onsdag 24 november 2010

Uppdrag granskning om Rosanna

En socialtjänst som inte fungerar. En flicka som är svagt begåvad. En pappa i fängelse. Och ett par tjejer, som utnyttjar situationen.

Ingen trodde tydligen på att Rosanna var prostituerad. Eller ville inte ta i det. Det sågs inte som ett akut ärende förrän efter ett flertal anmälningar och när det gick upp för socialen att flickan hade varit gravid och gjort abort.

Handlar det om tjänstemännens handfallenhet? En tro på att så kan inte tjejer göra mot varandra? Eller var det rädsla för och tro på rasism det handlade om? Att alla som anmälde var rasister så därför var ärendet inte akut?

Åklagaren Ulrika Rogland har tagit upp sexualbrottsutredningen kring flickan, för ingen av de omkring hundra män, som utnyttjade henne har ställts inför rätta. Också rädsla för rasism? Eller tidsbrist som Ulrika Rogland säger, för det är ett rättsligt moras i Malmö?

Här finns nya misstankar mot den nyblivna mamman, som återigen misstänktes för samma brott koppleri. Tillsammans med sin pojkvän.

Hon är 18 år och kommer ursprungligen från ex-Jugoslavien. Hon fick öppen vård med 150 timmars ungdomstjänst, tack vare att hon själv just hade blivit mamma, som straff för det första koppleribrottet.

Uppdrag Granskning sänds i kväll kl 20 i ettan.

Av programmet framgick att det handlade om romer. Både hallickarna och familjen flickan tillhörde. Och när den svenska rättvisan inte fungerade så trädde den romska domstolen Romani Kris in. Den dömde den kvinnliga hallicken till Magerdi, vilket betyder uteslutning från allt samröre med andra romer under fem år.

En man, som också var inblandad som hallick, men som blev friad i svensk domstol fick Magerdi i två år av den romska domstolen och fick betala ett stort skadestånd till familjen.

4 kommentarer:

 1. Hörde Rogland på ekot häromdagen. Hon känner sig sviken av sin arbetsgivare. Hon är sviken för ingen vågar gå emot brottslingarna. Ska hela Sverige bli som Malmö?

  SvaraRadera
 2. Parnassen Helena: Hon har ju tagit upp det där fallet med sado-masochism, som tingsrätten frikände. Där lär hon få slåss. En dubbelt så gammal man misshandlar en flicka sexuellt och det var frivilligt. Sägs det. Jag tycker det verkar helt sjukligt.

  http://www.sydsvenskan.se/malmo/article1304518/Pa-de-utsatta-flickornas-sida.html

  SvaraRadera
 3. Bra kommentar till Eva-Britt Svensson på Newsmill! (Du är inte så dum trots allt -:) )

  Jag blir så trött på alla som tävlar konsten att inte ge sd vatten på sin kvarn. Att se hedersvåld är rasistiskt? I klass med den "antirasistiska" poesifestivalen på Dramaten där man river Hakkorsflaggor.
  //Pops

  SvaraRadera
 4. Pops: Tack ska du ha :) Hon är verkligen förblindad av sitt kommunistiska tänkande. River hakkorsflaggor? Du menar som det här:

  http://www.aftonbladet.se/kultur/article8168021.ab

  Jag trodde att nazistiska symboler var förbjudna i Sverige.

  SvaraRadera