onsdag 29 december 2010

Broderskap betyder inte att behandla vissa som barn

Men så funkar Broderskapsrörelsen inom socialdemokratin, som tror de måste ha ett muslimskt manifest där man utesluter de homosexuella. Både Svd:s ledarsida och Jon Voss, som själv är homosexuell har reagerat mot detta.

Peter Weiderud, som är ledare för Broderskapsrörelsen menar att man inte kan skrämma bort alla muslimer, utan måste göra eftergifter för dessa. Att vi måste lära oss att leva i olika värdesystem och ta hänsyn till dem.

Där har nog Peter Weiderud missförstått vad han står för eller vad Broderskapsrörelsen står för. De är väl inte muslimer samtidigt som de är kristna? Kan man överge ett eget moraliskt och religiöst system, för att istället ansluta sig till ett gammalt och övergivet synsätt?

- Resonemanget kan bära någon slags logik förutsatt att man betraktar muslimer som grupp som politiskt underutvecklade och per definition homofoba. Det vill säga med en omvänd rasism och ett von oben-perspektiv, skriver Jon Voss.

Exakt så har jag uppfattat hela Broderskapsrörelsen, där ju Anna Ardin jobbar. Hon är ett offer för den synen också, för det är så synd om henne, som den lilla flicka hon ju är. Inte ens sin egen sexualitet kan hon ta ansvar för. Det uttryckte Peter Weiderud, att han hade ansvaret för att hon mådde bra, när det där med Wikileaks ledare utspelade sig i augusti.

Allt tyder på att Broderskapsrörelsen har fastnat i sina värderingar någon gång på 50-talet, när alla var underordnade vita heterosexuella män. Och Gud naturligtvis var en vit skäggig fadersfigur i himmelen.

Dessa värderingar, som vi för länge sedan har lämnat, men Peter Weiderud lever kvar där. Varför finns överhuvudtaget Broderskapsrörelsen kan man undra? Vad har religion med politik att göra? Egentligen?

Det finns en doft av missionärsanda och missriktad nedlåtande välvilja över allt. Och Peter Weideruds artikel, när självmordsbombaren slog till i Stockholms City andades chock och rädsla. Kanske därför att han just då befann sig i Irak.

Då tyckte han att vi skulle ta avstånd från Lars Vilks och yttrandefriheten. Kanske är det dags för Broderskapsrörelsen att börja betrakta alla människor som jämlika och förmögna att ta personligt ansvar för sina egna liv. Även om de är kvinnor eller muslimer.

Eller lägg ned hela rörelsen och börja om från början. Staten och kyrkan hör inte längre ihop. Varför ska politik och religion göra det.

2 kommentarer: