torsdag 17 november 2011

Eken är dödsdömd

I morgon ska TV-eken ned. Den ska fällas på morgonen vid niotiden. Det är sorgligt, för ekar är angripna. Överallt.

Det är de här också där jag bor. Det står en heldöd ek på vår kulle och alla ekar häromkring är angripna, men vi i samfälligheten har beslutat att inte ta ned dem.

Naturen får ha sin gång helt enkelt. Ramlar det grenar så gör det. Det går bra. Men inte mitt i Stockholm, mitt i gatan. Gatukontoret har ansvaret och är så oroligt för att någon eller något ska skadas så att eken måste ned.

Kommer det bli ett sista slag om eken? Jag vet inte. Vi får se.

18 november 2011 8.00

Polisen meddelar att det inte blir någon fällning. Åtminstone inte i dag. Nä ekar som står mitt i gatan har vi här ute på Värmdö också i Gustavsberg, bredvid kyrkan. Och den står väldigt bra där. En jätteek.

11 kommentarer:

  1. Holger Blom har gjort arrangemanget med eken.Det är tillåtet att ta ner några grenar.
    Jarl-eken lär ha cementerats i stammen.

    SvaraRadera
  2. http://sv.wikipedia.org/wiki/Holger_Blom


    http://sv.wikipedia.org/wiki/Birger_jarls_ek

    SvaraRadera
  3. Visst kan det kännas sorgligt att ett inslag i en stadsmiljö som ändå har ett värde pga sin höga ålder, den har "alltid" stått där kommer att försvinna. Samtidigt tror jag att det hade blivit liv i luckan om rubriken istället varit "TV-eken rasade över passerande bilar, två döda flera skadade". Då hade folk undrat varför man inte gjort ngt. Såg man inte faran och agerade? Så varför inte glädjas över att man gör ngt i tid, innan olyckan inträffar, och att det faktiskt planteras en ny ek med ursprung hos just TV-eken. Spännande att få vara med om den händelsen. Låt oss hålla en stor fest med parad och istället krama om den nya TV-eken. Pelle

    SvaraRadera
  4. Pelle: Du är antagligen ung, för ungdomarna i min familj tycker att det vore förskräckligt om den ramlade över en barnvagn... men nu har ju gatukontoret stenkoll på träden. Så någon större fara är det inte.

    Och har du sett gatan? Den är väldigt bred och inga bilar eller gående riskerar att drabbas. Och ekar tål beskärning. Det är bara att såga bort så mycket man vill och låta resten grönska.

    Den var ju supergrön bara för någon månad sedan och den är i mycket bättre skick än Birger Jarls ek.

    En ek med ursprung i den här eken? Vet du vad du säger? Visst grönskar det nya ekar av sig själv också, men vet du hur lång tid det tar innan den får någon nämnvärd storlek?

    Med tur och bra klimat (den finns inte längre norrut i Sverige) så tar det åtminstone 50 år att få något ordentligt att krama...

    SvaraRadera
  5. Själv förvånas jag mest över all uppståndelse över detta enda träd, när samtidigt tusentals hektar fjällnära urskogar mejas ner varje år, utan den minsta lilla suck från dessa sk demonstranter.
    Är det för att urskogarna i norr inte syns från det egna köksfönstret? Eller för att demonstranterna kanske inte skulle bli så uppmärksammade i media?

    SvaraRadera
  6. Annika: De fjällnära skogarna räddades sist de var uppe på tapeten. Var glad över det.

    http://www.jordensvanner.se/2011/fjallnara-urskog-i-anok-raddad

    Eken är en symbol för Stockholm, kanske för att den inte finns så mycket längre norr ut. Dess utbredningsområde tar slut. Den behöver både fukt och värme.

    Är du avundsjuk på ett träd? Även något från naturen, som är uppåt åtta gånger äldre än vad du och jag någonsin kommer att bli är väl värt att bevara?

    SvaraRadera
  7. Nej, jag är inte avundsjuk. Och ja, jag vet att eken är en symbol för Stockholm. Och?

    Ang urskogarna i norr, jag hänvisar mer än gärna till Sveriges natur nr 5, 2011. Det är ett temanummer om skogen, om den utarmning som sker och om att de fjällnära skogarna inte alls är räddade.

    ---

    Här är alltså en ek som blir tevekändis. Samtidigt, visserligen undanskymt men ändå, pågår en occupydemonstration på Brunkebergstorg. Borde inte den sakfrågan vålla mer debatt än ett träd? Och borde inte dessa vårdskandaler vålla mer debatt än ett träd?

    Tycker det hela känns som ett slags "nimby"-debatt.

    SvaraRadera
  8. Annika: Det ena utesluter inte det andra. Det finns inte en pott av uppmärksamhet, som måste delas ut i små rättvisa bitar. Allt har sin tid och sin plats.

    Att ta hand om skog och människor är ett ständigt arbete. Det jag påpekade var att du kunde vara glad över att Skogsstyrelsen inte fick avverka den där skogen och att det finns en lag som skyddar fjällnära skog. Om du orkar kolla länken jag gav.

    Nimby-debatt? Att boende protesterar mot byggande i deras närhet ingår i den demokratiska processen. Vilka är mer kompetenta än de? Att uttala sig nedsättande om närhet är bara dumt. De som är berörda har anledning att ta reda på fakta och engagera sig.

    Eftersom Occypy-idén är internationell och startade i USA så är medierna mer intresserade av dem, inte så mycket av copycatrörelser.

    Ha nu en riktigt trevlig dag!

    SvaraRadera
  9. Jodå, jag har läst din länk. Så utmärkt då att oj, hela fyrtio (40) hektar blev skyddade i Änok.

    40 hektar. Det låter mycket, men är inte det. Jag bor på en minigård om drygt 2,2 hektar och ser omkring mig åkrar och ängar om tillsammans runt ca 100-150 hektar, mellan sjön, skogen, runt byn och fram till kyrkan.

    I Sverige finns runt 23 miljoner hektar produktiv skogsmark.

    Jag saxar ur Sveriges natur:

    ”Sverige är ett skövlat land. Skogsbruket sargar hela landskap, hotar tusentals arter och skapar en utdöendeskuld som vi ännu bara anar konsekvenserna av. Om inte omöjligt så är det mycket svårt att nå miljökvalitetsmålet Levande skogar till år 2020.

    Den svenska modellen med frihet under ansvar för skogsnäringen har misslyckats. Miljömålsättningen som klistrats på skogsvårdslagen har inte realiserats. Visst är det milsvid skillnad mellan dagens naturvård och den strutsattityd som näringen uppvisade på 1980-talet, men det räcker inte. Överavverkningen av landskap forsätter, hänsynen på hyggen försämras, certifieringen följs inte och områdesskyddet räcker inte, trots rejäla ambitionshöjningar det senaste decenniet.



    Omkring var tredje avverkning bryter mot svensk lag. Det behövs effektiva sanktioner för att stoppa detta svartskogsbruk.



    Knappt 60 procent, eller drygt 23 miljoner hektar, av all mark i Sverige är produktiv skogsmark. 3,4 procent av denna yta var enligt den senaste statistiken från 2009 formellt skyddad i form av reservat och nationalparker, biotopskydd eller naturvårdsavtal



    Enligt forskarna krävs att minst 20 procent av skogen skyddas för att målet att bevara skogens biologiska mångfald ska kunna nås.”


    Ha en trevlig dag själv (om vi nu ska fortsätta den amerikanska språktrenden)

    SvaraRadera
  10. Annika: Där ser du vad närhetsprincipen betyder mycket för intresset och engagemanget. Och du vet väl att det är en partsinlaga du läser? Från Naturskyddsföreningen, som alltid är extrem när det gäller naturen, vilket är deras uppdrag förstås. Vi skulle förstås kunna dra oss tillbaka som människor och låta naturen ta över. Den riktigt mörkgröna rörelsen tycker så. Allt är inte så svart-vitt och det ena utesluter inte något annat. Ha en riktigt trevlig dag!

    SvaraRadera
  11. En ek på en bra plats växer upp i 300 år, är på sitt bästa jag 300 år och dör sakteligen i 300 år. Så den är äldre än Stockholm. Vems rätt att stå där, bilarna eller ekens kan man fråga.

    SvaraRadera