söndag 5 december 2010

Älgjägare sköt ihjäl skidåkare

En 71-årig skidåkare strök med under älgjakten när en av jägarna siktade på älgen, men träffade 71-åringen så illa att han var död när ambulans kom till platsen.

Det hände nära Ljungby och skytten chockades svårt. Under 2000-talet har minst sju människor dödats under älgjakt av jägare.

Det var en kvinna, som sköt. Enligt hennes man är hon svårt chockad.

Bara Expressen skriver att könet var en kvinna på denne jägare. Inget annat medium vad jag har sett. Det är kanske könsdiskriminerande att berätta att det var en kvinna? För alla utgår förmodligen ifrån att denne jägare var en man.

Vad jag vet är detta den första kvinnan, som skjuter ihjäl någon på älgjakt. Kvinnorna har ökat med 73 procent som jägare sedan 1998. Omkring fem procent av alla jägare är kvinnor. Det finns omkring 260 000 registrerade jägare.

Här är några av dödsolyckorna med jägare under de senaste åren:

* 2010 En 62-årig man sköts till döds av en jaktkamrat när de övningssköt utanför Sollefteå i september.
* 2006 Under älgjakten i Dalsland hittades två jägare ihjälskjutna. Enligt polisen rörde det sig om ett vådaskott följt av ett självmord.
* 2005 En 39-årig älgjägare avlider av ett vådaskott utanför Dannemora i Uppland.
* 2005 En 67-årig älgjägare dör av ett vådaskott av en 78-årig jägare utanför Gällö i Jämtland.
* 2005 En 29-årig man skjuts till döds i en jaktstuga i norra Skåne.
* 2003 En 60-årig tysk man dör sedan han vådaskjutits av en jaktkamrat under ripjakt vid Högvålen i Härjedalen.
* 2002 En 80-årig älgjägare skjuter en litauisk bärplockare till döds utanför Sundsvall.
Källa: TT

17 kommentarer:

 1. Men var tog min kommentar vägen. Den försvann.

  Skriver en gång till. Jag bor i jägartrakter. Viktigt med jakt här. Många kvinnor har börjat. En väninna tog jägarexamen och på sitt första pass sköt hon tre älgar. Sen slutade hon. Tycker synd om kvinnan som sköt en man. Såg hon inte karl kan man undra. Vilka märkliga olyckor som sker. Nä, man får hålla sig från skogen när det är jakt.

  SvaraRadera
 2. Helena Palena Parnassen: Nu kom den fram till slut, din kommentar. Hoppas denna kvinna i Kronobergs län hade licens då, så hon inte bara lånade makens bössa...

  SvaraRadera
 3. Senaste från polisen är att de tror att det var samma kula som först dödade älgen och sedan träffade mannen. I så fall torde det väl röra sig om olaglig ammunition?

  SvaraRadera
 4. Patrik: Jo jag hörde också det där. Låter som grov kaliber om den gick igenom älgen och sen fortsatte... herregud.

  SvaraRadera
 5. Här finns artikeln om detta:

  http://kvp.expressen.se/nyheter/1.2241874/jaktskott-genom-alg-dodade-skidakare

  SvaraRadera
 6. Här är kraven på kulor för älgjakt:


  Vid jakt på älg får endast kulvapen användas. Kulor som väger minst 10 g måste ha en anslagsenergi på minst 2000 Joule 100 meter från mynningen. För kulor mellan 9 och 10 g krävs en anslagsenergi på minst 2700 Joule 100 meter från mynningen. Vapen uppfyllande dessa krav benämns klass 1-vapen. Som vid annan jakt med kulvapen på större vilt gäller att ammunitionen ska vara av halvmantlad typ. Helmantlad ammunition får ej användas vid älgjakt.

  Ett kraftigt luftgevär har en anslagsenergi på 10 joule vid hastighet på kulan 200 meter/sek.

  SvaraRadera
 7. Så här säger Wikipedia:


  Halvmantlad ammunition har en kula som till motsats från en helmantlad kula har en spets av bly som fläks upp eller trycks ihop och expanderar då den träffar sitt mål. Detta innebär att kulan bromsas mer effektivt än en helmantlad kula och därmed överförs en större mängd energi från kulan till målet. Skottskadan blir därför större än med helmantad ammunition. Halvmantlad ammunition används oftast vid jakt. Om kulan har ett litet synligt hål i spetsen kallas den för hålspetsammunition. Halvmantlade och hålspetskulor kallas ibland felaktigt för dumdumkulor. Expanderande ammunition är förbjuden för militärt bruk enligt Haagkonventionen från 1899.

  SvaraRadera
 8. Man måste använda halvmantlad ammunition vid älgjakt för att minska risken för skadskjutningar. Den går ju lätt igenom en älg, särskilt om den träffar där den ska (dvs lungor/hjärta). Det är dock skyttens ansvar att se till att skottet har ett effektivt sk kulfång.

  SvaraRadera
 9. Catweazle: Jo det var det där vi visste. Och det såg åtminstone ut på bilderna från TV från jaktplatsen, som om den unga kvinnan sköt älgen på en väg. Vilket sammanträffande! Undrar om de båda (kvinnan och 71-åringen) kände varandra?

  SvaraRadera
 10. Det är helt möjligt för en expanderande kula att ibland gå igenom djuret och fortsätta. Så kan ha varit fallet här. Det är alltid lite slump vad gäller ballistik.

  Det finns många olika typer av expanderande kulor, inte alla är halvmantlade. En helmantlad kula består av en inre blykula, omgiven av en mantel av nån metall runt hela kulan, detta är inte tillåtet för jakt, för det är farligt och dödar inte lika bra, konstigt nog är argumentet tvärtom då det gäller krig, då får militären inte använda halvmantel.

  Man mantlar en kula bland annat för att minska på uppbyggnad av bly i gevärets lopp och även minska rökutvecklingen (som då har bly i sig). Dett tillåter också att patronen kan laddas hårdare (mera krut) för mera fart utan att kulan faller sönder eller smälter av det ökade krutmängden och trycket.

  Halvmantlade kulor så täcker inte hela kulan, det är då framsidan som är otäckt och sidan och botten är täckta, på detta vis får man fördelarna av en helmantlad kula och man kan designa spetsen hur man vill; hålspets, flatspets och mjukspets t.ex.

  SvaraRadera
 11. Kapten Haddock: Nu vet vi allt nästan... utom om denna kvinna gjorde sig skyldig till vållande till annans död (jo i praktiken, men som brott) men det lär vi säkert få veta så småningom också. Och så undrar jag om hon kände 71-åringen.

  Vållande till annans död är ett brott mot liv och hälsa som innebär att någon av oaktsamhet orsakar en annan människas död. Straff: fängelse i högst 2 år eller vid ringa brott böter. Vid grovt brott fängelse i lägst 6 månader och högst 6 år.

  Var hon oaktsam? Och kommer hon att få ett lägre straff än en man skulle ha fått? Den gamle som sköt en bärplockare i Norrland fick ju det. Och hon lär vara en ung kvinna så det kanske är straffrabatt i så fall också. Frågor, frågor... dom tar aldrig slut.

  SvaraRadera
 12. Jo 80-åringen fälldes för vållande till annans död, fick villkorlig dom med dagsböter 120 st à 30 kronor. Han fick behålla bössan, för det ansågs inte att han skulle skjuta ihjäl någon mer.

  SvaraRadera
 13. Och här är senaste nytt:

  "Kulan som dödade en 71-årig skidåkare utanför Ljungby i lördags gick först genom älgkalvens hals innan den träffade den 71-årige skidåkaren.

  Det visar polisens tekniska undersökning, skriver Kronobergspolisen i ett pressmeddelande.

  Undersökningen visar också att mannen träffades på 110 meters avstånd, just när han skidade ut ur en kurva."

  Maximal otur som sagt.

  SvaraRadera
 14. Det är nog en som aldrig kommer att vilja jaga igen, eller kunna sova gott för den delen.

  SvaraRadera
 15. Kapten Haddock: Ja fy sjutton. vilken otrolig otur. Det kan bara ha varit karma eller nåt iblandat... etthundratio meter bort och att han lyckades skida ut just då också, runt kurvan. Men älgkalven stod på vägen tydligen. Hon borde inte ha skjutit längs med vägen.

  SvaraRadera
 16. Ja straffet kommer att bli böter, sägs det...

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13999496.ab

  SvaraRadera
 17. Fast Expressen är hårdare och talar om fängelse... nä det tror vi inte på...

  http://kvp.expressen.se/nyheter/1.2635213/vadaskjutning-kan-ge-fangelse

  SvaraRadera