torsdag 3 november 2011

Euron ska leva och Papandreou backar

UPPDATERAT

Euron är Tysklands och Frankrikes främsta prioritet nu när de har blivit så djupt besvikna över att Greklands Papandreou har utlyst en folkomröstning.

Fast först måste han klara en förtroendeomröstning i sitt eget parlament i morgon fredag. Får han inte det förtroendet faller allt. Han måste avgå och folkomröstning finns inte på agendan längre.

Att euron är prioritet nummer ett betyder att Europa inte kan gå baklänges till något annat. Grekland får välja euro eller drachmer. Men finns det något egentligt val? Alla är inlemmade i den ekonomi, som styr världen. Vi måste hushålla med våra resurser, men en del struntar ändå i det och låter andra ta smällen.

Hur de än går så verkar den grekiska tragedin gå mot sitt slut. Den sorts teater, där det inte gick att undvika undergång. Frågan är bara på vilket sätt den skall komma. Och hur långt den ska breda ut sig och vilka den ska drabba.

Ifall det blir en folkomröstning är den utsatt till den 4 december. Euron används av omkring 330 miljoner invånare i Europa och är tänkt att skapa stabilitet i området, men just nu är det tvärtom. Redan för omkring hundra år sedan fanns det tankar om en finansiell union, för att utjämna skillnader i Europa.

Men i jämförelse med USA så är Europa inte lika homogent, har inte lika rörlig arbetskraft och inte lika mycket kapital för att utjämna skillnaderna. Man kan fråga sig vilket som kommer först: valutan eller de reala förutsättningarna till samarbete bland folken.

Klart är att Grekland balanserar på en knivsegg och inte kommer att få några pengar från EU förrän de andra länderna vet åt vilket håll de tänker gå. Och enligt senaste nytt har Papandreou redan begått politiskt självmord. Han har inte stöd från de egna socialistiska partimedlemmarna. Det kan avgöra saken redan i dag, fast själv vill han inte alls avgå.

16:30

Och så kom den totala helomvändningen. Nä vi ska inte alls ha någon folkomröstning. Makten var viktigare än att fråga folket. Taktiskt spel alltihop. Papandreou ville inte avgå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar