tisdag 1 november 2011

Europas sammanbrott

Nu spås undergång i stor stil, eurosamarbetet kommer att krackelera. Grekland kommer att säga nej i en folkomröstning och Italien gå under till följd av höga räntor.

Det är Nobelpristagaren Paul Krugman, som målar fan på väggen. Ja då är vi tillbaka på 1920-talet ungefär... med folk som i panik tar ut sina besparingar från bankerna. Eurodämmerung kallar han detta i bästa Wagnerstil. Nedgång, skymning och slut för euron och Europa ungefär.

Och visst är det bra med demokrati, men att folkomrösta i Grekland är riskabelt och kan få Europa att gå fullkomligt på knäna rent ekonomiskt nu när det äntligen såg ut som om EU hade sytt ihop ett bra och praktiskt paket. Dock med stora uppoffringar fortfarande för det grekiska folket, men detta är ekonomi. Inte någon gladpolitik.

Detta är "Lyxfällan" i kubik med länder inblandade. Tänk att det finns människor som tror att pengar växer på trän eller kan skapas ur rena luften. Ja det är väl bara att trycka mer sedlar?

En gång har Europa gått igenom detta och USA också i den stora depressionen, som började med börskraschen 1929. Det slutade med ett världskrig. För detta gav luft under vingarna för nazismen, som skyllde allt på mindervärdiga människor.

Börserna faller nu kraftigt i Europa. Om grekerna inte begriper sitt eget bästa och röstar ja, kan denna gamla kultur stjälpa allt det som årtusenden har byggt upp. Konkursen blir ett faktum för landet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar