lördag 12 november 2011

Anders Breivik får synas och höras

Ondska kan smitta, visst är det så. Det har vi otaliga exempel på genom historien. När Anders Breivik nu har fått tillåtelse att närvara vid sin egen omhäktning av Norges högsta domstol, så är det ett demokratiskt beslut, ett beslut som handlar om rättssäkerhet även för massmördaren.

Det kommer att bli en öppen förhandling, där han har möjlighet att ytttra sig. Så nu kan alla som sitter i rättssalen se monstret och höra det. Anders Breivik är ingen ond människa. Det finns inga sådana genomonda varelser i mänsklig form, men han härbärgerar ondska.

Annars skulle det ha varit omöjligt för honom att göra det han gjorde då i somras mot så många ungdomar. Naturligtvis så hatar han sig själv, men han har lagt hatet utanför i omvärlden. Precis som vi alla kan göra ibland, men inte i denna höga grad, som han har låtit det bli. Och det extrema är att han har agerat efter det.

Han har inte skrivit en deckare, vilket är ett helt okej sätt att förhålla sig i dagens samhälle, att i blodiga scener ta död på människor i en kulturellt godtagbar form. På papper med ord.

Nej han iordningställde en bomb och beväpnade sig med över tusen skott för att ta död på så många som möjligt, sådana som liknande honom själv, men som hade valt en annan väg i livet. En konstruktiv och positiv väg. Han valde den mest negativa och svartaste väg han kunde tänka sig.

Naturligtvis har han storhetsfantasier, ser sig själv som världens frälsare, har upphöjt sitt ego till något storartat och fantastiskt. En del människor lyckas hålla den fantasin vid liv tills de dör. De ser aldrig in i sig själva och inser hur de ser ut i andra människors ögon.

Den fria viljan har vi alla fått, att lägga allt elände inom oss själva på omvärlden och se oss själva som en storartad människa, som går före. Världen är full av sådana sektpredikande människor. Och särskilt män faller i den fällan medan kvinnor ofta ägnar sig åt dyrkan av dessa män.

Som mänsklighet måste vi utvecklas förbi detta våldssamhälle, men innan vi begriper hur det är att leva utan allt detta måste vi gräva ned oss i det, umgås med det och förstå att det som finns inuti Anders Breivik finns i någon grad hos oss alla.

Här har jag tidigare skrivit om detta.

Anders Breivik kan bli sedd och hörd av så många som omkring 600 personer.

I säkerhetssalen där han ska sitta på måndag kl 11 så får det plats drygt hundra personer, men salarna bredvid kommer att ha ljud och bild från häktningsförhandlingen. Etthundrasjuttio journalister är ackrediterade för att närvara och också anhöriga och överlevande från Utöya kommer till förhandlingen.

Anders Breivik sitter fortfarande med totala restriktioner i häkte.

13 kommentarer:

 1. Norges regim agerar demokratiskt och "rättssäkert". De saknar väl terroristlagstiftning à la Sverige. Men det kanske är vad som behövs?

  Jag menar, ska en massmördare få slussas mellan led av presskameror, ska han få yttra sig i sina väl förberedda banor? Det här kommer att bli stormigt.

  Det finns inte så mycket att jämföra med. UNA-bombaren Kascynski erkände sig skyldig och slapp rättegång tror jag. Baader-Meinhof-ligans rättegångar var väl stängda för allmänheten. I Italien hade man RAF:s terrorister i särskilda burar i rättssalen. Jaja, det finns exempel på demokratiska terroristrättegångar. Men nog bävar det officiella Norge för rättegången i april. Breivik har redan indirekt fällt en justitieminister (Storberget, avgick igår), han har tvingat fram annorlunda säkerhetstänk med livvaktsskyddade ministrar och Utöya blir, som plats, aldrig vad det varit.

  Breivik: vem trodde i början av detta år att vi efter juli skulle präglas av en högerterrorist som postat ett 1500-sidigt manifest, vars terminologi om "massinvandring", "islamisering" och "kulturmarxism" redan funnit sin väg in i det dagliga språket?

  SvaraRadera
 2. Svensson: Det var inte Breivik som hittade på de orden... han är ingen originell tänkare... allt finns redan.

  Kaczynski undvek dödsstraff för sina gärningar genom att den 22 januari 1998 erkänna sig skyldig till alla anklagelser. Kaczynski avtjänar sedan dess livstids fängelse. Han försvarade sig själv i rättegången. Han var tvungen att erkänna sig skyldig till bombningarna för att hans advokater inte skulle använda hans psykiska tillstånd som försvar, vilket skulle leda till att han inte kunde försvara sig själv.

  SvaraRadera
 3. det är synd om norrmännen, detta kommer pågå i årtionden,

  SvaraRadera
 4. Vi behöver med andra ord inte vara där. Kan säkert se en video på nätet senare. Jag ska kolla. Vill se hur han ser ut och hur han låter. Tänk att killen har skönhetsopererat sig! Vilken diva.

  SvaraRadera
 5. Helena: Mycket underlig människa... hur har det trevliga Norge kunnat fostra en sådan? Ett mysterium fortfarande tycker jag trots allt vi vet om hans barndom och ungdom.

  SvaraRadera
 6. Jag tror inte det norska psyket får ro förrän Breivik är död. Antingen genom självmord eller att någon dräper honom i fängelset. Jag skulle tro att hans eget favoritscenario vore att dömas i krigsrätt i Haag och arkebuseras. Det där pratet om hat, ondska och stort ego ger jag egentligen inte så mycket för. Det vore bekvämt om hans gärning gick att förklara med sådana begrepp. Men så enkelt är det inte. Det räcker med att läsa de första 100 eller så sidorna i hans manifest för att se det. Visst har han en fåfäng personlighet, men inte värre än många andra i hans generation. Det tillstår han själv också. Det är inte det som driver honom.

  Vad är det då?

  DET VILL VI INTE VETA.

  För ville vi det, så skulle vi redan veta det.
  Det finns saker som man inte vill veta att man inte vill veta. Någonstans i den skuggvärlden döljs mysteriet med Breivik. Så illa är det.

  Pappan

  SvaraRadera
 7. Vi politiskt korrekta brukar minst 5 gånger om dagen med kraft uttala att "alla människor är lika mycket värda", eller trycka till med "principen om alla människors lika värde". Det är viktigt att inte falla för "vi och dom"-tänkandet och inbilla sig att ens älskling eller barn skulle vara mer värda än Breivik, Hitler eller Gadaffi. Eller att Nelson Mandela på något sätt skulle vara bättre/mer värd än Saddam Hussein. Nä, det gör bara de som inte delar vår fina värdegrund!
  Det fina mantrat måste ju omvänt också betyda att t ex Fredrik Reinfeldt är lika värdelös/värdefull/lika mycket/lite värd som Stalin o de andra grabbarna?
  Fast jag förstår inte riktigt hur jag får ihop det där? Kan någon riktigt pk som är stark i sin övertygelse hjälpa mej?
  //Pops

  SvaraRadera
 8. Pops: Det är nog ingen som vill ta diskussionen... alla människor är lika mycket värda betyder inte att vi är lika mycket värda i pengar eller i våra egna ögon utan att vi har ett mänskligt värde, som är lika för alla. Att vi inte ska behandlas olika inför rätta tex och det är därför som Breivik nu får framträda som han är inför domstolen och förhandlingen är öppen.

  Det är att tro på vår demokrati, att den klarar även denne Breivik, som uppenbarligen är besatt av något ont, eller åtminstone var det då när han sköt på Utöya.

  Han har själv beskrivit det som att han ville avbryta, det är den gamla bilden av att en ängel sitter på ena axeln och en djävul på den andra. Det är upp till människan vilken hon vill lyssna på. Och vilket val det än blir så får man ta konsekvenserna.

  SvaraRadera
 9. Pappan: jodå det går att förklara med hat, ondska och stort ego... visst gör det så. Vi kan alla gripas av detta. De som fanns i koncentrationslägren under andra världskriget och hade hand om judarna var inga monster heller i den meningen att de fungerade som vanliga människor ofta, med familj, humor och annat. De hade en vägg mellan sig själva och de som de inte betraktade som människor: judarna.

  Den läran delade upp människorna i olika sorter, en del var inte värda att leva, de tillhörde helt enkelt en mindervärdig ras. Och så där fortsätter världen att fungera, men sorterna skiftar. Vi har haft folkmord sedan dess. Människor som ingår i ett kollektiv kan göra förfärliga saker, som de aldrig skulle klara på egen hand. Breivik gick in i sitt kollektiv på internet.

  SvaraRadera
 10. Häktningsförhandligar brukar ofta inkludera den person som sakframställan avser; det är liksom själva grejen med sådana förhandlingar...

  I övrigt deltager åklagare, advokat samt domare som ska avgöra ärendet.
  Övriga personer kan vänta till dess att den egentliga rättegången inleds.

  I detta fall kan man ju fråga sig om det inte vore bättre att överlåta ärendet till den internationella domstolen i Haag ?

  SvaraRadera
 11. Mr Speck: Internationella domstolen i Haag? Nä den är till för krigsförbrytare och andra. Och reglerar mål mellan länder. Den är ett av Förenta nationernas sex huvudorgan. Domstolen är en efterföljare till den Internationella mellanfolkliga domstolen (1923-1945) vilken var en institution till Nationernas förbund.

  SvaraRadera
 12. Ond eller inte, han har rätt att yttra sig i rätten, det är ju han som är åtalad. De som stoppar honom från att yttra sig är likadan som han.

  Skrev själv om detta idag.

  SvaraRadera
 13. Ann Helena,
  att ha samma rättigheter (vilket är självklart för de flesta) är knappast samma sak som att vara lika mycket värd. Man behöver knappast ha något värde (Brevik) för att ha samma rättigheter som övriga människor (även om svenska medier nu diskuterar i det oändliga om inte han i alla fall borde få begränsade rättigheter under rättegången). Så jag tror att de som jämt tjatar om att alla människor har samma värde o himlar med ögonen kanske borde fundera över definitionerna av orden.
  Hur klarade vi oss för 10-15 år sedan när vi bara visste att alla var lika inför lagen men ingen ännu hade kommit på att "alla var lika mycket värda"?
  //Pops

  SvaraRadera