torsdag 31 maj 2012

Jag gav bort 500 kronor

I går lyckades jag få kontakt med en fattig och ge denne 500 kronor. Det var genom tidningen Metro. De hade skrivit om "Lisa" och hennes fattigdom. Det kändes bra att ge. Hon skrev att jag kunde ångra mig om jag ville, men det gjorde jag inte.

Jag har själv varit så fattig att det skulle ha varit roligt att få den summan från någon. Men fattigdom är ofta övergående. I "Lisas" fall vet jag inte, men hon har haft det besvärligt och har ingen släkt och dessutom en sjukdom. Så här skrev hon:

Många varma hälsningar o allt gott i livet önskar vi Dig från hela våra hjärtan! Kul att det finns människor kvar.tisdag 29 maj 2012

Vattenfall inte min bästa vän

I dag har vi haft strömavbrott i någon timme. Hurra för Vattenfall! Det är så jäkla irriterande när jag sitter och skriver mejl och datorn plötsligt blir svart.

När man ringer till felanmälan får man det vanliga svaret: jo strömmen är borta i det området, felsökning pågår, vi vet inte vad det beror på och vi vet inte när strömmen kommer tillbaka.

Va farao, om det var 50-talet skulle jag begripa. Eller om det var storm ute. Men inte en solig dag i maj, när det inte finns minsta orsak. Om inte Vattenfall är ett bolag, som är fullt av klantar, som inte vet vilka knappar de ska trycka på. Skärpning!

Ännu en gång Julian Assange!

UPPDATERAT
I morgon avgörs om han nu äntligen ska utlämnas till Sverige eller inte. Jordens största våldtäktsmål ska kanske till slut börja. För han har ju redan blivit friad, anhållen och så eftersökt genom Interpol.

Naturligtvis drar detta ett löjes skimmer över svenskt rättsväsende och hur åklagarna agerar. Mest hårdför hitills är överåklagaren Marianne Ny, som absolut måste efterlysa denne man, för att få hit honom. Istället för att göra på något annat sätt.

I Aftonbladet ömkas nu de stackars utsatta våldförda damerna. Krönikören Oisín Cantwell tycker så synd om dem. Han sätter sig själv på den gängse piedestalen och ser ner på de stackars offren, som svensk rättvisa inte kunde skydda.

Han lever kvar i den värld, där kvinnor alltid är offer och män de stora starka busarna, som har all makt. Världen är indelad i de som är uppe och de som är nere och aldrig, aldrig blir världen jämlik. En katastrof, vilket ju gynnar sådana som krönikören.

Måtte nu Julian Assange överlämnas till svensk rättvisa, så att vi alla kan gå vidare från detta trista fall. Och skapa lite mer jämlikhet i världen.

För ifall den engelska högsta domstolen inte utlämnar honom betyder det att Storbritannien har underkänt vårt rättssystem. Och det kan påverka andra utlämningar från det landet. Herreminje!

Jag har skrivit om detta ett antal gånger. De mest besöka inläggen ser ni till höger nere i spalten i min blogg. Här skrev jag senast om Julian Assange. Det här inlägget från augusti 2010 om det rättsliga moraset, kan också vara värt att läsa.
30.5.2012 10:23
Javisst kan en åklagare begära Julian Assange utlämnad och han kan utlämnas. Hans invändning ogillas av högsta domstolen. Jaha då blir det väl Europadomstolen nästa då. Mänskliga rättigheter. Jag hörde detta läsas upp alldeles nyss av domaren i direktsändning från London i TV4 News.

Ett rätt väntat besked där domstolen gick tillbaka till den ursprungliga franska betydelsen av "rättslig instans" eller auktoritet och konstaterade att den franska betydelsen var vidare än den engelska. Men tyvärr så får de komma in med en ny överklagan inom fjorton dagar. Sedan väntar Europadomstolen.

Hillary Clinton kommer till Sverige om några dagar och då är det ju kört för Julian Assange. Han deporteras till USA och avrättas. Naturligtvis! Obs detta är ironi!

måndag 28 maj 2012

Elisabeth Ollas Mattsson ska snart dö

Jag läste om henne. Hon har bröstcancer, är 38 år och bor ungefär två mil bort (en mil fågelvägen). Hon har tre söner som jag själv också har och hon vet att hon ska dö. Det vet jag också var det första jag tänkte när jag läste rubriken i DN, men inte när. Nä det vet ingen av oss.

Hon skriver i sin blogg att hon inte kommer att få vara med när pojkarna tar studenten, när de tar körkort, hon kommer inte att få bli farmor, få se sina barnbarn, få veta vad killarna kommer att få för yrken. Ja listan är lång.

Jag har levt längre än Elisabeth. Mycket längre. Snart trettio år längre. Jag har fått se pojkarna ta studenten, varit med när de tog körkort, jag är farmor och jag har sett ett par barnbarn och jag vet vad mina nu vuxna söner jobbar med för yrken.

Men tro mig Elisabeth du kommer att kunna följa dina barn, vara omkring dem, om du vill, men inte i din fysiska kropp. Vi dör inte. Vi kan inte dö, bara kroppen dör, men den energi vi består av är evig. Ingenting i universum går förlorat på det viset.

Detta är inte något jag har lärt mig, inte något jag tror på, inte någon religion, utan det är min egen upplevelse av världen. Jag har en brorsdotter vars mamma har bett mig att ta hand om henne, långt efter att hon var död. Hon dog också i cancer.

Och jag har försökt att göra så gott jag har kunnat, fast när jag fick det budskapet från hennes mamma tänkte jag först: Men hon är ju över trettio och kan väl ta hand om sig själv! Så småningom förstod jag att dottern behövde hjälp.

Livet är strålande fantastiskt och vi har alla kommit hit av någon väldigt bra orsak. Du har tagit på dig en stor börda Elisabeth, av någon anledning och det har din familj och dina vänner också gjort. Men döden är inte slutet. Det är en övergång. 

Min svägerska dog 1999 i november också i bröstcancer. Hon var på bättringsvägen och ingen hade trott att hon skulle dö just den grå och mörka morgonen, men det gjorde hon. Hon var ensam hemma men lyckades ringa själv efter ambulans. Läkaren fick tag på mig först av alla, för jag satt som vanligt hemma vid min dator. Han satt och ringde runt efter den telefonbok, som hon hade fått med sig till sjukhuset. Hon var redan död, så han visste inte ens vad hennes man hette.

I början av 2011 hörde hon av sig med sitt budskap till mig, för då visste hon att hennes dotter var illa ute och inte skulle bli omhändertagen av sin familj. Tyvärr. Så jag har försökt att hjälpa så gott det har fungerat under dessa ett och ett halvt år sedan dess.

Vi som är kvar här på jorden kan ju göra det på ett annat sätt än de som är på andra sidan. Dock finns det vägar mellan oss. Det är trösterikt att veta detta. Det har som sagt inte med religion att göra, utan med andlighet.
12.9.2012
Elisabeth Ollas Mattsson dog den 25 augusti 2012. Begravningen äger rum den 28 september kl 11 i Gustavsbergs kyrka. Lämna ett bidrag till Barnens minnesfond plusgiro 162 49 22-9 hellre än att ge blommor. Det ville Elisabeth. Hon var född den 19 november 1973.

Fru Fortuna eller ödet

Maria Schottenius skriver i dag om ödet och hur olika lotter kan falla och om en avhandling, som handlar om hur människor såg på detta förr i tiden.

Jag har själv skrivit om detta i min nya bok, som kommer i höst,  I ormbärarens tid:

Jag kunde se allt som hade hänt oss som något alldeles nödvändigt i efterföljd av den gudinna Ananke, som Platon såg som ödets gudinna. Hon som snurrade på sländan och spann trådarna i våra liv. Som de nordiska Urd, Verdandi och Skuld också gjorde. Den sista av de tre nordiska gudinnorna motsvarade Ananke. På ett irrationellt och oförutsebart sätt så trädde nödvändigheten in i våra liv. Den som inte kunde bli annorlunda. Vi kunde bära på helt motstridiga idéer och inte veta förrän i en extrem situation, vilken som skulle gälla. I princip ville vi inte döda, men om någon hotade våra barns liv och vi kunde rädda dem genom att skjuta den som hotade dem? Skulle då inte detta budord om att man inte fick döda falla platt till marken? Skulle det inte då bli alldeles nödvändigt att döda? Eller åtminstone skada så denne blev oskadliggjord?

ur I ormbärarens tid

Det sätt som denna avhandling av Kristiina Savin ser på ödet verkar vara en något ytligare och glättigare variant än Ananke. Det framstår som ödet i form av att nu vinna på lotto eller att få en parkeringsplats på en annars full sådan. Detta eftersom hon utgår från hur överklassen såg på detta under 16-1700-talet.

Ananke är strängare. Det är nödvändigt det som händer när hon - precis som de nordiska Urd, Verdandi och Skuld har tagit hänsyn till alla trådar, som väver livet. Men i sista hand har vi avgörandet. Om vi är medvetna om vad som pågår. Som jag ser det är det vår tids största utmaning, att se vad som pågår. Att vara medvetna om underströmmar i samhället.

Att se den kommande framtidsvågen, som växer sig stark under den våg, som just nu bryts mot sanden och blir till enbart skum. Medvetenhet handlar alltid detta om och ifall det inte finns tillräckligt medvetna människor i ett samhälle är detta illa ute. 

Ananke och våra urgamla gudinnor i Norden var mer djupgående i sin syn på människor. Och kanske behärskade också människor då sin värld bättre. Det ger ett svagt betyg åt våra nutida gudinnor och gudar. 

Men vi kan naturligtvis inte vara medvetna rakt igenom. Och när vi väl drabbas av olycka eller ett olycksöde så handlar det om att förbli i sig själv, att inse att ingen kan veta allt, att böja sig för detta faktum, att inte bli bitter eller oroa sig för allt, eller att låta fantasin skena, som Maria Schottenius tydligen har börjat att göra. 

Om någon tidigare i livet har kunnat styra hur det skulle gå i stort sett, så återstår uppenbarligen en del att lära på äldre dagar. Vi går alla i en skola, hela livet, som handlar om att med jämnmod möta det som kommer emot oss. Att inte springa ifrån oss själva och gripas av panik, utan förbli stående centrerade i det vi verkligen är.


Flyktingbarnen är inte ankare

De ensamkommande flyktingbarnen tar hit sina anhöriga i omkring tio procent av fallen. Det har Ekot bett  Migrationsverket utreda. Sammanlagt rör det sig om 5 330 flyktingar med anhöriga under åren 2007-2010.

En invändning man kan göra då att det var så under de åren, men det har blivit fler senare. Vi lär få invänta statistiken.

Attendo Care har sexton transitboenden för flyktingbarn runtom i Sverige. Detta i väntan på att de ska placeras ut i kommuner. Under 2011 kom 2 657 flyktingbarn och under 2012 har det hitills kommit 936 sådana.

För några dagar sedan dömdes fem flyktingbarn till villkorlig dom, ungdomsvård och skyddstillsyn för grov misshandel mot en man. De kom alla från Afghanistan. Barnen är mellan 16 och 20 år numera. Misshandeln ägde rum i Rågsved den 11 april i år.

Tvåhundratrettiosju kommuner, av de tvåhundranittio som finns, har mottagningar för flyktingbarnen i Sverige.

söndag 27 maj 2012

Ann Helena Rudberg i Delphi-panelen

Jag deltar i denna panel, en expertpanel, som Newsmill håller i för att förutspå valet 2014.

I juni kommer nästa expertutlåtande om hur det ska gå i detta val. Det är tredje gången, som vi kunniga siar om utgången. Tidigare har det varit i mars i år och i december förra året.

Här är deltagarna i panelen. Resultatet av den här mätningen kommer att presenteras i Veckans Affärer och på Newsmill den 14 juni.

Här har jag tidigare skrivit om mätningen i december.

Trist att Sverige vann

UPPDATERAT
Nu får vi dras med den där Melodifestivalen. Tyvärr. Jag som hade hoppats att den skulle självdö någon gång. Men icke.

Det räckte väl med 1974 och ABBA. Absolut. Jag såg den finalen och den var rolig, men det här tittade jag inte ens på.

Uschiamej! Jag som höll på Ryssland. Här skrev jag om detta tidigare.
12:07
TV-chefen Eva Hamilton vet inte i vilken stad detta evenemang ska gå av stapeln i maj nästa år. Jag tycker Malmö borde få den äran. Det skulle vara ett lyft för den staden och få människor runtom jordklotet att förknippa den med något annat än skjutningar, mord och gangstervälde.

Norge skojar med sig själva om att de måste hålla ställningar som bottenland. Visst! Det är bra att ha lite distans. Min farmors mor kom från Norge. Jag håller på er också! Det är ett yndigt land (eller var det Danmark?) Vi elsker dette landet!

Göteborg kan också få detta engagemang eftersom Globen i Stockholm är upptagen av ishockey. Finalen ska gå den 18 maj. Det blir väldigt bra! Göteborg behöver också ett lyft. Efter Hjällbo-nedslagningar och annat.

Bara vi slipper detta i Stockholm så blir det fint som snus!
13:44
Italien var det enda land, som inte röstade på Sverige. Är de rasister och gillar inte invandrare från Marocko? Loreen har en övermänsklig röst sägs det. Hon är nog inte riktigt från den här planeten egentligen.
14:29
Och så har Björn Söder (sd) gjort bort sig när han ifrågasätter om bidraget är svenskt. Grattis Björn! Vad tycker du ska krävas av ett svenskt bidrag: knätofs och folkdräkt? Eller någon som är född i Sverige? Denna sångerska är född i Stockholm! Duger det?
16:31
Och Washington Post tycker det var största segern över Ryssland sedan 1700-talet. Va? Var det krig eller? Någon måtta får det väl vara på dumheterna.
28.5.2012
Man kan vara indian eller vad som helst och göra kulturen till sin. Ungefär så uttrycker sig Loreen om sitt marockanska ursprung och om att hon sjöng på engelska och inte svenska i Melodifestivalen. Vem har någonsin sjungit på svenska, utom Alice Babs, när hon sjöng i folkdräkt 1958? Nä några till var det väl, för ett tag var hemspråk obligatoriskt. Men jag håller med. Jag som har skrivit en bok, som handlar om vårt ursprung och om det finns någon indian där i vår släkt. Eller varför mina släktingar och jag är mörkare. Och så bra att SVT har haft framförhållning!
8.7.2012
Som jag skrev ovan: Malmö borde få den äran och i dag blev det klart. Malmö får evenemanget! Vi är så glada i Stockholm över detta!

lördag 26 maj 2012

Att svika barnen

Att ge barnen en diagnos är inte att ställa upp på dem. Detta diagnosraseri har gått alldeles för långt. Barn i skolan får ingen hjälp om de inte har en diagnos. De skickas tillsammans med sina föräldrar först till socialen för att utredas. Och då är familjen anklagad.

Skolans psykolog, kurator ska beredas plats i hemmet för att undersöka om det är något allvarligt fel på familjen. Hittar man inget där, så står BUP redo med en diagnos. Den ges snabbt som en kvickfix, för att få en etikett på barnet.

Då och först då får barnet något som kallas hjälp, för att passa in i de snäva ramar, som skolan ställer upp. Det är högstadiet, som är nålsögat. Alla barn måste igenom detta med godkända betyg annars är de utanför samhället för evigt. Att ge en diagnos är samhällets sätt att klara sig undan.

Skolan har inte utvecklats nämnvärt sedan jag gick där. Eftersom jag har följt elever under alla årtionden sedan 1950-talet så vet jag det. Det är inte så märkligt att flickor får de bästa betygen. Flickor är mer lätthanterliga och passar bättre in i skolsystemet med den föräldraroll, som finns där för lärarna.

För pojkar är det annorlunda. Sådana pojkar, som egentligen redan vet vad de vill göra måste ändå gå igenom hela systemet ända till 19 års ålder och med studentexamen innan de får göra vad de vill. Jag har sett det många gånger.

När jag gick i skolan kunde klassens bråkstake, den ende som fick en örfil av läraren i sexan när han var tolv år, få sluta och bli hockeyproffs. Det var vad han längtade efter. Men numera ska han tvingas att gå klart i tolv år. Vi har alldeles för insnävat perspektiv när det gäller våra barn.

De är inte betjänta av diagnoser, som ger dem stämplar redan i unga år. Jag har själv suttit med ett barn, som rektorn inte hade något att erbjuda annat än en särskola. Eller specialklass. En liten sådan för handikappade barn.

Detta barn behövde inte något sådant. Han visste vad han ville, men han var inte tillåten att ägna sig åt det som han senare på egen hand hittade fram till, det som nu är hans yrke och som han har som sin passion. Något sådant tillåter naturligtvis inte högstadiet. Nej, där ska alla pressas fram och bli svensk blå-gul falukorv. Och de som vägrar får diagnoser. 

Ann Helena Rudberg på Silobreaker

Här kan ni se bevakningen av det jag skriver, som finns på Silobreaker. Denna sajt visar också ett mönster över det vanligaste som finns på bloggen. Både vad gäller personer, orter, nyckelord, organisationer och företag. Man kan dra pilarna, som är placerade över själva mönsterbilden och på det viset ändra den. Och få fram nya samband mellan orden.

DNA räcker ej för att slippa faderskap

I vissa fall så fungerar inte ens dna som bevis för att människor inte är släkt. Ett sådant fall har nu avgjorts av Högsta domstolen och gäller en man, som fick faderskapet fastställt på 50-talet för ett barn, en flicka, född 1954 utom äktenskapet.

År 1958 avgjordes i Rådhusrätten i Umeå att han var fadern och sedan har det varit långa rättsprocesser om detta. Mannen i fråga avled i april 2011 och då ville hans andra två barn att det tredje barnet inte skulle få ärva. Det var ju inte hans barn. De fick inte rätt i hovrätten och nu inte heller resning i högsta instans.

HD skriver att detta är redan avgjort i domstol och det går inte att komma efter mannens död och ifrågasätta faderskapet. Han gjorde det inte själv under sin livstid.

Detta betyder således att alla "oäkta" barn kan känna sig trygga så länge inte deras förmenta pappa säger att han inte tror att de är hans barn. Fast det gjorde den här mannen också på sin tid. Snurrigt. HD menar att rättslig och biologisk rättvisa kan vara olika ting.

Barnet i fråga är ett sk särkullbarn, dvs de har alla samma mamma, men där ser man hur det kan gå i en syskonskara. De andra ville naturligtvis ha mer i arv än det där halvsyskonet, men nu är det fastställt att pappan är pappa till alla tre, även om det inte är sant rent biologiskt.

Ifall mamman ännu lever kan hon ju berätta för barnet vem den riktiga pappan är, så att hon får ärva även honom då. Eller hur detta nu kan fungera rent rättsligt. Få honom att skriva ett testamente så att det blir så. Mycket vill ha mer kanske.

Högsta domstolen beviljade inte resning i detta mål. På så vis är det avgjort.

fredag 25 maj 2012

Lagligt twittra som Zlatan

Det går hur bra som helst att stjäla andras identitet och sprida vad som helst på internet som twittrare. Både Zlatan och statsminister Reindfeldt har råkat ut för det.

Det är fritt fram och finns inte något straff för det. Mycket märkligt. Zlatan twittrar inte.  Statsminister Reinfeldt gör det inte heller, men häromdagen kapades hans namn som twitterkonto och någon ljög i hans namn.

Twitter har jag själv alltid tyckt vara överskattat. Själv twittrar jag inte. Jag förstår inte vad denna kortform ska vara till för. Bättre att skriva under eget namn i en blogg. Då kan det bli något seriöst. 

Hemlösa bygger hus

UPPDATERAT
Bra initiativ av "arga snickaren" Anders Öfvergård att bygga hus tillsammans med hemlösa. Det blir en ny TV-serie, som heter "Nybyggarna". Det finns alldeles för få sådana initiativ, men här kommer något av den sorten.

Istället för att vi ska få se förnedrings-TV så går det att visa att människor är kapabla att hjälpa sig själva. Fast vissa kommer naturligtvis att känna sig kränkta bara av tanken att de hemlösa ska göra något på egen hand.

Har nyss varit ute och ersatt en planka på vår lekstuga på tomten, målat på huset och ska ersätta en bit rundstav, som har fallit bort. Allt sådant måste man göra själv när man äger ett hus, om man inte ska betala hantverkare.

Det finns alltid något att ta hand om. Och trädgården behöver också sin skötsel. Just nu blommar allt: äppelträd, päronträd, hägg, syren, körsbärsträd och plommonen är redan överblommade. En så ljuvlig skillnad mot för några veckor sedan. Om man vill vara lycklig ska man ha en trädgård.

En fråga uppkommer när det gäller denna kanal 5:s nya satsning. Vem äger huset när det är klart? Är det kanal 5 eller de hemlösa? Eller någon annan?
11.59
Jag frågade Dan Panas på kanal 5 och fick ett snabbt svar:
Hej Ann Helena!
Lägenheterna som byggts i den nu rejält moderniserade ladan blir de medverkandes hem. Kanal 5 kommer att överlämna huset som helhet till arbetskooperativet Basta! som har mångårig erfarenhet - och världsrykte - för sitt sätt att arbeta terapeutiskt och stödjande med missbrukare. De kommer inte bara ta över huset utan även det fortsatta stödarbetet med de medverkande i Nybyggarna.
Så det är trygga händer hela vägen, vilket var en förutsättning för projektet och för de medverkandes väl.
Mvh,
/Dan

Varför blir det strömavbrott?

Tågen står stilla från och till Stockholm. Det kostar skjortan naturligtvis. Varför står de? I förrgår hade vi strömavbrott hos oss i en och en halv timme, på kvällen. Det var ljust och inte så kallt som när strömmen uteblev i vintras i mellandagarna, men vad berodde det på? Ingen vet naturligtvis.

Det är bara sådant som händer. Är det koppartjuvarna som härjar? De som riskerar liv och lem för att sparka i ett elskåp? Eller för att få sin knarkranson för dagen med hjälp av lite koppar?

Det är Vattenfall som letar efter felet och det gjorde de i förrgår också. Det går inte att skylla på snö, dåligt väder, stormar eller fällda träd. Vad återstår? Brott. Terrorister? Eller knarkare?

Det är ett kombinationsfel säger nu Vattenfall. Dels hos dem, men också hos Trafikverket. Jaha bara så där. Ingen skyldig till något. Bara dåligt underhåll då?
12:20
Nu går tågen igen också T-banan. En dryg timme stod allt still. En del tåg stod stilla i tre timmar. Varför? Det berodde på Vattenfall sägs det. Vad sysslar dom med på Vattenfall? Dock blir det förseningar hela dagen. Allt ersätts av resegarantin. Jaha det är tydligen billigare att ordna det så än att låta strömmen flöda jämt?

Kvinna bakom mord

UPPDATERAD
En skrikande kvinna fördes iväg av polisen sedan hon troligen dödat en man i en trappuppgång i Malmö. Och häromdagen framkom att 2-3 kvinnor låg bakom att en man av misstag dödades av en kriminell man.  Det var ett beställningsmord.

Det är troligen sista stadiet i dessa kretsar. Så djupt nedsjunkna i brott och annat elände, som har med droger att göra att det framstår som ett rent helvete på jorden. Det går till slut så långt i ett samhälle, där alla gränser och normer är borta och eländet framstår som den enda verkligheten.

Vid polisens presskonferens i dag klockan tio ska mer klargöras om det senaste mordet. Kvinnan är anhållen på sannolika skäl och åklagaren får ta ställning till häktning. Förhören fortsätter. Den mördade bodde i huset på Södra Bulltoftavägen 50 och heter Adel Abdelkarim Mohammed född den 1 april 1984.

Det var förmodligen hans fru som dödade honom. Fast han står som ensamstående i folkbokföringsregistret, men de var väl gifta enligt islam. Ska vi då kalla detta ett hedersmord? Eller var det bara ett av de där kvinnliga morden på en man, som knappast förekommer?

torsdag 24 maj 2012

Loreen skapar demokrati

Alldeles på egen hand har hon nu retat upp åtminstone en nyhetsbyrå i Azerbajdzjan, så att de påstår att hon ska hålla tal istället för att sjunga i Melodifestivalen.

Det var en riktig skamnyhet, totalt falsk också. Sant är att hon värnar mänskliga rättigheter och har besökt sådana organisationer. Men sjunga tänker hon göra och inte demonstrera. Då skulle hon bli diskad.

Azerbajdzjan har många problem från tiden som land inom Sovjet, men är en av Europas största oljeexportörer med upp till 500 000 fat per dag. Trots detta har landet hög arbetslöshet och stor fattigdom. Befolkningen är ungefär lika stor som i Sverige.
25.5.2012
Och naturligtvis så gick hon vidare till finalen. Det var meningen.
26.5.2012
Måtte hon inte vinna nu bara, för då blir vi aldrig av med den där tävlingen. Suck! Jag håller på de ryska tanterna. De är i min ålder (mellan 43 och 86 hahaha, fast ofta känner jag mig som 22). Bra gjort babusjkor! Fast jag kommer inte att titta på det hela, herregud där går gränsen.
27.5.2012
Ånej hon vann... snyft.


Mordhot ska inte accepteras

UPPDATERAT
Självklart inte. Inte när de är på nätet och framförs offentligt. Och inte heller mot en partiledare. Det slog slint i huvudet på en rappare, vill inte ens nämna hans namn. Och han är uppvuxen i Bagarmossen och skyller ifrån sig på att det hänt så mycket i hans liv.

Han har suttit inne för rån mot en värdetransport och har nu bytt liv och jobbar för Fryshuset med antivåld. Jag avskyr brott, fick nog av dem när jag var liten. Det finns ingen anledning att bli kriminell. Väx upp i stället, för att ta till våld eller hota med mord.

Själv är jag uppvuxen ett par stationer från Bagarmossen och har barn i hans ålder. Alla andra jämförelser uteslutna. Nu ska han släppa en ny skiva. Det var väl egentligen en PR-kampanj då? Det gäller ju att synas och höras i mediebruset.

Att attackera en partiledare känns väl bra, för denne borttappade vuxne man, som enligt egen utsago varit utanför sedan 13-årsåldern. Fryshuset tar avstånd från mordhoten, men inte från den som uttalade dem. Ord betyder något. Kanske dags att lära sig det. Och personen de kommer ifrån bör ta sitt ansvar.
25.5.2012
Gaphalsar som tjatar om BMW. Mindervärdeskomplex försvinner aldrig med prylar. Inte ens hela världen räcker.


onsdag 23 maj 2012

PO: Dr Åsas sambo absurditet

Man kan inte skriva så tycker Allmänhetens Pressombudsman Ola Sigvardsson, inte att det är Dr Åsas sambo, som är anklagad. Utan istället ska det heta "den man som misstänks ha tänt eld på Harry Scheins hus".

Är det inte lite sent påtänkt när Dr Åsa har framträtt och berättat att hon är TV-kändisen? Och att hennes sambo heter Magnus Lundberg är allom bekant. De finns på bild tillsammans och har barn ihop. Varför ska tidningarna förtiga allt detta?

Om en vecka kommer åtal att väckas efter att det har blivit uppskjutet två gånger. Den 30 maj är det sagt att det äntligen kommer. Här har jag skrivit om detta tidigare.  Och här. Samt här.
30.5.2012 11:49
Äntligen är åtalet klart och Magnus Lundberg ska ställas inför rätta. Det handlar om grov mordbrand. 

Hurra för tiggarna!

Så skönt att de får finnas kvar så att vi kan få känna oss som bättre människor. Ge dem en slant som de kan återvända med till sina fattiga länder och så kan de få känna sig som kungar och miljonärer. Visst är det en fantastisk värld!

Och de prostituerade får också stanna! Hela tre månader. Så att de kan komma hit och tjäna storkovan på alla kåta män och kvinnor. Så underbart! Vi lever i den bästa av världar. Och vi sprider vår bästa värld över hela världen. Så fint!

Susanna Alakoski snyftar

UPPDATERAT
Hon gör det över den barnfattigdom, som bevisligen finns i Sverige. Det har ju Rädda barnen bevisat.

Och så snyftar hon över att hon har vuxit upp i fattigdom på 60-70-talet. Hon blev ju berömd för att hon beskrev detta sittande på bussen mellan Värmdö och Stockholm, då när hon bodde på Ängsviksgården ihop med Gudrun Schyman, som hon också har jobbat ihop med som pressekreterare.

Men hon hoppar över att det är föräldrarna som är fattiga, inte barnen. Att dessa föräldrar super och lever rullan, så det är därför de är fattiga. Allt har en orsak. En del borde inte skaffa barn, men de tillkommer ändå. Jag är också uppvuxen i ett fattigt samhälle, men det gick ingen nöd på de som skötte sig. Och detta var ändå på 40-50-talet.

Själv har jag nu försökt att skänka pengar direkt till uttalat fattiga människor, som har trätt fram i reportage i Svenskan och i Metro. Jag har ännu inte lyckats. 

Människor kanske vill ha det eländigt, vill inte ha hjälp. Vad vet jag? Men till alla fattiga föräldrar i Sverige säger jag nu: skicka ett mejl till mig och be om pengar. Beskriv hur ni har det, att barnen inte har råd med utflykter i skolan, inte kan göra någonting. Få mig att begripa detta tillstånd.

Eller ni som träffar på dessa människor, skriv till mig och berätta. Tills ni har gjort det och jag har fått verkliga bevis på att det verkligen finns dessa människor i stort behov av pengar. Då kan jag tro på vad Rädda barnen säger. Innan dess tror jag att det är Rädda barnen som vill ha pengar, inte de fattiga människorna.


Förresten är rubriken märklig över detta inlägg, den handlar om vad det kostar med fattigdom för den som "ska bli människa". Vadå ska bli? Är inte barn människor? Är inte Susanna Alakoski en människa?

Här kan ni se hur bra eller dåligt det lönar sig att beskriva sin fattiga barndom för paret Alakoski-Söderlund.
24.5.2012
Nä det finns tydligen inte en enda fattig människa i Sverige. Ingen har hört av sig. 

Förbjud tvångsäktenskap

UPPDATERAT
Ja vilka diskussioner som förekommer i det nutida Sverige. I morgon lämnas en utredning fram, som föreslår att barn- och tvångsäktenskap ska förbjudas i lag. 

Varför är det redan inte så? Är det inte självklart att barn och ungdomar inte ska tvingas att gifta sig? Är det inte självklart att något så intimt som ett äktenskap inte ska ingås ifall de båda, som gör detta inte vill det?

Nej vi ockuperas nu dagligen och stundligen med diskussioner och debatter, som handlar om grundvalarna för människors liv. Uppenbarligen är det kring 400 000 människor i Sverige, som lever i sektliknande förhållanden (fast vid en jämförelse med Livets ord så utföll denna jämförelse till Livets ords fördel).

Allt är uppkastat i luften och måste gås igenom en gång till. Vi måste åter skåda in i religionens mörka skrymslen och debatten och lagstiftningen tvingas att ta hänsyn till en man som levde för många hundra år sedan och som var analfabet. 

Vi måste i vårt land lagstifta mot sådant som de flesta av oss inte ens har haft en tanke på att det eventuellt kunde vara tillåtet. Och vi har en grupp människor i vårt land, som utan vidare kan tvinga människor att leva samman, för att det stämmer med vad en gubbe har uttalat för åtskilliga hundra år sedan.

Men inte nog med det. Det räcker inte. Utan svenska myndigheter måste få företräde framför denna religiösa gubbe, för att inte bli förbisprungna av lagar, som gäller i andra länder. Är det verkligen så illa?

Ja tydligen är det så eftersom det nu måste ställas krav på att båda parterna, som ska vigas religiöst ska vara närvarande, att en kvinna inte ska behöva sin fars tillstånd att gifta sig, att ingen som är under 18 år ska få ingå äktenskap och att en kvinna ska kunna skilja sig även om mannen inte vill det. Och att det ska vara den svenska tingsrättens dom, som ska gälla. Inte den religiösa domen.
24.5.2012
Här kommer nu utredningen med kriminalisering av dessa företeelser, upp till fyra års fängelse kan det bli. Lagen ska rikta sig mot traditionella religiösa äktenskap i vissa grupper, säger utredaren. Ja det är viktigt att sätta stopp för andra lagar än svenska. Det kan nog alla partier vara överens om.

Jan Hjärpe expert på islam är pessimist och tror inte det hjälper. Han tänker förmodligen på Helena Benaoudas dotter och måg. De är inte gifta enligt svensk lag, men har ändå barn ihop. Så de är väl vigda av mamma Helena, som är imam. Dock lär mågen ha blivit förskjuten när han åkte fast för terrordåd i Danmark.

Ja herregud vi kan ju inte hindra folk att bo ihop eller att få barn tillsammans, men för att förhindra att minderåriga tvingas gifta sig borde väl detta hjälpa en smula. Då kan dessa döttrar och söner hänvisa till svensk lag åtminstone. Trist att Sverige ska behöva lagstifta mot en man, som levde kring 5-600-talet. Samtidigt med vår egen järnålder.

tisdag 22 maj 2012

Dömd för knivskärning

Den man som knivskar en 10-åring på skolgården i Hjällbo dömdes i dag till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Han kommer ursprungligen från Vietnam och bodde alldeles intill skolan i Hjällbo, när han fick för sig att han skulle knivskära flickan.

Det är sorgligt att galningar ska gå lösa, men numera så gör de det. Här har jag tidigare skrivit om detta.

Han ringde själv till SOS Alarm när detta hände:
112 vad har inträffat?
- Ja det har inträffat en fruktansvärd olycka ehh jag bor på Hjällbo Skolspåret
Ja
- Kan du komma hit snarast mjöligt
Vad är det som har hänt?
- Du får nog komma hit snarast möjligt och se
Vad är det som har hänt?
-Det har hänt mig något väldigt allvarligt det har hänt någonting väldigt allvarligt här i skolan också
Var finns du någonstans?
- Skolspåret 31
Skolspåret 31 ja
-Ja
Vad är det som har hänt?
- Eeh ja du får comma hit och se
Ja lyssna på mig nu har vi hjälp på väg till Skolspåret vad är det som har hänt?
- Jag står här inne i min lägenhet
Du står i din lägenhet ja?
- Ja våning tre det heter Soj Tran, S Tran står det på dörren
Hm vad är det som har hänt?
- Vad som har hänt en riktigt stor olycka
Vad för olycka?
- Ja det har hänt en riktigt stor olycka jag är lessen för det hej
Detta samtal förmedlades inte till polisen annars hade gärningsmannen kunnat gripas meddetsamma. Istället reste han till Spanien, där han själv gick till polisen och så småningom utlämnades han tillbaka till Sverige.  

måndag 21 maj 2012

Hela gästlistan

UPPDATERAT
Ja till lilla  prinsessan Estelles dop naturligtvis. Så nyfikna vi är på vilka som kommer och tänka sig att respektive pojk- och flickvän i familjen är inbjudna! Sensation, sensation.

Nej jag driver bara med er. Det är väl inte något märkvärdigt alls. Vem som helst borde väl få gå på ett dop, det som är en så fin rit. En hyllning till det nya livet.

Men jag förstår att inte alla får plats i Slottskyrkan. Och att säkerheten för alla fina gäster inte skulle kunna bevaras om vem som helst fick gå dit. Så är det bara numera.

Kreti och pleti får se på TV. Hela tillställningen börjar klockan elva när gästerna anländer och själva dopet är klockan tolv.
12.03
Gud så mysigt. Och vad skönt att slippa vara där. Man ser det bättre på TV. Det är något så lugnande med sådana här ceremonier. Vi behöver dem.
12:51
Och så var det avklarat. Estelle skötte sig med den äran, lite grymtande bara. Men annars var hon hur snäll som helst. Alla tågar ut ur kyrkan just nu.
13:39
Fast nu har jag stängt av TV:n. Det blir lite för mycket svensk damtidning över snacket. Det står upp i halsen till slut. 

Paret Antbys misstänkta mördare

UPPDATERAT
De båda åtalades i dag och ställs inför rätten den 4 juni. De utlämnades från Polen förra året och det finns dna-bevis, som knyter dem till brotten.

Det var Torgny Antby och hans fru Inger, som hittades brutalt mördare i oktober på sin gård i Långared utanför Alingsås.

Här har jag skrivit om brotten tidigare. Och här. Här finns stämningsansökan från i dag.

Enligt en av männen har polisen planterat bevis. 

3.6.2012
Här berättar Svenska Dagbladet om paret och att dna har hittats i förövarnas bil. Rättegången börjar i morgon.
6.11.2012
De dömdes till 15 års fängelse vardera för mordet på hustrun. De friades för mordet på mannen. Högsta domstolen tar inte upp fallet. Det blev klart i dag.

Näktergalen lever!

Jag var uppe i den första glimten av morgon i morse vid tvåtiden. Då sjunger näktergalen först av alla fåglar. Den bor i snår av hägg och balsampopplar nere vid havet och hörs drillande, kluckande och med avslutande knorrar i en fyllig ton. Så förtjusande underbart vackert. Jag förstår att kejsare ville spärra in den lilla fågeln förr i tiden.

På 50-talet fanns denna oansenliga fågel också vid Sickla Sluss i Stockholm. Gör den det fortfarande? Nu när Södra länken passerar där? Där var det liknande växtlighet. Det står på nätet att den skönsjungande sorten inte finns i Sverige. Visst gör den det. Men människor, som har hört den avslöjar inte dess boplats.

Och måtte den få ha kvar sitt revir nere vid havet. Ibland gör "utvecklingen" att vi människor tar bort all möjlighet för fåglar att få fortsätta finnas.

Efter någon timme hade många andra fåglar vaknat och den hördes inte lika tydligt längre. Värst var måsarna, som skrek. Det finns många ljud i vår herres hage. Här kan ni höra lite av hur den låter, fast det är blekt mot hur det är att höra den i den moltysta natten.

Fågeln är en symbol för diktare och sångare. Jenny Lind kallades den svenska näktergalen.

söndag 20 maj 2012

Det onda sitter i håret

Det tror muslimer så därför rakar de sina barns huvuden när de ska döpas. Och väger håret och kan ge bort dess vikt i guld till välgörande ändamål. Dessutom slaktas djur för att fira barnet.

Fast officiellt så finns det tydligen inget dop i islam. Utan ritualerna kan skilja sig en smula. Men männen läser ur koranen när barnet får sitt namn. Alla barn som dör anses komma till paradiset. Utan dop.

Dock så omskärs pojkar vid detta tillfälle, för då tas de in i religionen. Själva ceremonien heter Aqiqah, som betyder att skära. Eventuellt är det då förhuden, som är ond? Och måste skäras bort. Detsamma gäller judendomen. Fast där anses barnet rent när det föds.

Ja sederna är olika. Annars kan man ha en namngivningsceremoni om man är svensk och inte vill ha ett dop i svenska kyrkan. Min äldste son är döpt i Tyskland för att hans farmor ville det, men mina yngsta barn är inte döpta alls.

Deras namn är enbart anmälda till folkbokföringen. Men det tog lång tid innan vi hade funnit alla namnen. Det var viktigt att de hade en särskild betydelse och fanns i släkten.

På tisdag ska prinsessan Estelle döpas i slottskyrkan. Kungen och hans barn måste vara kristna. Och ifall lilla Estelle ska bli drottning någon gång, så måste hon döpas till den rätta evangeliska-lutherska tron.  Dopet sänds i TV. Och alla de 500 gästerna åker Volvo. En svensk tradition?

lördag 19 maj 2012

Vattenkraften är lömsk

UPPDATERAT
Rolf Kummu måste snart länsa källaren och har rott omkring vid broderns hus de senaste dagarna. Han är 50plus och ett par gånger per sekel blir snösmältningen så häftig att den svämmar över stränderna ordentligt. Det blir en klass 3-varning.

Lärdomen kanske är att inte bygga så nära varken sjö eller biflod, men om tio-tjugo år är det väl glömt. Själv bor jag 300 meter från havet och ser fram emot att få sjötomt någon gång. Om prognoserna stämmer om klimatförändringar och havsnivåer.

Det går absolut inte att hedja vatten. Det märkte vi när grannen lyckades proppa igen diket utanför tomten så det svämmade över. Vatten går rakt igenom marken och söker sig till de lägsta markområdena. Det råkade vara under vårt hus. Dock står det på plintar, utan källare. Så det gick bra den gången.

Rolf Kummus hus ligger 65 meter från vattnet, men nu har avståndet krympt med mer än hälften. Och vissa av hans uthus är översvämmade.
20.5.2012
Men det blir inte värre än så. Snön har smält och blivit vatten och det rinner bort. 

fredag 18 maj 2012

President med penis

Det är presidenten i Sydafrika Jacob Zuma som nu har blivit avbildad på en tavla, med en ståtlig pose, men med organet hängande utanför. Galleriet som ställer ut tavlan vägrar att ta ned den. Det gör de alldeles rätt i. Visst ska man kunna visa presidenter också så här. 

Dock är alla bilder av tavlan censurerade i bild, utom den här. Presidenten har fyra fruar och tjugoen barn. Han är polygam och gifte sig nyligen för sjätte gången, utan att vara skild från alla sina tidigare fruar.

Här är han med sin senaste fru och en del andra av dem. Han har fyllt 70 år och är ledare för ANC.
19.5.2012
DN har modet att visa hela tavlan.  På förstasidan.
22.5.2012
Två män förstörde på tisdagen den förhatliga tavlan genom att slänga färg på den. Konsten utmanar!

Expressen fälls för vapenbrott

Ännu en gränsdragning för yttrandefriheten och för journalister har domen om att Expressen döms för vapenbrott nu inneburit.

Jag måste säga att jag håller med tingsrätten. Journalister ska inte ägna sig åt kriminalitet för att få ihop artiklar. Lika lite som att de ska ljuga eller hitta på artiklar.

Det finns ingen trovärdighet i sådant. Jag har själv råkat ut för den sortens skriverier i Expressen när min son skadades i en raketolycka och jag inte ville prata med dem. Då hittade den journalisten helt enkelt på vad som hade hänt och skrev klart artikeln. Den publicerades.

Expressen kommer att överklaga domen. Läs om domen här.

Rasistiska kommentarer

DN skriver om att polisens efterlysningar med bilder har medfört rasistiska kommentarer. Och hur hemskt detta är.

Jag berättade för journalisten på DN, som har skrivit artikeln, att jag försökte kommentera på SVT Debatt, men fick alla mina kommentarer strukna. Till sist skrev jag ett mejl till TV-chefen Eva Hamilton och frågade varför. Och kopierade mejlet och lade in det som kommentar. Det fick stå kvar (tror det finns där).

Här skrev jag om detta förut, där går det också att läsa mejlet till TV-chefen Eva Hamilton. Och här är mejlet till DN-journalisten Matilda Lindwall från i dag 09:24:

På SVT Debatt är det tvärtom, där ströks allt som jag skrev när jag försökte kommentera en artikel. Till slut skrev jag nedanstående mejl till TV-chefen Eva Hamilton. Har inte fått något svar. 

En av kommentarerna jag skrev hann komma upp under mitt namn på den här googlesidan, som du ser är den helt harmlös, men den ströks också. Nu finns bara mitt mejl till Eva Hamilton kvar som kommentar (sist jag tittade åtminstone). 


Vidarebefordrat brev:
Från: Ann Helena Rudberg <ann.helena@swipnet.se>
Ämne: yttrandefrihet
Datum: 16 maj 2012 13:21:42 CEST

Hej!
Har ägnat en del av morgonen åt att försöka kommentera på SVT Debatt. Men det är stört omöjligt att få fram en endaste kommentar utan att den blir struken. Vad beror detta på? Finns jag med på någon konstig lista, som säger att jag inte har yttrandefrihet på den sajten. Eller vad handlar detta om?

Vad jag än skrev vare sig det handlade om att tycka att skribenten var balanserad eller att vädret var grått idag, så ströks detta. Varför? Är det för att jag skriver under eget namn? Jag förstår verkligen ingenting.

Har du någon förklaring?

Med vänliga hälsningar
Ann Helena Rudberg
journalist och författareFördomar om stockholmare

Ja så är DN där igen och sprider fördomar om Stockholm och stockholmare. De har en föraktfull enkät om när man är stockholmare:

Själv tycker jag att jag är stockholmare, som föddes på Södra BB, men det alternativet finns inte med. Och de andra vädrar som sagt fördomar. Min farfars farmor var inte född på Söder. Jag kan stå still i rulltrappan. Jag dricker aldrig latte och har ingen mobil.

I artikeln så sägs också att stockholmare inte ska tro att de är något, utan anta "en mer ödmjuk identitet". Det säger etnologen Rebecka Lennartsson:

- Stockholmare måste sluta se sig som Sveriges nav och tycka att övriga människor inte räknas. Det är faktiskt inte obegripligt att inte alla människor vill bo här.

Det kläcker hon ur sig. Vilka fördomar! När man är född i Stockholm så begriper man inte den där avundsjukan, som finns mot stockholmare. Min bror flyttade till Göteborg sent i livet och blev diskriminerad, för att han hade en viss stockholmska i sin dialekt. Hans infödda göteborgska flickvän fick ta över istället. Han fick hålla tyst. Hon fick rädda honom mot fördomarna.

Trist med en etnolog, som har samma fördomar. Och att DN instämmer i dem.

När är man en ”riktig” stockholmare?


torsdag 17 maj 2012

Tensta getto

UPPDATERAT
Det kan man kanske kalla denna stadsdel, där de flesta boende är mellan 20-30 år. Men i natt var det yngre förmågor, som kastade sten, slog sönder fönster och tände eld på en skola.

Ungdomar greps av polisen, fyra var mellan 15-20 år.  Det var ett 30-tal tonåringar som stökade till det och polisen fick ingripa ett par gånger. De fick hjälpa brandkåren att släcka skolan som brann.

Det var Bussenhusskolan, som angreps och det var väl onödigt och självdestruktivt. Det är mindre barn som går i den skolan, upp till sjätte klass. Så i värsta fall förstörde dessa tonåringar för sina mindre syskon och släktingar.

I den här kreativa skolan går elever från hela världen, tjugofem olika språk talas när det gäller studiehandledning. Varför förstöra för de yngre kompisarna?
18.5.2012
Det var "bara" tre bilar som strök med i natt i Tensta. Ja det är väl ingenting. Lite får vi väl tåla.

Kennedyklanens förbannelse

Ja så var det dags igen. En medlem av familjen Kennedy har råkat illa ut, tagit livet av sig själv. Och det blir naturligtvis en världsnyhet.


Det var Robert Kennedys svärdotter, som inte ville leva längre. Han själv blev skjuten 1968, när han hade ställt upp för presidentval och han har fortfarande sin namne, en son i livet Robert Kennedy jr, som var separerad från Mary Kennedy, som nu tog livet av sig. Hon hängde sig i ladan, ett våldsamt sätt att dö på för en kvinna, om uppgifterna stämmer.

Det var John F Kennedy, som var klanens mest lyckade man, genom att han blev president. Men tyvärr så mördades han under sin första period på den posten. Den 22 november 1963.

Detta nya dödsfall omtalas nu som klanen Kennedys förbannelse. Det finns inte något sådant. Det som finns är människors vilja att leva eller inte leva. Att ta livet av sig är inte en bra idé.

Jag vet allt om denna klan eftersom jag har skrivit ett manus om Jacqueline Kennedy, som var en fascinerande kvinna, som begrep att hennes äkta man skulle bli något stort. Hon skrev den här dikten Meanwhile in Massachusetts, när hon var nygift i oktober 1953. Här är ett litet utdrag av den:

Meanwhile in Massachusetts Jack Kennedy dreamed
Walking the shore by the Cape Cod Sea Of all the things he was going to be...
...He would build empires And he would have sons Others would fall
Where the current runs

He would find love
He would never find peace For he must go seeking The Golden Fleece

All of the things he was going to be
All of the things in the wind and the seaHär hittar ni min artikel om Jacqueline Kennedy på Newsmill.

onsdag 16 maj 2012

Imamen tycker kärlek ska lösa misshandel

UPPDATERAT
Ja det kunde man väl tänka sig. Att kvinnor som frågar om råd i moskéer får råd som går emot svensk lag.   Moskéerna får stöd antingen av staten eller kommunen och ska då följa svensk lag, inte någon sharia eller sitt eget godtycke. Vad imamen menar att Allah vill.

I Sverige finns de här moskéerna: Fittja moské, Sankta Katarina kyrka, Malmö, Stockholms moské, Strömsunds moské, Umeå moské, Uppsala moské, Imam-Ali moskén, Trollhättans moské, Malmö moské, Märsta moské.

Uppdrag granskning har besökt dem eller ringt till dem i programmet som sänds i kväll klockan 20. Majoriteten gav råd, som går emot svensk lag. Deras män har rätt till sex, till att gifta sig med fler kvinnor, till att slå sin fru. Och hon ska inte polisanmäla.

Det är naturligtvis en sorglig historia att se Sverige tillbakaflyttat århundraden i tiden med hjälp av stat och kommun. Och när man ser det där kan man också begripa att det behövs en kvinnorörelse. Verkligen.

Så deprimerande när jag och andra skapade ett paradis för kvinnor i Sverige redan på 1970-talet. Och nu är vi tillbaka till medeltiden. I organiserad form. Stackars människor!

Andlighet är fantastiskt tycker jag, för vi har alla själar, medan religion är åt helvete. När vi äntligen har lyckats att skilja kyrka och stat åt i Sverige, så ska samhället stödja sådan här verksamhet. Man blir helt förtvivlad.

Erik Ullenhag, integrationsminister, vill ha en svensk imamutbildning. Ja det vore väl bra. Låt det bli början till en jur kand. Så att de som rådgiver vet vad som är svensk lag.

Jag försökte kommentera på SVT Debatt eftersom de diskuterade detta, men det var stört omöjligt att få in någon kommentar. Mycket förvånande. Allt jag skrev ströks. Så jag satte mig och skrev ett mejl till Eva Hamilton, som är chef för Sveriges Television. Så här skrev jag:

Hej!
Har ägnat en del av morgonen åt att försöka kommentera på SVT Debatt. Men det är stört omöjligt att få fram en endaste kommentar utan att den blir struken. Vad beror detta på? Finns jag med på någon konstig lista, som säger att jag inte har yttrandefrihet på den sajten. Eller vad handlar detta om?

Vad jag än skrev vare sig det handlade om att tycka att skribenten var balanserad eller att vädret var grått idag, så ströks detta. Varför? Är det för att jag skriver under eget namn? Jag förstår verkligen ingenting. 

Har du någon förklaring?

Med vänliga hälsningar
Ann Helena Rudberg
journalist och författare14:34
Jag fick min 60:e följare av bloggen där uppe. Tack Ragnar Jellback! Tack alla ni som följer min blogg!

tisdag 15 maj 2012

Etniska svenskar har jobb

Det är mycket fult av statsminister Fredrik Reinfeldt att påstå något sådant. Att därmed indirekt säga att arbetslösheten är större hos de, som är invandrare.

Aja, baja be om ursäkt och förlåtelse för att alla, som nyss kom hit känner sig utpekade. Stefan Löfven (s) tycker att det är otäckt att han sade så. Ingen får tala om etniska svenskar, fast de förmodligen är 8,5 miljoner i det här landet.

Uschiamej jag vet inte hur jag ska slå knut på mig för att undslippa att bli kallad detta. Herreminje vad fult det är att vara infödd här. Lilla mej som sossarna inte hade något problem med att utesluta från arbetsmarknaden, sjukskriva och tvinga i förtidspension, så att jag har lägre pension än vem som helst som har garantipension.


Men det får man väl inte heller säga? För etniska svenskar, som inte har jobbat alls har mer i pension från staten än vad jag har. Ja jestamines om jag säger det så har jag ju pekat ut en grupp. Och jag kan själv se fram emot att få min pension sänkt när som helst. Bromsen kan slå till. Men det kan den väl inte för de, som har levt på andra hela livet?

Jag vi lever i ett misch-masch till land, där det är fult att berätta att de nyanlända kanske inte får jobb meddetsamma, för de har inte samma bakgrund som vi andra. De kan inte språket, de kommer kanske inte från Norden, de är inte germaner eventuellt och har inte samma kultur och heller inte religion, som dessa etniska svenskar.


Vi måste absolut tassa på tå förbi dessa nykomna människor, så de inte störs av att vi är så märkliga i det här landet. Det är inte de som ska anpassa sig i första hand, utan vi. Huka er i bänkare gubber och gummor för nu laddar dom om! Det sistnämnda är någon slags parafras på en rolig historia som statsminister Tage Erlander berättade i hedenhöstiden för så där ett par tusen år sedan. Ja si de va tider de!


Men tänk om statsministern skulle sitta i TV nu och berätta detta. Då skulle han väl bli anmäld för förtal av alla präster. För han pekar ju ut dom som några som går omkring med livsfarliga vapen på offentlig plats. Det skulle inte alls vara en rolig historia, utan utpekande av en grupp. Ja jösses flickor va mycke vatten som har passerat under broarna. 

Är teckningar brottsliga?

Att förbjuda vissa teckningar borde inte ligga för ett demokratiskt samhälle. Inte ens om de föreställer "barn", som är lättklädda.

Både fascismen och kommunismen kan ta varandra i hand angående förljugenheten när det gäller konst. Det finns hjältebilder av Hitler, men naturligtvis så förbjöds judisk konst. Det finns vackra bilder av det idylliska sovjetiska livet på landet och arbetets hjältar, men annan konst sågs med misstänksamma ögon. Litteratur förföljdes ännu mer. Ord är farliga.

Nu ska de så kallade mangateckningarna upp i högsta domstolen i Sverige. Ska dessa teckningar betraktas som barnpornografi och absolut inte få innehas i en dator?

Till och med polisen tycker att riktiga barn förtjänar bättre behandling än att jämföras med människoliknande tecknade figurer. Ska vi förfölja fantasifoster eller riktiga brottslingar? Svaret borde vara givet.

måndag 14 maj 2012

Anhållna för mordet på Esa Rano

UPPDATERAD
Två yngre män är anhållna för mordet på Esa Rano. Han sköts med ett finkalibrigt vapen i nacken och detta upptäcktes inte direkt, men nu är två yngre män gripna för detta.

Esa Rano var den man, som överlevde en yxattack från grannen, där han förlorade ett öga och delar av hjärnan.

Männen är skriva i Haparanda och de hämtades på varsin adress. De är inga "kändisar", säger polisen. De  är skäligen misstänka, den lägre misstankegraden. Här har jag tidigare skrivit om detta.
18.5.2012
Den 23-åring som har suttit anhållen för mordet häktades i dag på sannolika skäl, den högre misstankegraden. Den andre mannen är fortfarande skäligen misstänkt, men är släppt.
27.12.2012
Domen står fast mot Esa Ranos mördare. HD tar inte upp hovrättens dom till prövning.

Peter Mangs över alla brädddar

Ja så brakar den loss då, mediebevakningen av rättegången av Peter Mangs. Jag är trött innan det ens har börjat. Själv klarade jag av denne man och vad han hade gjort när han greps. Då ville jag veta vem han var och vad han hade gjort.

Anna-Lena Lodenius skriver i dag på Brännpunkt om honom. Och försöker bena ut en del av varför. Han påminner om personer ur filmens värld, säger hon. Han är narcissist och har en fixering vid sin egen betydelse.

Jo det är väl mer ett samhällsdrag numera, än något som kan tillskrivas en seriemördare. Jag har hört dessa omdömen om mer än en människa i min närhet.

Ja och så har han asperger då (eventuellt säger hon enligt Expo har han diagnosen). Denna diagnos, som får människor med samma diagnos att gå i taket, för de vill inte bli förknippade med seriemördare. Vi har på den kartan Ragnar Nilsson, som dödade tre anhöriga - också med diagnosen asperger plus då en allvarlig psykisk störning.

Och det självklara är ju att mördare har psykiska störningar, för annars skulle de inte kunna mörda. Och det som också är självklart att vi alla har diverse drag inom oss, som inte är så hjälteaktiga eller tjusigt upphöjda fast en del tror det själva.

Jag säger som psykiatern C G Jung gjorde för länge sedan: att vi kan inte förfalla varken till det goda eller det onda. Detta kommer i alla tider att skapa motsättningar mellan de som tror att de enbart bär på godhetsgener och andra som klassas med ondhetsgener.

Människor försöker ständigt bli av med sina inre tillkortakommanden och lägga dem på andra, vare sig det de beskyller andra för är sant eller inte. Men ett samhälle, som inte fungerar bättre, än att där skapas seriemördare är inte ett gott samhälle. Det kanske vi kan vara överens om.


söndag 13 maj 2012

Ingenting har hänt

Beskrivningen av de västra förorterna, som socialdemokraten Mia Päärni gör i dag på Brännpunkt är plågsamt igenkänd av mig.


Ingenting alls har hänt på de sextio åren sedan jag växte upp i södra förorten Björkhagen till Stockholm. På den tiden var det exakt likadant, inflyttade hade ingen utbildning, knappt något jobb och lägenhet fick mina föräldrar stå i särskild förturskö, för att få.

De tilldelades en tvåa när de fick två barn och mamma hade läkarintyg på att hon måste bo modernt med varmvatten och avlopp och inte dass på gården. Och ändå var de båda födda i Sverige. Både min mamma (som hette Karlsson som flicka) och min pappa, som var infödd stockholmare och växte upp på Kungsholmen.

Min pappa var en sk överliggare på universitetet och hade aldrig haft något jobb när han gifte sig med mamma. Andra världskriget kom emellan. Han var inkallad ända till den våren, det året då jag föddes. Freden sammanföll med att mamma blev gravid och de gifte sig.

Mamma var en torparflicka och hade jobbat på kontor i Västerås och i Stockholm innan jag kom. Hon hade jobbat sedan hon var fjorton år. Sedan blev hon hemmafru ett tag när vi barn kom. Papporna hade så stora löner på den tiden att de kunde försörja en familj. Men min pappa hade det då föraktade yrket journalist (det var inte något riktigt jobb ansågs det) och inkomsterna gick upp och ned. Så mamma började jobba deltid så fort hon kunde.

Politiker kan inte lösa förorternas problem. De kan uppenbarligen bara förvärra dem. Och det har de gjort under de här sextio åren. Det är fortfarande lika svårt att få bostad i Stockholm, som det var då och det finns minst lika många barn och vuxna som har det eländigt som då.

Skillnaden är att då var det mest infödda svenskar, som hade det illa. Nu är de inflyttade från hela världen. Just nu mest från Afrika, Mellanöstern och Afghanistan. Vi har tagit emot minst en halv miljon människor sedan 2006 i det här landet. Det är därför vår befolkning växer så det knakar. Och med den problemen.

Socialdemokraten Mia Päärnis lösningar på problemen är en massiv satsning på tjänstemän, både i kommun och landsting. Det tror jag dock inte på, utan på att inte samla nykomlingar i getton, att inte ständigt importera fler människor. Någon gång måste politikerna prova ett annat recept. Inte köra med samma icke lyckade årtionde efter årtionde.


Att ständigt tillsätta fler anställda för att ta hand om nykomlingar, som om de alla vore barn låter sig inte göras. Det kostar helt enkelt för mycket.

Området där Mia Päärni bor har omkring 45 000 invånare, det begås omkring 20 000 brott där per år. Där finns en övervikt av unga mellan 20-30, sådana som själva borde vara kapabla att flytta därifrån och hitta ett nytt liv.

Att ge bort pengar

Tänk så svårt det är att göra detta till fattiga. Ge bort pengar. Man kan inte ge till enskilda personer, som är fattiga. Bara om man känner dem personligen eller om de träder fram.


Den 96-åriga Eva Bergdahl hade inte koll på att hon skulle förlora sin garantipension om hon flyttade utanför Europa. När hon flyttade till Thailand blev hon av med den, men räddades av femton byggföretagare i Karlskrona, som ville ge henne några tusenlappar i månaden så att hon hade egna pengar. Där gick det att lösa, så att privatpersoner trädde in.

Själv ville jag ge pengar till "Lisa och Erik", som Anna Asker hade skrivit om i Svenska Dagbladet. Men det går inte. Svenska Dagbladet kan inte starta någon insamling för dem har jag fått veta. Det är företagets policy och insamlingar går inte ihop med det journalistiska uppdraget. Naturligtvis måste jag respektera detta.

Istället kunde jag skänka till diakonin i Skärholmen, så skulle detta fördelas jämnt över de stackars fattiga. Men jag har ingen lust med det. Jag ville ge pengar till just "Lisa och Erik", för deras fall kändes ömmande. 

Men de vill vara anonyma så det är stört omöjligt att ge dem en slant. Allt jag behöver är ett bankkonto, men det kan jag inte få.

Ifall "Lisa och Erik" känner igen sig och ifall ni vill ha en slant så kan ni få av mig. Jag har också tystnadsplikt om ni hör av er. Nu har ju "Lisa" skulder och betalningsanmärkningar, så du kanske hellre hör av dig till Lyxfällan? De kan också hjälpa till i sådana här fall. 

Eller också löser sig er situation när "Erik" går ut skolan om några veckor och han skaffar sig jobb. Men jag funkar gärna som en extramormor och ger er en slant, som sagt.