lördag 12 november 2011

Och den här mannen dog...

Jag tycker att det är ett mysterium vad som egentligen hände den svensk, som försvann i onsdags på en istäcke och aldrig återfanns levande. Varför gå vilse på en glaciär på Island som 25-åring och dö?

Han hade ställt bilen och gått in i dimman och sedan inte hittat tillbaka, men han ringde från sin mobil och sökte efter hjälp. Jag förstår inte varför man gör något sådant? Ger sig ut på ett istäcke. Äventyrslusta? Men då måste man väl åtminstone vidta några mått och steg, så att det går att komma levande tillbaka.

Han bodde sedan länge i England, var kanske för van vid civilisationen för att tro på att något på allvar skulle gå fel? När han ringde på onsdagkvällen var han frusen, utmattad och rädd. Kanske dog han den natten. De hittade honom i en spricka i glaciären. Hans familj bor också i England och är underrättad.

Vädret har varit dimmigt och kring noll de senaste dagarna. Om det hade varit strålande sol så hade han antagligen klarat sig. Det blir mörkt tidigt också den här årstiden.

Solheimajökull där glaciären ligger är ett populärt turistmål och varje år måste människor räddas därifrån. Kanske dags för varningsskyltar?

11 kommentarer:

 1. Varför man ger sig ut på en glaciär? Ja, varför gör man något alls utanför sin lägenhet...?

  SvaraRadera
 2. Betraktaren: Jaha här var det mr dysterkvist förstår jag... ? Varför inte lägga sig ned och dö på en gång, lika gärna i en lägenhet som ute på en glaciär. Nu var det nog inte så att denne unge man ville dö, då skulle han knappast ha ringt efter hjälp. Ta vara på livet! Var och en av oss har fått en fantastisk möjlighet att upptäcka något genom att komma hit.

  SvaraRadera
 3. Varför gottar du dig alltid åt tragiska dödsfall? /susanna

  SvaraRadera
 4. Suanna: Vad har du fått det i från? Läs listan här bredvid så ser du att jag tar upp de mest skiftande händelser, från Hugh Grant som har blivit pappa till Zlatan och Juholt plus den där pappan som tvingade sin dotter att spela psyksjuk... och så ser mina månadslistor alltid ut. Och om du uppfattar den här beskrivningen av en 25-årings död som gottande, så har du en morbid fantasi. Ha en trevlig kväll!

  SvaraRadera
 5. En eloge till de ungefär 500 frivilliga räddningsmanskap från hela landet som satte sig själva i livsfara dag och natt under mycket svåra väderleksförhållanden. Glaciären är sprucken och glatt, det rådde dimma och mörkret faller på tidigt. Dessa vardagshjältar lämnar sina arbeten omedelbart för att - utan lön - ägna sig åt uppoffrande räddningsarbete. Många räddningsmanskap har själva omkommit när de räddade livet på andra. Ann Helena, du talar om varningsskyltar. Tänk efter själv om det skulle gå att sätta upp varningsskyltar längs hela Sveriges kuststräcka för att folk inte ska drunkna.

  SvaraRadera
 6. Anonym 15:32: Du har helt rätt naturligtvis ska dessa människor ha en eloge...

  Det jag tänkte mig var att han ändå kom någonstans ifrån med bilen han hade med sig, på en väg kanske? Och vid slutet av den kunde det stå information om glaciären (kanske det redan gör?) och också varnas för att ta sig ut på den... det vore väl bra!

  Vid alla vägar i Sverige, som slutar vid havet så finns det varningsskyltar... och han drunknade väl inte? Man kan alltid göra världen bättre för människor. Vi lär oss av allt som händer. Tyvärr måste det ofta hända olyckor innan vi inser vad som är fel.

  SvaraRadera
 7. Det finns sällan vägar som entydigt går till en glaciär. De ligger i regel långt från befolkade trakter. Se foto nr. 8 här: http://notendur.hi.is/oi/icelandic_glaciers.htm

  Det jag skrev om Sveriges kuststräcka var som exempel på omöjligheten att sätta upp varningsskyltar överallt, inte att den här personen drunknade. Jag har själv vandrat längs svenska stränder utan att stöta på varningsskyltar.

  SvaraRadera
 8. Anonym: Det går alltid att göra världen bättre och du visste väl att vattnet var farligt när du gick där? De flesta människor vet om vad vatten är för något. Men kanske inte vad en glaciär är eller att vädret kan slå om fort på Island.

  SvaraRadera
 9. Visa mig den Nordbo som inte vet vad en glaciär är. Man får i alla fall reda på vad det är så fort man kommit upp på en sådan. Mannens utrustning tydde på att han mycket väl visste det. All isländsk turistinformation på utländska språk varnar faktiskt för att ge sig ut i ödemarken ensam, även mitt på sommaren. Och vandrare uppmanas att meddela färdplaner till hotell/lokal polis etc. innan de ger sig i väg. Men det finns många som struntar i det. I det här fallet fick polisen reda på att han hyrt en bil genom att kolla hans bruk av kreditkort, först trodde man att han hade liftat. Det var en mycket tragisk händelse, han föll ner i en 2-3 m djup spricka och allt tyder på att han frusit ihjäl.

  SvaraRadera
 10. Anonym: Men varför sa du inte det på en gång? Ha nu en riktigt bra kväll! Livet går vidare för oss som lever!

  SvaraRadera
 11. Mannen som dog hette Daniel Höij och det här är det officiella tacket från hans familj till islänningarna:

  "Vi är mycket tacksamma mot alla de som deltog i räddningen av vår älskade son och bror Daniel. Ingenting sparades i fråga om resurser och uppoffringar. Mycket professionellt gjord sökning och vi kunde inte ha bett om mer.

  Kajsa, Dan Anders Höij. "

  SvaraRadera