lördag 18 december 2010

Utanför mänskligheten

De unga män som utbildas i terrorläger har ställt sig utanför mänskligheten. De uppför sig som om de kommer från en annan planet.

Terrorledare utnyttjar en ideell gen, som vi alla har som människor. Därför att vi alla tillhör samma mänsklighet kan vi offra livet för andra.

Men i terrorläger så ha detta förvridits till att att större delen av världen är ond. Och i detta läger finns de godaste och bästa människorna, som återigen ska förvandla världen till något gott.

Detta försiggår i alla sekter, vilket schattering de än har. Så förvreds invånarna i Waco, i Guyana hos Jim Jones eller i Knutby utanför Uppsala. Alla var de kristna sekter.

Det är när alla värden, som mänskligheten har uppnått ställs på ända, som något så destruktivt och nihilistiskt kan komma in i världen en gång till, som genom en självmordsbombare på Bryggargatan.

Vi människor består av dessa motstridiga poler: svart och vitt, gott och ont, mörker och ljus precis som naturen omkring oss.

Skillnaden mellan oss människor, djuren och naturen är att vi har en fri vilja. Att vi så långt vi är medvetna kan välja vad vi gör.

Terrorbombaren på Bryggargatan var en "helig krigare" i fyra år. Och hans fru och barn visste ingenting. Enligt vad han själv har uppgett.

Det ingår i människors kapacitet att dölja sitt inre för andra. Att låtsas att leva ett normalt och vanligt liv, men att vara något helt annat under ytan.

Nu vet jag inte om detta är sant att hans fru inte visste någonting. Hennes man kan ha sagt så för att skydda henne och familjen.

Men om det nu var så visar det ännu tydligare att deras förhållande inte byggde på kärlek utan på hat. Det går inte att ha så djupa hemligheter i äktenskap.

Och en människa, som skiljer ut sig så mycket från oss andra människor, går mot undergången. Helt enkelt därför att det som finns är ljus och kärlek. Mörker och hat är endast frånvaron av detta.

16 kommentarer:

 1. Taimour lämnade två små flickor och en babyson efter sig. Så sorgligt! För vad? Ett misslyckat bombdåd. Han dödade bara sig själv. Undrar vad han tänker nu. Vem ska försörja frun och barnen? Var bor dom? Vilket land har ansvar för dom? Hjärntvätt! Hjärntvätt hela dan.... Usch!

  SvaraRadera
 2. Helena Parnassen: Ja människor kan förvrida sig själva till att tro på vad om helst. Tyvärr. Tror nog att frun blir omhändertagen. Han är ju en martyr. Fick han inte betalt på sina "affärsresor"?

  SvaraRadera
 3. Jag håller med dig - terrorister ställer sig utanför mänskligheten och går mot sin egen undergång. Frågan är hur man bekämpar dem? Vål inte med samma metoder som de använder - dvs bomber, krig och tortyr.?

  SvaraRadera
 4. Gitta: På samma sätt som vi bekämpar vanliga bovar. Med polis och Säpo och internationellt samarbete. Det är inte så svårt. De är maffialiknande, men använder tyvärr sina metoder mot vem som helst. Det gjorde Baader-Meinhof också.

  Minns du inte Anna-Karin Lindgren på DN? Hon jobbade deltid på korrekturet och var ihop med Norbert Kröcher? Jätteknäpp tjej. Hon rånade banker ihop med Kröcher och om man ska tro henne, så var det hon som föreslog att de skulle kidnappa Anna-Greta Leijon. Dom gick väl på braja och knark mest hela tiden. Eller sprit. Knäppskallar. Och dom var som Bonnie och Clyde, trodde Kröcher åtminstone.

  Här har jag skrivit om henne:

  http://annhelenarudberg1.blogspot.com/2009/11/anna-karin-lindgren-blev-kar-i-en.html

  SvaraRadera
 5. Jovisst minns jag henne. Vad var det som gjorde henne så knäpp? Var hon narkoman? En instabil barndom? Jag antar att hon ändå hade ett val eftersom hon bodde i Sverige. Men många mänskor lever sämreän djur i länder med medeltida värderingar. Vet inte om man där kan tala om mänskors fria vilja.

  SvaraRadera
 6. Gitta: Man har alltid en fri vilja. Varje dag och varje stund. De flesta människor lever goda liv. Och gör gott. Även om de har det fattigt. Och Anna-Karin Lindgren hade en bra borgerlig bakgrund, växte upp i Bromma och ville bli pilot. Leta inte ursäkter för människor. Man har alltid ett ansvar för sitt eget liv. Om du hade läst det jag länkade till hade du fått hennes livs historia. Läs om henne. Det jag har skrivit och det jag länkar till.

  SvaraRadera
 7. Vad frun ska få pengar ifrån? Från Al-Kaida förstås. se videon i denna bloggpost så förstår du varifrån hon nu får sin försörjning:

  http://aktualia.wordpress.com/2010/12/16/wallraffande-i-sodermalmsmosken/

  SvaraRadera
 8. Att se orsaker och bakgrund till att människor gör knäppa eller onda handlingar är inte det samma som att ursäkta deras onda handlingar. Men det är lätt för oss som lever i ett fritt land att säga att alla mänskor har en fri vilja. Är friheten hotad av dödsstraff och diktatur är det svårare.

  SvaraRadera
 9. Gitta: Man har alltid en fri vilja. De spelar ingen roll om man är fri eller inte. Nelson Mandela hade en fri vilja och insåg att han hade gått fel väg när han satt i fängelset. Det var inte rätt att döda och terrorutsätta motståndaren. Han lärde sig att bli en bättre människa på Robben Island.

  SvaraRadera
 10. Gitta: Maria-Pia Boëthius verkar vara inne på din linje:

  "JAG HOPPAS ATT den döde på Bryggargatan leder till att vi frågar oss varför han blev så fruktansvärt frustrerad, vad vårt sätt att leva och ose, i Sverige, i Europa, gör med våra medmänniskor; vår utestängning, arbetslösheten, rasismen, vårt deltagande i kriget i Afghanistan, vi som en gång hade den underbara idén om att vara och förbli neutrala.
  Han har ju faktiskt inte dödat någon annan än sig själv. Han borde vara värd en mässa, som talar i en helt annan tonart än mediekoreografin."

  Hon tycker synd om honom i ETC. Ingen kommer någonsin kunna bevisa att han tänkte spränga någon annan än sig själv. Jo, det tänkte han det vet vi redan. I min värld är det varken rätt att döda sig själv eller någon annan, som jag skrev i min artikel nu senast på Newsmill. Och arbetslöshet och utestängning drabbar inte enbart sådana som bombmannen, som uppenbarligen inte led särskilt mycket av detta.

  Hennes inställning är den som vi i Sverige har haft gentemot u-länder och andra under många år. Det är så synd om dom och vi ska lyfta dom ur deras elände. Detta är en uppe-nere-inställning som inte är demokratisk.

  Här är artikeln:

  http://www.etc.se/ledare/medierna-är-terrorismens-främsta-arena

  SvaraRadera
 11. Nej, jag är inte inne på hennes linje. Och jag tycker inte synd om vare sig fattiga u-länder eller terrorister. Det är aldrig rätt att döda människor - Sverige har t ex inte rätt att föra krig och döda afgahner - varken talibaner eller civila. Det går inte att demokratisera mänskor med våld. Du nämner Nelson Mandela som exempel på att mänskor föds med fri vilja. Men ta ett barn i Somalia som med våld tvingas att döda.Det barnet har inte en chans att hävda sin fria vilja. Barn måste vägledas.

  SvaraRadera
 12. Gitta: Det här är en hopplös diskussion för den försiggår i huvudet på den mentala nivån. Ut i världen och förvandla den istället! Alla föds med fri vilja! Varenda kotte på denna jord. Ha det så gott och God Jul!

  SvaraRadera
 13. Kära Ann, jag tyckte om din artikel på Newsweek. Den var stark och berörande. Men jag tror att självmordsbombare drivs av politiska motiv, inte religiösa. Och USA:s krig i Afganistan är lika orättfärdigt som självmordsbombarnas. Sverige borde aldrig blandat sig i detta.
  Den fria viljan - ja, du har kanske rätt. Vi föds med den möjligheten - men omständigheterna kan förstöra oss.
  Fridfull jul!

  SvaraRadera
 14. Gitta: Okej tack för att du gillade min artikel. Tyvärr så drivs inte självmordsbombare av politiska motiv. De brukar använda frasen Allahu Akbar, dvs Gud är större. Det är Gud som driver denna rörelse. Det som de kallar Gud. Och Gud är större så detta ska vi underkasta oss. Vi ska alltså underkasta oss den världsbild som muslimer har.

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Takbīr

  Själva ordet islam betyder underkastelse.

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Islam

  Den fria viljan innebär att vi alltid har den. I varje situation. Att vi är ansvariga för vi gör. Men tror man inte att vi har en fri vilja så har vi den inte.

  Det går inte att skylla på omständigheterna. Då skulle vi väl frikänna alla bovar? De är ju offer för omständigheterna. Så kan det alltid förklaras. Peter Mangs i Malmö är väl ett offer i den världsbilden? Också? Precis som självmordsbombaren i Stockholm.

  Det är så synd om alla för någon fri vilja har de inte. De är inte ansvariga för sina handlingar. Bara vi som har det gott och bra i Sverige är fullt ut ansvariga för vad vi gör. Eller kanske inte ens vi?

  SvaraRadera
 15. Du kommenterar inte västvärldens krig i Afgahnistan som dödar också oskyldiga kvinnor och barn.

  SvaraRadera
 16. Men Gitta som jag har sagt förut så är det här en meningslös diskussion. Och det handlade inte om Afghanistan. Det jag skrev, utan om terrorbombare. Ha en riktigt trevlig jul nu! Vi behöver inte tröska igenom hela världens problem, utan nu ska vi koppla av en stund, innan jag ska begrava min gamle andrapappa. Jag anser att vi alla har en fri vilja och det gör inte du. Låt oss nöja oss med detta! Kommentera gärna under Peter Mangs om du vill.

  SvaraRadera