Maria var ursprungligen kurd från Irak och hon giftes bort som tonåring av sin far, som kidnappade henne dit när hon var elva år.

Hela det här fallet innehåller alla ingredienser, som finns kring hedersmord. Detta att flickorna är ett slags ägodelar till sina föräldrar och att alla i familjen tycker att detta måste utföras. Även kvinnorna. För dessa barn går emot den kultur, som är inbäddad i föräldrarna.

En flicka, som står mittemellan den svenska och i det här fallet den irakisk-kurdiska kulturen råkar illa ut. Lillebror nekar till brott, vilket också är typiskt. Han har inte gjort något fel. Detta är något helt annat än när en svensk mördar en närstående. Då har inte hela familjen deltagit i utstötningen.
10:32
Polisen kommer under dagen att få en fil skapad av Maria Barin Aydin bara några dagar innan hon dog, där hon beskriver vad hon har varit utsatt för under det år, som hon har varit hotad. Det är mamman till den mördade som nu också sitter anhållen.
18:11
Chefredaktören för Helsingborgs Dagblad bekymrar sig över att mamman fick gråta ut både i Aftonbladet och Expressen, innan hon anhölls. Han gjorde samma misstag säger han, för 30 år sedan, när han var ung och grön.
27.4.2012 10:30
Enligt senaste uppgifter ska det ha varit Maria Barin Aydins mamma, som hotade och misshandlade henne före mordet. Hon lyckades ringa polisen, men vågade inte säga något när de väl kom till platsen. De båda begärs nu häktade för mord (brodern) respektive anstiftan till mord (mamman). Polisen vet inte om de kommer att gripa fler. Det får undersökningen utvisa. Häktningsförhandlingen ska äga rum 14.30 i eftermiddag i säkerhetssalen i Helsingborgs tingsrätt. Åklagaren vill att de båda häktas på sannolika skäl, den högre misstankegraden. Mamman begärs också häktad för mord enligt det senaste från TV4 News.
16:02
16-årige lillebrodern är nu häktad på sannolika skäl för mordet, häktningen mot mamman är inledd.
16:46
Mamman bröt ihop i rättssalen och rätten har därför tagit paus. Beslutet dröjer om hennes häktning.
17:01
Mamman är nu också häktad på den lägre misstankegraden skäligen misstänkt för anstiftan till mord. Jag kan tänka mig att åklagaren ännu inte har hunnit med att samla tillräckliga bevis för sannolika skäl, men det var viktigt tyckte åklagaren att båda häktades och inte kunde konferera med varandra eller andra släktingar om saken.
28.4.2012 12:30
Här bekräftas det som jag skrev ovan i går, om att det var mamman, som hotade och misshandlade henne före mordet.

onsdag 25 april 2012

Joakim Ramstedt fälld

UPPDATERAT
I dag kom domen som gick emot honom. Han blev fälld för att ha brutit mot PUL (personuppgiftslagen) när han publicerade papper om sin tvist om dottern på sin blogg. Det går inte att hänvisa till journalistiska skäl om det handlar om helt privata saker, menar domstolen.

Då är det ett brott mot PUL. Rent principiellt är detta naturligtvis intressant och sätter en gräns för alla bloggare. Fast det avgörs från fall till fall om det går till domstol.

Joakim Ramstedt döms till 50 dagsböter för att ha publicerat dessa uppgifter, som numera är borttagna från internet.
18.11.2012
Fortfarande diskuteras frisk vad som får publiceras på internet och vad som inte får göra det. Eftersom Joakim Ramstedt blev fälld så befinner sig lagstiftningen uppenbarligen där: det är inte tillåtet att utsätta barn eller en mamma för sådan publicering. Och det spelar ingen roll vad syftet var. Uppsåtet är inte viktigt i sammanhanget.

Yttrandefrihet är en grundlag och den tar över från PUL annars. Man behöver inte ha ett utgivningsbevis för att bedriva blogg. Det går bra ändå. Dock får man inte förtala eller stalka eller på annat sätt förfölja människor på sin sajt.

Datainspektionen har polisanmält ett antal sådana sajter. Tex PTP som kränker människor som de anser ha fel uppfattning i vargfrågan. Här kan ni se ytterligare polisanmälningar från Datainspektionen. 

Journalistiska sajter kan övergå till att beskriva uppgifter av rent privat karaktär med detaljerade personuppgifter och detta kan vara lagbrott. Problemen kan vara att de som skriver är anonyma eller att sevrarna är placerade utomlands.

Att som jag berätta att Joakim Ramstedt är dömd är inte något lagbrott. Jag har under lång tid stött Joakim Ramstedt i hans kamp för sitt barn. Jag vet hur det känns för en släkt att bli av med barn som mamman håller borta.

Här har jag skrivit om när kungen och drottningen brydde sig om barn och om en pappa som då hade försökt ta livet av sig:

"Jag tror inte att kungen var medveten om att samtidigt, som han höll sitt tal, låg en man, en pappa, på sjukhus efter att ha gett upp. Han skrev ett avskedsbrev på sin blogg och tog farväl av oss.
Som tur var så såg någon detta nödrop, innan det var för sent i den snöiga kvällen före julaftonen och ringde polis. Pappan fördes till sjukhus. Han har i fyra år kämpat för rätten att få träffa sitt barn, men har hela tiden misstänkliggjorts som förälder av sitt ex.
I min släkt finns också en man, som är utsatt för samma sak. Han blev anklagad för sexuella övergrepp av mamman på sina barn. Det som händer då är, att all kontakt med pappan upphör och mamman automatiskt är mer trovärdig."

Hedersmord igen

En 16-åring sitter anhållen för mord på sin 19-åriga syster. Föräldrarna är från Irak. De finns i Landskrona. Jag vet vad de heter i familjen, men det är inte så intressant.

Varför lever man efter gamla testamentet och tar död på sin närmaste släkting? Det är mer intressant. Det finns inte något svar annat än att människor kan tro att de är goda, men egentligen är de onda. De kan tro att Gud har befallt dem att mörda för det gör Gud i gamla testamentet.

Jag kommer att tänka på en indianstam i Sydamerika, som dödade några amerikanska missionärer. Detta var inte så märkvärdigt för dem. De brukade döda varandra när de blev sura av någon anledning. Och när en man hade fått ett spjut genom kroppen, men inte dog omedelbart, så kunde han begära att hans barn skulle dödas och begravas med honom.

Det var bara deras regler, som de hade levt efter i århundraden. Deras kultur helt enkelt. Detta hände på 50-talet och barnen till de mördade blev vänner, för de hade alla råkat ut för att en förälder blev dödad. Både missionärernas barn och indianernas.

Det här mordet i Sverige nu är inte så omskrivet, men det kanske blir. Samhällets flathet har lett till ytterligare ett mord är rubriken på Newsmill. Nä, det handlar inte om samhället. Det handlar om en inre uppbyggnad hos människor, som gör att det är rätt att mörda andra. Och särskilt den närmaste släkten.

Offret behövde skyddat boende, men hade inte fått det. Kanske också dags för omprogrammering av hedersmördarens familj? Fast nu är det väl lite sent.

Både TV4 och Aftonbladet talar dock klarspråk om vad för slags mord detta var. Varken Svenskan eller DN skriver om det, men för några dagar sedan skrev de om hur många hedersmord det var i Pakistan.  Och att de inte utreddes.

Sara Mohammad säger i TV4 att politikerna måste sluta se det som en höger- eller vänsterfråga. Det handlar inte om det utan om mänskliga rättigheter. Man ska se till individen och inte hela tiden ta hänsyn till olika kulturella och religiösa tillhörigheter.

Här har jag tidigare skrivit om hedersmord.

tisdag 24 april 2012

Att göra Stockholm till skatteparadis

Ja skatteparadis i den del där det finns mest invandrare då. Och av en viss sort och kultur. Tensta, Hjulsta och Rinkeby handlar detta om, där arbetslösheten och misären är störst. Barnen lider.

Där en minister Birgit Friggebo stod för många år sedan och ville sjunga We shall overcome, för att ena över gränserna. Problemen upphör inte eftersom Sverige ständigt importerar nya invandrare.

Dessa områden motsvarar Björkhagen, där jag växte upp på 50-talet, men då var det svenska omflyttare plus en och annan finländare och någon italienare, som bodde där. Men problemen var desamma. 

Ibland hade en familj inte råd att betala elräkningen och fick sitta i mörker. Längst ned i vår uppgång bodde en alkoholist med fyra barn. Han jobbade inte. Mittemot åkte den ensamma mammans söner in i fängelse.

Så enkla mekanismer. Fattiga outbildade människor befinner sig längst ned på samhällsstegen. Och den består av fler pinnar i dag när alla ska ha gått ut gymnasiet. På den tiden räckte det med nionde klass. Sedan fanns det jobb.

Min mamma brukade säga: vi är väl tattare och skratta åt det, när jag frågade varifrån vi kom. Det var naturligtvis inte sant, men man skulle inte höja sig till skyarna. Det skulle skojas med varifrån släkten kom när de flesta i vår släkt hade varit torpare och soldater i århundraden. Fattigfolket i Sverige.


Jag vet mycket om det där eftersom jag har skrivit en hel bok om det. Den heter I Ormbärarens tid och kommer i höst. Den handlar också om det här året 2012, undergångsåret, som inte är något annat än en ny början. Åtminstone för vissa av oss.

Numera är Björkhagen en mycket lugn förort. Vi bor inte där längre. Alla har flyttat till andra ställen. Det var en kort tid, en generation, som den förorten var stökig. Precis som andra förorter runt Stockholm: Hökarängen var värst.


Men problemen finns kvar, utflyttade till andra områden. Det finns årsringar med förorter runt Stockholm. Det är självklart att misären inte upphör när människor flyttas runt. Då var det inom Sverige människor flyttade till ett nytt liv. Numera mellan kontinenterna. 


Dock går det naturligtvis att flytta och köpa hus. Det har Nawal Mousawi Humud gjort. Hon är 28 år och bor numera i Ekerö, istället för i förorten. Hon är undantaget, som bekräftar regeln och hon säger att hon längtar tillbaka till förorten. Det gör inte jag.

Hon bodde bland sitt eget folk i Rinkeby. Hon minns hur härligt det var när det kryllade av barn på gårdarna. Jo det gjorde det i Björkhagen också. Det var inte alltid roligt.


Skatterabatter i vissa områden fungerar detta? Gör inte det segregationen mer uppenbar? Och effekten lär försvinna när de tas bort igen. Att ändra ett samhälle tar lång tid. För Björkhagen tog det omkring femtio år. Och då var det infödda svenskar, som skulle anpassas.måndag 23 april 2012

Rättegång om trissvinst

UPPDATERAT
I dag får ni ta del av om igen vad jag skrev förra året i december om Marie-Louise Andersson och hennes dotter Terecia Andersson. Dessa båda, som inte kunde komma överens om en trissvinst. De möts i dag i rätten. I Blekinge.

Här är en mor och dotter, som har gjort som man brukar. De delade således.

10:49
Domaren överlägger nu med de båda parterna och försöker få dem att göra upp i godo.
11:41
Rätten tar paus till efter lunch och allt återupptas till klockan 13. Då kan man väl hoppas att advokaterna har en lösning, så denna mor och dotter slipper engagera hela Sverige i sin tvist. De jobbar på det.
13:17
Och de har nu två veckor på sig att jobba klart en överenskommelse. Jag hoppas verkligen de gör det. Förhandlingarna är således uppskjutna två veckor. Resten borde vara upp till advokaterna, att skriva ett ordentligt avtal mellan de båda, något som tydligen skulle ha behövts från början. Tjugofem år får de båda åtnjuta 10 000 kronor i vilket fall. Det är tills mamma gott och väl är pensionär och dottern nästan blir det också.
24.4.2012
Mamman nöjer sig nu med 350 000 kronor, som hon får av dottern. Marie-Louise Andersson har begripit att hon inte har råd att slåss om pengarna eftersom förloraren får betala rättegången. Således har hon insett att hon inte har en chans mot sin dotter. Så slipper vi se dem mer i domstol. Dottern Terecia Andersson lär ändå ha kunnat skaffa motorcykel plus körkort och ha byggt klart sitt hus.

söndag 22 april 2012

Brigitte Bardot röstar högerextremt

UPPDATERAT
Filmstjärnan tänker rösta på Marine Le Pen i valet Frankrike till president. Egentligen gillar hon bara djur och natur och ställer upp på partier, som bryr sig om sådant. Men den här kvinnan Marine Le Pen tycker hon är beundransvärd och hoppas att franska män och kvinnor överraskar världen.

De andra två kandidaterna  Sarkozy och Hollande tycker hon är clowner, fast hon röstade på den förre år 2007.

Den ryske presidenten Putin gillar hon också. Han är helt enkelt perfekt och har gjort så mycket för de mänskliga rättigheterna. Ibland tror jag att blondiner är mer korkade än andra. Brigitte Bardot har nog haft den hårfärgen för länge. Hon är ju ändå 77 år.

Djurrättsaktivist som hon är så kunde hon nog tänka sig ett mörkgrönt parti, som sätter miljön före människorna. Men hitintills har hon inte hittat något sådant i Frankrike. Det kanske hon ska vara glad för. De brukar gå lite långt i sina ibland kriminella ansträngningar att hejda människans och företagens utveckling.

Det är i dag den första valomgången äger rum i Frankrike. Socialisten Francois Hollande är favorit till posten. Klockan 20 i kväll ska det vara klart.
23.4.2012
Så klart favoriten vann! Marine Le Pen kom trea. Och hur ska det gå i den andra valomgången? Kommer alla som ville ha något mer till höger att rösta på Sarkozy då? Enligt opinionsundersökningarna är Sarkozy så omåttligt impopulär att Hollande ändå kommer att vinna. Denna sista omgång äger rum den 6 maj.

Kommuner kan tvingas ta emot asylbarn

Det vill migrationsminister Tobias Billström eftersom motståndet i kommunerna är stort. Förra året kom 2 657 ensamkommande flyktingbarn till Sverige och siffrorna stiger hela tiden.

Ensamkommande flyktingbarn har precis samma rättigheter som svenska barn. Det är detta kommuner ser framför sig när de inte vill ta emot dem, även om de får statligt stöd till att börja med, så att den mottagande kommunen då kan gå med vinst.

Men när flyktingen får uppehållstillstånd så får den barnbidrag precis som alla andra barn. Ett flyktingbarn kostar ungefär 700 000 per år beroende på avtal och kommun. Migrationsverket står för kostnaden. Men kommunen får ta kostnaden när barnet har fått uppehållstillstånd.

Kostnaden för barnen är ungefär dubbelt så hög som kostnaden för en äldre person med vårdbehov på ett äldreboende. De flesta asylbarnen var under 2011 pojkar från Afghanistan. Sverige tar emot flest ensamkommande barn av länderna i EU.

Tvåhundratrettiofem kommuner tar emot asylbarn, men det räcker inte. Det finns tvåhundranittio kommuner i Sverige.

lördag 21 april 2012

Röda korset går dåligt

Och det är väl inte mer än rättvist. Eller är det inte? Johan af Donner måste väl straffa också organisationen, förutom att han har skott sig själv, precis som Bengt Westerberg.

Det är kvinnorna, tanterna, som har burit upp denna organisation med en prinsessa i täten. Röda korset har till uppgift att lindra lidandet i världen och det gör de, så fort det inträffar katastrofer. Men sådana här gamla sammanslutningar lider också av de problem, som drabbar äldre organisationer.

Vissa saker sitter i väggarna, som inställningen att ledningen alltid är oförvitlig. Det gick inte att ifrågasätta. Men tyvärr så var det nu inte så.

Majblommor farliga att sälja

De små killar och tjejer, som står och säljer dem riskerar att råka ut för rån eller att bli av med andra ägodelar. Vad är det för idioter, som tycker det är kul att råna dem? I Malmö åkte dom fast, men nu har det också inträffat på Tjörn att ett par små killar blev knivhotade.

Det behövs tydligen att föräldrarna vakar över sina telningar när de står och säljer majblommor. Trist! Majblommor har sålts av barn för att hjälpa barn ända sedan 1907. Det är lite sorgligt att det fortfarande behövs.

Borde inte föräldrar och samhälle kunna ta hand om barnen ändå kan man undra. Utan att de ska behöva sälja majblommor? Eller ingår detta i våren? År 1907 var Sverige ett totalt annorlunda samhälle mot i dag.

Etthundratusen barn deltar i försäljningen under två veckor och sedan kan man söka bidrag om man är fattig. Det känns lite gammalmodigt, men Majblomman säger att det är den enda organisation som delar ut direkt till barnen.  Åttio procent går tillbaka till barnen.

Omsättningen förra året var 52,5 miljoner kronor. I år siktar organisationen på att få in 58 miljoner kronor. Lönande barnarbete. Minst sagt.

Extremister kostar

Det konstaterar en ny utredning, vars syfte verkar vara att få människor att ingå i konsensussamhället och skapa sig ett liv, i Svenssonstil. Extremister och kriminella kostar mest naturligtvis.

Detta är inte något nytt, men det gäller att få kommuner att satsa på sådana hus som Fryshuset i Stockholm, för att få in snedvridna personligheter i samhället igen.

Det är två nationalekonomer, som undersökt kostnaden för dessa människor: de kostar i snitt en miljon per år för samhället. Det är bara högerextremism som undersöks. Vänsterextremism kostar kanske ingenting?

Det allra bästa samhället borde vara ett där det inte finns demokrati eller valfrihet om man bara räknar pengar. Så Nordkorea borde vara det bästa samhället, men det tycker ju inte vi människor för det mesta.

Inte heller vill vi ha det som de militanta muslimerna predikar: ett samhälle där religionen bestämmer vad vi ska göra och tycka. Ett sådant samhälle som Iran.

När det gäller tex Breivik, så är det uppenbart för den, som inte är indragen i hans märkliga världsbild, att han helt omedvetet har hatat sin mammas och pappas socialdemokratiska övertygelser så mycket, att han därför har velat förstöra den regeringen, plus de ungdomar, som hyste samma åsikter.

I Sverige lever vi numera i ett mångkulturellt samhälle. Om man vill ändra på det så att alla blir laglydiga kostar det inte så mycket enligt den här undersökningen. Det låter ju bra, men lite naivt.

Anders Behring Breivik hade dessutom en bra barndom. Det säger han också nu i rätten. Han led ingen nöd och hade inga sociala problem, vilket är vad denna nationalekonomiska utredning utgår ifrån.

I går såg jag Brad Pitt på TV. Han berättade om sitt liv. När han var liten grabb, sju år, fick han sitt första skjutvapen. Familjen tillhörde en konservativ kristen kyrka. Det gjorde inte att han blev massmördare.

fredag 20 april 2012

Sofia Arkelsten avgår

UPPDATERAT
Hon slutar som partisekreterare hos moderaterna. Varför? Ingen vet. Men vi lär få veta mer om trekvart, när en ny partisekreterare presenteras av partiet. Uppföljning kommer...
10:25
Kent Persson blir ny partisekreterare. Han är lika blek som Sofia Arkelsten för mig, med snömos som presentation.  Inte lätt att vara moderat.
10:37
Statsminister Fredrik Reinfeldt: socialdemokraterna... tempoökning... bla bla bla... Sverige behöver... bla bla bla... dominans... starkt opinionsstöd... bla bla bla... socialdemokraterna... färre jobb... bla bla bla... samarbete
Mer snömos från nye partisekreteraren. Öka tempo... bla bla bla... klara av.... jobben... bla bla bla utanförskap.... leva på sin lön... bla bla bla...underläge...
10:42
En trygg grå man fick efterträda den tidigare inte så lyckade kvinnan. Nu behövs krafttag fram till valet och valkampen börjar nu, sade han. Det hela beror på förskräckelsen över de rasande siffrorna gentemot socialdemokraterna och statsministern pratade inte om sin egen politik utan om sossarnas.
10:53
Samarbete behövs för att stävja avarterna inom politiken. Det låg under ytan. Statsministern är livrädd för sd, att de ska få ännu större inflytande på politiken. Socialdemokraterna har som bekant aldrig varit lika rädda för v eller andra partier. Det var länge sedan det gick någon rågång mellan dessa. Men alliansen har den enda politiken, enligt statsministern, och med en partisekreterare, som ser ut och låter som en sosse, kanske det kan gå bättre. Sofia Arkelsten såg alltför mycket ut  och verkade vara överklass och snobbig stockholmare. Nu blir det någon som kommer från Örebro och som pratar med folket varje dag.
12:17
Sofia Arkelsten vill inte låta sig intervjuas, men hon behöver förändring säger hon. Hon har fått sparken menar hon väl. Det har länge funnits ett missnöje med henne hos moderaterna. Enligt statsministern ska hon jobba med andra politiska uppgifter. Hon ersätts omedelbart och kallelsen till presskonferensen gick ut en timme innan, så att medierna inte skulle hinna fråga och spekulera så mycket.

torsdag 19 april 2012

Att skriva en bok

Det är en livsomvälvande upplevelse om man vågar att överskrida de gränser, som oftast finns inom oss människor och som säger att alla ska göra som Svenssons gör och hålla sig på mattan. Att man inte ska tro att man är någonting, helt enkelt följa Jantelagen.

Men för den som vågar göra det väntar en lycka, som är svåruppnåelig på annat sätt. Jag jobbar just nu med min tredje bok. Om några månader kommer den ut. Det är en särskild utvaldhet att ha det så och det är lite svårbeskrivligt.

Den här boken ligger mig mycket varmt om hjärtat eftersom den handlar om det liv, som så många av oss levde bara för hundra år sedan i Sverige: vi var egendomslösa torpare. Sverige brukar beskrivas som att vi var självägande bönder, men det stämmer inte.

Många i befolkningen har varit egendomslösa. Och när jag började prata torp på en tillställning jag var på, så märkte jag att det slog an strängar hos de andra. De visste vad jag pratade om. De hade själva haft släktingar som hade levat så.

Min bok I Ormbärarens tid kommer ut i augusti i år och vi kommer att ses på bokmässan i september i Göteborg.

Magnus Lundberg ska omhäktas

Åklagaren har begärt att den för grov mordbrand misstänkte Magnus Lundberg (sambo med Åsa Wihlbeck) ska omhäktas. Han motsätter sig häktning efter att ha suttit häktad i sex veckor. Han är misstänkt för att ha eldat upp Harry Scheins villa.

Det blir således förhandling om detta. Kanske redan i dag. Här har jag tidigare skrivit om detta. Och här.
15:39
Han är nu omhäktad till den 3 maj och till dess ska alla provsvar vara klara så att åtal kan väckas.

Magnus Lundberg omhäktades den 4 maj sedan åklagaren sagt att hon avsåg att väcka åtal. Detta ska vara klart senast den 16 maj.
17 maj 2012
Nä det var inte klart i går heller, utan åtalet är skjutet framåt en vecka. Hoppas det är klart då. Den 23 maj är nästa datum.
22 maj 2012
Åtalet dröjer en vecka till. Den 30 maj ska det dock vara klart.

onsdag 18 april 2012

Det var Marina Johansson som hittades

Det konstaterar polisen i Västra Götaland. Äntligen är således den mördade kvinnan funnen tack vare Missing People. Hon låg gömd under en gran inslagen i plast.

Hennes identitet har kunnat fastställas med hjälp av tandkort. Nu kan familjen äntligen få sin begravning efter nästan två år. Och förhoppningsvis så beviljar högsta domstolen resning i målet om åklagaren kan presentera fler bevis. Här har jag tidigare skrivit om detta.

TV-licensen försvinner 2014

Det ska föreslås nu och utarbetas för att vara klart till 2014. Vår statliga medier ska istället betalas över skattsedeln. Det vore en välsignelse.

Måste vara ett hemskt jobb att sitta och jaga licensbetalare över hela landet. De har jagat min sambo genom att ringa mig, som är en ordentlig licensbetalare. Jag menar är man sambo så har väl han också rätt att se på min TV.

Det kommer att försvinna jobb i Kiruna, men gruvan går ju för fullt, bara att nyanställa de som jobbar på Radiotjänst.

TV och radio skyller alltid på att de inte måste ta hänsyn till om ett program är lönsamt, men de härmar ju reklamkanalerna allt vad de orkar redan nu. Skatt som betalning kommer inte att göra någon skillnad. Det är bara bluff.

TV-avgiften i framtiden ska betalas på samma sätt som begravningsavgiften, dvs av alla som är folkbokförda i Sverige. Så blir det äntligen rättvisa.

Carl-Eric Cedvander kommer aldrig att höras

UPPDATERAT
Det är helt enkelt inte möjligt att få höra hans version av vad som hände när han blev överfallen av ett gäng tonåringar mitt på blanka söndagseftermiddagen den 18 mars. Han ligger fortfarande svårt skallskadad på sjukhus, även om han kan andas själv numera.

De sju pojkarna är spridda över landet på olika ungdomshem och de kommer att förhöras på olika platser, vilket polisen tycker är ett logistikproblem, för då tar det ju tid för förhörarna att flytta sig mellan dessa platser och pojkarna hinner prata ihop sig.

Ja, ja de har ju naturligtvis alla möjligheter och rättigheter till att göra detta. Telefoner måste de ju få ha. Varför skulle de inte ha det? Och de kan ju komma ut när som helst egentligen, för socialtjänsten kan ju tycka att de ska släppas fria.

Och då blir det antagligen innan rättegången, som av logistikskäl inte kan komma igång tidigare än efter sommaren. Jaså varför det då? Skulle det inte vara möjligt att prioritera detta fall? Nä det tar sin lilla tid att göra allt i det här landet och fallet är ju stort med så många inblandade gärningsmän och med vittnen och allt. Polisen har sina begränsningar.

Så handfallet hela samhället står. Men Hjällboskolan förbereder för pojkarna att komma tillbaka. Och hur de ska tas emot, när de väl gör det. Gänget har sitt ursprung i olika länder, Turkiet, Irak och Syrien.

Och de kan inte få mer än fyra års behandling i ungdomsvård i vilket fall, så är lagen, den som mamman till mördade 15-åringen i Malmö Ardiwan Samir tycker är så upprörande. För de får ju mat och utbildning då, blir omhändertagna helt enkelt. Men kanske är det vad som behövs? Hennes egen son var ju omhändertagen genom att han gick på ett skoldaghem. Han hade varit i delo med rättvisan, fast familjen inte vill låtsas om det.

Men i Hjällboskolan är eleverna kluvna, en del tycker att gänget har fått för lite hjälp från samhället medan andra menar att man måste reagera hårt mot våld. I vårt land är det dock föräldrarnas ansvar att ta hand om sina barn. Hoppas myndigheterna har fått kontakt nu med alla vårdnadshavare.
27.5.2012
Han har vaknat ur koman, men kan inte prata.
19.7.2012
Den tidigare huvudmisstänkte är bortrest, men Carl-Eric Cedvander kan prata nu. Han är ute från sjukhuset och på bättringsvägen. Dock har han minnesluckor och är blind på ett öga. Inget åtal har ännu väckts.
Målet finns hos Göteborgs tingsrätt B 2822-12
27.7.2012
I dag väcktes åtal mot två av pojkarna för grov misshandel. De är 15 och 16 år gamla.

tisdag 17 april 2012

Breivik är galen

För en vanlig människa framstår det helt uppenbart att så är fallet. Kanske inte i klinisk mening, men att se sig själv och Peter Mangs som nationalister som tar ansvar och att de båda är "perfekta riddare" är så sjukt det kan bli.

Anders Behring Breivik har nyss avslutat sitt tal, som tog längre tid än det var sagt att det fick göra, men rätten tillät detta trots allt. Han sade inte något märkvärdigt annat än att det ska flyta blod på gatorna och att islam ska ta över.

Det är ungefär detsamma som också fanatiska muslimer säger i England och annorstädes. Så det är samma missuppfattning om vart vi är på väg.

Det Anders Behring Breivik har gjort anser han gjordes i nödvärn. Och därför ska han inte straffas. Han har således förkastat allt det som gör att han nu står inför rätta. Hela den uppbyggnad av vårt samhälle, som har pågått sedan åtminstone 1100-talet.

Där befinner han sig fortfarande och ska slåss som en korsfarare mot muslimer. Som jag tidigare har skrivit: det hade varit okej ifall han hade hållt sig till sitt manifest och gett ut det som en skrift. Det som han tänkte göra från början. Men i och med att han började mörda så blev han en terrorist. En människa som sänker sig till den nivå den anklagar andra för att befinna sig på, blir som dessa människor.

En mördare är en mördare är en mördare. Svårare än så är det inte.

Att stycka en negress

UPPDATERAT
Som konstnär kan man göra vad som helst i Sverige, även en tårta i form av en liggande negress, som sedan styckas av den församlade kultureliten med kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth i spetsen.

Vi andra får inte se ordet neger om bakverk eller som ord i kvarter. Det har DO sett till, men som sagt det är fritt fram för det frälse som ingår i kultureliten. Konstnärer har total frihet att skapa.

Här är inbjudan till tillställningen som ägde rum på Moderna museet häromdagen. Konstnärerna som gjorde de fantasifulla tårtorna var: Marianne Lindberg de Geer, Makode AJ Linde, Peter Johansson, Lisa Jonasson och konstnärer från Galleri Syster i Luleå.


Kvinnokroppen hade gjorts av Makode AJ Linde och det var ju alldeles okej för han är själv svart.  Dock kan han bli kränkt och det blev han nyligen på Berns. Polisanmälan direkt. Lagarna är olika för olika människor. Naturligtvis.

Det säger sig självt att svarta manliga konstnärer kan inte häda en svart kvinnokropp. Och inte bli anmälda till DO heller för hets mot folkgrupp. Kulturministern matade den stackars negressen. Det framgår ifall ni går in på länken ovan (tårta i form av en liggande negress) till konstnärens egen facebooksida. Anything goes!
16:52
Moderna museet blir JO-anmält. Det är vad som går att göra förutom att afrosvenskar har krävt kulturministerns avgång. DN spekulerar i om hon har lockats i en fälla, men så mycket omdöme kan man väl ha själv att man begriper att inte stå där och skratta och mata huvudet.

Kulturministern själv säger att hon blev överraskad om inte lurad. Hon kom in med kniv och skulle skära i en tårta. Så godtrogen så man fattar inte. Det fanns ju fem tårtor. Kunde hon inte ha kollat i förväg? Själv skulle jag ha släppt kniven och gått därifrån. Hon behövde ju inte stå kvar och mata tårtan. Är hon fullkomligt knäpp!
17:04
Ja och nu är Moderna museet bombhotat. Det blir nog krig på riktigt. Varifrån kommer då hotet? En man lär ha ringt in det och pratat engelska och sagt att museet är rasistiskt. Och konstnären själv känner sig missförstådd. Det skulle ha uppfattats rätt om man hade följt hans tidigare verk. Jaha. Hur kan man uppfatta en tårta som skriker när man skär i dess underliv? Och varför en kvinna? Varför inte ett litet barn. Pojkar blir utsatta för operation av penis. Det vore väl extra kul med ett skrikande barn?
18.4.2012
Bombhotet var förstås falskt. Moderna museet svär sig här i ett pressmeddelande fria från ansvar för vad KRO och tårttillverkaren har ställt till. Och DN skriver om vilken världsnyhet detta är, stackars Sverige.
Klockan 17 i dag ska kulturministern träffa Afrosvenskarnas riksförbund. Mötet gjorde inte afrosvenskarna mindre arga utan de kräver fortfarande kulturministerns avgång. Jag tycker hon tillsammans med kultureliten har gjort bort sig för tid och evighet.
19.4.2012
Marianne Lindberg de Geer, som själv fotograferade när kulturministern skar i kvinnokroppen, tycker att det är så orättvist alltihop. Kulturministern hann inte tänka efter. Jaså? Borde hon inte ha tagit sig tid till det. Det var ju ingen tårtspade hon fick i handen, utan en kniv. Varför inte redan då ifrågasätta vad som pågick? Innan hon hade sett tårtan? Konst har en koppling till verkligheten, så det konstnären har gjort faller naturligtvis tillbaka på honom. I USA får man inte visa bröstvårtor, så det gjorde inte heller den här tårtan. För då hade den blivit censurerad i press och TV.

Mariam Osman Sherifay ordförande i Centrum mot rasism, undrar var alla feminister är. Det är lite aningslöst. Vet hon inte att svarta män och män från Afghanistan och andra muslimska länder alltid är undantagna i den kampen. Det är bara vita män det handlar om. De har makten och ska slås ned till varje pris. Centrum mot rasism är Mona Sahlins skapelse och har statligt stöd.
Och här uppmanas statsminister Fredrik Reinfeldt att ta avstånd från denna manifestation av ENAR.

måndag 16 april 2012

Ardiwan Samirs mördare anhållna

UPPDATERAT
I dag greps de tre ungdomar, som antas ha skjutit Ardiwan Samir den 1 januari i år, strax efter midnatt. De är över femton år men inte myndiga. Deras namn är sekretessbelagda.

Det var när denne 15-åring sköts, som det till slut togs på allvar allt våld, som pågick i Malmö. Även om denne 15-åring inte heller var helt fri från inblandning i brott, men för det kan inte rättslöshet råda. 

Då äntligen sattes det in massiva polisinsatser och de har nu gett resultat. De tre är skäligen misstänkta, en lägre grad än sannolika skäl. Det betyder förmodligen att vittnen har sett dessa tre på platsen för brottet.

Motivet handlar antingen om ekonomi, respekt eller heder, tror polisen. Ardiwan Samir har själv utretts för misshandel och laga hot. Men var inte straffmyndig då. Han kom hit på 2000-talet från Irak.
7:48 17.4.2012
Mordet är kulturellt säger spaningsledaren Bertil Isberg-Jönsson. Mördaren har på egen hand utsett sig till domare och bödel för ett brott mot egna regler.
Och mamma och moster till den mördade tycker att fyra års ungdomsvård är alldeles för lite. De orkar inte jobba eller gå ut. Och kusinen säger att mördaren får mat, kläder och utbildning under tiden. Det vet de. Men när Ardiwan Samir klarade sig genom att inte vara straffmyndig, så tyckte de kanske att det var rättvist. I deras ögon har han aldrig gjort något. Inte ens varit i slagmål eller haft problem.
19:36 19.4.2012
Alla de anhållna ungdomarna är släppta. Målet höll inte. Det räcker inte med att vittnen har sett dem på platsen. Finns det inte andra bevis så håller inte detta i domstol. Ingen vet namnen på dem. Mamman till den mördade 15-åringen var på plats.

Sänk skatten för pensionärer!

Det är ynkligt att de i dagens Sverige ska betala mer än de som arbetar. Varför då? Varför är det straffskatt för de som har byggt upp det här landet? Det är skamligt.

Och nu lovar finansminister Anders Borg att han ska tänka på det. Ifall att statens finanser så tillåter det. Karln är inte riktigt klok. Nu får det vara nog!

Bland världens högsta skatter och Europas sämsta pensioner. Det är för bedrövligt. 40-talisternas föräldrar har många gånger fått bättre pensioner än deras barn. 

För 40-talisterna har fått betala både till föräldrarna plus att de har fått betala mycket mer för sina barn på dagis än nästa generation. Sverige är ett sjunknade skepp, som inte kan ta hand om sina äldre.

Ständigt denne Breivik

UPPDATERAT
Jaha nu rapporterar alla tidningar om det obligatoriska. Nu ska vi få veta hur monstret uttrycker sig, hur det går, hur det ler, hur det tänker.

Vi vet redan från andra världskriget och framåt  genom alla dåd, kommunistiska som nazistiska  eller bara mordiska utan tankeverksamhet, vet vi att de som gör onda handlingar behöver inte vara otrevliga mot sin familj, inte genomgående monster.

Och Anders Behring Breiviks mamma anade ingenting. Hon lagade spaghetti med köttfärssås åt sin älskade son och väntade och väntade på att han skulle komma hem på kvällen. Det gjorde han inte istället kom polisen.

Denne mor är fullkomligt omedveten om vad hennes son är kapabel till. Hur kan en mor vara det? Hennes son beskrivs som helt kapabel att skilja känsla och förnuft åt. Detta som vanligen belönas i vårt samhälle. Vi ska inte vara så blödiga och känslomässiga utan använda vårt intellekt. Så uppfostras vi.

Och detta skiljande mellan delar av oss själva gör att det kan skapas monster, som vet hur de ska uppföra sig i andra människors sällskap.

Helt klart är det en far, som har saknats hos detta monster.  Och han har inte kunnat införliva känslan med intellektet. Empati har saknats inte bara för omgivningen utan för honom själv.

Det sorgliga är att vårt samhälle frambringar sådana monster, som i det här fallet var uppfostrade av socialdemokrater och hade till synes en ordentlig uppväxt i ett fint område med alla de moderna uppfostringsmetoder, som vårt västerländska samhälle tillhandahåller.

Vi vet att monstret är skyldigt. Vad ska vi få veta mer under rättegången?
9:19
För er som har TV4 News så går rättegången att följa. Just nu läses det upp hur mycket skador detta monster har orsakat de olika människorna. I detalj.
10:27
Som motvikt vill jag citera det C G Jung skrev i slutet av sin levnad i sin självbiografi Mitt liv:
"Man står perplex, fördummad och rådlös inför sådana fenomen som nationalsocialism och bolsjevism, emedan man inte vet något om människan eller har blott en ensidig eller vanställd bild av henne. Vi står ansikte mot ansikte med den fruktansvärda frågan om det onda, och man förstår inte ens frågan och känner långt mindre svaret. Och även om man kände det, så förstår man inte ´hur allt detta kunde hända här´.
I genial naivitet förklarar en statsman att han icke hade någon fantasi, när det gällde det onda. Alldeles riktigt: man har ingen föreställning, men den har oss. Somliga vill inte veta det, och andra är identiska därmed. Det är det nuvarande psykologiska världsläget: somliga menar sig ännu vara kristna och tror sig kunna trampa det så kallade onda under sina fötter; de andra däremot är förfallna åt det och ser inte längre det goda. Det onda har i dag blivit till en synlig stormakt: ena hälften av mänskligheten stöder sig på en av mänskliga spetsfundigheter utkläckt doktrin; den andra hälften är sjuk av bristen på en myt som är situationen vuxen.
/.../ Vårt psyke är konstruerat i överensstämmelse med världsstrukturen, och vad som sker i stort tilldrar sig också miniatyrmässigt på själens mest subjektiva plan."

C G Jung menade då i början av 60-talet att vi inte såg hur vi gjorde när vi inte kunde se skapelsen som en helhet. Vi har i århundraden levt med föreställningen om godhet och ondska, utan att kunna se att detta ingår i oss alla. Och att vi kan gå vidare och skapa en helhet av oss själva, innehållande allt. Det brottslingar gör är att se sig själva som goda och resten av världen som ond. Medvetet eller omedvetet. Och detta ger dem rätt att stjäla och döda. Så uppstår då den kamp som en sådan människa som Breivik har råkat in i, utan att begripa att han skapar en värld, som är alltigenom ond. Därför att han har upphöjt sitt eget ego till gud.
13:43
Ja så rasade fasaden då när han såg sin egen propagandafilm. Då kom tårarna för att han har blivit tvungen att kliva ur sin fantasivärld, som jag skrev om redan här. Han hade fastnat där i arketypernas värld och det är först nu han har haft förmåga att inse att resten av världen är inte med honom. Den galenskapen riskerar alla människor som stänger in sig själv i -ismer och propaganda. Önskedrömmen hade ju varit att fler hade funnits i hans nätverk. Han gråter över att hans värld inte finns, utan att detta är hans egen inbillade värld. Dock kan han ju fortfarande hålla fast vid att den kommer att komma. Så brukar den här sortens människor resonera.

söndag 15 april 2012

Marina Johansson och Missing People

Intressant att det behövs en särskild frivillig organisation för att kanske lösa mordfallet med Marina Johansson. I går fann denna skallgångskedja av frivilliga benrester, en madrass och tygrester i ett paket under en gran.

Polisen har inte kunnat göra det, utan det behövdes något hundratal med frivilliga, som gjorde det. Det visar hur mycket vi behöver varandra.

Marina Johansson blev uppenbarligen mördad i sin lägenhet, där mycket blod och ett kulhål i väggen hittades. I USA skulle man ha kunnat säga att hon blev mördad ifall blodmängden var så stor att hon inte skulle ha kunnat leva utan den.

Här har åklagaren inte lyckats bevisa att hon blev mördad eller att det var hennes tidigare sambo, som gjorde det. Både tingsrätten och hovrätten har frikänt. För att högsta domstolen ska ta upp målet behövs mer bevisning. Förhoppningsvis finns det nu. Tack vare organisationen Missing People.

lördag 14 april 2012

En decimeter snö

UPPDATERAT
Och det snöar fortfarande. Buskar och träd är nedtyngda av den blöta snön. Det ser ut som ett riktigt julaftonskort ute.

I torsdags satte vi på sommardäcken. Borde nog inte ha gjort det, men i morgon är sista dagen man får ha vinterdäck. Kanske vore det bättre att flytta fram dagen för sommardäck till 1 maj?

Vi bor fortfarande i Sverige, men tror så mycket på vetenskapsmän/kvinnor att vi alltid hoppas på åtminstone subtropiskt klimat. Det har vi inte. Jag vet eftersom jag för 45 år sedan i dag födde en pojke. Det var snö då också i Stockholm.
9:51
Dock har vi fortfarande ström. Ta i trä! Tack och lov har vi ved fortfarande.
13:28
Har slutat snöa, men det är fortfarande kring noll ute. Meteorologerna får väl ta på sig skulden för att de inte visste. Skulle behövts en klass 1-varning. Åtminstone.

fredag 13 april 2012

Pojkarna inte omhäktade

De båda pojkar 15 och 16 år gamla, som har suttit häktade, för att de slog ned Carl-Eric Cedvander på Kortedala Torg den 18 mars, omhäktades inte på fredagen.

De är dock fortfarande misstänkta för den synnerligen grova misshandeln. Det är svårt att hålla så unga häktade under lång tid. De har varit häktade i två veckor. De tas nu om hand på ungdomshem.

En av tonåringarna har en pappa dömd för grovt narkotikabrott. Ja det är en trist miljö att växa upp i detta Hjällbo med längor av hus, som stänger inne de som bor där.

Deras kompisar är redan omhändertagna utanför häktet. De är på ungdomshem. Där ska de rehabiliteras. Går det? Jag har ingen aning. Det hänger främst ihop med vad de har fått med sig från sin barndom. Det verkar inte vara så mycket. Det märkliga är också att när det gäller ett par av pojkarna har samhället inte fått någon kontakt med deras vårdnadshavare.

Var är de? Har de flyttat från landet och lämnat sina barn här? Eller skyr de polisen så mycket och resten av det svenska samhället, att de har flytt nu och inte tänker höra av sig? Det är något totalt annorlunda med den här situationen. Något som går så långt utanför ramarna, att det inte kunde hålla längre.

Det var tvunget att spricka någonstans i fogarna och det blev Carl-Eric Cedvander, som fick ta smällarna för det.

Det svenska samhället har inga recept för detta. Det märktes när Newsmill ville att någon skulle skriva och berätta vad det gick att göra åt det. Ingen skrev. Inte heller jag. Det finns inga enkla recept på något som har pågått länge, långt innan de här pojkarna föddes.

Men de har tagit det hela till en ny bottennivå. Till ett hål nere i helvetet, där det är okej att slå ned en äldre sjukpensionär och skryta om det. Han var en av de människor, som har gjort det möjligt för sådana ungdomar och deras föräldrar att få vistas i Sverige. En av de som har bidragit till deras försörjning.

Vi får väl försöka se det som att en del ljus kan komma in genom de sprickor i fogarna i vårt samhälle, som nu har uppenbarat sig extra tydligt. Sa jag att min bror är lärare i Hjällboskolan där dessa tonåringar gick? Han får sluta nästa år. Då blir han pensionär. Det är honom väl unt.

Titta på det här!

För att göra reklam sattes en stor synlig knapp upp på ett lugnt torg. "Push to add drama", stod det på en skylt ovanför och när någon tryckte på den, så spelades en hel föreställning upp om vårt våldsamma samhälle.

Bilderna som finns av publiken runt omkring är förskräckta, men en ung kvinna står och skrattar mest. För det är ju en parodi på allt som vi läser om i medier, som vi dagligen matas med i TV. Kanske friskt att kunna skratta åt det?

Detta var reklam för en ny TV-kanal i Belgien, där alldeles nyligen en bussförare slogs ihjäl på gatan. Så att hela Bryssels kollektiva trafik gick ut i strejk.

Jag tycker nog att livet är så där, utan att man behöver göra en reklamfilm av det. Eller vad tycker ni? Är det roande att se det sammanpressat i levande livet, som en happening?

Själv var jag tvungen att se den några gånger för att uppfatta allt som händer. Tjejen på motorcykeln, som har minimalt med kläder på sig såg jag inte ens de första gångerna.

Att tro på onda barn

UPPDATERAT
Hur kan man projicera sin och omvärldens ondska på barn? Och dessutom sitt eget barn? Det borde väl vara det sista man gjorde? Barn som är så oerhört oskyldiga. Men nu har det upptäckts ett nytt fall av denna tro i Borås.

En flicka var utsatt för ren tortyr. Föräldrarna var så omedvetna att de begärde en resa till Kongo för att driva ut andarna ur henne. Av socialen. Det skulle skattebetalarna stå för. Uppenbarligen var de vana att få allt annat de bad om.

Dock fick de det inte denna gång utan flickan omhändertogs i fosterfamilj, men det dröjde ett par år innan hon vågade berätta vad hon hade varit utsatt för, fast hon hade blivit så misshandlad att hon hade förts till sjukhus.

Hur kan man förena sådana världar? Är det ens möjligt när övertygelsen hänger ihop med en religiös tro? Detta som är så svårbegripligt att det kan ta över människors hela värld.

Här har jag tidigare skrivit om denna företeelse. På måndag faller domen i det fallet mot pappan och styvmamman plus två pastorer en från Malmö och en från Borås. Och här skrev jag om den rättegången där det också handlade om en flicka.
2012.04.17
De fyra frikändes. Det gick inte att styrka tillräckligt med stödjande bevis för att få en fällande dom.
2013.05.14
Men tre av dem fälldes istället i hovrätten. Har jag skrivit om här.

torsdag 12 april 2012

Att fira 90 år

Det ska vi göra nu i helgen. Vi har två 45-åringar i närmaste släkten: min äldste son och min lillasyster. Hon är äldst, hela tolv dagar äldre än min son. Det skedde en katastrof när hon var ett år, vår mamma dog och vi blev tvungna att lämna bort henne.

Hon hamnade i fosterhem och vi förlorade kontakten med henne. Men hon kom ihåg, hade för sig, att hon hade haft en tvilling. Min son och hon växte upp tillsammans det första året av deras liv. Vi bodde tillsammans.

Men vi blev tvungna att lämna bort henne och jag återupptog inte kontakten förrän hon var arton år och kunde bestämma själv. Men då fick hon veta att hon hade syskon, halvsyskon.

Nu ska vi fira att de båda fyller 90 år tillsammans. Vi blir ett 20-tal släkt och vänner som samlas hemma hos min lillasyster. Det blir bra. Släkten är värst och bäst. Det är den vi behöver. Det är där vi har våra djupaste rötter.

Kvinnor och barn först

Det är en inte särskilt trovärdig berättelse, som Uppsala universitet presenterar om hur män slår sig fram för att rädda sig och hoppar i livbåtarna.

Estonia är med som exempel, men det haltar eftersom det var en så svår olycka. Naturligtvis är kvinnor och barn mer utsatta i fysiskt svåra situationer helt enkelt eftersom de är svagare rent kroppsligt. Detta förhållande gör inte att män blir onda och klarar fysiska påfrestningar tack vare detta faktum.

Jag känner till Estonia eftersom det var barn i min närhet, som miste sina föräldrar i den olyckan. Och det som hände dem var helt enkelt inte beroende av vad andra människor gjorde, utan av det naturen åstadkom.

Vi vill så gärna tro att vi klarar av att stå emot det som händer i katastrofer på jorden, men en bild som bet sig fast från gårdagens stora jordbävningar utanför Aceh är en muslimsk kvinna, som panikslagen och stel väntar på vad som ska hända.

Gud är tydligen inte till någon hjälp i den situationen eller också är det Gud själv, som åstadkommer jordbävningarna? Eller är det kanske vår kära moder jord, som gör uppror mot att människorna misshandlar henne?

Nej rent logiskt håller inga av dessa argument. Känslomässigt kan däremot människor tro att Gud Fader själv ska komma och ingripa på deras sida. Eller att moder jord sparar just dem. Så snällt av jorden att låta jordbävningen vara horisontell i går och inte vertikal. Så undkom människorna en ny tsunami.

För att en sådan olycka som Estonias skulle ha kunnat undvikas borde hela samhället ha varit annorlunda. Den tidslinje, som gjorde att fartyget sjönk påbörjades flera år tidigare, med den allmänna inställningen att här skulle tidtabellen hållas och ett fartyg från Estland var rätt osänkbart. Särskilt med det pampiga namnet.

Människors övermod och tro på tekniken har många gånger gjort att olyckor har inträffat. Det är farligare att åka bil än att flyga, men ändå är så många fler rädda för det senare. Känslor styr inte logik. Och som sagt det är lättare att överleva kallt vatten och uthärda kyla för män, eftersom de helt enkelt är robustare byggda.

onsdag 11 april 2012

Inte nu igen

UPPDATERAT
Det är alldeles för kort tid sedan den förra stora jordbävningen var i Asien utanför Aceh. År 2004 på annandagen så omkom min barndomsväns syster, systerns sambo, systerns svärson och systerns barnbarn. Bara systerdottern kom hem vid liv, utan hela sin familj.

En ofattbar tragedi, som hon naturligtvis aldrig hämtar sig ifrån, fast hon numera har en ny familj och två barn istället för det, som dog i vågorna. Kistorna efter de andra kom en efter en till Arlanda, sist kom den lille.

Jag skrev om det i min första bok Ett Sekel av Tystnad. Det var först i februari, som jag upptäckte att min barndomskompis syster stod på listan över omkomna. De hade åkt dit de närmaste släktingarna för första gången i sitt liv och anlänt på kvällen. Tsunamin kom när de var på stranden nästa morgon.

Då visste jag inte att det fanns några jag kände där. Hoppas att det inte gör det nu. Då var det jullov nu är det påsklov. Måtte ingen befinna sig där som vi känner. Vi orkar nog inte med det. Man blir känsligare som äldre och ett visst mått av katastrofer tål man, men inte mer.

Fyra människor försvann då i Khao Lak. Hennes systerdotter kunde berätta om det mirakel det var att hon kom hem levande.

"Hon låter som vanligt på rösten min barndomskompis fast mycket trött. Inte så underligt. Att hon klarar det, att dom klarar det. Det är obegripligt. Men hon blev glad över att hon fick kort från mig. Jag skickade på impuls ett gammalt kort på hennes lillasyster, från 60-talet. Hon fick det samma dag, som dom var på väg till Uppsala för att ta emot tre kistor. Hon läste brevet på vägen dit för hon råkade ta med sig posten. Hon fick det rätt dag i rätt stund. Jag som var så rädd över att det skulle bli fel, att min impuls skulle vara för häftig och alldeles för påträngande. Men det blev inte så. 
Och hon som hade varit så arg över att dom skulle åka dit. Till Thailand. Hon ville inte att dom skulle åka. Hon ville att dom skulle fira jul hemma. Och det sista hon sa var ungefär att nästa jul får ni vara hemma så att vi får fira jul tillsammans. Ja, sa dom. Och så kommer dom aldrig hem. Inte levande."

sid 362 ur Ett Sekel av Tystnad

13:10 
En fem meter hög våg har slagit in över stranden i Aceh, säger Röda Korset. En ny stor jordbävning på 8.1 har skett ute till havs. Den kan också skapa en tsunami.
15.05
Flera länder har trappat ned varningarna. Det verkar inte bli någon stor tsunami den här gången, bara kring någon meter.

George Zimmerman kommer att fly

UPPDATERAT
Det tror familjen om den man, som sköt ihjäl en obeväpnad svart tonåring Trayvon Martin och nu har lämnats av sina advokater. Han är skör säger familjen och det kommer att knäcka honom om han blir åtalad.

Han hade uppmanats att hålla tyst i fortsättningen av sina advokater och då gick han ut och pratade i TV om vad som hade hänt.

De hade upprättat en hemsida åt honom, men han gjorde en egen för att han inte litade på att det han sa skulle komma fram. Han ville inte ha några mellanhänder. Dessutom startade han en egen insamling till sitt försvar.

Hans advokater fick till slut inte tag på honom. Deras telefonsamtal besvarades inte. Zimmerman hade bara kommunicerat med dem genom mejl och telefon. Inte heller hade de fått något betalt för sina tjänster.

Åklagaren kommer att besluta vad som ska hända inom ett par dagar, 72 timmar, är det sagt. Ingen stor jury ska kallas in, utan åklagaren beslutar själv om åtal.

George Zimmerman har en vit pappa och en mamma, som kommer från Peru. Han hävdade att han sköt Trayvon Martin i självförsvar sedan han hade blivit överfallen av honom, men den video polisen tog visar varken blödande knäckt näsa eller något sår i bakhuvudet.

Hans pappa är en tidigare militär och hans mamma jobbade som domstolsanställd.

2012.4.12
Det står nu klart att George Zimmerman kommer att åtalas. Han åtalas för dråp och sitter i häkte.  Hans nya försvarsadvokat sade att detta fall behöver prövas, för George Zimmerman skulle inte kunna gå säkert på gatan. Åklagaren bestämde sig snabbare än som var sagt. Det var väl bra att han inte bestämde sig för att fly. Han överlämnade sig frivilligt i går kväll till polisen.

tisdag 10 april 2012

Breivik kan straffas med fängelse

Han räknas som psykiskt tillräknelig i den sista undersökningen av honom. Det gör att han kan få fängelse. I sista hand är det domstolen, som avgör detta nu.

Jag tycker det vore väldigt bra att spärra in honom på livstid hur det än går. En så grov brottsling har Norge aldrig haft.

Han anses alltså inte ha varit otillräknelig den 22 juli 2011 när han dödade 77 människor. Och det stämmer väl med den gängse uppfattningen bland vanliga människor. Det går knappast att planera och genomföra ett sådant dåd om man är psykotisk.

Däremot har han naturligtvis en personlighetsstörning. Det har alla kriminella mer eller mindre. Här har jag tidigare skrivit om Anders Behring Breiviks värld.

Rättegången börjar på måndag den 16 april och kommer att pågå i tio veckor. Åminstone fjorton olika medier kommer att vara på plats bara ifrån Sverige.

måndag 9 april 2012

Sex omkomna i brand

UPPDATERAT
Det var Ingemar Andersson, som upptäckte att huset hade brunnit helt ned till grunden. Han bor i Härja Kråkeryd vid Tidaholm. Och han såg att huset var som vanligt vid ettiden på natten till söndagen då han kom hem.

Men på morgonen fanns inte huset kvar bara murstockarna av den öppna spisen och kakelugnen i huset, som var ett traditionellt falurött trähus utan el och moderna bekvämligheter.

Det var fyra vuxna danskar som brann inne och två barn, små flickor, sex och åtta år. Pappan var 39 år. Deras mamma brann också inne.  Hon heter Malene Houdorf Madsen och blev 37 år. Pappan heter Hans Van´t Veer och flickorna Nanna och Sarah.

Det var tre generationer: föräldrar, barn och barnbarn, som ägde huset, fyra syskon hade övertagit det från föräldrarna. Fyra av de omkomna var skrivna och bodde i Munka Ljungby utanför Ängelholm. Två var från Danmark. De ska ha varit vänner till pappan.

Branden var så häftig att inte huset gick att undersöka ordentligt förrän senare på söndagen. Vid huset stod en bil med danskt registreringsnummer och en med svenska plåtar.
Branden påminner mycket om det som hände skådespelaren Per Oscarsson och hans fru 2010. Då brann deras hus ned till grunden och de båda omkom. Deras hus låg utanför Skara på Västgötaslätten inte så många mil fågelvägen från det här huset, Någon brandorsak gick aldrig att fastställa.
10.4.2012
Det var Mikkel Keiser-Nielsen som tillsammans med sina tre systrar ägde huset, som brann. Det var byggt  1963 av hans far, som var en dansk krigshjälte. Också hans fru Marie omkom i branden. De båda var nygifta och bodde i Danmark.

De båda barnen Nanna och Sarah gick i Össjö skola.  Det är en liten skola med bara drygt femtio elever. Brandorsaken kan bero av för hårt eldande. Det var minus tio den natten när huset brann. Det är inte bra att elda för hårt i en skorsten, som är nedkyld och kanske isig. Det kan bli en spricka.

söndag 8 april 2012

Jättesynd om pensionärer

Jovisst är det så i allmänhet för de har inte mycket att leva utav, men nu klagar Tuula Olsén på sin pension och det verkar hon inte ha någon anledning att göra. Hon har fått den pension hon har rätt till, den som alla pensionärer får, som har jobbat som hon har gjort.

Vad jag kan förstå har hon åtminstone fem bolag, som hyresgäster i sitt hus, som verkar vara ett flerbostadshus (eller också är halva huset kontor). Hon har fem personer som är c/o Olsén och de borde väl betala hyra eller också är det någon annan slags affärsidé, som ger pengar?

Hon borde själv absolut ha tillräckligt att leva av. Det tycker jag. Mera problem har människor, som har jobbat hela livet och ändå får samma låga pension.

Ner med skatten för alla pensionärer! Hur många gånger ska de skatta för sina sparade slantar. Detta är uppskjuten lön, inte något annat. Egentligen borde skatten vara kring tio procent, som den är i många länder.

Sänk skatten för pensionen så blir även Tuula glad!

Bryssel står stilla

All kollektivtrafik står stilla i huvudstaden i Belgien sedan en trafikkontrollant blivit ihjälslagen vid en mindre olycka mellan en buss  och en bil.

Uppenbarligen har något gått snett i tillsynen av trafikolyckor. Borde det inte ha varit en polis, som tog sig an detta? Inte en kontrollant från trafikbolaget. Det har kanske gått för långt med utlokaliseringen av polisens uppgifter?

Bilföraren sägs ha tillkallat en bekant, som helt enkelt slog ihjäl kontrollanten. Han avled på sjukhus. Han hade jobbat i 29 år i bussbolaget och blev 56 år gammal.

I morgon måndag ska regeringen träffa representanter för facket och trafikbolaget. De kräver omedelbara åtgärder för att få slut på våldet i kollektivtrafiken. 
9.4.2012
Fyrahundra fler poliser och ännu fler kontrollanter sätts in för att kollektivtrafiken ska kunna flyta i Bryssel. Det kom regeringen och fackliga representanter från trafikbolaget överens om på måndagskvällen. Dessa förslag ska presenteras på tisdagen för de, som har lagt ned arbetet och förhoppningsvis kan kollektivtrafiken återupptas.
12.4.2012
Bussar, spårvagnar och T-bana står fortfarande stilla i Bryssel. Dock gick en del linjer i T-banan i går,  medan andra ville fortsätta strejken också i dag.

lördag 7 april 2012

Stackars journalister del 3

En miljon kronor har samlats in till dem Schibbye och Persson i Etiopien, men det räcker inte längre till deras försvar och till att anhöriga ska hälsa på dem. Så nu måste det till en ny gala.

Jag tycker nog inte så särskilt synd om dem. De har själva orsakat det de har råkat ut för. Och de har det naturligtvis bättre än andra fångar i Etiopien.

Ryktena gick om att de snart skulle vara fria, men ännu syns inte något av detta, fast Anna Roxvall, deras stödperson i Sverige tycker de ska släppas för att det är vår. Nä det är det väl inte? Minusgrader och snö senast i går.

Den 12 april anordnas en stödgala för dem i Göteborg. Här har jag tidigare skrivit om dem. 

Att försvara samhället

Nu beskrivs tillståndet i Malmö som ett krig. Polisen ska anfalla med hjälp av Selma och Alfred, symboliska namn, som står för det gamla och trygga samhället.

Det är på tiden att vi som samhälle börjar att ta itu med den del, som sedan länge inte befinner sig på samma linje, som vi andra. De föreställningar vi har om hur vi ska fungera i ett samhälle skapas inte på en gång. Det gör vi inte ensamma, utan detta försiggår under århundraden och årtusenden och ges till oss som barn.

Som samhälle behöver vi grundläggande föreställningar som håller oss samman. Det är farligt om vi är för splittrade i våra åsikter och tankar. Det medför utanförskap, brottslighet, oroligheter och uppror eller krig i sista hand.

Polisen riktar nu in sig mot sju nätverk av kriminella i Malmö. Det handlar om 120 personer som förekommer i nästan tretusen ärenden hos polisen under de senaste tio åren. Branscherna det handlar om är taxi och krogar, plus växlingskontor och med en särskild inriktning på vapen.

Operationen Alfred inriktar sig på de öppet kriminella medan Selma mer ser till de som lever i bakgrunden och kanske aldrig har varit i delo med polisen. Alfred kommer att fortsätta året ut medan Selma pågår till hösten 2013.

fredag 6 april 2012

Trotskister mot nationalister

Ja så var det då dags för ett utbrott av kommunister mot nazister i Kortedala. Ingenting har hänt sedan 30-talet i de här människornas huvuden. Yttersta vänstern står mot yttersta högern. Allt förblir sig likt.

Kommunisterna är uteslutna ur socialdemokraterna och ssu och dom andra är ett utbrytargäng ur sverigedemokraterna. Låt er inte luras av deras namn: nationaldemokraterna respektive rättvisepartiet socialisterna. De har stannat i utvecklingen och bestämt sig för att inte gå vidare.

Trist att se detta i Sverige 2012. Trotskisterna fick 0,1 procent av rösterna i Västra Götaland i förra valet. Nationaldemokraterna fick 0,02 procent i riksdagsvalet 2010. Det betyder att något tusental röstade på dem. Lika många som bor i en by, en by, som inte har märkt att något alls har hänt sedan 30-talet.

I dag möttes de i Kortedala. Flera tusen hade kommit dit för att titta på detta slag. Enligt media, men enligt närvarande var de inte särskilt många. Och de var där för att  överrösta nazisterna, som redan var i total minoritet (20-tal). 

Här har jag tidigare skrivit om vad som har hänt i Kortedala och Hjällbo. Och här.

Glad påsk!

Ja så är det då påsk med snöblask och inga blommor alls på vår tomt, jo krokusen var utslagen ett tag innan rådjuren åt upp de flesta. I morgon har vi stor påskmiddag hos oss. Det blir trevligt! Släkten kommer hit.

Har köpt påskliljor i kruka och har gett upp att få se dem utomhus i rabatterna före pingst. Men det är stora knoppar på syrénerna så de tänker slå ut så fort det blir tio plus. Ljust och fint är det, men så hiskeligt kallt här alldeles inpå havet.

Tack och lov har vi ett stort hus, där vi kan gå runt och skärskåda trädgården inifrån, från alla håll. Och nu är det härliga månader som finns framför oss med blommor och frukt i trädgården. Ser fram emot hallon, äpplen, päron, körsbär och annat smått och gott.

Men först får det sluta snöa! Glad påsk på er! Ta inte av vinterdäcken förrän de blir olagliga i mitten av april!

torsdag 5 april 2012

En stor fet grekisk pension

Jag förstår inte rapporteringarna om mannen, som sköt sig i Aten för att staten hade tagit ifrån honom hans pension. Han säger i sitt avskedsbrev att staten inte hade något med den att göra.

Han var apotekare och ägde ett apotek, som han sålde för tolv år sedan. Då borde han ha fått en bra slant för detta. Han var då 65 år och fick uppenbarligen trots allt någon slags pension från grekiska staten.

Pensionerna i Grekland har motsvarat den månadslön, som de anställda hade. Till skillnad tex från Tyskland, där pensionen är hälften mot tidigare månadslön.

Mannen som sköt sig hade fru och en dotter. I Grekland går kvinnor i pension när de är 60 år senast. Sedan finns (fanns) det en massa undantag för farliga yrken, där människor kunde gå tidigare.

Som sagt jag begriper inte varför den där mannen sköt sig. Uppenbarligen har bla apotekare haft monopol i ett skråliknande system, vilket inte har kunnat avskaffas. Så jag fattar ännu mindre varför den där mannen sköt sig framför parlamentet i Aten.

Var det ett slags stolthet, som gjorde det? Att han och hans fru inte kunde leva som tidigare? Ja det är vanligt för pensionärer. De blir för det mesta fattigare och fattigare ju längre de lever, eftersom pensionen baseras på tidigare lön.

Enligt en källa hade mannen cancer. Och han kan ha menat med att han inte ville lämna skulder till barnet att hans sjukdom skulle sluka hans pengar. Grekland har ett socialförsäkringssystem för sjuka, men allt som måste göras extra kostar.

onsdag 4 april 2012

Mitt Romney mot seger

Det har jag trott hela tiden, att han skulle bli utmanaren. Nu vann han tre primärval: Maryland, Washington och Wisconsin. Han har ett presidentutseende och kan ta upp manteln efter tidigare konservativa kandidater. Ifall någon ska slå Obama så är det han.

Och sittande president Obama ser själv Mitt Romney som sin motståndare. Det USA som ska välja president är tilltufsat. Fast presidenten har fått Nobels fredspris så har USA fortfarande soldater ute i världen: kring 90 000 i Afghanistan. Det var mer ett påtryckarpris av norska nobelkommittén än något annat. President Obama har lovat att de ska vara borta från Afghanistan senast 2014.

Mitt Romney är född den 12 mars 1943 och är mormon, vilket gör att den kristna högern är lite misstänksam mot honom. Den sittande presidenten brukar ha ett försprång framför den som utmanar honom. Och Obama kan mycket väl få sitta en period till.

Mitt Romney är marknadsekonom och menar att det höga bensinpriset (kring sju kronor per liter) i USA är presidentens fel. Det är en statsstyrande kontrollerande president USA har nu, menar han och vill sänka skatterna och spara i breda statsprogram.

President Obama kallar hans förslag förklädd socialdarwinism.

Det var president Franklin D Roosevelt som satt längst på posten, för det fanns inget hinder för att bli vald fler gånger då. Han satt från 1933-1945.

Valet till presidentposten hålls den 6 november 2012.

tisdag 3 april 2012

Dyrt att pensionsspara

En halv miljon eller mer kan bränna inne pga av skatter och avgifter och låga räntor, när man pensionssparar. Ja herregud satsa istället på att själv spara i aktier. Det är mitt råd. Och köp ett hus att bo i så att ni har något att sälja när det är så dags.

Staten tog omkring 700 miljarder från de 1,7 miljoner ålderspensionärer som nu finns. Detta gjordes av förra regeringen och sades vara ett lån. Nä det var inget lån utan en konfiskation av intjänade medel.

Det går inte att lita på någon annan än sig själv när det gäller pengar. Särskilt när det gäller sparande över lång tid. Pensionärerna kommer att vara i strykklass för alla regeringar hur länge som helst med högre skatter och sänkta pensioner.

Alla tycker det är roligt att få pengar utan att tjäna ihop dem. Både stat, banker och försäkringsbolag. Vem ska man lita på? Ingen alls utom sig själv och mamma och pappa, som du får ett arv av så småningom. Kanske.

Å andra sidan handlar inte livet om pengar eller förmögenhet. Det räcker om man har till mat och boende plus lite till. Och ifall man trivs med livet. Trevlig vår på er! Det är åtminstone ljust ute, även om det är kallt.