onsdag 8 december 2010

Anni Dewanis man anhållen för mord

Vad ska man tro om det här mordet? Det ägde rum i Sydafrika. Anni Dewani, 28 år kidnappades och mördades av ett par män på sin bröllopsresa. Hennes man Shrien Dewani var förtvivlad.

De båda åkte taxi och blev överfallna. Han blev utkastad och hon som sagt kidnappad och lite senare mördad.

De hade gift sig i Mumbai Indien en månad innan dess. Enligt en flygvärdinna så satt inte paret tillsammans på planet till Sydafrika och Anni Dewani grät.

Taxichauffören, som körde de nygifta anhölls för mordet och dömdes till 18 år i fängelse. Han har nu presenterat bevis, som visar att han var hyrd av maken för att medverka till mordet.

Han i sin tur anlitade mördarna i Sydafrika. Maken är nu anhållen. Det är en historia värdig en Agatha Christie, men nu utspelar den sig i verkligheten.

Anni Dewani var uppvuxen i Mariestad. Hon jobbade åt Ericsson innan hon flyttade till England och var med i en Top Model-tävling. Hennes pappa heter Vinod Hindocha. Det finns fjorton medlemmar av släkten Hindocha i Mariestad. En av dem som fortfarande är skriven där är Anni.

Hennes familj hade tvingats bort från Uganda av Idi Amin under den utresning av asiater, som ägde rum på 70-talet. De fick asyl i Sverige.

Uppdatering 9.12
Shrien Dewani skulle släppas mot borgen på 2,6 miljoner kronor. Sydafrika sade dock att man genast skulle överklaga beslutet. Och han är kvar i häktet också i dag den 9.12. Fallet tas upp igen i januari nästa år. Rättegången mot de båda mördarna ska hållas i februari nästa år.

10 kommentarer:

 1. Konstig historia, låter som nåt slags tvångsäktenskap. Ännu märkligare är ju varför de fick flyktingstatus i Sverige! De borde givetvis tagits om hand av sitt ursprungsland Indien.
  Sverige är helt jävla sjukt.

  SvaraRadera
 2. Erik: Jo märkligt. Det osar katt om detta, men på vilket vis vet vi ännu inte. Tvångsäktenskap låter också konstigt. Så gammal som hon var. Kanske var Top Model och hennes modelljobb på deltid inte makens cup of tea?

  Gamla vanliga motivet svartsjuka? Att kvinnan ska underordna sig mannen? Om han nu är skyldig. Det vet vi inte, men om det finns sms mellan chauffören och honom som bevisar det, så verkar det så.

  Pengar ser inte ut att ha varit motivet eftersom han var tillsammans med en rik flicka dessförinnan, som han bröt med för att umgås med Anni.

  Människornas värld är underlig, men att familjen skulle söka sig tillbaka till Indien var väl inte troligt. De fick ju stanna här i Sverige och det var helt okej då på 70-talet tycker jag.

  Idi Amin var verkligen någon som man borde fly från. Och massor med asiater gjorde också detta till olika delar av världen.

  Idi Amin deklarerade ett ekonomiskt krig i augusti 1972, som skulle expropriera egendomar ägda av asiater och européer. De 80 000 asiaterna i Uganda var oftast födda i landet, då deras förfäder kom när Uganda var en brittisk koloni.

  Omkring 30 000 av dem hade brittiska pass och flyttade till Storbritannien. Andra reste till Australien, Kanada, Indien, Kenya, Pakistan, Sverige, Tanzania och USA.

  Idi Amin exproprierade affärsverksamheter och egendomar, som ägdes av asiaterna och gav dem till sina anhängare. Affärsverksamheterna missköttes och industrierna kollapsade eftersom de inte underhölls. Det blev en katastrof som fortfarande delvis pågår.

  SvaraRadera
 3. Här tror man att det handlar om en svenska men i själva verket är hon inte det. Och engelsmannen var inte engelsk. Vilken soppa. Trodde det kunde röra sig om försärkingspengar. Om han nu är skyldig vill säja. Fick han 18 år. Snabb rättegång. Men då måste väl maken vara skydlig.

  SvaraRadera
 4. Helena Parnassen: Vi får väl se. Jo hon är väl svensk? Född i Sverige. Försäkringspengar? Ja, vi får väl se. Lite snabbare rättegångar än i Sverige i Sydafrika. Och hårdare straff också. Chauffören var kronvittne, så därför fick han inte så hårt straff...

  SvaraRadera
 5. Men han fick ju 18 år skriver du ju.

  SvaraRadera
 6. Helena Parnassen: Han hade fått ännu hårdare straff annars... de hade dödsstraff under apartheidpolitiken. Så här såg det ut i Sydafrika 2006:

  I Sydafrika finns 240 fängelser med 155 000 vuxna interner varav 3 000 kvinnor. Den stora majoriteten i fängelse är svarta och färgade, eller 151 000, knappt 3 000 är vita och endast 640 asiatiska. Därutöver sitter 61 000 ungdomar (18–25 år) i särskilda ungdomsfängelser. 2 200 barn under 18 år är också frihetsberövade.
  Drygt hälften (87 000) är dömda för våldsbrott, 34 000 för rån/stöld/inbrott, 26 000 för sexuella brott och 3 500 för narkotikabrott. Proportionerna är ungefär desamma bland de fängslade ungdomarna och barnen.

  Detta med en folkmängd bortåt 48 miljoner människor nu i år.

  Som en jämförelse Sverige drygt 9 miljoner brottslingar kring 6.3 procent av befolkningen är registrerade för något brott. Våldsbrotten ligger kring 84 000 år 2010 i Sverige. I Sverige sitter runt 5 000 i fängelse. Alltså är kriminaliteten i Sydafrika mycket högre.

  Sov så gott! Vi hörs i morgon!

  SvaraRadera
 7. Enligt Mail Online så är giftermålet inte officiellt registrerat.
  Det är lite märkligt att svensk press som vältrar runt i denna tragedi inte verkar ha uppsnappat den detaljen.

  http://www.dailymail.co.uk/news/article-1335537/Bride-Anni-Dewani-murdered-South-African-honeymoon-officially-married.html

  SvaraRadera
 8. Maukonen: Jo jag såg det där, att det bara gällde i Indien eller inte ens officiellt där. Men motivet till mordet? Det ryktas att det gällde en försäkring, men då måste de väl ha varit gifta för att den skulle gälla? Väldigt konstig historia. Obegriplig snudd på... men det kanske klarnar.

  Hon är som sagt fortfarande skriven i Mariestad under sitt flicknamn i Sverige, så det är sant som pappan säger att föräldrarna är hennes närmaste. Dom ärver henne? Eller är det syskonen? I så fall blir ju dom närmast misstänkta i den här Agatha Christie-historien.

  http://www.citypress.co.za/SouthAfrica/News/Dewani-marriage-was-not-officially-registered-20101205

  SvaraRadera
 9. Erik:

  Nej, det var inget tvångsäktenskap. De var ihop i över ett år. Hon berättade inget för sin familj i Sverige förrän hon var säker på honom och hans familj visste att hon dejtade deras son så nej! Inget tvångsäktenskap.

  Sverige SKREK efter arbetskraft i början på 1970-talet. De kom från Indien till Uganda och sedan som flyktingar till Sverige eftersom vi behövde arbetskraft här. Utan arbetskraft utifrån hade det inte gått så bra för Sverige.

  Parnassen:

  Jo, hon är svensk! Hon är född här. Då är hon svensk och har svenskt medborgarskap. Hon är dock inte etnisk svensk utan etnisk indisk. Hon gillade svensk mat såsom köttbullar, pyttipanna osv. Hon har firat jul massor med gånger trots att hennes familj är hinduer egentligen. Det enda som skiljer henne från dig är att hon är mörkhyad. Hon pratade svenska med västgötsk dialekt som precis vem som helst från Mariestad. Hennes familj har anpassat sig väl till Sverige liksom de flesta andra indierna som kom samtidigt med få undantag.

  Mannen ska ha varit förlovad med en annan tjej för några år sen. Hon var dotter till en miljonär som startat ett flygbolag i Indien. Ville han bara åt pengar skulle han ju gift sig med henne!?

  Det är mycket som är konstigt här och familjen har det inte lätt när de kastas fram och tillbaka i förhoppningen att få klarhet i hennes död. De har mist sin Anni och kan inte gå vidare så länge det här håller på. Detsamma med oss som är vänner till henne och familjen.

  SvaraRadera