torsdag 24 november 2011

Det tokvarma vädret

Tänk att det är 24 grader varmare i dag i Kiruna än vad det var förra året. Vilken tur att vi har variationer i vädret, så att vi inte saknar samtalsämnen.

Enligt uppgift ska det ha varit minst 50 år sedan, som det var så varmt senast i Kiruna. Ja det kan nog stämma för jag minns en höst när vi var ute på landet väldigt sent för det var varmt och då var jag nog 15 år. Så det var varmt i Stockholmstrakten också då.

På den tiden drog vi inte genast några slutsatser av vädret, att det gick åt helsike med vintrarna eller att klimatet var på väg att förändras.

Nä vi visste att det gick upp och ned. Och jag är hur glad som helst över att det är plusgrader där vi bor, för då kommer grävningen för kommunalt vatten och avlopp, som de håller på med, att gå mycket smidigare.

Ur min egen kalender: Plus 8 grader, dimma och regn den 28 november 2003. Minus 15 grader och en halv meter snö den 29 november 2010.

Detta rakt österut i Värmdö skärgård, på ungefär samma breddgrad som Slussen i Stockholm. Som sagt vädret är olika och påverkar vår värld, även hur mycket vinterkläder vi köper. Jaha.

2 kommentarer:

  1. För att inte glömma bort att det för tolvtusen (12000) år sedan låg ett tre (3) kilometer tjockt istäcke över både Slussen, Värmdö och Enskede. Tänk, det behövdes inga bilar för att få det att smälta. Människan har en förkärlek att tro sig själv om alltför stor makt över naturen.

    Körkarlen

    SvaraRadera
  2. Körkarlen: Och för bara 2 000 år sedan var det hav där jag bor... och nu gräver de upp leran, som havet skapade och spränger sönder de små rundade kobbarna, som både isen och havet har skapat. Det största ingreppet, som naturen någonsin har varit med om... här ute från människans sida.

    SvaraRadera