torsdag 3 december 2009

Hon bloggar från Kuba

Yoani Sànchez har en blogg på Kuba med adressen www.desdecuba.com/generationy/. Hon har hela sitt liv levt på Castros Kuba och så har hennes föräldrar också. Nästan. De var båda små barn, när den i år 50-åriga revolutionen skedde.

Det går inte att ha en blogg på Kuba, men hon har det ändå.

Det är bara högre regeringstjänstemän och utlänningar på Kuba, som har tillgång till internet. Hennes egen blogg är blockerad av den statliga censuren på Kuba.

Hon kan inte sköta den själv utan skickar text och bild till vänner i Europa med ett USB-minne från något hotell. De lägger sedan in detta på bloggen. De sammanställer kommentarerna och skickar dem till henne genom mejl.

Hennes man, som är journalist, fick yrkesförbud 1988 för han ville skriva om missnöjet på Kuba och om sociala projekt, som inte fungerade.

Yoani Sànchez är född 1975 och har föräldrar, som trodde på revolutionen, men som så många blev desillusionerade när 90-talskrisen kom. Sovjet fanns inte mer och inte något bistånd därifrån heller.

Hon har en son, som är 13 år, som hon beskriver som opolitisk. Fortfarande indoktrineras barnen i skolan, men det gör dem apatiska och likgiltiga för politik, menar hon. När de pratar med varandra så är det om mode, gameboy och playstation eller japanska serier. Inte politik.

Yoani Sànchez har bott utomlands i Schweiz, men valde att återvända för att hon har sin släkt på Kuba. Hon har ingen socialförsäkring, ingen ålderspension, men hon står fri från staten. Hon och hennes man ger privatlektioner i spanska och klarar sig så ekonomiskt.

År 2008 belönades hon med det spanska Ortega y Gasset-priset för digital journalistik, men det kunde hon inte ta emot. Tidskriften Time har utnämnt henne till en av världens hundra mest inflytelserika personer.

Det är tidskriften Det Bästa som skriver om henne i sitt decembernummer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar