söndag 6 november 2011

Äldsta mamman ångrar sig

Susan Tollefsen var 57 när hon genomgick behandling för att kunna bli gravid. Hon var äldsta mamman, som hade gått igenom detta då i Ryssland och hon fick en dotter. Men nu några år senare tycker hon att en del kritiker hade rätt.

Hon fick ett ägg av donator och hennes dåvarande sambo Nick Mayer var den biologiska pappan. Men att få barn blev en chock från första början och hon hade aldrig kunnat inse hur svårt det var att vara mamma och umgås med andra mammor, som är från en annan generation.

Hon tycker nu att det borde vara en gräns för denna sorts behandling när mamman är 50 år. Antagligen beror hennes besvikelse också av att hennes elva år yngre sambo ville fortsätta se på fotboll, som vanligt på lördagar och att hon nu är ensam om dottern Freyas uppfostran. Dottern träffar sin pappa bara var fjortonde dag.

Susan Tollefsen var uppenbarligen naiv när hon gick igenom denna behandling för att få barn. Nu när hon är 60plus är hon rädd för att hon inte kommer att leva tills dottern är vuxen. Hon har ett utbytt knä och andra krämpor. Men hon kan väl ändå räkna med att leva tills hon blir 80 år.

Jag tycker att hon gnäller lite väl mycket. Hon hade till och med tänkt att skaffa ett barn till på samma sätt för drygt ett år sedan, men istället sprack hennes förhållande med Nick Mayer hennes "toyboy" och hon upptäckte att hon måste ta hand om sina föräldrar. Ja, ja det fanns väl inte på hennes karta.

Och läkarna har sedan detta hände satt en gräns på 55 för den här sortens behandling. Susan Tollefsen är ett exempel på hur snabbt livet kan förändras i den åldern.

12 kommentarer:

 1. Frågan är hur det hade blivit om hon hade mött samma uppbackning från start som en 30-åring? Om Susan sköter sin hälsa och stryker med först långt upp i åren så vaddå...en rökande..på annat sätt ohälsosam 25-åring, med ärftlighet för all möjligt skit, kan dö vid 40....Susan kan ju leva till efter 90!!!! Hoppas hon blir över 100!!!!!

  SvaraRadera
 2. Anonym 17:25: Jo det vore väl bra om hon blev så gammal, då har hon ju en dotter, som kan ta hand om henne också... men jag tycker nog som hon att hon borde ha tänkt till lite mer och inte bara låtit känslorna bestämma. Dock kommer hon aldrig att ångra sitt barn, säger hon. Nä det är väl svårt.

  SvaraRadera
 3. She could have hatched that axiom in beforehand, however, her feminine Ego was on top. Nothing has the least value agaist a woman Ego. Who in earth believes its optional to have a woman to change her mind. We cannot change solid rocks whatsoever blocked. Let her taste herself and suffer. Fine to me.

  But I feel strongly for the poor child that has to pay for a mother nut.


  .

  SvaraRadera
 4. Anonym 17:33: I understand what you say... I´m just in her situation, or could have been. I have children with a younger man (11 years betweeen us), but we had our youngest child 22 years ago... in a natural way and we are still living together...

  SvaraRadera
 5. Synd hon inte fick tvillingar!! Förresten borde alla äldre föräldrar träffas med sina barn och stödja varandra...hon har väl råkat ut för dysterhet av fördömanden hit och dit. Nä, hon ska backas upp så hon blir på så gott humör som möjligt, så hon orkar sköta sin hälsa och ta hand om sin lilla flicka på bästa sätt!

  SvaraRadera
 6. Så j,,,, sorgligt,det hon förneka för sig själv har hon mage att förneka andra själv nu när det blev jobbigt att vara mamma ,bara jag får det jag vill så kan jag neka andra, tala om den största egoisten säger bara ,var tyst o lev med det du beslutade din dotter behöver inte höra att du ångrade henne o sen bli lämnad ensam för tidigt

  SvaraRadera
 7. Anonym 23:19: Jag tycker hon verkar vara lite mediafreak, som framträder i tid och otid och berättar... synd om barnet. Och inga andra släktingar verkar hon heller ha.

  SvaraRadera
 8. Funderar lite på varför det är så kontroversiellt med en gammal mamma, en kvinna som fått (skaffat) barn efter en viss ålder (å nej, tänker då rakt inte falla i någon sådan fälla att jag förordar 40 eller 45 eller 50 som högsta godtagbara ålder). Gamla pappor stöter man på lite här och var, men då har inte folk lika mycket åsikter.

  Visst är det skillnad, det är kvinnan som bär barnet och föder det, men en gammal pappa bör ju ta lika mycket ansvar som mamman.

  Häromåret skrev SvD om en undersökning att man sett en något förhöjd risk för barn att födas med Downs syndrom, om pappan var äldre, oberoende av mammans ålder. Även män blir utsatta för miljöförstöring, även mäns kroppar slits ner med åren, så även om spermieproduktionen pågår hela livet, kan det alltså finnas skäl även för män att inte vänta för länge.

  Förutom då att det väl är trevligt om man får uppleva sina barns uppväxt.

  Sedan kan saker hända som man alls inte räknade med. En ung förälder kan bli sjuk eller skadad, eller t o m avlida. En liten familj i närheten där jag bor, miste sin fru och mor helt plötsligt. Hon var runt de 35, vilket sannerligen inte är lastgammalt. Det yngsta barnet var då tre månader.

  SvaraRadera
 9. Annika: Du har rätt katastrofer inträffar, men ifall vi skulle gardera oss mot allt skulle vi aldrig våga leva och det är väl synd. Jag har en kompis vars syster var i Thailand och hon dog i tsunamin tillsammans med sambo, måg och barnbarn. Bara barnet kom hem igen och startade ny familj. Hon får snart sitt tredje barn. Modigt.

  Själv vet jag hur trött man blir när man föder barn som 43-åring. Otroligt att min mormor fick sitt tionde barn som 45-åring. Men så dog hon som 55-åring...

  SvaraRadera
 10. Mmm, har erfarenhet av att få barn som 42-åring, första och enda och jag är överlycklig varje dag att jag fick min dotter, hon är nog ungefär det vackraste barn världen någonsin skådat :-).

  Har av någon anledning ett antal anmödrar som nådde mogen ålder innan de fick barn.
  Ett par exempel, mormorsmor var 36, 38 och 46 när hon fick sina tre barn. Mormors mormor var 38 när hon fick sin enda dotter. Mormors mormorsmor var i ungefär samma ålder. Det hängde på en tråd.
  Har av någon annan anledning inte samma koll på deras respektive mäns ålder, men jag tror inte de var så mycket yngre, iofs var mormorsfar fem år yngre än sin hustru, men annars, nä, det har inte varit så viktigt. Släkten på den sidan är väl mer matrilinjärt intresserad.

  SvaraRadera
 11. Min mamma dog när hon var 29, det var inget kul liv för mej som barn, men jag är idag 50. Om jag skulle bli gravid idag så skulle jag behålla barnet. MEN jag skulle aldrig manipulera fram en graviditet.

  SvaraRadera
 12. alla snackar om ålder viss är det så at man är för gammal när manöverstider en ålder av 50 men det e inte åldern det beror på det är om man orkar att ta hand om dem i denna ålder att få barn när man är mellan 45-55 är väl ingenting

  SvaraRadera