fredag 18 november 2011

Nakenbloggare polisanmäld

Den här egyptiska tjejen har lagt ut bilder på sig själv och en man naken.

Aliaa Magda el-Mahdys blogg har haft 1,5 miljoner sidvisningar sedan hon lade ut bilden i veckan. Hon har gjort det i protest mot att yttrandefriheten är så beskuren i Egypten.

Det enda jag tänker när jag ser bilderna av henne och mannen är att vad ful den nakna kroppen är.

Det är bara när man döljer delar, som det blir lite spännande. Någon som är fotograferad rakt upp och ned tar bort all det mystiska och romantiska kring en naken kropp. Tur att vi har kläder att ta på oss. Och själv tycker jag inte att det här är något inlägg i yttrandefrihetsdebatten.

Yttrandefrihet handlar för mig om ord och åsikter. Inte om rätten att visa sig naken. Det kan vara stötande också för andra människor än muslimer eller andra religiösa.

19 kommentarer:

  1. Bra skrivet. Håller med dig till 100 procent.

    SvaraRadera
  2. Poängen är inte huruvida kroppen är ful eller snygg. Poängen är hur ett samhälle ser på nakenhet och reaktionerna i Egypten visar att det är frågan om ett samhälle som inte ens når upp till vår egen pryda och sexualfientliga historia. Dessutom är det ju så att bilden inte pådyvlas någon. Den ligger på en server och det är alltså betraktarna SJÄLVA som söker sig dit.

    Mvh, DN-läsare (din blogg länkas till DN)

    SvaraRadera
  3. Här har du helt fel. Det är provokationen som är önskvärd, att hela tiden pusha gränsen tills synen på sånt här blir avslappnad.

    Sexualdriften är en av våra starkaste inneboende krafter och det är rent ut sagt livsfarligt för ett samhälle att trycka ner den i djupen då den sipprar ut i form av svartsjuka, könsförtryck och hat.

    Jämför den sexuella revolutionen i väst under 60- och 70-talet. Utifrån ditt inlägg så förstår jag att du tycker att den utvecklingen var av ondo.

    SvaraRadera
  4. DN-läsaren: Jo du har rätt i att det är värre med "streaking" som blev poppis på 70-talet, då nakna män sprang runt på Odenplan och andra offentliga platser som idrottsarenor.

    SvaraRadera
  5. Ingen ska behövas fängslas för att man lagt ut nakenbilder på sig själv. Det spelar ingen roll om de är stötande eller inte.

    SvaraRadera
  6. Anonym: Det är väl ingen provokation att visa upp nakna kroppar. Det finns överallt i världen. Och sex har inte med det här att göra. Har du sett bilderna? Tycker du att nakna män i omklädningsrummet också har med sex att göra? Eller folk på ön Sylt? Nudister?

    Det var ingen sexuell revolution på 60-70-talen. Det var en revolution för rätten för kvinnor att bestämma över sina egna kroppar och slippa bli med barn om de inte ville. Det var p-pillret som kom då. Och aborten, plus andra preventivmedel, som inte hade funnits tidigare som kopparspiralen.

    SvaraRadera
  7. Anonym 12:09: Bloggaren är inte fängslad. Att vara polisanmäld är något helt annat.

    SvaraRadera
  8. Stötande för andra människor? Ja, det finns ett mycket enkelt botemedel - gå inte in på bloggen! Och ingen provokation i att visa upp nakna kroppar? Hallå, vi i Sverige är inte regeln här i världen, vi är undantaget!

    SvaraRadera
  9. Jo, det ÄR en provokation att visa upp nakna kroppar, hade det inte varit det i Egypten hade det här nyheten nämligen aldrig nått oss...Modig tjej med ett tydligt budskap säger jag!

    SvaraRadera
  10. Koftan: Eftersom internet inte är svenskt så finns således nakna kroppar i hela världen. För den som vill.

    SvaraRadera
  11. Yttrandefriheten är precis vad det låter som - rätten till att fritt yttra sig. Att du har en egen definition där enbart ord och åsikter ingår är irrelevant, man kan uttrycka sig på miljoner sätt och man ska ha rätt till alla (utan att kränka andra).

    Sen att din enda tanke kring detta gäller kroppens utseende är snarast tragiskt. Bara det faktum att det är en otroligt modig handling att göra är värt att tänka över. Konsekvenserna det kommer få för henne i det samhälle hon lever i är också intressant att spekulera i, liksom hur det hör ihop med den arabiska våren och allt som tycks bubbla i dessa länder, och så vidare.

    SvaraRadera
  12. Sara: Nej det är inte min definition... jag sade att det är vad det är för mig. Ord och åsikter och inte rätten att visa sig naken.

    Denna student studerar kommunikation och media och är alltså inte konstnär, men det kunde hon ha hävdat att hon var. Och då har hon rätt att uttrycka sitt konstnärsskap på det viset i bild, precis som att hon skulle ha rätt att rita av profeten Mohammed, vilket hade varit betydligt modigare än att lägga ut nakenbilder.

    Så du tycker det är tragiskt att jag tycker bilderna på kropparna är fula? Hmm det ingår i min yttrandefrihet att tycka så om detta, men inte i din att försöka chikanera mig för att jag uttrycker den åsikten.

    SvaraRadera
  13. Det är med de mest extrema typerna av av yttrande som ett samhälles sanna demokrati kan prövas. Detta är ett test för Egypten och allt inom de demokratiska ramarna ska stödjas oavsett vad vi personligen tycker om dem.

    SvaraRadera
  14. Tror du har missat en del av poängen. I Egypten är kvinnans kropp mannens offentliga ägodel. Han kränker den genom otillåten beröring genom att berätta hur hon ska klä sig etc. Genom att lägga ut ett naket porträtt protesterar denna modiga unga kvinna och tar tillbaks rätten till sin kropp. Sen om du tycker den är vacker eller ej är helt oväsentligt. Själv tycker jag att hon slår vilken benig modell som helst.

    SvaraRadera
  15. Anonym 13:54: Jaså? Jag tror mer det handlar om sex i världen. Inte så mycket om Egypten. Där bor 81 miljoner människor och 1,5 miljoner hade gått in och tittat på bloggarens nakenbilder. Hur många är egyptier? Och vilken häpnadsväckande stor demokratisk betydelse har detta för dem?

    SvaraRadera
  16. Kommer från DN: Ja det är väl därför jag får kommentarer från upphetsade män, som har tänt på bilden av henne... för att hon har tagit tillbaka rätten till sin kropp... (suck)

    SvaraRadera
  17. Anonym 13:54 svarar: Anledningen till att så många har kollat beror säkerligen på att hon är naken. Men om hennes syfte är sex eller något annat är egentligen upp till henne. Det har samma demokratiska betydelse som att Lars Vilks får skydd, trots att han kränkt massa muslimer. Eller att inte konstnärliga utryck ska censureras trots vad vi tycker om dem. Våra åsikter kring hennes handlande är oväsentligt i ett större sammanhang. Det vi ska försvara är hennes rätt till att få göra det hon själv tror på!

    SvaraRadera
  18. Sara: Du får inte kommentera mer eftersom du inte begriper vad yttrandefrihet är. Det är inte att domdera på min blogg. Det är ett privat utrymme och du har inte rätt att komma hem till mig och hojta heller.

    SvaraRadera
  19. Troligen går Aliaa en snar och våldsam död tillmötes. Egypten (och de flesta andra muslimska staterna)har ingen kultur som ger kvinnor någon chans till frihet. Läs boken "Now They Call Me Infidel", skriven av Nonie Darwish, så kan ni se Egypten från en Egyptisk kvinnas synvinkel.

    SvaraRadera