torsdag 30 juni 2011

Fursten av Monaco Albert II gifter sig

Och skvallret går som vanligt om detta lilla furstendöme i Europa, vid Medelhavet, att bruden skulle ha ångrat sig i sista minuten.

Men detta förnekas bestämt av hovet. Sydafrikanskan Charlene Wittock står fast vid beslutet att gifta sig efter ett års förlovning.

Hela den tre dagar långa festligheten drar igång i morgon fredag och avslutas med en katolsk vigsel. Den är för livet. Ingenting annat. Ett kungabröllop är det dock inte. För Monaco är inte något kungarike.

Så får vi se om Monacos furste Albert kan få ett inomäktenskapligt barn då till slut. Sedan tidigare har han två utomäktenskapliga. I så fall ärver detta barn hela furstendömet med de mycket låga skatterna.

Och visst är bruden nästan en kopia av furst Alberts mor Grace Kelly. Här skrev jag om förlovningen.

Och här kan ni drunkna i uppgifter om allt och alla kring bröllopet.

Fakta: Monaco har drygt 32 000 invånare på nästan två kvadratkilometers yta. Ingen skatt för privatpersoner och samma valuta som Frankrike, dvs euro. Värmdö kommun där jag bor har drygt 38 000 invånare på 181 kvadratkilometers yta. Skatten ligger på drygt 32 kronor per hundralapp och vi har svenska kronor som valuta.

Värmdö ligger vid och på havet, som Monaco. Skulle man då kunna pressa in drygt fem miljoner fler invånare här och slippa skatten? Och skulle vi kunna gå över till euro då? Det är kuggfrågor. Obs! För detta är en statistisk logik, ingen verklig logik. Dessa har inte med varandra att göra. Men som tankelek är det okej.

Uppdatering fredag 1 juli:

Den borgerliga vigseln är nu genomförd och så väntar den katolska ceremonin i morgon lördag. Och då sänder TV4 från 16.30 har de lovat.

Egypten utpekat för ehec

Egypten kan vara det land, som är skyldigt till ehec-utbrottet i Europa. Det kan vara frön från bockhornsklöver som är skyldiga till den människoorsakade smittan, som kan slå ut njurar på smittade människor.

Kor eller annan boskap är inte skyldiga. Utan smittan har att göra med människoavföring. Fröna är torra och alltså inte smittbärande i det tillståndet, utan det är när de sätts i vatten och får gro, som bakterietillväxten tar fart.

Det kan räcka med så mycket som en enda grodd för att få smittan. Allt hänger ihop med vår världsomfattande transport av mat. Böngroddar är ofta grodd från mungbönor, som tillhör familjen ärtväxter och är en ettårig tropisk ört med små frukter, dvs knappt ärtstora frön/bönor.

Detta som inte ens fanns när jag var liten. Det var en sensation när den första bananbåten kom efter andra världskriget och barnen fick en extra tilldelning. Under kriget var det konserver, som räddade livet på befolkningarna.

Men nu sprids sjukdomar epidemiskt och det blir farligare att äta grönsaker. Inte ens egna odlade böngroddar är säkra eftersom smittan finns inuti fröet.

Bockhornsklöverfrö blandas alltså med andra fröer och det kan vara då smittan uppstår. Bockhornsklöver är en krydda som ofta förekommer i curryblandningar, och används i indisk och thailändsk matlagning. Örten växer vilt från östra medelhavsområdet till Kina, men odlas över hela världen. De späda bladen och skotten av bockhornsklöver kan användas till sallader.

Flest kvinnor över 40 år har drabbats av komplikationerna i samband med det nya ehec-utbrottet, vilket kan ha att göra med bantning och en vilja att äta nyttigt. Groddar har lite kalorier och innehåller nyttigheter.

onsdag 29 juni 2011

Stalking blir olagligt i Sverige

I höst händer det. Den 1 oktober 2011 ska förföljelse, stalking, bli ett brott.

Det ska bli olagligt att ens kontakta den som är utsatt för brottet. Också ofredande som hänsynslöst beteende ingår under detta.

För den som är förföljd är polisanmälan första steget. I USA har stalking länge varit olagligt. Det vi hör talas om är när kändisar stalkas, som skådespelaren Jody Foster eller regissören Steven Spielberg.

Den som förföljer tycker kanske inte att det är så allvarligt. Den är bara en beundrare, har stjärnan som sin idol. Agnetha Fältskog är en av de berömda personerna i Sverige som har råkat ut för denna sorts förföljelse.

Nio av tio slutar om en polis eller en säkerhetschef tar kontakt med förföljaren, men den tionde går in i ett beroendetillstånd.

Stalkare har ofta problem redan i barndomen med ensamhet och svårt att få kompisar. De har ett udda och annorlunda tänkande, som gör att de inte kan begripa hur andra fungerar. Ofta finns autism med i bilden.

Carolina Gynning jagas av kronofogden

Hon har en skatteskuld på över 300 000 kronor.

Hon har tjänat gott om pengar och borde kunna betala sina skatter, men har nu alltså en skatteskuld till staten.

Gynnings Productions AB hade 2009 en omsättning på 4 miljoner kronor och en vinst på 1 miljon kronor. Styrelsen består av Carolina Gynning och mamma Agneta Gynning är styrelsesuppleant.

Bolagets verksamhet är TV-produktion, artistuppträdanden, konstnärsproduktion, författar- och förlagsverksamhet, modelluppdrag, it-produktion, internetreklam och ägande och förvaltning av värdepapper.

Romer avvisas inte längre

JO har sagt att polisen inte får avvisa romer och andra tiggare. Det är fel att göra det för att de tigger. Och polisen i Göteborg slutar genast att göra det.

Det rör sig inte om särskilt många romer eller andra tiggare. Några tiotal i Stockholm och Göteborg per år. Och det är inte olagligt med tiggeri i sig, men polisen har använt sig av utlänningslagen, som säger att de kan avvisas om det kan misstänkas att de inte kan försörja sig på ett ärligt sätt.

Polisen i Göteborg kommer dock fortfarande ta hand om barn som tigger. Här är beslutet från JO.

tisdag 28 juni 2011

Ola Lindholm lämnar Kamratposten

Det är helt och hållet hans eget beslut, säger han. Hans nuvarande situation som misstänkt för narkotikabrott går inte ihop med chefredaktörsposten på barntidningen.

Han tackar istället ja till nya och spännade projekt i sitt liv. Diplomatiskt uttryckt.

Det var efter en fotbollsmatch, som han testades för narkotika och det var positivt, fast han nekade till att ha tagit något. Han är misstänkt fortfarande för att ha brukat kokain. Och åtalad för det.

Här har jag skrivit om det tidigare. Han är inte heller kvar hos Bris.

Matcheckar det kanske vore nåt?

UPPDATERAT

Ja flera gånger har vi varit i samma situation som jobbarna i Saab-fabriken i Trollhättan. Lönen har uteblivit pga av att en arbetsgivare inte hade några pengar.

Om man inte äger något så går det att få hjälp av kommunen. Genom att gå till socialen. Det har vi gjort någon gång, men nuförtiden så klarar vi oss.

Vi är ju husägare och måste ha lite framförhållning. Så fort något går sönder måste vi själva stå för kostnaden att laga det. Vi åker aldrig bort något nämnvärt. Sist vi var utomlands var 1999 och det var ju några år sedan.

Vi har helt enkelt en buffert på banken. I julas uteblev lönen. Den kom inte till julaftonen, som det var lovat. Men den gången var det en klantig administration som hade gett två löner till en annan anställd. Bingo för denne!

Men nu när vi inte får lön så går det bra ändå. Man vänjer sig vid allt. Ingenting bör vara främmande för en människa. Bra karl reder sig själv hette det förr i tiden.

Men i Västsverige ska bank, hyresbolag och kommun ställa upp. Plus regeringen förstås. Ingen har några resurser. Åtminstone inte jobbarna i Trollhättan. Men familjen, som inte fick gå på Liseberg de kom dit i alla fall. GT bjöd dem. När kvällstidningarna griper in så blir det resultat!

Men matcheckar kanske vore något? Eller ska vi tigga hos Frälsis kanske? När lönen inte kommer som utlovat.

PS. Chefen meddelade att lönen blir insatt i dag den 29 juni 2011. Hoppas det är sant. På Saab har dom väl fortfarande inte fått lön? DS.

PSPS. Fantastiskt löner på Saab betalas ut i dag! De har tagit ett lån som grejar det! Så mycket skrammel... men det rör sig ju om flera tusen, inte en handfull människor. PSPS.

PSPSPS. Summa summarum blev att Mattias 30 och Emma Larsson 24 år kan betala tillbaka sitt in blanco-lån. Och de blev dessutom bjudna på Liseberg av GT. Slutet gott. Allt gott. Men kriga ska de naturligtvis fortsätta med. Det är så jobbare ska göra. Det sitter i sedan början av 1900-talet. Vare sig det behövs eller inte. DSDSDS.

Charlie Sheen kommer att dö

Ja åtminstone som rolllfigur i höst då när han ska ersättas av yngre Ashton Kutcher. Hur ska rollfiguren försvinna? Genom att köra utför en klippa kanske?

Två av Charlie Sheens bilar har stulits och hittas i ravinen nedanför Mulholland Drive. Så det är inte så långt från verkligheten.

Men i verkligheten säger Hollywoodskvallret att skådespelaren har en ny TV-show på gång. En mer vild och galnare variant av den figur han har gjort i 2 1/2 män.

Något som ska sändas per kabel, så det dröjer kanske innan vi får se detta i Sverige. För övrigt har jag alltid gillat 2 1/2 män för att den driver med alla könsroller. Inte bara männens.

Ship to Gaza utsatt för sabotage

Skeppet Juliano som ligger i hamn i Grekland har fått propellerhuset förstört av "fientliga dykare" och propelleraxeln avskuren, men fartyget beräknas bli segelklart till slutet på veckan, då det är dags för den andra färden mot Israel, för att bryta blockaden av kusten.

Denna andra resa är mycket kontroversiell sedan konfrontationen förra året gjorde att nio människor dödades ombord. IHH:s skepp Mavi Marmara, där detta inträffade, kommer inte att delta i år. Detta skepp som tillhör Turkiets motsvarighet till Röda korset eller en människorättsorganisation ska stanna i hamn. Det beror på att så många syriska flyktingar har kommit till Turkiet, sägs det.

Det hela är ett politiskt spel, där vänsterpartiet i Sverige är för medan majoriteten av riksdagspartierna är emot. Det finns bättre sätt att hjälpa Gazaremsan, där 1,5 miljoner människor bor på en yta, som är som halva Öland, än att låta kultureliten åka iväg och demonstrera.

Tio fartyg är snart på väg mot Israel. Åtta av dem innehåller aktivister från vänster och två av dem förnödenheter till folket på Gazaremsan. Organisationen Ship to Gaza har inte upptäckt att något har hänt i den muslimska världen sedan förra året. Det är alldeles för sent att stoppa dessa fartyg, som ger sig ut på denna nya resa fast förutsättningarna är ändrade i den arabiska världen.

Kändisar ombord på den "svenska" båten Juliano är bla Henning Mankell och Maria-Pia Boëthius. Och så har vi ju Mattias Gardell.

PS. Förra året skulle Jan Guillou ha varit med, men "räddades" av sitt eget bröllop. I år verkar han ha smitit av något annat skäl. Det är väl inte så bra PR att kopplas till Ship to Gaza. DS.

måndag 27 juni 2011

Nytt mord i Viken

Boris Larsson och Ingrid Egelholm avled på ett mystiskt sätt i Viken norr om Helsingborg 2009. Deras död förklarades vara en olycka med koldioxidläcka från växthuset. Och nu är Boris Larssons bror död.

Polisen är säker på att brodern är mördad, men kan av utredningstekniska skäl och av hänsyn till de anhöriga inte gå in på varför de vet det.

Gården är avspärrad och ingen har ännu fått gå in utom polisen utredningstekniker. Det fanns gästarbetare på gården och ett fönster har hittats uppbrutet. Det kan vara rånmord. Enligt uppgift så fann man mannen i hans säng i sovrummet.

Den bror som nu är mördad var en glad och trevlig person med tanke på allt elände, som han hade gått igenom. Det säger de som kände honom.

Döttrarna till Boris Larsson tog över driften av hans växthus efter tragedin för två år sedan.

PS. Den yngste av de tre bröderna tog sitt eget liv år 1990 29 år gammal. Vad är oddsen att alla tre skulle dö i förtid? DS.

Ett nytt hett spår är hittat (22.7).

söndag 26 juni 2011

Vårda din inre trädgård

Det är viktigt att prata ordentligt med sig själv. Det tycker Jill Bolte Taylor, som hade oturen att gå igenom en stroke vid 37 års ålder pga ett medfött fel i hjärnan.

Hon förlorade minnet och språket, men hon överlevde och har kunnat berätta hur hon fick lära sig allt om igen. Hon fick en blödning stor som en golfboll i vänstra hjärnhalvan.

Hon råkade ut för denna skada den 10 december 1996 och det tog henne åtta år att tillfriskna helt och hållet. Med hjälp av sin mamma lyckades hon.

Numera anser Jill Bolte Taylor att denna hjärnskada var det bästa som kunde hända henne. Hon var själv utbildad i neurovetenskap och fick se hur hjärnan fungerar inifrån.

Hon har en äldre bror som är schizofren och hon ville förstå varför deras hjärnor fungerade så olika: varför hon kunde förankra sina drömmar i verkligheten, men inte han.

Hon menar att det var viktigt att hitta balansen mellan att iaktta det som hände i hennes kropp och mellan att låta sig föras med av detta.

Jill Bolte Taylor menar att alla psykiska störningar också har en biologisk grund och detta går att påverka.

Hennes stroke har gett henne förmågan till djup inre frid. Det som finns i den högra hjärnhalvan. Medan i den vänstra finns allt det som vi belönades för när vi var små, att lydigt passa in i skolan och familjen, att kunna språk och matematik.

Allt det logiska som vänster hjärnhalva innehåller kan i sin tur slå över till tvångstankar och då har man låtit den inre negativa historieberättaren ta över.

Denna del av hjärnan, som styr detta, är inte större än en jordnöt, men kan ändå styra människors liv med skräck och rädsla. Det viktiga är som hon säger, att kunna ta ett steg till höger i hjärnan och kunna uppfatta negativa händelser i livet, som värdefulla livslektioner. Det kan hända ifall man möter dessa erfarenheter med medkänsla.

Medvetandet har annars en tendens att skapa vilda historier, att ljuga för att få sin vilja fram och fastna i negativa tankemönster, som också kan projiceras på världen utanför. Det är människorna där ute som är sådana. Inte den som tänker det.

Det viktiga är att lära sig att lyssna till sina inre tankar, som ett icke fördömande vittne, även om det kan ta lite tid.

Här finns hennes bok: Min stroke av Jill Bolte Taylor

lördag 25 juni 2011

ABBA var politiska

Det påstås det nu. Det finns ett spår från 1981 som heter The Visitors, som påstås handla om kalla kriget. Det säger åtminstone Björn Ulvaeus.

Mmm visst. Det är säkert sant. Men Waterloo från 1974 då? Det var ju deras genombrott:

Jo jo, vid Waterloo Napoleon fick ge sig
Men men, sitt öde kan man möta på så många skilda sätt
Själv känner jag, se'n jag mött dig
Historien upprepar sig

Waterloo - jag är besegrad, nu ger jag mig
Waterloo - lovar med nöjet att älska dig
Waterloo - allting känns rätt och det är min tro
Waterloo - du är mitt öde, mitt Waterloo
Wa Wa Wa Wa Waterloo - du är mitt öde, mitt Waterloo

Bara trams. Så det är dags nu då och bli mer seriösa? Politiska? Nää det tåget har gått för decennier sedan.

Jag såg dom på TV då när dom vann Eurovisionen, Melodifestivalen, 1974. Inte var dom politiska inte. De ville bara vinna.

Det var därför det var så skämmigt att gilla ABBA. För hela 70-talet var politiskt.

Människors psyken

Thomas Fahlgren mördades av en psyksjuk barndomskompis med en massa yxhugg i början av århundradet. Den psyksjuke mördaren placerades i Sundsvall, där hans syster bodde då.

Hon ville inte ha mördaren i samma stad som sin familj och försökte få honom förflyttad, men det slutade med att hon flyttade själv till Skellefteå.

Men hon har inte gjort upp själv med vad som hände och hakar på, när det finns något som liknar hennes upplevelse i närheten. Eller när andra tar upp att folk mår dåligt. Eller när döden debatteras. När någon dör i sömnen precis som hennes bror gjorde.

Våra psyken funkar så. Vi söker efter känslomässiga likheter och särskilt om något som synkronicitet inträffar, så tror vi att här finns något särskilt man kan få ut av det.

Synkronicitet är ett begrepp som C G Jung uppfann: när det är mycket känslor med i spelet och djupa upprördheter så inträffar lätt synkronicitet. Det är ett meningsfullt samband, som inte har ett orsakssammanhang.

Det är ett sammanträffande i tiden av två eller flera ting, som sammanfaller med ett inre psykiskt skeende.

Som i fallet med Thomas Fahlgren, som blev mördad och dog i Göteborg. I samma veva så flyttade min bror dit. Och han heter Thomas. Thomas Fahlgrens syster är dessutom lärare, precis som att min bror är lärare.

Det här behöver inte vara medvetet hos hans syster, att hon hakar upp sig på mig, utan det kan ha känts som att här är någon hon kan anklaga istället för sig själv.

För när någon dör - och särskilt ett syskon, som ju är den närmaste släkting vi har - så är det omöjligt att inte anklaga sig själv.

Det denna syster behöver göra är att utveckla sig själv, förlåta sig själv för att hon inte kunde förhindra mordet på sin bror Thomas. Och gå vidare i livet. Sluta vara avundsjuk på de som har en bror som heter Thomas i livet.

För att detta ska fungera måste man först göra det medvetet för sig. Att de här känslorna finns och skärskåda dem. Och detta får man hjälp med hos psykvården.

Jag har själv anlitat den - senast när min pappa dog - och det hjälper att gå och prata om döden och sorgen.

Julian Assange byter advokat

Den våldtäktsanklagade Julian Assange vill nu ha en mindre konfrontativ framtoning och byter därför advokat.

Han anlitar Gareth Peirce, som är känd som advokat i människorättssammanhang. Hon kommer att ta i beaktande att Julian Assange båda kvinnliga anklagare också har värdighet och rättigheter.

Och påståendena om att Sverige inte är ett rättssäkert land kommer att tonas ned. Inga fler påståenden om kafkaprocesser och inte heller ska vikt läggas vid att CIA är inblandade enligt det paranoida koncept, som tidigare har följts av advokaterna.

Den nya kvinnliga advokaten Gareth Peirce kommer dock att fortsätta att betona att Julian Assange är offer för politisk förföljelse. Rättvisan dör när lagen används för politiska syften, menar hon.

Nästa datum att hålla reda på är den 12 juli då Julian Assange åter ska framträda inför domstol i London. Här har jag tidigare skrivit om att Julian Assange är fri mot borgen, men inte kan lämna England.

Lugnt och bråkigt på midsommaraftonen

Beroende på vem man lyssnar till så har det varit lugnt och stillsamt, men ändå bråkigt med fylleri och narkotikabrott i Sverige under midsommaraftonen.

TT:s bild är att Sverige var stökigt och den sprids nu i medierna. Så många fler journalister jobbar nämligen inte på midsommaraftonen heller.

Här ute hos oss var det mycket lugnt, fast polis och ambulans körde förbi vid något tillfälle och grannens barn skrek.

Men när vi gick en promenad genom området var det inte en enda kotte hemma. Alla var uppe på fotbollsplan och dansade kring midsommarstången.

Mycket lugnt alltså. Klart slut.

PS. Dock hade polisen en del att göra. DS.

torsdag 23 juni 2011

Metall plockar poäng

Nu när Saab inte kan betala ut lönerna så har facket kommit överens med Swedbank om att de anställda snabbt som tusan ska kunna få ett lån på måndag.

Så de stackars anställda är som barn och har ingen som helst framförhållning? Inga pengar på banken? Vad tjänar en bilmontör? Mer än en sjuksköterska har jag hört. Åtminstone 30 000 i månaden?

Och ingenting kan sparas av denna summa. Nä. Då måste facket och banken gå in och hjälpa till. De som jobbar på Saab är ju så hjälplösa. Ack!

Trollhättan är väl inte något dyrt område att bo och leva direkt, så detta är ren facklig propaganda. Något måste ju facket vara till för också.

PS. Det är så synd om Mattias och Emma Larsson, som måste åka hem från Göteborg, där de nyss spenderat flera tusen på hotell. Men Liseberg hade de ju inte råd med. Mattias är 30 och Emma 24 och de har snart tre barn och bor i radhus. DS.

PSPS. Glad och trevlig midsommar allihop! Både de som har jobb och de som är fattiga arbetslösa eller pensionärer! Tänk att det var länge sedan jag hörde något om köttberget 40-talisterna. Det är väl den generationen som håller ungdomen under armarna. DSDS.

Grattis Ove!

Du blev av med tandpetaren efter 25 år av plågor. Hur sjutton har du stått ut?

Det är som jag brukar säga: man måste själv veta vad man lider av och förklara det för läkarna. Det går inte att lita till att man ska få hjälp när man behöver det. Så mycket finns i vägen för detta. Fördomar och annat.

Man måste kunna förklara för sjukvården och framstå som absolut trovärdig.

Ove Sohlberg blev opererad för magsår i mitten på 80-talet, men fortsatte ha ont i magen. Han klagade, men blev inte riktigt tagen på allvar. Trots sju operationer kunde de inte hitta felet.

Det var först nu i Lycksele (där han numera bor) som en at-läkare förbarmade sig över honom. Ove hade en röd bula på magen full med var. Efter några omläggningar kom träbiten ut.

Och nu äntligen mår han bra! På tiden när han är pensionär. Grattis Ove till att du överlevde. Du måste vara en mycket seg människa!

Grekland måste sälja

Tänk tanken att vi måste sälja Arlanda precis som Grekland nu måste sälja flygplatsen i Aten. Att vi måste sälja våra hamnar, precis som Grekland nu måste göra.

Mycket mer kommer att bli privat i detta sydliga land än i Sverige. Det kräver de andra länderna i EU. Och vi i Sverige har nästan lika många offentliganställda som Grekland. En miljon statstjänstemän måste bli färre i Grekland, som har en befolkning på elva miljoner. Ungefär som Sverige. Vi har kring 800 000 offentliganställda till en befolkning på nära tio miljoner.

Skilnaden mellan våra länder är korruptionen och att grekerna har struntat i att betala skatt om de har kunnat. Sådana är inte vi i Sverige.

Grekland har varit med i EU sedan början av 80-talet, men borde aldrig ha fått euro som valuta.

Nu kommer hela EU att få betala för detta både med lån och de senaste tongångarna är att statsskulden också måste skrivas av för nu splittrar Grekland EU istället för att EU enar Europa.

Så det ska löna sig att fuska, vara korrupt och strunta i att betala skatter? Jo det är som vanligt ifall man är skyldig en miljon som privatperson måste man betala det, men om man är skyldig 100 miljoner kan det skrivas av. Det är en förhandlingsfråga med banken. Då får banken besvär om detta inte fixas.

Nu måste EU ordna en hel låda med åtgärder för att inte euron ska bli en valuta, som inte fungerar. Andra länder än Grekland behöver också förhållningsorder: Portugal och Irland står på tur.

Tänk att det bara är vi svenskar, som kan sköta oss! Men vi har ju haft en fungerande offentlig administration sedan Gustav Vasa ungefär. Då när staten tog över kyrkklockor och annat. Och religionen inte längre fick bestämma allt.

Sverige som land har varit vuxet i fler hundra år medan andra länder ständigt har kämpat med trotsålder och tonårsuppror och gör så fortfarande.

I Greklandsfallet blir det EU och bankerna i Europa, som får gå in, som överstatlig myndighet. Och så våra stackars pensionspengar i tredje AP-fonden. Här är datumen som är viktiga för Grekland och EU.

onsdag 22 juni 2011

20-åring hade för korta byxor miste jobbet

Han känner sig diskriminerad för kvinnorna fick bära sådana byxor, men inte han. Så det hela är anmält till DO.

Detta utspelade sig i Eksjö i "mörkaste" Småland på ett byggvaruhus. Ja det vet man ju att killar måste ha långa byxor annars kan de skada sig i jobbet. De sliter mycket hårdare än tjejer. Ju. Och har mer ömtåliga "privata delar".

Men annars kan till och med en bilmekaniker jobba i kortare byxor på sommaren. Dock inte blommiga. Så där 60 000 borde denne man väl kunna få. Det fick ju mannen som inte ville skaka hand med en kvinna.

Att vilja bära kvinnobyxor, men inte få borde väl vara värt ett lika stort skadestånd? Inte ska väl bara kvinnorna få visa benen?

Tack för hjälpen!

Så känner jag i dag. Tack alla synliga och osynliga makter för att allt har fungerat så bra sedan i vintras.

Allt är som det ska och i dag firar vi födelsedag i familjen. Det är en strålande sommardag. Inte som i går när jag körde genom skyfall på motorvägen och risken var stor för vattenplaning. Och mörkret från åskmolnen blev som en vinterdag i november.

Allt är väl i våra liv och det kämpande som har varit sedan i december har krönts med sommarens ljusa dagar och varma vindar.

Som min andrapappa sa en vecka innan han dog förra året i mitten av december: Det är enklare att leva på sommaren. Så sant!

Vila i frid Tore! Vi tar väl hand om dina efterlämnade ägodelar. Tack för allt du har gett oss!

Två småflickor återfunna

De kidnappades i Norge när de var på övervakat möte med sin mor. Bland annat är en 30-årig man med irakiskt ursprung anhållen.

De båda flickorna var ett respektive tre år gamla och en stor polisinsats gjorde att sex män nu sammanlagt är gripna.

Föräldrarna låg i tvist om barnen. Flickorna är välbehållna. Barnen hittades i Norge, men också i Sverige kopplades polisen in.

En Saab och en Volvo var inblandade i kidnappningen. Och fadern efterlystes internationellt i går. Mamman har också irakiskt ursprung.

Dödskokainet finns i Sverige

Kokain är farligt i sig eftersom det kan få hjärtat att stanna, men ännu farligare är att det ofta späds ut med andra medel.

Ett sådant är tetramisol, som orsakar brist på vita blodkroppar. Det är ett avmaskningsmedel, som inte längre används. Ofta tillsätts medlet i kokainets ursprungsländer och tetramisol smakar likadant som kokain. Medlet kan leda till skador i huden och död, sk nekros.

Kokain har varit populärt i Sverige sedan 80-talet och har blivit billigare och därför en partydrog.

Den senaste kändisen som tog kokain och åkte fast för det var Mikael Persbrandt. Han blev av med sin hedersposition som Unicef-ambassadör tack vare detta.

Kokain ger ett kortvarigt rus och måste därför tas gång på gång. Det ger eufori och känslor av att kunna klara allt. Människor som använder detta är ofta bleka, känner inte hunger på samma sätt som andra och kan få bristsjukdomar.

I Sverige har inte myndigheter varnat för dessa medel i kokain för ingen har tillsyn över i sig olaglig narkotika.

måndag 20 juni 2011

Att dö i sömnen när man är 31

Det gör man inte. Ifall man inte har levt ett konstigt liv, eller ifall man är sjuk.

Jag har varit med om att en släkting dog i sömnen innan hon var 40. Det var epilepsi och mycket sorgligt för hon hade två små barn.

Men Gustaf Kjellvander, som dog i sömnen. Vad var det för fel på honom?

Självmord, överdos, knark? Jag blir så trött.

Man föds med en viss vikt i livet säger hans bror. Och så sprider man detta omkring sig för att lätta mot det oundvikliga.

Skitsnack! Kompromisslös på gränsen till det självutplånande, så ylar eftermälet mot månen. Jaha han tog livet av sig alltså. Kläm fram med det då! Jag blir så less på tigandet kring sådant.

Fy farao. Senast i går skrev jag om det. Självmordet. Det tabubelagda, som är så farligt. Det kan smitta tror folk. Nej, det smittar inte.

Meningen med livet är att leva det. Punkt slut.

Det här tycker jag var utlämnande och tydligt skrivet om Gustaf Kjellvander och om den hemska drogen heroin.  Tryck på de blå bokstäverna så kommer ni dit.

Elvis Presleys dotter hos Oprah

Jag såg en del av Oprahs intervju med Lisa Marie Presley i dag när den gick i repris från i höstas. Vilket öde att ha en pappa, som knarkar ihjäl sig och så en ex-man som gör samma sak.

Lisa Marie ångrar att hon inte höll kontakten med Michael Jackson. De talades vid sista gången på allvar år 2005 och då hade hon stängt av, var borta känslomässigt från honom. Han grät då sade hon för att hon var så kall och långt borta.

Hon klarade inte av att ta hand om en man, som så mycket liknade hennes far. Och samtidigt var det väl detta som drog henne till Michael Jackson.

Hon blev helt golvad av dödsbudet, som kom från deras gemensamma vän John Travolta. Hon var med på Michael Jacksons privata begravning och dröjde sig kvar till sist vid hans kista.

Hon kunde inte förlika sig med att han var död då, eller försona sig med detta. Det tog mera tid, men nu talade hon ut om det offentligt. Och det var den enda gången hon gjorde detta.

Det stalinistiska Grekland

Så som Sovjet fungerade under Stalin så har nu Grekland fungerat med EU:s goda minne sedan inträdet i början av 80-talet.

Jo jag har länge tyckt att femårsplaner i Sovjet och EU:s ibland huvudlösa planering har liknat vartannat. De två stora politiska partierna i Grekland har fördelat EU-bidrag till offentliga institutioner, företag och jordbruket så att det har gynnat partierna och deras medlemmar.

Det är helt i Stalins anda, för att kontrollera, inte utveckla. Detta säger John Yfantopoulos, som är nationalekonom, professor i hälsoekonomi, ordförande i Nationella centret för sociala undersökningar samt rådgivare till EU under den nuvarande krisen.

Tanken kring EU har nog varit god, med ett tätare band mellan Tyskland och Frankrike, så att inte dessa länder skulle kunna gå i krig mot varandra igen. Men att knyta in fler och fler länder i snabb takt gör ingen särskilt glad.

Och Grekland står nu inför konkurs. De måste besluta om nedskärningar på hundratals miljoner kronor för att överhuvdtaget få låna mer pengar av EU.

Grekland kan orsaka att hela EU kapsejsar. Och det är egentligen inte Greklands fel, men ett mastodontprojekt, som EU skulle aldrig ha låtit Grekland byta ut sin valuta mot euron.

Ett land som fungerar så att man måste betala extra i alla sammanhang fast till exempel läkare och präster är betalda av staten. En befolkning som alltid tar allt de kan komma åt i mutor och ersättningar plus går i pension i genomsnitt vid 48 års ålder. Det är inte ett seriöst land.

Men nu står EU där med halsen tvättad och Grekland hängande löst och EU måste fixa situationen. Grekland, som borde vara ett av de länder, där det är enklast att bo och leva.

Sätt tumskruvar på dom nu! Annars är hela EU i fara. Låneberget i Grekland uppgår till 340 miljarder euro. Och tredje AP-fonden har lånat ut pengar till Grekland. Ajajaj.

Marilyn Monroes filmklänning såldes

Den, som fladdrade i vinden från T-banan och blåste upp i filmen Flickan ovanpå The Seven Year Itch. Den gick för 4,6 miljoner miljoner dollar. Det tänkta priset var kring en miljon dollar.

Debbie Reynolds själv lär ha gett 200 dollar för klänningen.

Det var således Debbie Reynolds som blev tvungen att sälja sin stora samling filmkläder, som hon hade samlat på sig genom åren, ända från 1970.

De röda skorna från Trollkarlen från Oz gick för 510 000 dollar och klänningen Judy Garland bar för 600 000 dollar.

Här hittar ni min biografi över Marilyn Monroe.

söndag 19 juni 2011

Självmord förstör världen

UPPDATERAT
Förutom när jag hittade min mamma död av ett astmaanfall år 1968 den 19 juli vid 17-tiden på eftermiddagen, så var den värsta döden jag har råkat ut för, när Mauritz Edström tog livet av sig.

Han var min arbetskamrat på DN och jag var lik honom inuti. Han tömde snabbt en flaska cognac och gick ner till det kalla i vattnet i närheten där han bodde och dränkte sig.

Det var inte det första självmordsförsöket av honom. Jag kan förstå hur man hamnar där, för så inleder jag min dagbok Ett Sekel av Tystnad. Med att jag inte längre ser någon mening med att leva då samhället har ställt mig utanför allt och jag tror då att det vore bättre för min familj om jag inte fortsatte att leva.

Jag sitter hos min läkare och säger så.

Jag tror att de skulle få det bättre utan mig. Men så är det aldrig. Det går att hamna där i detta mörka och kalla rum, där man tror att ens eget liv inte är värt något. Men det är alltid en missuppfattning.

Hela världens balans rubbas av att en enda människa inte orkar längre. Så viktiga är vi var och en av oss.

För några år sedan satt en professor från Uppsala på ett kalas och propagerade för självmord. Det var apropå den dödshjälpsdebatt, som har varit och som nu har lett fram till att människor tror att de ska få dödshjälp. Det är inte riktigt sant. Däremot är det beslutat att man själv inte behöver tvingas att ta emot livsuppehållande hjälp.

Detta är inte så märkvärdigt. Så har det varit i alla tider egentligen. Förre kungen fick inte mer slangar och livsuppehållande åtgärder inkopplade till sin kropp, där han han låg döende då på hösten 1973. Gustaf VI Adolf tilläts dö. Han hade levt klart.

Det som nu har hänt är att detta har utformats mer i detalj och att det också ska vara så att en svårt sjuk patient ska ha en läkare i en fast relation, som känner patienten och vet hur den vill ha det.

Det är stor skillnad på att avbryta livsuppehållande åtgärder och att aktivt ta livet av sig eller att någon annan gör så mot någon. Meningen med våra liv är att vi ska leva dem färdigt.

Att göra som Mauritz Edström gjorde skapar stora hål i världen. Av allt som kunde ha varit, men aldrig fick bli till.

Och professorn fick dö själv ett par år senare. För han pratade i första hand om sig själv. Naturligtvis gjorde han så. En moster och en faster till mig ville också dö och pratade om det. Det tar ungefär två år från det att en människa börjar prata så tills den dör av naturliga orsaker.

När någon är mätt på livet går det att dra tillbaka livskraften och ifall de anhöriga inte håller denna människa kvar så får den tillåtelse att gå vidare. Det är den naturliga processen.

Att ta livet av sig är inte naturligt. Här bredvid mig på skrivbordet sitter vår äldsta katt. Hon är sjutton år och har en brösttumör av alla p-piller hon har fått genom åren. Men hon lever vidare. Djur gör så. Tills deras stund är inne.

Här har jag tidigare skrivit om Mauritz Edström.
20.11.2012
Här kan ni läsa om hur det var när Pricken, vår katt, till slut dog. Hon gjorde som man ska: leva tills man dör.

De döda dansade på bal

De fanns där i går allihop, men de levande kunde inte se eller höra dem. Sorgen låg som ett dis över balsalen där glädjen stod högt i tak.

Vi befann oss i medeltida lokaler och allt som hände under kvällen gick till de fattiga och arma. Allt fanns där denna kväll: de döda, de levande och de som inte längre skulle vara kvar så länge hos oss.

Och alla dansade som om detta kunde hejda förintelsen. Men hav tröst. Livet är inte så kort som ni tror. Det pågår i evighet och detta var bara en millisekund av detta.

I centrum stod paret i går. De gifta och deras nyfödde son. Så upprepas generation efter generation allt om igen. Och änglarna fanns där också i tusental i den trånga och varma balsalen.

lördag 18 juni 2011

Fotbollshuliganen är ledsen

Den nu 19-årige man som avbröt matchen genom att knuffa målvakten i derbymatchen mellan MFF och Helsingborg är ledsen och ångrar sig.

Han och familjen har levt under dödshot sedan det hände, men han har ändå kunnat gå vidare i livet och tagit studenten och har jobb nu. Det kan behövas eftersom han kan bli skyldig miljonbelopp.

MFF fick böta 150 000 kronor och förlorade matchen med 3-0, vilket de är nöjda med. Det kunde ha blivit värre.

Huliganen själv hotas av civilprocesser både från MFF och Canal Plus, som sände matchen, säger att det kan bli miljonkrav från båda håll.

MFF är tillfreds med domen. Det kunde ha blivit hårdare straff och kanske är det tur för huliganen också att straffet inte blev att de fick spela inför tomma läktare.

fredag 17 juni 2011

Vansinnet kan ta plats i en sluten familj

Jag klarar inte att läsa alla redogörelser för vad som hände Abbas Rezai från Afghanistan, när han skulle hälsa på sina blivande svärföräldrar - som han trodde. Och han istället enligt vittnesmål blev torterad med kokande olja, slagen med baseballträ, påkar, knivhuggen och skalperad.

Det är som en berättelse ur Dantes Inferno, de allra djupaste hålorna i helvetet. Denna kulturkollision mellan en medeltidsfamilj, där de äldre ska bestämma (inte bara pappan utan också mamman ingår), står mot att det uppstod en förälskelse mellan ungdomar, som inte fick finnas.

Ett vansinnesscenario utspelas och familjen flyr efter dådet utomlands, men återvänder senare för en sierska har spått dem att det ska gå bra. Att de inte också tog död på sin dotter, som modern hade drogat, berodde på att de enligt uppgift "inte hade tid".

Som sagt jag klarar inte av alla beskrivningar i detalj, men jag förstår ifall den yngste sonen i familjen, som tog på sig dådet och har avtjänat straffet (han var så ung så han fick inte så långt straff) fortfarande har mardrömmar.

Det är som om århundradens ondska hade samlats på ett ställe i denna familj. Kokande olja, baseballträ, påkar, skalpering, knivhuggning är alla sätt att dö på som har funnits i olika världsdelar i olika tider. Meningen med detta dödande var att dra skam och vanära över Abbas Rezais familj.

Tanken slog aldrig dessa människor att de drog vanära och skam över sig själva. Att de var fångna i en slutenhet, som gjorde dem till en kollektiv ondskefull enhet, istället för individer i en familj.

Göta hovrätt ska nu ta ställning till familjens skuld. Här kan ni följa rättegången direkt.

Alkläpparna inte till salu

Men mäklaren håller på att trissa upp intresset och priset för dessa kobbar med hjälp av media.

Först kom detta i Nacka Värmdö Posten. Jag påpekade att det måste vara en gammal nyhet eftersom utgångspriset var fel. Om man tittar på den annons som har legat ute så är det till salu för 7,5 miljoner kronor.

Men uppenbarligen har kobbarna, den sk Grummeön, inte gått att sälja för detta pris så det hela har dragits tillbaka.

Som sagt nu skriver Svenskan och Aftonbladet plus Metro om denna annonsö och hjälper därmed mäklaren. Ännu är inte ön ute till budgivning. Vad väntar mäklaren på? Bättre tider?

Priset är således sänkt någon dryg miljon, men ingen vill ha denna ö ändå. Så fort det blåser och stormar en smula så sköljer väl hela havet över ön?

Men med hjälp av medierna och journalisterna kanske det går vägen? Hur är det med källkontrollen, kritiskt granskande och rågången till annonserna?

Apropå kommentarer

Jag har provat olika sorters sätt att ta emot kommentarer. Och kommit fram till att det sätt jag har nu är helt okej.

Själv är jag lika lycklig över noll kommentarer som över tjugofem eller hundra. Det speglar inte hur många som läser min blogg.

Det är fler som läser den nu än förut när ett antal människor alltid tyckte de skulle diskutera på min blogg.

Jag skriver för att det intresserar mig, för att det är mitt huvudsakliga sätt att uttrycka mig utåt och har varit det länge. Syftet med min blogg är att påverka världen en smula.

torsdag 16 juni 2011

Kungen får Kennedystatus

I en bok, som kommer ut nu i augusti, så omskrivs kungen och Silvia och första gången han hörde hennes namn. Det är Björn Vingård som har skrivit Drömfabriken.

Det är ett slags mytskrivning av den sort som finns runt president John F Kennedy och Jaqueline Kennedy. Det har berättats att de första gången träffades av en slump på ett tåg. Och att denne blivande president flirtade vilt med henne, men hon lät sig inte bevekas.

I maj 1951 var Jacqueline på middag hos Charles Barlett och hans fru i Washington. Hon kände dem, sedan hon hade varit på hans brors bröllop några år tidigare. Han var journalist och jobbade som korrespondent för Chattanooga Times.

Han hade försökt att presentera henne för sin vän, en krongressman från Massachusetts, redan på bröllopet. Men hon var så upptagen med att prata med boxaren Gene Tunney, så han lyckades aldrig.

Sedan hade Jackie träffat Charles Barlett igen vid George Washingtonuniversitetet och då bjöd han hem henne på middag. Där träffade hon för första gången på riktigt den 33-årige politker, som hette John F Kennedy och som hon hade stött på som hastigast tidigare på ett tåg 1948.

Lördagen den 8 maj 1971 höll Pia Degermark sin tärnbal på Grand Hotel inför bröllopet med en lika trist som stenrik man.

Gert von Brandenstein som var där beklagade inför den blivande kungen att flickvännen, Silvia Sommerlath från München, inte hade kunnat komma med. Kanske lade kronprinsen och den blivande kungen av Sverige redan där namnet på minnet.

Och sökte upp henne igen på OS i München 1972, då de officiellt sett skulle träffas för första gången. Drottning Silvia har själv beskrivit hur en man såg mycket intensivt på henne - med kikare och log. Hon kände blicken eftersom han satt bara någon meter ifrån henne. Hon jobbade som värdinna på OS. En adjutant förmedlade vidare kontakt.

Så skapas en myt och en ny saga runt kungafamiljen. Denna klan, som motsvarar det som Kennedyklanen var för USA. Vi har behållit vår kungafamilj och den är fortfarande intakt medan både president John F Kennedy och hans maka Jacqueline sedan länge är döda. Och ingen av deras ättlingar har tagit plats på tronen.

onsdag 15 juni 2011

Reinfeldt vann

Det gjorde han i dag i debatten, men jag tyckte att de andra också var rätt duktiga. Riksdagen har förnyats. Fast några är lite trötta och mest utan energi är nog Maud Olofsson.

För mig är det självklart att borgarna har mest på fötterna, att deras politik med ekonomi i botten är fullkomligt nödvändig. Detta kom jag fram till 2006 då jag röstade med dem efter att i många år ha varit sosse.

Men efter att ha ingått i arbetsmarknadspolitiken i något decennium efter att tidigare ha haft ett uppburet jobb på DN och i andra tidningssammanhang, så insåg jag att det gällde att få bort sossarna.

Tiden hade helt enkelt sprungit förbi den sorts reformpolitik, som socialdemokraterna stod för. Jag var uppvuxen i Björkhagen, förort till Stockholm, och där var de flesta sossar. Min mamma röstade med dem, medan mina pappor (två st en biologisk och en andrapappa) alltid röstade med moderaterna.

Jag valde mammas stil och blev också ensam mamma precis som hon ett tag. Arv och miljö inverkade. Sedan insåg jag att det här var fullständigt fel. Familjen var viktig och det var viktigt att hålla ihop den. Så de senaste snart 28 åren har jag haft samma familj med tillskott till den för 26 och 22 år sedan.

Det är så det ska vara. Aldrig mera sossarna.

Att förlora tre barn

Om igen tog jag i dag del av Lori och Chris Cobles historia hos Oprah, som repriserades på TV3. De förlorade sina tre barn i en olycka den 4 maj 2007. En lastbil körde in i deras stillastående van.

Det blev kö bakom en skymd kurva och lastbilschauffören kunde inte bromsa in 90 km i timmen för att klara sig från en kollision. Bilen där mormor, mamma och de tre barnen Kyle 5 år, Emma 4 år och Katie 2 år satt, tryckes ihop.

Mamma svimmade av barmhärtigt nog i framsätet och vaknade till igen i dikesrenen till vägen. Mormor fick brutna revben i passagerarsätet fram och barnen skadades så svårt i baksätet på bilen att de senare avled på sjukhus.

En ofattbar tragedi, som orsakades av en kurva, där det hade varit problem i tio år.

Men bara ett år senare efter olyckan fick familjen tre nya barn. Ett mirakel inträffade. De båda föräldrarna fick trillingar och inte nog med det utan de fick en uppsättning barn med samma kön, som de hade haft förut.

Hos Oprah framträdde familjen nu hösten 2010 med de tre nya barnen, som var 2,5 år då. Deras andra tre förlorade barn kommer alltid att finnas hos dem och sorgen över dessa barn går inte över, men de har fått en ny glädje i huset. Trots allt.

Fadern i familjen sade att han hade lärt sig att prata om saker efter olyckan. Att han hade slutat gå in i en tigande mansroll, att de båda tänkte på självmord, att de båda fick terapi för att ta sig igenom. Att de båda slöt en pakt om att inte ta livet av sig, för då skulle den andre vara ensam kvar.

Lärdomen av detta var att familjen är det viktigaste, att vi ska måna om våra kära och nära. De är viktigare än allt annat. Och chauffören, som körde på dem, var själv trebarnspappa och hade lidit svårt av olyckan. De båda föräldrarna förlät honom. Det var inte hans fel.

De tre nya barnen Asley, Ellie och Jake har nyss fyllt tre år allihop. Måtte denna familj nu få ett långt och lyckligt liv tillsammans. Här är deras hemsida, som är till för välgörenhet.

Skröna om gravida

Är det redan juli? Eller sprider tidningarna smörja ändå?

Om man inte ska ta död på sitt barn ska man sova på vänster sida. Inte på rygg eller höger sida. Risken för att barnet ska dö i slutet av graviditeten är superstor om man inte sover på vänster sida.

Jaja. Precis som om mödrar är medvetna hela natten om hur de sover. Ifall man somnar på vänster sida så rör man sig förstås inte mer under hela natten?

Det är barnläkaren Ed Mitchell, som har genomfört denna studie på Nya Zeeland. Tillförlitligt? Nä skulle inte tro det. Men som jag tidigare har sagt TT sprider vad som helst numera.

Enligt studien så är det så att de som har en partner bland de gravida sover på vänster sida. Jaha så kvinnor som är gifta och sammanboende med barnets far belönas med att barnet överlever?
För de sover bortvända från sin partner.

Och det vet ju alla att sovsidorna i sängen är fastställda sedan evighets tider. Det är nog rötmånad trots allt.

PS. Och också SVT meddelar detta faktum med sorgsen röst hos den kvinnliga nyhetsuppläsaren. Ja en läkare på Nya Zeeland är ju höjd över alla, som kan tänka själva. Pyramidsynen på samhället. Nu kommer väl snart någon att framställa en grej, som gör att gravida inte kan vända sig i sängen, utan tvingas sova på samma sida hela natten med liggsår som följd, men vad gör inte mammor för sina ofödda barn. När "alla" säger att det är rätt. DS.

PSPS. Second Opinion frågade om de fick rewrita det jag skrev i morse och det fick de naturligtvis. DSDS.

tisdag 14 juni 2011

Vilken fantastisk värld

Här kan en dotter få sin mammas livmoder, för att kanske till slut få ett eget barn. Vilken lycka!

Tänk att vi har en sådan fantastisk sjukvård, som inte bara kan byta kön på människor utan också tillföra en livmoder. Nu när naturen har slarvat.

Fast vore det inte enklare att låta modern föda dotterns barn? Det skulle ju inte medföra livsfara varken för modern eller dottern. Ifall nu inte modern är för gammal, men det antar jag att hon inte är för då skulle väl inte operationen göras?

Mamman heter Eva Ottosson och är 56 år. Och jag förstår att det är livsviktigt att dottern får hennes livmoder.

Eller kanske dottern skulle adoptera någon av de många barn, som har det dåligt i världen och redan finns? Nä, nu ska vi inte vara småpetiga utan låta den medicinska sakkunskapen visa sig på styva linan och vi skattebetalare är så glada att kunna hjälpa till.

Domedagsprofeten döende

Ja ingen sensation egentligen, är man 89 år så har man rimligt sett inte så lång tid kvar.

Men Harold Camping ville att hela världen skulle gå under med honom och utlyste domedagen till den 21 maj. Men här befinner vi oss fortfarande på vårt klot snurrande genom universum.

Omkring 200 miljoner skulle "ryckas upp" då, men som sagt ingenting hände. Nu är världens totala undergång satt till den 21 oktober.

Dock har profeten nu fått en stroke, vilket har påverkat hans tal, så att han inte längre kan sända sina program över radion. Ja, ja makterna tröttnade väl på all desinformation han spred.

Tyvärr finns det ju galningar som tror på detsamma och som offrade sina slantar på en reklamkampanj om denna domedag i New York. Annars skulle väl inte hans ord ha spridits över världen.

Och så såldes några lösnummer på detta förstås plus reklam på webben. Money, money, money får världen att gå runt så länge vi finns här.

måndag 13 juni 2011

Att hamna i fel gäng

Världen blir aldrig så obegriplig som när massmedier ska förklara den. Det var så obehagligt i Åkersberga nu i helgen sedan tre ungdomar blev skjutna. De andra vågade inte gå ut.

Men den som mördades på gatan blev bara med i fel gäng enligt pappan. Han var en snäll 22-åring annars och hade jobb.

Jaha. Han var dömd för rån och grov misshandel. Hur många ungdomar i 22-årsåldern är det?

Jag är så innerligt trött på kriminella. Alla de här ungdomarna var utifrån. De hade och har utländska namn och skulle väl skapa sig en egen maktposition med pengar och knark. Tydligen.

Åtminstone är det var polisen menar: att det var en gänguppgörelse för att få makten över knarket. Kul!

Jag känner igen eländet från min egen barndom. Men på den tiden var det inte enklaver av inflyttade från andra länder, utan från olika delar av Sverige och Finland. Plus en och annan italienare.

Det går att välja att bli något annat än kriminell. Det är att inse att makt och pengar inte är livet. Men en del gör det aldrig. Vare sig som kriminella eller inte. De tror att pengar gör att världen går runt. Och bestämmer vilka de är.

Denna missuppfattning av livet finns överallt. Pappan till den döde är egen företagare. Kunde han inte ha lärt sonen något annat?

PS. Drygt sex procent av befolkningen är registrerad för brott. Fyrtiofyra procent av alla brott handlar om trafiken, narkotika och smuggling. Riskfaktorer för brott är att vara invandrare, ung, man, låg inkomst, låg utbildningsnivå och/eller socialbidrag. DS.

Här skrev jag om detta när det hände.

söndag 12 juni 2011

Centern föreslår extra barnbidrag till ensamstående

Ett extra barnbidrag i månaden för att ge till de stackars barnen i familjen. Ja och sedan så kommer vi få ännu fler skilsmässor än vi redan har. Tolvtusen spänn per barn och fyra barnbidrag när man har tre stycken.

Jag känner en mamma, som kan tjäna 48 000 rent på detta per år. Vilken löneförhöjning. Som inkomsten från ett deltidsjobb.

Hon har ett par biologiska pappor till sina barn som hjälper till, men fortfarande går ju barnbidraget bara till mamman.

Nä ge inte den där mamman detta. Det är inte synd om mammor som skaffar en massa barn. Det går att välja hur man gör.

Rädda Barnen inte politiskt neutrala

Peter Wolodarski skriver i dag om den kris som fanns i början av 90-talet, då marknaden brakade, räntorna steg till osannolika nivåer (vi betalade 24 procent ett tag på vårt huslån).

Och fattigdomen bredde ut sig. Jo, så var det. Massor av människor fick gå från sina hus. Företag gick omkull. Bankerna klarade sig genom att vi betalade och betalade.

Vi klarade oss tack vare att vi absolut ville hålla ihop familjen, men de som konsumerade för mycket fick sälja. Eller de som inte kunde hålla ihop sina förhållanden.

Detta är nu så länge sedan, nästan 20 år, så ungdomarna har inte detta i sitt minne. De var för små. Det var deras föräldrar som drabbades.

Om man hade använt samma mått som Rädda Barnen gör i dag när de säger att människor har blivit fattigare och särskilt barnen har blivit det, så hade denna 90-talskris kunnat beskrivas som att BARNFATTIGDOMEN HADE MINSKAT.

Det beror av att Rädda Barnen använder ett relativt fattigdomsmått, att man jämför grupper med varandra. Om alla får det sämre så minskar de mest utsattas fattigdom.

Rädda Barnen är inte en politiskt neutral grupp, som berättar för oss helt klart hur det står till i samhället. Utan deras syfte är att vi ska skänka pengar.

Också en hjälpande grupp lever sitt eget liv och vill bestå. Den kommer att försöka överleva också i en värld, där fattigdomen inte är särskilt djup. Där ingen svälter eller är utan boende eller kläder.

Dock så finns alla siffror i deras rapport. Och jag har skrivit om detta i ett tidigare inlägg. Rädda Barnen styr genom förledande propagandabilder och genom sin allmänna ton. Och hur många har läst rapporten?

lördag 11 juni 2011

Världen är vansinnig

Nyss sade de på Rapport att tre ungdomar är skjutna av ett par som åkte förbi på moped. Är det sant? Det stämmer inte med vad som står i tidningarna.

Där är det något som hänt inomhus. Fast nu verkar media ha ändrat det till att det hände utomhus i en gatukorsning. Det alla är överens om är att en är död och två är skadade. Vad är det som händer?

Åkersberga? Det är ett lugnt samhälle. Inget särskilt brukar inträffa där. Hur kan någon få för sig att skjuta ned tre andra?

Vad är det här? Amerika? Varför skjuta? Har ungdomarna helt tappat sinnet för proportioner?

Ett vittne säger att han hörde upp till nio skott. Ingen är ännu gripen. Inte heller på söndagmorgonen.

Det hände i Smedby Åkersberga. Där finns ett gruppboende för vuxna, men det verkar inte vara inblandat. Åtminstone finns det inga uppgifter om detta. Polisen letar i området efter de skyldiga.

Det finns uppgifter om att det var en motorcykel, som kördes av de som sköt. Uppgörelse i kriminella kretsar? Med så unga offer? Frågorna är fler än svaren just nu.

Det hela inträffade i korsningen Centralvägen och Hackstavägen. Polisen ber allmänheten om hjälp. Gärningsmännen hade mörka kläder, hjälmar och solglasögon och körde en svart moped, säger ett vittne.

De skottskadade vårdas på Karolinska sjukhuset. En av dem har blivit skjuten genom armen uppger ett vittne och är inte allvarligt skadad. Den andre är träffad i magen och svårare däran.

Uppdaterat söndagen den 12 juni

Polisen har gjort husrannsakningar och gripit en 20-åring för vapeninnehav, dock inte det vapen, som användes på platsen. Enligt Aftonbladet har också en person med anknytning till OG, Original Gangsters, svepts med i polisens husrannsakan.

Expressen spekulerar i om det handlar om drogmonopol och har anknytning till en gammal gänguppgörelse. Och tidningen lämnar här mer detaljuppgifter.

Den döde var född 1989 . Den svårt skadade, som ligger i respirator är född 1993. Den lättast skadade är född 1989. Varför uppfattade vittnen dessa som 15-20-åringar? Eller det kanske var polisens info?

Mopeden, som det nu verkar vara, försvann vid Norrgårdsvägen, vid de bostadskomplex, som finns där. Det är nu klart att alla tre som sköts ned är kriminella. Den som mördades var född 1989 04 17 och bodde på Gäddvägen i Järfälla. Den yngste född 1993 är från Åkersberga. Den tredje kommer från Soltorpsvägen i Tumba.

Ja vad ska man säga syndens lön är döden? Nä det låter så religiöst. Men herregud vad trött jag är på kriminella.

fredag 10 juni 2011

Ingela Jansson och universums rättvisa

UPPDATERAT
Jag tänker att hon har ju ordnat det där själv. Varför är denna kvinna så elak mot sig själv och mot andra? För det har hon ju varit.

Nu ska hon sitta 25 år i fängelse i Etiopien och då är det plötsligt så väldigt synd om denna bedragerska. Eller är det?

Hon har blåst oss medborgare på massor med pengar genom bedrägerier. Hon har lurat sin egen familj.

Hon har lurat till sig för en miljon kronor i Therese Löfströms namn. Och därmed gjort hennes liv extra svårt. Hon bor fortfarande i Skövde och är numera 24 år.

Denna Ingela Jansson verkar ha ordnat till sitt straff alldeles själv. Jag tycker inte särskilt synd om henne. Hon verkar alldeles obotlig. Brott får sitt straff så småningom. Universums rättvisa funkar med eller utan den mänskliga sorten i domstol. Jag har sett det många gånger.
19.4.2014
Här bekräftas det som har utretts: att hon har fått sjukpenning av svenska folket medan hon har varit på flykt. F-kassan i Lilla Edet har varit vänliga nog att försörja henne på flykt under något år. Men bedrägeriet mot f-kassan drunknar i allt annat hon har gjort.

Så fungerar lagen att om en brottsling fortsätter med grövre brott så tar detta över annat. Så detta bedrägeri är nedlagt. Hon ska utlämnas till Sverige för de grova brott hon har begått här. Under tiden tycker jag inte särskilt synd om henne, som får sitta i Etiopiskt fängelse. Och det vore väl bra att samköra register när det gäller brottslingar?
9.2.2018
Och här landar Ingela Jansson efter sju år i fängelse i Etiopien på Arlanda. Nu är hon en helt fri kvinna för åklagaren har lagt ned hennes fall i Sverige och hon är inte längre efterlyst i sin frånvaro. Martin Schibbye som satt i samma fängelse i Etiopien mötte henne på Arlanda. Är hon rehabiliterad nu tror ni? Nä knappast. Men mirakler kan hända! Se upp för henne dock. Ingen att lita på. 
7.12.2018
Nu uppmärksammas Ingela Jansson i allas vår radio för hon måste på något sätt ta sig in i samhället igen när hon återvänder till Sverige. Hon har ingen att luta sig mot här för hon har ju lurat alla. Hennes dotter som var tio år när hon försvann är nu 18 år. Hon försöker flytta söderut i Sverige, men får ingenstans att bo. Ja välkommen till Sverige. Här är avsnitt nummer två i Sveriges radio. Hon har tagit sig till Etiopien tillsammans med en man med svenskt medborgarskap, men som är etiopier. Hon har en dotter med sig, som omhändertas när hon blir fängslad.

TT har gjort ett uselt jobb

Det säger de själva apropå att de släppte nyheten om en cyklist, som hade blivit bötfälld för fortkörning. Det var en anka.

Förr i tiden släppte inte TT ankor, men nu händer det. Jag har själv märkt att TT kan man inte längre lita på. Så varför ska då pressen anlita detta bolag?

Jo det gör tidningarna för att de ska slippa göra jobbet själva. Tid är pengar och att ta in material från TT utan att ens läsa igenom det är legio.

Trist utveckling.

torsdag 9 juni 2011

Älgen klarade sig

Den sprang rakt genom ett stort fönster i ett äldreboende och sedan genom korridorerna, men personalen lyckades stänga in den i entrén och där fick den stå blödande från huvud och bog i ett par timmar.

Jägare larmades och polisen, men det visade sig att när de kom till platsen så var inte älgen så skadad att den behövde avlivas. Istället bildades häck med hjälp av bilar och älgen, som var en fjolårskalv kunde släppas ut.

Den leddes mot ett grönområde och lyckas kanske i lugn och ro läka sina skador, som var ytliga, men det var ändå mycket blod i entrén, tyckte personalen. Slutet gott allting gott. Kanske. Jag önskar älgen ett lyckligt och långt liv.

Hur det gick med de äldre? Jo de klarade sig också.

Aftonbladet fixerad vid kungafamiljen

Nu smäller de upp en icke-nyhet och får det att framstå som att prins Carl Philip inte kan köra bil.

I själva verket blev han påkörd av någon som ville bli berömd? Eller träffa prinsen? En svart Volvo backade rakt på honom när han stod stilla i bilkö. Fast prinsen tutade och tutade.

Eller var det någon som hade påverkats av senaste drevet från Aftonbladets sida och inte gillade de kungliga? Bucklor blev förstås resultatet. Och de båda förarna var tvungna att prata med varandra.

Det måste man ju när det har hänt något med bilarna. Bra historia att berätta för föraren av Volvon.

Kanske kunde Aftonbladet sluta att vara så fixerade vid kungafamiljen och istället berätta något om verkliga olyckor. Var det inte tolv människor, som satte livet till i olika olyckor med motorfordon i helgen?

Och senast i förrgår så krockade en motorcyklist med en bil här på norra Värmdö plus att en bil voltade ut på en åker. Människor kör alldeles för fort, särskilt här ute på landet.

Motorcyklisten fördes till sjukhus med helikopter medan föraren av den voltande bilen klarade sig. Det är säkrare att köra bil. Motorcyklister blir skadade eller dör.

onsdag 8 juni 2011

Ingen är fattig i ett fattigt land

I ett land där alla är fattiga är klyftorna i samhället små och alla relativt sett lika rika. Människor i ett sådant land ser att grannen har det likadant, som en själv och det finns inget att vara särskilt avundsjuk över.

Men i ett land där det finns miljonärer blir det fler fattiga statistiskt sett. Landet som helhet är rikare, men jämförelsevis är alla som inte har en miljon fattigare.

Och ifall det flyttar människor till det landet, som har många barn och inte äger någonting och som dessutom inte har några färdigheter, som kan användas till arbete och inkomster i det landet. Ja då blir dessa människor naturligtvis mest fattiga av alla. Relativt sett.

Att dessa människor ändå flyttar till det landet beror av att de får det så mycket bättre än i det land de kommer ifrån. De ses som rika ifrån hemlandet.

Rädda Barnen försöker nu bevisa att vi i Sverige bor i ett sådant rikt land, så att vi ska skänka mer pengar till dessa de fattigaste i vårt eget land och särskilt de med barn.

Vore det inte bättre att lära dem färdigheter, som de kan använda i vårt land, så att de slipper vara beroende av sin försörjning av alla oss andra. Och inte tror att många barn är lösningen på deras problem istället för arbete.

I Sverige kostar det minst en miljon att uppfostra ett barn.

måndag 6 juni 2011

Marcus Birro vill ha monopol på debatten

Han klagar sin nöd på Newsmill över att han inte fick sin debattartikel publicerad på DN Debatt, fast han hade blivit lovad det av debattredaktören. Dock har jag sedan dess sett att han fick in sin debattartikel i Svenskan på Brännpunkt och i Dagen, den kristna tidningen.

Det hela handlar om sent aborterade foster. De "lever" ju och går igenom en dödskamp. Allt i denna fråga kommer sig av att Marcus Birro har förlorat ett barn. Hans sorg har gjort honom till en känslomässigt engagerad debattör, en känslig människa, som inte tål att höra att barn ligger och "självdör".

Han får mothugg här av en debattör: Mattias Irving, som menar att det Birro skriver är osakligt. Ett aborterat barn lever inte, har ingen jagkänsla, utan celler i kroppen har ett eget liv, visst, men det finns ingen möjlighet för sent aborterade foster att överleva.

Jag som själv har levt när det inte fanns fri abort och varit med om att min mamma anklagades för abort av läkaren på sjukhuset när hon kom dit med missfall (önskat barn) tycker att det är förfärligt att denna fria abort förföljs.

För mig är det självklart att det är kvinnan som ska bestämma över sin kropp, inte mannen även om han är far, inte barnet, som inte är något barn. Och det där snacket som finns nu också om att det ska födas barn, att kvinnor ska göra det fast de inte vill ha dem, är förfärligt. När jag var ung fanns det sådana mödrahem för flickor som blev med barn fast de inte ville och som skulle föda dessa barn där. Det var skammens hem.

Och jag har en väninna, som övertalades att behålla barnet, för hon skulle få så mycket hjälp av samhället med detta barn. Inte fick hon det inte. Fortfarande är det ett livslångt åtagande för särskilt mamman att skaffa sig detta barn. Hon har ansvaret och måste få bestämma vad som ska hända med hennes egen kropp.

söndag 5 juni 2011

Äntligen p-piller för män

Av en slump har p-piller för män kanske upptäckts när forskare ville hitta ett medel mot hudsjukdomar.

Det är amerikanska forskare vid Columbia University, som har funnit medlet, som tillfälligt stoppar spermieproduktionen hos män. Den blir normal igen när medlet inte längre tas. Åtminstone är det konstaterat på möss.

Det fungerade även i låga doser, precis som p-pillret för kvinnor gör. Och det vore väl fantastiskt om också män kunde skydda sig på detta sätt mot att bli med barn.

Då skulle kvinnor slippa gå omkring med konstgjorda hormondoser i kroppen i åratal. Männen kunde ta samma ansvar.

Detta är en icke-steroid metod, som inte skulle ha de biverkningar, som steroider har. Men ännu behövs många fler tester och ett utvecklingsarbete, som kan ta flera år.

lördag 4 juni 2011

Svenskar är barbariska

Vad är en barbar? Jo det är någon som inte talar grekiska. Någon som inte är grek. Så egentligen är alla världens folk barbarer, utom då naturligtvis grekerna. Något märkligt i dessa tider när Grekland står på randen till konkurs.

Sedan har det gått över till att beteckna rasistiska vita och till slut blivit lite mer rumsrent genom att tex Conan Barbaren var en filmfigur, som fick heta så för att han var ursprunglig och tillhörde ett folk, som inte var civiliserat ännu.

-Ursvenskt är bara barbariet resten har kommit utifrån, sade statsministern för några år sedan när han var i Ronna i Södertälje. Vi stackars svenskar är barbarer. Det tyckte inte bara statsminister Fredrik Reinfeldt utan kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth instämde i detta i slutet av förra året och sade:

-Blott barbariet var en gång fosterländskt.

Hela citatet av Esaias Tegnér lyder:

- All bildning står på ofri grund till slutet, blott barbariet var en gång fosterländskt.
Esaias Tegnér (1782-1846)

Mona Sahlin sade:

I mars 2002 talade hon inför det turkiska ungdomsförbundets ”Euroturk”:

- Ni har en kultur, en identitet, en historia, någonting som binder ihop er. Och vad har vi? Vi har midsommar och sådana töntiga saker.

Och hon har sagt: Om två lika meriterade personer söker jobb på en arbetsplats med få invandrare ska den som heter Mohammed få jobbet.

Dåvarande integrationsminister Mona Sahlin i en intervju i Göteborgs-Posten den 22 oktober 2000. Man kan ju undra varför just den som heter Mohammed ska ha jobbet.

Som motvikt kan man citera detta:

- Vad är barbariet annat än det att man inte vill erkänna det förträffliga.
Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832)

Så det kanske inte är så dumt att vara barbarisk ändå.

Hela kungafamiljen på Skansen på måndag

Också prinsessan Madeleine ska vara med när kungafamiljen firar Nationaldag på Skansen på måndag. Hovet meddelar att kungen och drottningen är så glada över det.

Ja det förstår jag så slipper de höra ännu en gång att de är osams med prinsessan Madeleine. Det är viktigt med sammanhållningen i dessa tider, när hela institutionen är under attack.

På Nationaldagen är också det kungliga slottet öppet från klockan tio med fria rundvandringar och aktiviteter. Kronprinsessparet öppnar dörrarna.

Dömd för hot på internet

Kommer ni ihåg studenten i Göteborg, som hotade med att skjuta så många som möjligt på KTH i Stockholm innan han sköt sig själv?

Hans sajt var bara en skoj- och skämtsajt, men hotet togs ändå på allvar och han är nu dömd för detta. Han fick villkorligt och böter på 4 000 kronor. Rätt lågt straff med tanke på den uppståndelse han orsakade.

Men han har hela tiden försvarat sig med att det framstod för vem som helst att det var en sajt där ingenting var på allvar. Men hotet betraktades ändå som verkligt också i lagens mening.

Jag skrev om det när det hände här. Här kan ni läsa om det ursprungliga hotet.

Han greps i en studentkorridor i Kortedala i Göteborg. Den nu 34-årige mannen ansågs skyldig till ett hot av normalgraden.

fredag 3 juni 2011

Vill vi inte ha demokrati?

Det vill åtminstone inte en fjärdedel av ungdomarna enligt en undersökning. Är det verkligen sant?

De kan tänka sig att sälja sin röst för en mindre summa pengar eller de tycker att en stark ledare vore bra, som inte behöver bry sig om demokrati.

Kanske speglar detta den frustration, som finns i landet efter att det starka välde, som socialdemokraterna stod för har fallit samman. Vår siste sossediktator var Göran Persson. Alla hukade inför honom, både partikamrater och pressen.

De hängde vid hans läppar och han fick uttala sig i medierna åtminstone varje vecka utan att bli särskilt ifrågasatt.

Hela det Sverige, som byggdes på 1900-talet håller på att gå i graven. Det knakar och brakar också runt vår äldsta institution kungahuset. Vår statschef chikaneras av journalistkåren och förföljs, hånas och trakasseras dag ut och dag in på löpsedlar och i vår television.

Detta pågår med hjälp från Serbien och de icke-svenska element, som vill att vårt land ska tas över av något annat. Inte med hjälp av krig utan genom infiltration. Vänstern har aldrig varit särskilt för det svenska, utan sett andra stater och -ismer som bättre.

Ungdomarna är uppvuxna med ett stor och stark stat, med en nation, som var uppbyggd av organisationer, fackliga och statliga. Socialdemokraternas stora fiende var länge kommunismen och de var en garant för att vi inte skulle tas över av Sovjet.

Allt detta är raserat nu, inklusive Sovjet, och ungdomarnas egen framtid ser osäker ut. Inte undra på att de längtar efter stabilitet. Vilken sort som helst.

torsdag 2 juni 2011

Slaskjournalistik i Aftonbladet

Det har varit den värsta tidningen i "granskningen" av kungen. Jan Helin måste i dag göra ett slags avbön i tidningen och det finns ingen möjlighet att kommentera den avbönen.

Stormen från läsarna har varit stor, kommentarerna fick stängas och han skriver:

"Många läsare reagerar starkt emot granskningen av kungen. Jag kan förstå det på ett känslomässigt plan. Ilskna läsare som tycker om sin kung vill inte se honom dragen i denna smuts. Det är känslor och sådana bör man respektera, men också vara medveten om att de kan förblinda."

Han menar att journalisters uppgift är att granska och gräva. Jovisst är det så, men allt man hör behöver inte tryckas. Allt skvaller och allt vad gangstervärlden säger måste tas med en nypa salt och fortfarande är det så, att de som har sett dessa bilder som Mille Markovic har visat upp, inte kan gå i god för att de är äkta.

Det beror av att de är suddiga utskrifter på vanligt papper. Varken fotograf Dan Norrå på TV4, Johan Stambro reporter TV4, Michael Syrén på Expressen eller Martin Ekelund på Aftonbladet har haft möjlighet att undersöka dessa bilder på något närmare sätt.

Bevisen finns alltså inte, utan det ska styras från Serbien vad Aftonbladet ska ägna sig åt i spalterna. Dit har nämligen denne medborgare flytt för att han känner sig förföljd av svenska myndigheter. Dessutom har han sju sidor i kriminalpolisens register.

Jag har sagt det förut och jag säger det igen. Som journalist och författare med bla 18 år på DN och två böcker utgivna på Sivart Förlag så skäms jag över, att det finns sådana journalister, som lånar sig till detta.

Källgranskning är ett viktigt inslag i journalistik och i dokumentärt författande, men det har uppenbarligen varken journalisten och författaren Thomas Sjöberg, som skrev den första boken, eller efterföljande journalist och författare Nuri Kino, som har upphöjt en gangsterkung i Sverige till Gudfader, brytt sig om. Nuri Kino lade in ett kapitel i sin bok om dessa bilder för att få mer PR för boken.

Varför är vissa svenskar kallade journalister och författare så dumma att de förföljer och förtalar vårt eget statsskick? Det som vi i demokratisk ordning har sett till att ordna, som det är nu?

Läs också här hur DN anser att vårt statsskick är i gungning. Och vem eller vilka beror det av? Och här är Verdens Gangs rapportering i Norge. Läs också hur Paul Ronge, som satt i TV4:as soffa tycker att kungen ska abdikera, för det är ju kungens fel alltihop.

Deanne Rauscher, som "vet" att kungen ljuger, därför att hon researchade till den första skvallerboken. Den var full av enkla faktafel, exempelvis Karl XI:s drabanter blir Karl XII:s och kungens pappa Gustav Adolf har fel ålder ett par gånger. En slarvig skvallerbok alltså. Deanne Rauscher samarbetar nu med Mille Markovic och hjälper honom med hans bok. Större delen av sitt liv har hon jobbat som socialarbetare.

Över 70 procent vill behålla kungahuset enligt den senaste Sifo-undersökningen gjord 25-31 maj. Samma siffror som har varit sedan 70-talet. Svenska folket har inte ändrat sig. Ingenting har hänt således. Utom att vissa personer och medier tjänar mer pengar på kungen och skvallret. Bedrövligt.

onsdag 1 juni 2011

Ska en trängd maktelit kuppa i Sverige

Ämbetet som statschef i Sverige är liknande det som president John F Kennedy fick den 8 november 1960, när han valdes till president av folket i USA. Då när valet var klart så ställde sig alla upp när han kom in i rummet: medarbetare, vänner och släkt - också hans bror Bobby gjorde det.

Inte för att presidenten plötsligt hade blivit en så högtstående människa utan de ställde sig upp för att ämbetet var det högsta någon kunde och kan inneha i USA. President Kennedy förblev samma människa som dagen innan, trots att han var president, med ett behov av ständigt nya kvinnor - fast han var gift.

Han hade skador från andra världskriget som gjorde att han behövde gå med kryckor ibland. Han hade korsett för ryggen och var beroende av narkotika i medicincocktails som blandades till av hans personlige läkare. En skröplig människa helt enkelt.

Men allt detta hade ingenting med hans tid och vad han uträttade som president att göra, inte med de beslut han och hans administration fattade. Han anses som en stor president fast han blev skjuten bara tre år senare.

I Sverige har vi en kung på det ämbetet. Det är det sätt vi låter en man företräda Sverige utomlands. Det är det sätt vi har ordnat våra traditioner. Det är så vi har en statschef, utan större formell makt, men ändå på en upphöjd position. Den andra makten ligger numera hos riksdagen och regeringen.

Om vi ska ändra detta ska det väl inte handla om att några journalister kuppar igenom ett nytt statsskick tillsammans med gangstrar från ex-Jugoslavien.

Den nuvarande politiska oppositionen och journalisterna, var så vana att ha makten tillsammans, att de såg det som hände 2006 som en parentes. Och desperationen över den förlorade makten var stor i båda kretsarna när detta inte ändrades i val förra året.

Men vi som folk kan väl ändå inte tillåta att de kuppar igenom en så stor förändring? Det finns väl ingen anledning?

Ska inte vi som folk bestämma vilket statsskick vi ska ha? Eller ska vi lämna över detta till ex-Jugoslavien och en trängd liten maktelit, som inte får sitta längre vid grytorna?

PS. TV4 meddelar glädjestrålande att boken Den Motvillige Monarken har sålt mycket bra, över 100 000 exemplar och dragit in åtta miljoner till förlaget. Ja girighet var väl motivet till utgivningen. DS.

En miljon av långa goda relationer

I går inkasserade jag en miljon kronor. Det var min största affär någonsin i pengar räknat.

Det var resultatet av långa relationer mellan en bostadsrättsförening, mellan människor i min familj och en ny relation till unga människor, som behöver någonstans att bo.

Det låter som mycket pengar, men var och en av oss, som är arvingar till detta får i slutänden mindre än staten får i skatt, dvs vi delar med oss av detta till alla i samhället.

Min gamle andrapappa och hans bostadsrättsförening HSB har under många år gjort jobbet - nu senast genom att isolera ytterväggarna i huset och byta de gamla fönstren till helt nya treglas.

Och vi syskon hade en långvarig relation över fem decennier till vår andrapappa, som gjorde att han ville ge detta till oss och våra barn - fast ingen av oss är hans biologiska barn.

Staten - dvs alla vi som bor här i Sverige - får 22.5 procent av summan i skatt. Det lönar sig inte att bo länge på ett ställe. Skatten blir lika stor ändå. År 1967 när han köpte lägenheten kostade den 9 000 kronor i insats och tiden och marknaden har gjort att denna summa har gått upp till en miljon.

Den summa jag själv kommer att få ska gå till installation av kommunalt vatten- och avlopp i vårt hus. Så förvaltar jag detta genom att lägga pengarna i mitt eget boende.

Civilisationen består av de som bygger upp och de som river ned. Själv har jag alltid försökt att ta vara på och bygga upp. Precis som jag har gjort nu det senaste halvåret efter att min andrapappa dog.

Allt handlar om relationer och i grunden om kärlek. Till oss själva och mellan oss i familjen och släkten. Och nu ger vi en del av detta vidare till ett par ungdomar och till alla som bor i Sverige.

Samtidigt som vi själva ger tillbaka av detta till oss för att relationerna inuti oss själva och mellan oss är goda. Så skapas ett gott samhälle.