tisdag 15 november 2011

Kamprad, Skandia och Länsförsäkringar stöttar Carema

Ja herregud var ska man ha sina pengar? Inte på banken för det ger ingenting. Då måste man köpa aktier eller investera och det har både Ingvar Kamprad, Länsförsäkringar och Skandia gjort. I Caremas ägarbolag Triton.

Det är en rundgång på pengar i världen. Alla söker efter det stora klippet, som ska finnas där utan ansträngning. Man lägger sina pengar i en pott och så fixar de som jobbar på golvet resten. Den pyramidmodellen har alltid funkat och gör det nu också när i botten gamlingar får betala, ibland med sina liv för att kapitalägarna ska få sin avkastning.

Vård är människor är inte som att fixa materiella saker. Det är något annat. Och användarnas förtroende för denna sorts vård är på väg nedåt.

Tack och lov att jag numera är bland de äldsta i min släkt. Vi har inte några nära och kära, som måste in på något hem. För det är inte så att vanliga pensionärer bor på hem. De bor hemma och klarar sig själva. Möjligen bor de i ett sk äldreboende, där man får flytta in när man är 55plus. Men då är det vanliga lägenheter med lite mer service. Och dyrare.

Sedan finns då begreppet äldreboende kvar i offentlig vård, men det motsvarar egentligen fattigstugan från förr i tiden, för människor som inte kan klara sig själva. Men tack och lov så gör de flesta det. Till och med utan städhjälp, vilket också jag kan få om jag vill. Från kommunen. Men vem vill ha främmande människor springande hemma hos sig, som min gamle andrapappa sade. Nä, det får väl gå så länge det går.

För några år sedan så betygsattes äldreboendena i Sverige. Det fanns då omkring 2 100 och de fick genomgående höga betyg, omkring fyra av fem möjliga blev det i genomsnitt.

Men allting kostar förstås. Det är dyrt att bli gammal. Det var därför min andrapappa skojade om att han skulle ta nattbussen och att det bästa med den var att den var gratis, när han skulle dö. För hela pensionen gick åt till hans boende den sista tiden. Naturligtvis.

3 kommentarer:

 1. En sak är säker: Folk får göra vad fan dom vill med sina egna pengar. Men när det gäller att sko sig på våra skattepengar har det gått alldeles över styr. Finns faktiskt inga ord!

  SvaraRadera
 2. Helena: Ja vilken värld! Och det är för helsike vi som mest har samlat ihop till dom... du och jag plus andra i vår generation. För att våra gamlingar ska kunna ha det bra...

  SvaraRadera
 3. Vi på Skandia är också upprörda av situationen på Carema. Som en av företagets många ägare gör vi allt vi kan för att påverka Carema på ett positivt sätt, framförallt genom att vi sedan situationen uppdagades ställer frågor och kräver svar från Triton (eftersom det är i Tritons fond som vi är ägare) om hur situationen ser ut och hur man tänker lösa den både på kort och på lång sikt. Triton vet att hanteringen av den här situationen påverkar ifall vi är intresserade av att investera i deras fonder igen eller inte. Vi gör vad vi kan föra att bidra till att situationen löses på ett bra sätt för Caremas vårdtagare.

  Jonas Jansson
  Presschef, Skandia

  SvaraRadera