fredag 18 december 2009

Jan Guillou har bränt sina skepp

Han har inte längre kvar sina "artiklar" som han skrev till KGB mellan 1967 och 1972, fast han själv säger att han sparar allt han själv har skrivit.

I samband med IB-affären blev detta material alltför farligt - insåg Guillou - att ha kvar. Det kunde ju ha lett till att han fick ännu mer fängelse.

Alltså Jan Guillou har ständigt varit en vessla, någon som smiter undan, någon som bortförklarar. Så synd att han inte blev advokat, som han var inne på med sin juristutbildning - för journalistutbildning har han ingen alls. Han sågs bara som en påläggskalv på Fib/K när han jobbade där.

Precis som Liza Marklund, som inte heller har kunnat visa den dokumentation hon har på "vinden" i Gömda-fallet, så har inte Guillou något som kan styrka hans oskuld. Eller har han möjligen gått igenom sina papper och sett att de är alltför komprometterande?

Han påstår att han helt enkelt har bränt alla papper - och sina skepp från den tiden. Tänk vilken otur att journalisten Arne Lemberg skulle stå upp från de döda och peka med ett smalt finger mot denne man. Eller hur ska man tolka det?

5 kommentarer:

 1. Det var väl för j-a bra formulerat, Ann Helena.
  :-)
  Jag tror inte ett dugg på att han har bränt materialet.
  Han - liksom jag - sparar allt! Om inte där säpo kan hitta det så någon annanstans.
  Det kan vi vara helt säkra på. Allt annat är nonsens.

  SvaraRadera
 2. Tack Monica! Jag tror du har alldeles rätt ;) För först sade han att han hade skrivit om en sak, sedan när han hade kollat hade han skrivit om något annat. Den mannen tror inte att någon håller koll på honom. Märkligt nog.

  SvaraRadera
 3. Jan Guillou och Bratt avslojade inte IB. KGB la avslojandet i deras kna. KGB-snubben som "larde upp" Guillou maste ha garvat invartes nar han forklarade uttrycket "Duktig Idiot" for JG.

  SvaraRadera
 4. OKEJ Sune ;) Det är så att jag är benägen att tro dej! Här är det 14,5 grader kallt just nu... ha en god fredagkväll!

  SvaraRadera
 5. Sune:
  Om det var något som KGB absolut INTE gjorde så var det att avslöja IB. KGB visste såklart allt om IB redan och iom avslöjandet så blev de tvungna att lägga en massa resurser på att spionera på det som ersatte IB.

  Däremot fick ju JG och Bratt avslöjandet i sina knän av två avhoppare från IB.

  SvaraRadera