tisdag 1 november 2011

Stackars journalister del 2

De visste inte att det fanns skärpta antiterroristlagar annars hade de inte gjort, som de gjorde. Naturligtvis. Det säger frun till Martin Schibbye.

Ja tänk att journalister inte har möjlighet ens att läsa det UD skriver om olika länder. För om de hade haft den möjligheten hade Martin Schibbye och Johan Persson upptäckt att det avråddes från att resa till just de här trakterna, Etiopien vid gränsen mot Somalia. Och ingen uppmuntrade dem att ta sig över gränsen till Etiopien heller. Men UD kan man ju inte lita på som vänsterkommunistisk journalist.

Och visst är det förfärligt att Jan Guillous bok inte fick lämnas till dem. Han som hade ansträngt sig och signerat den. Jo jag raljerar över detta. För jag tycker verkligen att de har sig själva att skylla. Men nu ska det rapporteras i parti och minut vilket förskräckligt dåligt rättsväsende, som finns i Etiopien.

Men varför är inte svenska ambassadören på plats i dag då? Tycker han kanske att det räcker nu? Och de får inte alls lika mycket uppmärksamhet som första dagen av rättegången. Intresset har avtagit, men fullt blir det ändå, sägs det.

Skräckversionen av rättegången var att det skulle ta massor av månader, men nu verkar det som om allt ska kunna vara avklarat till jul. Förmodligen får de inte dödsstraff som Amnesty International har fruktat. Sedan kan så småningom de båda komma hem och mötas på Arlanda av folkets jubel. Sic!

Här har jag tidigare skrivit om deras samröre med ONLF och vad som hände.

Jag kan förstå att min gamle kompis från journalisthögskolan Karl Bergman, anställd på Svenska Dagbladet då och Arne Lemberg från Expressen, sändes år 1979 till Uganda för att rapportera. Där blev de ihjälskjutna på stranden av Viktoriasjön, vilket chockade Sverige och oss som kände dem. Det var naivt att skicka iväg dem. Ugandiska och libyska soldater sköt dem.

Men att år 2011 ge sig iväg på äventyr i Afrika utan några garantier, utan att några tidningar har ställt upp och ställt sig bakom detta är bara så urbota dumt, så jag fattar inte hur man tänker. Vilka brottslingar i Sverige kan hävda att de inte kände till lagarna (strängare antiterroristlagar i maj strax innan de åkte) annars skulle de ha gjort annorlunda? Och detta ses som en förmildrande omständighet i pressen?

4 kommentarer:

 1. Okej. Så det är inte synd om dem när de försöker utföra journalistiskt arbete, för att medborgare som DU och JAG ska få veta hur det förhåller sig med bland annat Lundin Oils påstådda oegentligheter i regionen, och de blir anklagade för terrorbrott?
  De har erkänt att de olovligen tagit sig in i landet, och hade man bara kunnat lita på att rättegången skulle bli rättvis hade de naturligtvis kunnat åtalas för det. Problemet är att Etiopien inte har ett rättvist rättssystem. Senast idag har vi fått läsa i svenskan om att försvarets begäran om att få ta del av den film som används som bevis mot dem avslagits. Väldigt rättvist, särskilt med tanke på att det väckts kraftiga misstankar om att filmen är fejkad.
  Men för en sporadisk läsare av din blogg känns det väldigt typiskt dig. Staten har rätt, man får skylla sig själv om man försöker ta fram sanningen, och demokratin får gärna stryka på foten.

  SvaraRadera
 2. pilsnernisse: för en sporadisk kommentator så känns inte din kommentar typisk... och det är inte något typiskt alls med min beskrivning av journalisterna. Men om det var så att vi hade en gränskonflikt med norrmännen och hade hittat olja i Jämtland och några journalister tog sig in tillsammans med gerilla i Jämtland för att se om oljebolaget skötte sig. Nog skulle vi tycka det var lite märkligt beteende.

  Och Lundin Oil kan man skriva om ändå. Det görs redan och har gjorts länge. Om du inte har fattat det så är jag också journalist. Och om de hade tagit reda på att terrorlagarna hade skärpts så hade de tänkt sig för en gång till innan de försökte ta sig in i landet. Ja vilken himla otur att de inte visste vilka lagarna var. Så svårt att ta reda på. ;)

  SvaraRadera
 3. Angående frågan om huruvida din kommentar var typisk eller ej: jag har vid ett flertal tillfällen lyckats hamna på din blogg via länkning från de stora nyhetsportalerna. Utan undantag har jag funnit att dina bloggposter varit en aning... hmm... konservativa i sin natur, i avseendet att du genomgående verkar ta ställning för statsmaktens rätt att utöva sin makt mot de som granskar den (bland annat drar jag mig osökt inläggen om wikileaks till minnes). Kanske är det endast en slump att jag råkat läsa just dessa inlägg, vad vet jag?

  Till sakfrågan: Vi kanske skulle tycka att det du nämner var märkligt (med journalisterna i jämtland). Kanske skulle vi även ställa dessa etiopiska journalister inför rätta för att undersöka om de tagit sig olagligt in i landet eller ej.
  Problemet med ditt sätt att argumentera är att du tror att två fel gör ett rätt. Du anser att makten kan utnyttjas som den vill av den som innehar den, eftersom du har bestämt sig för att någon till en början är "dålig". Lite som i en amerikansk actionrulle.
  Det kanske var obetänksamt att gå in i landet för att rapportera, men folk tar ju alltid risker för det allmännas bästa. Jag beundrar snarare detta mod än förlöjligar det (om nu inte allt är en komplott och de visar sig vara terrorister, haha), precis som jag beundrar de som vågar protestera mot sina regimer i arabvärlden just nu. Dessa demonstranter bryter garanterat mot sina länders lagar, märk väl.
  Men man måste våga stå upp mot förtryckande regeringar och övriga institutioner. Sedan kan man ibland få vara beredd att ta sitt straff ändå, vilket ju svenskarna har gjort, genom att erkänna att de olovligt tagit sig in i landet. Men försök inte påstå att de får skylla sig själva som var så oförsiktiga, när de kanske blir dömda till ett hårt straff i en ogiltig rättegång för ett påhittat brott.

  SvaraRadera
 4. Pilsnernisse: Ja dom där afrikanerna har alltid varit mindervärdiga. Ingenting klarar dom av. Vi borde ha behållit alla kolonier vi hade och ha lärt dom lite mer. Vi borde väl dra dit med hela armén och befria våra frihetshjältar... Sic! Tintin i Afrika! Yeah!

  SvaraRadera