fredag 26 november 2010

Christina Hedlunds journal ändrad

Det är ett märkligt fall på många sätt: att en högriskpatient inte berättar att hon har allergi eller att hon hade epilepsi som barn (helt betydelselöst dock säger expertisen).

Att ett sjukhus i Polen gör lyxiga plastikoperationer fast de inte har tillstånd och så det senaste att det som står i journalen inte stämmer. Att den är förfalskad.

Grunden ligger i att denna Christina hade ett perfekt liv. Det var bara det där med brösten, som fattades. Hon hade för små bröst.

Hela denna missuppfattning om vad brösten egentligen är. Det är ett sätt för naturen att sörja för att nya barn kan överleva genom den helt unika sammansättningen, som våra kroppar fixar i bröstmjölken.

Men i vår tid med mindre barnafödande har brösten blivit en sexsymbol först och främst, ett sätt att visa upp vilken attraktiv kvinna, som här går på jorden. För alla män och medsystrar.

Och Christina Hedlund ville vara en vacker brud då när hon skulle gifta sig i juni 2011.

Hennes fästman Benny Håkansson följde med henne till Polen (och hade gett henne operationen i morgongåva vilket egentligen är en gåva efter bröllopet) och trots att hennes mamma hade avrått henne, så var drömmen om brösten ändå mer attraktiv än rädslan för riskerna.

Detta har medfört att hon nu ligger i ett vegetativt tillstånd och aldrig mer beräknas vakna till riktigt medvetande.

Och i Polen har det blivit skriverier i tidningar och TV har gjort reportage. Hur fungerar egentligen sjukvården? Sjukhuschefen har nu fått sparken och historien är inte slut ännu. Ärendet är anmält till åklagare.

Och allt för att ekonomin gör att sjukhus gör lyxoperationer på svenskar, som lika gärna kunde utföras här i Sverige. Eller inte alls eftersom de inte är nödvändiga.

7 kommentarer:

 1. Kläderna sitter snyggare med små bröst. Stackars Christina. Stackars Benny. Vilken tragedi. Hon hade ett fint hus och två små fina hundar och en trevlig karl. Men varför måste man ha nya bröst när man ändå har en man som man ska gifta sig med. Var hon rädd att mista honom framgent - eller vad...

  SvaraRadera
 2. Parnassen Helena: Jo jag tittar ibland på Top Model och dom är ju smala och har nästan inga bröst alls, för det ser bättre ut. Och som Tyra Banks alltid säger: att hon var tvungen att tänka på det så att det inte såg porrigt ut på modebilder. En hel vetenskap.

  Jag begriper ingenting av det där med brösten egentligen, för dom funkar utmärkt för ammande vilken storlek dom än har. Det hänger inte på fettet om man så säger. Och jag har haft en väninna som totalt var som en planka, ingen rumpa inga bröst, men karlarna flockades runt henne ändå. Så hon hade ändå sex appeal. Hon var himla glad och trevlig kan ju ha haft något med saken att göra.

  Det har uppenbarligen gått för långt när man måste fixa brösten också, som om det var nåt att renovera, nåt helt och hållet materiellt. Då har man tappat all kontakt med sitt inre som jag ser det.

  SvaraRadera
 3. Så, du raderade alla kommentarer? Vågar inte se sanningen och vågar inte heller att stå för det du skriver och/eller kan inte svara, och gör det lättaste - ignorera och radera? Trodde du var mer seriöst än såhär.

  SvaraRadera
 4. ak867: Jag är mycket seriös så därför raderade jag. Det är inte snällt att skvallra om en människa, som inte kan försvara sig.

  SvaraRadera
 5. Ann-Helena
  Du har kanske missat det:

  Läkarna fattade inte

  (…)
  De polska läkarna förstod inte vad hon sa – men opererade ändå.
  (…)
  Christina har bland annat fått frågan om hon har någon sjukdom eller andra hälsoproblem.
  ”Kan inte svara”
  Men svaret uteblev – eftersom Christina inte kan polska. Personalen har i stället skrivit ”information omöjlig att samla på grund av språkbarriärer”.

  (…)

  Eller:
  Christina Hedlunds journal ändrades
  Sjukhuschefen sparkas efter avslöjandet
  Christina Hedlund, 31, vaknade aldrig upp efter bröstoperationen i Polen.
  Nu visar det sig att läkarna har ljugit i hennes journal.
  – Man kan ifrågasätta allt som står i journalen, säger Jerzy Karpinski, regionalt ansvarig läkare, till polska tidningen Gazeta, skriver Sydsvenskan.
  Sjukhuschefen har nu avskedats.

  SvaraRadera
 6. Hej Valens: Nä jag har inte missat det tyckte inte det var intressant nog att skriva om. Vet att hennes bror har ringt runt till pressen (skällt ut en del journalister).

  Botten i denna historia är fortfarande att hon ville operera sina bröst till varje pris. Helt tokigt som jag ser det. Och om hon nu sade att hon var rädd, som fästmannen påstår. Varför då gå igenom en helt obehövlig operation? Det är mycket som inte stämmer i den här historien och i Polen behöver saker och ting grävas upp alldeles säkert och det är klart att brodern är upprörd. Han är ju hennes närmsta släkting.

  Jag fick också kommentarer på tidigare inlägg om sjukhusledningen som var sparkad och jag har strukit kommentarer om att hon var en allmänt dåligt kvinna. Så det finns mycket i omlopp.

  SvaraRadera
 7. Valens: Här kan du hitta mina första inlägg med kommentarer:

  http://annhelenarudberg1.blogspot.com/2010/11/operera-inte-brosten-i-polen.html

  http://annhelenarudberg1.blogspot.com/2010/11/uppdrag-granskning-granskas.html

  Som du ser fick jag redan den 22 november en kommentar om att sjukhusledningen var uppsagd. Jag har också en sambo som är journalist och som har skrivit om detta.

  SvaraRadera