tisdag 29 november 2011

Breivik besatt och paranoid

UPPDATERAT

Anders Behring Breivik kan ha utsatts för sexuella övergrepp som liten och det kan ha orsakat personlighetsstörningar. Mamman ville ha avlastning och lät honom stundtals bo i fosterhem.

Det verkar ha varit en sjukare familj än vad som kunde anas bakom den tjusiga ytan. I den fina stadsdelen. I dag kommer rapporten om hans psykiska hälsa. Det är ett 243 sidor långt utlåtande.

Han utvecklade psykiska skador pga "omsorgssvikt" säger rapporten. Han blev inte ordentligt omhändertagen och det rekommenderas permanent fosterhem till honom. Men mamman motsatte sig.

Hans pappa försökte få vårdnaden om honom när han var liten, men det motsatte sig mamman. Han hade fått ett helt annat liv annars. Nu ser det ut som om han har försökt få ihop styvpappans värld med sig själv. Han var militär.

På så vis har denne terrorist Anders Behring Breivik danats. Han kommer ur en miljö, där allt skulle serveras, men så gjorde det inte det. Pappa försvann utomlands och kom aldrig mer tillbaka och styvfar officeren ersatte med vapenskrammel. Mamma var på ytan världens mesta madonna och den goda modern personifierad.

Dock var hon sexuellt för lössläppt och struntade i att hennes tredje man officeren också var det. Hon fick därigenom en sexuell sjukdom, som dessutom slog sig på hjärnan, enligt hennes son.

Men han har som vuxen valt monstervägen. Det finns alltid ett val som man kan göra och Breivik har gjort det värsta val en människa kan göra. Här har jag tidigare skrivit om hans psykiska hälsa. Och här.

Klockan 13 i dag blir det presskonferens om detta. Kan Breivik dömas till fängelse eller inte?

Verdens Gang sänder direkt från kl 12.30 med experter i studion.

Redan nu kan det dock avslöjas att rättspsykiatrerna menar att Anders Behring Breivik var sjuk och icke tillräknelig när han utförde brotten i somras. Men vad betyder det i rättsligt sammanhang? Kan han dömas till vård eller till fängelse?

I Norge är det så här att om domstolen är enig med de sakkunniga om att han är icke tillräknelig, lider av psykisk sjukdom så ska de döma honom till psykisk tvångsvård. Han kommer då att sitta på institution och det ska bedömas vart tredje år ifall han kan komma ut eller inte.

13:05
Nu ska den Rättsmedicinska kommissionen gå igenom de rättspsykiatriska utlåtandena och göra en utvärdering av dessa och denna genomgång ska eventuellt vara klar till jul. Rapporten kommer inte att offentliggöras i sin helhet. Det är inte tillåtet.

Dock så kommer denna rapport att offentliggöras inför domstolen i april 2012 när rättegången startar och det betyder att allt kommer att bli känt.

Tretton samtal har genomförts med Breivik och de båda rättspsykiatriska experterna är samstämmiga om slutsatsen och det finns inte tvivel eller oenighet. Han var psykotisk när han utförde brotten och när han observerades av de båda rättspsykiatrerna.

Breivik befinner sig i sitt eget universum och är paranoid schizofren. Han har grandiosa vanföreställningar och han tror att han ska rädda sitt folk och kan bestämma vem som ska leva och vem som ska dö. Han har gjort brotten av kärlek till sitt folk. Och han ser sig själv som framtida regent i Norge.

Ovanstående är direkta citat från presskonferensen i Norge. Han är också nu således paranoid schizofren, han var det inte bara då när han utförde brotten. Det anser de båda rättspsykiatrerna.

8 kommentarer:

 1. Breiviks bakgrund är en förklaring, inte en ursäkt, över vad som gick så fel. Tänk om vi kunde ta lärdom någongång och inte föda upp liknande katastrofer i sparsamhetens namn, det är så jäkla dyrt.

  SvaraRadera
 2. Anonym 08:03: Självklart är det så, att det är en förklaring och det är vad vi som samhälle vill ha, för monster i människoförklädnad tycker vi inte om.

  Det finns inga totalonda människor, men det finns människor som går fel och tycker att de ska göra onda saker, att de ska hata sig genom livet. Trist.

  Och nog är det generellt mer synd om killar i det fallet än tjejer. Killarna är utsatta för mer våld, olyckor och våldsamma dödar än tjejer. Och de saknar ofta en positiv pappaförebild och hamnar därför oftare i fängelse. Trist.

  I det här enskilda fallet var det inte sparsamhet det handlade om utan att mamman var omedveten om vad sonen behövde och därför inte kunde uppfostra sonen bra.

  SvaraRadera
 3. Har du gjort en egen psykiatrisk utredning?
  Själv inväntar jag den som kommer senare idag, det ska bli intressant att se om det finns någon grund i det media presenterar eller om det är en vanlig tidningsanka.

  Även flickor kan sakna en positiv manlig förebild, har du aldrig tänkt på det? De hamnar oftast inte i kriminalitet men desto oftare i destruktiva relationer med destruktiva män.

  SvaraRadera
 4. Anonym 9:25: Ja det är rätt lätt att göra en egen psykiatrisk utredning, så mycket som redan har sagts. Läs det jag skrev redan i juli får du se, som jag länkar till ovan.

  Jovisst kan flickor sakna pappaförebilder... herregud. Nä det har jag aldrig tänkt på förut, men du väckte tanken ;)

  Du är uppenbarligen av feministsorten, så sur som du är, och ser kvinnor som offer. Visst går det alltid att se människor som offer, men bara när de är barn.

  Som vuxna har alla ett eget ansvar för sina liv. Någon sade till mig att Breivik ropade väl på hjälp med det där dådet. Ett jäkla sätt att ropa på hjälp om du frågar mig.

  Det finns hur mycket hjälp som helst att söka i samhället numera. Om man vill. Både för kvinnor och män. Omedvetenhet är vårt största samhällsproblem, som jag ser det. Men den som sist ser hur det ser ut inuti brukar vara den människa det gäller. Utifrån är det rätt lätt att se.

  Vi utvecklas ständigt på så vis, tills den sista minut vi tillbringar här på jorden. Har sett det många gånger. Och jobbar ständigt med detta eftersom jag råkade illa ut både som barn och ung.

  SvaraRadera
 5. Finns tydligen inga fler dumma kommentarer där ute? Vore kul med några intelligenta sådana i sammanhanget, men det kanske inte finns heller? Vi nöjer oss med det så länge då och inväntar presskonferensen. Jag tippar fängelse... håll emot om ni vill.

  SvaraRadera
 6. Jag tycker du börjar likna slasktidningarna, AB,Expr mfl vbt dina ämnesval...

  SvaraRadera
 7. Svante1: Varsågod och tyck så... ifall du inte tycker att ovanstående är viktigt för Norge som samhälle och också för Sverige som samhälle så har du verkligen konstig samhällsuppfattning...

  SvaraRadera
 8. Tycker det är väldigt obehagligt att de satt etiketten paranoid schizofren på honom. Nu måste alla schizofrena där ute ytterligare utsättas för repressalier. Har inte de lidit nog?
  I det här fallet kunde de hittat på något nytt med tanke på hur extrema hans handlingar var.
  /Eva

  SvaraRadera