fredag 31 maj 2013

Misstänkte mördaren i Boden

Det är en man med ett helt vanligt svenskt namn, som är omhäktad nu på sannolika skäl för mordet på Vatchareeya Bangsuan. Blod från offret har kopplats ihop med 22-åringen så nu finns det teknisk bevisning i målet.

Han nekar fortfarande till brott. De båda kände varandra sedan tidigare. Den 20-åriga kvinnan avled av stickskador och hon styckades. Kroppsdelar hittades först av Missing People den 20 maj. Den 22-årige mannen är flyttad från häktet till rättspsyket. Han har en psykisk diagnos. Han har stängt ned sin facebook-sida. Fler personer kan vara inblandade.

Vatchareeyas mamma säger att hon dog samtidigt som sin dotter. Hon vill inte leva för smärtan är så stor, men att hon kämpar för sin dotter.


SVT Debatt om handskakning

Ska en kommun betala ut skadestånd som Trollhättans kommun gjorde till en muslim för att denne inte ville skaka hand med en kvinna? Eller med kvinnor överhuvudtaget? Muslimen kunde inte göra praktik och fick 30 000 i skadestånd direkt utan prövning i domstol för kommunen insåg att så som diskrimineringslagen är skriven så hade de inte en chans.

Det är arbetsledaren Annika Wadsö som tycker att det är märkligt att hon som kvinna inte finns eller kan diskrimineras och att religion går före kön. Hon ser det som en jämställdhetsfråga inte något som handlar om kulturella seder.

Inom islam är det så att det finns olika seder och att skaka hand med kvinnor eller att beröra deras hud är inte förbjudet för män enligt koranen. Många muslimer tar i hand. Men just den här mannen gjorde inte det och praktikplatsen var sådan att han skulle möta kvinnor och behöva ta dem i hand.

Arbetsledaren Annika Wadsö ansågs ha överträtt sina befogenheter genom att påpeka att denne muslim skulle behöva ta kvinnor i hand på praktiken. Hon hade inte rätt att säga detta. Inte ens när hon menade att det gick bra att tvätta händerna efteråt. Hon fick därför en reprimand och en varning. Religion går före jämställdhet.

Detta var en diskussion i går kväll i TV som till slut mynnade ut i att kändisen Paolo Roberto tyckte att vi skulle vara vänliga och snälla mot varandra. Om någon inte vill hälsa genom att ta i hand så ska den slippa det. Inget problem.

Enligt Kommunal i Trollhättan är båda offer och kränkta. Enligt den somaliske tolken i Trollhättan är reglerna om tvagning inte något som ska hindra arbete. Han menar att många somalier har extrema tolkningar av koranen.

torsdag 30 maj 2013

SVT anklagar

UPPDATERAT
Uppenbarligen har SVT gått över från att vara ett journalistiskt medium till att bli domstol. Det senaste är att de anklagar polisen för att bryta mot sina regler när det gäller användningen av våld.

SVT menar att polisen använde för mycket våld när de öppnade Hjulstabron och två unga män med amfetamin i kroppen körde i mycket hög fart genom bommarna och ned i vattnet. Är en broöppning att använda våld?

Paragraf 10 som SVT hänvisar till handlar naturligtvis om våld från polisens sida med hjälp av vapen och att använda handbojor. Således i närkontakt med brottslingar. Men om man inte ens kan få kontakt?

Enligt SVT så brukade polisen öppna bron. Det har satts i system enligt SVT, men det finns inga bevis för detta. Polisen i Uppsala säger att det inte är så. Uppenbarligen är nyhetsplats numera ett eget program i TV som kan granska och anklaga och i förlängningen också döma polisen.

Jag tycker att det är urholkad journalistik. Här har jag tidigare skrivit om denna händelse.
31.5.2013
Här är återigen en uppdatering om förhållandena vid denna bro. 

onsdag 29 maj 2013

Om kvinnliga sexuella övergrepp

Visst är det en riktig sensation att författaren och poeten Mats Söderlund, gift med Susanna Alakoski, kommer ut med en bok om kvinnliga sexuella övergrepp.

Den heter Observatoriet och är en roman, men bygger på allt han har fått höra om sådant i sitt jobb. Många pojkar utsätts för övergrepp av mammor och andra kvinnor. Men det är för skamligt att beröra. Och det omtalas därför sällan.

Det måste förtigas och därmed observeras från en annan punkt än den gängse. Det är vad romanfiguren i hans bok har gjort hela sitt liv. En känslig pojke som blir utsatt för vuxnas gränslöshet.

Mats Söderlund bor i Gustavsberg på Värmdö och har skrivit på denna sin första roman i ett decennium. Susanna Alakoski är också författare och har varit pressekreterare till Gudrun Schyman i Feministiskt Initiativ.

PS. Senast jag skrev om detta var när P O Enquist blev förförd av en pedofilliknande kvinna. DS.

2.6.2013
Här är recensionen i Svenskan.  Och här är en recension i Aftonbladet. Här lyckas Sveriges Radio skriva om boken utan att berätta vad den handlar om. 

LO på arbetarnas sida

UPPDATERAT
LO ser problemen och därför kräver facken ett omedelbart stopp för arbetskraftsinvandring från Thailand och andra länder, där arbetsgivarna har utnyttjat exempelvis bärplockare.

LO vill också ha permanenta eller långa arbetstillstånd för dessa som kommer från andra länder än de nordiska. För att de inte ska tvingas lämna landet när de inte får ut sina löner.

Den utomeuropeiska arbetsinvandringen vill de begränsa. Dessa får ofta betala för arbetstillstånden och de konkurrerar om städjobb och krogjobb, där det inte råder brist på arbetare på hemmaplan.

Även för byggjobb och andra jobb inom LO-sektorerna är problemen stora. Thailand, Indien och Kina är de vanligaste länderna där människor får arbetstillstånd utanför Europa. Det rör sig om ca 10 000 jobb per år. Inte någon överväldigande siffra. Men många arbetare utnyttjas under närmast slavliknande förhållanden enligt LO.

Det var 2008 som reglerna infördes som innebär att det inte är behovet av arbetskraft som styr. Reformen är misslyckad menar LO och får medhåll från socialdemokraterna. Det behövs inga flyktingsmugglare när det enklaste är att betala en arbetsgivare för att få komma till Sverige.
11:46
Statsminister Fredrik Reinfeldt menar dock att det här är regeringens arbetslinje medan LO vill värna sin makt. Där går i grunden skiljelinjen mellan deras olika värderingar. Statsministern menar att LO står för en bidragslinje. 

Så ung och så fördärvad

Mousa Kassem är 20 och kan inte känna något utom när han kör som en galning. Då får han en adrenalinkick. Redan har han varit med om att döda en gammal man och allvarligt skada en medelålders kvinna. Han nekade till det första, men dömdes ändå häromveckan till 15 månaders fängelse. Han har inte något körkort.

Nu eftersöks han för det nya dådet. När han körde på en kvinna i Landskrona med en motorcykel utan plåtar. Hon blev allvarligt skadad. Polisen är rätt säker på att det är Mousa Kassem som körde motorcykeln. Han är försvunnen men finns på facebook.

Tidigare har Ove Hansen 74 dödats. Detta när han var ute och rastade barnbarnets hund. Hunden sprang omkring och ylade på olycksplatsen. 

tisdag 28 maj 2013

Sverige fungerar

Det visar den här utredningen om vållande till annans död som nu har inletts mot den polisman som sköt den 69-årige mannen i Husby till döds. Det är absolut inte ett mord som yttersta vänstern ville få det till.

Mord är ett uppsåtligt dödande av en annan människa. Det är ett mycket grovt brott. En polisman har rätt att försvara sig om denne känner sig hotad. Vi som nation har gett den rätten till poliserna. Polismannen i det här fallet förnekar brott.

Enligt den dödes fru så satt de bara lugnt, men uppenbarligen var det inte så det gick till. Flera personer kände sig hotade av mannen och det finns bilder där han står på sin balkong och viftar med macheten eller den stora kniven.

Polisen tog sig in i lägenheten för att de uppfattade att hans fru kunde vara i fara. Annars kunde de ha väntat ut mannen. Här är en dom mot en polis. Han dömdes för vållande till annans död för att han inte hade uppmärksammat en motorcykel när han skulle ut på vägen. Motorcyklisten körde in i sidan på polisbilen och omkom.
29.5.2013
Polisens nota för upploppen blev 10 miljoner. Hela notan lär gå på kring 60 miljoner. Roligare kan man ha för pengar.

Trots allt är vi lyckliga

Det bekommer oss inte så mycket att bilar brinner eller att dagis och skolor brinner ned. Nej varje dag är ändå lyckad. I genomsnitt för de som bor i Sverige. På första plats kommer Australien och vi kommer tvåa. Det handlar om OECD:s lyckoindex. Detta är en bra inställning att tycka att livet är helt okej för även människor i koncentrationsläger överlever bättre om de har en sådan lyckoinställning. Om de kan se en bra framtid. Psykiatern Viktor Frankl har själv skrivit om detta i sin bok Livet måste ha en mening. Han satt i koncentrationsläger under andra världskriget.

Jag har skrivit om honom i min utgivna dagbok Ett Sekel av Tystnad:

"Han hotades av döden i varje ögonblick. Hur kunde han gå vidare efter det? Hur kunde han överleva? Hur kunde han se en mening med livet? Den givna slutsatsen, som han själv ger, blir att det måste finnas en mening också med lidande och död.

Viktor E. Frankl har beskrivit hur det gick till när människor gav upp. Hur de blev apatiska i koncentrationslägret. Hur de slutade bry sig. Att de inte längre orkade lämna britsen i lägret, inte tvättade sig, inget längre bet på dem, varken böner, hot eller slag.

Massdöden var mycket stor i lägret kring nyåret 1944-45. Många hade satt sitt hopp till att kriget skulle vara slut till julen, att de då skulle vara hemma igen. När inte det infriades så dog de. Det berodde inte på att de yttre omständigheterna blev sämre. Men att detta deras hopp grusades om igen gjorde att de gav upp helt och hållet."

Ett Sekel av Tystnad sid 382

Här hittar ni boken.
Psykiatern Frankl kom fram till att vi kunde upptäcka livets mening på tre sätt: genom att agera, vara aktiva, genom att uppleva ett värde och genom att lida. Han menade att det självklara att rusa genom livet och prestera gjorde att vi upplevde mening. Uppleva ett värde är att förälska sig eller att se ett nyfött barn i ögonen, att se värdet i det mentala tänkandet eller det andliga. Det tredje sättet är att uthärda prövningar, att gå igenom en sjukdom, klara av livet. Ting bestämmer eller determinerar varandra sade han, men människan bestämmer själv över sitt liv. Vad hon blir har hon gjort sig till.

Visst är det fantastiskt att 85 procent av svenskarna har bra upplevelser varje dag. Mer än dåliga. Det betyder att 15 procent ännu inte har begripit att de bör ha den där speciella inställningen: att se livet som gott och att framtiden är god.

När det gäller hur nöjda vi är med våra liv kommer Sverige på fjärde plats. Schweiz, Norge och Island är mer nöjda än vad vi svenskar är. När det gäller balansen mellan arbete och resten av livet kommer Sverige på sjätte plats. Efter länder som Danmark, Nederländerna, Norge, Belgien och Spanien.

Gör det bästa av din dag! Oavsett var du är. Det är psykiatern Viktor Frankls budskap. En arbetslös och en koncentrationslägerfånge har psykologiskt sett ett liknande situation enligt honom. De har båda förlorat en klar inriktning på framtiden. De lever i en provisorisk existens. Det gäller att ta sig ur den. Denna paradoxala tid där en dag kan vara oändligt lång i sin tristess eller utsatthet. Medan en vecka kan gå fortare än denna enda dag. 

Svenskar är ändå nästan lyckligast i världen trots alla bekymmer. Bara att ha lyckats ta sig igenom livet så här långt gör mig lycklig när jag tänker på det. Ha en underbar lycklig dag alla!

Assar Lindbeck ryter till

Jag har aldrig riktigt uppfattat Assar Lindbeck som socialdemokrat, mer som någon äldre professor som vill ha det på sitt sätt. Och sådan är han fortfarande när Magasinet Neo intervjuar honom. Han lämnade socialdemokraterna när de ville ha löntagarfonder.

Eftersom han är 83 år så har han en annan bakgrund än de flesta som nu bebor Sverige. Han är konservativ så det stänker om det. Präglad av sin uppväxt i ett helt annat Sverige. Mer åt höger än gråsossar. Han gillar inte invandringen, inte den snabba sociala individualiserade journalistiken, inte att det inte ska få finnas vinster i välfärden.

Han yttrar sig om skolan och anser att den har urholkats. Det går helt enkelt inte att hålla samma nivå på 50 procent av befolkningen som på fem procent, som det var på hans tid på universitetet. Skolan har nedmonterats sedan 50-talet minst. Vi kan inte ha fri invandring för redan är det 60 procent av socialbidragen som går till invandrare. Han är absolut inte centerpartist eller miljöpartist.

Han klagar på sjukförsäkringen som den fungerade under den senaste socialdemokratiska regeringen. Att människor sjukskrev sig under älgjakten och ifall de inte gillade jobbet.

Fler jobbskatteavdrag vill han inte ha och han skulle inte ha röstat för euron i dag för de regler som sattes upp följdes inte. Särskilt inte av Grekland som bluffade. Så även en gammal professor kan bli klokare. Paulina Neuding har intervjuat.


måndag 27 maj 2013

En vandaliserande tonåring

Är helt enkelt detta. Någon som utför en kriminell handling. Och jag bryr mig inte så mycket om orsakerna.

Jag märkte att jag blev förbannad nu återigen när de hjärnlösa idioterna agerar i grupp på samma sätt som när jag var själv var tonåring. Det var längesedan. På 50-60-talet. Men jag var då också arg på knäppisar som förstörde för sig själva och andra.

När jag hade varit i Björkhagens skola på en sen kurs i slutet av 50-talet en mörk höstkväll blev jag överfallen när jag tog en genväg genom ett litet skogsparti. Av några killar. Jag försökte ta en annan väg, men där stod några till och väntade. De höll fast mig. Det gick rykten om att de band fast flickor vid träd och skar dem och hällde salt i såren.

Jag blev rasande och förbannad och började gråta av ilska. Och jag skrek till dom att jag minsann kände igen dom och skulle anmäla dem. Jag hade ingen aning om vilka de var och det var mörkt, men de blev rädda när jag sade så. De släppte mig.

Jag gick ut ur skogspartiet och satte mig en stund på en sten och grät bakom den vita skyskrapan i Björkhagen, förort till Stockholm. Funderade på om jag skulle säga till någon kvinna som var på väg hem från jobbet och gick förbi lite längre bort, men sedan gick jag hem och glömde bort detta.

Det var inte min värld. Den skulle inte se ut så. Inte med överfall av killgäng. Min bild av framtiden var en helt annan. Och det är den jag sedan har förverkligat under mer än fem årtionden. Men jag blir lika rasande nu när dumskallar bär sig illa åt i förorterna och lite varstans.

Det är dags att sätta ned foten. Nu igen. Men det måste också göras på en övergripande nivå. Vare sig upploppen sker i samband med fotboll eller något annat. Nu lovas också fler gripanden. Jo det behövs så att de som bränner bilar, skolor och dagis ser att det inte lönar sig.

Bröstcancer en farsot

Det är den cancerform vi har hört talas om mest och min svägerska dog i denna sjukdom bara 49 år gammal. Mycket sorgligt.

Att Angelina Jolie nu kommer att bli företrädare för kampen mot denna sjukdom ger sig självt. Något uppdrag behövs för kända filmstjärnor här i världen. Hon riskerar dessutom att få äggstockscancer mer än andra för hennes mamma avled i denna sjukdom. Hon ska spela sin mamma i en ny dokumentärproduktion i Brad Pitts bolag.

Sjukdomar är ett elände, men de följer oss i vår vardag. Under helgen har vi haft kalas. Både för 60-åringar och för mig som ju är mamma tre gånger om. En cancerpatient och en som har haft sin senaste hjärtinfarkt i påskas fanns närvarande.

Vi låtsas för det mesta inte om sjukdomarna fast vi nogsamt frågar om alla detaljer. Jag själv fick nog av sjukdom när jag var liten eftersom min mamma hade astma och ofta var sjuk. Jag håller sådant mentalt ifrån mig. Det är bättre att fokusera på det friska istället. 

lördag 25 maj 2013

Joakim Lamotte menade inget illa

Nej naturligtvis inte. Han bara spred ett rykte på sin blogg om andra journalister än han själv. Han körde SVT Debatt rakt av på sitt eget lilla vis. Fast då fick ju inte kvällstidningarna vara med. 

Han tog ett rykte och publicerade det utan att kolla. Det är det allra mest förbjudna när det gäller journalistik. Vilken utbildning har han?

Fullständigt förkastligt, men inte så förvånande. SVT Debatt är inte alls någon högtstående publikation. Programmet frodas av sensation och ännu mer sensation. Och att hålla yttersta vänstern under armarna. 

Länge har detta debattprogram lidit av stora problem. Jag skrev redan år 2009 att Debatt var ett gammalmodigt program. Själv tackade jag nej då till att delta. 

Förra året försökte jag kommentera på SVT Debatt då ströks alla mina kommentarer. Till sist skrev jag till TV-chefen Eva Hamilton och frågade varför. Har förstås fortfarande inte fått något svar.

Här är jag nyss i trädgården tillsammans med forsythian
som blommar lika fint som alla år. 
Foto Olle Blomkvist
Jag hoppas verkligen att Joakim Lamotte ångrar sig i dag fast jag tror det knappt. Han berättade att han fick 300 000 som gick in på inlägget och 10 000 delningar. Vilket resultat! Rena guldmedaljen för en bloggare. Om man nu tycker att det är siffrorna det gäller. Inte sanningen.

Här skriver Expressens chefredaktör Thomas Mattsson återigen om händelsen. Och i natt var det som vanligt bilbränder. Och ett gäng högerextremister stoppades. Upploppen är en våt dröm för yrkesaktivister. Sprid inte fler rykten! Det gör inte saken bättre. Särskilt inte när dessa osanningar åker runt världen. Tonåriga killar ljuger. Det har de alltid gjort.

PS. En snäll moster i släkten frågade mig om jag aldrig blir äldre när vi anlände till kalaset senare på dagen. Nä sade jag förstås. Det är generna som gör att jag inte är vithårig. Min pappa var likadan. Han såg ungefär likadan ut ända upp i nära 90-årsåldern. Fast då hade håret bytt färg. Det lilla han hade kvar. DS.


1.3.2014
Och här lyckas Joakim Lamotte förvandla att de inte tar hand om dottern ordentligt, utan att hon får ramla ur sängen, till att allt är läkarnas fel. Vilket bottennapp! De tyckte att hon hade lite stor bula i huvudet och då gick de till vårdcentralen. När läkarna där sade att det inte var någon fara så gav sig inte föräldrarna utan gick vidare. Och se minsann det fanns en liten spricka i huvudet, som dock skulle läka av sig självt. Så då fick Joakim Lamotte naturligtvis anledning att anmäla läkarna. Så uppför sig en "god" journalist. Ta hand om dottern istället!

fredag 24 maj 2013

Nu läggs locket på

UPPDATERAT
Mer uppmärksamhet än så här behöver inte yttersta vänstern. Nu drar tidningarna ned på bevakningen. Aftonbladet är istället bekymrade över att vi har så lite sex. Expressen kör allt möjligt och lite till förutom detta. Prinsessans Madeleines bröllop har högre dignitet fast det är lång tid dit.

Sveriges Radio låter polisen säga att de hoppas gripa fler (13 i natt). Och hur omtyckta de har blivit nu. SVT menar att det är fegt att bränna skolor. Invandrarna själva får säga vad de tycker. Nu är det dags att flytta.

Svenska Dagbladet fortsätter med rapporteringen, men det var inte så stökigt trots allt i går och i natt. Det dessa kriminella ungdomar åstadkommer är att göra alla arga på dem. I går var det Debatt (här får ni länk först är det reklam för Antikrundan) och Pantrarna i Göteborg var med. De har redan fått sin konstgräsmatta.

Megafonen skulle ha varit med i Debatt, men kom inte. De framträder istället här och undrar varför medierna tycker de ska ta avstånd från våld. Megafonen startar inga bränder. Rami Al-Khamisi har tydligen aldrig hört talas om propaganda.

Det dessa glin åstadkommer är förmodligen bättre sammanhållning i samhället. I orostider så blir befolkningen mer sammansvetsad.

PS. Här kan ni läsa Megafonens inlägg om bränderna och sin "systerorganisation" Pantrarna. Retoriken är en blandning mellan Maos Kina och något försök till att vara poetiska och litterära. Högtflygande långt från verkligheten. Rami Al-Khamisi har en firma som sysslar med artistisk verksamhet. Kanske är det därför som det hänvisas till Stig Dagerman i inlägget i Aftonbladet. Sällsynt dåligt val eftersom han tog livet av sig i en bil. Och här kan ni läsa Hanne Kjöllers uppdatering av fakta i målet. Här framgår att Rami Al-Khamisi har varit mycket etablerad i samhället (redan för ett och ett halvt år sedan) och att han skulle träffa kungahuset. DS.

Här kan ni läsa vad jag tycker om extremister - åt båda hållen.

Släkten frågar om det är sant att kvällstidningarna betalar för att få mera bränder i förorten. Nej självklart inte. Bara ljug. Typiskt att en journalist på SVT Debatt Joakim Lamotte sprider detta. Han kunde väl ha frågat kollegorna. Nä smutskasta dom istället. Försåtligt. Här skriver Expressens Thomas Mattsson om detta. Plus en gång till. Och här Aftonbladets Jan Helin.

Här kan ni se alla 23 platserna där huliganerna har härjat.

torsdag 23 maj 2013

Ett uttryck för självhat

UPPDATERAT
Det är det när tonåringar tänder eld på landsmäns bilar och deras centrum och restauranger. I natt brann det i Skogås och i fjorton andra orter runt Stockholm. Sd kommer att få fler invandrare som röstar på dem för att dessa tonåringar inte kan hållas i styr. Det är allmänt känt att 16-årsåldern är den värsta bland killar och då måste de stöttas hemifrån och hållas efter.

Där går skiljelinjen i om de ska bli ordentliga samhällsmedborgare eller inte. Papporna måste visa dem vägen. Mammorna lyssnar de inte särskilt på då längre. Fråga era söner om de vill bo i ett land i krig, fattigdom och elände eller i ett Sverige som ger dem allt. Det är fullt möjligt att förstöra det här landet också.

Det hjälper dock inte att fråga som en brandman gjorde Mattias Lassén: varför gör du så här mot mig? Det skrattas bara bort. Det ses som svaghet. Det finns ingen medkänsla hos slynglar i tonåren. Det har det aldrig gjort. Jag har sett det tillräckligt många gånger under mitt långa liv. Det som måste till är att föräldrarna griper in och hjälper sina söner att bli ordentliga vuxna.

Det är inte statens eller samhällets fel om någon struntar i skolan och blir kriminell. Det är upp till var och en att välja sin väg genom livet. Det är att ge uttryck för självhat att bära sig illa åt. Det tillhör tonårsåldern att pröva gränserna och att tycka illa om sig själv. Förändringarna är stora både kroppsligt och själsligt. Men det är inte normalt att förbli på andra sidan om lagen. Då kvarstår självhatet.

Duraid Al-Khamisi i Husby har beskrivit det ganska väl. Han använde droger och var kriminell i den åldern. Men han är det inte nu. Nu är han journalist. Hur kommer det sig? Hans mamma och pappa bor ihop tillsammans med sina tre söner. Hans pappa hade en restaurang, men har det inte längre. Sönerna bedriver politisk propaganda. De låter sin vrede kanaliseras så. Den vrede som inte Sverige ligger bakom. Den kommer från Irak.

Hans bror Rami Al-Khamisi, talesman för Megafonen, begrep inte att han gav frikort till slynglarna runt om i Stockholm när han inte tog avstånd från våldet i Aktuellt. Eller gjorde han det? Har något gått snett i familjen, mer än att mamma tror att det är Bagdad som hon befinner sig i nu igen? För mig låter det som om familjen återigen behöver se igenom sig själva. Det som är så lätt och samtidigt så omöjligt. Att självhatet behöver luftas.

PS. Här är ett exempel på när självhatet riktas utåt och eskalerar i full skala. När människor bär sig åt värre än djur. För djur kan aldrig bli så mordiska som människor. Och hur en kvinna står upp mot mördaren. Här är den mördade soldaten. DS.

PSPS. Inget ont som inte har något gott med sig Alexandra Pascalidou berättar att hon blev journalist tack vare upplopp. Och varför inte elda upp bilar runt jordklotet? Kan sänka temperaturerna, när röken täcker solen. Bra för klimatet. Att bilförsäkringarna kan bli dyrare får man väl ta med en klackspark i förorterna. Tänk vad många begagnade bilar som nu behövs! Så att de frustrerade har något att elda upp. Vilken rush på marknaden! Här stoppas till slut två som har åldern inne för att straffas. Grov mordbrand och våldsamt upplopp. På 109 incidenter (läs bränder) två anhållna och en av dem häktad. Vi har nog världens snällaste polis. DSDS.

onsdag 22 maj 2013

Det har gått för långt


UPPDATERAT
För tredje natten i rad brann det i Stockholms förorter. Invandrarbarn kan tro att de befinner sig i sina hemländer. De är psykiskt skadade av sina bakgrunder och tror att de kommer att få guld och gröna skogar genom att bränna och slå sönder. Det är yttersta vänsterns och de kriminellas uppfattning som råder.

Duraid Al-Khamisis mamma står på balkongen och skriker och gråter "Bagdad" enligt denne frilansjournalist (bror till talesmannen för Megafonen). Hennes trauma kommer upp till ytan. Det här är Stockholm Sverige inte Bagdad Irak. Enligt honom själv har han också använt droger och varit kriminell i tonåren. Så han vet hur det fungerar. Nu är han 26 år (snart 27) och jobbar för Sveriges Radio och andra medier.

Detta har pågått länge och det var värst på 90-talet, som jag har skrivit i min senaste artikel på Newsmill. Då lades grunden för det som händer i dag.

Rasismen i Sverige kommer absolut att bli värre. Ingen tycker om människor som tror att de kan komma hit och förstöra. Det är idiotiskt att slå sönder sitt eget samhälle. Men en del invånare säger att de inte känner igen de som förstör. Att de är ett slags inresta kravallturister.

Inga poliser kom till skada men åtta personer greps i natt (elva enligt Rapport). Bränderna och skadegörelsen har spridit sig. Detta kommer bara att kosta samhället ännu mer och ingen blir glad åt det. Detta gynnar enbart de krafter som vill ha hårdare tag.

Det var både söder om Stockholm och västerut som oroligheterna fortsatte. En byggnad på Husby Gård är nedbrunnen. Så här kan vi inte ha det i Stockholm. Rinkeby, Skarpnäck, Norsborg och Tensta var ställen där bilar brann. Här skriver polisen om att de är på plats för att informera.

Här skrev jag om upploppen tidigare. Och här kommenteras statsministerns insatser.
10:17
Och här berättas om att 15 000 Järvabor har varit med i den demokratiska processen om hur områdena ska förändras.
10:30
På DN:s ledarsida diskuterar de klimatförändringarna (och en smula Husby) apropå tornadon i Oklahoma. Varje år uppträder dessa oväder, har gjort så minst sedan Dorothy fördes bort från sitt hus i en tornado och hamnade i ett parallellt land i Trollkarlen från Oz. Hon lyftes upp med hela sitt hus i Kansas, Oklahoma. Boken publicerades år 1900.
10:59 
Och här kan ni läsa om Duraid Al-Khamisis mamma även på nätet. Plus läsa här att han ser framför sig ett nytt Irak i Sverige. Ja om man benhårt håller fast vid den bilden kommer den att manifestera sig i verkligheten. Ta inte hit era inre konflikter. Gör upp med dem och bli medborgare på riktigt i Sverige!
11:22
Här kräver sverigedemokraterna hårdare tag, längre straff och fler poliser. Svenskans Brännpunkt
11:31
Problemen i Husby förvärras inte av journalister. Inte ens om det puffas för att det ska bli direktsändning. Säger Expressen i Resumé.
13:00
De som har gjort det här kan inte ha tänkt säger verksamhetsansvariga Kerstin Wikström på Husby Gård. Nej, det är väl det som fattas när människor förstör. Tankeverksamhet. Det är därför ungdomar måste uppfostras och inte släppas ut på nätterna för att bli kriminella. De är nämligen inte så bra på att tänka i tonåren. Vuxna måste ofta göra det åt dem.
15:54
Polisen betraktar det här som organiserade upplopp med uppmaningar att ta till våld av organisationen Megafonen och även andra grupper på nätet. Megafonen säger att de inte står bakom, men talesmannen Rami Al-Khamisi tog inte avstånd från våldet när han framträdde i Aktuellt utan ville se orsakerna bakom detta.
16:59
När jag läser om Husby verkar ungdomarna där ha det bättre än där jag bor rent materiellt (nytt bibliotek, läsplattor skolorna). Vi har själva skänkt papper till skolan för att barnen skulle ha något att rita och skriva på. Men vi klagade inte, bara stod ut tills barnen var så stora att de kunde välja gymnasium och få den utbildning de behövde. Våra barn har alla jobb fast ett par av dem är unga, 20plus. De bor inte längre hemma.
18:57
Och sten flyger även vid en demonstration mot våld och träffar en äldre man i huvudet. Förfärligt!
20:36
Var lite tacksamma tycker den här skribenten! Ja för att det finns ett land som har tagit emot er. Själv var jag glad som liten att jag var född i Sverige och slapp svälta i Indien. 

tisdag 21 maj 2013

En kul grej

Det sägs vara motivet till att förtala på nätet. Det säger den flicka som har erkänt i instagrammålet att hon gjorde det. Bara den lilla meningen säger allt om hennes mognad. Tyvärr är hon inte ensam om att vara så omogen på nätet. 

Hon och en lite äldre kompis åtalas nu för grovt förtal. Självklart begrep de inte vad de gjorde, men de torde ha blivit varse detta nu. Den ena flickan är 15 och den andra 16 år.

Här är Anna-Maria Valic som själv anklagades för att ha startat instagramkontot med grova sexuella utpekanden. Hon var oskyldig liksom den 17-åring som friades innan de båda andra flickorna upptäcktes.

Här skrev jag en artikel på Newsmill om att näthatet inte är könsbundet. Rättegången ska starta den 3 juni.
20:45
Här berättar Paris Hilton om när hon blev stalkad.

Den som i Sverige skriver något förtalande om någon annan på internet, har gjort sig skyldig till förtal enligt 5 kap. 1 § brottsbalken. Straffet för brott av normalgraden är böter. Om brottet är att anse som grovt ska det rubriceras som grovt förtal. Påföljden kan då bestämmas till böter eller fängelse i högst två år. Vid bedömandet av om brottet är grovt ska särskilt beaktas om uppgiften genom sitt innehåll eller den spridning den fått eller på annat sätt var ägnad att medföra allvarlig skada.

måndag 20 maj 2013

Upplopp i Husby

UPPDATERAT
Jag tycker det är förfärligt med ungdomar som bränner bilar och slåss med polisen. Det behövs verkligen inte i vårt land. När jag växte upp bodde jag själv i ett värstingsamhälle. Dock brändes inga bilar och inte heller slogs med polisen. Istället blev vi tjejer överfallna ibland i skogen i närheten av skolan. 

Men de flesta i det samhället växte upp och blev ordentliga medborgare. Kontrollen på den tiden var mycket bättre rent socialt, mammorna var hemma, och vi kom från olika delar av Sverige plus en och annan finländare och mamma hyrde ut vårt enda sovrum till en italienare ett tag. Men han var efterskickad invandrare här och hade jobb naturligtvis.

Det är inte sämre i dag än vad det var då. Klyftorna är större. Det är sant, men det går att få det lika bra för ungdomar i dag som då. Som alltid är det en liten klick som bär sig illa åt. Det hela har sitt upphov i att en 69-årig man, som sprang omkring med machete och hotade människor, blev ihjälskjuten när han rusade mot polisen.

Så här stod det på polisens egen sida:

2013-05-13 20:39 Olaga hot, Stockholm Grovt olaga hot, Oslogatan, Husby I samband med eftersök av en knivbeväpnad man som hotat flera personer gjordes en husrannsakan i en lägenhet. Detta efter att man försökt få ut mannen med hjälp av förhandling. Det fanns en person till i lägenheten vilket ledde till beslutet om husrannsakan.
Då lägenhetsdörren öppnats fortsatte försök till förhandling via öppen dörr. Då detta ej gav resultat gick polisen in. Mannen gick till angrepp och polisen tvingades skjuta i nödvärn. Den aktuelle mannen förd med ambulans till sjukhus allvarligt skadad. Mannen, 69 år gammal, avled till följd av sina skador. Händelsen kommer enligt rutin att utredas av Riksenheten för polismål.
Det är ingen som helst mening med att förstöra det egna bostadsområdet. Det drabbar bara alla som bor i det. Det är självdestruktivt och dumt. Polisen anklagas för övervåld. Vad ska de göra? Låta ungdomarna bränna ned bostadsområdet?

Enligt Megafonen kan en enad förort aldrig besegras och de som bor där ska stå upp för den. Ja ta era egna i hampan och få stopp på eländet innan någon dör i dessa bränder.
11.04
Megafonen håller presskonferens.  Denna organisation befinner sig långt ut på vänsterkanten och uppmanar till våld mot samhället. Att stå upp för Husby betyder inte att man ska starta ett krig mot den egna stadsdelen. Det här är ett demokratiskt land. Det har aldrig varit inbördeskrig här i modern tid. Förväxla inte Irak, Iran och Mellanöstern med Sverige.
11:47
Salam Kurda fick sin lastbil uppbränd. Han äger en livsmedelsbutik och bilen var lastad med frukt och grönsaker. Han är inte så glad i dag. Han är förbannad.
13:07
Och här diskuteras nattens upplopp. En debatt till.
14:57
Här sägs att de vuxna själva i området kan gå ut och skälla som om ungdomarna vore deras barn. Said Ali som säger det menar att när dessa ungdomar har bråkat med polisen så hyllas de av andra ungdomar. Vad gör föräldrarna? Står bredvid och tittar på? Håller med och hyllar? Det är en katt- och råttalek sägs också. Borde inte ungdomar vara hemma och inte springa runt och elda upp bilar eller annat hela natten? Går de inte i skolan? Hur ska det bli i natt då? Mer imitation av krig i andra länder?
16:32
Här markerar fp-politikern Gulan Avci att rekryteringen till ungdomsgängen ökar och att medlemmarna blir allt yngre. Hon undrar hur det kommer sig att barn i 10-15-årsåldern ränner ute på nätterna. Var är föräldrarna och föräldraansvaret?

"Vi som invandrat till Sverige är inga offer, vi kan göra egna val och vi är som folk är mest. Jag är övertygad om det går att vända utvecklingen. Min uppmaning till alla er som återigen drabbats av de meningslösa upploppen är att markera mot den lilla klick som försöker svartmåla era bostadsområden. Att skapa förändring görs bäst med dialog och fredliga manifestationer och inte med vandalism och knyten näve."

Bra talat! Jag är så trött på offermentaliteten bland vänstern.
17:41
Och så det självklara att polisen inte startar upplopp och om det är så att människor känner sig utsatta för övervåld från polisens sida så anmäl detta! Det här är Sverige inte en diktators land. 
21.5.2013
Mera upplopp naturligtvis. Nu greps några stycken. Såg Megafonens talesman i går på Aktuellt.  Han tog inte avstånd från oroligheterna. Han är likadan som islamisterna som satt i Debatt och aldrig slutade prata. Dessa har ersatt yttersta vänstern som fanns på 70-talet. Allt går igen. Intet nytt under solen. Och Megafonen styr det hela. Bror till talesmannen framträdde som vittne i DN och berättade att polisen hade överträtt sina befogenheter. Ljug alltihop antagligen. Och om det inte är det så anmäl! Brodern är journalist på Sveriges Radio och var kronvittne i DN. De heter Rami Al-Khamisi och Duraid Al-Khamisi. Idag onsdag (22.5) skriver Duraid Al-Khamisi en betraktelse i Svenska Dagbladet (finns i papperstidningen). "När mammas krigstrauma kommer upp till ytan tar jag det personligt." Hans mamma står och skriker och gråter "Bagdad" på balkongen. Det här är Stockholm Sverige inte Bagdad Irak.
9:34
Nu uttalar sig minister Erik Ullenhag om att det är tråkigt att tonåringar blir talesmän för Husby. Jo det tycker jag också. De boende själva har stoppat upprustning av bostäderna för det blir för dyrt. Svenska Bostäder äger husen precis som bolaget gjorde i Björkhagen där jag växte upp. Inte föll det någon in att bränna bilar för att kräva ny gräsmatta på fotbollsplanen (det är ett av kraven Megafonen har). Det fanns inte ens en fotbollsplan. De som bor där vill att området ska stanna på 50-talet. För vad skulle hända om det blev bättre?
10:03
Och här jämförs med Los Angeles. Det går inte att sätta bredvid Husby på samma år ens. Amerika är inte Sverige. 
17:43
Husby är ett samhälle med kring 12 000 invånare, som lever instängda på samma sätt som människor gör i Malmö. De menar att de har lagt beslag på ett eget område, dit inte andra är välkomna. Särskilt inte polisen. Statsminister Reinfeldt ger nu sitt stöd till polisen.
7.8.2013
Chefsåklagare Eva Finné har lagt ned förundersökningen om polismannen som sköt 69-åringen. Det finns inte längre någon anledning att misstänka brott. Naturligtvis är Megafonens talesman missnöjd.söndag 19 maj 2013

Skådespel och bröd

Eurovisionens fladdrande fjäril med ett enat Europa eller kanske världen som mål var gårdagens och mest kvinnornas program. Pojkarna och männen får finalen i ishockey i dag. De svenske ska möta Schweiz. Helt otroligt. Inte sedan 30-talet har det landet varit i final. Det gäller att slå dem naturligtvis för att kamma hem guldet till vårt land.

Den här helgen får folket sitt lystmäte av skådespel. Malmö med Danmarks Emmelie som vinnare och sångerskan har dessutom en svensk pappa. Den 20-åriga Emmelie de Forest i ett liknande rakt framträdande som förra året med Loreen fast i vitt istället för svart.

Redan romarna visste hur de skulle göra för att hålla folket lugnt: gåvor från överklassen skulle distrahera de lidande underklasserna. Panem et cercenses (bröd och skådespel) gavs till dem för att att de inte skulle klaga så mycket. För att folket inte skulle göra uppror. Det gällde att hålla massorna i styr.

Långt borta är världens lidanden när skådespelen avlöser varandra. Och ingen mer än jag tänker på den gamla damen jag såg i affären i förrgår. I kassan klagade hon på att hon hade så lite i pension. Hon stod där och hade köpt lite underkläder och inte får man byta dem heller. Jag höll på att lägga mig i samtalet, men vad ska man säga?

Jag funderade på att säga: jo jag har också lite i pension. Men jag visste att jag inte såg ut som en pensionär. Jag hade tights och vårkläder på mig, knappt ett grått hårstrå och inte så rynkig samt med små babykläder i händerna, som jag skulle köpa. Hon framför mig såg ut att vara kring de 80 och kunde inte annat än få ur sig lite av sin frustration över sin livssituation här i affären till två affärskvinnor, som log mot henne. Vad skulle de göra?

Jag hade nyss avslutat min senaste artikel till Newsmill den dagen, som handlade om hur svårt det är för omkring en miljon svenskar, som har låg pension, varav 80 procent är kvinnor. Men den var inte publicerad ännu. Det var synkronicitet, inte ett logiskt orsakssamband utan ett slags tillfällighet som universum brukar roa sig med: att knyta ihop det som hör ihop. Det dras till vartannat. Att hon stod där framför mig i kassan när jag nyss hade brottats med statistiken kring de fattiga pensionärerna.

Jag sade ingenting utan betalade babykläderna, som var till yngste medlemmen i släkten. Sex dagar gammal i dag. Och så gick jag därifrån, men jag tänkte att jag får väl slåss då för dessa pensionärer. De som har det så dåligt i Sverige. Särskilt kvinnorna. Och de blir fattigare och fattigare ju längre de lever. Min artikel blev publicerad senare den dagen. 

PS. Jag glömde förstås lysningen i Storkyrkan för prinsessan Madeleine och hennes Chris. Visste inte att denna lysning var en så stor nyhet. Sker i dag klockan elva. Ännu mer skådespel för det fattiga folket. DS.
20.5.2013
Sverige vann och i dag kan detta firas i Kungsträdgården. 


lördag 18 maj 2013

Min 45:e artikel publicerad

Den finns nu på Newsmill och heter Värst var det på 90-talet. Den handlar om den kris som Sverige gick igenom då som vi aldrig kunde tro var på riktigt. Men det var den. Och den har konsekvenser än i denna dag för människor. Här hittar ni den artikeln. Tyvärr är den artikeln tydligen borta för evigt. Hittar den inte. Men här skrev jag ett inlägg om hur detta 90-tal spökar i vår familj fortfarande. Tyvärr.

fredag 17 maj 2013

Helvetes Svärrje!

Den där som omtalas varenda dag hela tiden. Vem är den där Svärrje egentligen? För denne anklagas för att romer mördades under andra världskriget och denne får bära hundhuvudet för rasism och förföljande av mörkhyade.

Och den hemske mannen (för det är väl en man?) vill inte heller tillåta att folk tigger på hans gator. Eller låter någon parkera. Den där Svärrje. Och inte att människor ska bryta mot den ensvåldiga lagen, som han själv har skapat. Det måste vara en storvulen man det där. Något i hästväg.

Något gott åstadkommer tydligen Svärrje. Här sägs att han är en riktig bragdman. Och så tar han emot massor med folk som flyr uppenbarligen. Men bäst är han verkligen inte. 

onsdag 15 maj 2013

TV4 News läggs ned

UPPDATERAT
Så ryktas det i branschen. I morgon tas beslutet sägs det. Kanalen har gått med trettio miljoner i förlust. Kanske är det därför som Newsmill, numera TV4 Newsmill har stått stilla de senaste dagarna. Inte bra för en debattsajt. Kanalen har en 20-30 anställda och har inte fått de tittarsiffror som behövdes. Bolaget gick med 117 miljoner i förlust under första året. Här skrev jag detta när kanalen startade. Nu i dag (16.5) är det bekräftat att det blir så. Kanalen försvinner.
17.5.2013
Och här är nyheten att PM Nilsson går till Dagens Industri. Han blir chef för ledar- och debattsidan. Han styr just nu TV4 Newsmill. Risken är förstås att Newsmill också ryker. Jag har frågat PM Nilsson om detta, men inte fått något svar. Företagshemligheter? På Nyhetsbolaget säger VD att de ska fundera över detta.

Sverige är fattigare

UPPDATERAT
Jag tillhör de fattiga i Sverige om man ser till inkomst. Men jag är samtidigt miljonär. Den paradoxen kan en pensionär uppleva. Det beror av att jag först blev arbetslös och sedan sjuk och till slut tvingades till förtidspension av socialdemokraterna innan de förlorade makten. Jag har skrivit en dagbok om detta Ett Sekel av Tystnad som kom ut 2006.

De som har 50 procent av landets medianinkomst att leva av anses som fattiga. Sveriges medianinkomst ligger kring 20 000 kronor i månaden. Eftersom vi är två i vårt hus så kan vi ändå bo kvar. Skulle någon av oss falla ifrån så blir det omöjligt. Detta öde har drabbat fler än mig och allra sämst har naturligtvis många av de som har kommit hit på senare år. De måste leva av oss andra. Vi som betalar skatt. Och mycket skatt betalar jag fortfarande, mer än de arbetande som pensionär.

Genom åren har jag betalat massor med skatt och inte får jag tillbaka särskilt mycket genom min pension. Jag har lika mycket i statlig pension som vem som helst som kommer hit och får pension. Så månadsinkomsten blir inte så stor. Det var krisen på 90-talet som drabbade oss hårt eftersom vi var en barnfamilj då med små barn. Denna kris gjorde att omkring 22 procent av den arbetsföra befolkningen blev bidragsberoende (mot omkring 14 procent nu). Då togs pengar från våra pensioner och vi fick hålla bankerna under armarna. Och betala höga räntor.

Genom att jag och mina förfäder i stor utsträckning har bott och arbetat i det här landet så är jag trots allt miljonär i dag. På papperet. Jag bor i eget hus. Det har jag kunnat göra genom att jag har arbetat och betalat mycket till detta hus. Och genom att mina arv från den tidigare generationen har gått till detta hus. Nu senast i år till betalningen åt kommunen för att att dra in kommunalt vatten och avlopp. Vi ska strax betala resten till rörmokare så att vi verkligen kan ha denna modernitet inne i huset.
Vitsippornas skönhet är naturens skapelse och gratis för alla

Jag har bidragit mycket till utvecklingen av det här landet, men förväntar mig ingenting särskilt tillbaka. Inte längre. Det är för mig samma villkor som för vem som helst som kommer hit i dag eller i morgon och får stanna av flyktingskäl eller andra skäl. Alla våra tillgångar ska fördelas mellan alla. Inga fördelar för oss som har bott och verkat här länge. Det spelar ingen roll vilken regering vi har för samstämmigheten om detta är mycket stor. Detta kan tyckas orättvist, men vi kan inte ha en politik, som särskiljer olika människor. Det blir rasistiskt. Så det är lika för alla. Vi är alla svenskar som bor i landet och ska dela på den statliga och kommunala kakan.

Att fattigdomen växer snabbast i Sverige, mer än i resten av Europa, beror av att våra tillgångar förslösas. Det finns ingenting att göra åt det för vägen är utstakad. Vi ska ha den här politiken. Vi ska vara ett välfärdssamhälle för alla. Det är en vacker vision, men den går inte att upprätthålla i ett samhälle där fler blir beroende av att bli försörjda av oss alla.

Bidragsberoendet har dock inte blivit större på senare år. Tvärtom så har det minskat. Värst var det på 90-talet. Nu ligger vi på samma nivå, kring 14 procent av den arbetsföra befolkningen, som Sverige gjorde i början av 90-talet - före krisen då.

Vi ligger på 14:e plats i Europa enligt OECD när det gäller inkomstskillnader. Detta av 24 länder. Vi låg tidigare etta eftersom vi hade de minsta inkomstskillnaderna i Europa år 1995. Sedan 90-talskrisen har de rikare blivit ännu rikare. De fattigare har fått betala. Materiell fattigdom är när man inte har råd med tre av de följande ekonomiska utgifterna:


hyran eller amorteringar/ränta på lån
kostnaden för att ha tillräckligt varmt i bostaden
en oväntad utgift (motsvarar 1/12 av beloppet som utgör gränsvärdet för risken att hamna i fattigdom)
kostnaden för att äta kött, fisk eller likvärdig proteinbaserad måltid åtminstone varannan dag
en veckas semester på annan ort
kostnaden för en bil
kostnaden för en tvättmaskin
kostnaden för en färg‑tv
kostnaden för en telefon (fast eller mobil)

12:51
Magdalena Andersson, socialdemokraternas ekonomiska taleskvinna, säger att det är regeringens fel med ökade klyftor för det blir inte fler jobb. Nej det är också socialdemokraternas fel för värst var det för en stor del av befolkningen i slutet av 90-talet när socialdemokraterna hade makten. Förnekelsen av detta faktum är stor ännu i denna dag.

För mig var den bästa belöningen år 2006 att den socialdemokratiska regeringen förlorade makten den hösten. Klassklyftorna går aldrig riktigt där de av svart och vitt präglade skribenterna tror. Jag har lovat mig själv att aldrig mer rösta på dem. Hela mitt liv hade jag klarat mig själv, men då höll vi som familj på att gå under. Dock överlevde vi även detta.
18:53
Finansminister Anders Borg menar att ökningen av inkomstklyftan till 85 procent har skett under socialdemokratiskt styre. Från 1995 och framåt. Det stämmer med min uppfattning av verkligheten.
16.5.2013
Och här konstateras att vi jobbar längre än andra länder men får mindre i pension. Jag har skrivit om det många gånger. Senast här. Och så tyckte jag att det var typiskt att somalier ofta tror att det är FN som ger dem bidrag i Sverige (enligt somaliska journalisten i går på Uppdrag Granskning). De tror att det funkar som i Afrika även här. För där är det FN, Röda korset och andra hjälporganisationer som hjälper flyktingar. Svårt att begripa att ett helt folk kan hjälpa flyktingar tydligen. Inklusive de gamla, som betalar mer i skatt än de som arbetar.

Ett nytt tillskott

Copyright familjen Rudberg
Här är han vårt nyaste lilla barn i släkten. Han blir två dagar i dag och har inte något namn, men är alldeles underbar ändå. Ser ut som en riktig ängel. Han är övervakad med den senaste tekniken på ett av våra fina BB i detta land. Det är mitt tredje barnbarn. Jag är stolt farmor till honom. Välkommen lilla vän! Vi har väntat på dig!

19.10.2014
Hur i helvete kan man vara så okänslig att man snor denna bild och lägger den på en sexsajt! Ett nyfött barn som ligger i kuvös. Jag har anmält detta till Google och sagt åt denna sexsajt att ta bort detta. De påstår att de tar bort alla barn under 18 år. Sure! Jag har begärt 100 000 euro i skadestånd!
tisdag 14 maj 2013

Sverige bistår mest

Vi är så duktiga som land och fick beröm av John Kerry när han i dag besöker Sverige. Inget annat land bistår med så mycket utländsk hjälp till Afghanistan som Sverige gör, sade han.

Han nämnde inte att vi ständigt tar emot afghaner också. De som nyss fick avslag på sina ansökningar har hungerstrejkat. De själva har inte fått uppehållstillstånd, men har i en del fall befunnit sig här mellan två till fyra år.

Från norska afghanska ambassaden skickades en tjänsteman för att kolla läget i Boden bland de hungerstrejkande. Så landet de flytt ifrån ville vara med och påverka. Dock begrep till sist denne diplomat att han inte kunde tvinga Sverige att ta emot hans landsmän. Detta skulle ändå upp på regeringsnivå mellan länderna, tyckte han.

Sverige godkänner omkring 75 procent av alla ansökningar om uppehållstillstånd från flyktingar från landet. Men det räcker inte tycker de som har tagit sig hit. Fyra ledamöter från Afghanistans parlament ska i dagarna besöka flyktingarna för att höra sig för om dem på myndighetsnivå. Afghanistan är en islamisk republik. Där bor kring 31 miljoner invånare.

Nordea kunde man inte anlita

UPPDATERAT
Det var en bank man alltid skydde. Den trista statliga Nordbanken. Det visste man väl att där kunde man inte få något lån. Nu har det mycket riktigt visat sig att de avvisade många. Vi försökte istället med nuvarande Swedbank på den tiden Föreningssparbanken och fick avslag där på vårt huslån. Fattiglappar som vi verkade vara.

Men vi vände oss då till Agro Finans och fick lån så att vi kunde bygga ut vårt lilla hus, som vi köpt för 350 000 kronor. Inga pengar alls i dag. Sedan blev de uppköpta av Swedbank förstås. Så vi kom inte undan den banken. Banker är ett otyg, men att föra svarta böcker över kunden är väl slut sedan länge?

Fast för drygt ett decennium sedan fördes den svarta boken över kunderna i Nordea som bland annat var skådespelaren Johannes Brost och Olof Palmes bror. Ja vad hade de väntat sig? Det var ju lite Östtyskland över Sverige på den tiden. Denna bok har aldrig slängts tydligen. Registret fördes från 1970-talet till mitten av 90-talet. Det finns 2000 namn i detta med personnummer och allt.
15:46
Och mer information om detta säger att det används än i denna dag. Andra banker kunde ringa och fråga efter Sheriffen och då blev man kopplad till den avdelning som kunde berätta om kunderna. Även polisen sägs ha varit inblandad och att Posten och Nordbanken hade utbyte sinsemellan.

måndag 13 maj 2013

Bebis på ingång!

Copyright Ann Helena Rudberg

UPPDATERAT
En ny sådan här är på gång i släkten. Kommer kanske i dag! Vi får se. Så roligt. Näst-nästa generation tågar in!

Bilden försvann! Jag får väl lägga in den här bilden igen då från september 1967, som visar både det gulliga och det trötta. Min son och min lillasyster i famnen på mig.
20:33
Jo nu är han här mitt tredje barnbarn. Tog tolv timmar. Han är lång och smal. Mycket mer vet jag inte!
15.5.2013
Här är bild på nykomlingen!
19.10.2014
Hur i helvete kan man vara så okänslig att denna bild här bredvid från år 1968 på min äldste son och min syster läggs upp på en sexsajt. Denna sajt säger sig inte publicera bilder på barn under 18 år. Visst! Bara bluff alltihop. Gäller att få så många klick som möjligt på sidan så mina bilder på tomten, julgranen och annat är upplagt. Jävla svin helt enkelt! Jag har anmält detta till Google, klart upphovsrättsintrång. Bett sajten ta bort dem och begärt skadestånd på 100 000 euro. 

söndag 12 maj 2013

Bra gjort!

Det var en gärning i sann kristen kulturell anda att låta Bostonbombaren begravas. Det var en kvinna Martha Mullen som hjälpte till med detta för så hade Jesus kunnat göra.

Marta i bibeln är ett helgon i den romersk-katolska kyrkan och hon nämns i samband med Jesus. Det var hon som bland andra upptäckte att graven var tom och Jesus uppstånden.

Martha Mullen letade runt efter en plats där den döda kroppen kunde få vila. Änkan ville inte ha något heller med den att göra. Varken kristna eller muslimska begravningsplatser ville ha kroppen. Till slut så blev den placerad i Doswell i Virginia. Frågan är nu om den får vara ifred där.

Det var Tamerlan Tsarnejevs farbror som istället för änkan och hennes familj tog sig an kroppen. Den ligger nu tillsammans med mer än fyrtio andra i det lilla samhället. James Doswell var med i den amerikanska revolutionen och gav sitt namn till orten.

Även om man inte bekänner sig till någon religion (jag gör inte det) så vet människor att en kropp ska tas om hand. Det visste arten människor redan för tusentals år sedan. Det är helt enkelt den sista enkla handling en människa kan göra för någon annan. Terroristen ligger här på Al-Barzakh kyrkogården.  

Modet kommer från Afrika

Finansminister Anders Borg befinner sig i Afrika på rundresa och är imponerad av alla vackra tyger som finns där i alla färger. För i Sverige är det ju enbart svart säger han. Svart? Hur menar han då? Det låter lite rasistiskt. Svart hud, svarta skynken är vad som kommer upp som närmaste association.

Jag har själv klätt mig i afrikanska tyger och färger när jag har varit i Kenya för det var praktiskt. Mycket tunna och fina tyger som släppte igenom en bris och inte var ett dugg varma i den fuktiga hettan i Mombasa vid kusten. Det är en viss skillnad på klimat här och i dessa länder ifall nu inte finansministern har upptäckt detta. Här i Sverige var det skönt att vara ordentligt påpälsad med tre lager ända till förra veckan. Och det billigaste är här att köpa svarta kläder. De värmer också mer än vita plus att man måste tvätta vita mer. Inte ekonomiskt.

Men de aspekterna tänker inte finansministern på naturligtvis. Han har säkert värme hemma och på jobbet plus råd att köpa de kläder han vill. Jag ser fram emot att se honom i färgglad afrikansk mundering när han kommer hem. Låter lite som Mona Sahlin eller statsministern Fredrik Reinfeldt som tyckte att vi inte hade någon egen kultur. Vi är barbarer sade statsministern och har bara midsommar och sådana töntiga saker tyckte Mona och dessutom tyckte hon då att Mohammed skulle ha jobbet. Namnet skulle ha förtur.

Vi ska också få afrikanska snabbmatskedjor i Sverige tycker finansministern. Ja det blir grillad get och vatten på flaska ungefär. Plus diverse annan importerad frukt och grönsaker, som redan finns här. Och så kakao. Det har vi ju aldrig druckit eller ätit? Vilken sensation!

I Afrika är de snart två miljarder medan vi i Europa fortfarande bara är 500 miljoner, säger finansministern vidare. Ja naturligtvis så bestämmer alltid majoriteten över minoriteten. Det är ju självklart. Tänkte inte på det!lördag 11 maj 2013

Kvinnor i riksdagen hotas

UPPDATERAT
Det ska de tåla tycker en del. De har ju makt och bra betalt för det. Detsamma tycker människor om mig för att jag dristar mig att förbli journalist och författare fast jag har passerat pensionsåldern. Ska människor behöva stå ut med trakasserier, hot och förföljande för att de använder yttrandefriheten?

Naturligtvis inte. Men de som kommenterar tycker att det är deras rättighet att chikanera mig, att nedvärdera och häckla. Om de inte får igenom sina kommentarer så är det jag som inte är för yttrandefrihet. Jag har förklarat att detta är en privat blogg inte något samhälleligt maktorgan, ingen tidning och att jag skriver vad jag vill i yttrandefrihetens namn. Men att jag också har rätt att inte låta elaka och förföljande eller hotfulla kommentarer publiceras.

Det är inte yttrandefrihet att kräva att få säga vad som helst i alla sammanhang om människor. Och särskilt inte på min blogg. Det finns ett gäng som vill att jag slutar skriva. Det är därför de poppar upp i alla möjliga sammanhang. Jag skrev om det senast när jag skrev om flashback, som tydligen ska berömmas nu när det visade sig att några anonyma har avslöjat kattmördaren i Högsbo i Göteborg.

De som ska berömmas är de som avslöjade denne yngling, inte sajten som upplåter utrymme till förföljande och annat otäckt. Jag har skrivit ett inlägg till Debatt på SVT, som i går lät en av de anonyma skriva och lovorda sig själv och denna sajt, som sprider så mycket elände omkring sig. Vi får se om de publicerar. Jag har inga goda erfarenheter av yttrandefriheten på SVT.

Inga kvinnor borde utsättas för hot och trakasserier och inte män heller naturligtvis. Men i vårt land är det lätt att säga "yttrandefrihet" så fort någon utsätter någon annan för detta. Vanligt folk har inte begripit vad denna frihet står för, att man inte kan säga vad som helst anonymt. Att detta inte är yttrandefrihet utan mobbning och förföljande. Men tyvärr har vi ännu inte redskap för att stoppa det. Trots att vi har lagar som handlar om förtal, ofredande och stalkning. Nätet är en djungel.

PS. Jag har tidigare skrivit en artikel på Newsmill om att näthatet inte är könsbundet. DS.

17:37
Nu höjs röster för att hotade politiker ska ha särskilda lagar. Att straffen ska bli strängare när dessa hotas. Att det är värre när folkvalda hotas. Men det tycker jag verkar märkligt. Vi har fel lagar över lag när det gäller detta. För ännu vet vi inte hur vi ska handskas med det allt råare samhället vi har fått. Det är riskfritt att förfölja och försöka tysta människor.
13.5.2013
Nej naturligtvis har inte Debatt på SVT publicerat min artikel om flashback, som byggde på det här inlägget på bloggen.
14:17
Nu skrev jag om artikeln så får vi se om den blir publicerad. Rubriken är: Offentliga kvinnor förföljs
fredag 10 maj 2013

Star Trek into Darkness

Det finns ett lustigt svenskt sätt att recensera sådana här filmer. Man ska ta avstånd från dem för att de är en smula löjliga. Denna genre ska nedvärderas. Så görs inte riktigt i recensioner på engelska och inte heller måste recensenten berätta om alla sina personliga förbehåll. 

Här är dock en kvinnlig svensk recensent som tar sitt jobb på mer allvar. Star Trek into Darkness är naturligtvis en berättelse om vår jord och människorna på den. Att det finns terrorister och drönare i denna film är bara tidsenligt. Och att rymdskeppet omtalas som hon precis som skepp alltid har gjorts är enbart som det ska vara.

Skeppet är besättningens trygghet och omsluter dem. Dock är det tekniskt konstruerat och inte särskilt kvinnligt, utan logiskt elektroniskt. Men ombord finns människor av olika sorter och färger exakt som på vårt eget klot i rymden.

Tydligen skäms dagens pojkar/män över att de ser dessa sorters filmer där hjältarna ska rädda världen. Det är inte något att vara blyg över. Den här sortens arketypiska filmer finns för att det är inbyggt i oss människor att vara denna sorts hjältar. Världen behöver nämligen alltid räddas om och om igen. Det är ständigt uppgiften för en ny generation. Och särskilt då för män eftersom de har den större muskelstyrkan.

Numera så är dessa manliga ideal ofta förvridna i verkligheten till att enbart befinna sig på chakra nummer två som har med sex, våld och makt att göra istället för att vara en smula mer upphöjda och ihopkopplade med högre funktioner hos oss. Vi hör talas om detta på nyheterna: senast med Ariel Castro i denna livsroll i verklighetens Cleveland. Där ser vi den mörka, dolda psykologiskt svårförståeliga sidan.

En sådan skurk John Harrison/Khan med komplicerad psykologi finns också i Star Trek into Darkness. Och det är besättningens uppgift att eliminera honom sedan London har exploderat. Star Fleet-flottans intergalaktiska organisation är utsatt för terrorattentat och skurken har flytt till fiendesidan. In i mörkret måste besättningen följa honom för att uppnå storhet, som filmen säger. Och det stämmer rent psykologiskt in på människor. Vi behöver ta itu med mörkret inuti oss själva (som kan finnas i ett parallellt universum) för att kunna gå vidare. Vi ska helst inte leva ut detta i verkligheten som skurkarna gör, utan inse att det är en inre själslig utveckling som behövs.

I filmen finns som brukligt är i Star Trek även andra existentiella frågor som handlar om vänskap, kärlek, moral, (ska många offras för att rädda en eller tvärtom) etik samt vad som är viktigt i livet. Kapten Kirk och Spock är manliga gnabbande vänner. Det är ju först och främst en killfilm. Till sist tycker jag det är lite löjligt att tidningar numera ska ha betalt för att vi ska läsa deras recensioner. Men de som vi kan läsa gratis är genomgående ganska/helt nöjda med filmen.


Äntligen!

Efter denna fasansfulla vinter som varade från slutet på november ända in i maj så är det äntligen grönt i dag när vi tittar ut. Så fantastiskt!

Påskliljorna blommar nu också när det snart är pingst.

Så trevligt att se något grönt på morgonen. Fasar fortfarande för att det ska vara vitt. Tänk att vi överlevde vintern!

Se bilden nedan då var det fortfarande snö den 15 april! Och inte lite heller, kring en halvmeter.

Till pingsten ska det bli rena högsommaren. Vi ser fram emot det!

torsdag 9 maj 2013

Jag dog men överlevde

Om ni inte har sett programmet som heter som det står i rubriken så måste ni se det. Det handlar om människor som har dött, kommit till himlen, men som fick veta att deras tid inte var inne så de måste tillbaka.

I dag berörde dokumentären bland annat Michele som var död i 57 minuter, men som mirakulöst återupplivades efter en hjärtattack. Hon träffade sin ex-man i himlen (han dog av en hjärtattack) och det var roligt för han var ung och så "ren" som hon sade, nästan perfekt. Men när hon räckte ut sin hand för att han skulle ta den gjorde han inte det utan sade att hon måste tillbaka.

Hon kom tillbaka till sjukhuset och sin kropp den sista gången som läkarna hade bestämt att de skulle försöka starta hennes hjärta igen. De gav henne tre sista stötar och på den allra sista bestämde hon sig för att nu var det dags för kroppen igen. Inte många kommer tillbaka efter ett så långt hjärtstillestånd, men hon gjorde det.

Läkarna var rädda att hon aldrig skulle bli som förut, men hon fick inga bestående skador. Hon fick en trippelbypassoperation för att fixa hjärtat och på den nionde dagen efter att hon hade kommit in död till sjukhuset fick hon åka hem igen. Ingen trodde att hon skulle fungera helt normalt, men hon är helt återställd och sitter i TV och berättar om detta. Om den fridfullhet som hon upplevde som död och om hur den aldrig har lämnat henne sedan dess.

Se programmet, går på TV4 Fakta på eftermiddagen klockan 16. I morgon är nästa program. För den som kan ta till sig budskapet i vad dessa människor säger förändras livet.

Vi är lurade

Inte nog med att Göran Persson "lånade" 258 miljarder av våra framtida pensioner utan i Sverige har vi knegat och sparat åt staten och inte får vi tillbaka mycket av det. Vi som är pensionärer har hållit staten under armarna i många år med höga skatter och nu ännu högre skatter än de som arbetar. Det är unikt i Europa.

Vi har betalat med arbetsgivaravgifter och genom att spara flitigt på massor av olika sätt så att staten skulle bli rik. Tacken för det har varit att vi anses så rika att vi absolut inte ska ha mer. Nästa år ska pensionerna sänkas igen.

För vilka har vi sparat? Uppenbarligen inte för våra barn och barnbarn utan för att vi ska försörja politiker, tjänstemän och banker. Om vi hade fått behålla alla dessa pengar då hade vi verkligen varit en rik äldre generation i Sverige och vi hade kunnat använda våra pengar till mycket gott.

Nu är det istället så att vår köpkraft som pensionärer ligger långt efter andra länder i Europa, som har genomgått två världskrig. Vi jobbar längst och mest av alla i Europa förutom Island och kanske Norge, men vår köpkraft ligger lägre än exempelvis Frankrike, England, Österrike och Nederländerna.

I Frankrike betalar en pensionär elva procent i skatt på sin pension och i Tyskland är pensionerna genomgående högre än i Sverige. Detta med vår intakta produktionsapparat under alla år och med pensionärer som ofta har jobbat i fyrtio år eller mer för att till slut få njuta av sin intjänade pension.

Att låta pensionärer ha ett bra liv också handlar om politisk vilja, men i Sverige ska dessa bestraffas för att de har lyckats jobba sig igenom sitt liv. I Frankrike har man sänkt pensionsåldern under 2012 för de som började arbeta vid 18 års ålder till 60 år. Men i Sverige ska vi tvingas arbeta längre och längre. I Grekland går de fortfarande i pension vid 61 års ålder. Trots den ekonomiska krisen.

Genomsnittspensionen för kvinnor över 65 år är 11 725 kronor per månad före skatt i Sverige. För män är den 18 492 kronor före skatt. 

onsdag 8 maj 2013

Pappan glömde sonen i bilen

UPPDATERAT
Han skulle ha lämnat tvååringen i Eslöv på dagis, men glömde det. Så sonen satt instängd i bilen i åtta timmar och dog i går. Är det sant? Är historien verkligen sann?

Varför hörde inte dagis av sig när sonen inte dök upp på dagis? Pappan säger att mamman i vanliga fall lämnade sonen, men inte den här dagen. Pappan bytte bil och åkte till en annan ort och glömde totalt bort sonen. Han funderade över om han hade lämnat barnet säger han, men varför ringde han inte till dagiset och frågade om han var där?

Ett sådant här fall har jag hört talas om tidigare. Det gällde en mamma som gjorde samma sak. Hon skulle starta en ny termin i skolan och glömde barnet i bilen i stressen över detta. Hon framträdde i Oprah Winfreys show och berättade om detta obegripliga: att man kan glömma det käraste man har. Det som man borde vara mest rädd om.

Här är en pappa som glömde sin sex månaders baby i en bil i Florida. Babyn dog.

Ett litet barn klarar sig inte länge i en varm bil och i går var det sommartemperaturer i Skåne. En gång har jag lämnat ett litet barn i bilen. Det var för att gå och äta frukost i närheten när vi var på resa. När vi kom tillbaka efter ungefär en kvart så hade sonen vaknat och det stod poliser och folk utanför, som hade sett honom i bilen. Det var inte ens varmt den dagen, men sonen hade vaknat. 

De hade funderat på att slå in rutan, men ännu inte gjort det. Så uppmärksamma var människor på 60-talet. Efter det förstod jag att det går aldrig att lämna små barn ensamma. Inte ens när man bara ska vara borta några minuter. De behöver ständig uppsikt. Sedan den gången har jag inte ens lämnat en hund i bilen utan att öppna bakluckan för att den skulle få luft när jag handlade en kort stund.

Pappan i det här fallet är fortfarande misstänkt för grovt vållande till annans död. Han mår så dåligt att han inte har kunnat förhöras ordentligt. Pappan larmade själv polisen.
13:49
Dagiset har brustit i sina rutiner säger de nu. Hur svårt kan det vara att räkna in barn vid samlingen på morgonen och sedan ringa de föräldrar vars barn inte är där? Det hade räddat ett liv. Och de andra barnen hade sluppit bli ledsna. Dåliga rutiner, stora konsekvenser.
9.5.2013
Och nu har pappan blivit offret. Istället för boven. Intressant. Det är en vändning från att alla män är bovar och banditer som ständigt misshandlar kvinnor och barn. Och de i sin tur alltid är offer. Barnet är naturligtvis offret även här. Vem som helst kan inte glömma ett barn. Då skulle det ju hända hela tiden.

Nej det krävs ett särskilt stressande och frånvarande från nuet. Det som behövs är närvaro i nuet, mindfulness som det också kallas. Den amerikanska skolanställda som var så mån om sina kollegor och deras välmående att hon glömde sin tvååriga dotter i bilen var typiskt frånvarande och hade dagen indelad i fack. Hon berättade om det hos Oprah Winfrey (länkat där uppe). Inte förrän någon upptäckte barnet i bilen och sade till henne kom hon ihåg sitt barn och hon förstod på en gång att dottern var död. Väggen mellan arbete och barnet som hörde till fritiden rasades i den sekunden.
29.7.2013
I går hände det igen i Eslöv. Denna gång var det en hund som dog. En 25-åring skulle passa hunden och skulle göra något jobb och glömde bort hunden några timmar. Det räckte. Hunden var död när han kom tillbaka. Han är anmäld för djurplågeri. Han bröt ihop och har inte kunnat höras. Undrar om det är högre straff för att plåga ihjäl en hund?