tisdag 29 december 2009

I Indien är elen gratis

Bönder, som måste pumpa upp massor med vatten, för att kunna odla ris i Indien får elen gratis. Hur kan Indien ha råd med det när elen i Sverige steg från 43 öre per kwh till 14:58 kronor per kwh på en vecka?

Allt handlar naturligtvis om politik. Här i Sverige ska vi minsann inte använda el. Vi ska spara energi. Det spelar ingen roll att vi kan framställa den i stort sett gratis.

Slå ut vår elintensiva industri bara. Vi är bäst och vackrast i världen för vi har det mörkt och kallt i våra hem om vintrarna.

Elen är en mycket stor kassako för staten och har varit det i åratal. Skatt läggs på skatt (först elskatt och sedan moms ovanpå det) och riksdagen tycker det är skoj att höja den varje år.

Själv så eldar jag med björkskog från Hälsingland nu i våra tre spisar, men vi kommer säkert att vi betala upp till 4000 kronor ändå varje månad under vintermånaderna för den el vi använder.

Först ska det elverk, som producerar själva varan ha betalt och sedan Vattenfall för att de en gång för sextio år sedan drog ledningar fram till vårt hus.

Är det då bättre att elda upp skog istället för att framställa el? Liknar inte detta någon slags Ebberöds bank, där det tar årtionden för skogen att växa tillbaka, men vattnet rinner i stort sett alltid i våra elkraftverk, eller kärnkraften finns där med i stort sett outtömliga resurser.

I dagsläget så skulle det säkert löna sig att investera i ett bensindrivet kraftverk på gården, så att vi var oberoende av strömavbrott, som märkligt nog förekommer i vårt välutvecklade land.

Den strömmen lär kosta omkring 12 000 per månad (litet verk för 10 000 i inköp) men snart är vi väl där, så att det lönar sig. Nog blir det bättre rent miljömässigt än att ständigt elda upp skogen.

Jag kan inte glömma att elen är gratis för risbönder i Indien.

PS. Det kostar 4 öre per kwh att producera el från vatten (hela året) och 15-20 öre per kwh att producera kärnkraftsel. En vanlig villa beräknas använda omkring 25 000 kwh per år om den värms med el. DS.

2 kommentarer:

  1. Märkligt! När jag tänker på Lars G Josefsson och Vattenfall blir jag så förbannad. Vi svenskar skulle kunna ha billig el så mycken vattenkraft som vi har. Vart tar alla miljarderna vägen. Jo, det kostar väl multum att flytta på hela byar i Tyskland för att få fram mer äcklig brunkol.
    Ved från Hälsingland ska visst vara den bästa!
    Elda på!

    SvaraRadera
  2. Ja usch och fy för Vattenfall... och jag oroar mig för att det inte längre kommer att susa så där vackert i Hälsingland.

    SvaraRadera