måndag 1 november 2010

Hemlösheten ökar

Och särskilt då i Värmdö kommun, där jag bor. I dag är 86 personer hemlösa i kommunen, vilket betyder att så många som 24 vuxna och 62 barn (under 20 år) är hemlösa.

Vad betyder då det här? Jo att kommunen och vi som bor här betalar för deras boende.

Jag blir lite skeptisk, för rent siffermässigt så vet jag ganska många ungdomar här som är "hemlösa". De bor i andra hand eller hos föräldrar. Är de då hemlösa?

Eller de som bor på campingen i närheten där jag bor. Är de hemlösa? De kan ju ha valt det livet.

Precis som Charlie Hanssons pappa gjorde. Denne IT-miljonär bor numera på Ingarö och har intresserat sig för politik (s) och hemlösa. För hans pappa var ju det, hemlös, fast han var bilmekaniker och i den branschen har det väl aldrig varit någon arbetsbrist?

I Värmdö finns inte någon lång kö till bostäder, hyresbostäder. Det har byggts sådana de senaste åren. Där kanske pudelns kärna ligger? De ungdomar som bor här kan få en sådan bara de har jobb och om de har stått ett par, tre år i kö. Min 25-åring fick bostad på det viset. Sedan hyrde han in sig i andra hand i stan. Men inte var han hemlös då.

Det är något lurt här, tror jag eftersom så få vuxna och så många ungdomar och barn är hemlösa. Rent siffermässigt vet jag massor med ungdomar på Värmdö, som är "hemlösa". De har ännu inte fått någon egen bostad fast de är över tjugo år och har jobb. De bor hemma eller i andra hand.

Det sägs att missbruk och nyfattigdom är orsaken till denna hemlöshet från politikerhåll. Jaha. Åtgärda detta då så slipper vi betala tolv miljoner kronor i år för hemlösa. Hur kan denna summa ha ökat med åtta miljoner från årets början? Det är något som inte sägs rent ut.

Tjugosex personer är föräldrar till fyrtionio barn bland de hemlösa. Det betyder kanske att några stora familjer har flyttat hit och inte kan försörja varken sig själva eller barnen? Eller är det ensamma mammor allihop, som inte har några pappor till barnen? Eller är det invandrare, som har flytt hit?

Kostnaden blir närmare 140 000 per person och år. Låter helt obegripligt.

PS. I morgonnyheterna 2 november framträdde Sonny Bolin 46 år och Ronny Hulterström 51 år och hemlösa. De är skrivna på respektive Älvsby Gård och Stavsnäs Gärde. Det ena är alltså en gård och det andra är hyreslägenheter. De är inte uppvuxna här, utan verkar komma från Norrland. Eftersom Värmdö är en av få kommuner, som har denna garanti, kan vem som helst således komma hit och säga att de är hemlösa och få en bostad gratis. Det verkar inte okej. DS.

2 kommentarer:

 1. Ungdomarna har inget jobb alltså kan dom inte få bostad. Moment 22. Idag bor man hemma till man är 35. Heter visst mambos. Mycket sorgligt.

  Men Sverige är ett misskött land. Det har jag skrivit en hel artikel om på Newsmill och på min blogg. Man kan undra vad byråkrater och tjänstemän sysslar med. Inte framtiden i alla fall. Sitter och glor på sin egen näsa. Verkar inte kunna förutspå någonting. Lyfter lön och låter byråkratin svälla det är vad dom sysslar med.

  SvaraRadera
 2. Helena: Ja nåt lurt är det. Vår socialchef heter Carin Flemström och har ett långt förflutet väster om stan i Rinkeby och Kista och hon har jobbat med Maria Ungdom. Inte särskilt borgerlig alltså, som styret är.

  Jag begriper inte siffrorna som sagt. Medelinkomsten här i Värmdö efter skatt är kring 190 000 kronor.

  Men då kostar alltså inte varje medborgare (inklusive barn) så mycket eller gör av med detta. På den inkomsten kan man ju också försörja ett antal barn. Särskilt om man är två.

  De måste hyra in dem i enorma villor för att det ska kosta så mycket och låta dem få cateringmat eller låta alla bo på hotell.

  SvaraRadera