onsdag 9 november 2011

Vi blir av med Berlusconi!

Det är ändå ett tecken på ett visst tillfrisknande i Europa. Alla skandaler han har varit inblandad i har solkat Italien som land. Att han inte fick förtroende nu visar att italienarna är trötta. De vill ha ett nytt och ekonomiskt stabilare land.

Berlusconi påminner om en Khadaffi, lightversionen, en obändig man som går sin egen väg. Som utnyttjar sin omgivning till max.

Han har setts som ett hinder för reformer, som ska hindra att Italien går Greklands väg i ekonomin. Börser hoppade till av glädje i Asien när beskedet kom att han ska avgå.

Europa lär sig så sakteliga. Vi kanske slipper värre kriser? Allt grundar sig på ekonomi här i världen, men ibland har politiker en förmåga att bortse från detta faktum och istället odla sina mer eller mindre världsfrånvända visioner.

Det är mycket märkligt att ekonomi inte finns som ämne redan i grundskolan. Pengar betraktas fortfarande som något man inte så gärna talar om, men desto mer använder över alla gränser. Ett hemligt maktmedel, som vissa trollkarlar kan åstadkomma mer av. Vi behöver prata ännu mer klarspråk om detta i Europa.

4 kommentarer:

 1. Och vem säger att Italien blir ett i grunden annat land om Berlusconi försvinner? Italien är inte vad det är för att Berlusconi är premiärminister - däremot kunde Berlusconi bli premiärminister just för att Italien är vad det är. Jag har inga rasistiska föreställningar om italienare men Italien (liksom andra länder) har en kultur som växt fram under århundraden. Berlusconi är en produkt av den italienska kulturen, inte tvärtom. Därför tvivlar jag på att det spelar så stor roll om han försvinner eller ej. Med tanke på hans ålder var det hur som helst bara en fråga om tid. //Bonnläppen

  SvaraRadera
 2. Bonnläppen: Italien är Europas tredje största ekonomi och har alla förutsättningar att fixa till det egna landet, men då krävs det klarspråk. Och Berlusconi var ett hinder för detta. Han liknar till och med Mussolini ibland på bilderna nu och det var inte någon trevlig man med så väldigt schyssta och verklighetsförankrade åsikter. Berlusconi anklagas bla för sexuellt utnyttjande av minderårig och maktmissbruk, brott som kan ge fängelsestraff samt förbud mot innehav av offentligt ämbete.

  SvaraRadera
 3. Ann Helena,
  Jag är inte ute efter att försvara Berlusconi personligen men jag tror att Du tillmäter honom som person en större betydelse än han faktiskt har haft. Det var det italienska folket och det italienska systemet som förde honom till makten. Hans efterträdare kommer att vara en produkt av samma system och kommer att söka förtroende från samma italienska folk som lät Berlusconi bli premiärminister. Efterträdaren kanske inte blir en ny Berlusconi men jag tvivlar på stt den politiska kulturen i Italien kommer att bli särskilt annorlunda. //Bonnläppen

  SvaraRadera
 4. Bonnläppen: Okej det är din syn på saken. Själv tycker jag det är bra ju fler gammaldags härskare som försvinner för det visar att folket också har tröttnat. Den politiska kulturen i Italien måste bli något stabilare i sin syn på ekonomi vem som än sitter vid makten. De kommer att få hårdhänt hjälp av andra länder i EU. Detta land har kring 60 miljoner invånare och har all möjlighet att självt klara av sina problem.

  SvaraRadera