måndag 28 november 2011

Godmorgon världen

Stormen har dragit förbi och vi har fortfarande el, inga stora skador på någonting vad jag kan se. Fantastiskt att Vattenfall har fixat ledningarna så mycket att elen inte försvinner vid minsta blåst, som den alltid gjorde tidigare.

Men myndigheter och andra har varit proaktiva den här gången, som någon ansvarig utttryckte det i morse på TV. De har alltså förberett sig för storm och SMHI gick ut med en klass 3 varning. Den sort som tillkom efter stormen Gudrun.

Då begrep denna myndighet att det kan hända väderkatastrofer också i vårt land. Klass 3 betyder ungefär att man ska hålla sig inomhus och det var Halland och Skåne län, som fick en sådan varning.

I södra Sverige blev kring 70 000- 80 000 av med elen och tågstörningar var det, plus diverse fallna träd över vägbanor och sönderblåsta fasader. Havet har svämmat över i Skåne och i Helsingborg hotades ett värmekraftverk, men räddningstjänsten lyckades valla in det. Men inga dödsfall och inga svårt skadade. Vad som har framkommit.

I Karlskrona håller daghem och skolor stängt på grund av elavbrott. Det gäller skolor i orterna Kättilsmåla, Torhamn och Nättraby, enligt kommunens pressmeddelande. En flytdocka slet sig som väger 6 000 ton, inga småsaker.

Uppdaterat 17:33

Vid Hanö blåste det orkan, omkring 41 meter per sekund och ca 50 000 är fortfarande utan ström. Ja det blir till att ha ficklampor, stearinljus och elda med ved, bra med vedspis också. Vi har fortfarande vår kvar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar