fredag 10 december 2010

Rättrogna muslimer riskerar att dö

Alla rättrogna muslimer som bor i vårt land riskerar att dö av törst eller svälta ihjäl så småningom när de ska fira Ramadan. Denna högtid kan jämställas med vårt julfirande.

Ramadan firas ju genom fasta när solen är uppe. Först när det har blivit mörkt får man äta och dricka. Redan nu klagar muslimer över att solen är uppe alldeles för länge i vårt land.

Ramadan flyttas bakåt genom månaderna eftersom kalendern de går efter är en månkalender. Så denna högtid, som nu firas när solen har börjat att försvinna under hösten, kommer att flyttas mot midsommar. I år startade Ramadan den 11 augusti, men nästa år blir det redan den 1 augusti.

Om endast några år, så ska alla rättrogna muslimer låta bli att äta och dricka under 30 dagar kring midsommar. Inte så bra för de som bor under midnattssol att få varken mat eller dryck under en hel månad. Dessutom får de inte ha sex när solen är uppe.

Enligt uppskattningar så omsätter Ramadan i Sverige omkring en miljard kronor. Ramadan kan jämställas med det kristna julfirandet till minne av Jesu födelse. Det var under Ramadan Guds (Allahs) budskap genom ärkeängeln Jibril (Gabriel) började uppenbaras för profeten Muhammed, vilket sedan nedtecknats i islams heliga skrift Koranen.

Vi flyttar dock aldrig datum för detta julfirande eftersom vi går efter en solkalender. Månkalendern bygger på månens faser. De första som använde en sådan kalender var babylonierna för cirka 5000 år sedan. De mätte upp ett år genom att observera månens faser. Den idag mest spridda rena månkalendern är den muslimska.

Den största konsekvensen av att räkna tiden i månader är det inte blir ett jämnt antal per år. Sett från jorden går månen ett varv på ung. 29,53 dygn (synodisk omloppstid). 12 månvarv blir c:a 354,3 dygn (jämfört med 365,25). En ren månkalender förskjuts alltså 11 dygn om året. Många andra kalendrar har någon form av korrektioner (skottmånader eller längre månader) för att behålla månadernas position inom året.

11 kommentarer:

 1. oj, oj, oj så väldigt knepigt att fira ramadan under midsommar. Funderar på om jag skulle fira lite ramadan som en ren bantningskur;)!

  SvaraRadera
 2. Lena: Nä det är ingen bantningskur :). Muslimer äter och dricker på nätterna desto mer och det säljs en massa magmedikamenter, för problem med matsmältningen kan man ju få när det är så ryckigt med mat och dryck. Ha en bra dag annars!

  SvaraRadera
 3. Det talar väl bara för att alla muslimer bör bosätta sig i Malmö. Där kan de frossa o göra barn 5-6 timmar per dygn även vid midsommar. Och Repalu kan väl känna sig nöjd över att sossarna i Malmö aldrig behöva förlora ett val i framtiden.
  //Pops

  SvaraRadera
 4. Pops: Åtminstone borde Malmö bli populärt en månad per år. Eller också får väl alla muslimer åka till ekvatorn, där solen uppför sig som de tycker att den ska göra. Har varit där själv och poff så går solen ned. Inte alls de där utdragna kvällarna med långsamma solnedgångar, som vi har.

  Nä religioner är ett helvete, men imamerna har börjat fundera på solanpassning. Kanske ska de bestämma att man ska fasta 12 timmar istället för att följa månkalendern. De diskuterar saken. Så det går att rucka på Muhammeds heliga upplevelser. Bara rätt gubbar gör det.

  Leve förnuftet!

  SvaraRadera
 5. BAH. De flesta muslimer som bor i länder som Sverige där det antingen är sol extremt många timmar/dygn eller extremt få dito följer en kalender som re4dan fastställts och som i stort följer samma tider som i Mekka.

  Muslimer har fastat utan att dö särskilt mycket av det i ungefär 1400 år så de klarar nog några hundra år till.

  Och de är inte dummare än oss andra - även om det känns som om bloggposten vill antyda det.

  SvaraRadera
 6. Magda: Du är upprörd. Men varför har vi det inte så i Sverige då? Är muslimerna dummare här än på andra ställen? Eller har de sämre ledare bland imamerna? Om du läser artikeln i DN jag länkar till så ser du att de funderar på hur de ska göra. Rent generellt så tror jag att religiösa människor inte har sämre IQ, men väl EQ.

  SvaraRadera
 7. Man ska inte äta på nätterna. Då ska magen vila och göra sig av med alla gifter o s v. Släng alla religioner i soptunnan.

  SvaraRadera
 8. Helena Parnassen: Precis. Kroppen måste återhämta sig någon gång. Vi måste gå vidare någon gång. Som mänsklighet.

  Att låta en kalender som bygger på nåt som någon observerade för 5 000 år sedan och vad en gubbe fick ta emot av ängeln Gabriel några tusen år senare är väl lite urmodigt eller obsolet.

  Det verkar som om hela Mellanöstern och en del av Asien har stannat av i sin kulturutveckling. Varför ska vi i Sverige lida av det? Har vi inte nog av kristendomen och dess avarter?

  SvaraRadera
 9. "Vi" (jag är själv inte muslim) har det redan så här. Med "anpassad" kalender, alltså.

  SvaraRadera
 10. Magda: Så praktiskt! Så då svälter ingen hos er. Och inte törstar heller. Ha en god kväll!

  SvaraRadera
 11. Alla ska dö - inte bara rättrogna.

  SvaraRadera