måndag 22 november 2010

Elda säkert

Ved är en bra vara den här årstiden. Vi har fått ved från Hälsingland i tre omgångar. Och vi får se om vi klarar oss över vintern.

Det går åt en hel del ved om man ska elda hela tiden i vårt hus. Vi har tre eldstäder: en braskamin, en liten kamin i sovrummet och en vedspis i köket. Det behövs.

Vi har redan haft två långa strömavbrott den här hösten. Båda gångerna när det snöade. Då använder vi ved till allt. Både till att laga mat och värmen. Vi tar in regnvatten från våra tunnor runt huset, för att kunna spola på toan.

Det går inte att elda dygnet runt i en eldstad och det behövs inte heller. Skorstenen måste få vila sig emellanåt, för att inte bli för varm.

Förra vintern blev det många bränder, för att människor inte visste hur de skulle elda. Askan ställer vi aldrig ut på verandan. Och absolut inte i en papperspåse.

Den går till komposten direkt ute på tomten.

4 kommentarer:

 1. Du kan få en rätt skaplig glödbrand i en kompost också, men jag antar att ni inte tar askan direkt dagen efter heller.. :)

  SvaraRadera
 2. Alien: Aha en besserwisser ;) Nä inte en chans eftersom den mest består av jord. Och dessutom brukar det ligga snö överst.

  Jodå det är så att vi går ut med askan när det behövs, går att lägga direkt på trädgårdsland också. Om man inte lägger för mycket. Det låter som om vi bor i Norrland, men vi bor tre mil från Slussen i Stockholm.

  SvaraRadera
 3. Askan tycker vinbärsbuskar om. Skönt med ved. Ni är lyckligt lottade som kan elda. Blir det kris kommer folk i hyreshus att frysa ihjäl. Såg att en liten nätpåse med björkved kostade 79:- på Q8 i Åkersberga igår. Det var inte så många klampar i den lilla säcken. Och små var dom också.

  SvaraRadera
 4. Jo sånt säljs här också och sammanpressade sågspån, som heter clogs. De får man för 49 kronor per tolv stycken, tror jag. Den sorten köpte vi i mars när förra vintern aldrig tog slut, men vår ved gjorde det. De gick att elda med andra pinnar och var rätt bra. Reservutgång även denna vinter kanske.

  SvaraRadera