söndag 28 november 2010

Drottning Silvia är inte skyldig

Kalla Fakta i TV4 försökte sig på att chikanera drottningen i kväll. Det de hade att komma med var att hennes far var med i nazistpartiet. Det visste vi förut.

Och så att han hade tagit över en fabrik efter en jude, i ariseringsprocessen, som då pågick i Tyskland på våren 1938, dvs att tyskar tog över fabriker från judar för en billig penning. Detta visste vi inte.

Inte heller drottningen visste det för hon var inte född då. Hon skulle födas år 1943 den 23 december och sedan flyttade hela familjen till Brasilien när det blev fred i Tyskland. Hon var alltså ett par år eller rättare sagt omkring ett och ett halvt år när Tyskland kapitulerade i maj 1945 och kan inte ha särskilt många minnen från tiden i Tyskland.

Inte heller kan hon vara skyldig till vad hennes föräldrar har gjort eller vad det tyska folket gjorde under kriget. Det går inte att anklaga henne för det genom den guilt by association-metod som Kalla Fakta nu använde och kommer att fortsätta att använda nästa vecka.

För efter att de hade konstaterat att de gjorde Luftwaffengeräte på fabriken som Walter Sommerlath hade tagit över så tog programmet slut. Detta ord betyder bara att de gjorde föremål till luftförsvaret och det kunde verkligen vara det som drottningen har förklarat i ett tidigare program: det var membran till de gasmasker, som tillverkades, som hennes pappa fick order om att tillverka och det gjorde han.

Nästa vecka ska Kalla Fakta berätta hur det gick för de judar, som ägde fabriken före maj 1938. Men hur det än gick för dem så kan man inte beskylla eller eventuellt ge äran åt drottning Silvia för detta. För hon var inte född då.

2 kommentarer:

  1. Stackars Silvia! Kan barn stå till svars för vad ens föräldrar gjort? Nej, aldrig.

    SvaraRadera
  2. Helena Parnassen: Nä det vore som att beskylla mig för att min pappa åkte till Tyskland 1936 och spelade ungdomsfotboll och kom hem med vimplar med hakkors på. Eller för att det fanns en släkting, farfars svåger, som tillsammans med Verner von Heidenstam, Carl Milles och Sven Hedin var medlem i Riksföreningen Sverige-Tyskland. Och att en ättling till denne farfars svåger nu är rabiat motståndare till ordet negerboll och till kvarteret Negern och vill ta bort våra adventsljusstakar och julgranar ur våra hem. Det är väl inte mitt fel. Nån måtta för det väl vara på eländet ;)

    SvaraRadera