måndag 14 juli 2014

Nedläggning

UPPDATERAT
Jag har tröttnat på världens och Sveriges problem så jag slutar att skriva här. Har betat igenom alla stora frågor, som intresserar mig. Sedan blir det bara rundgång. Bryr mig inte ens om hur det går för Assange på onsdag märker jag. Har verkligare frågor att engagera mig i på nära håll, både stor glädje och mera sorgliga ting. 

Världen klarar sig utan min blogg. Nu får ni andra ta över och låta er själva bli en smula mer medvetna än medierna lyckas med. Ytligheten är det här decenniets kännetecken, brådskan och hoppandet från det ena till det andra. Människor har inte mer än två minuter över för vad det än gäller. Det handlar om att fånga uppmärksamheten och få läsare framför allt för den kollapsande tidningsbranschen.

Men mänskligheten överlever också detta. Vad det handlar om är att höja medvetenheten en smula. Rent kollektivt. Så att vi äntligen kan sluta att döda varandra. Ägna er åt era nära och kära och kom ihåg att livet är så långt eller så kort som vi bestämmer att det ska vara. Ha det så gott där ute! Var ni än befinner er. 

Naturligtvis kommer jag inte att sluta skriva, men det här är det sista inlägget i den här bloggen!

Här är ett klokt inlägg i bloggen för er som tycker om sådant. Ännu ett. Och ett tredje och sista. 

24.9.2014
Om ni är intresserade av lite mer så finns jag numera här. 

fredag 11 juli 2014

Bara en påminnelse

Passa på och njut av sommaren! Nedan vår vildvuxna gammaldags ros, som doftar enastående och sedan marken något tiotal meter bort från rosen i vinterskrud. Båda årstiderna har sin charm, men jag föredrar den här. Sommaren och värmen är bäst!

Araber och judar slåss

De uppför sig som vi gjorde för tvåhundra år sedan då vi hela tiden ville ha mer land och försökte ta det från våra grannar. Numera har vi insett att det är ingen idé att försöka ta över andras land utan bättre att hålla oss inom våra egna gränser. Och importera befolkning hit så att vi blir stora och starka på så vis.

Mellanöstern har krigat så länge jag minns och det kommer inte att upphöra. Själv kan jag inte skilja på araber eller andra till utseendet i området. Jag tycker alla ser likadana ut. Så varför ska de kriga? Det lär ju också vara så att vi själva utvandrade därifrån i begynnelsen och långsamt bytte hudfärg och ögon- plus hårfärg i de kalla nordliga länderna. Människan är anpassningsbar.

Det enda sättet att få slut på eländet kvickt är väl att skapa mer land. Ut i Medelhavet med alla landmassor som blir över på andra håll. Skicka Ship to Gaza med grus och sand till havet utanför. Eller vänta tills Medelhavet försvinner. Då finns det mer land. Afrika rör sig ständigt norrut. 

För drygt 5 miljoner år sedan stängdes Gibraltarsundet och då försvann vattnet fort när det avdunstade och mer land fanns. Men så öppnades det igen och landet försvann i en rasande fart. Vattennivån kan ha höjts med upp till tio meter per dag. Om några miljoner år kommer Medelhavet att helt försvinna, men då finns det väl sedan länge inga människor mer på vår jord. Kanske.
Här ser ni salthalten i Medelhavet. Högre längst in
beroende på att vattenomsättningen blir lägre.

torsdag 10 juli 2014

Dan Park högervriden kvinnohatande rasist

UPPDATERAT
Tillmälena är många gentemot konstnären Dan Park från Umeå. Han har dessutom fängslats av polis för hets mot folkgrupp. Jag vet inte vad jag ska tycka om nedanstående bild. Är den kvinnohatande? Kan man inte tolka den tvärtom? Som att den ger uttryck för att kvinnor inte borde sys igen eller stympas i underlivet? Att det är en provokation gentemot detta? Han sitter häktad över vilket han har uttryckt sin förvåning. 

Konstnären har avbildat svarta figurer hängda på en bro. Är det rasistiskt och hets mot folkgrupp? Jo han är redan dömd för detta och riskerar nu fängelse för upprepande av brottet. Det är motivet bakom som säger om det är hets mot folkgrupp. Konstnären Makode Linde dömdes inte för sin stympade svarta kvinna för han är svart själv och hade inte något motiv till detta. Vi får se hur det går med Dan Park, som är mycket vit. Ska han få sitta i fängelse för sin hudfärgs skull? Kan man tolka det så?

Åtal ska vara väckt den 23 juli.

21.8.2014
Dan Park döms till sex månaders fängelse. Eftersom det enda syftet var att provocera blir det fängelse och böter, säger tingsrätten. Medan galleristen i Malmö får villkorlig dom och böter.

onsdag 9 juli 2014

Aftonbladet skrämmer medborgarna

Eva Franchell skriver ledare på Aftonbladet och gjorde mig orolig när hon skrev om Maria Lodenborg, som inte skulle få sina pengar fast hon var cancersjuk och låg på sjukhus. Men det var en bluff. Visst får Maria sina pengar. Det var bara det att hon hade glömt att berätta för försäkringskassan att hon låg på sjukhus. Hon hörde inte av sig inom den tid sju dagar som man ska göra, men när hon berättade hur det låg till så fick hon sina pengar.

Jag skrev till Eva Franchell att det är sådana som hon och Aftonbladet, som skrämmer människor mer än vad försäkringskassan gör. Sensation går före goda nyheter. Som vanligt. Det är semestertorka i juli och det gäller att få läsare. Det var likadant med Erik Videgård när han fick cancer. Han hade inte rätt till sjukpenning, men skrev i Aftonbladet att han skulle få det för han hade ju cancer.

Aftonbladet spelar på vår rädsla för sjukdomen cancer och vår skräck för myndigheter, som vi inte kan rå på. Min egen erfarenhet av försäkringskassan vid sjukdom är god. Medborgarna får sina pengar om de har rätt till dem. Men omkring en miljard fuskas bort per år i detta system, så det är klart att försäkringskassans byråkrater måste kolla de som ska få sjukpenning. Sjukpenningsystemet är inte ett allmänt bidrag till varje medborgare. Man måste vara inne i systemet. 

Här har Aftonbladet först skrivit att Maria Lodenborg nekas sjukpenning och nu samma dag en ny artikel om att Maria Lodenborg får sjukpenning. Så dåligt! Skräm inte medborgarna Aftonbladet! Kolla aldrig en bra historia den kan spricka gäller visst fortfarande i kvällspressen. Precis som förr i tiden.

Barn förgiftade av mjölk

Okunskap och dumhet låg bakom att små barn från ett daghem i Herrljunga i Västergötland smittades av bakterien campylobacter, när de drack opastöriserad mjölk på en bondgård i våras. Dessa bakterier dör vid uppvärmning, men nu skulle barnen få smaka mjölk direkt från kon. Djuren hade dessa bakterier. Nio barn och vuxna fick problem.

Campylobacter ger magsjuka
Campylobacter ger kraftiga buksmärtor, kräkningar, diaréer och feber. För små barn är sjukdomen allvarlig. Det är en anmälningspliktig sjukdom annars skulle vi väl aldrig ha fått veta att barnen i Herrljunga smittades. Sjukdomen kan ge ledproblem.

Lek inte Astrid Lindgrens värld utan att veta vad ni gör på bondgårdarna. Campylobacter är släkt med salmonella och det skulle man väl inte ge små barn frivilligt? Det blev lag på pastörisering av mjölk år 1937. Då för att begränsa spridningen av tuberkulos. Idag gör man det för att hindra spridningen av  listeria, ehec och andra bakterier som salmonella och campylobacter. Mer än 12 000 fall av smittade anmäls varje år. Toppen på isberget. 

PS. Tiggarna i stan har femdagarsvecka. I dag var de på plats igen. I lördags var det totalt tomt. Bra att de inte behöver slava varje dag! DS.

Svenskarna super

Ja det har de alltid gjort. Det är otäckt med supande om det går över styr och det är lätt hänt. Förr i tiden ansågs det okej att supa till i stressiga jobb som journalistyrket var. Gubbarna på redaktionen satt med en liten plunta i skrivbordslådan (nåt fint som whiskey) när de jobbade natt och själv blev jag knivskuren av en sättare när vi skulle fixa en sida. Det var inte med flit förstås, men jag hade tur som fick den skarpa sättarkniven i rätt sida av armen. Den träffade inte pulsådern. Det var på 80-talet när man klistrade och skar i sidorna. 

För hundra år sedan var supandet mycket illa i landet. Det har alltid varit svårt att överleva här på vintrarna och brännvin gavs till både små och stora. Krogarna låg tätt överallt och potatisen användes till den starka drycken. Han själv haft en släkting som brände, vilket var tillåtet då förr. Han kallades Rudakungen och blev rik på bland annat detta. Han var min farfars farfars far och levde i slutet på 1700-talet till mitten av 1800-talet.

I mitten av 1800-talet drack var och en omkring 46 liter sprit per år i Sverige. Numera ligger vi kring 7-9 liter per år. Varierar en smula, men ungefär så. Det syns att det var eländigt i Sverige för hundra år sedan och mer. Om inte annat genom alkoholkonsumtionen. För att minska denna så infördes motboken år 1917. Var och en fick bara ut en viss ranson i månaden. När jag var liten fanns detta kvar. Ända till år 1955 och män fick omkring 2 liter per månad. Kvinnor mycket mindre och arbetslösa inget alls. Ifall kvinnan var gift så var det mannen som fick ta ut. Dock ansågs vin inte lika farligt så där fanns inte restriktionerna för den som hade motbok. Det var klasskillnad på människor. 

Men numera behöver vi mer tillsyn av staten anses det, för internet är den stora boven och att dessutom kunna beställa till dörren utan att anstränga sig. Min far som var journalist höll på att gå under av alkohol i 50-årsåldern, som jag har berättat många gånger, men överlevde och dog först som 87-åring. Och att som utredningen nu vill begränsa hemleverans till de tider som Systemet kan stå för samma service känns lite futtigt. Det går alltid att få tag på alkohol för den som vill. Och detta hejdande av privata vinstintressen som eftersträvas känns lite som 1800-tal. Men vänta nu. Då var det ju tillåtet. 

tisdag 8 juli 2014

Problem med demokratin

UPPDATERAT
Jag blir inte särskilt upprörd över att grupper i EU-parlamentet slog sig samman och gjorde så att en tilltänkt ordförande inte blev det utan istället blev det svenskan Cecilia Wikström, folkpartiet, som röstades fram och blev detta. Hon valdes till detta i det utskott som har hand om framställningar från medborgarna direkt.

Det var konservativa, socialdemokratiska och liberala grupperna i parlamentet, som tillsammans fick igenom detta, vilket innebar att Eleonora Evi från den grupp där sverigedemokraterna sitter blockerades. Denna grupp EFDD leds av Nigel Farades EU-kritiska parti Ukip. Som blev Storbritanniens största parti i EU-valet.

Peter Eriksson i miljöpartiet är mycket upprörd för allt var redan uppgjort genom att ordförande skulle väljas efter gruppernas storlek och hur ska det gå med EU om denna församling inte följer sina uppgjorda regler? Men det här gick ändå rätt till eftersom den formella röstningen sker i utskotten vad gäller ordförande. Så grupperna struntade i att rösta enligt den formel de skulle ha gjort och gick efter sina övertygelser. Varför är detta dåligt? Det är väl själva systemet som är fel ifall det finns omröstningar? Felaktig demokrati således.

Det betyder att det inte blir så genomarbetat samarbete kanske, att den grupp som är inröstad i parlamentet fråntas makt, som har getts den av medborgarna i Europa. Icke demokratiskt. Och det betyder i sin tur att EU har samma problem som vilken politisk organisation som helst som ska samla människor från många olika länder. Det är inte lätt med demokrati. 
9:08
Att miljöpartiet blir så upprört har säkert att göra med tanken ifall Sveriges riksdag skulle göra likadant: konservativa, liberala och socialdemokraterna går ihop för att hålla sverigedemokraterna utanför. Det skulle betyda att miljöpartiet fick mindre inflytande. Jag tycker tanken är tilltalande. Har redan tidigare skrivit att moderaterna och socialdemokraterna är så lika att de kan regera ihop. 
13:16
Visste ni förresten att den troligen äldsta kvinnan i Sverige är 115 år och ursprungligen från Turkiet. Hon heter Saro Dursun och bor i Västerås. Hon fick barn vid 64 års ålder sägs det. Vilken kraftkvinna!

måndag 7 juli 2014

Blixt och dunder på väg

UPPDATERAT
Varning för åska! Värst lär det bli i morgon. Håll er inomhus eller sitt i en bil. Det är bäst. Dra ur alla sladdar. När vi var små gick vi alltid upp på somrarna på natten när det åskade i Blekinge. Huset och lantgården låg utsatt och mycket riktigt så brann ladugården upp så småningom. Blixten tände eld. 

Redan har åska orsakat oreda i Borås och i Dalsland. En man blev döv och tappade minnet. Här berättar pappan till honom om att han slungades iväg åtta meter när blixten slog ned.Men ännu värre ska det blir i morgon. Stanna gärna på Värmdö på semestern så slipper ni översvämningar som det blev i Skara på campingen. Hörde jag.

Här är det alltid sol och 27 grader varmt! Och inga människor på badstränderna direkt. För de har gett upp och åkt utomlands. De trodde inte på sommaren. Dock är bilköerna legio hela tiden. Vi har så få vägar eftersom vi bor på öar. Men ta det piano! Bilteamet i Värmdö, Hemmesta fick in plaskvåta svettiga människor som flämtande frågade om de möjligen kunde installera AC (air condition) eller fixa påfyllning så det kom någon kyla. Jovisst det kan dom!
13.7.2014
Jaha ja i dag skulle det regna. Inte gör det så inte. Bara sol och varmt. Hoppas det där regnet kommer någon gång också hit, för nu börjar det bli torrt i markerna. Annars måste jag ju vattna stackars mig! Söderut är det dock översvämningar. Så klart. Men någon gång måste väl meteorologerna lyckas pricka in vädret runt Stockholm också.

Männen är de svaga och utsatta

Det är männen, inte kvinnorna, som är de svaga och utsatta. När jag var liten tog jag hand om min lillebror när mamma och pappa måste jobba och sedan dess har jag uppfattat männen som utsatta. För så såg jag också min pappa som liten. Vi fick alltid höra att han var släktens svarta får, för att han hade blivit journalist, när hans bror blev läkare precis som hans pappa hade varit. Och vår mamma förtalade vår pappa hela tiden efter skilsmässan. 

Han gick ned sig så mycket att han fick en dödsdom av läkarna när han var kring 50 år. Han klarade inte av sitt liv själv. Han ville så gärna gifta om sig med mamma igen, men hon ville förstås inte. Han räddades av sin nya fru tillbaka till livet och fick leva ytterligare 37 år. Så mycket betyder det att en kvinna stöttar en man.

Jag har tyckt synd om män för jag har sett deras utsatthet och försökt att skydda och ta hand om dem. Mannen i mitt första långa förhållande är svårt sjuk i kol, en sjukdom som man får av rökning, och av att ha jobbat i rökiga miljöer. Han växte upp i ruinerna av Tyskland i dåvarande Västtyskland. 

Min andre man, som jag var gift med några år, är död. Han dog när han var 70 år av en blodpropp i benet, som sökte sig till lungorna. Han hade brutit benet och låg hemma. De fick bryta sig in förra året till honom. Han växte upp fattigt i Malmö.

Min tredje man som jag har levt längst tillsammans med ligger på sjukhus svårt sjuk i cancer. Han hade också en trasslig barndom med en mamma, som inte klarade av livet så bra. Vi får se hur det går med honom. Det är absolut männen, som är mest utsatta. Så har jag upplevt det hela livet. De har ofta hårda jobb och dör ofta yngre än kvinnorna. Men i vårt land är det alltid kvinnorna det är synd om. Och när män dristar sig till att berätta fakta om hur det ser ut blir de förföljda.

Kvinnorna räknas till det svaga könet, som enbart klarar av att sitta i bolagsstyrelser och få bra betalt. Åtminstone om man ska tro på kraven från feminister. Men det stämmer inte. Det är männen som är de utsatta. Det är verkligen på tiden att vi delar lika på det som behöver göras och gör allt vi kan tillsammans. Kvinnor lever längst för det är det bästa för arten människor enligt biologerna. Det är också rent hormonellt betingat. Män tar fler risker än kvinnor beroende på halten av det manliga könshormonet testosteron, vilket också ger högre kolesterolhalt och därmed fler hjärtsjukdomar. Kvinnor lever i genomsnitt nästan fem år längre än män. 

PS. För övrigt tycker jag att det är på tiden att denna kvinna slutar att förfölja mig. DS. 

Antalet tiggare fördubblat

Så kan man kanske tolka det som Sveriges Radio säger: Att antalet hemlösa EU-migranters boplatser har fördubblats i Sverige. När jag var inne i stan för ett par veckor sedan satt det tiggare lite överallt, men i lördags när jag återigen var där såg jag inte en enda. De kanske har femdagarsvecka? Eller också berodde det på att det då äntligen hade blivit sommar och var över 20 grader varmt. 

Jag har skrivit om romerna här på SVT Debatt (numera Opinion) med rubriken "Hjältarna i kåkstaden". Dessa människor som trots allt inte är så många kommer att förändra sina länder. Självklart. De pekar med hela handen på de problem som finns.

Hur många rör det sig om då? Ja jag uppskattar det till inte fler än 30 000 i våra storstäder, men de syns absolut eftersom de är som ett "resande teatersällskap", där de sitter i sina trasor. Det är helt klart en skam för EU att de finns här. De borde ha det så bra i sina egna länder att de inte behövde komma hit till Sverige. Själv har jag slutat att ge något. Beroende på att jag själv har fattigpension och behöver pengarna, men också för att det inte är lösningen. 


Rumänien har cirka sex procents arbetslöshet. I Sverige är den kring åtta procent. Självklart kan Rumänien ta hand om sina egna medborgare, men det är viljan som saknas. Människor i Sverige har tröttnat på att se bosättningar i deras närhet. Det finns inte längre någon större tolerans för detta. Det är förståeligt att EU-minister Birgitta Ohlsson står bakom att EU ger ut en bok mot högerextremismen. Men det som alltid hjälper mot extrema politiska åskådningar är att ordna så människor har det bra ekonomiskt i det land där de är invånare.

Men visst vi kan bedriva biståndsarbete även på plats i Sverige. Det är vår inriktning politiskt, som regeringen har gått in för, att ta hit så många av världens befolkning som möjligt. Detta för att de ska slippa nöd och krig. Argumentet att det är enklare att hjälpa dem i deras hemländer är dock gångbart och rent av förnuftigt eftersom det är lättare och kostar mindre. EU är en tungrodd byråkratisk instans, men det är det bästa vi har när det också är EU som har ordnat så att våra länder är öppna för alla. 

Det finns numera en "het linje" för de som vill rapportera om nya boplatser i Stockholm. Staden satsar omkring 700 miljoner kronor per år på hemlösheten. I Göteborg har man öppnat campingar för hemlösa barnfamiljer från främst Rumänien och Bulgarien.

PS. Om alla uppförde sig som den här mannen vore fattigdom i världen inte något problem. DS.

söndag 6 juli 2014

Nazisterna ut ur Sverige!

Det har varit ett tjatande om dessa nazister i medierna senaste veckan. Senast Anders Philblad i TV4 i morse. Alla som är stämplade, godkända och politiskt korrekta i Sverige måste förstås ta ställning mot dessa. Och det gör jag absolut också, som föddes precis när de hade förlorat makten i Europa. Jo de hade faktiskt makten i hela Europa. De länder som inte var besegrade bockade och bugade likt Sverige. Något annat fanns inte att göra. Bara England stod emot.

Jag hade en gammelfarbror som var yrkesmilitär och som skulle ha försvarat Skåne ifall tyskarna hade anfallit. Han blev väldigt upprörd en gång när jag frågade honom om vi verkligen skulle ha kunnat försvara oss mot dem. Han skulle absolut ha dött i den kampen, men försvarat Sverige skulle han ha gjort.

Mitt första barn är med en tysk, som föddes 1944 under kriget i Braunschweig i Tyskland, och han växte upp i ruinerna efter andra världskriget. Hösten 1944 skapade 200 000 brandbomber en två dagar lång brandstorm i staden och den förstörde nästan hela det gamla Altstadt. Katedralen klarade sig. Det tog sjutton år att röja i tegelstenshögarna för 90 procent av staden var förstörd och där lekte denne man under sin barndom. Hans pappa dog i Ryssland innan han föddes. Fadern var inte ens var soldat, han var musiker. 

Krig är förfärligt och de olika fraktionerna som bekänner sig i Sverige till yttersta högern och till yttersta vänstern är outvecklade människor, som tror att de kan tjäna något på att befinna sig där de gör. De är besatta av makt precis som nazisten Adolf Hitler var. Förstår ni vad det betyder? Att vara besatt av makt? Det betyder att någon har blivit så ockuperad av det som den betraktar som totala orättvisor både mot den själv och mot den befolkning den tillhör att den vill få alla på knä. Och detta är utmärkande för galningarna numera också.

I Visby var det en handfull nazister, som fick så mycket uppmärksamhet i medierna att en bråkdel hade varit nog.  Varför ska Sverige fortfarande piska sig som land för att en del höll på Hitler under andra världskriget? Jag har aldrig förstått det. Och det är väl typiskt att kyrkklockorna ringer mot dessa nazister. Det gjorde de knappast under andra världskriget. Det gick alldeles utmärkt att vara kristen protestant eller katolik och samtidigt vara emot judar. Både Hitler och Mussolini var medlemmar i katolska kyrkan till sin död. 

I Sverige var naturligtvis sådana som Sven Hedin, Carl Milles, Verner von Heidenstam och min gamle släkting - farfars svåger - Einar P:son Wadstein medlemmar både i Riksföreningen Sverige-Tyskland och svenska kyrkan. Kyrkan har ofta sett sig som stående över politik och representanter för svenska kyrkan träffade också Hitler under kriget. Man skulle be om att judar inte utrotades. Till Gud mest förstås. För Hitler lät sig knappast påverka. Och ska jag då anklagas för att jag hade en släkting i dessa organisationer?

Förmodligen är den totala uppmärksamheten av nazisterna i Visby ett sätt för medierna att göra sverigedemokraterna lite mer rumsrena. De sitter ju trots allt i riksdagen och det ser inte ut som om de som röstar på dessa bland svenska medborgare har blivit färre sedan förra valet, tvärtom. Också i Norge har ett liknande parti tagit makten helt och hållet och även journalister plus politiker får inse att vi har ett nytt läge i landet. Och inrätta sig därefter. Själv befinner jag mig i den borgerliga sfären eftersom det var socialdemokraterna som slog sönder min familjs ekonomi under 90-talet och 2000-talet. 

Tack och lov har vi sluppit att gå från hus och hem. Men det är inte för sent än att höja skatterna så att vi måste göra det. Det vore väl bara rätt och lagom. Varför ska just vi bo på Värmdö i ett hus? Nä gamla människor ska flytta på sig så att de yngre får någonstans att bo. Det är modellen. Tankesättet liknar Nordkoreas. Eller gamla Sovjet. Fortsätt ge mig och andra kvinnor inte mer än fattigpension så blir det så. Och låt våra män slita ut sig i förtid och bli sjuka och få en låg sjukpenning så går det ännu fortare. Om vi inte bara ska räkna enligt BNP så borde sådana människor som jag belönas, som bor på landet, tar hand om landskapet, skapar miljöer för olika djur och komposterar. Vi är för öppna landskap och ser till att de fortsätter vara detta. Vi har dessutom byggt vårt hus själva av trä och annat miljövänligt. Vi belastar inte statskassan eller kommunen, men får ständigt betala mer till dem. Ända tills vi blir fattighjon förmodligen.

Så här såg det ut i Tyskland
 I slutet av 1929 1,9 miljoner arbetslösa
Oktober 1929 kom den stora börskraschen i New York, inledning till stora depressionen i USA och Europa
Februari 1930 var 3,5 miljoner arbetslösa i Tyskland. Vid årets slut var 5 miljoner utan arbete
Arbetslösa i Tyskland år 1932 över 30 procent av befolkningen, mest i världen

Så här ser det ut i Europa och världen i dag
Grekland, Spanien, Kroatien och Cypern har arbetslöshet över 15 procent
Sverige ligger kring 8 procent
Rumänien kring 7 procent
USA kring 6 procent

Här kan ni se alla arbetslöshetssiffrorna från april i år. Sammanlagt var drygt 25 miljoner arbetslösa i EU i april i år. Omkring 730 miljoner invånare bor numera i Europa.

lördag 5 juli 2014

Misshandel i fotboll

UPPDATERAT
Det är alldeles fantastiskt att det går att skada en motståndare i VM i fotboll så att denne inte längre kan spela, utan att den som gjorde det får något straff för det. Inte en enda åtgärd från domarens sida. Det hände i slutminuterna i kvatsfinalen att en spelare från Colombia hoppade upp och satte ett knä i ryggen på Brasiliens spelare Neymar, som föll ihop i smärtor. En kota är skadad i ryggen och VM är slut för honom. Han kände inte sina ben! Det kommer att ta kring en och en halv månad innan Neymar har återhämtat sig.

Tack och lov så vann Brasilien ändå annars vet ingen vad som hade hänt. Jag tittar inte på fotbollen. Inte intressant när inte Sverige är med tycker jag, men inte ska detta förvandlas till ett slags gladiatorspel istället för ett renhårigt lagspel.

Det är klart att det är olämpligt att mordhota den som gjorde det, men det är förståeligt i de uppskruvade tider som nu är när fotbollen har gått över i händerna på Sydamerika. Här är ställningen just nu bland lagen. Kvar är Brasilien, Argentina och Costa Rica, som företräder de nya lagen i världen. Resten är från Europa. 

Jag hoppas för Tysklands skull att de inte vinner över Brasilien. För då måste säkert laget ha livvakter innan de kan återvända till Europa. Det är inte roligt när det riskerar att bli upplopp för att det ska spelas fotboll. Men det säger en del om den upphaussade stämningen i världen.

I dag är det två kvartsfinaler mellan Argentina och Belgien samt Nederländerna och Costa Rica. Jag håller på Argentina och Costa Rica. Det känns roligare om nya lag får lite belöning. På tisdag spelas semifinal mellan Brasilien och Tyskland. 

Här kan ni se när Neymar blir överfallen bakifrån. Det var ingen nickduell utan ett rent överfall. Så ska det inte gå att göra. Här kan ni se SVT:s bilder från överfallet.
19:59
Det gick bra för Argentina 1-0. Klara för semi. En kvartsfinal kvar. Klockan 22 kan ni se Nederländerna mot Costa Rica.
6.7.2014
Och Nederländerna vann på straffar. Tråkig fotboll med andra ord. Det ska vara mål, inte straffar.
8.7.2014
Semifinal i dag kl 22 mellan Tyskland och Brasilien. Ja vilka ska man hålla på? Förhandstipsen säger att Tyskland är bäst så jag håller på Brasilien. Men egentligen är det Tyskland som står bakom fotbollen i världen har jag lärt mig. Och särskilt då Bayern München.
22:25
Jaha ja 4-0 till Tyskland efter 25 minuter. Då kan man nog räkna med att Tyskland vinner. Stackars Brasilien.
22:33
Så 5-0 vilken katastrof för värdlandet.
23:26
6-0 och säkerheten kan inte längre garanteras i Brasilien. Säkerligen.
23:36
Och så 7-0. Helt otroligt!
23:47
7-1 och ett litet tröstemål. Bra! Matchen är slut.
10.7.2014
Jag såg inte matchen i går. Var för tråkig första halvlek, gick och sov istället. Lika bra det. Trist med avgörande genom straffar. Blev dock Argentina som vann så nu får vi Sydamerika mot Europa i finalen. Vilken världsdel ska vinna?
13.7.2014
Tyskland vann välförtjänt i sista minuterna av förlängningen 1-0 till världsmästarna. Grattis! Skönt att det inte blev straffar.

fredag 4 juli 2014

Jösses flickor!

Nu känns det som om att jag har semester. Äntligen sommar och sol och jag har inte massor med människor att ta hand om. Just nu. Istället har jag blivit lite omhändertagen eftersom jag var utarbetad och fick ont i ena höften, kunde knappt gå. 

Av någon anledning så är det full fart i vår släkt hela tiden. Men det beror väl av vår historia och att jag själv har bestämt mig för att gräva upp allt gammalt, som har funnits och finns kvar inuti oss alla. Jag har skrivit två böcker om detta. Ett Sekel av tystnad och I ormbärarens tid. Plus då boken om Marilyn Monroe. Hon som var född i samma årtionde som min mamma och där jag kan se likheter. Den fjärde boken jag har skrivit är inte utgiven ännu. Den handlar om Jacqueline Kennedy.

Jag kan känna igen mig också i henne, för vår släkt är kluven mellan fattiga torpare och en överklass, som bodde och bor i och utanför Västerås. Under andra världskriget när klasserna luckrades upp träffades min mamma och pappa och de lyckades tillverka mig någon gång i mars 1945 eller så. De gifte sig den 20 maj 1945 i Kärrbo lilla vita kyrka, för mamma var ju med mig det lilla fostret och pappa tog sitt ansvar som man. Plus att de älskade varandra. Som jag har berättat många gånger var min farmor från överklassen. Pappa hette Maximilian Schenström, häradshövding och politiker. Mamma hette Marie Julie Lerche Johansen som flicka och hon var från överklass i Norge. 

Torpet på 60 kvadratmeter där mormor och morfar uppfostrade tio barn
Det ligger i Skärsholmen Kärrbo och ägs än i dag av släkten Ral
Detta är år 1993 och jag står i mitten med mina yngsta pojkar


Äktenskapet mellan mina föräldrar höll i sju år, men sedan ville mamma något annat och hon tog ut skilsmässa. Ingen begrep på den tiden att barnen for illa av sådant. Hon skickade bort oss över sommaren, för så kunde man göra då när Sommarbarnsbyrån hade hand om allt. Ingen förstod att vi barn ville vara med våra föräldrar eller vår släkt. Fast jag protesterade högt och ljudligt den första sommaren vi skulle tvingas vara borta i stort sett hela sommarlovet. Dock kom vi till en snäll och barnkär bondefamilj i Blekinge, där de sade att vi skulle kalla de vuxna mor och far. För det gjorde deras egna barn också. Och vi hade aldrig fått se en ko, gris, får eller höna på nära håll om vi inte hade tillbringat de följande sex somrarna där. Eller åkt hölass och haft det lite som i Astrid Lindgrens böcker.

Alla tjänade pengar på att vi var där, för bondfamiljen fick betalt och vår mamma kunde jobba och spara pengar. Vi var riktiga kassakor som små på det viset. Mamma kunde behålla sin tomt på Ingarö, som hon och pappa hade köpt. Hon ville det för i närheten bodde min gammelmoster Elvira och hennes barn och barnbarn. Mamma behövde den kontakten med släkten för att få veta mer om den. Hennes egen mamma, min mormor, hade dött när mamma Harriet var bara tio år gammal. Av ett astmaanfall. Och av den anledningen bor jag också på Värmdö, för här känns det som att jag har mina rötter. I en lägenhet i en förort där jag är uppvuxen är det svårt att ha rötter. 
Här växte jag upp i Björkhagen förort i Stockholm
På den tiden fanns 79:ans buss i vänstertrafik
Vi bodde på Höganäsvägen 4 huset i mitten bakom de andra

Vi bodde två vuxna och två barn på 60 kvadrat
Mamma jobbade på konditoriet nedanförFörändringen i samhället är ganska stor sedan jag var liten. Jag har varit med och förändrat genom att bland annat bygga om en lägenhet på Odengatan där jag bodde på 70-talet. Huset från början av 1900-talet hade varken varmvatten eller badrum. Vi tog över huset och stammarna byttes och vi fick äntligen moderna bekvämligheter. En av mina barndomsvänner bodde på Söder med milsvid utsikt över stan, men dasset fanns på gården. Den fattigdom och det armod som fanns också på 50-talet i Stockholm är inte begriplig numera. Och de som är födda senare än 70-talet förstår den knappast.

Men så där kan mänskligheten hålla på och käbbla hit eller dit med olika argument. Dock är människor sig alltid lika. Samma problem uppkommer hela tiden. Eftersom vi som varelser inte förändras genom århundradena och alla vill gärna ha det gott ställt. Det här valet den 14 september 2014 handlar om ifall vi ska ta hand om hela världen och låta dessa få ta del av det som vi har skapat eller inte. Eller om möjligen jag och andra ska slippa fattigpension resten av livet. Jag kommer inte att rösta med socialdemokraterna. Det är en sak som är säker.

PS. Redigeringen är knas, men jag har försökt fixa det så gott det är möjligt. Det verkar som om det lyckades till slut. DS.

PSPS. För övrigt tycker jag det är förfärligt att jag gamla människa ska behöva vara förföljd av denna människa och hennes anhang. Jag är urbota trött på det. Jag har bett om rättslig hjälp för att slippa vara utsatt för detta resten av mitt liv. DSDS.

Feminismen hos Åsa-Nisse

Jag råkade se en bit av en Åsa-Nisse-film häromdagen (annars skulle naturligtvis jag högintellektuella kvinna aldrig titta på något sådant). Och där skulle kvinnorna ta makten för det fanns ju till och med kvinnliga konduktörer, poliser och gudvetvad, som räknas upp i filmen, ja inte kvinnliga präster förstås. Filmen var Åsa-Nisse i kronans kläder från 1958. 

Tonen i filmen var mycket lik den som högljutt hörs i Almedalen nu där det ständigt upprepas hur "vita, heterosexuella medelålders män" är det som är fienden. Senast var det visst Åsa Romsom som körde detta om och om igen. Precis som tanterna i Åsa-Nisse-filmerna då. Fast de behövde inte berätta vilka förtryckarna var. De uppräknade var de enda män som fanns i kvinnornas värld på den tiden.

Förtryckta Eulalia och väninnan Kristin 
Ingenting har hänt sedan denna film spelades in. Åsikterna om männen är desamma. De är fienden och bovarna och kvinnorna är de som är förtryckta och underlägsna. "I Knohult bestämmer sig kärringarna för att det ska bli ordning på torpet när manskapet är borta." Så fint uttrycks det av TV4. 

Den här fiendskapen är naturlig och kommer aldrig att upphöra. Det finns ju två kön och de står alltid emot varandra eftersom det är ungefär lika många på varje sida. Har varit så sedan begynnelsens tider. Och det är enbart när det manliga könet är frånvarande som kvinnorna kan ta makten. Slutsatsen borde bli att skicka alla män av en viss sort ut i fält i ett storkrig så blir allt underbart och bra. Det är ungefär logiken i feminismen numera. 

torsdag 3 juli 2014

Någon kallar Alliansen för ASEN

UPPDATERAT
Har ni sett loggan på Alliansens hemsida? Titta på flaggan nedan. Här kan ni också se detta. Jag kopierade nedan innan de hann ändra sin flagga. Vilken tabbe att låta detta stå på förstasidan på deras hemsida. Kan ingen tyda symboler längre? Ingen som läser vad där står? Vem är skyldig? Uppenbarligen ingen som tänker rösta på Alliansen i höstens val. Se upp för sabotörerna! Tack facebook för tipset!
10:01
Ändrat! Bara A kvar. Någon suddade. Men nedan kan ni se före och efter:
onsdag 2 juli 2014

Politiker och journalister såta vänner

UPPDATERAT
För en gång skull håller jag med Johan Ehrenberg på ETC. Han tycker att det är absurt med den bevakning av Almedalen som sker. Där befinner sig ett par hundra journalister från våra skatteavlönade medier för att bevaka vad människorna gör som också är avlönade av folket genom skatter. 

Det är skillnad det mot när Olof Palme hoppade upp på ett lastbilsflak och höll tal i slutet på 60-talet. Det är ungefär som om krogarnas Stureplan skulle flytta till lilla Visby och hela den kadern av kändistörstande wanna-be-människor skulle ta båten över till Gotland.

Jag tycker absolut att det räcker med att bevaka hela tillställningen per TV eller radio och inte lyssna eller ta del av mer än en bråkdel. Alla måste inte befinna sig i kändisflockens öga. I alla tider har det tidigare varit fint att vara politisk journalist och ta del av vad de "stora" männen och kvinnorna tänkte. Och den som inte var inne i gänget fick inte längre några intervjuer bland makthavarna. Det gick att falla i onåd.

För min egen del har jag också suttit inne i smeten och intervjuat makthavare, för det ingick i jobbet. Men själv tycker jag att allt som rör sig ute bland folket är mer intressant. Ofta mer spännande än vad överheten hittar på i sina kammare. För att få en uppfattning av läget i Sverige och världen så räcker det absolut inte med att lyssna på nyheter och TT. Det är mycket vinklat allt som skickas ut därifrån. Mer så numera än förr i tiden eftersom det går så fort och ska vara nyheter varje sekund, helst dygnet runt.

PR-drottningen
Meningen med tredje statsmakten är att granska makthavarna. Och har varit så i landet sedan 1800-talet, men medierna är inte bättre än de människor som jobbar där. Särskilt inte i juli då alla har semester, vilket betyder att det inte finns så många nyheter. Då kan lika gärna alla i den klassen umgås med varandra och knyta nya band. I Almedalen. Nedskärningarna i branschen är också legio och ingen som inte anses passa in i de nya politiska mönstren får heller yttra sig i medierna. Denna rädsla som har inskränkt yttrandefriheten för att sverigedemokraterna är så gapiga. Och ännu värre längre högerut.

Men den som tar hem hela kakan i Visby är den självutnämnda PR-drottningen som alla köade för att få träffa och för att komma in på anti-sd-festen. Jösses flickor! Vilken utveckling. När denna partiledare kör partytricket för att få väljare och sympatisörer. Verkligheten spelar ingen roll längre. Det gäller att dupera och trixa för att få makt i vår riksdag. Jag riktigt hör och ser hur min gamle släkting Max Schenström, som var både häradshövding och riksdagsman i början av 1900-talet, vrider sig i sin grav.

Såta vänner betyder ungefär detsamma som stallbröder, gelikar eller oskiljaktiga kamrater. 

20:16
Sedan kan man alltid undra vad Johan Ehrenberg gör där i Visby. Han som menar som jag "att verkligheten inte finns där". Jo han är där för att beblanda sig med politikerna som alla andra. För att delta i cirkus Almedalen. Det lär kosta skattebetalarna 60 miljoner. 

tisdag 1 juli 2014

Upp till kamp

Förundersökningen i Husby läggs åter igen ned. Skottet i Husby, som dödade en 69-årig man var nödvärn från polisens sida. Två åklagare har nu undersökt vad som hände när en man blev skjuten av polisen. Detta har utretts fram och tillbaka och återigen står förorten mot de som bestämmer enligt lagar och regler i vårt samhälle. 

Enligt änkan var det rena avrättningen hennes man sedan 34 år råkade ut för. För mig framstod det som att de båda var indragna i något som kunde kallas folie-à-deux. Deras ramar gjorde att mannen tyckte att han kunde gå omkring med en machete och hota människor. För det var ju inte alls allvar. Han tyckte sig dock förföljd och gick på ångestdämpande medicin. Om jag hade varit hans fru hade jag inte låtit honom gå omkring med en machete. Inte ens när polisen bad honom släppa denna stora kniv så gjorde han det. Enligt änkan kände de sig så rädda att de knappt svarade på tilltal när polisen tog sig in i lägenheten till slut. Utan de bara hukade i vardagsrummet tills mannen gjorde ett utfall mot polisen.

Det är dags för Megafonen att återigen vara missnöjd och kalla till presskonferens. Och skapa nya upplopp i Husby. Megafonen som har till slogan att en enad förort aldrig kan besegras. Ja, det vore väl en lämplig rubrik för en organisation som befinner sig i krig. Inte för en förening som vill ändra ett fredligt samhälle. De upplopp som startades då bland annat av denna organisation långt ut på vänsterkanten drabbade invånarna själva hårdast. 

Då krävdes en kommission om Husby, men det blev det inte. Många ville flytta. Att släppa detta om den nya nedläggningen av fallet den första dagen i juli 2014 när de flesta har semester är väl diplomatiskt från polisens sida. Ett sätt att kanske trots allt slippa fler upplopp.

Här är Uppdrag Gransknings beskrivning av vad som hände. 

Så här skrev polisen om händelsen i Husby då:

2013-05-13 20:39 Olaga hot, Stockholm Grovt olaga hot, Oslogatan, Husby I samband med eftersök av en knivbeväpnad man som hotat flera personer gjordes en husrannsakan i en lägenhet. Detta efter att man försökt få ut mannen med hjälp av förhandling. Det fanns en person till i lägenheten vilket ledde till beslutet om husrannsakan.
Då lägenhetsdörren öppnats fortsatte försök till förhandling via öppen dörr. Då detta ej gav resultat gick polisen in. Mannen gick till angrepp och polisen tvingades skjuta i nödvärn. Den aktuelle mannen förd med ambulans till sjukhus allvarligt skadad. Mannen, 69 år gammal, avled till följd av sina skador. Händelsen kommer enligt rutin att utredas av Riksenheten för polismål.

Ett sista utbrott av kollektivt vansinne

UPPDATERAT
Kalifatets utropande, som Isis står för i Irak och Syrien är det sista rycket hoppas vi för den sortens övertagande av mänskligheten av det omedvetna. Detta som har kommit upp ur mörkret och har förvandlats till en rigid och absolut lära som alla måste följa. Och denna utbreds med våld.

Detta slags vansinne kan övermanna enskilda såväl som folkgrupper, vilket vi har sett genom historien. Exempel är de -ismer, både politiska och religiösa, som har stelnat och blivit till dogmer genom "stora" män och kvinnor. Var och en av oss är så stora eller så små som vi gör oss själva genom vår fria vilja.

Jag trodde aldrig när jag läste Tusen och en natt, sagoboken, när jag var liten att det fanns sådana människor fortfarande i vår värld, men ingenting försvinner någonsin ur det omedvetna. Det bara bidar sin tid och kan på nytt attackera människor, som ingenting har förstått av detta, utan som känner sig insvepta i en känslostorm, vilket de kallar Gud eller Allah. Och därmed ställer detta utanför sig själva. Men de enda som kan agera här på jorden är vi människor. Vi är de som utför de handlingar som bottnar i oss och vårt medvetna samt omedvetna. Vi har den fria viljan som låter oss mörda eller hjälpa mänskligheten.

Sant är att vi alltid bär med oss ett omedvetet, som är lika vidsträckt som vårt fysiska universum och allt som finns där kan överfalla oss ifall vi är öppna och känsliga människor och inte tillräckligt utvecklade som personer, så att vi kan dra gränser och försvara oss. Eller om vi är traumatiserade och på så vis själsligt skadade. Men försvaret mot detta är inte, som man trodde förr i tiden (ungefär i går) också i Västerlandet, att ingå i rigida system där man ser en del av människorna på vår jord som fiender. Några som ska förföljas och dödas. Religionen är dock ett försvar för den enskilde. Det är sant. Alla våra riter, som våra förfäder också har deltagit i har en skyddande inverkan därför att de är skapade att ha det. Och C G Jung, psykiatern, försökte aldrig övertala någon som var troende att lämna sin religion.

Men när kvinnorna måste gå omkring som på bilden nedan (och det inte bara är en maskerad) beror det av att männen fruktar sitt omedvetna (som de kallar Gud eller Allah) så mycket att de tror att detta kommer att överfalla alla som inte är klädda så. I värsta fall. När män inte vågar ta kvinnor i hand enligt västerländsk sed har de överfört sin egen skräck för sin egen inre kvinna till halva mänskligheten. Och detta för att någon har sagt att så ska man uppföra sig för länge sedan. Religiösa vanor kan vara förnuftiga eller helt bortom det som är en reell verklighet. Det är ett sätt att ta bort ansvaret från människor själva och låta krafter utanför människan ta hand om detta: på gott och ont. 

Det är ingen idé att tjata på människor, som är infångade i det omedvetna. I vår tid och i vårt land behandlar vi dem på sjukavdelningar eller sätter dem i fängelse ifall de inte kan fungera ute i det svenska samhället enligt de normer och regler vi har bestämt. Men religion går före. Så enligt dessa läror kan människor bete sig hur tokigt som helst bara de inte låter det skina igenom utåt. I slutna rum går det bra. Och det gäller då alla -ismer, både religiösa och politiska. Vi måste få ha tankefrihet. Tills detta inre hos en människa förvandlas till något kriminellt, som bedrägeri, stöld, våldtäkt, överfall och mord och vi får läsa om det i pressen. Jag hoppas att mänskligheten kollektivt i min livstid kan gå vidare från detta ännu en gång.

2.7.2014
Alltid när jag skriver något som ovanstående så känns det som om detta går högt över huvudet på människor. Det är tråkigt. Men ändå hoppas jag att vi som mänsklighet kan gå vidare från religionernas förstenande inverkan (gäller även politiska -ismer) och ta till vara det goda i dessa system. Vi har kämpat länge och väl med detta, i tusentals år. Någon gång måste vi väl kunna gå vidare. Inte bara enskilda utan också mänskligheten?


söndag 29 juni 2014

Mindre barngrupper på dagis

Det är det senaste käbblet mellan partierna. Löfven vill ha 15 barn i grupperna. Jaha ja i en sådan grupp gick våra barn på 90-talet. Det hade vi ordnat genom Värmdömodellen, där vi föräldrar hoppade in och jobbade tillsammans med personalen och barnen. Vi fick förstås inte betalt för detta utan gav detta till våra barn helt frivilligt och gratis. Det var värt mycket att få umgås med dem och deras kamrater, plus personal och föräldrar.

Hela dagiset bestod av 15 barn då. Ingenting nytt under solen. Som sagt det finns inga nya idéer i politiken, bara gammal skåpmat. Vi ingick i ett föräldrakooperativt dagis. Men nu är det dagiset nedlagt och omgjort till bostäder. Det lönar sig visst bättre att hysa in flyktingar eller andra behövande där. Och Löfvens löfte handlar väl om att det ska vara anställd personal kan tänka. Inte föräldrar som jobbar.

Staten ska sköta allt. Uppfostran också av de små barnen. Den visionen hade också makarna Gunnar och Alva Myrdal på 40-talet. Det skulle till professionell barnuppfostran, ett slags ingenjörskonst av experter och allt skulle vara fullständigt rationellt. Deras son Jan Myrdal visade deras stora misslyckande i praktiken. Det finns känslor mellan föräldrar och deras barn, inte bara tankar och förnuft. Men fortfarande ska alla barn tas om hand av samhället och fostras i grupp.
Kommunistiska barn på sommarläger år 2007


lördag 28 juni 2014

Google Maps suddade

Det stämmer att Google suddar om man vill det. Men det gäller inte allt. Dock om det handlar om hus  och Google Maps så är de tjänstvilliga. Jag bad dem i går att sudda ut vårt hus på den gamla bild de hade från 2010. Och det gick fort. Så här skrev de tillbaka bara timmar senare

Hej!
Den gatuvy som du rapporterade har uppdaterats. Du bör kunna se ändringarna inom 24 timmar.
Om du inte ser ändringarna efter 24 timmar kan du prova med att rensa webbläsarens cacheminne och sedan visa bilden på nytt. Du hittar instruktioner om hur du rensar cacheminnet här.
Tack för att du gjorde oss uppmärksamma på det här problemet. Integritet och säkerhet är viktigt för oss, och dina förslag hjälper oss att göra Google Maps bättre för alla.

Vänliga hälsningar,
Teamet bakom Google Maps


Vårt hus är nu utsuddat. Vill ni själva göra samma sak gå då in på bilden som finns på Google på det hus ni bebor och tryck på Anmäl ett problem, som står i nederkant. Skriv sedan in det som Google behöver för att sudda (hus eller annat) och ni får det snabbt åtgärdat. 

Självklart vinner de röda

Det har länge stått klart. Folket vill ha förändring och det är rätt så. De som är nya väljare vet inte ens vad socialdemokraterna står för längre för de har inte suttit vid makten på åtta år och då hade dessa väljare inte ens rösträtt. 

Fråga mig. De yngre släktingarna vet faktiskt inte vad som hände på 90-talet. De kände det bara om deras föräldrar inte klarade av sina liv tack vare allt som politikerna hittade på. Men i vår familj gjorde vi det. Fixade våra liv trots politikerna.

Numera är befolkningen utbytt. De gamla släktingarna har dött. De som var födda på 20-talet eller tidigare. Och generationen från 80-talet kommer mer att bestämma hur landet ska ligga. Det är rätt så. Vi har ju demokrati. Och jag har länge förutspått att det blir en röd regering. 

Här ett inlägg från 2012 där jag spår rödgrön regering. 

fredag 27 juni 2014

Vi älskar bröllop

Mee Rule. Senaste tillskottet i vår egen klan
 född 13 maj
Det är en härlig rit. Precis som dop fast mera. Och nu är det således dags igen för någon ur kungafamiljen att gifta sig. Prins Carl Philip gifter sig med flickan av folket Sofia Hellqvist. Härligt! Hon fyller 30 år i år så det är lagom att gifta sig.

Prinsen är redan 35 år. De passar ihop. Jag vet som också är skytt precis som hon. Och prinsen är oxe. Mitt senaste barnbarn är en oxe. Och som av en händelse är han född samma datum den 13 maj (men förstås inte samma år) som prinsen. Mysig kille.

De båda prinsen Carl Philip och Sofia är förlovade och kommer att gifta sig nästa sommar. När är dock inte bestämt.

De kom själva ut på den innersta borggården mitt emot Grand Hotel och berättade på gräsmattan att de är förlovade. Då hade de först pratat med kungen och drottningen, som också följde med paret ut.

Barnbarnets föräldrar är också förlovade sedan länge! Där ser man. De hann före.

Jag tycker det är kul med ett kungahus. Vill inte ersätta det med något annat. Det är bra med traditioner. Vi har haft denna ordning i tusen år.

Sofia har ett enormt hjärta och får prinsen att känna sig hemma, sade Carl Philip. Varm och ödmjuk är hon också. Hon blev väldigt överraskad när prinsen friade i morse. Full rulle var det sedan. För det måste ju berättas för alla.


Det behövs inga idéer

Det är inte brist på idéer som har präglat politiken genom århundradena. Modellerna har varit många, men resultaten ändå inte så imponerande. Politiken är ett slags överkast, som visar ut riktningen, men som inte bestämmer hur folken uppför sig. 

Strömningar som ligger djupare än så gör att det ena landet blir en diktatur och det andra en demokrati. Att Sverige har haft fred i ett par hundra år beror inte så mycket av de bestämmande som av att folket var less på att slåss i överhetens tjänst. Och att kvinnorna var med och arbetade sida vid sida med männen. Så har det alltid varit i den folkgrupp, som jag har tillhört.

När morfar tänkte slå barnen för att de hade varit elaka sade mormor helt enkelt: ta hand om det andra så sköter jag barnen. Och de var ett helt företag i sig själva eftersom de blev tio stycken till slut. Kvinnorna har aldrig varit förtryckta i vår släkt. De har stått på egna ben. Men samhället kan ordna så att vi alla blir nedtryckta i skorna. Genom att politiker är ganska korkade och folket också. 

När jag ser mig omkring i det här landet så håller det på att byta skepnad. Överallt pågår verksamhet. Samhället flödar över av tjänster och arbetande människor. Sverige är rikt. Det går absolut ingen nöd på oss. Och även den omtalade sjukvården fungerar. Det är min upplevelse. Det har hänt saker. Jag själv har varit med och ändrat hur det ser ut och fortsätter att göra det.

Det behövs inga stora män eller kvinnor som kommer med massor av underbara idéer. Utan det människor behöver är täta nätverk vare sig de består av släkt och vänner eller av utomstående, som kommer till oss för att vi behöver dem, och nätverket då heter staten, kommunen eller landstinget. 
Vi lever i den bästa av världar
När jag tog studenten 1964 fick vi läsa en artikel i DN på ledarsidan, som handlade om hur fantastiskt vi hade det i vårt land om man jämförde bakåt. Vilket himmelrike vi levde i mot hur vi hade levat bara någon generation tidigare. Och det var sant då. Precis som det är lika sant i dag att vi lever i den bästa av världar. Problemet är som alltid människorna själva. De som inte begriper vad livet handlar om och som inte kan ta till sig allt det goda.

Den tid vi har här på jorden handlar verkligen inte om politik i första hand. Det vi behöver är politiker som är pragmatiska och begriper vad som är möjligt. Inte visionärer som drar iväg och ska göra revolution. Inte sådana idioter som satt i regeringen under 90-talet, som pressade folket tills människor inte visste hur de skulle bete sig för att överleva vad politikerna hittade på. 


torsdag 26 juni 2014

Trist med skvaller i DN

UPPDATERAT
Vad som helst får passera numera i tidningsbranschen. Golnaz Hashemzadeh skrev en kolumn på ledarsidan i DN där hon påstod att hon för flera år sedan hade hört en "Thomas" anklaga Bodens brandmän för rasism. Det kunde vara skvaller det hon berättade och det kunde lika gärna vara påhittat. För den goda sakens skull. 

Nu har räddningschefen i Boden ingripit och sagt att detta som påstods aldrig har hänt. Dessutom har de två brandmän i Boden, som faktiskt har det nämnda namnet, känt sig extra utpekade. Räddningschefen har förståelse för att kolumnister vill driva vissa frågor för att bevisa en tes. Men grova sakfel är inte lika roligt.

DN beklagar nu det inträffade och berättar att sagda kolumnist kommer att skriva en ny text till lördagstidningen (28.6) och dessutom berätta om reaktionerna på den förra texten. Med andra ord så kommer tesen att svenskar är rasistiska i allmänhet att drivas vidare. Och att ingen gillar Muhammed. Piska oss! Gör det bara. Om man är född utomlands kan man aldrig vara rasist. Eller hur?

Rasistiska symboler?
Det är dock en sensation att tidningen DN nu blir tvungen att be om ursäkt. Och stackars Golnaz Hashemzadehs förbannelse är väl att hon har bott här sedan hon var tre år men egentligen kommer från Iran. Hon blir ett slags gisslan på ledarplats i DN med sin bakgrund och sin stenhårda inriktning på framgång vad hon än tar sig för.

Hon är hårt pressad av sin pappa, den tidigare revolutionären. Då är överdrifter som blir till lögn inte märkligt. Ändamålet får ibland helga medlen. Kan skapa mer debatt dessutom. 

Här är kolumnen och här är ursäkten från DN.

28.6.2014
Och här är hennes nya inlägg där hon får förklara hur mycket hon älskar Sverige och att det är hennes och hennes barns land. Något mer medveten har hon uppenbarligen blivit om att man kan vara rasist också åt det andra hållet. Genom vad man skriver. Hon påpekar att hon inte delar Sverigedemokraternas värderingar och att de som gör det måste "undvika det polariserade beteendet".  Fast på en viss nivå blir allt svart och vitt. Hon pratar i den nya kolumnen som den lilla söta tjejen, som också denne man på planet såg. Och han skulle till och med tipsa om hennes kommande bok. Så fantastiskt! Där fick hon in lite PR. Men hela tiden bortser hon i den nya kolumnen från att hon faktiskt har makt när hon skriver på ledarsidan i DN. Och ledarsidan bortsåg från att hon hade det när hon skrev. Hon betecknas nu som fristående kolumnist i DN. Så detta är inte DN:s åsikter? Och hon kan ersättas av någon annan när som helst. Eller?

En galen mördare

UPPDATERAT
Hur kan en vanlig tjej, som är född 1989, mörda en kvinna kär i samme man som hon själv? Jag begriper inte hur människor kan bli så galna. Denna mördare, som heter Jonna, bor naturskönt på landet med hästar och hundar och enligt henne själv så var allt förstås vållande till annans död, inte mord. Men om man styckar en kropp så är det väl mord?

På samma gård bor också hennes ex-pojkvän, Jonathan, som hon bad om hjälp när hon hade mördat. Men han nekade hjälpa henne. Dock borde han ha kontaktat polisen omedelbart. Hela historien låter som en billig deckare, men tyvärr är ibland verkligheten värre än dikten.

Ex-pojkvännen satt häktad ett tag för skyddande av brottsling, men släpptes nu på förmiddagen i dag. Dock är han fortfarande misstänkt. Vilken tragedi för unga människor! Svartsjuka är motivet, men det måste ha slagit runt ordentligt för den misstänkta kvinnan, som har erkänt vad hon har gjort. 

Varför dödar man då en rival? Är det inte när man lever i den värld som feministiskt initiativ målar upp, där männen alltid är tuppen på gödselstacken, och det är dessa de stackars kvinnorna ska slåss om. Som om de vore hönor. För en kvinna som vet sitt värde är det inte värt att slåss om en man. Eller som min mamma brukade uttrycka saken: Spring aldrig efter karlar eller spårvagnen. Det kommer alltid en ny!

Här kan ni se huset mörderskan köpte förra året.

27.6.2014
Det är naturligtvis mord när kvinnan har stått och väntat tills porten låste upp sig vid sextiden på morgonen för att komma åt rivalen. Hon har med sig en hammare, som hon slår ned den andra kvinnan med redan i hallen och i bakhuvudet, vilket betyder att den andra försökte fly. När offret är medvetslöst så hämtar hon en kniv i lägenheten och hugger offret tills hon är döende. Sedan lämnar hon lägenheten, men kommer tillbaka senare med en såg och styckar kroppen och lägger den i plastpåsar, som hon tar med i bilen och sedan dumpar i naturen. Efter att hon har sagt på jobbet att hon behövde gå lite tidigare. Offret låg i hennes bil under arbetsdagen. Kan det bli värre? Hon förtjänar verkligen det högsta straffet för mord. Och hur kan hon ha varit så korkad att hon trodde att hon skulle klara sig undan?
7.7.2014
Jonathan är friad av polisen. Han säger att det fortfarande inte har sjunkit in att hans ex kunde göra detta. 

onsdag 25 juni 2014

Sightseeing in Stockholm

Jag var i stan i dag för att återigen gå till tandläkaren. Nu är jag dock nere i kring 400 kronor för att lappa och laga en fyllning. Tack kära försäkringskassan! Äntligen får jag lite rabatt efter att ha lagt ut så där 20 000 i år på tänderna. 

Jag hade trott jag skulle slippa tandläkaren eftersom jag var där i början av denna månad för allmän översyn. Men icke då. Den här tanden brakade trots detta, under midsommaren, men det var bara en kompositlagning förstås. Sådant är billigt men håller inte. Hå, hå ja, ja.

Men det vet vi ju att kroppen är förgänglig och egentligen är själen det som finns. Just nu är trycket hårt på befolkningen. Det syntes på stan. Alla gick runt i svarta kläder och vinterkläder. Bara jag hade tagit på mig lite sommarlika blommiga saker. Och ljusa färger. Tiggarna satt mest i varje hörn och jag har lärt mig att inte se dem märkte jag.

Sedan gick jag vidare efter tandläkaren för att stötta de som är utsatta och då menar jag de som bär upp vårt samhälle. De som går i spetsen och därför råkar ut för att inte orka ibland. Sådant är det väldigt tyst om, men om ni någonsin råkar ut för att behöva söka vård för själen är det inte alls farligt, utan det är något som alla kreativa och skapande människor kan behöva. Alla människor behöver en paus ibland för att ta något steg tillbaka för att sedan orka gå vidare.

Jag var på psyket ett tag i början av 70-talet när sorgen efter min mammas häftiga och oväntade död hann i fatt mig när jag fick en paus i livet. Då på den tiden hamnade jag på Södersjukhuset och babblade en massa och jag minns att läkaren sade att de kunde inte behålla mig där. Så jag blev transporterad till det nu nedlagda sjukhuset Långbro. Och där blev jag inspärrad i ett rum. Sedan försvann jag bort från världen för det blev för mycket. När till sist en läkare försökte prata med mig så var jag icke kontaktbar. Naturligtvis. Jag upplevde det som att jag slogs med mörkret.

Dock gick jag upp och duschade nästa morgon och var nästan som vanligt. Efter att ha fått sova ordentligt. Sova är alltid bra. Och sedan begrep jag att där kunde jag inte stanna. Måste ut därifrån. Jag somnade så fort jag satte mig ned av nedåttjacket man fick så då började jag gömma dessa tabletter under tungan för att vara lite klar i skallen. Och ordnade att jag till sist fick komma hem.

Men då överväldigades jag av sorgen igen. Förstås. Och tog en taxi tillbaka till den stängda avdelningen på morgonen. Taxichaffisen trodde inte på mig. Han fattade inte att jag skulle dit. Så jag började gråta för att han inte trodde på mig. Och grät och grät. Han stannade bilen och gick ut och tog fram en hushållsrulle ur bakluckan. Sedan rev han av en liten, liten bit papper och gav mig. Då måste jag ju skratta och sade: Nä nu är det väl du som är tokig. 

Fortfarande är det skamligt att vara på psykavdelning så det håller man gärna tyst om. Och människan som hamnar där är naturligtvis skör och behöver lite "asyl" som det hette för i tiden. Den är attackerad inte bara av det egna personliga omedvetna, utan det omedvetna går över i något kollektivt också och är lika vidsträckt som vårt universum. Det finns helt enkelt inte något riktigt slut, utan här finns allt, som mänskligheten har upplevt genom årtusendena. På gott och ont. Men samtidigt är denna kris en ny möjlighet att gå vidare i livet och uträtta något bra för världen.

Själv så började jag på Sveriges Radio efteråt för jag skulle göra min praktik där. Och efter att ha klarat av journalisthögskolan började jag på Dagens Nyheter. Då var jag 28 och tyckte att jag var så väldigt gammal och hade bråttom att ta igen allt jag hade förlorat. Herregud! Vilken missuppfattning. På DN var jag bland de yngsta naturligtvis. Numera är jag lika stark som Bamses Farmor som gör dunderhonungen. Och den styrkan kan kvinnor i min ålder ge vidare till de efterkommande. Så att de orkar med sina liv. Visst är det alldeles utmärkt ordnat!

Här skrev jag senast om Långbro. 

tisdag 24 juni 2014

Sverigedemokraterna ska inte bestämma

UPPDATERAT
Det tycker Stefan Löfven, som tilltänkt statsminister, och därför vill han bryta blockpolitiken efter valet. Alla partier ska prata med alla. Jo visst vore det enklast om moderater och socialdemokrater kom överens om att regera. De  ligger redan så nära varandra. Det borde gå. 

Han vill sluta klassklyftorna fast han inte kallar det riktigt så och låta inkomstskillnaderna minska så att också kvinnorna får det bra i äldreomsorgen. Det är fint med visioner. Det är det nya inneordet.

Hans tilltänkta åtgärder är också riktade mot fi, men det går ju inte att säga. Redan år 2006 var alla partier feministiska och inte ens de som satt i fi tyckte att politiken där var särskilt feministisk, så länge de inte tog upp hedersvåldet och religionens betydelse för att kvinnor misshandlades. 

Det är väl därför som Gudrun Schyman nu kör hemmametoden, samlar redan feministiska övertygade för att få bättre siffror till hösten. Jag hoppas verkligen att denna partiledare inte lyckas dupera kvinnorna. Det vore lika trist som att ha en stor övervikt för sverigedemokraterna hos männen. Hon verkar vilja stryka ett streck över sitt skattefusk och utnyttjande av regler i samhället för egen vinning och återigen tjäna storkovan. Hon har inte så stor pension längre.

Stefan Löfven upprepar att jobb är viktiga, det viktigaste. Precis som vår nuvarande statsminister. Och att det inte ska finnas inkomstklyftor. Allt ska fixas inom tio år. Som sagt det är fint med visioner. Undrar om det är lönt att rösta i höst? Är det inte lika bra att de kommer överens i förväg om vad de ska göra. En krisregering för att varken yttersta högern eller vänstern ska ta över?
17:44
Så vill Stefan Löfven sänka pensionärernas skatter så att de är lika låga som löntagarnas. Nä varför det? Löntagarnas skatter ska väl höjas istället? Då blir ju pensionärerna automatiskt lika beskattade. Felet måste väl vara att borgarna har sänkt löntagarnas skatter så mycket. Det är inte socialdemokratisk politik eller är det så numera så kan moderaterna och socialdemokraterna verkligen regera tillsammans. Förresten så har pensionärerna fått större grundavdrag under nuvarande regim. Så kan man också göra. Så att resultatet blir plus minus noll ungefär. 

måndag 23 juni 2014

Ekmal i våra ekar

UPPDATERAT
Den här eken som finns på bild nedan har sett allt. Den står vid vår tomt och stammen är mer än tre meter och tjugo centimeter i omkrets. Den är antagligen mer än tvåhundra år gammal. Kanske trehundra. Gården som ligger här är sjuhundra år. Nästan lika ålderstigen som staden Stockholm (smeknamn Eken). Det är åldrig kulturbygd.

Bilden togs i går, men ser ut att vara tagen på hösten för eken är vissen. Den är angripen. Aldrig har vi kunnat se rakt igenom den som nu. När vi flyttade hit sommaren 1987 var den kompakt grön och sedan har den förblivit så tills i år då alla ekar (som är Tors träd i mytologin och vi bor i Torsby) är angripna. Trädet kommer att överleva. Det är en fjäril som heter ekmal, vars larver äter på den. Bladen vissnar, men de kommer tillbaka igen innan hösten.

Ekar kan leva i tusen år (Rumskullaeken mer än 13 meter i omkrets) och trädet kom till Sverige för niotusen år sedan efter istiden. Förr i tiden ägde kronan och kungen alla ekar för de användes till krigsskepp. Den som blev påkommen tre gånger med att fälla en ek miste livet. Därför har vi i vår tid så många och gamla ekar fortfarande.

18.9.2016
Här får ni en ny bild på eken. Det går att se rakt igenom den, men jag hoppas den överlever.
21.6.2018
Tyvärr har ekar redan dött bakom denna gamla och jag har nästan förlorat hoppet om att ekskogen ska klara sig. Här skrev jag senast om detta. 

lördag 21 juni 2014

Låt alla komma in!

UPPDATERAT
Vi i vårt land kan ta hand om alla flyktingar. Vi är världsbäst i Europa på att göra det. Senast gick vi om Tyskland. Men i hela världen är mer än 50 miljoner på flykt. Inte sedan andra världskriget har så många flyktingar funnits i världen. Vad beror då detta av? Jo det är de missnöjda i världen, som krigar för Gud och fosterland fast det numera heter Allah och hans vilja. Det pågår en gigantisk kamp för att det finns gamla profetior om att det ska uppstå ett nytt rike och en stor och rättvis man ska styra detta rike och huvudstaden ska ligga i Jerusalem. 

Människor lever av detta och menar att detta ska utspela sig i verkligheten. Som av en händelse körde TV Ivanhoe från 1952 i går. Den filmen handlar om hur det var när kung Rickard Lejonhjärta saknades i England för han var i det heliga landet och krigade. Under tiden styr hans onde bror Johan riket och även Robin Hood är inblandad på ett hörn. Samt ett par starka kvinnor, en saxisk prinsessa Rowena och en judisk medicinskt örtutbildad kvinna Rebecka, som anklagas för att vara häxa. Detta var på 1100-talet och längre än så har vi knappast kommit i världshistorien.

Allt ligger och lurar i det omedvetna hos människor. Ingenting försvinner någonsin, utan det måste lyftas upp i medvetandet och gå över till en högre nivå hos nutida människor för att detta ska ske. Expressen kör en serie om den medeltida rättsskipningen som finns i Albanien. Blodshämnden därifrån har spritt sig till Sverige och Borås. En tolvåring föll offer senast. Här skrev jag om detta när det hände. Och här. 
Fel bild av paradiset. De är ju nakna!
Det var en baptistkyrka, Bodakyrkan, som gömde familjen och denna familj lever fortfarande gömd i Västsverige på hemlig ort. Inuti dessa människor har det inte hänt något sedan tusen år tillbaka. Allt finns där bevarat i en ursprunglig syn på sin egen klan och andra klaner. Och dessa föreställningar är starkare än allt annat runt omkring. Därför måste de fly från sitt eget land. Och de kristna måste enligt sin humanistiska tro gömma dem. Självklart!

Jag undrar hur det är med bombmannen, som hotade både socialdemokrater och moderater i förrgår i Stockholm, för att han inte hade blivit bra behandlad när han sökte asyl. Uppenbarligen så fanns det en intressant adress här ute på Värmdö, där husrannsakan gjordes. Han har förmodligen också hållits gömd. Men Sverige kan naturligtvis ta emot alla som vill komma hit. Låt honom stanna genast! Inget straff behöver heller utdömas. Ingen ska behöva gå så långt som att bombhota huvudstaden och de två största demokratiska partierna för att få stanna i vårt land! Det gör ju enbart att splittringen i landet blir större. Vi behöver enhet!

Och att det finns massor med omskurna flickor och kvinnor i Sverige är väl inte så konstigt. De är nytillkomna svenskar så dessa seder lever kvar. Helt och hållet i Somalia, där 98 procent av kvinnorna är omskurna, och på andra ställen i Afrika. Vårt land förvandlas också enligt dessa urgamla seder, för alla som kommer hit är omedelbart svenskar. Vi kan inte fördöma afrikaner för att de omskär flickor. Eller ens pojkar. Varken muslimer eller judar ska behöva ändra sig. Vi måste godta alla seder som finns i världen för vi är så få bara någon procent av befolkningen i hela EU. Inte kan vi pracka på andra i världen våra lagar eller regler? Demokrati betyder att majoriteten bestämmer. Inte vi. Det vore kolonialism i en ny tappning.

Jag tycker vi ska öppna våra gränser helt. Och inte längre tycka att det bara är de som slänger sina papper och ljuger ihop historier, som ska komma hit. Det är en märklig föreställning vi har om att kunna förvandla alla i världen till hederliga och kristna svenskar. Låt helt enkelt alla komma in! Desto fortare omvandlas vårt land på fredlig väg och vi kan själva förvandlas till något helt nytt. Världen kommer att bli en enhet på sikt och Sverige kan gå före och visa hur det ska se ut. Det räcker inte med att ta emot drygt 100 000 utifrån kommande per år. Det går för sakta. Låt alla komma in!
22.6.2014
Hurra många fler än beräknat söker sig hit som flyktingar! Vi är så glada över att vi ses som det bästa landet i världen för flyktingar. De flesta kommer från Syrien och Eritrea! Välkomna alla! Äntligen så kommer vi att skifta skepnad i Sverige! Inte längre vitt, vitt, vitt vart man ser. Utom på vintern förstås. Så underbart!
5:17
Och Bert Karlsson är bara bäst! Han startar flyktingmottagning fast tingsrätten går emot honom och ger Åtvidabergs FF rätt till elevhem! Fantastiskt! Nu måste drygt 150 flyktingar flyttas. Åh så tråkigt, men det ordnar sig säkert. Stackars flyktingar utkörda av en fotbollsklubb. Men Bert Karlsson ger sig inte. Heja Bert! Här i Hanöhus kommer också flyktingar att flytta in. Tack vare Bert!