tisdag 15 december 2009

Arton döda i svininfluensa

Nej de dog inte samtidigt. Det skulle ha varit en sensation, utan under hela den tid, som vi har skrämts med denna sjukdom. De flesta av de, som dog skulle kanske ha dött ändå.

Bland de som dog senast var en som hade fått en transplantation. De tillhör alltså riskgrupper.

Hur många är det som dör varje dag året runt egentligen? Ja, den vanligaste dödsorsaken bland 15-44-åringar är självmord. Varje självmord beräknas kosta samhället runt 18 miljoner kronor. Så det borde väl förebyggas?

Men eftersom det är ett sådant tabu runt denna dödsorsak, så omtalas den inte. Inte heller i medier. Men i Sverige dör kring 1 400 personer per år i självmord. Inräknat säkra och osäkra. Av dem dör kring 300 i Stockholms län.

De högsta sammanlagda dödstalen ligger mest efter jul och nyår och högst har Dorotea legat i landet för två år sedan med drygt 16 per tusen invånare. Medan Tomelilla i Skåne har legat lägre med kring 9 stycken döda per tusen mellan januari och september 2007.

Medeltalet i landet var då kring sju döda per tusen invånare under jan-sept 2007.

Alltså dödstalen beror naturligtvis på hur gamla invånarna är och i Dorotea fanns det mycket gamla människor då 2007.

I Sverige dör kring 3 000 per år i vanlig influensa. Alltså mångdubbelt fler än som nu har konstaterats döda i svininfluensa. Det är främst komplikationer som bakteriell lunginflammation, som orsakar detta.

Det är absolut större risk att dö i trafiken än av svininfluensa. I år har 230 personer omkommit i trafiken mellan januari-augusti.

Kör försiktigt! Det snöar och är halt ute nu!

3 kommentarer:

  1. Bra att du håller koll! Denna massvaccinering kommer i backspegeln att te sig monstruöst löjlig. Några huvuden borde rulla tycker jag. Kanske Margaret Chan på WHO borde sättas i stupstocken. En enda människa bestämde att alla skulle vaccineras. Climatgate! När kommer Vaccingate?

    SvaraRadera
  2. Parnassen: Är den inte redan här ;)

    SvaraRadera